**1.If a sum is lent at 5% compound interest per annum for 2 year. What is the ratio of the amount to the principal?**

**A.441:400**

B.442:399

C.399:400

D.None of these

**Sol: A=P(1+r/100)x**

**=P(1+5/100)2**

**=P×441/400**

**A:P=441:400**

**2.A number when added to its two thirds is equal to 35. Find the number**

A.19

B.20

**C.21**

D.22

**Sol: Let the number be X**

**Then, According to the question,**

**X+2/3X=35**

**=3x+2x/3=35**

**=5x/3=35**

**=5x=35×3**

**=x=35×3/5=21**

**3.Rs.770 have been divided among A,B and C in such a way that A receives 2/9th of what B and C together receive. Then A’s share is Rs-**

**A.140**

B.154

C.165

D.70

**Sol: Given, A=(2÷9)(B+C)**

**A:B+C= 2:9**

**A’s part=(770×2/11)=Rs 140**

**4.The difference between the highest and lowest five digits number using 0,3,6,8 and 9 digits (each digit using once time)-**

A.94941

B.61821

C.61740

**D.67941**

**Sol: Largest number of 5 digits= 98630**

**Smallest digit of 5 digits=30689**

**Hence, required difference=98630-30689=67941**

**5.When a number is divided by 387, the remainder obtained is 48. If the same number is divided by 43, then the remainder obtained will be-**

A.0

B.3

**C.5**

D.35

**Sol: Suppose quotient=k**

**Then, number= 387 k+48**

**= (43×9k+43)+5=43(9k+1)+5**

**Hence, we divided this number by 43, remainder=5**

**6.The sum of the greatest and smallest 4 digit numbers is-**

A.8999

**B.10999**

C.11110

D.111111

**Sol: The greatest 4 digit number= 9999**

**The smallest 4 digit number= 1000**

**Total=10999**

**7.The area of square, whose perimeter is 48 m is-**

A.48 m^2

**B.144 m^2**

C.1152 m^2

D.2304 m^2

**Sol: Side of the square=Perimeter/4**

**=48/4=12m**

**Area of the square=Side× Side**

**=12×12=144 m^2**

**8.What is the percentage of 500gm is 4 kg?**

**A.12.5%**

B.25%

C.50%

D.125%

**Sol: 1 kg =1000gm**

**4kg= 4×1000gm**

**=4000gm**

**Hence required percentage=500×100/4000=12.5%**

**9.60% of that the students in a school are boys. If the number of girls in the school is 300, then the number of boys is-**

A.300

**B.450**

C.500

D.750

**Sol: Here 40% are girl in a school.**

**40%=300**

**60%=300× 60/40**

**=450**

**10.What should be taken out of 3/7 to get 2/7?**

A.5/7

B.1

**C.1/7**

D.3/7

**Sol: Let x be taken out.**

**Then 3/7-x=2/7**

**X=3/7-2/7**

**=1/7**