To clear the UPSC CSE 2021 exam, aspirants must be very strong in their fundamentals along with the current affairs. Adda247 has taken an important step to help all CSE aspirants by providing them daily quizzes on App. Now aspirants will get free quizzes to practice along with analysis of The Hindu, PIB, etc.

1. In which state of India, Saddam Beach is located?
(a) Gujarat
(b) Maharashtra
(c) Karnataka
(d) Kerala
2. Consider the following statements:
1. In India, the entire coal industry was nationalised during 1972-73.
2. The South Asian nation depends on Coal India for more than 80 per cent of its domestic production.
Which of the following statement(s) is/are correct?
(a) Only 1
(b) Only 2
(c) Both 1 and 2
(c) Neither 1 nor 2

UPSC 2021 Online Coaching Classes | Bilingual GS Foundation Batch
3. During whose Prime ministership, the ninth schedule was introduced in the Constitution of India?
(a) Indira Gandhi
(b) Jawaharlal Nehru
(c) Morarji Desai
(d) Gulzari Lal Nanda

IAS Prelims Mock-Test 2020 – Set 45, 27 October
4. Which of the following is/are the features of Additional Tier-1 Bonds?
1. These have higher rates than tier-II bonds.
2. These bonds have no maturity date.
3. Individual investors too can hold these bonds.
Choose the correct option
(a) 1 and 2
(b) 2 and 3
(c) 1 and 3
(d) 1, 2 and 3
5. In context to the art and archaeological history of India, which among the following was made earliest?
(a) Rock-cut Elephant at Dhauli
(b) Varaha Image at Udayagiri
(c) Lingaraja Temple at Bhubneshwar
(d) Rock-cut Monuments at Mahabalipuram

IAS Prelims Mock-Test 2020 – Set 44, 26 October
6. Consider the following statements.
1. World Polio Day was established by Rotary International on 24th October to celebrate the birth of Jonas Salk, who developed a vaccine against poliomyelitis..
2. On 24 February, 2012, the WHO removed India from the list of countries with active endemic wild poliovirus transmission.
3. In 2014, two years later, the South-East Asia Region of the WHO, of which India is a part, was certified as polio-free.
Which of the following statement(s) given above is/are correct?
(a) 1, 2 and 3
(b) 2 and 3
(c) 1 and 2
(d) 1 and 3

IAS Prelims Mock-Test 2020 – Set 43, 23 October
7. Which one of the following name the traditional system of irrigation found in cold desert is known as:
(a) Dhekli
(b) Furrow
(c) Kuhls
(d) Mothi

IAS Prelims Mock-Test 2020 – Set 42, 22 October
8. With reference to the Indian Constitution, consider the following statements.
1. Article 121 states that no discussions shall take place in Parliament with respect to the conduct of any judge of the Supreme Court or of a High Court in the discharge of his duties except upon a motion for the removal of the judge.
2. Article 211 says that no discussion shall take place in the legislature of a state with respect to the conduct of any judge of the Supreme Court or of a High Court in the discharge of his duties.
Which of the following statement(s)given above is/are correct?
(a) Only 1
(b) Only 2
(c) Both 1 and 2
(d) Neither 1 nor 2

IAS Prelims Mock-Test 2020 – Set 41, 21 October
9. Which of the following statement(s) is/are correct about the Indian National Centre for Ocean Information System (INCOIS)?
1. INCOIS was established in 1999 as an autonomous body under the Ministry of Earth Sciences.
2. INCOIS is the nodal agency to provide tsunami advisories to India.
3. INCOIS has also partnered with Indian Space Research Organisation (ISRO) and NASA.
Choose the correct option
(a) 1 and 3
(b) 1 and 2
(c) 2 and 3
(d) 1, 2 and 3
10. Which of the following pairs is/are correctly matched?
1. Dampa Tiger Reserve: Mizoram
2. Gumti Wildlife Sanctuary: Sikkim
3. Saramati Peak: Nagaland
Choose the correct option
(a) 1 only
(b) 1 and 3 only
(c) 1 and 2 only
(d) 1, 2 and 3
Ans: 1(d), 2(c), 3(b), 4(d), 5(a), 6(a), 7(c), 8(c), 9(b), 10(b)

Daily Gist of ‘The Hindu’, ‘PIB’, ‘Indian Express’ and Other Newspapers: 28 October, 2020

UPSC Prelims Syllabus 2021: General Studies and CSAT for CSE

To clear the UPSC CSE 2021 exam, aspirants must be very strong in their fundamentals along with the current affairs. Adda247 has taken an important step to help all CSE aspirants by providing them daily quizzes on App. Now aspirants will get free quizzes to practice along with analysis of The Hindu, PIB, etc.

1. Who of the following founded the Workers & Peasant Party (WPP) in 1927 at Bombay?
(a) S.S Mirajkar
(b) K.N Juglekar
(c) S.V Ghate
(d) All the above

UPSC 2021 Online Coaching Classes | Bilingual GS Foundation Batch
2. Consider the following statements regarding the National Cooperative Development Corporation (NCDC).
1. It was set up under an Act of Parliament in 1963.
2. It functions under the Ministry of Agriculture and Farmers Welfare.
Which of the following statement(s) given above is/are correct?
(a) Only 1
(b) Only 2
(c) Both 1 and 2
(d) Neither 1 nor 2
3. What is the difference between “vote on account” and “interim budget”?
1. A “vote on account” only deals with the expenditure in Government’s budget, while an “interim budget” includes both expenditure and receipts.
2. The provision of a “vote-on-account” is used by a regular Government, while an “interim budget” is a provision used by a caretaker Government.
Which of the following statement(s) given above is/are correct?
(a) 1 only
(b) 2 only
(c) Both 1 and 2
(d) Neither 1 nor 2

IAS Prelims Mock-Test 2020 – Set 40, 20 October
4. In which of the following kingdom, building ‘Kalyana Mandapas’ was a notable feature in the temple construction?
(a) Rashtrakuta
(b) Chalukya
(c) Vijayanagara
(d) Chandela
5. Consider the following statements regarding the Blue Flag Programme.
1. The Blue Flag Programme is run by the international, non-governmental, non-profit organisation FEE (the Foundation for Environmental Education).
2. In 1983, it was started in France.
3. The Programme is for beaches and Marinas.
Which of the following statement(s) given above is/are correct?
(a) 1 and 2
(b) 1 and 3
(c) 2 and 3
(d) 1, 2 and 3

IAS Prelims Mock-Test 2020 – Set 39, 19 October
6. The campaign named ’10 Hafte 10 Baje 10 Minute’ is related to:
1. Anti-dengue
2. Anti-malaria
3. Anti-HIV
4. Anti-virus
Choose the correct option
(a) 1 and 3
(b) Only 1
(c) 1, 2 and 4
(d) Only 2
7. Which of the following historical places is/are also known for mural paintings?
1. Ajanta Caves
2. Lepakshi Temple
3. Sanchi Stupa
Choose the correct option
(a) 1 and 2
(b) Only 1
(c) 1 and 3
(d) 1, 2 and 3

IAS Prelims Mock-Test 2020 – Set 38, 17 October
8. Consider the following statements regarding the Zoological Survey of India.
1. It is a subordinate organisation of the Ministry of Environment, Forest and Climate Change.
2. It was established in 1918.
3. It has its headquarters at Kolkata and 16 regional stations located in different geographic locations of the country.
Which of the following statement(s) is/are incorrect?
(a) 1 and 2
(b) Only 2
(c) 2 and 3
(d) Only 3

IAS Prelims Mock-Test 2020 – Set 37, 16 October
9. Which of the following statement(s) is/are correct about currency chest?
1. To facilitate the distribution of banknotes and rupee coins, the Reserve Bank has authorised select scheduled banks to establish currency chests.
2. These are storehouses where banknotes and rupee coins are stocked on behalf of the Reserve Bank for distribution to bank branches in their area of operation.
Choose the correct option
(a) 1 only
(b) 2 only
(c) Both 1 and 2
(d) Neither 1 nor 2

IAS Prelims Mock-Test 2020 – Set 36, 15 October
10. What does “I promise to pay” clause on banknotes means?
1. As per Section 26 of Reserve Bank of India Act, 1934, the Bank is liable to pay the value of the banknote.
2. This is payable on demand by RBI, being the issuer.
3. I also denote the obligation on the part of the Bank towards the holder of the banknote.
Which of the following statement(s) given above is/are correct?
(a) 1 and 3
(b) 2 and 3
(c) 1 and 2
(d) 1, 2 and 3
Ans: 1(d), 2(c), 3(a), 4(c), 5(b), 6(b), 7(a), 8(b), 9(c), 10(d)

Daily Gist of ‘The Hindu’, ‘PIB’, ‘Indian Express’ and Other Newspapers: 21 October, 2020

UPSC Prelims Syllabus 2021: General Studies and CSAT for CSE

To clear the UPSC CSE 2021 exam, aspirants must be very strong in their fundamentals along with the current affairs. Adda247 has taken an important step to help all CSE aspirants by providing them daily quizzes on App. Now aspirants will get free quizzes to practice along with analysis of The Hindu, PIB, etc.

1. Under the World Bank’s STARS Project, which of the following Indian States quality and governance of school education will be improved?
1. Himachal Pradesh
2. Kerala
3. Madhya Pradesh
4. Maharashtra
5. Rajasthan
6. Odisha
Choose the correct option
(a) 1, 3, 4 and 5
(b) 2, 4, 5 and 6
(c) 1, 2, 3, 5 and 6
(d) 1, 2, 3, 4, 5 and 6

UPSC 2021 Online Coaching Classes | Bilingual GS Foundation Batch
2. Consider the following statements.
1. Thalassemia Bal Sewa Yojana was launched in 2017.
2. The scheme is a Coal India CSR funded Hematopoietic Stem Cell Transplantation (HSCT) program.
3. Thalassemia is a chronic blood disorder.
4. It is a genetic disorder due to which a patient cannot make enough haemoglobin found in Red Blood Cells (RBC’s).
Which of the following statements given above are correct?
(a) 1, 2 and 3
(b) 2, 3 and 4
(c) 1, 3 and 4
(d) 1, 2, 3 and 4

IAS Prelims Mock-Test 2020 – Set 36, 15 October
3. Consider the following statements.
1. Every year, FAO publishes the State of the World’s Forests.
2. FAO and the World Health Organization created the Codex Alimentarius Commission in 1961.
3. FAO created the International Plant Protection Convention or IPPC in 1952.
4. FAO is depositary of the International Treaty on Plant Genetic Resources for Food and Agriculture, also called Plant Treaty, Seed Treaty or ITPGRFA, entered into force on 29 June 2004.
Which of the following statements given above are correct?
(a) 1, 2 and 3
(b) 2, 3 and 4
(c) 1, 3 and 4
(d) 1, 2, 3 and 4
4. Those Mughals who are from their mother’s side were the descendants of:
(a) Afghanis
(b) Turkish
(c) Romans
(d) Mongols

IAS Prelims Mock-Test 2020 – Set 35, 14 October
5. How many Mansabdars were there in the reign of Akbar?
(a) 26
(b) 28
(c) 29
(d) 31
6. The formation of African and Eurasian desert belt is due to:
1. It is located in the subtropical high-pressure cells.
2. It is under the influence of warm ocean currents.
Which of the following statement(s) given above is/are correct?
(a) Only 1
(b) Only 2
(c) Both 1 and 2
(d) Neither 1 nor 2

IAS Prelims Mock-Test 2020 – Set 34, 12 October
7. What are the benefits of holographic imaging?
1. The test could be done in under 30 minutes.
2. It is highly accurate.
3. It can be performed by minimally trained personnel.
Choose the correct option
(a) 1, 2 and 3
(b) 1 and 3
(c) 2 and 3
(d) 1 and 2
8. What would happen, if a commodity is provided free to the public by the Government?
(a) the opportunity cost is ignored.
(b) the opportunity cost is transferred from the consumers of the product to the tax-paying public.
(c) the opportunity cost is zero.
(d) the opportunity cost is transferred from the consumers of the product to the Government.

IAS Prelims Mock-Test 2020 – Set 33, 8 October
9. Consider the following statements regarding CRISPR Technology.
1. The CRISPR stands for Clustered Regularly Interspaced Short Palindromic Repeats technology.
2. The technology is used for gene-editing and was first developed in 2012.
Which of the following statement(s) given above is/are correct?
(a) Only 1
(b) Only 2
(c) Both 1 and 2
(d) Neither 1 nor 2
10. Which of the following provisions of the Indian Constitution have a bearing on Education?
1. Directive Principles of State Policy
2. Rural and Urban Local Bodies
3. Fifth Schedule
4. Sixth Schedule
3. Seventh Schedule
Choose the correct option
(a) 1 and 2 only
(b) 3, 4 and 5 only
(c) 1, 2 and 5 only
(d) 1, 2, 3, 4 and 5

Ans: 1(d), 2(d), 3(b), 4(d), 5(c), 6(a), 7(a), 8(d), 9(c), 10(c)

Daily Gist of ‘The Hindu’, ‘PIB’, ‘Indian Express’ and Other Newspapers: 16 October, 2020

UPSC Prelims Syllabus 2021: General Studies and CSAT for CSE

To clear the UPSC CSE 2020 exam, aspirants must be very strong in their fundamentals along with the current affairs. Adda247 has taken an important step to help all CSE aspirants by providing them daily quizzes on App. Now aspirants will get free quizzes to practice along with analysis of The Hindu, PIB, etc.

1. Consider the following statements about Zombie Fire.
1. It is a fire from a previous growing season that can smoulder under the ground which is made up of carbon-rich peat.
2. When the weather warms, the fire can reignite. These are also known as holdover fires
Which of the following statement(s) is/are correct?
(a) Only 1
(b) Only 2
(c) Both 1 and 2
(d) Neither 1 nor 2

720X420 23-9-2020.jpg

UPSC 2021 Online Coaching Classes | Bilingual GS Foundation Batch
2. What is the theme of International Day of Older Persons (IDOP) 2020?
(a) “Pandemics: Do They Change How We Address Age and Ageing
(b) Decade of Healthy Ageing
(c) The Journey to Age Equality and Universal Health Coverage
(d) Celebrating Older Human Rights Champions

UPSC Monthly Current Affairs Capsule: September 2020
3. Which of the following statement(s) is/are incorrect about ASIIM?
1. ASIIM is Ambedkar Social Innovation and Incubation Mission.
2. It was launched by Ministry of Social Justice.
3. It aims to support innovative ideas till 2030 through a synergetic work with the Technology Business Incubators (TBIs).
Choose the correct option
(a) 1 and 2
(b) 2 and 3
(c) 1 and 3
(d) Only 3

IAS Prelims Mock-Test 2020 – Set 29, 29 September
4. Which of the following statement is incorrect with respect to Freedom of speech and expression in India?
(a) It is enshrined in Part III of the Constitution.
(b) It can be suspended in an emergency.
(c) It is not an absolute right to express one’s thoughts freely.
(d) It can not be curtailed by legislation.
5.Which of the following is considered as essential for the realisation of the highest good of India’s citizens?
(a) Preamble
(b) Fundamental Rights
(c) Fundamental Duties
(d) Directive Principle of State Policy

IAS Prelims Mock-Test 2020 – Set 28, 28 September
6.Recently, who among the following received the famous “Sangita Kalanithi” award of the Music Academy?
(a) S. Sowmya
(b) Sudha Ragunathan
(c) AR Rahman
(d) Pt. Jasraj
7.Which of the following state celebrate the ancient festival of “Lai Haraoba”?
(a) Tripura
(b) Assam
(c) Meghalaya
(d) Arunachal Pradesh

IAS Prelims Mock-Test 2020 – Set 27, 26 September
8. Which of the following are Rabi crops?
1. Wheat
2. Pulses
3. Cotton
4. Maize
Choose the correct option
(a) 1 and 2
(b) 2 and 3
(c) 1 and 4
(d) 3 and 4

Daily Gist of ‘The Hindu’, ‘PIB’, ‘Indian Express’ and Other Newspapers: 6 October, 2020
9. Which of the following is/are incorrectly matched?
1. Sasan Gir National Park – Gujarat
2. Kanha National Park – Karnataka
3. Vedanthangal Bird Sanctuary – Tamil Nadu
4. Dandeli Wildlife Sanctuary – Karnataka
Choose the correct option
(a) 1 and 3
(b) Only 2
(c) 1 and 4
(d) 2 and 4

IAS Prelims Mock-Test 2020 – Set 26, 25 September
10. Consider the following statements.
1. Brahmos is named on the rivers Brahmaputra (India) and Moskva (Russia).
2. It is the world’s fastest supersonic cruise missile travelling at a speed of Mach 2.8.
3. It operates on the “Fire and Forget” principle.
Which of the following statement(s) is/are correct about Brahmos Missile?
(a) 1 and 2
(b) 1 and 3
(c) 2 and 3
(d) 1, 2and 3

Ans: 1(c), 2(a), 3(a), 4(d), 5(b), 6(a), 7(a), 8(a), 9(b), 10(d)

UPSC IAS Prelims Answer Key 2020: Check GS Paper 1 Answer Key 2020

UPSC Prelims Syllabus 2021: General Studies and CSAT for CSE

To clear the UPSC CSE 2020 exam, aspirants must be very strong in their fundamentals along with the current affairs. Adda247 has taken an important step to help all CSE aspirants by providing them daily quizzes on App. Now aspirants will get free quizzes to practice along with analysis of The Hindu, PIB, etc.

1. Which of the following are Kharif crops? Choose the correct answer from given options:
1. Wheat
2. Rice
3. Cotton
4. Mustard
5. Groundnut
Options:
(a) 2, 3, 4 and 5 only
(b) 2 and 3 only
(c) 2, 3 and 5 only
(d) 1, 2, 3 and 5 only

720X420 23-9-2020.jpg

UPSC 2021 Online Coaching Classes | Bilingual GS Foundation Batch
2. Which of the following is an example of agriculture price support program?
(a) A price floor
(b) A price ceiling
(c) Equilibrium pricing
(d) None of these
3. In which of the following countries Nagorno-Karabakh region is a subject of dispute?
(a) India and China
(b)Tajikistan and Uzbekistan
(c) Israel and Palestine
(d) Armenia and Azerbaijan

IAS Prelims Mock-Test 2020 – Set 29, 29 September
4. Which of the following option refers to the meaning supply of goods?
(a) Stock available for sale
(b) Quantity of the good offered for sale at a particular price per unit of time
(c) Total stock in the warehouse
(d) The actual production of the good
5. Recently, India has inked a bilateral agreement about the establishment of a Green Strategic Partnership with which of the following country?
(a) Sweden
(b) Finland
(c) Denmark
(d) Switzerland

IAS Prelims Mock-Test 2020 – Set 28, 28 September
6. Who among the following freedom fighter founded the Naujawan Bharat Sabha?
(a) Bhagat Singh
(b) Chandra Shekhar Azad
(c) Prafulla Chaki
(d) Khudiram Bose
7. Which of the following pairs are correctly matched?
1. World Economic Outlook: Organisation for Economic Co-operation and Development
2. Global Competitiveness Report: World Economic Forum
3. Ease of Doing Business Report: World Trade Organisation
4. Global Economic Prospects Report: World Bank
Choose the correct option:
(a) 1, 2 and 3 only
(b) 1, 2, 3 and 4
(c) 2, 3 and 4 only
(d) 2 and 4 only

IAS Prelims Mock-Test 2020 – Set 27, 26 September
8. Which of the following bank became a partner of Bombay Stock Exchange (BSE) to empower Small and Medium Enterprises?
(a) HDFC Bank
(b) Yes Bank
(c) Axis Bank
(d) Kotak Mahindra Bank

IAS Prelims Mock-Test 2020 – Set 26, 25 September
9. The ‘World Heart Day’ is celebrated annually on:
(a) September 16
(b) September 27
(c)September 29
(c)September 30
10. The virus ‘Cat Que’ is said to have emerged in which of the following country?
(a) Uganda
(b) China
(c) Nigeria
(d) Kenya
Ans. 1 (c) 2 (a) 3 (d) 4 (b) 5 (c) 6 (a) 7 (d) 8 (b) 9 (c) 10 (b)

720 X 420 (1).png

Participate in UPSC Prelims free all India mock exam & Check where you stand before the actual exam. Face the fear on Gandhi Jayanti and win the actual battle on 4th Oct: Register Now

Daily Gist of ‘The Hindu’, ‘PIB’, ‘Indian Express’ and Other Newspapers: 30 September, 2020

To clear the UPSC CSE 2020 exam, aspirants must be very strong in their fundamentals along with the current affairs. Adda247 has taken an important step to help all CSE aspirants by providing them daily quizzes on App. Now aspirants will get free quizzes to practice along with analysis of The Hindu, PIB, etc.

1. Recently in news, Leuser Ecosystem. Consider the following statements regarding the Leuser Ecosystem.
1. It is a forest area on the island of Sumatra, Indonesia.
2. It is among the most ancient and life-rich ecosystems ever documented by science and is a world-class hotspot of biodiversity.
3. The ecosystem has been designated a UNESCO World Heritage Site.
4. It spans 2.6 million hectares, almost three times the size of Yellowstone National Park, USA.
Which of the following statements given above are correct?
(a) 1, 2 and 3
(b) 2, 3 and 4
(c) 1, 3 and 4
(d) 1, 2, 3 and 4

720X420 23-9-2020.jpg

UPSC 2021 Online Coaching Classes | Bilingual GS Foundation Batch
2. Which of the following statements is/are correct about Sumatran Orangutan?
1. The scientific name of the species is Pongo abelii.
2. These are almost exclusively arboreal which means they live among the trees of tropical rainforests.
Choose the correct statements
(a) Only 1
(b) Only 2
(c) Both 1 and 2
(d) Neither 1 nor 2

IAS Prelims Mock-Test 2020 – Set 27, 26 September
3. Consider the following statements regarding JIMEX 20.
1. It is a bilateral Maritime Exercise between Japan and India.
2. JIMEX is conducted biennially between the Indian Navy and the Japanese Maritime Self-Defense Force (JMSDF).
3. JIMEX series of exercises commenced in January 2012 with a special focus on maritime security cooperation.
Which of the following statements given above is/are correct?
(a) Only 1
(b) 2 and 3
(c) 1, 2 and 3
(d) 1 and 3

UPSC Prelims Syllabus 2021: General Studies and CSAT for CSE
4. Consider the following statement regarding Chandra X-ray Project.
1. Chandra X-ray Observatory was launched by Space Shuttle Columbia in 1999.
2. The Chandra X-ray Observatory is part of NASA’s fleet of “Great Observatories” along with the Hubble Space Telescope, the Spitzer Space Telescope.
3. The telescope is named after the Nobel Prize-winning Indian astrophysicist Subrahmanyan Chandrasekhar.
Which of the following statements given above is/are correct?
(a) 1 and 2
(b) 1 and 3
(c) Only 3
(d) 1, 2 and 3
5. Consider the following statements regarding Poona Pact.
1. In 1932, B.R. Ambedkar negotiated the Poona Pact with Mahatma Gandhi.
2. It provides a separate electorate for depressed classes.
3. In the civil services, the pact provides an adequate representation of the depressed classes.
4. The common goal was for the upliftment of one of the most vulnerable sections of Indian society.
Which of the following statements given above are incorrect?
(a) 1, 2 and 4
(b) 1, 2 and 3
(c) 2 and 3
(d) 1 and 4

IAS Prelims Mock-Test 2020 – Set 26, 25 September
6. Which of the following statement(s) is/are correct about Black Hole?
1. The term ‘black hole’ was coined in the mid-1960s by American physicist John Archibald Wheeler.
2. Black-holes were theorized by Albert Einstein in 1918.
3. It refers to a point in space where the matter is so compressed as to create a gravity field from which even light cannot escape.
Choose the correct statement
(a) 1 and 2
(b) 2 and 3
(c) 1 and 3
(d) 1, 2 and 3
7. Which of the following are the functions of National Medical Commission (NMC)?
1. It lays down the policies for regulating medical institutions and medical professionals.
2. It will assess the requirements of human resources and infrastructure in healthcare.
3. It will ensure compliance by the State Medical Councils with the regulations made under the Bill.
4. It will frame the guidelines for determination of fee for up to 50% of the seats in the private medical institutions.
Choose the correct statement
(a) 1, 3 and 4
(b) 1, 2 and 3
(c) 2, 3 and 4
(d) 1, 2, 3 and 4

IAS Prelims Mock-Test 2020 – Set 25, 24 September
8. Curzon Wyllie was murdered by Madan Lal Dhingra in London. He was a
(a) Advisor to the Secretary of State for India
(b) Former Governor of Punjab
(c) Secretary of State for India
(d) Law member of Viceroy’s executive council
9. Which of the following are the salient features of the FAME India Scheme Phase-II?
1. Establishment of Charging stations is also proposed on major highways connecting major city clusters.
2. The benefits of incentives will be extended to only those vehicles which are fitted with advanced batteries like a Lithium-Ion battery.
3. In the 2-Wheel (W) segment, the focus will be on the private vehicles.
Which of the following statement(s) given above is/are correct?
(a) 1 and 2
(b) 1 and 3
(c) Only 3
(d) 1, 2 and 3

IAS Prelims Mock-Test 2020 – Set 24, 23 September
10. Which of the following are not the departments of Finance Ministry?
1. Department of Expenditure
2. Department of Economic Affairs
3. Department of Banking
4. Department of Revenue
5. Department of Budget
Choose the correct option
(a) 2 and 3
(b) 3 and 4
(c) 3 and 5
(d) 2 and 5

Ans: 1(d), 2(c), 3(c), 4(d), 5(c), 6(c), 7(d), 8(a), 9(d), 10(c)

720 X 420 (1).png

Participate in UPSC Prelims free all India mock exam & Check where you stand before the actual exam. Face the fear on Gandhi Jayanti and win the actual battle on 4th Oct: Register Now

Daily Gist of ‘The Hindu’, ‘PIB’, ‘Indian Express’ and Other Newspapers: 28 September, 2020

To clear the UPSC CSE 2020 exam, aspirants must be very strong in their fundamentals along with the current affairs. Adda247 has taken an important step to help all CSE aspirants by providing them daily quizzes on App. Now aspirants will get free quizzes to practice along with analysis of The Hindu, PIB, etc.

1. Consider the following statements regarding the World Risk Index (WRI) 2020.
1. It is part of the World Risk Report 2020 released by the United Nations University Institute for Environment and Human Security (UNU-EHS), Bundnis Entwicklung Hilft and the University of Stuttgart in Germany.
2. Among continents, Oceania is at the highest risk, followed by Africa and the Americas.
3. India has ranked 89th among 181 countries on the WRI 2020 and is fourth-most-at-risk in South Asia, after Bangladesh, Afghanistan and Pakistan.
Which of the following statements given above are correct?
(a) 1 and 2
(b) 2 and 3
(c) 1 and 3
(d) 1, 2 and 3

720X420 23-9-2020.jpg

UPSC 2021 Online Coaching Classes | Bilingual GS Foundation Batch
2. With which among the following treaties the Subsidiary Alliance with the British was accepted by the Peshwa?
(a) Treaty of Purandhar
(b) Treaty of Bassien
(c) Treaty of Surat
(d) Treaty of Salbai
3. Consider the following statements regarding seismic noise.
1. Seismic noise is the relatively persistent vibration of the ground due to a multitude of causes.
2. It is the unwanted component of signals recorded by a seismometer.
3. Seismic noise is also studied in other fields like oil exploration, hydrology, and earthquake engineering.
Which of the following statements given above are correct?
(a) 1, 2 and 3
(b) 1 and 2
(c) 1 and 3
(d) 2 and 3

IAS Prelims Mock-Test 2020 – Set 26, 25 September
4. Which of the following statement(s) is/are correct about Data Sonification?
1. It refers to the use of sound values to represent real data.
2. It is the auditory version of data visualisation.
3. The sonification project was led by the Chandra X-ray Center in collaboration with NASA’s Universe of Learning Program (UoL).
Choose the correct option
(a) 1 and 2
(b) 1 and 3
(c) Only 3
(d) 1, 2 and 3
5. Which of the following statements is/are correct about the Jnanpith Award?
1. It is the highest literary award of the country and is open only for Indian citizens.
2. It is given annually and the prize carries a cash award of Rs. 13 lakhs, a citation, and a bronze replica of Vagdevi (Saraswati), the goddess of learning.
3. In 2019, author Amitav Ghosh was felicitated with 54th Jnanpith Award and became the first English language writer to become a Jnanpith laureate.
4. Renowned Malayalam poet Akkitham Achuthan Namboothiri was conferred the 55th edition of the Jnanpith Award in 2020.
Choose the correct option
(a) 1, 2 and 3
(b) 1, 3 and 4
(c) 2, 3 and 4
(d) 1, 2, 3 and 4

IAS Prelims Mock-Test 2020 – Set 25, 24 September
6. Which of the following statement(s) is/are correct about PASSEX.
1. PASSEX is a Passage Exercise scheduled by Indian Navy with Royal Australian Navy (RAN) in the East Indian Ocean Region.
2. PASSEX is a military exercise conducted between two or more countries.
Choose the correct option
(a) Only 1
(b) Only 2
(c) Both 1 and 2
(d) Neither 1 nor 2
7. Under which article of the Indian Constitution did the President give his assent to the ordinance on electoral reforms when it was sent back to him by the Union Cabinet without making any changes?
(a) Article 121
(b) Article 122
(c) Article 123
(d) Article 124

IAS Prelims Mock-Test 2020 – Set 24, 23 September
8. Which of the following is related to the Constitution (98th Amendment) Bill?
(a) Empowering the Centre to levy and appropriate service tax.
(b) The Constitution of the National Judicial Commission.
(c) Readjustment of the electoral constituencies on the basis of the Population Census 2001.
(d) The demarcation of new boundaries between States.
9. Consider the following statements regarding The 1619 Project.
1. The Project is a special initiative of The New York Times Magazine.
2. It was launched in 2019 to mark the completion of 400 years since the first enslaved Africans arrived in colonial Virginia’s Jamestown in August 1619.
Which of the following statements given above is/are correct?
(a) Only 1
(b) Only 2
(c) Both 1 and 2
(d) Neither 1 nor 2

IAS Prelims Mock-Test 2020 – Set 23, 22 September
10. Which of the following statements implies that the Reserve Bank of India (RBI) acts as a banker’s bank?
1. The RBI lends funds to the commercial banks in times of need.
2. Other banks retain their deposits with the RBI.
3. The RBI advises the commercial banks on monetary matters.
Choose the correct option
(a) 1 and 2
(b) 2 and 3
(c) 1 and 3
(d) 1, 2 and 3

Ans: 1(d), 2(b), 3(a), 4(d), 5(b), 6(a), 7(c), 8(b), 9(c), 10 (d)

720 X 420 (1).png

Participate in UPSC Prelims free all India mock exam & Check where you stand before the actual exam. Face the fear on Gandhi Jayanti and win the actual battle on 4th Oct: Register Now

Daily Gist of ‘The Hindu’, ‘PIB’, ‘Indian Express’ and Other Newspapers: 26 September, 2020

To clear the UPSC CSE 2020 exam, aspirants must be very strong in their fundamentals along with the current affairs. Adda247 has taken an important step to help all CSE aspirants by providing them daily quizzes on App. Now aspirants will get free quizzes to practice along with analysis of The Hindu, PIB, etc.

1. Which of the following statement(s) is/are correct about Cess?
1. Is a form of tax levied over and above the base tax liability of a taxpayer.
2. Cess is a permanent source of revenue for the government.
3. It can be levied on both indirect and direct taxes.
Choose the correct option
(a) 1 and 2
(b) 2 and 3
(c) 1 and 3
(d) 1, 2 and 3

IAS Prelims Mock-Test 2020 – Set 24, 23 September
2. The veto power of the President of India is the combination of:
1. Pocket Veto
2. Absolute Veto
3. Suspensive Veto
4. Qualified Veto
Choose the correct option
(a) 1, 2 and 4
(b) 1, 3 and 4
(c) 2, 3 and 4
(d) 1, 2 and 3
3. Which of the following statement(s) is/are correct about Alvars and Nayanars?
1. Nayanars were devoted to Lord Shiva and his avatars whereas Alvars were devoted to Lord Vishnu and his avatars.
2. They played a key role in propagating the Bhakti Movement in Southern India during the 5th-10th Centuries.
3. Compiled hymns into a series of volumes of Nayanars are known as Tirumurai and the hymns of Alvars that were made into a consolidated volume are known as Divya Prabandha.
Choose the correct option
(a) 1, 2 and 3
(b) 1 and 3
(c) 2 and 3
(d) 1 and 2

720X420 23-9-2020.jpg

UPSC 2021 Online Coaching Classes | Bilingual GS Foundation Batch
4. Which of the following statement(s) is/are correct about Lotus Mahal?
1. The Lotus Mahal is also known as Chitragani Mahal and is the most famous architectural landmarks in Hampi.
2. It is also referred to as a council chamber in the maps found in the 18th century.
3. The curves of the palace are given an Islamic touch while the multi-layered roof design is moreover related to Indo style of buildings.
Choose the correct option
(a) Only 1
(b) 1 and 3
(c) 1 and 2
(d) 1, 2 and 3

IAS Prelims Mock-Test 2020 – Set 23, 22 September
5. Consider the following statements regarding Samarth Scheme.
1. The scheme is implemented by the Ministry of Textiles.
2. The target is to train 10.00 lakh persons excluding Spinning & Weaving in the organized Sector.
3. It seeks to Provide demand-driven, placement oriented National Skills Qualifications Framework (NSQF) compliant skilling programmes.
Which of the following statement(s) given above is/are correct?
(a) 1, 2 and 3
(b) 1 and 3
(c) Only 3
(d) 1 and 2
6. Which of the following statement(s) is/are correct about Inflation?
1. Inflation benefits the debtors.
2. Inflation benefits the bond-holders.
Choose the correct option
(a) 1 only
(b) 2 only
(c) Both 1 and 2
(d) Neither 1 nor 2
IAS Prelims Mock-Test 2020 – Set 22, 18 September
7. Consider the following statements regarding the Djibouti Code of Conduct (DCOC).
1. It was established under the International Maritime Organization (IMO).
2. It was adopted on 29th January 2009.
3. India joined the Djibouti Code of Conduct (DCOC) as an observer as part of efforts aimed at enhancing maritime security in the Indian Ocean region.
4. It has been signed by 20 countries.
Which of the following statement(s) given above is/are correct?
(a) 1, 2 and 3
(b) 1, 3 and 4
(c) 2, 3 and 4
(d) 1, 2, 3 and 4
Daily Gist of ‘The Hindu’, ‘PIB’, ‘Indian Express’ and Other Newspapers: 24 September, 2020
8. Consider the following statements about Digital Signature.
1. It can be considered as a numerical value that is represented as a sequence of characters.
2. To ensure authentication, Digital signatures rely on certain types of encryption.
3. It is a process that guarantees that the content of the message has not been altered in transit.
Which of the following statement(s) given above is/are correct?
(a) Only 1
(b) 1 and 3
(c) 1 and 2
(d) 1, 2 and 3
IAS Prelims Mock-Test 2020 – Set 21, 17 September
9. Rank and salary, during the Mughal period, were determined by a numerical value known as
(a) Muqtis
(b) Zat
(c) Mansab
(d) Jagirs
10. Recently Phosphine is in news. Consider the statements regarding Phosphine.
1. Presence of Phosphine gas is observed on Venus.
2. It is a flammable gas that on Earth occurs from the breakdown of organic matter.
3. Used as a chemical weapon during World War I.
4. Phosphine is manufactured as an agricultural fumigant, is used in the semiconductor industry, and is a nasty byproduct of meth labs.
Which of the following statement(s) given above is/are correct?
(a) 1, 2 and 3
(b) 1, 3 and 4
(c) 2, 3 and 4
(d) 1, 2, 3 and 4

Ans: 1(c), 2(d), 3(a), 4(d), 5(a), 6(a), 7(d), 8(d), 9(b), 10(d)

720 X 420 (1).png

Participate in UPSC Prelims free all India mock exam & Check where you stand before the actual exam. Face the fear on Gandhi Jayanti and win the actual battle on 4th Oct: Register Now

No Change in UPSC Exam Pattern and No Proposal to drop CSAT- Check Details here

To clear the UPSC CSE 2020 exam, aspirants must be very strong in their fundamentals along with the current affairs. Adda247 has taken an important step to help all CSE aspirants by providing them daily quizzes on App. Now aspirants will get free quizzes to practice along with analysis of The Hindu, PIB, etc.

1. Consider the following statements regarding Essential Commodities (Amendment) Bill, 2020.
1. The Bill removes commodities like cereals, pulses, oilseeds, edible oils, onion and potatoes from the list of essential commodities.
2. The Bill aims to remove fears of private investors of excessive regulatory interference in their business operations.
3. The Bill ensures that the interests of consumers are safeguarded by regulating agricultural foodstuff in situations such as war, famine, etc.
Which of the following statement(s) given above is/are correct?
(a) Only 1
(b) 1 and 2
(c) 1 and 3
(d) 1, 2 and 3

IAS Prelims Mock-Test 2020 – Set 23, 22 September
2. Consider the following statements
1. Net neutrality has been defined as a principle that Internet Service Providers (ISP) also called Internet Access Providers (IAP) should enable access to all content and applications regardless of the source, and without favouring or blocking particular products or websites.
2. Net Neutrality means when the customers pay an ISP for a data plan, they should be able to access all content online at the same broadband speed which they had opted for.
Which of the following statements given above is/are correct?
(a) Only 1
(b) Only 2
(c) Both 1 and 2
(d) Neither 1 nor 2

No Change in UPSC Exam Pattern and No Proposal to drop CSAT- Check Details here
3. Consider the following statements
1. There are only two times of the year when the Earth’s axis is tilted neither toward nor away from the sun, resulting in a nearly equal amount of daylight and darkness at all latitudes. These events are referred to as Equinoxes.
2. The equinoxes happen in March (about March 21) and August (about August 23).
3. Most places on Earth receive more than 12 hours of daylight on equinoxes.
Which of the following statement(s) given above is/are incorrect about Equinoxes?
(a) 1, 2 and 3
(b) Only 2
(c) 2 and 3
(d) 1 and 3

IAS Prelims Mock-Test 2020 – Set 22, 18 September
4. Which of the following state in India laid the foundation stone for MedSpark, one of the first medical device parks in the country?
(a) Kerala
(b) Tamil Nadu
(c) Madhya Pradesh
(d) Karnataka
5. Which of the following statement(s) is/are correct about Select Committee?
1. It is formed for examining a particular Bill and its membership is limited to MPs from one House.
2. They are chaired by MPs from the ruling party and are disbanded after their report.
Choose the correct option
(a) Only 1
(b) Only 2
(c) Both 1 and 2
(d) Neither 1 nor 2

UPSC PRELIMS 2020 Batch | Bilingual | Live Classes
6. Which of the following statement(s) is/are correct about the ‘Feluda’ test for COVID-19 approved by India?
1. Feluda is the acronym for FNCAS9 Editor Linked Uniform Detection Assay.
2. It is an accurate and low-cost paper-based test strip to detect Covid-19 in less than 30 minutes.
3. It was approved recently for commercial launch by the Drugs Controller General of India.
4. It is developed by the Council of Scientific and Industrial Research (CSIR) and Tata Group.
Choose the correct option
(a) 1,2 and 3
(b) 1, 3 and 4
(c) 2, 3 and 4
(d) 1, 2, 3 and 4

IAS Prelims Mock-Test 2020 – Set 21, 17 September
7. Consider the following statements regarding Congress Socialist Party?
1. It wanted to establish the dictatorship of the proletariat.
2. It advocated separate electorate for minorities and oppressed classes.
3. It advocated the boycott of British goods and evasion of taxes.
Which of the following statements given above is/are correct?
(a) 1 and 2
(b) Only 2
(c) 1, 2 and 3
(d) None of the above
8. Consider the following statements regarding Bonda tribe and Didayi Tribe.
1. These tribes are from Odisha. These groups are classified as Particularly Vulnerable Tribal Groups (PVTGs).
2. Of the 62 tribal groups in Odisha, 15 are recognised as PVTGs – the highest in the country.
Which of the following statement(s) given above is/are incorrect?
(a) Only 1
(b) Only 2
(c) Both 1 and 2
(d) Neither 1 nor 2

IAS Prelims Mock-Test 2020 – Set 20, 16 September
9.Which of the following statement(s) is/are correct about Brucellosis?
1. Brucellosis is a bacterial disease that mainly infects cattle, swine, goats, sheep and dogs.
2. Humans can get infected if they come in direct contact with infected animals or by eating or drinking contaminated animal products or by inhaling airborne agents.
3. Most cases of the disease are caused by ingesting unpasteurised milk or cheese from infected goats or sheep.
Choose the correct option
(a) 1 and 2
(b) 2 and 3
(c) 1 and 3
(d) 1, 2 and 3
10. When ‘Swadeshi’ and ‘Boycott’ were adopted as methods of struggle for the first time?
(a) Home Rule Movement
(b) Agitation against the Partition of Bengal
(c) Visit of the Simon Commission
(d) Jallianwala Bagh Massacre
Ans: 1(d), 2(c), 3(b), 4(a), 5(c), 6(d), 7(d), 8(b), 9(d), 10(b)

IAS Prelims Mock-Test 2020 – Set 19, 15 September

Daily Gist of ‘The Hindu’, ‘PIB’, ‘Indian Express’ and Other Newspapers: 23 September, 2020

To clear the UPSC CSE 2020 exam, aspirants must be very strong in their fundamentals along with the current affairs. Adda247 has taken an important step to help all CSE aspirants by providing them daily quizzes on App. Now aspirants will get free quizzes to practice along with analysis of The Hindu, PIB, etc.

1. Which of the following statement(s) is/are correct about Pesticides Management Bill 2020.
1. The Pesticides Management Bill, 2020 was approved by the Union Cabinet in February, 2020.
2. It will replace the Insecticides Act, 1968.
3. The Bill will compensate farmers in case of losses from the use of agrochemicals.
Choose the correct option
(a) Only 1
(b) 1 and 2
(c) 1 and 3
(d) 1, 2 and 3

IAS Prelims Mock-Test 2020 – Set 18, 14 September
2. In context to the Constitution of India, Which one of the following is not a Fundamental Duty?
(a) To develop the scientific temper.
(b) To vote in public elections
(c) To safeguard public property
(d) To abide by the Constitution and respect its ideals.
3. Which of the following statement(s) is/are correct about iRAD App?
1. iRAD stands for Integrated Road Accident Database Project.
2. It is developed by Indian Institute of Technology-Madras (IIT-M) and its main objective is to enhance road safety.
3. It will be implemented by the National Informatics Centre.
Choose the correct option
(a) 1 and 2
(b) Only 2
(c) 2 and 3
(d) 1, 2 and 3

IAS Prelims Mock-Test 2020 – Set 17, 11 September
4. What was the Ibadat Khana at Fatehpur Sikri?
(a) It was the mosque for the use of the Royal Family.
(b) Private chamber prayer of Akbar.
(c) It was the hall where Akbar discusses with scholars about several religions.
(d) It was the room where nobles of different religions gathered to discuss religious affairs.
5. Which of the following statement(s) is/are correct about the Government of India Act, 1935?
1. It was the longest act enacted by the British Parliament at that time.
2. It was divided into two separate acts namely, the Government of India Act 1935 and the Government of Burma Act 1935.
3. It was commenced on 1 August, 1937
4. This Act divided powers between the centre and the provinces. The Viceroy was vested with residual powers.
Choose the correct option
(a) 1,2 and 3
(b) 2, 3 and 4
(c) 1,2 and 4
(d) 1, 2, 3 and 4

IAS Prelims Mock-Test 2020 – Set 16, 10 September
6. Which of the following statement(s) is/are incorrect about the Singapore Convention on Mediation?
1. The United Nations General Assembly adopted the Convention on 20th December 2018.
2. It was opened for signature on 7th July 2019 in Singapore.
3. It is the first UN treaty to be named after Singapore.
4. India approved the signing of the Convention in June 2019. And As on 1st September 2020, the Convention has 58 signatories, including China and the USA as well.
Choose the correct option
(a) 1 and 2
(b) 1 and 3
(c) 2 and 4
(d) 2 and 3
7. In which of the following hills the Eastern Ghats and the Western Ghats meet?
(a) Annamalai Hills
(b) Cardamom Hills
(c) Sahyadri Hills
(d) Nilgiri Hills

IAS Prelims Mock-Test 2020 – Set 15, 9 September
8. Most of the fresh water on the planet Earth exists as ice caps and glaciers. Out of the remaining freshwater, the largest proportion:
(a) exists as groundwater
(b) is found in the atmosphere as moisture and clouds
(c) exists as soil moisture
(d) is found in freshwater lakes and rivers.
9. Name the geographical features or landforms that lie in Arunachal Pradesh?
1. Kangtu Peak
2. Diphu Pass
3. Lohit River
Choose the correct option
(a) 1 and 2
(b) 1 and 3
(c) 2 and 3
(d) 1, 2 and 3

UPSC PRELIMS 2020 Batch | Bilingual | Live Classes
10. Consider the following statements about Trans Fats?
1. The substance is responsible for around 500,000 deaths due to coronary heart disease every year across the world.
2. Industrially produced trans-fats are found in hardened vegetable fats such as margarine and ghee and are often present in snack foods, baked goods and fried foods.
3. It is, however, often used by manufacturers because it has a longer shelf life and is cheaper.
4. So far, 58 countries introduced laws to protect 3.2 billion people from the substance by the end of 2021.
Which of the following statement(s) is/are correct about Trans Fats?
(a) 1, 2 and 3
(b) 1, 3 and 4
(c) Only 1 and 4
(d) 1, 2, 3 and 4
Ans: 1(d), 2(b), 3(d), 4(c), 5(c), 6(c), 7(d), 8(a), 9(d), 10(d)

IAS Prelims Mock-Test 2020 – Set 14, 8 September

Daily Gist of ‘The Hindu’, ‘PIB’, ‘Indian Express’ and Other Newspapers: 15 September, 2020