To clear the UPSC CSE 2021 exam, aspirants must be very strong in their fundamentals along with the current affairs. Adda247 has taken an important step to help all CSE aspirants by providing them daily quizzes on App. Now aspirants will get free quizzes to practice along with analysis of The Hindu, PIB, etc.

1. Which of the following statements is/are correct about Hypothermia?
1. It is a severe medical condition where the body loses heat before it can generate it, resulting in a dangerously low body temperature.
2. While normal body temperature lies at around 37 degrees Celsius, the body temperature of a person suffering from hypothermia drops to below 35 degrees Celsius.
Choose the correct answer
(a) Only 1
(b) Only 2
(c) Both 1 and 2
(d) Neither 1 nor 2

UPSC 2021 Online Coaching Classes | Bilingual GS Foundation Batch
2. Consider the following statements regarding coldwave.
1. A cold wave occurs when the minimum temperature dips to 10 degrees Celsius or less.
2. In severe cold wave conditions, a departure from normal temperature is 6.5 degrees or lower.
Which of the following statement(s) given above is/are correct?
(a) Only 1
(b) Only 2
(c) Both 1 and 2
(d) Neither 1 nor 2

IAS Prelims Mock-Test 2020 – Set 81, 26 December
3. Whom of the following is the work titled as Battle of Panipat: In Light of Rediscovered Paintings?
(a) Manoj Dani
(b) Acharya Narendra Dev
(c) Amir Chand
(d) Jamnalal Bajaj
4. Consider the following statements regarding the Pneumococcal Polysaccharide Conjugate vaccine.
1. It protects against 23 types of pneumococcal bacteria and is known as PPSV23.
2. It is the first indigenous vaccine against pneumonia, developed by the Serum Institute of India (SII).
Which of the following statement(s) given above is/are correct?
(a) Only 1
(b) Only 2
(c) Both 1 and 2
(d) Neither 1 nor 2

IAS Prelims Mock-Test 2020 – Set 79, 24 December
5. Which of the following statement(s) is/are correct about the Rythu Bandhu scheme?
1. It is also known as Farmer’s Investment Support Scheme (FISS).
2. It is a welfare program to support farmer’s investment for three crops a year by the Government of Telangana.
3. The scheme is meant to incentivise the state’s farmers for their day to day work.
Choose the correct answer
(a) 1 and 2
(b) 2 and 3
(c) 1 and 3
(d) 1, 2 and 3
6. Which of the following statement(s) is/are true about the Input Tax Credit (ITC)?
1. It is the tax that a business pays on a purchase and that it can use to reduce its tax liability when it makes a sale.
2. A business under composition scheme can also avail of input tax credit
Choose the correct answer
(a) Only 1
(b) Only 2
(c) Both 1 and 2
(d) Neither 1 nor 2

IAS Prelims Mock-Test 2020 – Set 80, 25 December
7. Consider the following statements regarding Inner-Line Permit (ILP).
1. At present, four Northeastern states are covered for ILP namely, Arunachal Pradesh, Mizoram, Manipur and Nagaland.
2. It is a document required by non-natives to visit or stay in a state that is protected under the ILP system.
3. An ILP is only valid for domestic tourists.
Which of the following statement(s) given above is/are correct?
(a) 1 and 2
(b) 2 and 3
(c) 1 and 3
(d) 1, 2 and 3

Aiming for UPSC CSE 2021? Get the best test series for sure selection: Click Here
8. Which of the following statement(s) is/are true regarding the Portulaca laljii?
1. It is a new species of the wild sun rose discovered recently from the Western Ghats in India.
2. It has unique features such as a tuberous root, no hair in its leaf axils, a reddish-pink flower, prolate-shaped fruits, and copper brown seeds without lustre.
3. The succulent nature of tuberous roots allow the plant to survive on rocky crevices.
Choose the correct answer
(a) 1 and 2
(b) 2 and 3
(c) 1 and 3
(d) 1, 2 and 3

IAS Prelims Mock-Test 2020 – Set 78, 23 December
9. Which of the following launched Sahi Fasal Campaign?
(a) National Water Mission
(b) PMKSY -Watershed.
(c) Pradhan Mantri Krishi Sinchai Yojana(PMKSY)
(d) National Ocean Mission

IAS Prelims Mock-Test 2020 – Set 77, 22 December
10. Consider the following statements regarding the Monpa handmade paper.
1. It is a 1000-year-old heritage art of Arunachal Pradesh.
2. The fine-textured handmade paper, which is called ‘Mon Shugu’ in the local dialect, is integral to the vibrant culture of the local tribes in Tawang.
3. The Monpa handmade paper is made from the bark of a local tree called ‘Shugu Sheng’, which has medicinal values too.
Which of the following statement(s) given above is/are correct?
(a) 1 and 2
(b) 2 and 3
(c) 1 and 3
(d) 1, 2 and 3
Ans: 1(c), 2(c), 3(a), 4(c), 5(c), 6(a), 7(d), 8(b), 9(a), 10(d)

Daily Gist of ‘The Hindu’, ‘PIB’, ‘Indian Express’ and Other Newspapers: 29 December, 2020

Join UPSC & State PSC Channel 👉 Click Here

To clear the UPSC CSE 2021 exam, aspirants must be very strong in their fundamentals along with the current affairs. Adda247 has taken an important step to help all CSE aspirants by providing them daily quizzes on App. Now aspirants will get free quizzes to practice along with analysis of The Hindu, PIB, etc.

1. Consider the statements regarding the Centre for Development of Telematics (C-DOT).
1. It was established in 1982 as an autonomous Telecom R&D centre of DoT, Government of India.
2. It is a registered society under the Societies Registration Act, 1860.
3. It is a registered ‘public-funded research institution’ with the Department of Scientific and Industrial Research (DSIR), Ministry of Science & Technology.
Which of the following statement(s) given above is/are correct?
(a) 1 and 2
(b) 2 and 3
(c) 1 and 3
(d) 1, 2 and 3

UPSC 2021 Online Coaching Classes | Bilingual GS Foundation Batch
2. In which of the following states, the largest number of the Leopards have been estimated as per a recent report ‘Status of leopards in India, 2018’ released by the Ministry of Environment, Forest and Climate Change?
(a) Madhya Pradesh
(b) Karnataka
(c) Maharashtra
(d) Tamil Nadu
3. Who administered the oath of office to the governor?
(a) The Chief Justice of the Supreme Court
(b) The President of India
(c) The Chief Justice of the concerned state high court
(d) The Prime Minister of India

IAS Prelims Mock-Test 2020 – Set 77, 22 December
4. Consider the following statements regarding the National Investment and Infrastructure Fund (NIIF).
1. NIIF’s mandate includes investing in areas such as energy, transportation, housing, water, waste management and other infrastructure-related sectors in India.
2. NIIF currently manages three funds each with its distinctive investment mandate. The funds are registered as Alternative Investment Fund (AIF) with the Securities and Exchange Board of India (SEBI).
Which of the following statement(s) given above is/are correct?
(a) Only 1
(b) Only 2
(c) Both 1 and 2
(d) Neither 1 nor 2

IAS Prelims Mock-Test 2020 – Set 76, 18 December
5. Which of the following is/are the significance of the Recognition of Prior Learning (RPL)?
1. Through RPL, the aim is to align the competencies of the pre-existing workforce of the country to the standardized framework.
2. Certification builds confidence, brings respect and provides recognition to the candidates.
3. Supporting formalization of the informal learning of youth will supplement their efforts in finding sustainable livelihood opportunities and reduce inequalities based on privileging certain forms of knowledge over others.
Choose the correct answer
(a) 1 and 2
(b) 2 and 3
(c) 1 and 3
(d) 1, 2 and 3
6. Consider the following statements regarding the Bengal revolutionary organizations in the 1920s.
1. Yugantar group backed the efforts of J.M.Sengupta.
2. The most active and famous was the Chittagong Revolt group under Surya Sen.
Which of the following statement(s) given above is/are correct?
(a) Only 1
(b) Only 2
(c) Both 1 and 2
(d) Neither 1 nor 2

IAS Prelims Mock-Test 2020 – Set 75, 17 December
7. Consider the statements regarding the use of National Flag.
1. The National Flag can be used as a covering for the statue or monument of freedom fighters.
2. The flag shall not be draped over the hood, top, sides or back of a vehicle, train, boat or an aircraft.
3. The flag shall not be used for commercial purposes in violation of the Emblems and Names (Prevention of Improper Use) Act, 1950.
Which of the following statement(s) given above is/are correct?
(a) 1 and 2
(b) 2 and 3
(c) 1 and 3
(d) 1, 2 and 3

Join UPSC & State PSC Channel 👉 Click Here
8. Which of the following statement(s) is/are correct about Revolutionary terrorism?
1. Ramprasad Bismil, Ashfaqullah Khan and Rajendra Lahiri were hanged in Lahore Conspiracy Case.
2. Bhagat Singh, Sukhdev and Rajguru were tried in the Kakori Train Robbery case.
Choose the correct answer
(a) Only 1
(b) Only 2
(c) Both 1 and 2
(d) Neither 1 nor 2

IAS Prelims Mock-Test 2020 – Set 75, 17 December
9. Consider the following statements regarding the shigella infection.
1. The bacteria is one of the prime pathogens responsible for causing diarrhoea.
2. The infection is known to spread person-to-person when the bacteria is swallowed accidentally.
3. Shigellosis, or Shigella infection, is a contagious intestinal infection.
Which of the following statement(s) given above is/are correct?
(a) 1 and 2
(b) 2 and 3
(c) 1 and 3
(d) 1, 2 and 3

IAS Prelims Mock-Test 2020 – Set 74, 16 December
10. Which of the following statement(s) is/are correct about the organisation of Parliament under the Constitution of India?
1. In 1954, the Hindi names ‘Rajya Sabha’ and ‘Lok Sabha’ were adopted by the Council of States and the House of People respectively.
2. Under the Constitution, the Parliament of India consists of three parts viz, the President, the Council of States and the House of the People.
Choose the correct answer
(a) Only 1
(b) Only 2
(c) Both 1 and 2
(d) Neither 1 nor 2
Ans: 1(b), 2(a), 3(c), 4(c), 5(d), 6(b), 7(b), 8(d), 9(d), 10(c)

Daily Gist of ‘The Hindu’, ‘PIB’, ‘Indian Express’ and Other Newspapers: 23 December, 2020

Aiming for UPSC CSE 2021? Get the best test series for sure selection: Click Here

To clear the UPSC CSE 2021 exam, aspirants must be very strong in their fundamentals along with the current affairs. Adda247 has taken an important step to help all CSE aspirants by providing them daily quizzes on App. Now aspirants will get free quizzes to practice along with analysis of The Hindu, PIB, etc.

1. In which of the following state in india Monkey Rehabilitation Centre for Monkeys (Primate) was opened?
(a) Tripura
(b) Telangana
(c) Nagaland
(d) Punjab

UPSC 2021 Online Coaching Classes | Bilingual GS Foundation Batch
2. Consider the following statements regarding the Generalised System of Preferences (GSP).
1. GSP was instituted on January 1, 1976, by the Trade Act of 1974.
2. It is a U.S. trade program designed to promote economic growth in the developing world by providing preferential duty-free entry for up to 4,800 products from 128 designated beneficiary countries and territories.
3. GSP has been given on non-reciprocal basis. Yet the US has linked it with market access and tariff reduction which is against the basic tenets of GSP.
Which of the following statement(s) given above is/are correct?
(a) 1 and 2
(b) 2 and 3
(c) 1 and 3
(d) 1, 2and 3

IAS Prelims Mock-Test 2020 – Set 76, 18 December
3. Which of the following statement(s) is/are true about mutation?
1. Mutation is a change in the genetic sequence of the virus.
2. In the case of SARS-CoV-2, which is an Ribonucleic acid (RNA) virus, a mutation means a change in the sequence in which its molecules are arranged. SARS-CoV-2 is the virus that causes Covid-19.
Choose the correct answer
(a) Only 1
(b) Only 2
(c) Both 1 and 2
(d) Neither 1 nor 2
4. Which of the following games is/are included recently by the Ministry of Youth Affairs and Sports in Khelo India Youth Games 2021?
1. Gatka
2. Kalaripayattu
3. Thang-Ta and Mallakhamba
Choose the correct answer
(a) 1 and 2
(b) 2 and 3
(c) 1 and 3
(d) 1, 2and 3

IAS Prelims Mock-Test 2020 – Set 75, 17 December
5. Consider the following statements regarding the Election Commission.
1. The ELection Commission of India is a 5-member body.
2. Union Ministry of Home Affairs decides the election schedule for the conduct of both general elections and bye-elections.
Which of the following statement(s) given above is/are correct?
(a) Only 1
(b) Only 2
(c) Both 1 and 2
(d) Neither 1 nor 2
6. In which of the following years the Vernacular Press Act was passed?
(a) 1870
(b) 1874
(c) 1878
(d) 1899

Join UPSC & State PSC Channel 👉 Click Here
7. Which of the following is/are the major tributaries of Mahanadi River?
1. Seonath River
2. Hasdeo River
3. Jonking River
Choose the correct answer
(a) 1 and 2
(b) 2 and 3
(c) 1 and 3
(d) 1, 2and 3
8. Consider the following statements regarding Sentinelese.
1. The Sentinelese, a most secluded, is a particularly vulnerable tribal group (PVTG) who reside in complete isolation on the island.
2. They are among the five in the Andaman and Nicobar Islands which include Great Andamanese, Onge, Jarawa, and Shompens.
Which of the following statement(s) given above is/are correct?
(a) Only 1
(b) Only 2
(c) Both 1 and 2
(d) Neither 1 nor 2

IAS Prelims Mock-Test 2020 – Set 74, 16 December
9. With which of the following events Khudiram Bose is/are associated?
1. Anushilan Samiti
2. Partition of Bengal protest
3. Assasination of District Magistrate of Muzaffarpur
Choose the correct answer
(a) 1 and 2
(b) 2 and 3
(c) 1 and 3
(d) 1, 2and 3
10. Consider the following statements regarding the National Commission for Minorities.
1. NCM consists of a Chairperson, a Vice-Chairperson and three members and all of them shall be from amongst the minority communities.
2. Each Member holds office for a period of five years from the date of assumption of office.
Which of the following statement(s) given above is/are correct?
(a) Only 1
(b) Only 2
(c) Both 1 and 2
(d) Neither 1 nor 2
Ans: 1(b), 2(c), 3(c), 4(d), 5(b), 6(c), 7(d), 8(c), 9(d), 10(d)

Daily Gist of ‘The Hindu’, ‘PIB’, ‘Indian Express’ and Other Newspapers: 22 December, 2020

Aiming for UPSC CSE 2021? Get the best test series for sure selection: Click Here

To clear the UPSC CSE 2021 exam, aspirants must be very strong in their fundamentals along with the current affairs. Adda247 has taken an important step to help all CSE aspirants by providing them daily quizzes on App. Now aspirants will get free quizzes to practice along with analysis of The Hindu, PIB, etc.

1. Which of the following indices is/are the part of the Human Development Index Report 2020?
1. Gender Development Index (GDI)
2. Multidimensional Poverty Index (MPI)
3. Gender Inequality Index (GII)
4. Inequality-adjusted Human Development Index (IHDI)
Choose the correct answer
(a) 1,2 and 3
(b) 1, 3 and 4
(c) 2, 3 and 4
(d) 1,2, 3 and 4

UPSC 2021 Online Coaching Classes | Bilingual GS Foundation Batch
2. Consider the following statements regarding Countering America’s Adversaries Through Sanctions Act (CAATSA).
1. Enacted in 2017, it is a US federal law that imposed sanctions on Iran, North Korea and Russia.
2. The Act empowers the US President to impose at least five of the 12 listed sanctions on persons engaged in a “significant transaction” with Russian defence and intelligence sectors.
Which of the following statement(s) given above is/are correct?
(a) Only 1
(b) Only 2
(c) Both 1 and 2
(d) Neither 1 nor 2

IAS Prelims Mock-Test 2020 – Set 75, 17 December
3. Which of the following statement(s) is/are correct about the town planning of the Harappan settlements?
1. These setllements was established along a grid and is the basic layout which was deined by a large streets running north south and east-west and frotification all around.
2. The Indus Saraswati cities overall layout is distinguished by the orientation of states and buildings according to the cardinal directions namely, east-west and north-south.
Choose the correct answer
(a) Only 1
(b) Only 2
(c) Both 1 and 2
(d) Neither 1 nor 2
4. Consider the stetaments regarding Doctrine of separation of power.
1. The doctrine of separation of power is a part of the basic structure of the Indian Constitution, even though it is not specifically mentioned in its text.
2. One of the features of the doctrine is that one arm of the state should not interfere in the functioning of the other organs or exercise a function of another organ.
Which of the following statement(s) given above is/are correct?
(a) Only 1
(b) Only 2
(c) Both 1 and 2
(d) Neither 1 nor 2

IAS Prelims Mock-Test 2020 – Set 74, 16 December
5. Which of the following statements regarding the literary sources available for reconstructing the ancient Indian history is/are correct?
1. Various inscriptions, coins and local chronicles indicate an effort towards history writing.
2. We cans ay that most of the ancient literature is religious in nature, and those which are claimed to be history by Indians, i.e., puranic and epic literature. It contain no definite dates for events and kings.
Choose the correct answer
(a) Only 1
(b) Only 2
(c) Both 1 and 2
(d) Neither 1 nor 2
6. Which of the following statement(s) is/are correct about the Quality Council of India (QCI)?
1. It was set up in 1995 and is a pioneering experiment of the Government of India in setting up organizations in partnership with the Indian industry.
2. Indian industry is represented in QCI by three premier industry associations namely Associated Chambers of Commerce and Industry of India (ASSOCHAM), Confederation of Indian Industry (CII) and FICCI.
Choose the correct answer
(a) Only 1
(b) Only 2
(c) Both 1 and 2
(d) Neither 1 nor 2

Join UPSC & State PSC Channel 👉 Click Here
7. Consider the following statements regarding CMS-01 Satellite.
1. It is a communication satellite launched by the Indian Space Research Organisation (ISRO) on board the PSLV-C50.
2. The satellite is expected to have a life of more than seven years.
3. CMS-01 is a communications satellite envisaged for providing services in extended C Band of the frequency spectrum.
Which of the following statement(s) given above is/are correct?
(a) 1 and 2
(b) 2 and 3
(c) 1 and 3
(d) 1, 2 and 3
8. The example of agriculture price support program is?
(a) A price ceiling
(b) A price floor
(c) Equilibrium pricing
(d) None of the above

IAS Prelims Mock-Test 2020 – Set 73, 15 December
9. Which of the following statements is/are correct with respect to the Directive Principles of State Policy (DPSP)?
1. DPSPs are borrowed from the Constitution of Ireland.
2. DPSPs are ideals which are not legally enforceable by the courts for their violation.
3. The DPSP followed the idea of the ‘Instrument of Instructions’ of the Government of India Act of 1935.
4. They embody the concept of a ‘police state’.
Options:
(a) 1, 2 and 3 only
(b) 2, 3 and 4 only
(c) 1, 2, 3 and 4
(d) 2 and 3 only
10. Consider the following statements with respect to the National Hydrology Project:
1. The project aims at improving the extent, reliability and accessibility of water resources information and to strengthen the capacity of targeted water resource management institutions in India.
2. It is a Centrally Sponsored Scheme.
3. The National Water Informatics Centre (NWIC) has been established under the project as a nationwide repository of water resources data.
Which of the given statement/s is/are correct?
(a) 1 and 3 only
(b) 1 and 2 only
(c) 1, 2 and 3
(d) All of the above
Ans: 1(d), 2(c), 3(c), 4(c), 5(c), 6(b), 7(d), 8(b), 9(a), 10(a)

Daily Gist of ‘The Hindu’, ‘PIB’, ‘Indian Express’ and Other Newspapers: 18 December, 2020

Aiming for UPSC CSE 2021? Get the best test series for sure selection: Click Here

To clear the UPSC CSE 2021 exam, aspirants must be very strong in their fundamentals along with the current affairs. Adda247 has taken an important step to help all CSE aspirants by providing them daily quizzes on App. Now aspirants will get free quizzes to practice along with analysis of The Hindu, PIB, etc.

1. Consider the following pairs and choose correct option:

              Glacier     River
1 Bandarpunch Yamuna
2 Bara Shigri Chenab
3 Milam Mandakini
4 Siachen Nubra
5 Zemu Manas

Options:
(a) 1, 2 and 4
(b) 1, 3 and 4
(c) 2 and 5
(d) 3 and 5

UPSC 2021 Online Coaching Classes | Bilingual GS Foundation Batch
2. What is common to the places known as Aliyar, Isapur and Kangsabati?
(a) Recently discovered uranium deposits
(b) Tropical rain forests
(c) Underground cave systems
(d) Water reservoirs
3. Consider the following statement and choose the correct one:
1. The Union Cabinet approved the launch of Atma Nirbhar Bharat Rozgar Yojana.
2. Under the scheme the government will provide employees provident fund contribution two firms hiring additional work force.
Options:
(a) Only 1
(b) Only 2
(c) Both 1 and 2
(d) Neither 1 nor 2

IAS Prelims Mock-Test 2020 – Set 69, 10 December
4. Which of the following state government has recently issued an order to the mother’s cooperation committee to monitor services delivered at Anganwadi or Day Care Centre?
(a) Uttar Pradesh
(b) Madhya Pradesh
(c) Chhattisgarh
(d) Uttarakhand
5. Reserve Bank of India has been cancelled the licence of which of the following banks?
(a) Jandhan Bank
(b) Maharashtra Cooperation Bank
(c) Karad JanataSahakari Bank
(d) Bandhan Bank

IAS Prelims Mock-Test 2020 – Set 68, 9 December
6. Which date is observed by the United Nations as the International Day of commemoration and dignity of victims of the crime of genocide and of the prevention of this crime?
(a) 6 December
(b) 7 December
(c) 8 December
(d) 9 December

Join UPSC & State PSC Channel 👉 Click Here
7. Consider the following statements regarding ATP tournament:
1. Daniil Medvedev defeated Dominic Thiem to win the ATP tournament 2020.
2. The tournament was held in London.
3. The ATP tournament is the second highest tier of men’s Tennis Tournament after the Grand Slam.
4. The tournament was first held in 1970.
Choose the correct option:
(a) 1 and 2 only
(b) 3 and 4 only
(c) 1, 2, and 4 only
(d) 1, 2, 3, and 4

Know about the Council of Minister: Click Here
8. Consider the following statements:
1. Government of India has signed the Memorandum of Understanding with Luxembourg.
2. It was signed between SEBI (Securities and Exchange Board of India) and Commission de Surveillance du Secteur Financier (CSSF) of Luxembourg.
3. The MoU will help the CSSF to enhance its supervisory functions and enable effective enforcement of laws.
Choose the correct option:
(a) 1 and 2 only
(b) 3 only
(c) 2, and only
(d) 1, 2, and 3

IAS Prelims Mock-Test 2020 – Set 67, 8 December
9. The Indian Railways is to use LiDAR technique to conduct ground survey for-
(a) New Delhi-Agra Rail Corridor
(b) Delhi-Varanasi High Speed Rail Corridor
(c) Varanasi-Ahmedabad High Speed Rail Corridor
(d)Shivaji Terminal-Goa
10. Which of the following countries has imposed ‘millionaire tax’ on about 12,000 of the country’s richest people to fund coronavirus countermeasures?
(a) Argentina
(b) US
(c) Britain
(d) Canada
Ans: 1 (a), 2 (d), 3 (c), 4 (b), 5 (c), 6 (d), 7 (d), 8 (a), 9 (b), 10 (a)

Daily Gist of ‘The Hindu’, ‘PIB’, ‘Indian Express’ and Other Newspapers: 11 December, 2020

Aiming for UPSC CSE 2021? Get the best test series for sure selection: Click Here

To clear the UPSC CSE 2021 exam, aspirants must be very strong in their fundamentals along with the current affairs. Adda247 has taken an important step to help all CSE aspirants by providing them daily quizzes on App. Now aspirants will get free quizzes to practice along with analysis of The Hindu, PIB, etc.

1. Which of the following statement(s) is/are the feature of Indian federalism?
1. The federating units have been given unequal representation in the Rajya Sabha
2. It is the result of an agreement among the federating units.
3. Powers have been clearly divided between the Centre and the States.
Choose the correct answer
(a) 1 and 2
(b) 2 and 3
(c) 1and 3
(d) 1, 2 and 3

UPSC 2021 Online Coaching Classes | Bilingual GS Foundation Batch
2. Consider the following statements regarding the Mount Everest.
1. It is also known as Sagarmatha in Nepal and Mount Qomolangma in China.
2. The Foreign Ministers of Nepal and China jointly certified the elevation of Mount Everest at 8,848.86 metres above sea level 86 cm higher than what was recognised since 1954.
Which of the following statement(s) given above is/are correct?
(a) Only 1
(b) Only 2
(c) Both 1 and 2
(d) Neither 1 nor 2

IAS Prelims Mock-Test 2020 – Set 68, 9 December
3. Which of the following statement(s) is/are correct about National Company Law Appellate Tribunal (NCLAT)?
1. Constituted under Companies Act, 2013
2. The President of the Tribunal and the chairperson and Judicial Members of the Appellate Tribunal shall be appointed after consultation with the Chief Justice of India.
3. Term of office of chairperson and members is 5 years and they can be reappointed for additional 3 years.
Choose the correct answer
(a) 1 and 2
(b) 2 and 3
(c) 1and 3
(d) 1, 2 and 3

Know about the Council of Minister: Click Here
4. Consider the following statements regarding Rigvedic Aryans and Indus Valley People.
1. Rigvedic Aryans knew gold, silver, and copper whereas Indus Valley people knew only copper and iron.
2. Rigvedic Aryans used the coat of mail and helmet in warfare whereas the people of Indus Valley Civilization did not leave any evidence of using them.
Which of the following statement(s) given above is/are correct?
(a) Only 1
(b) Only 2
(c) Both 1 and 2
(d) Neither 1 nor 2
5. Consider the following constitutional provisions regarding Highways.
1. Highways declared by or under law made by Parliament to be national highways – Union List under Seventh Schedule.
2. Article 257 (2): The executive power of the Union shall also extend to the giving of directions to a State as to the construction and maintenance of means of communication declared in the direction to be of national or military importance.
Which of the following statement(s) given above is/are correct?
(a) Only 1
(b) Only 2
(c) Both 1 and 2
(d) Neither 1 nor 2

IAS Prelims Mock-Test 2020 – Set 67, 8 December
6. Which of the following objectives is not embodied in the Preamble to the Constitution of India?
(a) Economic liberty
(b) Liberty of belief
(c) Liberty of expression
(d) Liberty of thought
7. Consider the following statements regarding the South Asian Association for Regional Cooperation (SAARC).
1. Consists of Eight Member States namely Afghanistan, Bangladesh, Bhutan, India, Maldives, Nepal, Pakistan and Sri Lanka.
2. The last SAARC Summit in 2014 was held in Kathmandu (Nepal), which was attended by India.
3. SAARC Summits are usually held biennially and hosted by member states in alphabetical order.
Which of the following statement(s) given above is/are correct?
(a) 1 and 2
(b) 2 and 3
(c) 1and 3
(d) 1, 2 and 3

IAS Prelims Mock-Test 2020 – Set 66, 7 December
8. Which of the following statement(s) is/are correct about the Participatory Guarantee System?
1. PGS is a process of certifying organic products, which ensures that their production takes place in accordance with laid-down quality standards.
2. The certification is in the form of a documented logo or a statement.
3. It is implemented by the Ministry of Agriculture and Farmers’ Welfare.
Choose the correct answer
(a) 1, 2 and 3
(b) 1 and 2
(c) 2 and 3
(d) 1 and 3

Aiming for UPSC CSE 2021? Get the best test series for sure selection: Click Here
9. Whom of the following the memorizing of chronicles, dynastic histories and Epictales was the profession in context to the cultural history of India?
(a) Parivraajaka
(b) Magadha
(c) Agrahaarika
(d) Shramana
10. Consider the following statements regarding Partners in Population and Development (PPD).
1. Its Secretariat is located in Dhaka, Bangladesh.
2. Currently, PPD has a membership of 26 developing countries, representing more than 59% of the world’s population.
3. Launched at the 1995 International Conference on Population and Development (ICPD), when ten developing countries from Asia, Africa and Latin America formed an intergovernmental alliance to help implement the Cairo Program of Action (POA).
Which of the following statement(s) given above is/are correct?
(a) 1 and 2
(b) 2 and 3
(c) 1and 3
(d) 1, 2 and 3
Ans: 1(c), 2(c), 3(a), 4(b), 5(c), 6(a), 7(d),8(a), 9(b), 10(a)

Daily Gist of ‘The Hindu’, ‘PIB’, ‘Indian Express’ and Other Newspapers: 10 December, 2020

Join UPSC & State PSC Channel 👉 Click Here

To clear the UPSC CSE 2021 exam, aspirants must be very strong in their fundamentals along with the current affairs. Adda247 has taken an important step to help all CSE aspirants by providing them daily quizzes on App. Now aspirants will get free quizzes to practice along with analysis of The Hindu, PIB, etc.

1. Who among the following has won the Western and Southern Open tennis tournament?
(a) Roger Federer
(b) Rafael Nadal
(c) Dominic Thiem
(d) Novak Djokovic

UPSC 2021 Online Coaching Classes | Bilingual GS Foundation Batch
2. Consider the following statements regarding Eco-Bridges and choose the correct option:
1. The Eco-Bridges or Eco-Ducts are constructed to enhance the wildlife connectivity that are usually disrupted due to logging or highways.
2. The Ramnagar Forest Division in the Nainital district of Uttarakhand built the first eco-bridges for smaller mammals and reptiles.
Options:
(a) Only 1
(b) Only 2
(c) Both 1 and 2
(d) Neither 1 nor2

IAS Prelims Mock-Test 2020 – Set 67, 8 December
3. Which of the following statements is/are correct about the Global Climate Change Performance Index?
1. The Global Climate Change Performance Index was recently released by the New Climate Institute, Germanwatch and CAN (Climate Action Network).
2. The index has been rating the fifty-seven greenhouse emitters in the world since 2005. These countries account to 90% of global emissions.
3. The index aims to enable comparison of mitigation efforts, enhance transparency in international climate politics.
Options:
(a) Only 1
(b) Only 2
(c) Only 1 and 3
(d) 1, 2 and 3
4. Consider the following statements and choose the correct option:
1. The Home Minister Amit Shah has released the Smuggling in India Report 2019-20.
2. The report was released during the 63rd founding day celebrations of Directorate of Revenue Intelligence.
3. The report analyses the smuggling trends on narcotic drugs, gold and foreign currency, security and commercial frauds.
Options:
(a) Only 1
(b) Only 2 and 3
(c) Only 3
(d) 1, 2 and 3

IAS Prelims Mock-Test 2020 – Set 66, 7 December
5. Fausta, a female black rhino, believed to be the world’s oldest rhino, had recently died in the Tanzanian conservation area. What is the IUCN status of the black rhinos?
(a) Endangered
(b) Critically Endangered
(c) Least concern
(d) Near threatened
6. Which of the following became the first country to ban sun screens, that is toxic to coral reefs and sea life?
(a) Palau
(b) Papua New Guinea
(c) Philippines
(d) Indonesia

Know about the Council of Minister: Click Here
7. The Transiting Exo-planet Survey Satellite (TESS) has discovered a new habitable exo-planet, that belongs to which space agency?
(a) Indian Space Research Organisation (ISRO)
(b) Japan Aerospace Exploration Agency (JAXA)
(c) China National Space Administration (CNSA)
(d) National Aeronautics and Space Administration (NASA)
8. Which of the following is related to a Shopper?
(a) e-Commerce website
(b) Malware
(c) Robot
(d) Electric vehicle for shopping

Aiming for UPSC CSE 2021? Get the best test series for sure selection: Click Here
9. Dhanu Jatra is celebrated in which of the following state?
(a) Odisha
(b) Chhattisgarh
(c) Telangana
(d) Jharkhand
10. Which of the following statements is/are correct regarding the Tharu tribes?
1. The Uttar Pradesh government has launched a scheme to take the unique culture of the Tharu tribes all over the world.
2. The intention of the scheme is to put these tribal villages on the tourism map.
3. This will create jobs and bring economic Independence to the tribal population in the region.
Options:
(a) Only 1
(b) Only 1 and 2
(c) Only 2 and 3
(d) 1, 2 and 3

Ans. 1(d), 2(c), 3(d), 4(b), 5(b), 6(a), 7(d), 8(b), 9(a), 10(d).

Daily Gist of ‘The Hindu’, ‘PIB’, ‘Indian Express’ and Other Newspapers: 9 December, 2020

Join UPSC & State PSC Channel 👉 Click Here

To clear the UPSC CSE 2021 exam, aspirants must be very strong in their fundamentals along with the current affairs. Adda247 has taken an important step to help all CSE aspirants by providing them daily quizzes on App. Now aspirants will get free quizzes to practice along with analysis of The Hindu, PIB, etc.

1. The ‘Sthanakvasi” sect with reference to the religious practices in India belongs to:
(a) Jainism
(b) Buddhism
(c) Vaishnavism
(d) Shaivism

UPSC 2021 Online Coaching Classes | Bilingual GS Foundation Batch
2. Consider the following statements regarding Hampi.
1. It was the last capital of the last great Hindu Kingdom of Vijayanagar.
2. It was a part of the Mauryan Empire back in the third century BC.
3. Its name is derived from Pampa which is the old name of the Tungabhadra River on whose banks the city is built.
Which of the following statement(s) given above is/are correct?
(a) Only 1
(b) 2 and 3
(c) 1 and 3
(d) 1, 2 and 3
3. Which of the following statement(s) is/are correct about the Roshni Act of J&K?
1. Enacted in 2001, the law sought to regularise unauthorised land.
2. The Act envisaged the transfer of ownership rights of state land to its occupants, subject to the payment of a cost, as determined by the government.
3. The government said the revenue generated would be spent on commissioning hydroelectric power projects, hence the name “Roshni”.
Which of the following statement(s) given above is/are correct?
(a) 1, 2 and 3
(b) 2 and 3
(c) Only 3
(d) 1 and 3

IAS Prelims Mock-Test 2020 – Set 66, 7 December
4. Biographies of Mazzini, Garibaldi, Shivaji and Shrikrishna was written by whom and he was also elected to the Central Assembly?
(a) Bipin Chandra Pal
(b) Motilal Nehru
(c) Aurobindo Ghosh
(d) Lala Lajpat Rai
5. Consider the following statements regarding Elephant Corridors.
1. Elephant corridors are narrow strips of land that connect two large habitats of elephants.
2. They are crucial to reduce animal fatalities due to accidents and other reasons. So fragmentation of forests makes it all the more important to preserve migratory corridors.
Which of the following statement(s) given above is/are correct?
(a) Only 1
(b) Only 2
(c) Both 1 and 2
(d) Neither 1 nor 2

Know about the Council of Minister: Click Here
6. For which of the following products Himachal Pradesh wants GI status?
1. Karsog Kulth
2. Thangi of Pangi
3. Rajmah of Bharmour
4. Chamba Chukh
Choose the correct answer
(a) 1, 3 and 4
(b) 1, 2 and 3
(c) 2, 3 and 4
(d) 1, 2, 3 and 4

Aiming for UPSC CSE 2021? Get the best test series for sure selection: Click Here
7. Consider the following statements regarding “vote-on-account” and “interim budget”.
1. A “vote-on-account” only deals with the expenditure in the Government’s budget, while an “interim budget” includes both expenditure and receipts.
2. The provision of a “vote-on-account” is used by a regular Government, while an “interim budget” is a provision used by a caretaker Government.
Which of the following statement(s) given above is/are correct?
(a) Only 1
(b) Only 2
(c) Both 1 and 2
(d) Neither 1 nor 2

IAS Prelims Mock-Test 2020 – Set 65, 27 November
8. Name the following groups of plants that were domesticated in the ‘New World’ and introduced into the ‘Old World’?
(a) Cotton, coffee and sugarcane
(b) Tobacco, cocoa and rubber
(c) Tobacco, cotton and rubber
(d) Rubber, coffee and wheat
9. Consider the following statements regarding HL-2M Tokamak.
1. The HL-2M Tokamak reactor is China’s largest and most advanced nuclear fusion experimental research device.
2. The mission is named Experimental Advanced Superconducting Tokamak (EAST).
3. Located in Sichuan province and completed late last year, the reactor is often called an “artificial sun” on account of the enormous heat and power it produces.
Which of the following statement(s)given above is/are correct?
(a) 1, 2 and 3
(b) 2 and 3
(c) Only 3
(d) 1 and 3

IAS Prelims Mock-Test 2020 – Set 64, 25 November
10. Which of the following statement(s) is/are correct about Asteroids?
1. Asteroids are also known as minor planets and are made up of metals and rocks.
2. Most asteroids are irregularly shaped, though a few are nearly spherical.
3. There are also binary (double) asteroids, in which two rocky bodies of roughly equal size orbit each other, as well as triple asteroid systems.
Choose the correct answer
(a) 1, 2 and 3
(b) 2 and 3
(c) Only 3
(d) 1 and 3
Ans: 1(a), 2(d), 3(a), 4(d), 5(c), 6(d), 7(c), 8(b), 9(a), 10(a)

Daily Gist of ‘The Hindu’, ‘PIB’, ‘Indian Express’ and Other Newspapers: 8 December, 2020

Join UPSC & State PSC Channel 👉 Click Here

To clear the UPSC CSE 2021 exam, aspirants must be very strong in their fundamentals along with the current affairs. Adda247 has taken an important step to help all CSE aspirants by providing them daily quizzes on App. Now aspirants will get free quizzes to practice along with analysis of The Hindu, PIB, etc.

1. Consider the following statements with reference to the cultural history of India.
1. At Fatehpur Sikhri, the white marble was used in making Buland Darwaza and Khankah.
2. In making Bara Imambara and Rumi Darwaza at Lucknow, red sandstone and marble were used.
Choose the correct answer
(a) Only 1
(b) Only 2
(c) Both 1 and 2
(d) Neither 1 nor 2

UPSC 2021 Online Coaching Classes | Bilingual GS Foundation Batch
2. Consider the following sentences regarding All India Presiding Officers Conference.
1. In 1921, it began and the Gujarat event marks its centenary year.
2. Theme for 2020: ‘Harmonious Coordination between Legislature, Executive and Judiciary: Key to a Vibrant Democracy’.
Which of the following statement(s) given above is/are correct?
(a) Only 1
(b) Only 2
(c) Both 1 and 2
(d) Neither 1 nor 2
3. With reference to the Indian Constitution, consider the following statements.
1. Commutation denotes the substitution of one form of punishment for a lighter form.
2. Remission implies reducing the period of the sentence without changing its character.
3. Respite denotes awarding a lesser sentence in place of one originally awarded due to some special fact.
Which of the following statement(s) given above is/are correct?
(a) 1, 2 and 3
(b) 1 and 2
(c) 2 and 3
(d) 1 and 3

Know about the Council of Minister: Click Here
4. Manganiyars which was a community of people is well-known for their:
(a) pietra dura tradition in Central India
(b) martial arts in North-East India
(c) musical tradition in North-West India
(d) classical vocal music in South India
5. When the Speaker of Lok Sabha automatically disqualifies from his post?
1. If he tenders his resignation to the Deputy Speaker.
2. If he is declared undischarged insolvent.
3. If he is no longer the citizen of India or voluntarily accepts the citizenship of any other country.
Choose the correct answer
(a) 1 and 2
(b) 2 and 3
(c) 1 and 3
(d) 1, 2 and 3

IAS Prelims Mock-Test 2020 – Set 64, 25 November
6. Consider the following statements regarding the MPLAD scheme.
1. Launched in December, 1991 and the scheme is fully funded by the government of India.
2. Seeks to provide a mechanism for the Members of Parliament to recommend works of developmental nature for creation of durable community assets and for provision of basic facilities including community infrastructure, based on locally felt needs.
Which of the following statement(s) given above is/are correct?
(a) Only 1
(b) Only 2
(c) Both 1 and 2
(d) Neither 1 nor 2
7. Consider the following statements regarding the Essential Services Maintenance Act (ESMA).
1. The Essential Services Maintenance Act (ESMA) is an act of Parliament of India and its objective is to ensure the delivery of certain services, which if obstructed would affect the normal life of the people.
2. These include services like public transport (bus services), health services (doctors and hospitals). ESMA gives police right to arrest without a warrant anybody violating the Act’s provisions.
Which of the following statement(s) given above is/are correct?
(a) Only 1
(b) Only 2
(c) Both 1 and 2
(d) Neither 1 nor 2

IAS Prelims Mock-Test 2020 – Set 61, 22 November
8. Which of the following statement(s) is/are correct about puppetry in India?
1. The string puppets of Orissa are known as Kundhei.
2. The earliest reference to the art of puppetry is found in Tamil classic ‘Silappadikaaram’.
3. The string puppets of Karnataka are called Gombeyatta.
Choose the correct answer
(a) 1 and 2
(b) 2 and 3
(c) 1 and 3
(d) 1, 2 and 3
9. Which of the following statement(s) is/are correct about Lachit Borphukan?
1. He was a commander in the Ahom kingdom.
2. Known for his leadership in the 1671 Battle of Saraighat which was fought on the banks of the Brahmaputra in Guwahati.
Choose the correct answer
(a) Only 1
(b) Only 2
(c) Both 1 and 2
(d) Neither 1 nor 2

IAS Prelims Mock-Test 2020 – Set 60, 21 November

10. Consider the following statements regarding Sir Chhotu Ram.
1. Born in 1881, he was a prominent politician in British India’s Punjab Province.
2. He was a co-founder of the National Unionist Party.
3. He championed the interest of oppressed communities of the Indian subcontinent. For this feat, he was knighted in 1937.
Which of the following statement(s) given above is/are correct?
(a) 1 and 2
(b) 2 and 3
(c) 1 and 3
(d) 1, 2 and 3
Ans: 1(a), 2(c), 3(a), 4(c), 5(d), 6(b), 7(c), 8(d), 9(c), 10(d)

UPSC CSE Rank Holders 2017 to 2020: 5 Success and Inspiring Stories of IAS

Daily Gist of ‘The Hindu’, ‘PIB’, ‘Indian Express’ and Other Newspapers: 27 November, 2020

To know more about the SDG Index by Niti Aayog: Click Here

UPSC CSE 2020 परीक्षा को पास करने के लिए, उम्मीदवारों को करंट अफेयर्स के साथ अपने फंडामेंटल में बहुत मजबूत होना चाहिए। Adda247 ने सभी CSE उम्मीदवारों को ऐप पर दैनिक क्विज़ प्रदान करके उनकी मदद करने के लिए एक महत्वपूर्ण कदम उठाया है। अब उम्मीदवारों को द हिंदू, पीआईबी, आदि के विश्लेषण के साथ अभ्यास करने के लिए मुफ्त क्विज़ मिलेंगे।
Economic Importance of Algae : Click here 

1. शिव भोजन योजना जिसका उद्देश्य गरीबों को रियायती दरों पर भोजन उपलब्ध कराना है, निम्नलिखित में से किस राज्य में प्रारंभ की गई थी?
(a) उत्तराखंड
(b) उत्तर प्रदेश
(c) बिहार
(d) महाराष्ट्र
2. चंद्र ग्रहण के संदर्भ में, दिए गए कथनों में से कौन सा/से सही है/हैं? सही विकल्प चुनिए:
1. चंद्रग्रहण केवल अमावस्या के चरण में होता है।
2. कोई भी वलयकार चंद्रग्रहण नहीं होता है क्योंकि पृथ्वी चंद्रमा से बहुत बड़ी है।
(a) केवल 1
(b) केवल 2
(c) 1 और 2 दोनों
(d) न तो 1 और न ही 2
3. अपियरी ऑन व्हील्स भारत की किस वैधानिक संस्था की एक पहल है?
(a) राष्ट्रीय हरित प्राधिकरण
(b) राष्ट्रीय महिला आयोग
(c) खादी और ग्रामोद्योग आयोग
(d) राष्ट्रीय अल्पसंख्यक आयोग
Join UPSC & State PSC Adda247 : Click here
4. निम्नलिखित में से कौन सी नदी संयुक्त राष्ट्र द्वारा मैक्सिको के सबसे प्रदूषित जलमार्ग के रूप में घोषित की गई है?
(a) सैंटियागो नदी
(b) रियो ग्रांडे नदी
(c) लर्मा नदी
(d) कोलोराडो नदी
5. वन, पर्यावरण और जलवायु परिवर्तन मंत्रालय (MoEFCC) के हालिया आंकड़ों के अनुसार, भारत में बाघों की मौत की कुल संख्या कितनी है?
(a) 90
(b) 95
(c) 100
(d) 105
6. निम्नलिखित कथनों पर विचार कीजिए। निम्नलिखित में से कौन सा/से गलत है/हैं?
1. NATGRID भारत सरकार की मुख्य सुरक्षा एजेंसियों के डेटाबेस को जोड़ता है।
2. खुफिया जानकारी तंत्र अप्रवासन, बैंकिंग, व्यक्तिगत करदाताओं, हवाई और ट्रेन यात्रा से संबंधित है।
3. NATGRID का कार्यालय रक्षा मंत्रालय से संबंधित है।
विकल्प:
(a) केवल 2
(b) केवल 3
(c) केवल 2 और 3
(d) केवल 1 और 2
7. सनस्क्रीन, जो प्रवाल भित्ति और समुद्री जीवन के लिए विषाक्त है, पर प्रतिबंध लगाने वाले पहला देश कौन सा है?
(a) पापुआ न्यू गिनी
(b) हवाई, संयुक्त राज्य अमेरिका
(c) पलाऊ
(d) फिलीपींस
8. दिए गए कथनों में से गलत विकल्प ज्ञात कीजिए:
1. महादयी नदी एक पूर्व की ओर बहने वाली नदी है।
2. नदी का उद्गम भीमगढ़ वन्यजीव अभयारण्य में होता है और इसे गोवा में मांडोवी कहा जाता है।
3. डिंडी, कलसा और बांडुरी महादयी नदी की सहायक नदियाँ हैं।
विकल्प:
(a) केवल 2
(b) केवल 1 और 3
(c) केवल 2 और 3
(d) केवल 3
9. निम्नलिखित में से किस यूरोपीय देश के साथ भारत ने गतिशीलता संधि पर हस्ताक्षर किए हैं जो दोनों देशों के कुशल श्रमिकों, छात्रों और शिक्षाविदों को एक दूसरे के देशों में रहने और कार्य करने की अनुमति देगा?
(a) इंग्लैंड
(b) जर्मनी
(c) फ्रांस
(d) स्विट्जरलैंड
10. विश्व बैंक द्वारा अनुमानित वित्त वर्ष 2020 के लिए भारत की जीडीपी वृद्धि दर क्या है?
(a)5.4%
(b)5.6%
(c)5.8%
(d)6%
1(d), 2(b), 3(c), 4(a), 5(b), 6(b), 7(c), 8(a), 9(c), 10(c)