To clear the UPSC CSE 2020 exam, aspirants must be very strong in their fundamentals along with the current affairs. Adda247 has taken an important step to help all CSE aspirants by providing them daily quizzes on App. Now aspirants will get free quizzes to practice along with analysis of The Hindu, PIB, etc.

1. Recent in news, consider the following statements regarding Mango Software.
1. The Railway Protection Force (RPF) obstructed the use of Real Mango software.
2. Real Mango software is illegal notorious software developed for booking Tatkal ticket over the IRCTC website.
3. This illegal and commonly banned software makes the complete process of Indian Rail ticket booking at a fly speed.
Which of the following statements given above are correct?
(a) 1 and 2
(b) 1 and 3
(c) 2 and 3
(d) 1, 2 and 3
2. In context to the religious history of medieval India, which of the following practices the Sufi mystics were known to pursue?
1. In a lonely place, severe ascetic exercises.
2. Meditation and control of breath
3. Recitation of holy songs to arouse a state of ecstasy in their audience
Choose the correct option:
(a) 1 and 2
(b) 2 and 3
(c) Only 3
(d) 1, 2 and 3

IAS Prelims Mock-Test 2020 – Set 15, 9 September
3. Consider the following statements about Attorney General of India.
1. Article 76 of the Constitution provides for the office of AG of India
2. Has the right to speak and to take part in the proceedings of both the Houses of Parliament.
3. Holds office during the pleasure of the President (may be removed by the President at any time).
Which of the following statements given above are correct?
(a) 1 and 2
(b) 1 and 3
(c) 2 and 3
(d) 1, 2 and 3
4. Recently seen in news Okjokull glacier. Where is it located?
(a) Greenland
(b) Iceland
(c) Ireland
(d) None of the above

IAS Prelims Mock-Test 2020 – Set 14, 8 September
5. Consider the following statements regarding the Public Accounts Committee.
1. It examines appropriation accounts and financial accounts of the central government which is laid before Lok Sabha.
2. It examines the accounts of State corporations, Trading concerns and, Manufacturing projects.
3. Any recommendation that the committee makes is only advisory in nature. They can be ignored by the ministries.
Which of the following statement(s) given above is/are correct?
(a) Only 1
(b) 1 and 2
(c) 2 and 3
(d) 1, 2 and 3
6. For which of the following purposes Hyperspectral imaging can be useful?
1. For finding oil fields
2. For monitoring the health of a crop
3. In the diagnosis of retinopathy.
4. From the processed food removing defects and foreign material.
Choose the correct option:
(a) 1, 2 and 3
(b) 1 and 2
(c) 1, 3 and 4
(d) 1, 2, 3 and 4

IAS Prelims Mock-Test 2020 – Set 13, 7 September
7. Which of the following statement(s) is/are correct about ‘Hope Spots’?
1. The International Union for Conservation of Nature (IUCN) and Mission Blue named Andaman and Nicobar Islands and Lakshadweep islands as the “hope spots”.
2. A hope spot is an area of an ocean that needs special protection because of its wildlife and significant underwater habitats.
3. Andaman and Nicobar Islands and Lakshadweep islands are the first places in India to have been added in the list of global ‘hope spots’.
Choose the correct option:
(a) Only 1
(b) 1 and 3
(c) 2 and 3
(d) 1, 2 and 3
8. What was the demand of the Tebhaga Peasant Movement in Bengal?
(a) The uprooting of the Zamindari system and the end of serfdom.
(b) The reduction of the share of the landlords from one-half of the crop to one-third.
(c) The grant of ownership of land to peasants as they were the actual cultivators of the land.
(d) Writing about all peasant debts.
9. Consider the following:
1. Annie Besant was responsible for starting the Home Rule Movement.
2. Annie Besant founded the Theosophical Society.
3. Annie Besant once became the President of Indian National Congress.
Which of the following given above statement(s) is/are correct?
a) 1 only
(b) 2 and 3 only
(c) 1 and 3 only
(d) 1, 2 and 3
10. Which of the following select the Chairmen of public sector banks?
(a) Union Ministry of Finance
(b) Banks Board Bureau
(c) Reserve Bank of India
(d) Management of concerned Bank
Ans: 1(d), 2(d), 3(d), 4(b), 5(d), 6(d), 7(d), 8(b), 9(c), 10(a)

IAS Prelims Mock-Test 2020 – Set 12, 5 September

Daily Gist of ‘The Hindu’, ‘PIB’, ‘Indian Express’ and Other Newspapers: 10 September, 2020

To clear the UPSC CSE 2020 exam, aspirants must be very strong in their fundamentals along with the current affairs. Adda247 has taken an important step to help all CSE aspirants by providing them daily quizzes on App. Now aspirants will get free quizzes to practice along with analysis of The Hindu, PIB, etc.

1. Consider the following statement(s) that depict “Dharma” and “Rita” a central idea of ancient Vedic civilisation of India.
1. The conception of obligations and of the discharge of one’s duties to oneself and to others was Dharma.
2. The fundamental moral law that governs the functioning of the universe and all it contained was Rita.
Which of the following statement(s) is/are correct?
(a) Only 1
(b) Only 2
(c) Both 1 and 2
(d) Neither 1 nor 2
2. The International Labour Organisation (ILO) convention no. 185 deals with?
(a) Treatment with labour equally
(b) Seafarer Identity Document
(c) Protection of workers against radiations
(d) List of labour works

IAS Prelims Mock-Test 2020 – Set 14, 8 September
3. Which of the following statement(s) is/are incorrect about Start-Up Village Entrepreneurship Programme (SVEP)?
1. It is implemented by Deendayal Antyodaya Yojana –National Rural Livelihoods Mission (DAY-NRLM), Ministry of Rural Development.
2. Since 2018, it is a sub-scheme.
3. It focuses on providing self-employment opportunities with financial assistance and training in business management.
Choose the correct option:
(a) 1 and 2
(b) Only 2
(c) 2 and 3
(d) 1 and 3
4. According to the Jain philosophy, the world is created and maintained by:
(a) Universal Faith
(b) Universal Soul
(c) Universal Law
(d) None of the above
5. Why the Ionosphere layer in the atmosphere of the Earth facilitates radio communication?
1. Due to the presence of Ozone as it causes the reflection of radio waves to Earth.
2. Due to the very long wavelength of Radio waves.
Choose the correct option:
(a) Only 1
(b) Only 2
(c) Both 1 and 2
(d) Neither 1 nor 2

IAS Prelims Mock-Test 2020 – Set 13, 7 September
6. Some places are often seen in the news like Kunduz, Ghormuz and Ghazni. Where they are located?
(a) Saudi Arabia
(b) Afghanistan
(c) Kazakhstan
(d) Turkmenistan
7. Which of the following is the typical characteristic of the seasonal reversal of winds?
(a) Equatorial Climate
(b) Monsoon Climate
(c) Temperate Climate
(d) All the above
8. Consider the following statements regarding the Kisan Credit Card (KCC) scheme.
1, The Kisan Credit Card (KCC) scheme was introduced in 1998.
2. Its objective is to provide adequate and timely credit support from the banking system under a single window with a flexible and simplified procedure for the farmers for their overall credit requirements.
Which of the following statement(s) is/are correct?
(a) Only 1
(b) Only 2
(c) Both 1 and 2
(d) Neither 1 nor 2

IAS Prelims Mock-Test 2020 – Set 12, 5 September
9. Which of the following are Kharif crops?
1. Cotton
2. Rice
3. Groundnut
4. Wheat
Choose the correct option
(a) 1 and 4
(b) 2 and 3 only
(c) 1, 2 and 3
(d) 2, 3 and 4
10. Consider the following statements about SVANidhi Yojana.
1. The scheme is a Central Sector Scheme i.e. fully funded by the Ministry of Housing and Urban Affairs.
2. The scheme facilitate working capital loan up to 10,000.
3. The scheme will help street vendors to incentivise regular repayment and to reward digital transactions.
Which of the following statement(s) is/are correct?
(a) 1 and 2
(b) 1 and 3
(c) 2 and 3
(d) 1, 2 and 3

Ans: 1(c), 2(b), 3(b), 4(c), 5(d), 6(b), 7(b), 8(c), 9(c), 10(d)

IAS Prelims Mock-Test 2020 – Set 11, 4 September

Daily Gist of ‘The Hindu’, ‘PIB’, ‘Indian Express’ and Other Newspapers: 9 September, 2020

To clear the UPSC CSE 2020 exam, aspirants must be very strong in their fundamentals along with the current affairs. Adda247 has taken an important step to help all CSE aspirants by providing them daily quizzes on App. Now aspirants will get free quizzes to practice along with analysis of The Hindu, PIB, etc.

1. On behalf of the Peasants of Kheda, why Mahatma Gandhi organised a satyagraha movement?
1. At the time of drought, the administration did not suspend the land revenue.
2. In Gujarat, the administration proposed to introduce Permanent Settlement.
Select the correct answer from the statements given above.
(a) Only 1
(b) Only 2
(c) Both 1 and 2
(d) Neither 1 nor 2
2. State the reason behind producing thunder in the skies at the time of thunderstorm.
1. When cumulonimbus clouds meet in the sky.
2. Lightning that separates the nimbus clouds.
3. Upward movement of air and water particles violently.
Choose the correct option:
(a) Only 1
(b) 1 and 2
(c) 1, 2 and 3
(d) None of the above

IAS Prelims Mock-Test 2020 – Set 10, 3 September
3. World Health Organisation has recently launched E-2020 initiative. It is related to:
(a) Anti-biotic resistance
(b) Malaria elimination
(c) Providing solution for e-waste
(d) None of the above
4. Which of the following statement(s) is/are related to PACEsetter Fund Programme?
1. In 2015, the PACEsetter fund was constituted by India and the USA as a joint fund.
2. The objective of the PACEsetter Fund is to accelerate the commercialization of innovative off-grid clean energy access solutions by providing early-stage grant funding that would allow businesses to develop and test innovative products, business models and systems.
3. The main purpose of the Fund is to improve the viability of off-grid renewable energy businesses that sell small scale clean energy systems to individuals and communities without access to grid-connected power or with limited/intermittent access.
Choose the correct option:
(a) Only 1
(b) 1 and 2
(c) 1 and 3
(d) 1,2 and 3
5. Consider the following statement(s) regarding Brahmo Samaj?
1. Brahmo Samaj opposed idolatry.
2. For interpreting the religious text, it denied the need for a priestly class.
3. It popularised the doctrine that the Vedas are infallible.
Which of the following statement(s) given above is/are correct?
(a) Only 1
(b) 1 and 2
(c) Only 3
(d) 1,2 and 3

Register: Adda247 All India UPSC Free Prelims Mock On Teachers Day
6. Which of the following statement(s) is/are correct about the Biotechnology Industry Research Assistance Council (BIRAC)?
1. It is a not-for-profit Section 8, Schedule B, Public Sector Enterprise.
2. It is set up by Department of Biotechnology (DBT), Government of India.
3. It is an Interface Agency to strengthen and empower the emerging Biotech enterprise to undertake strategic research and innovation, addressing nationally relevant product development needs.
Choose the correct option:
(a) Only 1
(b) 1 and 2
(c) 2 and 3
(d) 1, 2 and 3
7. Consider the following statement regarding micro-irrigation.
1. Fertiliser or nutrient loss can be reduced.
2. In dryland farming, it is the only means of irrigation.
3. Receding of the groundwater table can be checked, in some areas of farming.
Which of the following given above statement(s) is/are not correct?
(a) Only 1
(b) 2 and 3
(c) Only 2
(d) 1, 2 and 3

IAS Prelims Mock-Test 2020 – Set 9, 2 September
8. What is the purpose of developing a genetically engineered form of brinjal known as the Bt-brinjal?
(a) To make it drought-resistant.
(b) To make it pest-resistant.
(c) To make its shelf-life longer.
(d) None of the above
9. What is the difference between Jagirdar and Zamindar, in context of Mughal India?
1. Jagirdars at that time have the right to collect revenue was to utilise the same for their salary and to meet their military obligations. Whereas te judicial and police functions were performed locally by zamindars.
2. The land assigned to the Jagirdars were hereditary and revenue rights of Zamindars were not hereditary.
Choose the correct option:
(a) Only 1
(b) Only 2
(c) Both 1 and 2
(d) Neither 1 nor 2
10. Consider the following statements regarding the Central Ground Water Authority (CGWA).
1. It has been constituted by the Environment (Protection) Act, 1986.
2. The objective is to regulate and control the development and management of groundwater resources in the country.
Which of the following statement(s) is/are correct about Central Ground Water Authority (CGWA)?
(a) Only 1
(b) Only 2
(c) Both 1 and 2
(d) Neither 1 nor 2
Ans:1(a), 2(d), 3(b), 4(d), 5(b), 6(d), 7(c), 8(b), 9(a), 10(c)

IAS Prelims Mock-Test 2020 – Set 8, 1 September

Daily Gist of ‘The Hindu’, ‘PIB’, ‘Indian Express’ and Other Newspapers: 4 September, 2020

To clear the UPSC CSE 2020 exam, aspirants must be very strong in their fundamentals along with the current affairs. Adda247 has taken an important step to help all CSE aspirants by providing them daily quizzes on App. Now aspirants will get free quizzes to practice along with analysis of The Hindu, PIB, etc.

1. Consider the following statements regarding Jakarta:
1. Jakarta was built on a marsh thereby prone to be submerged.
2. Due to climate change, the water levels in the Java Sea are rising and weather events are becoming more extreme.
3. Jakarta is among the world’s fastest sinking city.
4. It was the capital city of Indonesia.
Choose the correct answer from the given options:
(a) 1 and 2
(b) 1, 3 and 4
(c) 1, 2 and 3
(d) 1, 2, 3 and 4

UPSC (CSE) Prelims Admit Card 2020 Released: Download Admit Card @upsconline.nic.in
2. Ashfaqullah Khan, Chandra Shekhar Azad, Ram Prasad Bismil, Roshan Singh and Rajendra Lahiri were all associated with which of the following incident:
(a) Revolt, 1857
(b) Lahore Conspiracy
(c) Kakori Conspiracy
(d) Jallianwalla Bagh Massacre
3. In which of the following year the Rowlatt Act was passed?
(a) 1905
(b) 1917
(c) 1919
(d) 1920
4. Consider the following statements:
1. A Dargah is the tomb or shrine of an Islamic saint.
2. It was built as the mausoleum of Salim Chisti.
3. It has a square structure of the royal court called Mehfil Khana.
Which of the above statement(s) is/are correct with reference to Ajmer Dargah?
(a) 1 Only
(b) 1 and 3 Only
(c) 2 Only
(d) 1, 2 and 3 Only

Register: Adda247 All India UPSC Free Prelims Mock On Teachers Day
5. Which article of the Constitution of India confirms that all public places are open to all citizens?
(a) Article 17
(b) Article 16 (2)
(c) Article 18
(d) Article 15 (2)
6. Consider the following statements:
1. It was founded in the year 1957.
2. India has been a member since its inception.
3. It has 115 members and 20 regional associations or organisations as associate members.
Which of the above statement(s) is/are correct about the Association of World Election Bodies (A-WEB)?
(a) 1 and 2 Only
(b) 2 and 3 Only
(c) 1, 2 and 3 Only
(d) 2 Only
7. Which of the following body has/have authority to issue writs?
1. Supreme Court
2. Parliament
3. High Courts
4. District Courts
Choose the correct option from the given options:
(a) 1 Only
(b) 1 and 3
(c) 1, 2 and 3
(d) 1, 2, 3 and 4

IAS Prelims Mock-Test 2020 – Set 7, 31 August
8. Consider the following statements regarding Hurricane Dorian:
1. It is an extremely powerful tropical cyclone currently affecting the Bahamas and threatening the South-eastern United States.
2. It is developed from a tropical wave in the Central Atlantic.
3. It is categorised as a Category 5 storm on Saffir–Simpson Hurricane Wind Scale (SSHWS) with maximum sustained winds of 285 km per hour.
Choose the correct option from the given options:
(a) 1 and 2 Only
(b) 2 and 3 Only
(c) 2 Only
(d) 1, 2 and 3
9. Which of the following justify the meaning of supply of goods?
(a) Quantity of the good offered for sale at a particular price per unit of time
(b) Stock available for sale
(c) The actual production of the good
(d) Total stock in the warehouse

Daily Gist of ‘The Hindu’, ‘PIB’, ‘Indian Express’ and Other Newspapers: 2 September, 2020
10. After Independence, India followed a planned economy because:
1. It followed a five-year plan and required an outlook.
2. The Directive Principles of the Constitution of India indicated the planned vision of India.
3. The five-year plan does not indicate how much of each and every good and service is to be produced.
Choose the correct option from the given options:
(a) 1 Only
(b) 2 and 3 Only
(c) 1 and 3 Only
(d) 1, 2 and 3
Ans.: 1(d), 2(c), 3(c), 4(b), 5(d), 6(b), 7(b), 8(d), 9(d), 10(b)

IAS Prelims Mock-Test 2020 – Set 8, 1 September

Daily Gist of ‘The Hindu’, ‘PIB’, ‘Indian Express’ and Other Newspapers: 1 September, 2020

To clear the UPSC CSE 2020 exam, aspirants must be very strong in their fundamentals along with the current affairs. Adda247 has taken an important step to help all CSE aspirants by providing them daily quizzes on App. Now aspirants will get free quizzes to practice along with analysis of The Hindu, PIB, etc.

1. Which among the following transfer the surplus heat from the lower latitudes to higher latitudes?

1. Ocean currents

2. Planetary winds

3. Tides

4. Waves

Select the correct answer from the options given above:

(a) 1 and 2

(b) 3 and 4

(c) 1 and 4

(d) 2 and 3

2. Which among the following statement is incorrect?

(a) Central Asian Theory was put forward or suggested by Max Mueller.

(b) Mt. Mujavant was the home of Soma.

(c) Philosophy of Upanishads emphasises Gyan or knowledge.

(d) ‘Panchalas’, ‘Kurus’ and ‘Bharata’ refer to territories.

3. Consider the following statements about the Asia-Pacific Group on Money Laundering (APG).

1. It is an inter-governmental organisation.

2. It consists of 41 member jurisdictions.

3. It focussed on ensuring that its members effectively implement the international standards against money laundering, terrorist financing and proliferation financing related to weapons of mass destruction.

4. In 1995 it is an Asia-Pacific regional office called the “FATF-Asia Secretariat”.

Which of the above statements is/are correct?

(a) 1 and 2

(b) 3 and 4

(c) 1, 3 and 4

(d) 1, 2, 3 and 4

IAS Prelims Mock-Test 2020 – Set 2, 25 August, 2020

4. Which of the following books were written by the Late Former President Dr. A. P. J. Abdul Kalam?

1. Ignited Minds: Unleashing the Power within India

2. The Luminous Sparks: A Biography in Verse and Colours

3. Mission of India: A Vision of Indian Youth

4. Annihilation of Caste

Select the correct answer:

(a) 1 and 2

(b) 3 and 4

(c) 1, 2 and 3

(d) 1, 2, 3 and 4

5. Consider the following statements regarding the National Council for Transgender Persons.

1. The National Council for Transgender Persons has been constituted by the Ministry of Social Justice and Empowerment under the Transgender Persons (Protection of Rights) Act, 2019.

2. Its chairperson will be the Union Minister of the Ministry of Social Justice and Empowerment.

3. The tenure of the community members shall be three years.

Which of the above statements is/are correct?

(a) 1 and 2

(b) 2 and 3

(c) 1, and 3

(d) 1, 2, and 3

6. Which of the following institution released the report ‘Status of Sex Ratio at Birth in India’?

(a) Indian Association of Parliamentarians for Population and Development (IAPPD)

(b) NITI Aayog

(c) Ministry of Child & Women Development

(d) Indian Association for Women’s Studies

7. Consider the following statements about DNA Technology (Use and Application) Regulation Bill, 2019.

1. It was introduced in Lok Sabha by the Minister for Science and Technology Mr. Harsh Vardhan in July, 2019.

2. The objective of this Bill is to expand the application of DNA-based forensic technologies to support and strengthen the justice delivery system of the country.

3. The Bill has been formulated recognizing the necessity for regulation of the use and application of Deoxyribonucleic Acid (DNA) technology, for establishing the identity of missing persons, victims, offenders, under trials and unknown deceased persons.

Which of the above statements is/are correct?

(a) 1 and 2

(b) 2 and 3

(c) 1, and 3

(d) 1, 2, and 3

8. Consider the following statements regarding the National Emergency.

1. It can be declared on the basis of war, external aggression or armed rebellion.

2. The Constitution employs the expression ‘proclamation of emergency’ to denote an emergency of this type.

3. When a national emergency is declared on the grounds of ‘armed rebellion’, it is known as ‘Internal Emergency’. This term ‘armed rebellion’ is inserted from the 44th amendment.

Which of the above statements is/are correct?

(a) 1 and 2

(b) 2 and 3

(c) 1, and 3

(d) 1, 2, and 3

9. Inter-State Council can be established by:

(a) President

(b) Prime Minister

(c) Supreme Court

(d) Parliament

10. The Constitution of India establishes

1. Consolidated Fund of India

2. Contingency Fund of India

3. National Small Savings Fund

Select the correct answer:

(a) Only 1

(b) 1 and 2

(c) Only 2

(d) 1 and 3

Ans: 1(a), 2(d), 3(d), 4(c), 5(d), 6(a), 7(d), 8(d), 9(a), 10(a)

IAS Prelims Mock-Test 2020 – Set 1, 24 August, 2020

UPSC PRELIMS 2020 Batch | Bilingual | Live Classes