To clear the UPSC CSE 2020 exam, aspirants must be very strong in their fundamentals along with the current affairs. Adda247 has taken an important step to help all CSE aspirants by providing them daily quizzes on App. Now aspirants will get free quizzes to practice along with analysis of The Hindu, PIB, etc.

1. On behalf of the Peasants of Kheda, why Mahatma Gandhi organised a satyagraha movement?
1. At the time of drought, the administration did not suspend the land revenue.
2. In Gujarat, the administration proposed to introduce Permanent Settlement.
Select the correct answer from the statements given above.
(a) Only 1
(b) Only 2
(c) Both 1 and 2
(d) Neither 1 nor 2
2. State the reason behind producing thunder in the skies at the time of thunderstorm.
1. When cumulonimbus clouds meet in the sky.
2. Lightning that separates the nimbus clouds.
3. Upward movement of air and water particles violently.
Choose the correct option:
(a) Only 1
(b) 1 and 2
(c) 1, 2 and 3
(d) None of the above

IAS Prelims Mock-Test 2020 – Set 10, 3 September
3. World Health Organisation has recently launched E-2020 initiative. It is related to:
(a) Anti-biotic resistance
(b) Malaria elimination
(c) Providing solution for e-waste
(d) None of the above
4. Which of the following statement(s) is/are related to PACEsetter Fund Programme?
1. In 2015, the PACEsetter fund was constituted by India and the USA as a joint fund.
2. The objective of the PACEsetter Fund is to accelerate the commercialization of innovative off-grid clean energy access solutions by providing early-stage grant funding that would allow businesses to develop and test innovative products, business models and systems.
3. The main purpose of the Fund is to improve the viability of off-grid renewable energy businesses that sell small scale clean energy systems to individuals and communities without access to grid-connected power or with limited/intermittent access.
Choose the correct option:
(a) Only 1
(b) 1 and 2
(c) 1 and 3
(d) 1,2 and 3
5. Consider the following statement(s) regarding Brahmo Samaj?
1. Brahmo Samaj opposed idolatry.
2. For interpreting the religious text, it denied the need for a priestly class.
3. It popularised the doctrine that the Vedas are infallible.
Which of the following statement(s) given above is/are correct?
(a) Only 1
(b) 1 and 2
(c) Only 3
(d) 1,2 and 3

Register: Adda247 All India UPSC Free Prelims Mock On Teachers Day
6. Which of the following statement(s) is/are correct about the Biotechnology Industry Research Assistance Council (BIRAC)?
1. It is a not-for-profit Section 8, Schedule B, Public Sector Enterprise.
2. It is set up by Department of Biotechnology (DBT), Government of India.
3. It is an Interface Agency to strengthen and empower the emerging Biotech enterprise to undertake strategic research and innovation, addressing nationally relevant product development needs.
Choose the correct option:
(a) Only 1
(b) 1 and 2
(c) 2 and 3
(d) 1, 2 and 3
7. Consider the following statement regarding micro-irrigation.
1. Fertiliser or nutrient loss can be reduced.
2. In dryland farming, it is the only means of irrigation.
3. Receding of the groundwater table can be checked, in some areas of farming.
Which of the following given above statement(s) is/are not correct?
(a) Only 1
(b) 2 and 3
(c) Only 2
(d) 1, 2 and 3

IAS Prelims Mock-Test 2020 – Set 9, 2 September
8. What is the purpose of developing a genetically engineered form of brinjal known as the Bt-brinjal?
(a) To make it drought-resistant.
(b) To make it pest-resistant.
(c) To make its shelf-life longer.
(d) None of the above
9. What is the difference between Jagirdar and Zamindar, in context of Mughal India?
1. Jagirdars at that time have the right to collect revenue was to utilise the same for their salary and to meet their military obligations. Whereas te judicial and police functions were performed locally by zamindars.
2. The land assigned to the Jagirdars were hereditary and revenue rights of Zamindars were not hereditary.
Choose the correct option:
(a) Only 1
(b) Only 2
(c) Both 1 and 2
(d) Neither 1 nor 2
10. Consider the following statements regarding the Central Ground Water Authority (CGWA).
1. It has been constituted by the Environment (Protection) Act, 1986.
2. The objective is to regulate and control the development and management of groundwater resources in the country.
Which of the following statement(s) is/are correct about Central Ground Water Authority (CGWA)?
(a) Only 1
(b) Only 2
(c) Both 1 and 2
(d) Neither 1 nor 2
Ans:1(a), 2(d), 3(b), 4(d), 5(b), 6(d), 7(c), 8(b), 9(a), 10(c)

IAS Prelims Mock-Test 2020 – Set 8, 1 September

Daily Gist of ‘The Hindu’, ‘PIB’, ‘Indian Express’ and Other Newspapers: 4 September, 2020

To clear the UPSC CSE 2020 exam, aspirants must be very strong in their fundamentals along with the current affairs. Adda247 has taken an important step to help all CSE aspirants by providing them daily quizzes on App. Now aspirants will get free quizzes to practice along with analysis of The Hindu, PIB, etc.

1. Consider the following statements regarding Jakarta:
1. Jakarta was built on a marsh thereby prone to be submerged.
2. Due to climate change, the water levels in the Java Sea are rising and weather events are becoming more extreme.
3. Jakarta is among the world’s fastest sinking city.
4. It was the capital city of Indonesia.
Choose the correct answer from the given options:
(a) 1 and 2
(b) 1, 3 and 4
(c) 1, 2 and 3
(d) 1, 2, 3 and 4

UPSC (CSE) Prelims Admit Card 2020 Released: Download Admit Card @upsconline.nic.in
2. Ashfaqullah Khan, Chandra Shekhar Azad, Ram Prasad Bismil, Roshan Singh and Rajendra Lahiri were all associated with which of the following incident:
(a) Revolt, 1857
(b) Lahore Conspiracy
(c) Kakori Conspiracy
(d) Jallianwalla Bagh Massacre
3. In which of the following year the Rowlatt Act was passed?
(a) 1905
(b) 1917
(c) 1919
(d) 1920
4. Consider the following statements:
1. A Dargah is the tomb or shrine of an Islamic saint.
2. It was built as the mausoleum of Salim Chisti.
3. It has a square structure of the royal court called Mehfil Khana.
Which of the above statement(s) is/are correct with reference to Ajmer Dargah?
(a) 1 Only
(b) 1 and 3 Only
(c) 2 Only
(d) 1, 2 and 3 Only

Register: Adda247 All India UPSC Free Prelims Mock On Teachers Day
5. Which article of the Constitution of India confirms that all public places are open to all citizens?
(a) Article 17
(b) Article 16 (2)
(c) Article 18
(d) Article 15 (2)
6. Consider the following statements:
1. It was founded in the year 1957.
2. India has been a member since its inception.
3. It has 115 members and 20 regional associations or organisations as associate members.
Which of the above statement(s) is/are correct about the Association of World Election Bodies (A-WEB)?
(a) 1 and 2 Only
(b) 2 and 3 Only
(c) 1, 2 and 3 Only
(d) 2 Only
7. Which of the following body has/have authority to issue writs?
1. Supreme Court
2. Parliament
3. High Courts
4. District Courts
Choose the correct option from the given options:
(a) 1 Only
(b) 1 and 3
(c) 1, 2 and 3
(d) 1, 2, 3 and 4

IAS Prelims Mock-Test 2020 – Set 7, 31 August
8. Consider the following statements regarding Hurricane Dorian:
1. It is an extremely powerful tropical cyclone currently affecting the Bahamas and threatening the South-eastern United States.
2. It is developed from a tropical wave in the Central Atlantic.
3. It is categorised as a Category 5 storm on Saffir–Simpson Hurricane Wind Scale (SSHWS) with maximum sustained winds of 285 km per hour.
Choose the correct option from the given options:
(a) 1 and 2 Only
(b) 2 and 3 Only
(c) 2 Only
(d) 1, 2 and 3
9. Which of the following justify the meaning of supply of goods?
(a) Quantity of the good offered for sale at a particular price per unit of time
(b) Stock available for sale
(c) The actual production of the good
(d) Total stock in the warehouse

Daily Gist of ‘The Hindu’, ‘PIB’, ‘Indian Express’ and Other Newspapers: 2 September, 2020
10. After Independence, India followed a planned economy because:
1. It followed a five-year plan and required an outlook.
2. The Directive Principles of the Constitution of India indicated the planned vision of India.
3. The five-year plan does not indicate how much of each and every good and service is to be produced.
Choose the correct option from the given options:
(a) 1 Only
(b) 2 and 3 Only
(c) 1 and 3 Only
(d) 1, 2 and 3
Ans.: 1(d), 2(c), 3(c), 4(b), 5(d), 6(b), 7(b), 8(d), 9(d), 10(b)

IAS Prelims Mock-Test 2020 – Set 8, 1 September

Daily Gist of ‘The Hindu’, ‘PIB’, ‘Indian Express’ and Other Newspapers: 1 September, 2020

To clear the UPSC CSE 2020 exam, aspirants must be very strong in their fundamentals along with the current affairs. Adda247 has taken an important step to help all CSE aspirants by providing them daily quizzes on App. Now aspirants will get free quizzes to practice along with analysis of The Hindu, PIB, etc.

1. Which among the following transfer the surplus heat from the lower latitudes to higher latitudes?

1. Ocean currents

2. Planetary winds

3. Tides

4. Waves

Select the correct answer from the options given above:

(a) 1 and 2

(b) 3 and 4

(c) 1 and 4

(d) 2 and 3

2. Which among the following statement is incorrect?

(a) Central Asian Theory was put forward or suggested by Max Mueller.

(b) Mt. Mujavant was the home of Soma.

(c) Philosophy of Upanishads emphasises Gyan or knowledge.

(d) ‘Panchalas’, ‘Kurus’ and ‘Bharata’ refer to territories.

3. Consider the following statements about the Asia-Pacific Group on Money Laundering (APG).

1. It is an inter-governmental organisation.

2. It consists of 41 member jurisdictions.

3. It focussed on ensuring that its members effectively implement the international standards against money laundering, terrorist financing and proliferation financing related to weapons of mass destruction.

4. In 1995 it is an Asia-Pacific regional office called the “FATF-Asia Secretariat”.

Which of the above statements is/are correct?

(a) 1 and 2

(b) 3 and 4

(c) 1, 3 and 4

(d) 1, 2, 3 and 4

IAS Prelims Mock-Test 2020 – Set 2, 25 August, 2020

4. Which of the following books were written by the Late Former President Dr. A. P. J. Abdul Kalam?

1. Ignited Minds: Unleashing the Power within India

2. The Luminous Sparks: A Biography in Verse and Colours

3. Mission of India: A Vision of Indian Youth

4. Annihilation of Caste

Select the correct answer:

(a) 1 and 2

(b) 3 and 4

(c) 1, 2 and 3

(d) 1, 2, 3 and 4

5. Consider the following statements regarding the National Council for Transgender Persons.

1. The National Council for Transgender Persons has been constituted by the Ministry of Social Justice and Empowerment under the Transgender Persons (Protection of Rights) Act, 2019.

2. Its chairperson will be the Union Minister of the Ministry of Social Justice and Empowerment.

3. The tenure of the community members shall be three years.

Which of the above statements is/are correct?

(a) 1 and 2

(b) 2 and 3

(c) 1, and 3

(d) 1, 2, and 3

6. Which of the following institution released the report ‘Status of Sex Ratio at Birth in India’?

(a) Indian Association of Parliamentarians for Population and Development (IAPPD)

(b) NITI Aayog

(c) Ministry of Child & Women Development

(d) Indian Association for Women’s Studies

7. Consider the following statements about DNA Technology (Use and Application) Regulation Bill, 2019.

1. It was introduced in Lok Sabha by the Minister for Science and Technology Mr. Harsh Vardhan in July, 2019.

2. The objective of this Bill is to expand the application of DNA-based forensic technologies to support and strengthen the justice delivery system of the country.

3. The Bill has been formulated recognizing the necessity for regulation of the use and application of Deoxyribonucleic Acid (DNA) technology, for establishing the identity of missing persons, victims, offenders, under trials and unknown deceased persons.

Which of the above statements is/are correct?

(a) 1 and 2

(b) 2 and 3

(c) 1, and 3

(d) 1, 2, and 3

8. Consider the following statements regarding the National Emergency.

1. It can be declared on the basis of war, external aggression or armed rebellion.

2. The Constitution employs the expression ‘proclamation of emergency’ to denote an emergency of this type.

3. When a national emergency is declared on the grounds of ‘armed rebellion’, it is known as ‘Internal Emergency’. This term ‘armed rebellion’ is inserted from the 44th amendment.

Which of the above statements is/are correct?

(a) 1 and 2

(b) 2 and 3

(c) 1, and 3

(d) 1, 2, and 3

9. Inter-State Council can be established by:

(a) President

(b) Prime Minister

(c) Supreme Court

(d) Parliament

10. The Constitution of India establishes

1. Consolidated Fund of India

2. Contingency Fund of India

3. National Small Savings Fund

Select the correct answer:

(a) Only 1

(b) 1 and 2

(c) Only 2

(d) 1 and 3

Ans: 1(a), 2(d), 3(d), 4(c), 5(d), 6(a), 7(d), 8(d), 9(a), 10(a)

IAS Prelims Mock-Test 2020 – Set 1, 24 August, 2020

UPSC PRELIMS 2020 Batch | Bilingual | Live Classes