To clear the UPSC CSE 2020 exam, aspirants must be very strong in their fundamentals along with the current affairs. Adda247 has taken an important step to help all CSE aspirants by providing them daily quizzes on App. Now aspirants will get free quizzes to practice along with analysis of The Hindu, PIB, etc.

1. Recently in news, Leuser Ecosystem. Consider the following statements regarding the Leuser Ecosystem.
1. It is a forest area on the island of Sumatra, Indonesia.
2. It is among the most ancient and life-rich ecosystems ever documented by science and is a world-class hotspot of biodiversity.
3. The ecosystem has been designated a UNESCO World Heritage Site.
4. It spans 2.6 million hectares, almost three times the size of Yellowstone National Park, USA.
Which of the following statements given above are correct?
(a) 1, 2 and 3
(b) 2, 3 and 4
(c) 1, 3 and 4
(d) 1, 2, 3 and 4

720X420 23-9-2020.jpg

UPSC 2021 Online Coaching Classes | Bilingual GS Foundation Batch
2. Which of the following statements is/are correct about Sumatran Orangutan?
1. The scientific name of the species is Pongo abelii.
2. These are almost exclusively arboreal which means they live among the trees of tropical rainforests.
Choose the correct statements
(a) Only 1
(b) Only 2
(c) Both 1 and 2
(d) Neither 1 nor 2

IAS Prelims Mock-Test 2020 – Set 27, 26 September
3. Consider the following statements regarding JIMEX 20.
1. It is a bilateral Maritime Exercise between Japan and India.
2. JIMEX is conducted biennially between the Indian Navy and the Japanese Maritime Self-Defense Force (JMSDF).
3. JIMEX series of exercises commenced in January 2012 with a special focus on maritime security cooperation.
Which of the following statements given above is/are correct?
(a) Only 1
(b) 2 and 3
(c) 1, 2 and 3
(d) 1 and 3

UPSC Prelims Syllabus 2021: General Studies and CSAT for CSE
4. Consider the following statement regarding Chandra X-ray Project.
1. Chandra X-ray Observatory was launched by Space Shuttle Columbia in 1999.
2. The Chandra X-ray Observatory is part of NASA’s fleet of “Great Observatories” along with the Hubble Space Telescope, the Spitzer Space Telescope.
3. The telescope is named after the Nobel Prize-winning Indian astrophysicist Subrahmanyan Chandrasekhar.
Which of the following statements given above is/are correct?
(a) 1 and 2
(b) 1 and 3
(c) Only 3
(d) 1, 2 and 3
5. Consider the following statements regarding Poona Pact.
1. In 1932, B.R. Ambedkar negotiated the Poona Pact with Mahatma Gandhi.
2. It provides a separate electorate for depressed classes.
3. In the civil services, the pact provides an adequate representation of the depressed classes.
4. The common goal was for the upliftment of one of the most vulnerable sections of Indian society.
Which of the following statements given above are incorrect?
(a) 1, 2 and 4
(b) 1, 2 and 3
(c) 2 and 3
(d) 1 and 4

IAS Prelims Mock-Test 2020 – Set 26, 25 September
6. Which of the following statement(s) is/are correct about Black Hole?
1. The term ‘black hole’ was coined in the mid-1960s by American physicist John Archibald Wheeler.
2. Black-holes were theorized by Albert Einstein in 1918.
3. It refers to a point in space where the matter is so compressed as to create a gravity field from which even light cannot escape.
Choose the correct statement
(a) 1 and 2
(b) 2 and 3
(c) 1 and 3
(d) 1, 2 and 3
7. Which of the following are the functions of National Medical Commission (NMC)?
1. It lays down the policies for regulating medical institutions and medical professionals.
2. It will assess the requirements of human resources and infrastructure in healthcare.
3. It will ensure compliance by the State Medical Councils with the regulations made under the Bill.
4. It will frame the guidelines for determination of fee for up to 50% of the seats in the private medical institutions.
Choose the correct statement
(a) 1, 3 and 4
(b) 1, 2 and 3
(c) 2, 3 and 4
(d) 1, 2, 3 and 4

IAS Prelims Mock-Test 2020 – Set 25, 24 September
8. Curzon Wyllie was murdered by Madan Lal Dhingra in London. He was a
(a) Advisor to the Secretary of State for India
(b) Former Governor of Punjab
(c) Secretary of State for India
(d) Law member of Viceroy’s executive council
9. Which of the following are the salient features of the FAME India Scheme Phase-II?
1. Establishment of Charging stations is also proposed on major highways connecting major city clusters.
2. The benefits of incentives will be extended to only those vehicles which are fitted with advanced batteries like a Lithium-Ion battery.
3. In the 2-Wheel (W) segment, the focus will be on the private vehicles.
Which of the following statement(s) given above is/are correct?
(a) 1 and 2
(b) 1 and 3
(c) Only 3
(d) 1, 2 and 3

IAS Prelims Mock-Test 2020 – Set 24, 23 September
10. Which of the following are not the departments of Finance Ministry?
1. Department of Expenditure
2. Department of Economic Affairs
3. Department of Banking
4. Department of Revenue
5. Department of Budget
Choose the correct option
(a) 2 and 3
(b) 3 and 4
(c) 3 and 5
(d) 2 and 5

Ans: 1(d), 2(c), 3(c), 4(d), 5(c), 6(c), 7(d), 8(a), 9(d), 10(c)

720 X 420 (1).png

Participate in UPSC Prelims free all India mock exam & Check where you stand before the actual exam. Face the fear on Gandhi Jayanti and win the actual battle on 4th Oct: Register Now

Daily Gist of ‘The Hindu’, ‘PIB’, ‘Indian Express’ and Other Newspapers: 28 September, 2020

To clear the UPSC CSE 2020 exam, aspirants must be very strong in their fundamentals along with the current affairs. Adda247 has taken an important step to help all CSE aspirants by providing them daily quizzes on App. Now aspirants will get free quizzes to practice along with analysis of The Hindu, PIB, etc.

1. Consider the following statements regarding the World Risk Index (WRI) 2020.
1. It is part of the World Risk Report 2020 released by the United Nations University Institute for Environment and Human Security (UNU-EHS), Bundnis Entwicklung Hilft and the University of Stuttgart in Germany.
2. Among continents, Oceania is at the highest risk, followed by Africa and the Americas.
3. India has ranked 89th among 181 countries on the WRI 2020 and is fourth-most-at-risk in South Asia, after Bangladesh, Afghanistan and Pakistan.
Which of the following statements given above are correct?
(a) 1 and 2
(b) 2 and 3
(c) 1 and 3
(d) 1, 2 and 3

720X420 23-9-2020.jpg

UPSC 2021 Online Coaching Classes | Bilingual GS Foundation Batch
2. With which among the following treaties the Subsidiary Alliance with the British was accepted by the Peshwa?
(a) Treaty of Purandhar
(b) Treaty of Bassien
(c) Treaty of Surat
(d) Treaty of Salbai
3. Consider the following statements regarding seismic noise.
1. Seismic noise is the relatively persistent vibration of the ground due to a multitude of causes.
2. It is the unwanted component of signals recorded by a seismometer.
3. Seismic noise is also studied in other fields like oil exploration, hydrology, and earthquake engineering.
Which of the following statements given above are correct?
(a) 1, 2 and 3
(b) 1 and 2
(c) 1 and 3
(d) 2 and 3

IAS Prelims Mock-Test 2020 – Set 26, 25 September
4. Which of the following statement(s) is/are correct about Data Sonification?
1. It refers to the use of sound values to represent real data.
2. It is the auditory version of data visualisation.
3. The sonification project was led by the Chandra X-ray Center in collaboration with NASA’s Universe of Learning Program (UoL).
Choose the correct option
(a) 1 and 2
(b) 1 and 3
(c) Only 3
(d) 1, 2 and 3
5. Which of the following statements is/are correct about the Jnanpith Award?
1. It is the highest literary award of the country and is open only for Indian citizens.
2. It is given annually and the prize carries a cash award of Rs. 13 lakhs, a citation, and a bronze replica of Vagdevi (Saraswati), the goddess of learning.
3. In 2019, author Amitav Ghosh was felicitated with 54th Jnanpith Award and became the first English language writer to become a Jnanpith laureate.
4. Renowned Malayalam poet Akkitham Achuthan Namboothiri was conferred the 55th edition of the Jnanpith Award in 2020.
Choose the correct option
(a) 1, 2 and 3
(b) 1, 3 and 4
(c) 2, 3 and 4
(d) 1, 2, 3 and 4

IAS Prelims Mock-Test 2020 – Set 25, 24 September
6. Which of the following statement(s) is/are correct about PASSEX.
1. PASSEX is a Passage Exercise scheduled by Indian Navy with Royal Australian Navy (RAN) in the East Indian Ocean Region.
2. PASSEX is a military exercise conducted between two or more countries.
Choose the correct option
(a) Only 1
(b) Only 2
(c) Both 1 and 2
(d) Neither 1 nor 2
7. Under which article of the Indian Constitution did the President give his assent to the ordinance on electoral reforms when it was sent back to him by the Union Cabinet without making any changes?
(a) Article 121
(b) Article 122
(c) Article 123
(d) Article 124

IAS Prelims Mock-Test 2020 – Set 24, 23 September
8. Which of the following is related to the Constitution (98th Amendment) Bill?
(a) Empowering the Centre to levy and appropriate service tax.
(b) The Constitution of the National Judicial Commission.
(c) Readjustment of the electoral constituencies on the basis of the Population Census 2001.
(d) The demarcation of new boundaries between States.
9. Consider the following statements regarding The 1619 Project.
1. The Project is a special initiative of The New York Times Magazine.
2. It was launched in 2019 to mark the completion of 400 years since the first enslaved Africans arrived in colonial Virginia’s Jamestown in August 1619.
Which of the following statements given above is/are correct?
(a) Only 1
(b) Only 2
(c) Both 1 and 2
(d) Neither 1 nor 2

IAS Prelims Mock-Test 2020 – Set 23, 22 September
10. Which of the following statements implies that the Reserve Bank of India (RBI) acts as a banker’s bank?
1. The RBI lends funds to the commercial banks in times of need.
2. Other banks retain their deposits with the RBI.
3. The RBI advises the commercial banks on monetary matters.
Choose the correct option
(a) 1 and 2
(b) 2 and 3
(c) 1 and 3
(d) 1, 2 and 3

Ans: 1(d), 2(b), 3(a), 4(d), 5(b), 6(a), 7(c), 8(b), 9(c), 10 (d)

720 X 420 (1).png

Participate in UPSC Prelims free all India mock exam & Check where you stand before the actual exam. Face the fear on Gandhi Jayanti and win the actual battle on 4th Oct: Register Now

Daily Gist of ‘The Hindu’, ‘PIB’, ‘Indian Express’ and Other Newspapers: 26 September, 2020

To clear the UPSC CSE 2020 exam, aspirants must be very strong in their fundamentals along with the current affairs. Adda247 has taken an important step to help all CSE aspirants by providing them daily quizzes on App. Now aspirants will get free quizzes to practice along with analysis of The Hindu, PIB, etc.

1. Which of the following are the provisions of the Foreign Contribution (Regulation) Amendment Bill, 2020?
1. The Bill bars public servants from receiving foreign contributions.
2. The Bill prohibits the transfer of foreign contribution to any other person.
3. The Bill proposes that not more than 20% of the total foreign funds received could be defrayed for administrative expenses.
Choose the correct option
(a) 1 and 2
(b) 1 and 3
(c) Only 3
(d) 1, 2 and 3

720X420 23-9-2020.jpg

UPSC 2021 Online Coaching Classes | Bilingual GS Foundation Batch
2. Consider the following statements.
1. The Legal Services Authorities Act, 1987 was amended in 2002 to provide for the establishment of the Permanent Lok Adalats.
2. Lok Adalats deal with cases pertaining to the public utility services like transport, postal, telegraph etc.
3. It shall consist of a Chairman who is or has been a district judge or additional district judge or has held judicial office higher in rank than that of the district judge and three other persons having adequate experience in public utility services.
Which of the following statement(s) given above is/are correct?
(a) 1, 2 and 3
(b) 1 and 2
(c) 2 and 3
(d) Only 2

IAS Prelims Mock-Test 2020 – Set 25, 24 September
3. Consider the following statements regarding the Contingency Fund of India?
1. Under the provisions of Article 267, it was created.
2. In 1951, it was created.
3. It is held by the Finance Secretary on behalf of the President.
4. Its amount will be determined by the President.
Which of the following statements given above are true?
(a) 1 and 3
(b) 1, 3 and 4
(c) 2, 3 and 4
(d) 3 and 4
4. Which of the following factors influence the ocean currents?
1. Air pressure and wind
2. Rotation of the Earth
3. Density of ocean water
4. Revolution of the Earth
Choose the correct option
(a) 1 and 2
(b) 1, 2 and 3
(c) 1 and 4
(d) 2, 3 and 4

IAS Prelims Mock-Test 2020 – Set 24, 23 September
5. Consider the following statements.
1. Adjournment is to suspend the work in a sitting for a specialised time, which may be hours, days or weeks.
2. Adjournment sine die is terminating a sitting of Parliament for an indefinite period.
3. The power of adjournment, as well as adjournment sine, die lies with the presiding officer (Speaker or Chairman) of the House.
Which of the following statements given above are correct?
(a) 1, 2 and 3
(b) 1 and 2
(c) 2 and 3
(d) Only 2
6. Which of the following evidences says that the Himalayas are young fold mountains?
1. U-turn river courses
2. Deep gorges
3. Parallel mountain ranges
4. Steep gradients causing land-sliding
Choose the correct option
(a) 1 and 2
(b) 1,2 and 4
(c) 3 and 4
(d) 1, 2, 3 and 4

IAS Prelims Mock-Test 2020 – Set 23, 22 September
7. Recently Robber fly is in news. Consider the following statements regarding Robber Fly.
1.Robber flies belong to the family Asilidae.
2. They’re named for their feeding behaviour,
3. Like all true flies, robber flies have only 2 wings.
4. Asilidae occur in all zoogeographical regions except Antarctica
Which of the following statements given above are correct?
(a) 1, 2 and 3
(b) 1, 3 and 4
(c) 2, 3 and 4
(d) 1, 2, 3 and 4
8. Consider the following statements regarding Kumhar Sashaktikaran Yojana.
1. It is an initiative of the Khadi and Village Industries Commission (KVIC).
2. It was launched in 2019.
Which of the following statement(s) given above is/are correct?
(a) Only 1
(b) Only 2
(c) Both 1 and 2
(c) Neither 1 nor 2

IAS Prelims Mock-Test 2020 – Set 22, 18 September
9. Consider the following statements regarding Non-Scheduled Banks.
1. Non- Scheduled Banks have to follow CRR conditions.
2. Non- Scheduled Banks are not eligible for having loans from the RBI for day to day activities but under the emergency conditions RBI can grant a loan to them.
Which of the following statement(s) given above is/are correct?
(a) Only 1
(b) Only 2
(c) Both 1 and 2
(c) Neither 1 nor 2
10. Which of the following is/are the component(s) of Monetary Policy?
1. Open market operations
2. Bank rate
3. Public debt
4. Public revenue
Choose the correct option
(a) Only 1
(b) 1 and 2
(c) 1, 3 and 4
(d) 2, 3 and 4

Ans: 1(d), 2(b), 3(a), 4(b), 5(a), 6(d), 7(d), 8(a), 9(c), 10(b)

720 X 420 (1).png

Participate in UPSC Prelims free all India mock exam & Check where you stand before the actual exam. Face the fear on Gandhi Jayanti and win the actual battle on 4th Oct: Register Now

Daily Gist of ‘The Hindu’, ‘PIB’, ‘Indian Express’ and Other Newspapers: 25 September, 2020

To clear the UPSC CSE 2020 exam, aspirants must be very strong in their fundamentals along with the current affairs. Adda247 has taken an important step to help all CSE aspirants by providing them daily quizzes on App. Now aspirants will get free quizzes to practice along with analysis of The Hindu, PIB, etc.

1. Which of the following statement(s) is/are correct about Cess?
1. Is a form of tax levied over and above the base tax liability of a taxpayer.
2. Cess is a permanent source of revenue for the government.
3. It can be levied on both indirect and direct taxes.
Choose the correct option
(a) 1 and 2
(b) 2 and 3
(c) 1 and 3
(d) 1, 2 and 3

IAS Prelims Mock-Test 2020 – Set 24, 23 September
2. The veto power of the President of India is the combination of:
1. Pocket Veto
2. Absolute Veto
3. Suspensive Veto
4. Qualified Veto
Choose the correct option
(a) 1, 2 and 4
(b) 1, 3 and 4
(c) 2, 3 and 4
(d) 1, 2 and 3
3. Which of the following statement(s) is/are correct about Alvars and Nayanars?
1. Nayanars were devoted to Lord Shiva and his avatars whereas Alvars were devoted to Lord Vishnu and his avatars.
2. They played a key role in propagating the Bhakti Movement in Southern India during the 5th-10th Centuries.
3. Compiled hymns into a series of volumes of Nayanars are known as Tirumurai and the hymns of Alvars that were made into a consolidated volume are known as Divya Prabandha.
Choose the correct option
(a) 1, 2 and 3
(b) 1 and 3
(c) 2 and 3
(d) 1 and 2

720X420 23-9-2020.jpg

UPSC 2021 Online Coaching Classes | Bilingual GS Foundation Batch
4. Which of the following statement(s) is/are correct about Lotus Mahal?
1. The Lotus Mahal is also known as Chitragani Mahal and is the most famous architectural landmarks in Hampi.
2. It is also referred to as a council chamber in the maps found in the 18th century.
3. The curves of the palace are given an Islamic touch while the multi-layered roof design is moreover related to Indo style of buildings.
Choose the correct option
(a) Only 1
(b) 1 and 3
(c) 1 and 2
(d) 1, 2 and 3

IAS Prelims Mock-Test 2020 – Set 23, 22 September
5. Consider the following statements regarding Samarth Scheme.
1. The scheme is implemented by the Ministry of Textiles.
2. The target is to train 10.00 lakh persons excluding Spinning & Weaving in the organized Sector.
3. It seeks to Provide demand-driven, placement oriented National Skills Qualifications Framework (NSQF) compliant skilling programmes.
Which of the following statement(s) given above is/are correct?
(a) 1, 2 and 3
(b) 1 and 3
(c) Only 3
(d) 1 and 2
6. Which of the following statement(s) is/are correct about Inflation?
1. Inflation benefits the debtors.
2. Inflation benefits the bond-holders.
Choose the correct option
(a) 1 only
(b) 2 only
(c) Both 1 and 2
(d) Neither 1 nor 2
IAS Prelims Mock-Test 2020 – Set 22, 18 September
7. Consider the following statements regarding the Djibouti Code of Conduct (DCOC).
1. It was established under the International Maritime Organization (IMO).
2. It was adopted on 29th January 2009.
3. India joined the Djibouti Code of Conduct (DCOC) as an observer as part of efforts aimed at enhancing maritime security in the Indian Ocean region.
4. It has been signed by 20 countries.
Which of the following statement(s) given above is/are correct?
(a) 1, 2 and 3
(b) 1, 3 and 4
(c) 2, 3 and 4
(d) 1, 2, 3 and 4
Daily Gist of ‘The Hindu’, ‘PIB’, ‘Indian Express’ and Other Newspapers: 24 September, 2020
8. Consider the following statements about Digital Signature.
1. It can be considered as a numerical value that is represented as a sequence of characters.
2. To ensure authentication, Digital signatures rely on certain types of encryption.
3. It is a process that guarantees that the content of the message has not been altered in transit.
Which of the following statement(s) given above is/are correct?
(a) Only 1
(b) 1 and 3
(c) 1 and 2
(d) 1, 2 and 3
IAS Prelims Mock-Test 2020 – Set 21, 17 September
9. Rank and salary, during the Mughal period, were determined by a numerical value known as
(a) Muqtis
(b) Zat
(c) Mansab
(d) Jagirs
10. Recently Phosphine is in news. Consider the statements regarding Phosphine.
1. Presence of Phosphine gas is observed on Venus.
2. It is a flammable gas that on Earth occurs from the breakdown of organic matter.
3. Used as a chemical weapon during World War I.
4. Phosphine is manufactured as an agricultural fumigant, is used in the semiconductor industry, and is a nasty byproduct of meth labs.
Which of the following statement(s) given above is/are correct?
(a) 1, 2 and 3
(b) 1, 3 and 4
(c) 2, 3 and 4
(d) 1, 2, 3 and 4

Ans: 1(c), 2(d), 3(a), 4(d), 5(a), 6(a), 7(d), 8(d), 9(b), 10(d)

720 X 420 (1).png

Participate in UPSC Prelims free all India mock exam & Check where you stand before the actual exam. Face the fear on Gandhi Jayanti and win the actual battle on 4th Oct: Register Now

No Change in UPSC Exam Pattern and No Proposal to drop CSAT- Check Details here

To clear the UPSC CSE 2020 exam, aspirants must be very strong in their fundamentals along with the current affairs. Adda247 has taken an important step to help all CSE aspirants by providing them daily quizzes on App. Now aspirants will get free quizzes to practice along with analysis of The Hindu, PIB, etc.

1. Consider the following statements regarding the National Commission on Farmers.
1. It was constituted in 2005 by the Union government with MS Swaminathan as its chairman.
2. In 2007, the commission recommended that MSPs must be at least 50% more than the cost of production and recommended the C2 method for MSP calculation.
3. The government calculates its MSP based on the A2+FL method.
Which of the following statement(s) given above are incorrect?
(a) 1 and 2
(b) 2 and 3
(c) 1 and 3
(d) 1, 2 and 3
IAS Prelims Mock-Test 2020 – Set 22, 18 September
2. Which of the following statements are correct about Kakatiya Dynasty?
1. The 12th and the 13th centuries saw the emergence of the Kakatiyas.
2. Prataparudra I, also known as Kakatiya Rudradeva, was the son of the Kakatiya leader Prola II. It was under his rule that the Kakatiyas declared sovereignty.
3. Before the establishment of Orugallu/Warangal as the capital, Hanamakonda was the first capital of the Kakatiyas.
4. The great Italian traveller Marco Polo visited the Kakatiya Kingdom sometime during Rudramadevi’s tenure as the ruler of the Kakatiya Dynasty.
Choose the correct option:
(a) 1,2 and 3
(b) 1, 3 and 4
(c) 2, 3 and 4
(d) 1, 2, 3 and 4

UPSC PRELIMS 2020 Batch | Bilingual | Live Classes
3. Which of the following is/are incorrect about the proposed amendments of the Foreign Contribution (Regulation) Act (FCRA)?
1. It seeks to prohibit ‘public servants’ from receiving any foreign funding.
2. It proposes to reduce the use of foreign funds to meet administrative costs by NGOs from the existing 50 per cent to 30 per cent.
3. It seeks to “prohibit any transfer of foreign contribution to any association/person”.
4. It proposes to make Aadhaar cards a mandatory identification document for all office-bearers, directors and other key functionaries of NGOs or associations eligible to receive foreign donations.
Choose the correct option
(a) 1, 2 and 3
(b) Only 2
(c) Only 2 and 4
(d) 1, 2 and 4

IAS Prelims Mock-Test 2020 – Set 21, 17 September
4. A Parliamentary Committee means a committee that:
(a) is appointed or elected by the House or nominated by the Speaker/ Chairman.
(b) works under the direction of the Speaker/Chairman.
(c) presents its report to the House or to the Speaker/Chairman
(d) All the above are correct
5. Consider the following statements regarding the World Bank.
1. In May 2020, the World Bank has announced a loan to prevent, detect and respond to the threat of coronavirus and strengthen national health systems.
2. World Bank has clarified that the USD 1 billion loan that it has provided to India in May 2020 to deal with Covid-19 comes with a condition of universal eligibility in procurements.
3. World Bank has 189 member countries and is a unique global partnership which consists of five development institutions.
Which of the following statement(s) given above are correct?
(a) 1 and 2
(b) 2 and 3
(c) 1 and 3
(d) 1, 2 and 3

IAS Prelims Mock-Test 2020 – Set 20, 16 September
6. Which of the following statements is/are correct about Geographical Indication (GI)?
1. The Geographical Indications of Goods (Registration and Protection) Act, 1999 seeks to provide for the registration and better protection of geographical indications relating to goods in India.
2. The Act is administered by the Controller General of Patents, Designs and Trademarks. The Geographical Indications Registry is located at Chennai.
3. The registration of a geographical indication is valid for a period of 10 years.
4. It is also a part of the World Trade Organisation’s Trade-Related Aspects of Intellectual Property Rights (TRIPS).
Choose the correct option
(a) 1, 2 and 3
(b) 1 and 3
(c) 2, 3 and 4
(d) 1, 2, 3 and 4

7. The quit India resolution stated the provisions of the movement as:
(a) An immediate end to British rule over India.
(b) Declaration of the commitment of free India to defend itself against all kinds of imperialism and fascism.
(c) Formation of a provisional government of India after British withdrawal and sanctioning a civil disobedience movement against British rule.
(d) All the above are correct

IAS Prelims Mock-Test 2020 – Set 19, 15 September
8. Recently in the news, Nandankanan Zoological Park. Where is it located?
(a) Bhubaneswar, Odisha
(b) Bharatpur, Rajasthan
(c) Vindya Hills in Madhya Pradesh
(d) Northeast state of Assam
9. Consider the following statements regarding VAIBHAV Summit.
1. VAIBHAV stands for Vaishwik Bharatiya Vaigyanik Summit.
2. It will be inaugurated on 2nd October 2020, the birth anniversary of Mahatma Gandhi.
3. The Summit is a joint effort of various Science & Technology (S&T) and Academic organisations, including the Department of S&T, Defence Research and Development Organisation (DRDO).
Which of the following statement(s) given above is/are correct?
(a) 1 and 3
(b) Only 1
(c) 1 and 2
(d) 1, 2 and 3

IAS Prelims Mock-Test 2020 – Set 18, 14 September
10. Which of the following are not the federal features of the Indian Constitution?
1. Supremacy of Constitution
2. All-India Services
3. Single Citizenship
4. Independent Judiciary
5. Bicameral legislature
6. Integrated Judiciary
Choose the correct option
(a) 1, 4 and 5
(b) 1, 5 and 6
(c) 2, 3 and 6
(d) 2, 3 and 4
Ans: 1(a), 2(d), 3(b), 4(d), 5(d), 6(d), 7(d), 8(a), 9(d), 10(c)

Daily Gist of ‘The Hindu’, ‘PIB’, ‘Indian Express’ and Other Newspapers: 22 September, 2020

No Change in UPSC Exam Pattern and No Proposal to drop CSAT- Check Details here

To clear the UPSC CSE 2020 exam, aspirants must be very strong in their fundamentals along with the current affairs. Adda247 has taken an important step to help all CSE aspirants by providing them daily quizzes on App. Now aspirants will get free quizzes to practice along with analysis of The Hindu, PIB, etc.

1. Consider the following statements regarding the World Bank’s Human Capital Index (HCI) 2020.
1. India has been ranked at the 116th position in the HCI 2020.
2. The HCI 2020 includes health and education data of children for 174 countries up to March 2020.
3. Human Capital consists of the knowledge, skills, and health that people accumulate over their lives, enabling them to realize their potential as productive members of society.
Which of the following statement(s) given above is/are correct?
(a) 1 and 2
(b) 2 and 3
(c) 1 and 3
(d) 1, 2 and 3

IAS Prelims Mock-Test 2020 – Set 21, 17 September
2. Which of the following statement(s) is/are correct about Banking Regulation (Amendment) Bill, 2020?
1. The bill is passed in Lok Sabha and replaces an ordinance to the same effect promulgated on June 26.
2. The Bill proposes amendments to the Banking Regulation Act, 1949.
3. With the amendments, RBI will be able to undertake a scheme of amalgamation of a bank without placing it under moratorium.
4. The amendments also allow cooperative banks to raise money via public issues and private placements of equity or preference shares as well as unsecured debentures, with the central’s bank’s nod.
Choose the correct option
(a) 1, 2 and 3
(b) 2,3 and 4
(c) 1, 2 and 4
(d) 1, 2, 3 and 4
3. Why Sir William Wedderburn and W. S. Caine had set up the Indian Parliamentary Committee in 1893?
(a) In the British Parliament, to facilitate a discussion on India’s Independence.
(b) To campaign for the entry of Indians into the Imperial Judiciary.
(c) To agitate for the entry of eminent Indians into the British Parliament.
(d) In the House of Commons, to agitate for Indian political reforms.

IAS Prelims Mock-Test 2020 – Set 20, 16 September
4. Consider the following statements regarding the Unlawful Activities (Prevention) Act.
1. According to the latest data released by the National Crime Records Bureau (NCRB), a total of 3,005 cases were registered in the country under anti-terror law Unlawful Activities (Prevention) Act (UAPA) in 2016, 2017 and 2018.
2. Unlawful Activities (Prevention) Act was passed in 1962 that aims at effective prevention of unlawful activities associations in India.
3. The Act assigns absolute power to the state government, by way of which if the state deems an activity as unlawful then it may, by way of an Official Gazette, declare it so.
4. As the highest punishments, it has the death penalty and life imprisonment.
Which of the following statement(s) given above is/are incorrect?
(a) 1, 2 and 3
(b) 2 and 3
(c) 3 and 4
(d) 1 and 4
5. Why was National Social Conference formed during Indian freedom struggle?
(a) Various social reform groups or organisations of Bengal region united to form a single body with an aim to discuss the issues of larger interest and to prepare appropriate petitions or representations to the government.
(b) Under one organization, Behramji Malabari and M. G. Ranade decided to bring together all the social reform groups of the country.
(c) For such purpose, the Indian National Congress did not want to include social reforms in its deliberations and decided to form a separate body.
(d) None of the above statement is correct

IAS Prelims Mock-Test 2020 – Set 19, 15 September
6. Consider the following statements regarding BECA.
1. BECA stands for Basic Exchange and Cooperation Agreement.
2. BECA will allow India to use the geospatial maps of the USA to get pinpoint military accuracy of automated hardware systems and weapons such as cruise and ballistic missiles.
3. BECA is one of the four foundational military communication agreements between the two countries.
Which of the following statement(s) given above is/are correct?
(a) 1 and 2
(b) 2 and 3
(c) 1 and 3
(d) 1, 2 and 3
7. At the time of his/her appointment, the Prime Minister of India:
(a) must be a member of one of the Houses of the Parliament
(b) need not necessarily be a member of one of the Houses of the Parliament but must become a member of the LokSabha within six months.
(c) must be a member of the LokSabha
(d) need not necessarily be a member of one of the Houses of the Parliament but must become a member of one of the Houses within six months.

IAS Prelims Mock-Test 2020 – Set 18, 14 September
8. Recently Kalinga Frog was in news. Consider the following statements regarding Kalinga Frog.
1. Scientists have reported a first-of-its-kind discovery of morphological phenotypic plasticity (MPP) in the Kalinga cricket frog from the central Western Ghats.
2. In 2018, Kalinga Frog documentation was done and reported from the Eastern Ghats.
Which of the following statement(s) given above is/are correct?
(a) Only 1
(b) Only 2
(c) Both 1 and 2
(d) Neither 1 nor 2
9. Name the physical phenomena which are responsible for producing rainbow when sunlight falls on drops of rain?
1. Dispersion
2. Refraction
3. Internal Reflection
Choose the correct option
(a) 1 and 2
(b) 1 and 3
(c) 2 and 3
(d) 1, 2 and 3

IAS Prelims Mock-Test 2020 – Set 17, 11 September
10. Consider the following statements regarding Sputnik V.
1. The Russian vaccine has been named after the first artificial Earth satellite, Sputnik-I launched by the Soviet Union.
2. It is the first Covid-19 vaccine to be approved by any government for common people.
3. The Russia Direct Investment Fund (RDIF), which is piloting Russia’s Sputnik V vaccine, has partnered with the Hyderabad-based Dr. Reddy’s Laboratories to supply 100 million doses of the vaccine.
Which of the following statement(s) given above is/are correct?
(a) 1 and 2
(b) 2 and 3
(c) 1 and 3
(d) 1, 2 and 3
Ans: 1(d), 2(d), 3(d), 4(b), 5(d), 6(d), 7(d), 8(c), 9(a), 10(d)

UPSC PRELIMS 2020 Batch | Bilingual | Live Classes

Daily Gist of ‘The Hindu’, ‘PIB’, ‘Indian Express’ and Other Newspapers: 18 September, 2020

Daily news will speed up the preparation for the Civil Services Examination and it also plays a crucial role to grasp the current affairs topic comprehensively. Here we have covered most of the topics related to various categories including National, International, Sports, Science and Technology, and so on.

1. The Farmers’ Produce Trade and Commerce (Promotion and Facilitation) Bill, 2020 and The Farmers (Empowerment and Protection) Agreement of Price Assurance and Farm Services Bill, 2020

– Two bills were passed by Lok Sabha on 17 September, 2020. The aim was to transform agriculture in the country and increase the income of farmers.

– 2 bills are namely The Farmers’ Produce Trade and Commerce (Promotion and Facilitation) Bill, 2020 and The Farmers (Empowerment and Protection) Agreement of Price Assurance and Farm Services Bill, 2020.

– On 14th September 2020, these bills were introduced in Lok Sabha by Union Minister of Agriculture & Farmers’ Welfare, Rural Development & Panchayati Raj, Shri Narendra Singh Tomar, to replace ordinances promulgated on 5th June 2020.

– According to the Union Minister of Agriculture & Farmers’ Welfare Shri Narendra Singh Tomar, farmers will now have freedom for direct marketing of their produce and will be able to get better prices, MSP procurement system will continue, consumers will also benefit.

– The reforms will accelerate agricultural growth through private sector investment in building agricultural infrastructure and supply chains for Indian farm produce in national and global markets, create employment opportunities and strengthen the economy.

Daily Gist of ‘The Hindu’, ‘PIB’, ‘Indian Express’ and Other Newspapers: 17 September, 2020

2. High-temperature turbine rotor test

– India may soon manufacture its own super alloy steam turbine rotors for efficient coal-based thermal power plants.

– Bharat Heavy Electricals Limited (BHEL) to establish a high-temperature turbine rotor test rig for efficient coal-based Thermal Power Plants.

– It’ll be the first facility in India for experimental validation of the design of the AUSC steam turbine rotor. And also the only one of its kind in India in terms of establishing a real size engineering experimental set-up.

– Project taken up under the Clean Energy Research Initiative of DST.

– It’ll subject the turbine rotor segments of weight up to 9000 kilograms to varied damage conditions almost like that within the plant operation, like high temperatures up to 800 degree Celsius, high speed up to 3600 Revolutions Per Minute(RPM), followed by long term steady-state operation and controlled heating and cooling.

– The facility will pave the way towards Atmanirbhar Bharat in this sector.

Daily Gist of ‘The Hindu’, ‘PIB’, ‘Indian Express’ and Other Newspapers: 16 September, 2020

3. Joint G20 Finance And Health Ministers Meeting

– Dr. Harsh Vardhan, Union Minister for Health and Family Welfare attended Joint G20 Finance and Health Ministers Meeting through video conference on 17 September, 2020.

– Saudi Arabia bestowed with the Presidency of G20 grouping hosted the session.

– Union Health Minister Harsh Vardhan said “Flattening the COVID-19 curve globally would require international, multi-sectoral collaborative efforts in order that health systems have sufficient capacities to deal with the flux of complicated cases”.

4. Sewa Diwas

– Khadi and Village Industries Commission (KVIC) extended the benefits of various employment generation schemes to just about 1500 persons in 10 Indian cities to celebrate “Sewa Diwas” on 17 September, 2020.

– The day marks the birthday of Prime Minister Narendra Modi.

–  14 programs were organised from by KVIC Arunachal Pradesh on the North Eastern Frontier to Bikaner on the Western Border and from Chandigarh and New Delhi in the North to Madurai and Coimbatore down South to expand the ambit of its welfare projects to create local employment.

– Minister of State for MSME, Shri Pratap Chandra Sarangi inaugurated SFURTI Cluster of 500 artisans for creating hand-knotted carpets in Prayagraj in Uttar Pradesh.

– KVIC Chairman Shri Vinai Kumar Saxena launched six different programs in Varanasi, the Parliamentary constituency of the Hon’ble Prime Minister. It includes the first Footwear Training cum Production Center in Varanasi for leather artisans (Mochi) in collaboration with Central Footwear Training Institute (CFTI), Agra.

– He distributed 6 innovative cycle-mounted Tea/Coffee Selling units under Project DigniTEA which will enable tea-sellers to earn a good and respectable livelihood while selling tea/coffee hygienically.

– He distributed electric potter wheels to 300 Kumhar families under Kumhar Sashaktikaran Yojana and 200 bee boxes to 20 farmers families under Honey Mission.

– The KVIC Chairman also distributed 6 hand-operated Agarbatti making machines at Sewapuri Block in Varanasi under the Khadi Agarbatti Aatmanirbhar Mission while also launching the plantation of 100 saplings of Bambusa Tulda, a bamboo species used for creating Agarbatti sticks.

– Within the scenic village of Chullyu in Arunachal Pradesh, Saxena inaugurated state’s first Silk Training cum Production Center which will create local employment to artisans and increase the production of local Silk.

– KVIC has renovated a dilapidated government school building to develop the Silk Training cum Production Center.

– Shri Vinai Kumar Saxena also distributed 6 cycle-mounted Tea/Coffee Selling units to local unemployed youths each in New Delhi, Jaipur and Chandigarh.

Daily Gist of ‘The Hindu’, ‘PIB’, ‘Indian Express’ and Other Newspapers: 15 September, 2020

5. National Water Policy

– To deal with the present challenges in the water sector, revision of National Water Policy has been envisaged and a drafting committee has been constituted on 5th November, 2019 to revise the National Water Policy within a term of six months.

– Due to COVID-19 pandemic, the term of the Committee has been extended up to 31st October, 2020.

– The proposed National Bureau of Water Use Efficiency (NBWUE) will have the general responsibility of improving water use efficiency across various sectors, namely irrigation, drinking water supply, power generation, industries, cities and all other areas where water is used.

6. Construction of Dams in Bihar

– Water Resources Projects are planned, funded, executed and maintained by the State Governments themselves as per their own resources and priorities.

– So as to supplement the efforts of the State Governments, Government of India provides technical and financial assistance to encourage sustainable development and efficient management of water resources via several schemes and programmes including Accelerated Irrigation Benefits Programme (AIBP) etc. under Pradhan MantriKrishiSinchayeeYojana (PMKSY) according to the guidelines of such schemes.

– As intimated by the Central Water Commission (CWC), no Major and Medium Irrigation Project proposal like the construction of dams in Mithila Region/ Darbhanga district of Bihar has been received from the State Government during last five years.

– On 12th June, 2020, it received a proposal of Dagmara Hydro Electric Project from Central Electricity Authority (CEA) for clearance from inter-state aspects.

– On 24th June, 2020, the same was accepted by CWC. The project is a Run of the River scheme with an installed capacity of 130.1 MW.

– It envisages constructions of the concrete barrage and an earthen dam across Kosi River in Mithila region of Bihar.

Daily Gist of ‘The Hindu’, ‘PIB’, ‘Indian Express’ and Other Newspapers: 14 September, 2020

7. World Patient Safety Day

– On the occasion of the second World ‘Patient Safety Day’, Ministry of Health and Family Welfare & National Health System Resource Centre organised a webinar on 17 September, 2020.

– To provide impetus to the endeavours directed towards improving the safety of patients as well as health care worker, since both are closely interlinked.

– The theme for Patient Safety Day 2020 is “Health Worker Safety: A Priority for Patient Safety”.

– The Slogan is “Safe health workers, Safe patients.”

– The Webinar was inaugurated by Sh. Rajesh Bhushan, Union Health Secretary MoHFW.

Daily Gist of ‘The Hindu’, ‘PIB’, ‘Indian Express’ and Other Newspapers: 11 September, 2020

8. 32 Earth Observation Sensors currently in orbit

The Union Minister of State (Independent Charge), Development of North Eastern Region (DoNER), MoS PMO, Personnel, Public Grievances, Pensions, Atomic Energy and Space, Dr.  Jitendra Singh said that there are 32 earth observation sensors.

– The 32 earth observation sensors are currently in orbit with advanced capabilities providing space-based information.

– Since January, 2018, five earth observation satellites and five communication payloads were realized.

– Information support was provided for all the major disaster events like floods, cyclones and forest fires occurred since January 2020.

– About 2,51,000 value-added data products were disseminated to users since April 2020.

– The value-added products comprise of geophysical & remote sensing data products derived using the data from meteorological, oceanographic and land remote sensing satellites.

– The total number of satellites launched by ISRO that are no longer operational (life ended)and currently in orbit are 47 (26 satellites are in LEO/Low-Earth-Orbit and 21 are in GEO/Geosynchronous-Equatorial-Orbit).

IAS Prelims Mock-Test 2020 – Set 21, 17 September

UPSC PRELIMS 2020 Batch | Bilingual | Live Classes

 

 

 

To clear the UPSC CSE 2020 exam, aspirants must be very strong in their fundamentals along with the current affairs. Adda247 has taken an important step to help all CSE aspirants by providing them daily quizzes on App. Now aspirants will get free quizzes to practice along with analysis of The Hindu, PIB, etc.

1. Consider the following statements with respect to Orang National Park:
1. It is located on the northern bank of the Brahmaputra River.
2. Rivers Pachnoi, Belsiri and Dhanshiri border the park.
3. It is declared as a tiger reserve.
Choose the correct option:
(a) 1 and 3 only
(b) 1 only
(c) 1 and 2 only
(d) 1, 2 and 3

IAS Prelims Mock-Test 2020 – Set 17, 11 September
2. Which one of the following National Parks of India lies completely in the temperate alpine zone?
(a) Manas National Park
(b) Valley of Flowers National Park
(c) Neora Valley National Park
(d) Namdapha National Park
3. Which one of the following are the terms ‘pyrolysis and plasma gasification’ mentioned?
(a) Extraction of rare earth elements
(b) Waste-to-energy technologies
(c) Hydrogen fuel-based automobiles
(d) Natural gas extraction technologies
4. Which among the following Gharana is not associated with the Dhrupad style?
(a) Kirana
(b) Dagari
(c) Darbhanga
(d) Bettiah

IAS Prelims Mock-Test 2020 – Set 16, 10 September

5. India has signed several logistics agreements in recent years. In regard to this which of the following pair/s is/are correctly matched?
United States: Logistics Exchange Memorandum of Understanding (LEMOA)
Australia: Mutual Logistics Support Agreement (MLSA)
Japan: Reciprocal Provision of Supplies and Services
Russia: Reciprocal Logistics Support (ARLS)
Options:
(a) 1 only
(b) 3 and 4 only
(c) 1, 2 and 4 only
(d) 1, 2, 3 and 4
6. Which of the following statement/s is/are correct with respect to Ramjet and Scramjet engines?
1. Both do not have a compressor, unlike the traditional jet engines.
2. Ramjet engines have a subsonic velocity of the gases in the combustion chamber while the Scramjet engines have supersonic velocity in the combustion chamber.
3. Scramjet engines are most efficient at hypersonic speeds.
Options:
(a) 2 and 3 only
(b) 1, 2 and 3 only
(c) 1 only
(d) 1 and 2 only

IAS Prelims Mock-Test 2020 – Set 15, 9 September
7. There was a growing awareness in our country about the importance of Himalayan nettle i.e., Girardinia diversifolia, because it is found to be a sustainable source of…….
(a) Textile fibre
(b) Biodiesel
(c) Anti-malarial drug
(c) Pulp for the paper industry
8. Consider the following states in terms of percentage of forest cover to the total area of the state. Which one of the following is the correct ascending order?
1. Chhattisgarh
2. Madhya Pradesh
3. Maharashtra
4. Odisha
Option:
(a) 2-3-1-4
(b) 2-3-4-1
(c) 3-2-4-1
(d) 3-2-1-4
9. Which of the following countries has been included in the Indian Ocean Naval Symposium (IONS)?
1. Australia 2.Indonesia 3. India 4. Japan 5. China
Option:
(a) 1, 2, 3
(b) 2, 4, 5
(c) 2, 3
(d) 3, 4, 5

Daily Gist of ‘The Hindu’, ‘PIB’, ‘Indian Express’ and Other Newspapers: 14 September, 2020
10. Which country is holding a naval exercise named ‘Zolfaghar-99’ in the Sea of Oman?
(a) France
(b) Oman
(c) UAE
(d) Iran
Ans: 1. (d) 2. (c) 3. (b) 4. (a) 5. (d) 6. (b) 7. (a) 8. (c) 9. (a) 10. (d)

IAS Prelims Mock-Test 2020 – Set 14, 8 September

UPSC PRELIMS 2020 Batch | Bilingual | Live Classes

To clear the UPSC CSE 2020 exam, aspirants must be very strong in their fundamentals along with the current affairs. Adda247 has taken an important step to help all CSE aspirants by providing them daily quizzes on App. Now aspirants will get free quizzes to practice along with analysis of The Hindu, PIB, etc.

1. Which of the following statement(s) is/are incorrect about Global Innovation Index 2020.
1. India is at the 49th position in the list of top 50 innovative countries
2. Switzerland, Sweden, the USA, the UK and Netherlands are the top five countries.
3. It provides detailed metrics about the innovation performance of 131 countries and economies around the world.
Choose the correct option:
(a) Only 1
(b) 1 and 2
(c) 1 and 3
(d) Only 3

IAS Prelims Mock-Test 2020 – Set 16, 10 September
2. Which of the following option is/are correct about ‘SAROD-Ports’?
1. SROD is Society for Affordable Redressal of Disputes – Ports.
2. It is established under the Societies Registration Act, 1860.
3. It consists of members from the Indian Ports Association (IPA) and Indian Private Ports and Terminals Association (IPTTA).
Choose the correct option:
(a) 1 and 2
(b) 2 and 3
(c) 1 and 3
(d) 1, 2 and 3
3. ‘Mahattara’ and ‘Pattakila’ designations in medieval India were used for:
(a) Military officers
(b) Village headmen
(c) Specialists in Vedic rituals
(d) Chiefs of craft guilds

UPSC PRELIMS 2020 Batch | Bilingual | Live Classes
4. Why the 1929 session of the Indian National Congress is significant in the history of the Freedom Movement?
(a) In the session, attainment of Self-Government was declared as the objective of the Congress.
(b) Poorna Swaraj was adopted in the session as the goal of Congress.
(c) In the session, the Non-Cooperation Movement was launched.
(d) The decision was taken to participate in the Round Table Conference in London.

IAS Prelims Mock-Test 2020 – Set 15, 9 September
5. Consider the following statements regarding Start-Up Village Entrepreneurship Programme.
1. It is a sub-scheme of the Deendayal Antyodaya Yojana-National Rural Livelihood Mission (DAY-NRLM), Ministry of Rural Development.
2. It has been implemented since 2016.
3. It has extended business support services and capital infusion to 153 blocks of 23 states as of August 2020.
Which of the following options given above is/are correct?
(a) Only 1
(b) 1 and 3
(c) 2and 3
(d) 1, 2 and 3
6. What will happen, if the interest rate is decreased in an economy?
(a) The consumption expenditure in the economy will decrease.
(b) the tax collection of the Government will increase.
(c) Investment expenditure in the economy will increase.
(d) Total savings in the economy will increase.

IAS Prelims Mock-Test 2020 – Set 14, 8 September
7. Consider the following statements:
1. Gram Panchayat Development Plans (GPDP)is conducted from 2 October to 31st December every year across the country, under the People’s Plan Campaign (PPC).
2. The Article 243G of the Constitution intended to empower the Gram Panchayats (GPs) by enabling the State Governments to devolve powers and authority in respect of all 29 Subjects listed in the Eleventh Schedule
Which of the following statements given above is/are correct?
(a) Only 1
(b) Only 2
(c) Both 1 and 2
(d) Neither 1 nor 2
8. Consider the following statements regarding Pradhan Mantri Matsya Sampada Yojana.
1. The scheme focuses on beneficiary-oriented activities in Marine, Inland fisheries and Aquaculture.
2. It seeks to adopt ‘Cluster or Area-based approaches’.
3. 20,050 crores has been sanctioned for its implementation during a period of 5 years from FY 2020-21 to FY 2024-25 in all States/Union Territories, as a part of AatmaNirbhar Bharat Package.
Which of the following statements given above is/are correct?
(a) 1 and 2
(b) 1 and 3
(c) 2 and 3
(d) 1, 2 and 3

IAS Prelims Mock-Test 2020 – Set 13, 7 September
9. The hand gesture image of Lord Buddha that is sometimes shown symbolises:
(a) Buddha is calling Earth to watch over Mara and to prevent Mara from disturbing his meditation.
(b) Buddha is calling Earth to witness his purity and chastity despite the temptations of Mara.
(c) Buddha’s reminder to his followers that they all arise from the Earth and finally dissolve into the Earth, and thus this life is transitory
(d) Both the statements (b) and (c) are correct in this context
10. In context to the cultural history, the term ‘Panchayatan’ is related to:
(a) an assembly of village elders
(b) a religious sect
(c) a style of temple construction
(d) an administrative functionary
Ans: 1(a), 2(d), 3(b), 4(b), 5(d), 6(c), 7(c), 8(d), 9(b), 10(c)

IAS Prelims Mock-Test 2020 – Set 12, 5 September

Daily Gist of ‘The Hindu’, ‘PIB’, ‘Indian Express’ and Other Newspapers: 11 September, 2020