To clear the UPSC CSE 2020 exam, aspirants must be very strong in their fundamentals along with the current affairs. Adda247 has taken an important step to help all CSE aspirants by providing them daily quizzes on App. Now aspirants will get free quizzes to practice along with analysis of The Hindu, PIB, etc.

1. Consider the following statements with respect to Orang National Park:
1. It is located on the northern bank of the Brahmaputra River.
2. Rivers Pachnoi, Belsiri and Dhanshiri border the park.
3. It is declared as a tiger reserve.
Choose the correct option:
(a) 1 and 3 only
(b) 1 only
(c) 1 and 2 only
(d) 1, 2 and 3

IAS Prelims Mock-Test 2020 – Set 17, 11 September
2. Which one of the following National Parks of India lies completely in the temperate alpine zone?
(a) Manas National Park
(b) Valley of Flowers National Park
(c) Neora Valley National Park
(d) Namdapha National Park
3. Which one of the following are the terms ‘pyrolysis and plasma gasification’ mentioned?
(a) Extraction of rare earth elements
(b) Waste-to-energy technologies
(c) Hydrogen fuel-based automobiles
(d) Natural gas extraction technologies
4. Which among the following Gharana is not associated with the Dhrupad style?
(a) Kirana
(b) Dagari
(c) Darbhanga
(d) Bettiah

IAS Prelims Mock-Test 2020 – Set 16, 10 September

5. India has signed several logistics agreements in recent years. In regard to this which of the following pair/s is/are correctly matched?
United States: Logistics Exchange Memorandum of Understanding (LEMOA)
Australia: Mutual Logistics Support Agreement (MLSA)
Japan: Reciprocal Provision of Supplies and Services
Russia: Reciprocal Logistics Support (ARLS)
Options:
(a) 1 only
(b) 3 and 4 only
(c) 1, 2 and 4 only
(d) 1, 2, 3 and 4
6. Which of the following statement/s is/are correct with respect to Ramjet and Scramjet engines?
1. Both do not have a compressor, unlike the traditional jet engines.
2. Ramjet engines have a subsonic velocity of the gases in the combustion chamber while the Scramjet engines have supersonic velocity in the combustion chamber.
3. Scramjet engines are most efficient at hypersonic speeds.
Options:
(a) 2 and 3 only
(b) 1, 2 and 3 only
(c) 1 only
(d) 1 and 2 only

IAS Prelims Mock-Test 2020 – Set 15, 9 September
7. There was a growing awareness in our country about the importance of Himalayan nettle i.e., Girardinia diversifolia, because it is found to be a sustainable source of…….
(a) Textile fibre
(b) Biodiesel
(c) Anti-malarial drug
(c) Pulp for the paper industry
8. Consider the following states in terms of percentage of forest cover to the total area of the state. Which one of the following is the correct ascending order?
1. Chhattisgarh
2. Madhya Pradesh
3. Maharashtra
4. Odisha
Option:
(a) 2-3-1-4
(b) 2-3-4-1
(c) 3-2-4-1
(d) 3-2-1-4
9. Which of the following countries has been included in the Indian Ocean Naval Symposium (IONS)?
1. Australia 2.Indonesia 3. India 4. Japan 5. China
Option:
(a) 1, 2, 3
(b) 2, 4, 5
(c) 2, 3
(d) 3, 4, 5

Daily Gist of ‘The Hindu’, ‘PIB’, ‘Indian Express’ and Other Newspapers: 14 September, 2020
10. Which country is holding a naval exercise named ‘Zolfaghar-99’ in the Sea of Oman?
(a) France
(b) Oman
(c) UAE
(d) Iran
Ans: 1. (d) 2. (c) 3. (b) 4. (a) 5. (d) 6. (b) 7. (a) 8. (c) 9. (a) 10. (d)

IAS Prelims Mock-Test 2020 – Set 14, 8 September

UPSC PRELIMS 2020 Batch | Bilingual | Live Classes

To clear the UPSC CSE 2020 exam, aspirants must be very strong in their fundamentals along with the current affairs. Adda247 has taken an important step to help all CSE aspirants by providing them daily quizzes on App. Now aspirants will get free quizzes to practice along with analysis of The Hindu, PIB, etc.

1. Recent in news, consider the following statements regarding Mango Software.
1. The Railway Protection Force (RPF) obstructed the use of Real Mango software.
2. Real Mango software is illegal notorious software developed for booking Tatkal ticket over the IRCTC website.
3. This illegal and commonly banned software makes the complete process of Indian Rail ticket booking at a fly speed.
Which of the following statements given above are correct?
(a) 1 and 2
(b) 1 and 3
(c) 2 and 3
(d) 1, 2 and 3
2. In context to the religious history of medieval India, which of the following practices the Sufi mystics were known to pursue?
1. In a lonely place, severe ascetic exercises.
2. Meditation and control of breath
3. Recitation of holy songs to arouse a state of ecstasy in their audience
Choose the correct option:
(a) 1 and 2
(b) 2 and 3
(c) Only 3
(d) 1, 2 and 3

IAS Prelims Mock-Test 2020 – Set 15, 9 September
3. Consider the following statements about Attorney General of India.
1. Article 76 of the Constitution provides for the office of AG of India
2. Has the right to speak and to take part in the proceedings of both the Houses of Parliament.
3. Holds office during the pleasure of the President (may be removed by the President at any time).
Which of the following statements given above are correct?
(a) 1 and 2
(b) 1 and 3
(c) 2 and 3
(d) 1, 2 and 3
4. Recently seen in news Okjokull glacier. Where is it located?
(a) Greenland
(b) Iceland
(c) Ireland
(d) None of the above

IAS Prelims Mock-Test 2020 – Set 14, 8 September
5. Consider the following statements regarding the Public Accounts Committee.
1. It examines appropriation accounts and financial accounts of the central government which is laid before Lok Sabha.
2. It examines the accounts of State corporations, Trading concerns and, Manufacturing projects.
3. Any recommendation that the committee makes is only advisory in nature. They can be ignored by the ministries.
Which of the following statement(s) given above is/are correct?
(a) Only 1
(b) 1 and 2
(c) 2 and 3
(d) 1, 2 and 3
6. For which of the following purposes Hyperspectral imaging can be useful?
1. For finding oil fields
2. For monitoring the health of a crop
3. In the diagnosis of retinopathy.
4. From the processed food removing defects and foreign material.
Choose the correct option:
(a) 1, 2 and 3
(b) 1 and 2
(c) 1, 3 and 4
(d) 1, 2, 3 and 4

IAS Prelims Mock-Test 2020 – Set 13, 7 September
7. Which of the following statement(s) is/are correct about ‘Hope Spots’?
1. The International Union for Conservation of Nature (IUCN) and Mission Blue named Andaman and Nicobar Islands and Lakshadweep islands as the “hope spots”.
2. A hope spot is an area of an ocean that needs special protection because of its wildlife and significant underwater habitats.
3. Andaman and Nicobar Islands and Lakshadweep islands are the first places in India to have been added in the list of global ‘hope spots’.
Choose the correct option:
(a) Only 1
(b) 1 and 3
(c) 2 and 3
(d) 1, 2 and 3
8. What was the demand of the Tebhaga Peasant Movement in Bengal?
(a) The uprooting of the Zamindari system and the end of serfdom.
(b) The reduction of the share of the landlords from one-half of the crop to one-third.
(c) The grant of ownership of land to peasants as they were the actual cultivators of the land.
(d) Writing about all peasant debts.
9. Consider the following:
1. Annie Besant was responsible for starting the Home Rule Movement.
2. Annie Besant founded the Theosophical Society.
3. Annie Besant once became the President of Indian National Congress.
Which of the following given above statement(s) is/are correct?
a) 1 only
(b) 2 and 3 only
(c) 1 and 3 only
(d) 1, 2 and 3
10. Which of the following select the Chairmen of public sector banks?
(a) Union Ministry of Finance
(b) Banks Board Bureau
(c) Reserve Bank of India
(d) Management of concerned Bank
Ans: 1(d), 2(d), 3(d), 4(b), 5(d), 6(d), 7(d), 8(b), 9(c), 10(a)

IAS Prelims Mock-Test 2020 – Set 12, 5 September

Daily Gist of ‘The Hindu’, ‘PIB’, ‘Indian Express’ and Other Newspapers: 10 September, 2020

To clear the UPSC CSE 2020 exam, aspirants must be very strong in their fundamentals along with the current affairs. Adda247 has taken an important step to help all CSE aspirants by providing them daily quizzes on App. Now aspirants will get free quizzes to practice along with analysis of The Hindu, PIB, etc.

1. Consider the following statements regarding Jakarta:
1. Jakarta was built on a marsh thereby prone to be submerged.
2. Due to climate change, the water levels in the Java Sea are rising and weather events are becoming more extreme.
3. Jakarta is among the world’s fastest sinking city.
4. It was the capital city of Indonesia.
Choose the correct answer from the given options:
(a) 1 and 2
(b) 1, 3 and 4
(c) 1, 2 and 3
(d) 1, 2, 3 and 4

UPSC (CSE) Prelims Admit Card 2020 Released: Download Admit Card @upsconline.nic.in
2. Ashfaqullah Khan, Chandra Shekhar Azad, Ram Prasad Bismil, Roshan Singh and Rajendra Lahiri were all associated with which of the following incident:
(a) Revolt, 1857
(b) Lahore Conspiracy
(c) Kakori Conspiracy
(d) Jallianwalla Bagh Massacre
3. In which of the following year the Rowlatt Act was passed?
(a) 1905
(b) 1917
(c) 1919
(d) 1920
4. Consider the following statements:
1. A Dargah is the tomb or shrine of an Islamic saint.
2. It was built as the mausoleum of Salim Chisti.
3. It has a square structure of the royal court called Mehfil Khana.
Which of the above statement(s) is/are correct with reference to Ajmer Dargah?
(a) 1 Only
(b) 1 and 3 Only
(c) 2 Only
(d) 1, 2 and 3 Only

Register: Adda247 All India UPSC Free Prelims Mock On Teachers Day
5. Which article of the Constitution of India confirms that all public places are open to all citizens?
(a) Article 17
(b) Article 16 (2)
(c) Article 18
(d) Article 15 (2)
6. Consider the following statements:
1. It was founded in the year 1957.
2. India has been a member since its inception.
3. It has 115 members and 20 regional associations or organisations as associate members.
Which of the above statement(s) is/are correct about the Association of World Election Bodies (A-WEB)?
(a) 1 and 2 Only
(b) 2 and 3 Only
(c) 1, 2 and 3 Only
(d) 2 Only
7. Which of the following body has/have authority to issue writs?
1. Supreme Court
2. Parliament
3. High Courts
4. District Courts
Choose the correct option from the given options:
(a) 1 Only
(b) 1 and 3
(c) 1, 2 and 3
(d) 1, 2, 3 and 4

IAS Prelims Mock-Test 2020 – Set 7, 31 August
8. Consider the following statements regarding Hurricane Dorian:
1. It is an extremely powerful tropical cyclone currently affecting the Bahamas and threatening the South-eastern United States.
2. It is developed from a tropical wave in the Central Atlantic.
3. It is categorised as a Category 5 storm on Saffir–Simpson Hurricane Wind Scale (SSHWS) with maximum sustained winds of 285 km per hour.
Choose the correct option from the given options:
(a) 1 and 2 Only
(b) 2 and 3 Only
(c) 2 Only
(d) 1, 2 and 3
9. Which of the following justify the meaning of supply of goods?
(a) Quantity of the good offered for sale at a particular price per unit of time
(b) Stock available for sale
(c) The actual production of the good
(d) Total stock in the warehouse

Daily Gist of ‘The Hindu’, ‘PIB’, ‘Indian Express’ and Other Newspapers: 2 September, 2020
10. After Independence, India followed a planned economy because:
1. It followed a five-year plan and required an outlook.
2. The Directive Principles of the Constitution of India indicated the planned vision of India.
3. The five-year plan does not indicate how much of each and every good and service is to be produced.
Choose the correct option from the given options:
(a) 1 Only
(b) 2 and 3 Only
(c) 1 and 3 Only
(d) 1, 2 and 3
Ans.: 1(d), 2(c), 3(c), 4(b), 5(d), 6(b), 7(b), 8(d), 9(d), 10(b)

IAS Prelims Mock-Test 2020 – Set 8, 1 September

Daily Gist of ‘The Hindu’, ‘PIB’, ‘Indian Express’ and Other Newspapers: 1 September, 2020

To clear the UPSC CSE 2020 exam, aspirants must be very strong in their fundamentals along with the current affairs. Adda247 has taken an important step to help all CSE aspirants by providing them daily quizzes on App. Now aspirants will get free quizzes to practice along with analysis of The Hindu, PIB, etc.

1. Which of the following statement(s) is/are correct with respect to compensation cess?
1. The cess will not be payable by exporters and those persons who have opted for compensation levy.
2. The cess will compensate the states for any revenue loss on account of the implementation of GST.
3. The input tax credit of this cess can be only used to pay compensation cess and not the other taxes like CGST, SGCT or IGST.
Choose the correct option:
(a) 1 and 2 only
(b) 3 only
(c) 1 and 3 only
(d) 1, 2 and 3

Daily Gist of ‘The Hindu’, ‘PIB’, ‘Indian Express’ and Other Newspapers: 29 August, 2020
2. Which of the following statements regarding the advisory jurisdiction of the Supreme Court are not correct?
1. It’s binding on the Supreme Court to offer its opinion on any matter mentioned it by the President.
2. The full bench of the Supreme Court hears any reference made to it under its power of advisory jurisdiction.
3. The Supreme Court opinion on reference under advisory jurisdiction isn’t binding on the government.
4. Not more than one reference at a time is often made to the Supreme Court under its power of advisory jurisdiction.
Choose the correct option
(a) 1 and 2
(b) 1 and 3
(c) 2 and 3
(d) 2 and 4
3. Which of the following tribes are Particularly Vulnerable Tribal Groups residing in the Andaman and Nicobar Islands?
1. Jarawas
2. Onges
3. Great Andamanese
4. Shompens
5. North Sentinelese
Choose the correct option
(a) 1, 2 and 4 only
(b) 1, 2, 3 and 5 only
(c) 1 and 5 only
(d) 1, 2, 3, 4 and 5

720x420.png

Register: Adda247 All India UPSC Free Prelims Mock On Teachers Day
4. Which of the following observations is/are not correct regarding Quit India Movement of 1942?
1. Quit India movement was launched by Mahatma Gandhi at Mumbai’s Gowalika Tank Maidan also known as August Kranti Maidan.
2. The outcome of the movement was that Congress was declared an unlawful association and its office all over the country were raided.
3. Quit India Movement was a spontaneous movement.
4. In general, the movement did not attract the labour class.
Choose the correct option
(a) 1 and 2
(b) 1 and 3
(c) Only 3
(d) 2, 3 and 4
5. Consider the following statements regarding Scheduled Castes and Scheduled Tribes:
1. Articles 341 and 342 of the Constitution of India define as to who would be Scheduled Castes and Scheduled Tribes with respect to any State or Union Territory.
2. The Central List of Scheduled Castes and Tribes is notified by the President.
3. The consent of the Parliament is not required to exclude or include castes in the List.
Which of the above statements are correct?
(a) 1 and 2 only
(b) 1 and 2 only
(c) 1, 2 and 3
(d) All of the above
6. Consider the following statements with respect to the Insolvency and Bankruptcy Code (IBC):
1. It does not provide for the initiation of insolvency proceedings against personal guarantors of corporate debtors.
2. Any person aggrieved by the order of the National Company Law Tribunal may make an appeal to the High Court.
Which of the above statement(s) is/are incorrect?
(a) 1 only
(b) 2 only
(c) Both 1 and 2
(d) Neither 1 nor 2

Daily Gist of ‘The Hindu’, ‘PIB’, ‘Indian Express’ and Other Newspapers: 28 August, 2020
7. Which of the following statement(s) is/are not correct about Hurricanes?
1. Hurricane Laura is considered as a category 3 storm.
2. Hurricanes rotate in a counter-clockwise direction around an “eye” in the Northern Hemisphere.
3. The word “hurricane” is used to refer to tropical cyclones.
4. These are very violent storms with dangerous weather conditions like high winds, heavy rainfall, storm surge, etc.
Select the answer from the codes given below:
a) 1 and 2
(b) 2 and 4
(c) Only 1
(d) 1and 3
8. Name the parties established by Dr. B.R Ambedkar?
1. The Peasants and Workers Party of India
2. All India Scheduled Castes Federation
3. The Independent Labour Party
Choose the correct option
(a) 1 and 2 only
(b) 2 and 3 only
(c) 1 and 3 only
(d) 1, 2 and 3
9. Consider the following statements about Balance of Payment (BOP).
1. The balance of payments (BOP) is a statement of all transactions made between entities in one country and the rest of the world over a defined period of time.
2. The balance of payments includes only the current account.
3. BOP statement helps the Government to decide only trade policies.
4. BOP of a country reveals its financial and economic status.
Which of the following statement(s) given above is/are incorrect?
(a) 1 and 2 only
(b) 2 and 3 only
(c) 3 and 4 only
(d) 2, 3 and 4
10. What does disguised unemployment in general means:
1. Marginal productivity of labour is zero.
2. Alternative employment is not available.
3. Large number of people remains unemployed.
4. Productivity of workers is low.
Choose the correct option
a) Only 1
(b) 1 and 2
(c) 2 and 3
(d) 1 and 4
Ans: 1(d), 2(d), 3(d), 4(c), 5(a), 6(a), 7(c), 8(b), 9(b), 10(a)

IAS Prelims Mock-Test 2020 – Set 5, 28 August

To clear the UPSC CSE 2020 exam, aspirants must be very strong in their fundamentals along with the current affairs. Adda247 has taken an important step to help all CSE aspirants by providing them daily quizzes on App. Now aspirants will get free quizzes to practice along with analysis of The Hindu, PIB, etc.

1. Consider the following with regard to Pulikkali:
1. It is a folk dance performed on the streets of Kerala as a part of Onam celebrations.
2. It is performed to the rhythm of traditional percussion instruments such as mridangam and ghatam.
3. The main theme of this folk art is tiger hunting.
Which of the above statements are correct?
(a) 1 and 2 only
(b) 1 and 3 only
(c) 2 and 3 only
(d) 1, 2 and 3
2. Which of the following statement(s) is/are correct about the Union Public Service Commission.
1. Arvind Saxena is the chairman of the Union Public Service Commission (UPSC).
2. The chairman and members of the commission hold office for a term of six years or until they attain the age of 63 years, whichever is earlier.
3. The President of India appoints the Chairman and other members of the Union Public Service Commission (UPSC). The members can submit their resignation to the President of India at any time.
4. Every year, the Union Public Service Commission (UPSC) submits a report of its work to the Central Government of India.
Choose the correct option
(a) 1 and 2
(b) 1 and 3
(c) Only 3
(d) 1, 3 and 4

Daily Gist of ‘The Hindu’, ‘PIB’, ‘Indian Express’ and Other Newspapers: 28 August, 2020
3. Consider the following statements with respect to UMANG App
1. It is a common unified platform for the delivery of services of various Government Departments through the mobile platform.
2. It was developed by the National e-Governance Division (NeGD), Ministry of Electronics & IT (MeitY).
3. The app hosts services such as Digilocker and e-RaktKosh.
Which of the above statement(s) is/are correct?
(a) 1 only
(b) 2 only
(c) 1 and 3 only
(d) 1, 2 and 3
4. Name the factors that were responsible for the rise of different religious sects during the sixth century B.C?
1. The Brahmanas domineering attitude towards the common people.
2. Growth of untouchability and rigidity of the caste system.
3. The lower strata people were becoming influential.
4. The concept of new agriculture was ruining due to indiscriminate killing of cattle.
Choose the correct option
(a) 1 and 2
(b) 1 and 3
(c) 1, 2 and 4
(d) 2 and 3
5. Consider the following statements regarding the Export Preparedness Index 2020:
1. It is the first report to examine the export preparedness and performance of Indian states.
2. It ranks states on Policy, Business Ecosystem, Export Ecosystem, and Export Performance.
3. Coastal states are the best performers in EPI 2020.
Which of the above statement(s) is/are incorrect?
(a) 1 only
(b) 1 and 3 only
(c) 2 and 3 only
(d) 1, 2 and 3
6. Which of the following statement (s) is/are not correct?
1. Kurza-Patti was a levy equal to one year’s income of the tax-payer realised in the time of financial difficulties.
2. Chauth was one-fourth of the land revenue realised by Shivaji from the neighbouring states.
3. Sardeshmukhi was an additional tax of 10 per cent imposed by Shivaji on neighbouring states as hereditary sardeshmukhi of the area.
4. Shivaji continued the practice of farming out of the revenue.
Choose the correct option
(a) 1 and 2
(b) 1 and 3
(c) 1, 2 and 4
(d) Only 4
7. Which among the following countries make a boundary with Greece?
1. Albania 2. Bulgaria 3. Macedonia 4. Turkey 5. Romania 6. Serbia
Choose the correct option
(a) 1, 2, 3 and 4 only
(b) 2, 3, 4 and 5 only
(c) 1, 3 and 6 only
(d) 2, 3, 4, 5 and 6 only
8. Consider the following statements regarding the “Value Added Tax”?
1. VAT is a multipoint tax system with provision for collection of tax paid on the purchases at every point of sale.
2. VAT removes the cascading effect of taxes or the tax-on-tax effect.
3. VAT is a tax on the final consumption of goods or services and must ultimately be borne by the consumer.
4. VAT was introduced on April 1, 2005.
Which of the following statement(s) is/are incorrect?
(a) 1 and 2
(b) Only 3
(c) 1 and 4
(d) 2 and 3
9. In which of the following matters Reserve Bank of India regulates the commercial banks?
1. liquidity of assets
2. branch expansion
3. merger of banks
4. winding-up of banks
Choose the correct option
(a) 1 and 4 only
(b) 2, 3 and 4 only
(c) 1, 2 and 3 only
(d) 1, 2, 3 and 4
10. Why the annual range of temperature in the interior of the continents is high as compared to coastal areas?
1. Due to the thermal difference between land and water.
2 Due to the variation in an altitude between continents and oceans.
3. In the interior the presence of strong winds.
4. In the interior parts heavy rains as compared to coasts.
Choose the correct option
(a) 1 only
(b) 1 and 2 only
(c) 2 and 3 only
(d) 1, 2, 3 and 4

Ans: 1(b), 2(c), 3(d), 4(c), 5(d), 6(d), 7(a), 8(b), 9(d), 10(a)

IAS Prelims Mock-Test 2020 – Set 4, 27 August

720x420.png

Register Now: Adda247 All India UPSC Free Prelims Mock On Teachers Day

To clear the UPSC CSE 2020 exam, aspirants must be very strong in their fundamentals along with the current affairs. Adda247 has taken an important step to help all CSE aspirants by providing them daily quizzes on App. Now aspirants will get free quizzes to practice along with analysis of The Hindu, PIB, etc.

1. Which among the following transfer the surplus heat from the lower latitudes to higher latitudes?

1. Ocean currents

2. Planetary winds

3. Tides

4. Waves

Select the correct answer from the options given above:

(a) 1 and 2

(b) 3 and 4

(c) 1 and 4

(d) 2 and 3

2. Which among the following statement is incorrect?

(a) Central Asian Theory was put forward or suggested by Max Mueller.

(b) Mt. Mujavant was the home of Soma.

(c) Philosophy of Upanishads emphasises Gyan or knowledge.

(d) ‘Panchalas’, ‘Kurus’ and ‘Bharata’ refer to territories.

3. Consider the following statements about the Asia-Pacific Group on Money Laundering (APG).

1. It is an inter-governmental organisation.

2. It consists of 41 member jurisdictions.

3. It focussed on ensuring that its members effectively implement the international standards against money laundering, terrorist financing and proliferation financing related to weapons of mass destruction.

4. In 1995 it is an Asia-Pacific regional office called the “FATF-Asia Secretariat”.

Which of the above statements is/are correct?

(a) 1 and 2

(b) 3 and 4

(c) 1, 3 and 4

(d) 1, 2, 3 and 4

IAS Prelims Mock-Test 2020 – Set 2, 25 August, 2020

4. Which of the following books were written by the Late Former President Dr. A. P. J. Abdul Kalam?

1. Ignited Minds: Unleashing the Power within India

2. The Luminous Sparks: A Biography in Verse and Colours

3. Mission of India: A Vision of Indian Youth

4. Annihilation of Caste

Select the correct answer:

(a) 1 and 2

(b) 3 and 4

(c) 1, 2 and 3

(d) 1, 2, 3 and 4

5. Consider the following statements regarding the National Council for Transgender Persons.

1. The National Council for Transgender Persons has been constituted by the Ministry of Social Justice and Empowerment under the Transgender Persons (Protection of Rights) Act, 2019.

2. Its chairperson will be the Union Minister of the Ministry of Social Justice and Empowerment.

3. The tenure of the community members shall be three years.

Which of the above statements is/are correct?

(a) 1 and 2

(b) 2 and 3

(c) 1, and 3

(d) 1, 2, and 3

6. Which of the following institution released the report ‘Status of Sex Ratio at Birth in India’?

(a) Indian Association of Parliamentarians for Population and Development (IAPPD)

(b) NITI Aayog

(c) Ministry of Child & Women Development

(d) Indian Association for Women’s Studies

7. Consider the following statements about DNA Technology (Use and Application) Regulation Bill, 2019.

1. It was introduced in Lok Sabha by the Minister for Science and Technology Mr. Harsh Vardhan in July, 2019.

2. The objective of this Bill is to expand the application of DNA-based forensic technologies to support and strengthen the justice delivery system of the country.

3. The Bill has been formulated recognizing the necessity for regulation of the use and application of Deoxyribonucleic Acid (DNA) technology, for establishing the identity of missing persons, victims, offenders, under trials and unknown deceased persons.

Which of the above statements is/are correct?

(a) 1 and 2

(b) 2 and 3

(c) 1, and 3

(d) 1, 2, and 3

8. Consider the following statements regarding the National Emergency.

1. It can be declared on the basis of war, external aggression or armed rebellion.

2. The Constitution employs the expression ‘proclamation of emergency’ to denote an emergency of this type.

3. When a national emergency is declared on the grounds of ‘armed rebellion’, it is known as ‘Internal Emergency’. This term ‘armed rebellion’ is inserted from the 44th amendment.

Which of the above statements is/are correct?

(a) 1 and 2

(b) 2 and 3

(c) 1, and 3

(d) 1, 2, and 3

9. Inter-State Council can be established by:

(a) President

(b) Prime Minister

(c) Supreme Court

(d) Parliament

10. The Constitution of India establishes

1. Consolidated Fund of India

2. Contingency Fund of India

3. National Small Savings Fund

Select the correct answer:

(a) Only 1

(b) 1 and 2

(c) Only 2

(d) 1 and 3

Ans: 1(a), 2(d), 3(d), 4(c), 5(d), 6(a), 7(d), 8(d), 9(a), 10(a)

IAS Prelims Mock-Test 2020 – Set 1, 24 August, 2020

UPSC PRELIMS 2020 Batch | Bilingual | Live Classes