To clear the UPSC CSE 2020 exam, aspirants must be very strong in their fundamentals along with the current affairs. Adda247 has taken an important step to help all CSE aspirants by providing them daily quizzes on App. Now aspirants will get free quizzes to practice along with analysis of The Hindu, PIB, etc.

1. Consider the following statement regarding Chitra Acrylosorb Secretion Solidification System.
1. It is developed by the Department of Biomaterial Science and Technology of the Biomedical Technology wing of SCTIMST.
2. It is a highly efficient superabsorbent material for liquid respiratory and other body fluid solidification and disinfection.
3. AcryloSorb can absorb liquids at least 20 times more than its dry weight and also contains a decontaminant for in situ disinfection.
Which of the following given above statement(s) is/are correct?
(a) Only 1
(b) 1 and 2
(c) 2 and 3
(d) 1,2 and 3
2. In which of the following year, the first Indian factories act was passed?
(a) 1880
(b) 1881
(c) 1891
(d) 1901

IAS Prelims Mock-Test 2020 – Set 11, 4 September
3. Which of the following statement(s) is/are incorrect about Vernacular Press Act?
1. The law was enacted in British India in 1888.
2. It curtailed the freedom of the Indian-language (non-English) press.
3. It was proposed by Lord Rippon, the then viceroy of India.
4. The law was repealed by Rippon’s successor as viceroy, Lord Lytton.
Choose the correct option:
(a) 1 and 2
(b) 1,2 and 3
(c) 1, 3 and 4
(d) 1,2,3 and 4
4. Consider the following statements regarding the Pripyat river.
1. It is also known as Strumen river in Ukraine and Belarus.
2. It is a tributary of the Dnieper River.
3. A large section of the river flows through the Chernobyl Exclusion Zone
4. Navigation on the Pripet is possible to Pinsk, Belarus, where the Dnieper-Bug Canal leads to the Bug River
Which of the following given above statement(s) is/are correct?
(a) 1 and 2
(b) 1 and 4
(c)1,3 and 4
(d) 1,2,3 and 4

Register: Adda247 All India UPSC Free Prelims Mock On Teachers Day
5. Which of the following statement is correct about Laser Interferometer Gravitational-Wave Observatory (LIGO)?
1. It is the world’s largest gravitational wave observatory.
2.LIGO exploits the physical properties of light and of space itself to detect and understand the origins of gravitational waves (GW).
3.LIGO isn’t round and can’t point to specific locations in space.
Choose the correct option:
(a) 1 and 2
(b) 1 and 3
(c) 2 and 3
(d) 1, 2 and 3
6. An economy is said to be a closed economy when:
(a) the supply of money is fully controlled.
(b) the deficit financing takes place.
(c) only exports take place
(d) neither exports nor imports take place.

IAS Prelims Mock-Test 2020 – Set 10, 3 September
7. Which of the following decide the price of any currency in an international market?
1. demand for goods/services provided by the country concerned
2. World Bank
3. stability of the government of the concerned country
4. when the economic potential of the country is in question.
Choose the correct option:
(a) 1 and 4
(b) 2 and 3
(c) 3 and 4
(d) 1,2,3 and 4
8. Which of the following statement(s) is/are incorrect about the Finance Commission of India?
1. It is a Constitutionally mandated body and set up under Article 280 of the COnstitution.
2. Its core responsibility is to evaluate the state of finances of the Union and State Governments.
3. The first Finance Commission was set up in 1951.
4. It ensures transparency in financial administration.
Choose the correct option:
(a) 1 and 3
(b) 2 and 4
(c) Only 4
(d) 2, 3 and 4

IAS Prelims Mock-Test 2020 – Set 9, 2 September
9. Which of the following statement(s) is/are correct about Coral Reefs?
1. They extract calcium carbonate from seawater to create a hard, durable exoskeleton.
2. Each individual coral is referred to as a polyp.
3. The biggest coral reefs are found in the clear, shallow waters of the tropics and subtropics.
Choose the correct option:
(a) Only 1
(b) 1 and 3
(c) 2 and 3
(d) 1,2 and 3
10. In which place in India, Leo Pargil Peak is located?
(a) Gangtok
(b) Ladakh
(c) Sikkim
(d) None of the above
Ans: 1(d), 2(b), 3(c), 4(d), 5(d), 6(d), 7(b), 8(c), 9(d), 10(d)

IAS Prelims Mock-Test 2020 – Set 8, 1 September

Daily Gist of ‘The Hindu’, ‘PIB’, ‘Indian Express’ and Other Newspapers: 5 September, 2020

To clear the UPSC CSE 2020 exam, aspirants must be very strong in their fundamentals along with the current affairs. Adda247 has taken an important step to help all CSE aspirants by providing them daily quizzes on App. Now aspirants will get free quizzes to practice along with analysis of The Hindu, PIB, etc.

1. Consider the following statements regarding Jakarta:
1. Jakarta was built on a marsh thereby prone to be submerged.
2. Due to climate change, the water levels in the Java Sea are rising and weather events are becoming more extreme.
3. Jakarta is among the world’s fastest sinking city.
4. It was the capital city of Indonesia.
Choose the correct answer from the given options:
(a) 1 and 2
(b) 1, 3 and 4
(c) 1, 2 and 3
(d) 1, 2, 3 and 4

UPSC (CSE) Prelims Admit Card 2020 Released: Download Admit Card @upsconline.nic.in
2. Ashfaqullah Khan, Chandra Shekhar Azad, Ram Prasad Bismil, Roshan Singh and Rajendra Lahiri were all associated with which of the following incident:
(a) Revolt, 1857
(b) Lahore Conspiracy
(c) Kakori Conspiracy
(d) Jallianwalla Bagh Massacre
3. In which of the following year the Rowlatt Act was passed?
(a) 1905
(b) 1917
(c) 1919
(d) 1920
4. Consider the following statements:
1. A Dargah is the tomb or shrine of an Islamic saint.
2. It was built as the mausoleum of Salim Chisti.
3. It has a square structure of the royal court called Mehfil Khana.
Which of the above statement(s) is/are correct with reference to Ajmer Dargah?
(a) 1 Only
(b) 1 and 3 Only
(c) 2 Only
(d) 1, 2 and 3 Only

Register: Adda247 All India UPSC Free Prelims Mock On Teachers Day
5. Which article of the Constitution of India confirms that all public places are open to all citizens?
(a) Article 17
(b) Article 16 (2)
(c) Article 18
(d) Article 15 (2)
6. Consider the following statements:
1. It was founded in the year 1957.
2. India has been a member since its inception.
3. It has 115 members and 20 regional associations or organisations as associate members.
Which of the above statement(s) is/are correct about the Association of World Election Bodies (A-WEB)?
(a) 1 and 2 Only
(b) 2 and 3 Only
(c) 1, 2 and 3 Only
(d) 2 Only
7. Which of the following body has/have authority to issue writs?
1. Supreme Court
2. Parliament
3. High Courts
4. District Courts
Choose the correct option from the given options:
(a) 1 Only
(b) 1 and 3
(c) 1, 2 and 3
(d) 1, 2, 3 and 4

IAS Prelims Mock-Test 2020 – Set 7, 31 August
8. Consider the following statements regarding Hurricane Dorian:
1. It is an extremely powerful tropical cyclone currently affecting the Bahamas and threatening the South-eastern United States.
2. It is developed from a tropical wave in the Central Atlantic.
3. It is categorised as a Category 5 storm on Saffir–Simpson Hurricane Wind Scale (SSHWS) with maximum sustained winds of 285 km per hour.
Choose the correct option from the given options:
(a) 1 and 2 Only
(b) 2 and 3 Only
(c) 2 Only
(d) 1, 2 and 3
9. Which of the following justify the meaning of supply of goods?
(a) Quantity of the good offered for sale at a particular price per unit of time
(b) Stock available for sale
(c) The actual production of the good
(d) Total stock in the warehouse

Daily Gist of ‘The Hindu’, ‘PIB’, ‘Indian Express’ and Other Newspapers: 2 September, 2020
10. After Independence, India followed a planned economy because:
1. It followed a five-year plan and required an outlook.
2. The Directive Principles of the Constitution of India indicated the planned vision of India.
3. The five-year plan does not indicate how much of each and every good and service is to be produced.
Choose the correct option from the given options:
(a) 1 Only
(b) 2 and 3 Only
(c) 1 and 3 Only
(d) 1, 2 and 3
Ans.: 1(d), 2(c), 3(c), 4(b), 5(d), 6(b), 7(b), 8(d), 9(d), 10(b)

IAS Prelims Mock-Test 2020 – Set 8, 1 September

Daily Gist of ‘The Hindu’, ‘PIB’, ‘Indian Express’ and Other Newspapers: 1 September, 2020

OPSC Computer Skill Test Date 2020 for Junior Assistant: The Odisha Public Service Commission (OPSC) has announced the Computer Skill Test date for the posts of Junior Assistant Group-C @opsc.gov.in. A total of 66 candidates will be appearing for the skill test.  All the candidates qualified in the written examination for Junior Assistant posts can get the details from this site.

OPSC Junior Assistant Skill Test Date 2020

The OPSC Jr. Asst. written result was released in March 2020.

Organization Name Odisha Public Service Commission (OPSC)
Exam Computer Skill Test
Advt. No. 09 of 2019-20
Post Junior Assistant (Group C)
Written Exam Result Date 19th March 2020
Skill Test Date 31st May 2020 (tentative)

OPSC Junior Assistant Computer Skill Test Date

OPSC has released a short notice stating the date for the computer typing skill test of the shortlisted candidates for the post of Junior Assistant (Group C). It says that the skill test will be conducted on 31st May 2020. However, the date is likely to be changed considering the then instructions and guidelines issued by the Government for maintaining safety during the conduct of examination in view of the COVID-19.

OPSC-Skiil-Test-Date

Check OPSC Skill Test Date Notice For Jr. Assistant