To clear the UPSC CSE 2020 exam, aspirants must be very strong in their fundamentals along with the current affairs. Adda247 has taken an important step to help all CSE aspirants by providing them daily quizzes on App. Now aspirants will get free quizzes to practice along with analysis of The Hindu, PIB, etc.

1. Recent in news, consider the following statements regarding Mango Software.
1. The Railway Protection Force (RPF) obstructed the use of Real Mango software.
2. Real Mango software is illegal notorious software developed for booking Tatkal ticket over the IRCTC website.
3. This illegal and commonly banned software makes the complete process of Indian Rail ticket booking at a fly speed.
Which of the following statements given above are correct?
(a) 1 and 2
(b) 1 and 3
(c) 2 and 3
(d) 1, 2 and 3
2. In context to the religious history of medieval India, which of the following practices the Sufi mystics were known to pursue?
1. In a lonely place, severe ascetic exercises.
2. Meditation and control of breath
3. Recitation of holy songs to arouse a state of ecstasy in their audience
Choose the correct option:
(a) 1 and 2
(b) 2 and 3
(c) Only 3
(d) 1, 2 and 3

IAS Prelims Mock-Test 2020 – Set 15, 9 September
3. Consider the following statements about Attorney General of India.
1. Article 76 of the Constitution provides for the office of AG of India
2. Has the right to speak and to take part in the proceedings of both the Houses of Parliament.
3. Holds office during the pleasure of the President (may be removed by the President at any time).
Which of the following statements given above are correct?
(a) 1 and 2
(b) 1 and 3
(c) 2 and 3
(d) 1, 2 and 3
4. Recently seen in news Okjokull glacier. Where is it located?
(a) Greenland
(b) Iceland
(c) Ireland
(d) None of the above

IAS Prelims Mock-Test 2020 – Set 14, 8 September
5. Consider the following statements regarding the Public Accounts Committee.
1. It examines appropriation accounts and financial accounts of the central government which is laid before Lok Sabha.
2. It examines the accounts of State corporations, Trading concerns and, Manufacturing projects.
3. Any recommendation that the committee makes is only advisory in nature. They can be ignored by the ministries.
Which of the following statement(s) given above is/are correct?
(a) Only 1
(b) 1 and 2
(c) 2 and 3
(d) 1, 2 and 3
6. For which of the following purposes Hyperspectral imaging can be useful?
1. For finding oil fields
2. For monitoring the health of a crop
3. In the diagnosis of retinopathy.
4. From the processed food removing defects and foreign material.
Choose the correct option:
(a) 1, 2 and 3
(b) 1 and 2
(c) 1, 3 and 4
(d) 1, 2, 3 and 4

IAS Prelims Mock-Test 2020 – Set 13, 7 September
7. Which of the following statement(s) is/are correct about ‘Hope Spots’?
1. The International Union for Conservation of Nature (IUCN) and Mission Blue named Andaman and Nicobar Islands and Lakshadweep islands as the “hope spots”.
2. A hope spot is an area of an ocean that needs special protection because of its wildlife and significant underwater habitats.
3. Andaman and Nicobar Islands and Lakshadweep islands are the first places in India to have been added in the list of global ‘hope spots’.
Choose the correct option:
(a) Only 1
(b) 1 and 3
(c) 2 and 3
(d) 1, 2 and 3
8. What was the demand of the Tebhaga Peasant Movement in Bengal?
(a) The uprooting of the Zamindari system and the end of serfdom.
(b) The reduction of the share of the landlords from one-half of the crop to one-third.
(c) The grant of ownership of land to peasants as they were the actual cultivators of the land.
(d) Writing about all peasant debts.
9. Consider the following:
1. Annie Besant was responsible for starting the Home Rule Movement.
2. Annie Besant founded the Theosophical Society.
3. Annie Besant once became the President of Indian National Congress.
Which of the following given above statement(s) is/are correct?
a) 1 only
(b) 2 and 3 only
(c) 1 and 3 only
(d) 1, 2 and 3
10. Which of the following select the Chairmen of public sector banks?
(a) Union Ministry of Finance
(b) Banks Board Bureau
(c) Reserve Bank of India
(d) Management of concerned Bank
Ans: 1(d), 2(d), 3(d), 4(b), 5(d), 6(d), 7(d), 8(b), 9(c), 10(a)

IAS Prelims Mock-Test 2020 – Set 12, 5 September

Daily Gist of ‘The Hindu’, ‘PIB’, ‘Indian Express’ and Other Newspapers: 10 September, 2020

To clear the UPSC CSE 2020 exam, aspirants must be very strong in their fundamentals along with the current affairs. Adda247 has taken an important step to help all CSE aspirants by providing them daily quizzes on App. Now aspirants will get free quizzes to practice along with analysis of The Hindu, PIB, etc.

1. Consider the following statements regarding the Khilafat Movement.
1. In 1919, the Khilafat movement arose to salvage the Ottoman caliph as a symbol of unity among the Muslim community in India during the British Raj.
2. The movement was initially bolstered by Gandhi’s noncooperation movement but fell apart after the abolition of the caliphate in 1924.
Which of the following statement(s) given above is/are correct?
(a) Only 1
(b) Only 2
(c) Both 1 and 2
(d) Neither 1 nor 2
2. Consider the following statements:
1. Subsonic cruise missile travels at a speed of around 0.8 Mach.
2. Supersonic cruise missile travels at a speed around 2-3 Mach.
3. Hypersonic cruise missile travels at least five times the speed of sound.
Which of the following statement(s) given above is/are correct?
(a) 1 and 2
(b) 1 and 3
(c) 2 and 3
(d) 1, 2 and 3

IAS Prelims Mock-Test 2020 – Set 13, 7 September
3. Which of the following statement(s) is/are incorrect about Foreign Contribution (Regulation) Act (FCRA), 2010.
1. Under FCRA act, the Foreign funding of voluntary organizations in India is regulated and is implemented by the Ministry of Home Affairs.
2. Under the Act, organisations are required to register themselves every three years.
3. The Acts ensures that the recipients of foreign contributions adhere to the stated purpose for which such contribution has been obtained.
Choose the correct option:
(a) 1 and 2
(b) Only 2
(c) 1 and 3
(d) Only 3
4. Consider the following statements regarding the Development of Finance Institution (DFI) recently in news.
1. To fill the gap in long-term finance for infrastructure sectors, the government is planning to set up a new Development Finance Institution (DFI).
2. It is proposed that it will be used to finance both social and economic infrastructure projects identified under the National Infrastructure Pipeline (NIP).
Which of the following statement(s) given above is/are correct?
(a) Only 1
(b) Only 2
(c) Both 1 and 2
(c) Neither 1 nor 2
5. In the context of Indian history, the essential elements of the feudal system is/are:
1. Central political authority is very strong and very weak provincial or local political authority.
2. Creation of the lord-vassal relationship between the feudal lord and his overlord.
3. The emergence of administrative structure based on control and possession of the land
Choose the correct option:
(a) 1 and 2
(b) 2 and 3
(c) 1 and 3
(d) 1, 2 and 3

IAS Prelims Mock-Test 2020 – Set 12, 5 September
6. Which of the following statement(s) is/are correct about the Government of India Act 1919?
1. Dyarchy introduced the concept of responsible government.
2. It introduced the concept of federal structure with a unitary bias.
3. Some Indian women also had the right to vote for the first time.
Choose the correct option:
(a) 1 and 2
(b) 1 and 3
(c) 2 and 3
(d) 1,2, and 3
7. Which of the following statement(s) is/are correct about Stem cells?
1. Stem cells are used for screening new drugs.
2. Induced pluripotent stem cells are stem cells that scientists make in the laboratory.
3. Stem cells can be derived from mammals only.
Choose the correct option:
(a) 1 and 2
(b) 1 and 3
(c) 2 and 3
(d) 1, 2 and 3
8. For the contraction of muscles, which of the following minerals are required by the human body?
1. Calcium
2. Sodium
3. Iron
Choose the correct option
(a) 1 only
(b) 1 and 2
(c) 2 and 3
(d) 1, 2 and 3

IAS Prelims Mock-Test 2020 – Set 11, 4 September
9. Why Narmada river flows to the west, while most other large peninsular rivers flow to the east?
1. It flows between the Vindhyas and the Satpuras.
2. It occupies a linear rift valley.
3. The land slopes to the west from Central India.
Choose the correct option:
(a) 1 and 3
(b) Only 2
(c) 2 and 3
(d) None
10. Sometimes seen in news Oslo Accords is concerned with which of these countries?
(a) Israel-Palestine
(b) Egypt-Sudan
(c) Iran-Iraq
(d) None of the above
Ans:1(c), 2(d), 3(b), 4(c), 5(c), 6(d), 7(a), 8(b), 9(b), 10(a)

Daily Gist of ‘The Hindu’, ‘PIB’, ‘Indian Express’ and Other Newspapers: 8 September, 2020

UPSC PRELIMS 2020 Batch | Bilingual | Live Classes