To clear the UPSC CSE 2021 exam, aspirants must be very strong in their fundamentals along with the current affairs. Adda247 has taken an important step to help all CSE aspirants by providing them daily quizzes on App. Now aspirants will get free quizzes to practice along with analysis of The Hindu, PIB, etc.

1. With reference to Art and Culture of India, consider the following statements.
1. Saint Dadu Dayal composition of teachings is ‘Bijak’.
2. Madhvacharya propounded the philosophy of Pushti Marg.
Which of the following statement(s) given above is/are correct?
(a) Only 1
(b) Only 2
(c) Both 1 and 2
(d) Neither 1 nor 2

UPSC 2021 Online Coaching Classes | Bilingual GS Foundation Batch
2. In the context of the Constitution of India, consider the following statements.
1. Parliament consists of the Lok Sabha and Rajya Sabha only.
2. Union Territories are not represented in the Rajya Sabha.
3. It is within the purview of the Chief Election Commissioner to adjudicate the election disputes.
Which of the following statement(s) given above is/are correct?
(a) Only 1
(b) Both 1 and 2
(c) Both 1 and 3
(d) Neither 1 nor 2

IAS Prelims Mock-Test 2020 – Set 54, 10 November
3. Which river flows between the mountain ranges of Vindhyas and Satpura?
(a) Ganga
(b) Gomti
(c) Narmada
(d) Brahmaputra
4. Which of the following pairs are correctly matched?
Sea                       Bordering Country
1. Black Sea                    Croatia
2. Red Sea                       Syria
3. Adriatic Sea                Albania
Choose the correct option
(a) 1 and 2
(b) Only 1
(c) 2 and 3
(d) Only 3

IAS Prelims Mock-Test 2020 – Set 53, 9 November
5. Consider the following statements regarding OPEC.
1. It is a permanent, intergovernmental organisation.
2. It was founded in Baghdad, Iraq in October 1961.
3. OPEC membership is open to any country.
Which of the following statement(s) given above is/are correct?
(a) 1 and 2
(b) 2 and 3
(c) 1 and 3
(d) 1, 2 and 3
6. Which of the following statement are correct about the Polavaram Project?
1. The dam is being built across the Godavari River in Andhra Pradesh.
2. Its reservoir spreads in parts of Chhattisgarh and Orissa States also.
3. The project was accorded national status in 2014 and is a multipurpose major terminal reservoir project for the development of Irrigation, Hydropower and drinking water facilities.
Choose the correct answer
(a) 1 and 2
(b) 2 and 3
(c) 1 and 3
(d) 1, 2 and 3

IAS Prelims Mock-Test 2020 – Set 52, 7 November
7. Consider the following statements regarding the history of Indian rock-cut architecture.
1. Caves at Ellora were made for different faiths.
2. Badami caves are the oldest surviving rock-cut caves in India.
3. Emperor Chandragupta Maurya made the Barabar rock-cut caves originally for Ajivikas.
Which of the following statement(s) given above is/are correct?
(a) 1 and 2
(b) 2 and 3
(c) 1 and 3
(d) 1, 2 and 3
8. Consider the following statements regarding the fourth edition of the Indian Mobile Congress (IMC) that was inaugurated recently.
1. The theme is “Inclusive Innovation – Smart I Secure I Sustainable”.
2. It is jointly organized by the Department of Telecommunications (DoT) and Cellular Operators Association of India (COAI).
3. It is considered the largest Digital Technology Forum in Asia.
Which of the following statement(s) given above is/are correct?
(a) 1 and 2
(b) Only 1
(c) 2 and 3
(d) 1, 2 and 3

IAS Prelims Mock-Test 2020 – Set 51, 6 November
9. Recently which of the following MoUs were signed between India and Maldives?
1. Two MoUs have been signed for high impact community development projects.
2. A fourth MoU was signed on cooperation in sports and youth affairs.
3. It includes a $100 million Indian grant for an ambitious connectivity project which is a part of India’s “$500 million packages” for the Greater Male Connectivity Project (GMCP).
Choose the correct answer
(a) 1, 2 and 3
(b) Only 1
(c) 2 and 3
(d) Only 3
10. Consider the following statements regarding Body Mass Index (BMI).
1. It is a person’s weight in kilograms divided by the square of height in meters.
2. A high BMI can be an indicator of high body fatness.
Which of the following statement(s) given above is/are correct?
(a) Only 1
(b) Both 1 and 2
(c) Both 1 and 3
(d) Neither 1 nor 2
Ans: 1(d), 2(d), 3(c), 4(d), 5(c), 6(d), 7(c), 8(d), 9(a), 10(c)

Daily Gist of ‘The Hindu’, ‘PIB’, ‘Indian Express’ and Other Newspapers: 11 November, 2020

Adda247 Launching – Aarambh IAS On 5th November 2020 Only on UPSC/State PSC Adda247 Channel Click Here  

To clear the UPSC CSE 2021 exam, aspirants must be very strong in their fundamentals along with the current affairs. Adda247 has taken an important step to help all CSE aspirants by providing them daily quizzes on App. Now aspirants will get free quizzes to practice along with analysis of The Hindu, PIB, etc.

1. Which of the following statement(s)is/are correct?
1. Article 148 provides for an independent office of the CAG. It is the supreme audit institution of India.
2. Articles 149-151 provides Duties & Powers, Form of Accounts of the Union and the States and Audit Reports.
3. Article 279 provides a calculation of net proceeds, etc.
4. Sixth Schedule mentions about the administration of Tribal Areas in the States of Assam, Meghalaya, Tripura and Mizoram.
Choose the correct option
(a) 1, 2 and 4
(b) 2, 3 and 4
(c) Only 1 and 4
(d) 1, 2, 3 and 4

UPSC 2021 Online Coaching Classes | Bilingual GS Foundation Batch
2. Which Indian city Kamal-ud-din, Abd-ur-Razzaq ibn Ishaq Samarqandi, a Persian Islamic Scholar, visited during the early 1440s?
(a) Calicut
(b) Surat
(c) Chennai
(d) Madurai
3. In the context of Medieval India, Manigramam and Nanadesi were:
(a) Temples
(b) Guilds
(c) Kingdoms
(d) Villages

IAS Prelims Mock-Test 2020 – Set 37, 16 October
4. Which of the following is/are not the Directive Principles of State Policy?
1. Equal pay for equal work for men and women
2. Promote equal justice and free legal aid to the poor
3. Right to public assistance
4. Freedom of association
Choose the correct option
(a) 2 and 3
(b) 1 and 4
(c) 1 and 3
(d) Only 4
5. Consider the following statements regarding In Vitro Fertilisation (IVF).
1. It is one of the more widely known types of Assisted Reproductive Technology (ART).
2. In vitro comes from the Latin word ‘in glass.
Which of the following statement(s) given above is/are correct?
(a) Only 1
(b) Only 2
(c) Both 1 and 2
(d) Neither 1 nor 2

IAS Prelims Mock-Test 2020 – Set 36, 15 October
6. Which of the following statements are correct regarding Goods and Service Tax (GST)?
1. It was introduced through the 101st Constitution Amendment Act, 2017.
2. It is essentially a consumption tax and is levied at the final consumption point.
3. It has a 4-tier tax structure for all goods and services under the slabs- 5%, 12%, 18% and 28%.
Choose the correct option
(a) 1 and 2
(b) 1 and 3
(c) 2 and 3
(d) 1, 2 and 3

IAS Prelims Mock-Test 2020 – Set 35, 14 October
7. Which of the following is/are the subspecies of Asian Elephant?
(a) The Indian
(b) Sumatran
(c) Sri Lankan
(d) All the above
8. Consider the following statements regarding Geneva Conventions.
1. The first Geneva Convention protects wounded and sick soldiers on land during the war.
2. The second Geneva Convention protects wounded, sick and shipwrecked military personnel at sea during the war.
3. The third Geneva Convention applies to prisoners of war.
4. The fourth Geneva Convention affords protection to civilians, including in occupied territory.
Which of the following statements given above are correct?
(a) 1, 3 and 4
(b) 1,2 and 3
(c) 1 and 3
(d) 1, 2, 3 and 4

IAS Prelims Mock-Test 2020 – Set 34, 12 October
9. Recently which variety of wheat has doubled the crop yield for farmers in Karanjkhop, a village in Maharashtra?
(a) MACP 6492
(b) MACS 6478
(c) MACS 4028
(d) MACI 4286
10. Name the characteristic climate of the Tropical Savannah Region?
(a) Rainfall in winter only
(b) A definite dry and wet season
(c) Rainfall throughout the year
(d) An extremely short dry season
Ans: 1(d), 2(a), 3(b), 4(d), 5(c), 6(c), 7(d), 8(d), 9(b), 10(b)

Daily Gist of ‘The Hindu’, ‘PIB’, ‘Indian Express’ and Other Newspapers: 17 October, 2020

UPSC Prelims Syllabus 2021: General Studies and CSAT for CSE