To clear the UPSC CSE 2020 exam, aspirants must be very strong in their fundamentals along with the current affairs. Adda247 has taken an important step to help all CSE aspirants by providing them daily quizzes on App. Now aspirants will get free quizzes to practice along with analysis of The Hindu, PIB, etc.

1. Consider the following statements regarding the Khilafat Movement.
1. In 1919, the Khilafat movement arose to salvage the Ottoman caliph as a symbol of unity among the Muslim community in India during the British Raj.
2. The movement was initially bolstered by Gandhi’s noncooperation movement but fell apart after the abolition of the caliphate in 1924.
Which of the following statement(s) given above is/are correct?
(a) Only 1
(b) Only 2
(c) Both 1 and 2
(d) Neither 1 nor 2
2. Consider the following statements:
1. Subsonic cruise missile travels at a speed of around 0.8 Mach.
2. Supersonic cruise missile travels at a speed around 2-3 Mach.
3. Hypersonic cruise missile travels at least five times the speed of sound.
Which of the following statement(s) given above is/are correct?
(a) 1 and 2
(b) 1 and 3
(c) 2 and 3
(d) 1, 2 and 3

IAS Prelims Mock-Test 2020 – Set 13, 7 September
3. Which of the following statement(s) is/are incorrect about Foreign Contribution (Regulation) Act (FCRA), 2010.
1. Under FCRA act, the Foreign funding of voluntary organizations in India is regulated and is implemented by the Ministry of Home Affairs.
2. Under the Act, organisations are required to register themselves every three years.
3. The Acts ensures that the recipients of foreign contributions adhere to the stated purpose for which such contribution has been obtained.
Choose the correct option:
(a) 1 and 2
(b) Only 2
(c) 1 and 3
(d) Only 3
4. Consider the following statements regarding the Development of Finance Institution (DFI) recently in news.
1. To fill the gap in long-term finance for infrastructure sectors, the government is planning to set up a new Development Finance Institution (DFI).
2. It is proposed that it will be used to finance both social and economic infrastructure projects identified under the National Infrastructure Pipeline (NIP).
Which of the following statement(s) given above is/are correct?
(a) Only 1
(b) Only 2
(c) Both 1 and 2
(c) Neither 1 nor 2
5. In the context of Indian history, the essential elements of the feudal system is/are:
1. Central political authority is very strong and very weak provincial or local political authority.
2. Creation of the lord-vassal relationship between the feudal lord and his overlord.
3. The emergence of administrative structure based on control and possession of the land
Choose the correct option:
(a) 1 and 2
(b) 2 and 3
(c) 1 and 3
(d) 1, 2 and 3

IAS Prelims Mock-Test 2020 – Set 12, 5 September
6. Which of the following statement(s) is/are correct about the Government of India Act 1919?
1. Dyarchy introduced the concept of responsible government.
2. It introduced the concept of federal structure with a unitary bias.
3. Some Indian women also had the right to vote for the first time.
Choose the correct option:
(a) 1 and 2
(b) 1 and 3
(c) 2 and 3
(d) 1,2, and 3
7. Which of the following statement(s) is/are correct about Stem cells?
1. Stem cells are used for screening new drugs.
2. Induced pluripotent stem cells are stem cells that scientists make in the laboratory.
3. Stem cells can be derived from mammals only.
Choose the correct option:
(a) 1 and 2
(b) 1 and 3
(c) 2 and 3
(d) 1, 2 and 3
8. For the contraction of muscles, which of the following minerals are required by the human body?
1. Calcium
2. Sodium
3. Iron
Choose the correct option
(a) 1 only
(b) 1 and 2
(c) 2 and 3
(d) 1, 2 and 3

IAS Prelims Mock-Test 2020 – Set 11, 4 September
9. Why Narmada river flows to the west, while most other large peninsular rivers flow to the east?
1. It flows between the Vindhyas and the Satpuras.
2. It occupies a linear rift valley.
3. The land slopes to the west from Central India.
Choose the correct option:
(a) 1 and 3
(b) Only 2
(c) 2 and 3
(d) None
10. Sometimes seen in news Oslo Accords is concerned with which of these countries?
(a) Israel-Palestine
(b) Egypt-Sudan
(c) Iran-Iraq
(d) None of the above
Ans:1(c), 2(d), 3(b), 4(c), 5(c), 6(d), 7(a), 8(b), 9(b), 10(a)

Daily Gist of ‘The Hindu’, ‘PIB’, ‘Indian Express’ and Other Newspapers: 8 September, 2020

UPSC PRELIMS 2020 Batch | Bilingual | Live Classes

To clear the UPSC CSE 2020 exam, aspirants must be very strong in their fundamentals along with the current affairs. Adda247 has taken an important step to help all CSE aspirants by providing them daily quizzes on App. Now aspirants will get free quizzes to practice along with analysis of The Hindu, PIB, etc.

1. Consider the following statements regarding Jakarta:
1. Jakarta was built on a marsh thereby prone to be submerged.
2. Due to climate change, the water levels in the Java Sea are rising and weather events are becoming more extreme.
3. Jakarta is among the world’s fastest sinking city.
4. It was the capital city of Indonesia.
Choose the correct answer from the given options:
(a) 1 and 2
(b) 1, 3 and 4
(c) 1, 2 and 3
(d) 1, 2, 3 and 4

UPSC (CSE) Prelims Admit Card 2020 Released: Download Admit Card @upsconline.nic.in
2. Ashfaqullah Khan, Chandra Shekhar Azad, Ram Prasad Bismil, Roshan Singh and Rajendra Lahiri were all associated with which of the following incident:
(a) Revolt, 1857
(b) Lahore Conspiracy
(c) Kakori Conspiracy
(d) Jallianwalla Bagh Massacre
3. In which of the following year the Rowlatt Act was passed?
(a) 1905
(b) 1917
(c) 1919
(d) 1920
4. Consider the following statements:
1. A Dargah is the tomb or shrine of an Islamic saint.
2. It was built as the mausoleum of Salim Chisti.
3. It has a square structure of the royal court called Mehfil Khana.
Which of the above statement(s) is/are correct with reference to Ajmer Dargah?
(a) 1 Only
(b) 1 and 3 Only
(c) 2 Only
(d) 1, 2 and 3 Only

Register: Adda247 All India UPSC Free Prelims Mock On Teachers Day
5. Which article of the Constitution of India confirms that all public places are open to all citizens?
(a) Article 17
(b) Article 16 (2)
(c) Article 18
(d) Article 15 (2)
6. Consider the following statements:
1. It was founded in the year 1957.
2. India has been a member since its inception.
3. It has 115 members and 20 regional associations or organisations as associate members.
Which of the above statement(s) is/are correct about the Association of World Election Bodies (A-WEB)?
(a) 1 and 2 Only
(b) 2 and 3 Only
(c) 1, 2 and 3 Only
(d) 2 Only
7. Which of the following body has/have authority to issue writs?
1. Supreme Court
2. Parliament
3. High Courts
4. District Courts
Choose the correct option from the given options:
(a) 1 Only
(b) 1 and 3
(c) 1, 2 and 3
(d) 1, 2, 3 and 4

IAS Prelims Mock-Test 2020 – Set 7, 31 August
8. Consider the following statements regarding Hurricane Dorian:
1. It is an extremely powerful tropical cyclone currently affecting the Bahamas and threatening the South-eastern United States.
2. It is developed from a tropical wave in the Central Atlantic.
3. It is categorised as a Category 5 storm on Saffir–Simpson Hurricane Wind Scale (SSHWS) with maximum sustained winds of 285 km per hour.
Choose the correct option from the given options:
(a) 1 and 2 Only
(b) 2 and 3 Only
(c) 2 Only
(d) 1, 2 and 3
9. Which of the following justify the meaning of supply of goods?
(a) Quantity of the good offered for sale at a particular price per unit of time
(b) Stock available for sale
(c) The actual production of the good
(d) Total stock in the warehouse

Daily Gist of ‘The Hindu’, ‘PIB’, ‘Indian Express’ and Other Newspapers: 2 September, 2020
10. After Independence, India followed a planned economy because:
1. It followed a five-year plan and required an outlook.
2. The Directive Principles of the Constitution of India indicated the planned vision of India.
3. The five-year plan does not indicate how much of each and every good and service is to be produced.
Choose the correct option from the given options:
(a) 1 Only
(b) 2 and 3 Only
(c) 1 and 3 Only
(d) 1, 2 and 3
Ans.: 1(d), 2(c), 3(c), 4(b), 5(d), 6(b), 7(b), 8(d), 9(d), 10(b)

IAS Prelims Mock-Test 2020 – Set 8, 1 September

Daily Gist of ‘The Hindu’, ‘PIB’, ‘Indian Express’ and Other Newspapers: 1 September, 2020

To clear the UPSC CSE 2020 exam, aspirants must be very strong in their fundamentals along with the current affairs. Adda247 has taken an important step to help all CSE aspirants by providing them daily quizzes on App. Now aspirants will get free quizzes to practice along with analysis of The Hindu, PIB, etc.

1. Which among the following transfer the surplus heat from the lower latitudes to higher latitudes?

1. Ocean currents

2. Planetary winds

3. Tides

4. Waves

Select the correct answer from the options given above:

(a) 1 and 2

(b) 3 and 4

(c) 1 and 4

(d) 2 and 3

2. Which among the following statement is incorrect?

(a) Central Asian Theory was put forward or suggested by Max Mueller.

(b) Mt. Mujavant was the home of Soma.

(c) Philosophy of Upanishads emphasises Gyan or knowledge.

(d) ‘Panchalas’, ‘Kurus’ and ‘Bharata’ refer to territories.

3. Consider the following statements about the Asia-Pacific Group on Money Laundering (APG).

1. It is an inter-governmental organisation.

2. It consists of 41 member jurisdictions.

3. It focussed on ensuring that its members effectively implement the international standards against money laundering, terrorist financing and proliferation financing related to weapons of mass destruction.

4. In 1995 it is an Asia-Pacific regional office called the “FATF-Asia Secretariat”.

Which of the above statements is/are correct?

(a) 1 and 2

(b) 3 and 4

(c) 1, 3 and 4

(d) 1, 2, 3 and 4

IAS Prelims Mock-Test 2020 – Set 2, 25 August, 2020

4. Which of the following books were written by the Late Former President Dr. A. P. J. Abdul Kalam?

1. Ignited Minds: Unleashing the Power within India

2. The Luminous Sparks: A Biography in Verse and Colours

3. Mission of India: A Vision of Indian Youth

4. Annihilation of Caste

Select the correct answer:

(a) 1 and 2

(b) 3 and 4

(c) 1, 2 and 3

(d) 1, 2, 3 and 4

5. Consider the following statements regarding the National Council for Transgender Persons.

1. The National Council for Transgender Persons has been constituted by the Ministry of Social Justice and Empowerment under the Transgender Persons (Protection of Rights) Act, 2019.

2. Its chairperson will be the Union Minister of the Ministry of Social Justice and Empowerment.

3. The tenure of the community members shall be three years.

Which of the above statements is/are correct?

(a) 1 and 2

(b) 2 and 3

(c) 1, and 3

(d) 1, 2, and 3

6. Which of the following institution released the report ‘Status of Sex Ratio at Birth in India’?

(a) Indian Association of Parliamentarians for Population and Development (IAPPD)

(b) NITI Aayog

(c) Ministry of Child & Women Development

(d) Indian Association for Women’s Studies

7. Consider the following statements about DNA Technology (Use and Application) Regulation Bill, 2019.

1. It was introduced in Lok Sabha by the Minister for Science and Technology Mr. Harsh Vardhan in July, 2019.

2. The objective of this Bill is to expand the application of DNA-based forensic technologies to support and strengthen the justice delivery system of the country.

3. The Bill has been formulated recognizing the necessity for regulation of the use and application of Deoxyribonucleic Acid (DNA) technology, for establishing the identity of missing persons, victims, offenders, under trials and unknown deceased persons.

Which of the above statements is/are correct?

(a) 1 and 2

(b) 2 and 3

(c) 1, and 3

(d) 1, 2, and 3

8. Consider the following statements regarding the National Emergency.

1. It can be declared on the basis of war, external aggression or armed rebellion.

2. The Constitution employs the expression ‘proclamation of emergency’ to denote an emergency of this type.

3. When a national emergency is declared on the grounds of ‘armed rebellion’, it is known as ‘Internal Emergency’. This term ‘armed rebellion’ is inserted from the 44th amendment.

Which of the above statements is/are correct?

(a) 1 and 2

(b) 2 and 3

(c) 1, and 3

(d) 1, 2, and 3

9. Inter-State Council can be established by:

(a) President

(b) Prime Minister

(c) Supreme Court

(d) Parliament

10. The Constitution of India establishes

1. Consolidated Fund of India

2. Contingency Fund of India

3. National Small Savings Fund

Select the correct answer:

(a) Only 1

(b) 1 and 2

(c) Only 2

(d) 1 and 3

Ans: 1(a), 2(d), 3(d), 4(c), 5(d), 6(a), 7(d), 8(d), 9(a), 10(a)

IAS Prelims Mock-Test 2020 – Set 1, 24 August, 2020

UPSC PRELIMS 2020 Batch | Bilingual | Live Classes