To clear the UPSC CSE 2020 exam, aspirants must be very strong in their fundamentals along with the current affairs. Adda247 has taken an important step to help all CSE aspirants by providing them daily quizzes on App. Now aspirants will get free quizzes to practice along with analysis of The Hindu, PIB, etc.

1. Consider the following statements with respect to Orang National Park:
1. It is located on the northern bank of the Brahmaputra River.
2. Rivers Pachnoi, Belsiri and Dhanshiri border the park.
3. It is declared as a tiger reserve.
Choose the correct option:
(a) 1 and 3 only
(b) 1 only
(c) 1 and 2 only
(d) 1, 2 and 3

IAS Prelims Mock-Test 2020 – Set 17, 11 September
2. Which one of the following National Parks of India lies completely in the temperate alpine zone?
(a) Manas National Park
(b) Valley of Flowers National Park
(c) Neora Valley National Park
(d) Namdapha National Park
3. Which one of the following are the terms ‘pyrolysis and plasma gasification’ mentioned?
(a) Extraction of rare earth elements
(b) Waste-to-energy technologies
(c) Hydrogen fuel-based automobiles
(d) Natural gas extraction technologies
4. Which among the following Gharana is not associated with the Dhrupad style?
(a) Kirana
(b) Dagari
(c) Darbhanga
(d) Bettiah

IAS Prelims Mock-Test 2020 – Set 16, 10 September

5. India has signed several logistics agreements in recent years. In regard to this which of the following pair/s is/are correctly matched?
United States: Logistics Exchange Memorandum of Understanding (LEMOA)
Australia: Mutual Logistics Support Agreement (MLSA)
Japan: Reciprocal Provision of Supplies and Services
Russia: Reciprocal Logistics Support (ARLS)
Options:
(a) 1 only
(b) 3 and 4 only
(c) 1, 2 and 4 only
(d) 1, 2, 3 and 4
6. Which of the following statement/s is/are correct with respect to Ramjet and Scramjet engines?
1. Both do not have a compressor, unlike the traditional jet engines.
2. Ramjet engines have a subsonic velocity of the gases in the combustion chamber while the Scramjet engines have supersonic velocity in the combustion chamber.
3. Scramjet engines are most efficient at hypersonic speeds.
Options:
(a) 2 and 3 only
(b) 1, 2 and 3 only
(c) 1 only
(d) 1 and 2 only

IAS Prelims Mock-Test 2020 – Set 15, 9 September
7. There was a growing awareness in our country about the importance of Himalayan nettle i.e., Girardinia diversifolia, because it is found to be a sustainable source of…….
(a) Textile fibre
(b) Biodiesel
(c) Anti-malarial drug
(c) Pulp for the paper industry
8. Consider the following states in terms of percentage of forest cover to the total area of the state. Which one of the following is the correct ascending order?
1. Chhattisgarh
2. Madhya Pradesh
3. Maharashtra
4. Odisha
Option:
(a) 2-3-1-4
(b) 2-3-4-1
(c) 3-2-4-1
(d) 3-2-1-4
9. Which of the following countries has been included in the Indian Ocean Naval Symposium (IONS)?
1. Australia 2.Indonesia 3. India 4. Japan 5. China
Option:
(a) 1, 2, 3
(b) 2, 4, 5
(c) 2, 3
(d) 3, 4, 5

Daily Gist of ‘The Hindu’, ‘PIB’, ‘Indian Express’ and Other Newspapers: 14 September, 2020
10. Which country is holding a naval exercise named ‘Zolfaghar-99’ in the Sea of Oman?
(a) France
(b) Oman
(c) UAE
(d) Iran
Ans: 1. (d) 2. (c) 3. (b) 4. (a) 5. (d) 6. (b) 7. (a) 8. (c) 9. (a) 10. (d)

IAS Prelims Mock-Test 2020 – Set 14, 8 September

UPSC PRELIMS 2020 Batch | Bilingual | Live Classes

To clear the UPSC CSE 2020 exam, aspirants must be very strong in their fundamentals along with the current affairs. Adda247 has taken an important step to help all CSE aspirants by providing them daily quizzes on App. Now aspirants will get free quizzes to practice along with analysis of The Hindu, PIB, etc.

1. Which of the following statement(s) is/are incorrect about Global Innovation Index 2020.
1. India is at the 49th position in the list of top 50 innovative countries
2. Switzerland, Sweden, the USA, the UK and Netherlands are the top five countries.
3. It provides detailed metrics about the innovation performance of 131 countries and economies around the world.
Choose the correct option:
(a) Only 1
(b) 1 and 2
(c) 1 and 3
(d) Only 3

IAS Prelims Mock-Test 2020 – Set 16, 10 September
2. Which of the following option is/are correct about ‘SAROD-Ports’?
1. SROD is Society for Affordable Redressal of Disputes – Ports.
2. It is established under the Societies Registration Act, 1860.
3. It consists of members from the Indian Ports Association (IPA) and Indian Private Ports and Terminals Association (IPTTA).
Choose the correct option:
(a) 1 and 2
(b) 2 and 3
(c) 1 and 3
(d) 1, 2 and 3
3. ‘Mahattara’ and ‘Pattakila’ designations in medieval India were used for:
(a) Military officers
(b) Village headmen
(c) Specialists in Vedic rituals
(d) Chiefs of craft guilds

UPSC PRELIMS 2020 Batch | Bilingual | Live Classes
4. Why the 1929 session of the Indian National Congress is significant in the history of the Freedom Movement?
(a) In the session, attainment of Self-Government was declared as the objective of the Congress.
(b) Poorna Swaraj was adopted in the session as the goal of Congress.
(c) In the session, the Non-Cooperation Movement was launched.
(d) The decision was taken to participate in the Round Table Conference in London.

IAS Prelims Mock-Test 2020 – Set 15, 9 September
5. Consider the following statements regarding Start-Up Village Entrepreneurship Programme.
1. It is a sub-scheme of the Deendayal Antyodaya Yojana-National Rural Livelihood Mission (DAY-NRLM), Ministry of Rural Development.
2. It has been implemented since 2016.
3. It has extended business support services and capital infusion to 153 blocks of 23 states as of August 2020.
Which of the following options given above is/are correct?
(a) Only 1
(b) 1 and 3
(c) 2and 3
(d) 1, 2 and 3
6. What will happen, if the interest rate is decreased in an economy?
(a) The consumption expenditure in the economy will decrease.
(b) the tax collection of the Government will increase.
(c) Investment expenditure in the economy will increase.
(d) Total savings in the economy will increase.

IAS Prelims Mock-Test 2020 – Set 14, 8 September
7. Consider the following statements:
1. Gram Panchayat Development Plans (GPDP)is conducted from 2 October to 31st December every year across the country, under the People’s Plan Campaign (PPC).
2. The Article 243G of the Constitution intended to empower the Gram Panchayats (GPs) by enabling the State Governments to devolve powers and authority in respect of all 29 Subjects listed in the Eleventh Schedule
Which of the following statements given above is/are correct?
(a) Only 1
(b) Only 2
(c) Both 1 and 2
(d) Neither 1 nor 2
8. Consider the following statements regarding Pradhan Mantri Matsya Sampada Yojana.
1. The scheme focuses on beneficiary-oriented activities in Marine, Inland fisheries and Aquaculture.
2. It seeks to adopt ‘Cluster or Area-based approaches’.
3. 20,050 crores has been sanctioned for its implementation during a period of 5 years from FY 2020-21 to FY 2024-25 in all States/Union Territories, as a part of AatmaNirbhar Bharat Package.
Which of the following statements given above is/are correct?
(a) 1 and 2
(b) 1 and 3
(c) 2 and 3
(d) 1, 2 and 3

IAS Prelims Mock-Test 2020 – Set 13, 7 September
9. The hand gesture image of Lord Buddha that is sometimes shown symbolises:
(a) Buddha is calling Earth to watch over Mara and to prevent Mara from disturbing his meditation.
(b) Buddha is calling Earth to witness his purity and chastity despite the temptations of Mara.
(c) Buddha’s reminder to his followers that they all arise from the Earth and finally dissolve into the Earth, and thus this life is transitory
(d) Both the statements (b) and (c) are correct in this context
10. In context to the cultural history, the term ‘Panchayatan’ is related to:
(a) an assembly of village elders
(b) a religious sect
(c) a style of temple construction
(d) an administrative functionary
Ans: 1(a), 2(d), 3(b), 4(b), 5(d), 6(c), 7(c), 8(d), 9(b), 10(c)

IAS Prelims Mock-Test 2020 – Set 12, 5 September

Daily Gist of ‘The Hindu’, ‘PIB’, ‘Indian Express’ and Other Newspapers: 11 September, 2020

To clear the UPSC CSE 2020 exam, aspirants must be very strong in their fundamentals along with the current affairs. Adda247 has taken an important step to help all CSE aspirants by providing them daily quizzes on App. Now aspirants will get free quizzes to practice along with analysis of The Hindu, PIB, etc.

1. Recent in news, consider the following statements regarding Mango Software.
1. The Railway Protection Force (RPF) obstructed the use of Real Mango software.
2. Real Mango software is illegal notorious software developed for booking Tatkal ticket over the IRCTC website.
3. This illegal and commonly banned software makes the complete process of Indian Rail ticket booking at a fly speed.
Which of the following statements given above are correct?
(a) 1 and 2
(b) 1 and 3
(c) 2 and 3
(d) 1, 2 and 3
2. In context to the religious history of medieval India, which of the following practices the Sufi mystics were known to pursue?
1. In a lonely place, severe ascetic exercises.
2. Meditation and control of breath
3. Recitation of holy songs to arouse a state of ecstasy in their audience
Choose the correct option:
(a) 1 and 2
(b) 2 and 3
(c) Only 3
(d) 1, 2 and 3

IAS Prelims Mock-Test 2020 – Set 15, 9 September
3. Consider the following statements about Attorney General of India.
1. Article 76 of the Constitution provides for the office of AG of India
2. Has the right to speak and to take part in the proceedings of both the Houses of Parliament.
3. Holds office during the pleasure of the President (may be removed by the President at any time).
Which of the following statements given above are correct?
(a) 1 and 2
(b) 1 and 3
(c) 2 and 3
(d) 1, 2 and 3
4. Recently seen in news Okjokull glacier. Where is it located?
(a) Greenland
(b) Iceland
(c) Ireland
(d) None of the above

IAS Prelims Mock-Test 2020 – Set 14, 8 September
5. Consider the following statements regarding the Public Accounts Committee.
1. It examines appropriation accounts and financial accounts of the central government which is laid before Lok Sabha.
2. It examines the accounts of State corporations, Trading concerns and, Manufacturing projects.
3. Any recommendation that the committee makes is only advisory in nature. They can be ignored by the ministries.
Which of the following statement(s) given above is/are correct?
(a) Only 1
(b) 1 and 2
(c) 2 and 3
(d) 1, 2 and 3
6. For which of the following purposes Hyperspectral imaging can be useful?
1. For finding oil fields
2. For monitoring the health of a crop
3. In the diagnosis of retinopathy.
4. From the processed food removing defects and foreign material.
Choose the correct option:
(a) 1, 2 and 3
(b) 1 and 2
(c) 1, 3 and 4
(d) 1, 2, 3 and 4

IAS Prelims Mock-Test 2020 – Set 13, 7 September
7. Which of the following statement(s) is/are correct about ‘Hope Spots’?
1. The International Union for Conservation of Nature (IUCN) and Mission Blue named Andaman and Nicobar Islands and Lakshadweep islands as the “hope spots”.
2. A hope spot is an area of an ocean that needs special protection because of its wildlife and significant underwater habitats.
3. Andaman and Nicobar Islands and Lakshadweep islands are the first places in India to have been added in the list of global ‘hope spots’.
Choose the correct option:
(a) Only 1
(b) 1 and 3
(c) 2 and 3
(d) 1, 2 and 3
8. What was the demand of the Tebhaga Peasant Movement in Bengal?
(a) The uprooting of the Zamindari system and the end of serfdom.
(b) The reduction of the share of the landlords from one-half of the crop to one-third.
(c) The grant of ownership of land to peasants as they were the actual cultivators of the land.
(d) Writing about all peasant debts.
9. Consider the following:
1. Annie Besant was responsible for starting the Home Rule Movement.
2. Annie Besant founded the Theosophical Society.
3. Annie Besant once became the President of Indian National Congress.
Which of the following given above statement(s) is/are correct?
a) 1 only
(b) 2 and 3 only
(c) 1 and 3 only
(d) 1, 2 and 3
10. Which of the following select the Chairmen of public sector banks?
(a) Union Ministry of Finance
(b) Banks Board Bureau
(c) Reserve Bank of India
(d) Management of concerned Bank
Ans: 1(d), 2(d), 3(d), 4(b), 5(d), 6(d), 7(d), 8(b), 9(c), 10(a)

IAS Prelims Mock-Test 2020 – Set 12, 5 September

Daily Gist of ‘The Hindu’, ‘PIB’, ‘Indian Express’ and Other Newspapers: 10 September, 2020

To clear the UPSC CSE 2020 exam, aspirants must be very strong in their fundamentals along with the current affairs. Adda247 has taken an important step to help all CSE aspirants by providing them daily quizzes on App. Now aspirants will get free quizzes to practice along with analysis of The Hindu, PIB, etc.

1. Consider the following statements regarding Jakarta:
1. Jakarta was built on a marsh thereby prone to be submerged.
2. Due to climate change, the water levels in the Java Sea are rising and weather events are becoming more extreme.
3. Jakarta is among the world’s fastest sinking city.
4. It was the capital city of Indonesia.
Choose the correct answer from the given options:
(a) 1 and 2
(b) 1, 3 and 4
(c) 1, 2 and 3
(d) 1, 2, 3 and 4

UPSC (CSE) Prelims Admit Card 2020 Released: Download Admit Card @upsconline.nic.in
2. Ashfaqullah Khan, Chandra Shekhar Azad, Ram Prasad Bismil, Roshan Singh and Rajendra Lahiri were all associated with which of the following incident:
(a) Revolt, 1857
(b) Lahore Conspiracy
(c) Kakori Conspiracy
(d) Jallianwalla Bagh Massacre
3. In which of the following year the Rowlatt Act was passed?
(a) 1905
(b) 1917
(c) 1919
(d) 1920
4. Consider the following statements:
1. A Dargah is the tomb or shrine of an Islamic saint.
2. It was built as the mausoleum of Salim Chisti.
3. It has a square structure of the royal court called Mehfil Khana.
Which of the above statement(s) is/are correct with reference to Ajmer Dargah?
(a) 1 Only
(b) 1 and 3 Only
(c) 2 Only
(d) 1, 2 and 3 Only

Register: Adda247 All India UPSC Free Prelims Mock On Teachers Day
5. Which article of the Constitution of India confirms that all public places are open to all citizens?
(a) Article 17
(b) Article 16 (2)
(c) Article 18
(d) Article 15 (2)
6. Consider the following statements:
1. It was founded in the year 1957.
2. India has been a member since its inception.
3. It has 115 members and 20 regional associations or organisations as associate members.
Which of the above statement(s) is/are correct about the Association of World Election Bodies (A-WEB)?
(a) 1 and 2 Only
(b) 2 and 3 Only
(c) 1, 2 and 3 Only
(d) 2 Only
7. Which of the following body has/have authority to issue writs?
1. Supreme Court
2. Parliament
3. High Courts
4. District Courts
Choose the correct option from the given options:
(a) 1 Only
(b) 1 and 3
(c) 1, 2 and 3
(d) 1, 2, 3 and 4

IAS Prelims Mock-Test 2020 – Set 7, 31 August
8. Consider the following statements regarding Hurricane Dorian:
1. It is an extremely powerful tropical cyclone currently affecting the Bahamas and threatening the South-eastern United States.
2. It is developed from a tropical wave in the Central Atlantic.
3. It is categorised as a Category 5 storm on Saffir–Simpson Hurricane Wind Scale (SSHWS) with maximum sustained winds of 285 km per hour.
Choose the correct option from the given options:
(a) 1 and 2 Only
(b) 2 and 3 Only
(c) 2 Only
(d) 1, 2 and 3
9. Which of the following justify the meaning of supply of goods?
(a) Quantity of the good offered for sale at a particular price per unit of time
(b) Stock available for sale
(c) The actual production of the good
(d) Total stock in the warehouse

Daily Gist of ‘The Hindu’, ‘PIB’, ‘Indian Express’ and Other Newspapers: 2 September, 2020
10. After Independence, India followed a planned economy because:
1. It followed a five-year plan and required an outlook.
2. The Directive Principles of the Constitution of India indicated the planned vision of India.
3. The five-year plan does not indicate how much of each and every good and service is to be produced.
Choose the correct option from the given options:
(a) 1 Only
(b) 2 and 3 Only
(c) 1 and 3 Only
(d) 1, 2 and 3
Ans.: 1(d), 2(c), 3(c), 4(b), 5(d), 6(b), 7(b), 8(d), 9(d), 10(b)

IAS Prelims Mock-Test 2020 – Set 8, 1 September

Daily Gist of ‘The Hindu’, ‘PIB’, ‘Indian Express’ and Other Newspapers: 1 September, 2020

So are you all set for UPSC CSE all India mock to be held on 5th September 2020 before actual exam on October 2020? Register for UPSC Prelims 2020 Free All India Mock conducted on Adda247 app now. The secret of getting ahead is getting started!! Participate in UPSC Prelims free all India mock exam & Check where you stand before the actual exam. Face the fear and win the actual battle.

Register Now : Click Here

All India mock will be available on 5.09.20 on Adda247 App UPSC Section, full length section. Be ready and check your preparation


Civil Service IAS Exam Attempts:

General candidates    – 6 attempts

The OBC candidates – 9 attempts

There is no such restriction for the SC and ST candidates

 

Age Limits:

The candidate should be a minimum of 21 years age (Pre final year Students can attempt it) and a maximum of 32 years of age

There is age relaxation for the students belongs to SC and ST of 5 years and  other backward classes (OBC) candidates will  get 3 years of relaxation

 

Civil Services IAS Vacancies 2020: 796

Recruiting Body: UPSC

Examination Mode: Offline exam conducted every year

 

Tentative dates of Civil Service Exam 2020, here is brief and basic information regarding the examination:

Important dates Events
12th February of the year 2020 The notification of the UPSC examination will be officially announced
12th February of the year 2020 On that very same date, the examination forms will be available too
3rd march of the year 2020 The last date of submission of forms
June of 2020 (tentative) The admit cards for the preliminary examination will be available online
Will  be declared shortly on October The UPSC IAS examination date for prelims
To be decided later due to Covid’19 Admit cards for the main examination will be available
To be decided later due to Covid’19 main examination

 

The candidates are allowed for appearing for the UPSC examination within a restricted period.

Attempts –

  • General candidates are allowed to attempt for six times
  • The OBC candidates are allowed for nine attempts
  • There is no such restriction for the SC and ST candidates

 

Eligibility Criteria to be fulfilled before appearing the examination –

  • The candidate should own an Indian citizenship
  • The candidate should be a minimum of 21 years age and a maximum of 32 years of age
  • In case the candidate has migrated from Pakistan, Sri Lanka, Uganda, Kenya etc, he or she has to be from an Indian origin
  • There is age relaxation for the backward candidates. The SC and ST candidates get 5 years of age relaxation whereas the OBCs get 3 years
  • Ex-serviceman of commissioned personnel or defense service officers owe five and three years of age relaxation respectively
  • The candidates must hold a graduate degree from any recognized university of India

 

Educational Qualification – Candidate must be a graduate with any stream. Pre-final students can also attempt it.

Examination charges:

  • General and OBC candidate – 200 rupees
  • The SC and ST candidates are not charged for appearing the examination

Phases of Examination:

  • Prelims
  • Mains
  • Interview

 

UPSC Civil Services IAS 2020 Examination Centers:

Agartala, Agra, Ajmer, Ahmedabad , Aizawl , Aligarh,Allahabad ,Anantpur (Andhra Pradesh),Aurangabad,Bangalore,Bareilly,Bhopal,Bilaspur,Chandigarh,Chennai,Coimbatore,Cuttack,Dehradun,Delhi,Dharwad,Dispur,Faridabad,Gangtok,Gaya,Ghaziabad,Gorakhpur,Gurgaon,Gwalior,Hyderabad,Imphal,Indore,Itanagar,Jabalpur,Jaipur,Jammu,Jodhpur,Jorhat,Kochi,Kohima,Kolkata,Kozhikode(Calicut),Lucknow,Ludhiana,Madurai,Mumbai,Mysore,Nagpur,Navi Mumbai

 

UPSC Civil Services IAS 2020 Mains Examination Centers:

Ahmedabad,Dehradun,Mumbai,Aizawl,Delhi,Patna,Allahabad,Dispur,(Guwahati),Raipur,Bangaluru,Hyderabad,Ranchi,Bhopal,Jaipur,Shillong,Chandigarh,Jammu,Shimla,Chennai,Kolkata,Thiruvananthapuram,Cuttack,Lucknow,Vijayawada

 

Syllabus of Civil Services Examination:

Prelims – 200 marks for each paper

Preliminary examination of civil services are conducted in two phases and is generally objective phases

Paper 1 – General Studies 1 (100 Questions/200 marks /2 hours – Negative marking on wrong answers)

Paper 2 – CSAT (80 Questions / 200 Marks /2 hours- Negative marking on wrong answer)

General studies paper –

  1. Current events of national and international importance
  2. Syllabus of History of India and the heroes of ancient India, Indian national movement
  3. Indian and World Geography- it includes every aspect of geography including physical, social, economic geography across the world
  4. Indian Politics and governance and its history – right from the Indian constitution to our political system that covers the areas of Panchayati raj, public policy, Rights issues, etc.
  5. Economic and social development of India as well as the world economy– the economic history of India as well as world history of economic and its interrelations. The important topics that should be highlighted include sustainable development, poverty, inclusion, demographics, social sector initiatives etc.
  6. General issues regarding the current situation of environmental ecology, our bio-diversity and climate change. It does not require subject specialized studies. An overview of the subject and clear concepts can do well.
  7. General Science

Aptitude Syllabus –

  1. Comprehension skills
  2. Interpersonal skills including communication skills and management
  3. Logical reasoning and analytical ability
  4. Decision making and problem-solving (it has no negative marking)
  5. General mental ability to solve problems
  6. Basic numerical problems that include numbers and their relations, orders of magnitude etc up to Class X level and Data Interpretation including charts, graphs, tables, data sufficiency etc up to class X level
  7. English Language Comprehension skills and writing ability (Class X level).

 

Mains examination syllabus:

This examination consists of seven papers and the evaluation is based on the writing of conventional and essay type questions. Each of the paper carries 250 marks. Some of them are compulsory and some of them are optional

Paper Subject Duration Total marks
Paper A Compulsory Indian language 3 hours 300
Paper B English 3 hours 300
Paper I Essay 3 hours 250
Paper II General Studies I 3 hours 250
Paper III General Studies II 3 hours 250
Paper IV General Studies III 3 hours 250
Paper V General Studies IV 3 hours 250
Paper VI Optional I 3 hours 250
Paper VII Optional II 3 hours 250

The secret of getting ahead is getting started!!️

Participate in UPSC Prelims free all India mock exam & Check where you stand before the actual exam. Face the fear and win the actual battle.

Register Now : Click here

To clear the UPSC CSE 2020 exam, aspirants must be very strong in their fundamentals along with the current affairs. Adda247 has taken an important step to help all CSE aspirants by providing them daily quizzes on App. Now aspirants will get free quizzes to practice along with analysis of The Hindu, PIB, etc.

1. Consider the following statements related to Aryabhatta Research Institute of Observational-Sciences (ARIES).
1. On 22 March 2004, the 50-year-old State Observatory at Nanital was reincarnated as ARIES an acronym given for Aryabhatta Research Institute of Observational-Sciences.
2. It is an autonomous institute under the Department of Science and Technology, Govt. of India.
3. The main objective of ARIES is to provide national optical observing facilities to carry out research in the frontline areas of Astronomy and Astrophysics and Atmospheric Sciences.
4. At ARIES, the optical observations carried out are recognised only at the national level.
Which of the statement(s) given above is/are incorrect?
(a) Only 1
(b) 2 and 3
(c) 1, 3 and 4
(d) Only 4
2. Which of the following is/are not the features of the Government of India Act of 1858?
1. The double government system ended and abolished the Board of Control and Court of Directors.
2. It changed the designation of Viceroy of India to the Governor-General of India.
3. As per the Act a new office was created for Secretary of State for India, vested with complete authority and control over Indian administration.
4. It established an 11-member Council of India to assist the secretary of state for India. The council was an advisory body.
Select the correct answer using the codes given below:
(a) 2 only
(b) 1 and 3 only
(c) 2 and 4 only
(d) 3 and 4 only

Daily Gist of ‘The Hindu’, ‘PIB’, ‘Indian Express’ and Other Newspapers: 27 August, 2020
3. Which of the following are associated with Lord Lytton?
1. The title Kaiser-i-Hind was conferred on Queen Victoria.
2. Censorship was imposed on Vernacular Press.
3. The Factory Act was passed.
4. Quetta was occupied by the British.
Select the correct answer from the code given below:
(a) 1, 2 and 3
(b) 2 and 3
(c) 1 and 4
(d) 3 and 4
4. Consider the following statements regarding Honey Mission.
1. Through the flagship Honey Mission Programme, Khadi and Village Industries Commission (KVIC) creates self-employment for migrant workers.
2. Honey Mission was launched in August 2017 by KVIC.
3. The aim of the mission was to generate employment for the Adivasis, farmers, unemployed youth, and women by roping them in beekeeping while also increasing India’s honey production.
Which of the statement(s) given above is/are correct?
a) Only 2
b) 1 and 2
(c) 1 and 3
(d) 1, 2 and 3
5. Which of the following is/are correct about fold mountains?
1. Fold mountains are created through a process called orogeny.
2. Fold mountains are often associated with continental crust. They are formed at convergent plate boundaries, sometimes called continental collision zones or compression zones.
3. The rugged, soaring heights of the Himalayas, Andes, and Alps are all active fold mountains.
4. Fold mountains are formed from sedimentary rock.
Select the correct answer from the codes given below:
(a) 1 and 2
(b) 2 and 4
(c ) 1,2 and 3
(c) 1,2,3 and 4

Daily Gist of ‘The Hindu’, ‘PIB’, ‘Indian Express’ and Other Newspapers: 26 August, 2020
6. “Revenue neutral rate” term is used in reference to:
(a) Foreign Direct Investment (FDI)
(b) Disinvestment of Public Sector Units (PSUs)
(c) Goods and Service Tax (GST)
(d) None of the above
7. Which one of the following is not correct regarding the Indian Parliament?
(a) The Appropriation Bill must be passed by both the Houses of Parliament before it can be enacted into law.
(b) No money shall be withdrawn from the Consolidated Fund of India except under the appropriation made by the Appropriation Act.
(c) Finance Bill is required for proposing new taxes but no another Bill or Act is required for creating changes within the rates of taxes which are already under operation.
(d) No Money Bill can be introduced except on the recommendation of the President.
8. Which of the following statements is/are not correct about Open Market Operation (OMO)?
1. The sale and purchase of government securities and treasury bills by RBI or the central bank of the country are Open Market Operations.
2. The purpose of Open Market Operations is to regulate the money supply in the economy.
3. SBI carries out the Open Market Operations through commercial banks and does not directly deal with the public.
Select the correct answer from the codes given below:
(a) 1 and 2
(b) Only 1
(c ) Only 3
(d)1 and 3
9. Which among the following statement(s) is/are correct regarding India’s longest river Ropeway?
1. It will connect to the bank of Brahmaputra.
2. It is situated in Guwahati.
3. It will cover a distance of 1.8 Km.
4. It will connect two banks of the river Lohit.
Select the correct answer:
(a) 1 and 2
(b) 1,3 and 4
(c) 1, 2 and 3
(d) 1,2, 3 and 4

10. Which of the following factors impact ocean current formations?
1. Coriolis Force
2. Planetary Winds
3. Landmass
4. Salinity
Select the correct answer:
(a) 1 and 4
(b) 1, 3 and 4
( c) 1 and 3
(d) 1,2,3 and 4
Ans: 1(d), 2(c), 3(a), 4(d), 5(d), 6(c ), 7(c ), 8(c ), 9( c), 10(d)
IAS Prelims Mock-Test 2020 – Set 3, 26 August
UPSC PRELIMS 2020 Batch | Bilingual | Live Classes