General Awareness Quiz For KVS/NVS 2016 Exams_00.1
Latest Teaching jobs   »   General Awareness Quiz For KVS/NVS 2016...

General Awareness Quiz For KVS/NVS 2016 Exams

General Awareness Quiz For KVS/NVS 2016 Exams_40.1
1.Cathode rays are 
(a) electromagnetic wave  
(b) stream of –particle
(c) stream of electrons  
(d) radiations

2.Maleic acid is found in – 
(a) apples    
(b) vinegar
(c) milk    
(d) lemons

3.Water is non-electrolyte but conducts electricity on dissolving a small amount of 
(a) Sugar   
(b) Urea
(c) Common salt   
(d) Acetone

4.Lemon is sour due to- 
(a) Citric acid   
(b) Tartaric acid
(c) Oxalic acid   
(d) Acetic acid

5.Which following have coiled helical structure?  
(a) Proteins   
(b) Lipids
(c) Carbohydrated   
(d) Vitamins

6.Which of the following is used as biofertilizer in the production of crop paddy 
(a) Blue green algae  
(b) Rhizobium
(c) Fungi    
(d) Azobacter

7.Which one of the following is not an enzyme?
(a) Ptyalin    
(b) Pepsin
(c) Trypsin   
(d) Oxytocin

8.Graveyard of red blood cells is 
(a) Heart    
(b) Bone marrow
(c) Kidney    
(d) Spleen

9.The transmission of characters from one generation to next is called 
(a) Evolution   
(b) Heredity
(c) Genetics   
(d) Mutation

10.Primary consumer of a ecosystem is 
(a) Producer   
(b) Herbivorous
(c) Carnivorous   
(d) Decomposer

Answers 

01.C
02.A
03.C
04.A
05.A
06.A
07.D
08.D
09.B
10.B

Join India's largest learning destination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizzes
  • Subject-Wise Quizzes
  • Current Affairs
  • Previous year question papers
  • Doubt Solving session

Login

OR

Forgot Password?

Join India's largest learning destination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizzes
  • Subject-Wise Quizzes
  • Current Affairs
  • Previous year question papers
  • Doubt Solving session

Sign Up

OR
Join India's largest learning destination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizzes
  • Subject-Wise Quizzes
  • Current Affairs
  • Previous year question papers
  • Doubt Solving session

Forgot Password

Enter the email address associated with your account, and we'll email you an OTP to verify it's you.


Join India's largest learning destination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizzes
  • Subject-Wise Quizzes
  • Current Affairs
  • Previous year question papers
  • Doubt Solving session

Enter OTP

Please enter the OTP sent to
/6


Did not recive OTP?

Resend in 60s

Join India's largest learning destination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizzes
  • Subject-Wise Quizzes
  • Current Affairs
  • Previous year question papers
  • Doubt Solving session

Change Password



Join India's largest learning destination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizzes
  • Subject-Wise Quizzes
  • Current Affairs
  • Previous year question papers
  • Doubt Solving session

Almost there

Please enter your phone no. to proceed
+91

Join India's largest learning destination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizzes
  • Subject-Wise Quizzes
  • Current Affairs
  • Previous year question papers
  • Doubt Solving session

Enter OTP

Please enter the OTP sent to Edit Number


Did not recive OTP?

Resend 60

By skipping this step you will not recieve any free content avalaible on adda247, also you will miss onto notification and job alerts

Are you sure you want to skip this step?

By skipping this step you will not recieve any free content avalaible on adda247, also you will miss onto notification and job alerts

Are you sure you want to skip this step?