Maths Quiz for 2016-17 Exams_00.1
Latest Teaching jobs   »   Maths Quiz for 2016-17 Exams

Maths Quiz for 2016-17 Exams

Maths Quiz for 2016-17 Exams_40.1
1. What is the measure of the angle which is one fifth of its supplementary part?
(a) 15°
(b) 30°
(c) 36°
(d) 75°
Ans. (b); Let required angle be x then its supplementary angle is (180°-x)
According to question,
x=1/5 (180°-x)  
5x=180°-x
 ∴x=(180°)/6=30°

2. Consider the following statements:
If a transversal line cuts two parallel lines then
1. Each pair of corresponding angles are equal.
2. Each pair of alternate angles are unequal.
Among these, true statements are–
(a) Only 1
(b) Only 2
(c) both 1 and 2
(d) Neither 1 nor 2
Ans.(a); Statement (1) is true. Statement (2) is wrong.

3. If each interior angle of a regular polygon is 144°, then what is the number of sides in the polygon?
(a) 10
(b) 20
(c) 24
(d) 36
Ans.(a); ∵ Let number of sides be n
According to question, (n-2)180/n=144
(n-2)5=4n
∴ n=10

4. If sum of external and interior angle at a vertex of a regular polygon is 150°; number of sides in the polygon is
(a) 10
(b) 15
(c) 24
(d) 30
Ans. (c); If number of sides in regular polygon be n then
((2n-4))/n×90°-(360°)/n=150°  
((2n-4)×3)/n-12/n=5
(6n-12-12)/n=5
6n-24=5n
∴n=24

5. If sum of internal angles of a regular polygon is 1080°, then number of sides in the polygon is
(a) 6
(b) 8
(c) 10
(d) 12
Ans. (b); Sum of interior angle of a regular polygon of n sides=(2n-4)×90°
∴(2n-4)×90°=1080°
2n-4=1080÷90=12
2n=12+4=16
∴n=16/2=8

6. The ratio of sides of two regular polygon is 1 : 2 and ratio of their internal angle is 2 : 3. What is the number of sides of polygon having more sides?
(a) 4
(b) 8
(c) 6
(d) 12
Ans. (b); Let number of sides in two regular polygon are respectively n and 2n, then their each internal angle are respectively (nπ-2π)/n and (2nπ-2π)/2n
According to question, (((nπ-2π)/n))/(((2nπ-2π)/2n) )=2/3
Or, (n-2)π/(n-1)2π×2=2/3
Or, (n-2)/(n-1)=2/3
Or, 3n-6=2n-2
n=4
∴2n=8

7. In the two regular polygon number of sides are in the ratio 5 : 4. If difference between their internal angles is 6°, then number of sides in the polygon is
(a) 15, 12
(b) 5, 4
(c) 10, 8
(d) 20, 16
Ans. (a) Let number of sides be respectively 5x and 4x.
∴ ((2×5x-4)90°)/5x-((2×4x-4)×90°)/4x=6°
[each interior angle=((2n-4)/n)×90°]
(10x-4)×360°-(8x-4)×450°=20x×6°
(10x-4)×12-(8x-4)15=4x
120x-48-120x+60=4x
x=3
∴ Number of sides are respectively 5 and 12.

8. If each of interior angle of a polygon in double its each exterior angle, then number of sides in the polygon is
(a) 8
(b) 6
(c) 5
(d) 7
Ans. (b); Each internal angle of polygon =[(n-2)180/n]^°
Each exterior angle of polygon=[360/n]^°
According to question,
(n-2)180/n=2×360/n
n-2=4    
∴n=6

9. Which the following cannot be measure of an interior angle of a regular polygon?
(a) 150°
(b) 105°
(c) 108°
(d) 144°
Ans. (b); Each interior angle of polygon=(n-2)/n×180°.=60°,
when n=3 ,90°,  
when n=4 ,108°,
when n=5,120°,
when n=6 ,135°,
when n=8 ,140°,
when n=9 ,144°
when n=10,150°,
when n=12

10. Number of diagonals in a polygon having 10 sides is
(a) 20
(b) 40
(c) 35
(d) 32
Ans. (c); Since number of diagonals in n sided polygon=n(n-3)/2
For, n=3,
Number of diagonals=(10×7)/2=35

Join India's largest learning destination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizzes
  • Subject-Wise Quizzes
  • Current Affairs
  • Previous year question papers
  • Doubt Solving session

Login

OR

Forgot Password?

Join India's largest learning destination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizzes
  • Subject-Wise Quizzes
  • Current Affairs
  • Previous year question papers
  • Doubt Solving session

Sign Up

OR
Join India's largest learning destination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizzes
  • Subject-Wise Quizzes
  • Current Affairs
  • Previous year question papers
  • Doubt Solving session

Forgot Password

Enter the email address associated with your account, and we'll email you an OTP to verify it's you.


Join India's largest learning destination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizzes
  • Subject-Wise Quizzes
  • Current Affairs
  • Previous year question papers
  • Doubt Solving session

Enter OTP

Please enter the OTP sent to
/6


Did not recive OTP?

Resend in 60s

Join India's largest learning destination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizzes
  • Subject-Wise Quizzes
  • Current Affairs
  • Previous year question papers
  • Doubt Solving session

Change Password



Join India's largest learning destination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizzes
  • Subject-Wise Quizzes
  • Current Affairs
  • Previous year question papers
  • Doubt Solving session

Almost there

Please enter your phone no. to proceed
+91

Join India's largest learning destination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizzes
  • Subject-Wise Quizzes
  • Current Affairs
  • Previous year question papers
  • Doubt Solving session

Enter OTP

Please enter the OTP sent to Edit Number


Did not recive OTP?

Resend 60

By skipping this step you will not recieve any free content avalaible on adda247, also you will miss onto notification and job alerts

Are you sure you want to skip this step?

By skipping this step you will not recieve any free content avalaible on adda247, also you will miss onto notification and job alerts

Are you sure you want to skip this step?