**1.The distance between two stations A and B is 220 km. A train leaves A towards B at an average speed of 80 km/hr. After half a hour, another train leaves B towards A at an average speed of 100 km/hr. The distance of the point where the two trains meet, from A is :**

**(a) 120 km**

(b) 130 km

(c) 140 km

(d) 150 km

Let required distance be x km. Then,

x/80−(220−x)/100=1/2

⇒5x−4(220−x)=200

⇒9x=1080

⇒x=120km

**2.A cart has to cover a distance of 80 km in 10 hours. If it covers half of the journey in (3/5)th time, what should be its speed to cover the remaining distance in the time left ?**

(a) 8 km/hr

(b) 20 km/hr

(c) 6.4 km/hr

**(d) 10 km/hr.**

Distance left = (12×80) km=40 km

Time left = [(1-35)×10]=25×10=4hrs

Speed required = (40÷4) km/hr= 10 km/hr.

**3.The average age of 12 players of a team is 25 yr. If the captain’s age is included, the average age increases by 1 yr. The age of the captain is?**

(a) 25 yr

**(b) 38 yr**

(c) 36 yr

(d) 26 yr

Total age of 12 players = 12 × 25 = 300 yr

Total age including captain = 13 × 26 = 338 yr

Age of the captain = 338 – 300 = 38 yr

**4.If a sum of money is to be divided among A, B and C such that A’s share is equal to twice B’s share and B’s share is 4 times C’s share, then their shares are in the ratio?**

(a) 1:2:4

(b) 1:4:1

**(c) 8:4:1**

(d) 2:4:1

According to question, A : B = 2: 1, B : C = 4 : 1

A : B: C = 8 : 4 : 1

**5.A book seller bought 200 text books for Rs. 12000. He wanted to sell them at a profit so that he got 20 books free. At what profit per cent should he sell them?**

**(a) 10%**

(b) 11%

(c) 11.5%

(d) 12%

Cost price of a book Rs 12000/200 = Rs 60

Total profit = Rs. 60 × 20 =Rs. 1200

Profit per cent = (1200*100)/12000 = 10%

**6.A sum of Rs 731 is distributed among A, B and C, such that A receives 25% more than B and B receives 25% less than C. What is C’s share in the amount?**

(a) Rs 172

(b) Rs 200

(c) Rs 262

**(d) Rs 272**

Let C’s share be Rs x.

Then, B gets =0.75 x.

A gets = 1.25×0.75x

x+0.75x+0.9375x=731

2.6875x=731

x=731⁄2.6875 =272

**7.Three sets of English, Mathematics and Science books containing 336, 240, 96 books respectively have to be stacked in such a way that all the books are stored subject wise and the height of each stack is the same. Total number of stacks will be?**

(a) 14

**(b) 21**

(c) 22

(d) 48

**8.In an examination, 60% of the candidates passed in English and 70% of the candidates passed in Mathematics, but 20% failed in both of these subjects. If 2500 candidates passed in both the subjects, the number of candidates that appeared at the examination was?**

(a) 3000

(b) 3500

(c) 4000

**(d) 5000**

Let the total number of candidates = x

Number of candidates passed in English = 0.6x

Number of candidates passed in Maths = 0.7x

Number of candidates failed in both subjects = 0.2x

Number of candidates passed in at least one subject= x – 0.2x = 0.8x

0.6x + 0.7x – 2500 = 0.8x

1.3x – 0.8x = 2500

0.5x = 2500

X = 5000

**9.After measuring 120 m of a rope, it was discovered that the measuring meter rod was 3 cm longer. The true length of the rope measured is?**

(a) 121 m 20 cm

**(b) 123 m 60 cm**

(c) 123 m

(d) 116 m 40 cm

The meter rod is 3 cm longer.

True length of rope = 120 m + 120 × 3 cm

= 120 m + 360 cm= 123 m 60 cm

**10.The ratio of the number of boys and girls in a school is 3:2. If 20% of the boys and 30% of the girls are scholarship holders, then the percentage of students, who do not get scholarship is?**

(a) 50

(b) 72

(c) 75

**(d) 76**