To clear the UPSC CSE 2020 exam, aspirants must be very strong in their fundamentals along with the current affairs. Adda247 has taken an important step to help all CSE aspirants by providing them daily quizzes on App. Now aspirants will get free quizzes to practice along with analysis of The Hindu, PIB, etc.

1. Consider the following statements with respect to Orang National Park:
1. It is located on the northern bank of the Brahmaputra River.
2. Rivers Pachnoi, Belsiri and Dhanshiri border the park.
3. It is declared as a tiger reserve.
Choose the correct option:
(a) 1 and 3 only
(b) 1 only
(c) 1 and 2 only
(d) 1, 2 and 3

IAS Prelims Mock-Test 2020 – Set 17, 11 September
2. Which one of the following National Parks of India lies completely in the temperate alpine zone?
(a) Manas National Park
(b) Valley of Flowers National Park
(c) Neora Valley National Park
(d) Namdapha National Park
3. Which one of the following are the terms ‘pyrolysis and plasma gasification’ mentioned?
(a) Extraction of rare earth elements
(b) Waste-to-energy technologies
(c) Hydrogen fuel-based automobiles
(d) Natural gas extraction technologies
4. Which among the following Gharana is not associated with the Dhrupad style?
(a) Kirana
(b) Dagari
(c) Darbhanga
(d) Bettiah

IAS Prelims Mock-Test 2020 – Set 16, 10 September

5. India has signed several logistics agreements in recent years. In regard to this which of the following pair/s is/are correctly matched?
United States: Logistics Exchange Memorandum of Understanding (LEMOA)
Australia: Mutual Logistics Support Agreement (MLSA)
Japan: Reciprocal Provision of Supplies and Services
Russia: Reciprocal Logistics Support (ARLS)
Options:
(a) 1 only
(b) 3 and 4 only
(c) 1, 2 and 4 only
(d) 1, 2, 3 and 4
6. Which of the following statement/s is/are correct with respect to Ramjet and Scramjet engines?
1. Both do not have a compressor, unlike the traditional jet engines.
2. Ramjet engines have a subsonic velocity of the gases in the combustion chamber while the Scramjet engines have supersonic velocity in the combustion chamber.
3. Scramjet engines are most efficient at hypersonic speeds.
Options:
(a) 2 and 3 only
(b) 1, 2 and 3 only
(c) 1 only
(d) 1 and 2 only

IAS Prelims Mock-Test 2020 – Set 15, 9 September
7. There was a growing awareness in our country about the importance of Himalayan nettle i.e., Girardinia diversifolia, because it is found to be a sustainable source of…….
(a) Textile fibre
(b) Biodiesel
(c) Anti-malarial drug
(c) Pulp for the paper industry
8. Consider the following states in terms of percentage of forest cover to the total area of the state. Which one of the following is the correct ascending order?
1. Chhattisgarh
2. Madhya Pradesh
3. Maharashtra
4. Odisha
Option:
(a) 2-3-1-4
(b) 2-3-4-1
(c) 3-2-4-1
(d) 3-2-1-4
9. Which of the following countries has been included in the Indian Ocean Naval Symposium (IONS)?
1. Australia 2.Indonesia 3. India 4. Japan 5. China
Option:
(a) 1, 2, 3
(b) 2, 4, 5
(c) 2, 3
(d) 3, 4, 5

Daily Gist of ‘The Hindu’, ‘PIB’, ‘Indian Express’ and Other Newspapers: 14 September, 2020
10. Which country is holding a naval exercise named ‘Zolfaghar-99’ in the Sea of Oman?
(a) France
(b) Oman
(c) UAE
(d) Iran
Ans: 1. (d) 2. (c) 3. (b) 4. (a) 5. (d) 6. (b) 7. (a) 8. (c) 9. (a) 10. (d)

IAS Prelims Mock-Test 2020 – Set 14, 8 September

UPSC PRELIMS 2020 Batch | Bilingual | Live Classes

To clear the UPSC CSE 2020 exam, aspirants must be very strong in their fundamentals along with the current affairs. Adda247 has taken an important step to help all CSE aspirants by providing them daily quizzes on App. Now aspirants will get free quizzes to practice along with analysis of The Hindu, PIB, etc.

1. Recent in news, consider the following statements regarding Mango Software.
1. The Railway Protection Force (RPF) obstructed the use of Real Mango software.
2. Real Mango software is illegal notorious software developed for booking Tatkal ticket over the IRCTC website.
3. This illegal and commonly banned software makes the complete process of Indian Rail ticket booking at a fly speed.
Which of the following statements given above are correct?
(a) 1 and 2
(b) 1 and 3
(c) 2 and 3
(d) 1, 2 and 3
2. In context to the religious history of medieval India, which of the following practices the Sufi mystics were known to pursue?
1. In a lonely place, severe ascetic exercises.
2. Meditation and control of breath
3. Recitation of holy songs to arouse a state of ecstasy in their audience
Choose the correct option:
(a) 1 and 2
(b) 2 and 3
(c) Only 3
(d) 1, 2 and 3

IAS Prelims Mock-Test 2020 – Set 15, 9 September
3. Consider the following statements about Attorney General of India.
1. Article 76 of the Constitution provides for the office of AG of India
2. Has the right to speak and to take part in the proceedings of both the Houses of Parliament.
3. Holds office during the pleasure of the President (may be removed by the President at any time).
Which of the following statements given above are correct?
(a) 1 and 2
(b) 1 and 3
(c) 2 and 3
(d) 1, 2 and 3
4. Recently seen in news Okjokull glacier. Where is it located?
(a) Greenland
(b) Iceland
(c) Ireland
(d) None of the above

IAS Prelims Mock-Test 2020 – Set 14, 8 September
5. Consider the following statements regarding the Public Accounts Committee.
1. It examines appropriation accounts and financial accounts of the central government which is laid before Lok Sabha.
2. It examines the accounts of State corporations, Trading concerns and, Manufacturing projects.
3. Any recommendation that the committee makes is only advisory in nature. They can be ignored by the ministries.
Which of the following statement(s) given above is/are correct?
(a) Only 1
(b) 1 and 2
(c) 2 and 3
(d) 1, 2 and 3
6. For which of the following purposes Hyperspectral imaging can be useful?
1. For finding oil fields
2. For monitoring the health of a crop
3. In the diagnosis of retinopathy.
4. From the processed food removing defects and foreign material.
Choose the correct option:
(a) 1, 2 and 3
(b) 1 and 2
(c) 1, 3 and 4
(d) 1, 2, 3 and 4

IAS Prelims Mock-Test 2020 – Set 13, 7 September
7. Which of the following statement(s) is/are correct about ‘Hope Spots’?
1. The International Union for Conservation of Nature (IUCN) and Mission Blue named Andaman and Nicobar Islands and Lakshadweep islands as the “hope spots”.
2. A hope spot is an area of an ocean that needs special protection because of its wildlife and significant underwater habitats.
3. Andaman and Nicobar Islands and Lakshadweep islands are the first places in India to have been added in the list of global ‘hope spots’.
Choose the correct option:
(a) Only 1
(b) 1 and 3
(c) 2 and 3
(d) 1, 2 and 3
8. What was the demand of the Tebhaga Peasant Movement in Bengal?
(a) The uprooting of the Zamindari system and the end of serfdom.
(b) The reduction of the share of the landlords from one-half of the crop to one-third.
(c) The grant of ownership of land to peasants as they were the actual cultivators of the land.
(d) Writing about all peasant debts.
9. Consider the following:
1. Annie Besant was responsible for starting the Home Rule Movement.
2. Annie Besant founded the Theosophical Society.
3. Annie Besant once became the President of Indian National Congress.
Which of the following given above statement(s) is/are correct?
a) 1 only
(b) 2 and 3 only
(c) 1 and 3 only
(d) 1, 2 and 3
10. Which of the following select the Chairmen of public sector banks?
(a) Union Ministry of Finance
(b) Banks Board Bureau
(c) Reserve Bank of India
(d) Management of concerned Bank
Ans: 1(d), 2(d), 3(d), 4(b), 5(d), 6(d), 7(d), 8(b), 9(c), 10(a)

IAS Prelims Mock-Test 2020 – Set 12, 5 September

Daily Gist of ‘The Hindu’, ‘PIB’, ‘Indian Express’ and Other Newspapers: 10 September, 2020

To clear the UPSC CSE 2020 exam, aspirants must be very strong in their fundamentals along with the current affairs. Adda247 has taken an important step to help all CSE aspirants by providing them daily quizzes on App. Now aspirants will get free quizzes to practice along with analysis of The Hindu, PIB, etc.

1. Consider the following statements regarding the Khilafat Movement.
1. In 1919, the Khilafat movement arose to salvage the Ottoman caliph as a symbol of unity among the Muslim community in India during the British Raj.
2. The movement was initially bolstered by Gandhi’s noncooperation movement but fell apart after the abolition of the caliphate in 1924.
Which of the following statement(s) given above is/are correct?
(a) Only 1
(b) Only 2
(c) Both 1 and 2
(d) Neither 1 nor 2
2. Consider the following statements:
1. Subsonic cruise missile travels at a speed of around 0.8 Mach.
2. Supersonic cruise missile travels at a speed around 2-3 Mach.
3. Hypersonic cruise missile travels at least five times the speed of sound.
Which of the following statement(s) given above is/are correct?
(a) 1 and 2
(b) 1 and 3
(c) 2 and 3
(d) 1, 2 and 3

IAS Prelims Mock-Test 2020 – Set 13, 7 September
3. Which of the following statement(s) is/are incorrect about Foreign Contribution (Regulation) Act (FCRA), 2010.
1. Under FCRA act, the Foreign funding of voluntary organizations in India is regulated and is implemented by the Ministry of Home Affairs.
2. Under the Act, organisations are required to register themselves every three years.
3. The Acts ensures that the recipients of foreign contributions adhere to the stated purpose for which such contribution has been obtained.
Choose the correct option:
(a) 1 and 2
(b) Only 2
(c) 1 and 3
(d) Only 3
4. Consider the following statements regarding the Development of Finance Institution (DFI) recently in news.
1. To fill the gap in long-term finance for infrastructure sectors, the government is planning to set up a new Development Finance Institution (DFI).
2. It is proposed that it will be used to finance both social and economic infrastructure projects identified under the National Infrastructure Pipeline (NIP).
Which of the following statement(s) given above is/are correct?
(a) Only 1
(b) Only 2
(c) Both 1 and 2
(c) Neither 1 nor 2
5. In the context of Indian history, the essential elements of the feudal system is/are:
1. Central political authority is very strong and very weak provincial or local political authority.
2. Creation of the lord-vassal relationship between the feudal lord and his overlord.
3. The emergence of administrative structure based on control and possession of the land
Choose the correct option:
(a) 1 and 2
(b) 2 and 3
(c) 1 and 3
(d) 1, 2 and 3

IAS Prelims Mock-Test 2020 – Set 12, 5 September
6. Which of the following statement(s) is/are correct about the Government of India Act 1919?
1. Dyarchy introduced the concept of responsible government.
2. It introduced the concept of federal structure with a unitary bias.
3. Some Indian women also had the right to vote for the first time.
Choose the correct option:
(a) 1 and 2
(b) 1 and 3
(c) 2 and 3
(d) 1,2, and 3
7. Which of the following statement(s) is/are correct about Stem cells?
1. Stem cells are used for screening new drugs.
2. Induced pluripotent stem cells are stem cells that scientists make in the laboratory.
3. Stem cells can be derived from mammals only.
Choose the correct option:
(a) 1 and 2
(b) 1 and 3
(c) 2 and 3
(d) 1, 2 and 3
8. For the contraction of muscles, which of the following minerals are required by the human body?
1. Calcium
2. Sodium
3. Iron
Choose the correct option
(a) 1 only
(b) 1 and 2
(c) 2 and 3
(d) 1, 2 and 3

IAS Prelims Mock-Test 2020 – Set 11, 4 September
9. Why Narmada river flows to the west, while most other large peninsular rivers flow to the east?
1. It flows between the Vindhyas and the Satpuras.
2. It occupies a linear rift valley.
3. The land slopes to the west from Central India.
Choose the correct option:
(a) 1 and 3
(b) Only 2
(c) 2 and 3
(d) None
10. Sometimes seen in news Oslo Accords is concerned with which of these countries?
(a) Israel-Palestine
(b) Egypt-Sudan
(c) Iran-Iraq
(d) None of the above
Ans:1(c), 2(d), 3(b), 4(c), 5(c), 6(d), 7(a), 8(b), 9(b), 10(a)

Daily Gist of ‘The Hindu’, ‘PIB’, ‘Indian Express’ and Other Newspapers: 8 September, 2020

UPSC PRELIMS 2020 Batch | Bilingual | Live Classes

To clear the UPSC CSE 2020 exam, aspirants must be very strong in their fundamentals along with the current affairs. Adda247 has taken an important step to help all CSE aspirants by providing them daily quizzes on App. Now aspirants will get free quizzes to practice along with analysis of The Hindu, PIB, etc.

1. Consider the following statement regarding Chitra Acrylosorb Secretion Solidification System.
1. It is developed by the Department of Biomaterial Science and Technology of the Biomedical Technology wing of SCTIMST.
2. It is a highly efficient superabsorbent material for liquid respiratory and other body fluid solidification and disinfection.
3. AcryloSorb can absorb liquids at least 20 times more than its dry weight and also contains a decontaminant for in situ disinfection.
Which of the following given above statement(s) is/are correct?
(a) Only 1
(b) 1 and 2
(c) 2 and 3
(d) 1,2 and 3
2. In which of the following year, the first Indian factories act was passed?
(a) 1880
(b) 1881
(c) 1891
(d) 1901

IAS Prelims Mock-Test 2020 – Set 11, 4 September
3. Which of the following statement(s) is/are incorrect about Vernacular Press Act?
1. The law was enacted in British India in 1888.
2. It curtailed the freedom of the Indian-language (non-English) press.
3. It was proposed by Lord Rippon, the then viceroy of India.
4. The law was repealed by Rippon’s successor as viceroy, Lord Lytton.
Choose the correct option:
(a) 1 and 2
(b) 1,2 and 3
(c) 1, 3 and 4
(d) 1,2,3 and 4
4. Consider the following statements regarding the Pripyat river.
1. It is also known as Strumen river in Ukraine and Belarus.
2. It is a tributary of the Dnieper River.
3. A large section of the river flows through the Chernobyl Exclusion Zone
4. Navigation on the Pripet is possible to Pinsk, Belarus, where the Dnieper-Bug Canal leads to the Bug River
Which of the following given above statement(s) is/are correct?
(a) 1 and 2
(b) 1 and 4
(c)1,3 and 4
(d) 1,2,3 and 4

Register: Adda247 All India UPSC Free Prelims Mock On Teachers Day
5. Which of the following statement is correct about Laser Interferometer Gravitational-Wave Observatory (LIGO)?
1. It is the world’s largest gravitational wave observatory.
2.LIGO exploits the physical properties of light and of space itself to detect and understand the origins of gravitational waves (GW).
3.LIGO isn’t round and can’t point to specific locations in space.
Choose the correct option:
(a) 1 and 2
(b) 1 and 3
(c) 2 and 3
(d) 1, 2 and 3
6. An economy is said to be a closed economy when:
(a) the supply of money is fully controlled.
(b) the deficit financing takes place.
(c) only exports take place
(d) neither exports nor imports take place.

IAS Prelims Mock-Test 2020 – Set 10, 3 September
7. Which of the following decide the price of any currency in an international market?
1. demand for goods/services provided by the country concerned
2. World Bank
3. stability of the government of the concerned country
4. when the economic potential of the country is in question.
Choose the correct option:
(a) 1 and 4
(b) 2 and 3
(c) 3 and 4
(d) 1,2,3 and 4
8. Which of the following statement(s) is/are incorrect about the Finance Commission of India?
1. It is a Constitutionally mandated body and set up under Article 280 of the COnstitution.
2. Its core responsibility is to evaluate the state of finances of the Union and State Governments.
3. The first Finance Commission was set up in 1951.
4. It ensures transparency in financial administration.
Choose the correct option:
(a) 1 and 3
(b) 2 and 4
(c) Only 4
(d) 2, 3 and 4

IAS Prelims Mock-Test 2020 – Set 9, 2 September
9. Which of the following statement(s) is/are correct about Coral Reefs?
1. They extract calcium carbonate from seawater to create a hard, durable exoskeleton.
2. Each individual coral is referred to as a polyp.
3. The biggest coral reefs are found in the clear, shallow waters of the tropics and subtropics.
Choose the correct option:
(a) Only 1
(b) 1 and 3
(c) 2 and 3
(d) 1,2 and 3
10. In which place in India, Leo Pargil Peak is located?
(a) Gangtok
(b) Ladakh
(c) Sikkim
(d) None of the above
Ans: 1(d), 2(b), 3(c), 4(d), 5(d), 6(d), 7(b), 8(c), 9(d), 10(d)

IAS Prelims Mock-Test 2020 – Set 8, 1 September

Daily Gist of ‘The Hindu’, ‘PIB’, ‘Indian Express’ and Other Newspapers: 5 September, 2020

To clear the UPSC CSE 2020 exam, aspirants must be very strong in their fundamentals along with the current affairs. Adda247 has taken an important step to help all CSE aspirants by providing them daily quizzes on App. Now aspirants will get free quizzes to practice along with analysis of The Hindu, PIB, etc.

1. On behalf of the Peasants of Kheda, why Mahatma Gandhi organised a satyagraha movement?
1. At the time of drought, the administration did not suspend the land revenue.
2. In Gujarat, the administration proposed to introduce Permanent Settlement.
Select the correct answer from the statements given above.
(a) Only 1
(b) Only 2
(c) Both 1 and 2
(d) Neither 1 nor 2
2. State the reason behind producing thunder in the skies at the time of thunderstorm.
1. When cumulonimbus clouds meet in the sky.
2. Lightning that separates the nimbus clouds.
3. Upward movement of air and water particles violently.
Choose the correct option:
(a) Only 1
(b) 1 and 2
(c) 1, 2 and 3
(d) None of the above

IAS Prelims Mock-Test 2020 – Set 10, 3 September
3. World Health Organisation has recently launched E-2020 initiative. It is related to:
(a) Anti-biotic resistance
(b) Malaria elimination
(c) Providing solution for e-waste
(d) None of the above
4. Which of the following statement(s) is/are related to PACEsetter Fund Programme?
1. In 2015, the PACEsetter fund was constituted by India and the USA as a joint fund.
2. The objective of the PACEsetter Fund is to accelerate the commercialization of innovative off-grid clean energy access solutions by providing early-stage grant funding that would allow businesses to develop and test innovative products, business models and systems.
3. The main purpose of the Fund is to improve the viability of off-grid renewable energy businesses that sell small scale clean energy systems to individuals and communities without access to grid-connected power or with limited/intermittent access.
Choose the correct option:
(a) Only 1
(b) 1 and 2
(c) 1 and 3
(d) 1,2 and 3
5. Consider the following statement(s) regarding Brahmo Samaj?
1. Brahmo Samaj opposed idolatry.
2. For interpreting the religious text, it denied the need for a priestly class.
3. It popularised the doctrine that the Vedas are infallible.
Which of the following statement(s) given above is/are correct?
(a) Only 1
(b) 1 and 2
(c) Only 3
(d) 1,2 and 3

Register: Adda247 All India UPSC Free Prelims Mock On Teachers Day
6. Which of the following statement(s) is/are correct about the Biotechnology Industry Research Assistance Council (BIRAC)?
1. It is a not-for-profit Section 8, Schedule B, Public Sector Enterprise.
2. It is set up by Department of Biotechnology (DBT), Government of India.
3. It is an Interface Agency to strengthen and empower the emerging Biotech enterprise to undertake strategic research and innovation, addressing nationally relevant product development needs.
Choose the correct option:
(a) Only 1
(b) 1 and 2
(c) 2 and 3
(d) 1, 2 and 3
7. Consider the following statement regarding micro-irrigation.
1. Fertiliser or nutrient loss can be reduced.
2. In dryland farming, it is the only means of irrigation.
3. Receding of the groundwater table can be checked, in some areas of farming.
Which of the following given above statement(s) is/are not correct?
(a) Only 1
(b) 2 and 3
(c) Only 2
(d) 1, 2 and 3

IAS Prelims Mock-Test 2020 – Set 9, 2 September
8. What is the purpose of developing a genetically engineered form of brinjal known as the Bt-brinjal?
(a) To make it drought-resistant.
(b) To make it pest-resistant.
(c) To make its shelf-life longer.
(d) None of the above
9. What is the difference between Jagirdar and Zamindar, in context of Mughal India?
1. Jagirdars at that time have the right to collect revenue was to utilise the same for their salary and to meet their military obligations. Whereas te judicial and police functions were performed locally by zamindars.
2. The land assigned to the Jagirdars were hereditary and revenue rights of Zamindars were not hereditary.
Choose the correct option:
(a) Only 1
(b) Only 2
(c) Both 1 and 2
(d) Neither 1 nor 2
10. Consider the following statements regarding the Central Ground Water Authority (CGWA).
1. It has been constituted by the Environment (Protection) Act, 1986.
2. The objective is to regulate and control the development and management of groundwater resources in the country.
Which of the following statement(s) is/are correct about Central Ground Water Authority (CGWA)?
(a) Only 1
(b) Only 2
(c) Both 1 and 2
(d) Neither 1 nor 2
Ans:1(a), 2(d), 3(b), 4(d), 5(b), 6(d), 7(c), 8(b), 9(a), 10(c)

IAS Prelims Mock-Test 2020 – Set 8, 1 September

Daily Gist of ‘The Hindu’, ‘PIB’, ‘Indian Express’ and Other Newspapers: 4 September, 2020

To clear the UPSC CSE 2020 exam, aspirants must be very strong in their fundamentals along with the current affairs. Adda247 has taken an important step to help all CSE aspirants by providing them daily quizzes on App. Now aspirants will get free quizzes to practice along with analysis of The Hindu, PIB, etc.

1. Consider the following statements regarding Jakarta:
1. Jakarta was built on a marsh thereby prone to be submerged.
2. Due to climate change, the water levels in the Java Sea are rising and weather events are becoming more extreme.
3. Jakarta is among the world’s fastest sinking city.
4. It was the capital city of Indonesia.
Choose the correct answer from the given options:
(a) 1 and 2
(b) 1, 3 and 4
(c) 1, 2 and 3
(d) 1, 2, 3 and 4

UPSC (CSE) Prelims Admit Card 2020 Released: Download Admit Card @upsconline.nic.in
2. Ashfaqullah Khan, Chandra Shekhar Azad, Ram Prasad Bismil, Roshan Singh and Rajendra Lahiri were all associated with which of the following incident:
(a) Revolt, 1857
(b) Lahore Conspiracy
(c) Kakori Conspiracy
(d) Jallianwalla Bagh Massacre
3. In which of the following year the Rowlatt Act was passed?
(a) 1905
(b) 1917
(c) 1919
(d) 1920
4. Consider the following statements:
1. A Dargah is the tomb or shrine of an Islamic saint.
2. It was built as the mausoleum of Salim Chisti.
3. It has a square structure of the royal court called Mehfil Khana.
Which of the above statement(s) is/are correct with reference to Ajmer Dargah?
(a) 1 Only
(b) 1 and 3 Only
(c) 2 Only
(d) 1, 2 and 3 Only

Register: Adda247 All India UPSC Free Prelims Mock On Teachers Day
5. Which article of the Constitution of India confirms that all public places are open to all citizens?
(a) Article 17
(b) Article 16 (2)
(c) Article 18
(d) Article 15 (2)
6. Consider the following statements:
1. It was founded in the year 1957.
2. India has been a member since its inception.
3. It has 115 members and 20 regional associations or organisations as associate members.
Which of the above statement(s) is/are correct about the Association of World Election Bodies (A-WEB)?
(a) 1 and 2 Only
(b) 2 and 3 Only
(c) 1, 2 and 3 Only
(d) 2 Only
7. Which of the following body has/have authority to issue writs?
1. Supreme Court
2. Parliament
3. High Courts
4. District Courts
Choose the correct option from the given options:
(a) 1 Only
(b) 1 and 3
(c) 1, 2 and 3
(d) 1, 2, 3 and 4

IAS Prelims Mock-Test 2020 – Set 7, 31 August
8. Consider the following statements regarding Hurricane Dorian:
1. It is an extremely powerful tropical cyclone currently affecting the Bahamas and threatening the South-eastern United States.
2. It is developed from a tropical wave in the Central Atlantic.
3. It is categorised as a Category 5 storm on Saffir–Simpson Hurricane Wind Scale (SSHWS) with maximum sustained winds of 285 km per hour.
Choose the correct option from the given options:
(a) 1 and 2 Only
(b) 2 and 3 Only
(c) 2 Only
(d) 1, 2 and 3
9. Which of the following justify the meaning of supply of goods?
(a) Quantity of the good offered for sale at a particular price per unit of time
(b) Stock available for sale
(c) The actual production of the good
(d) Total stock in the warehouse

Daily Gist of ‘The Hindu’, ‘PIB’, ‘Indian Express’ and Other Newspapers: 2 September, 2020
10. After Independence, India followed a planned economy because:
1. It followed a five-year plan and required an outlook.
2. The Directive Principles of the Constitution of India indicated the planned vision of India.
3. The five-year plan does not indicate how much of each and every good and service is to be produced.
Choose the correct option from the given options:
(a) 1 Only
(b) 2 and 3 Only
(c) 1 and 3 Only
(d) 1, 2 and 3
Ans.: 1(d), 2(c), 3(c), 4(b), 5(d), 6(b), 7(b), 8(d), 9(d), 10(b)

IAS Prelims Mock-Test 2020 – Set 8, 1 September

Daily Gist of ‘The Hindu’, ‘PIB’, ‘Indian Express’ and Other Newspapers: 1 September, 2020

To clear the UPSC CSE 2020 exam, aspirants must be very strong in their fundamentals along with the current affairs. Adda247 has taken an important step to help all CSE aspirants by providing them daily quizzes on App. Now aspirants will get free quizzes to practice along with analysis of The Hindu, PIB, etc.

1. Consider the following with regard to Pulikkali:
1. It is a folk dance performed on the streets of Kerala as a part of Onam celebrations.
2. It is performed to the rhythm of traditional percussion instruments such as mridangam and ghatam.
3. The main theme of this folk art is tiger hunting.
Which of the above statements are correct?
(a) 1 and 2 only
(b) 1 and 3 only
(c) 2 and 3 only
(d) 1, 2 and 3
2. Which of the following statement(s) is/are correct about the Union Public Service Commission.
1. Arvind Saxena is the chairman of the Union Public Service Commission (UPSC).
2. The chairman and members of the commission hold office for a term of six years or until they attain the age of 63 years, whichever is earlier.
3. The President of India appoints the Chairman and other members of the Union Public Service Commission (UPSC). The members can submit their resignation to the President of India at any time.
4. Every year, the Union Public Service Commission (UPSC) submits a report of its work to the Central Government of India.
Choose the correct option
(a) 1 and 2
(b) 1 and 3
(c) Only 3
(d) 1, 3 and 4

Daily Gist of ‘The Hindu’, ‘PIB’, ‘Indian Express’ and Other Newspapers: 28 August, 2020
3. Consider the following statements with respect to UMANG App
1. It is a common unified platform for the delivery of services of various Government Departments through the mobile platform.
2. It was developed by the National e-Governance Division (NeGD), Ministry of Electronics & IT (MeitY).
3. The app hosts services such as Digilocker and e-RaktKosh.
Which of the above statement(s) is/are correct?
(a) 1 only
(b) 2 only
(c) 1 and 3 only
(d) 1, 2 and 3
4. Name the factors that were responsible for the rise of different religious sects during the sixth century B.C?
1. The Brahmanas domineering attitude towards the common people.
2. Growth of untouchability and rigidity of the caste system.
3. The lower strata people were becoming influential.
4. The concept of new agriculture was ruining due to indiscriminate killing of cattle.
Choose the correct option
(a) 1 and 2
(b) 1 and 3
(c) 1, 2 and 4
(d) 2 and 3
5. Consider the following statements regarding the Export Preparedness Index 2020:
1. It is the first report to examine the export preparedness and performance of Indian states.
2. It ranks states on Policy, Business Ecosystem, Export Ecosystem, and Export Performance.
3. Coastal states are the best performers in EPI 2020.
Which of the above statement(s) is/are incorrect?
(a) 1 only
(b) 1 and 3 only
(c) 2 and 3 only
(d) 1, 2 and 3
6. Which of the following statement (s) is/are not correct?
1. Kurza-Patti was a levy equal to one year’s income of the tax-payer realised in the time of financial difficulties.
2. Chauth was one-fourth of the land revenue realised by Shivaji from the neighbouring states.
3. Sardeshmukhi was an additional tax of 10 per cent imposed by Shivaji on neighbouring states as hereditary sardeshmukhi of the area.
4. Shivaji continued the practice of farming out of the revenue.
Choose the correct option
(a) 1 and 2
(b) 1 and 3
(c) 1, 2 and 4
(d) Only 4
7. Which among the following countries make a boundary with Greece?
1. Albania 2. Bulgaria 3. Macedonia 4. Turkey 5. Romania 6. Serbia
Choose the correct option
(a) 1, 2, 3 and 4 only
(b) 2, 3, 4 and 5 only
(c) 1, 3 and 6 only
(d) 2, 3, 4, 5 and 6 only
8. Consider the following statements regarding the “Value Added Tax”?
1. VAT is a multipoint tax system with provision for collection of tax paid on the purchases at every point of sale.
2. VAT removes the cascading effect of taxes or the tax-on-tax effect.
3. VAT is a tax on the final consumption of goods or services and must ultimately be borne by the consumer.
4. VAT was introduced on April 1, 2005.
Which of the following statement(s) is/are incorrect?
(a) 1 and 2
(b) Only 3
(c) 1 and 4
(d) 2 and 3
9. In which of the following matters Reserve Bank of India regulates the commercial banks?
1. liquidity of assets
2. branch expansion
3. merger of banks
4. winding-up of banks
Choose the correct option
(a) 1 and 4 only
(b) 2, 3 and 4 only
(c) 1, 2 and 3 only
(d) 1, 2, 3 and 4
10. Why the annual range of temperature in the interior of the continents is high as compared to coastal areas?
1. Due to the thermal difference between land and water.
2 Due to the variation in an altitude between continents and oceans.
3. In the interior the presence of strong winds.
4. In the interior parts heavy rains as compared to coasts.
Choose the correct option
(a) 1 only
(b) 1 and 2 only
(c) 2 and 3 only
(d) 1, 2, 3 and 4

Ans: 1(b), 2(c), 3(d), 4(c), 5(d), 6(d), 7(a), 8(b), 9(d), 10(a)

IAS Prelims Mock-Test 2020 – Set 4, 27 August

720x420.png

Register Now: Adda247 All India UPSC Free Prelims Mock On Teachers Day

To clear the UPSC CSE 2020 exam, aspirants must be very strong in their fundamentals along with the current affairs. Adda247 has taken an important step to help all CSE aspirants by providing them daily quizzes on App. Now aspirants will get free quizzes to practice along with analysis of The Hindu, PIB, etc.

1. Which among the following transfer the surplus heat from the lower latitudes to higher latitudes?

1. Ocean currents

2. Planetary winds

3. Tides

4. Waves

Select the correct answer from the options given above:

(a) 1 and 2

(b) 3 and 4

(c) 1 and 4

(d) 2 and 3

2. Which among the following statement is incorrect?

(a) Central Asian Theory was put forward or suggested by Max Mueller.

(b) Mt. Mujavant was the home of Soma.

(c) Philosophy of Upanishads emphasises Gyan or knowledge.

(d) ‘Panchalas’, ‘Kurus’ and ‘Bharata’ refer to territories.

3. Consider the following statements about the Asia-Pacific Group on Money Laundering (APG).

1. It is an inter-governmental organisation.

2. It consists of 41 member jurisdictions.

3. It focussed on ensuring that its members effectively implement the international standards against money laundering, terrorist financing and proliferation financing related to weapons of mass destruction.

4. In 1995 it is an Asia-Pacific regional office called the “FATF-Asia Secretariat”.

Which of the above statements is/are correct?

(a) 1 and 2

(b) 3 and 4

(c) 1, 3 and 4

(d) 1, 2, 3 and 4

IAS Prelims Mock-Test 2020 – Set 2, 25 August, 2020

4. Which of the following books were written by the Late Former President Dr. A. P. J. Abdul Kalam?

1. Ignited Minds: Unleashing the Power within India

2. The Luminous Sparks: A Biography in Verse and Colours

3. Mission of India: A Vision of Indian Youth

4. Annihilation of Caste

Select the correct answer:

(a) 1 and 2

(b) 3 and 4

(c) 1, 2 and 3

(d) 1, 2, 3 and 4

5. Consider the following statements regarding the National Council for Transgender Persons.

1. The National Council for Transgender Persons has been constituted by the Ministry of Social Justice and Empowerment under the Transgender Persons (Protection of Rights) Act, 2019.

2. Its chairperson will be the Union Minister of the Ministry of Social Justice and Empowerment.

3. The tenure of the community members shall be three years.

Which of the above statements is/are correct?

(a) 1 and 2

(b) 2 and 3

(c) 1, and 3

(d) 1, 2, and 3

6. Which of the following institution released the report ‘Status of Sex Ratio at Birth in India’?

(a) Indian Association of Parliamentarians for Population and Development (IAPPD)

(b) NITI Aayog

(c) Ministry of Child & Women Development

(d) Indian Association for Women’s Studies

7. Consider the following statements about DNA Technology (Use and Application) Regulation Bill, 2019.

1. It was introduced in Lok Sabha by the Minister for Science and Technology Mr. Harsh Vardhan in July, 2019.

2. The objective of this Bill is to expand the application of DNA-based forensic technologies to support and strengthen the justice delivery system of the country.

3. The Bill has been formulated recognizing the necessity for regulation of the use and application of Deoxyribonucleic Acid (DNA) technology, for establishing the identity of missing persons, victims, offenders, under trials and unknown deceased persons.

Which of the above statements is/are correct?

(a) 1 and 2

(b) 2 and 3

(c) 1, and 3

(d) 1, 2, and 3

8. Consider the following statements regarding the National Emergency.

1. It can be declared on the basis of war, external aggression or armed rebellion.

2. The Constitution employs the expression ‘proclamation of emergency’ to denote an emergency of this type.

3. When a national emergency is declared on the grounds of ‘armed rebellion’, it is known as ‘Internal Emergency’. This term ‘armed rebellion’ is inserted from the 44th amendment.

Which of the above statements is/are correct?

(a) 1 and 2

(b) 2 and 3

(c) 1, and 3

(d) 1, 2, and 3

9. Inter-State Council can be established by:

(a) President

(b) Prime Minister

(c) Supreme Court

(d) Parliament

10. The Constitution of India establishes

1. Consolidated Fund of India

2. Contingency Fund of India

3. National Small Savings Fund

Select the correct answer:

(a) Only 1

(b) 1 and 2

(c) Only 2

(d) 1 and 3

Ans: 1(a), 2(d), 3(d), 4(c), 5(d), 6(a), 7(d), 8(d), 9(a), 10(a)

IAS Prelims Mock-Test 2020 – Set 1, 24 August, 2020

UPSC PRELIMS 2020 Batch | Bilingual | Live Classes