To clear the UPSC CSE 2020 exam, aspirants must be very strong in their fundamentals along with the current affairs. Adda247 has taken an important step to help all CSE aspirants by providing them daily quizzes on App. Now aspirants will get free quizzes to practice along with analysis of The Hindu, PIB, etc.

1. Which of the following are the provisions of the Foreign Contribution (Regulation) Amendment Bill, 2020?
1. The Bill bars public servants from receiving foreign contributions.
2. The Bill prohibits the transfer of foreign contribution to any other person.
3. The Bill proposes that not more than 20% of the total foreign funds received could be defrayed for administrative expenses.
Choose the correct option
(a) 1 and 2
(b) 1 and 3
(c) Only 3
(d) 1, 2 and 3

720X420 23-9-2020.jpg

UPSC 2021 Online Coaching Classes | Bilingual GS Foundation Batch
2. Consider the following statements.
1. The Legal Services Authorities Act, 1987 was amended in 2002 to provide for the establishment of the Permanent Lok Adalats.
2. Lok Adalats deal with cases pertaining to the public utility services like transport, postal, telegraph etc.
3. It shall consist of a Chairman who is or has been a district judge or additional district judge or has held judicial office higher in rank than that of the district judge and three other persons having adequate experience in public utility services.
Which of the following statement(s) given above is/are correct?
(a) 1, 2 and 3
(b) 1 and 2
(c) 2 and 3
(d) Only 2

IAS Prelims Mock-Test 2020 – Set 25, 24 September
3. Consider the following statements regarding the Contingency Fund of India?
1. Under the provisions of Article 267, it was created.
2. In 1951, it was created.
3. It is held by the Finance Secretary on behalf of the President.
4. Its amount will be determined by the President.
Which of the following statements given above are true?
(a) 1 and 3
(b) 1, 3 and 4
(c) 2, 3 and 4
(d) 3 and 4
4. Which of the following factors influence the ocean currents?
1. Air pressure and wind
2. Rotation of the Earth
3. Density of ocean water
4. Revolution of the Earth
Choose the correct option
(a) 1 and 2
(b) 1, 2 and 3
(c) 1 and 4
(d) 2, 3 and 4

IAS Prelims Mock-Test 2020 – Set 24, 23 September
5. Consider the following statements.
1. Adjournment is to suspend the work in a sitting for a specialised time, which may be hours, days or weeks.
2. Adjournment sine die is terminating a sitting of Parliament for an indefinite period.
3. The power of adjournment, as well as adjournment sine, die lies with the presiding officer (Speaker or Chairman) of the House.
Which of the following statements given above are correct?
(a) 1, 2 and 3
(b) 1 and 2
(c) 2 and 3
(d) Only 2
6. Which of the following evidences says that the Himalayas are young fold mountains?
1. U-turn river courses
2. Deep gorges
3. Parallel mountain ranges
4. Steep gradients causing land-sliding
Choose the correct option
(a) 1 and 2
(b) 1,2 and 4
(c) 3 and 4
(d) 1, 2, 3 and 4

IAS Prelims Mock-Test 2020 – Set 23, 22 September
7. Recently Robber fly is in news. Consider the following statements regarding Robber Fly.
1.Robber flies belong to the family Asilidae.
2. They’re named for their feeding behaviour,
3. Like all true flies, robber flies have only 2 wings.
4. Asilidae occur in all zoogeographical regions except Antarctica
Which of the following statements given above are correct?
(a) 1, 2 and 3
(b) 1, 3 and 4
(c) 2, 3 and 4
(d) 1, 2, 3 and 4
8. Consider the following statements regarding Kumhar Sashaktikaran Yojana.
1. It is an initiative of the Khadi and Village Industries Commission (KVIC).
2. It was launched in 2019.
Which of the following statement(s) given above is/are correct?
(a) Only 1
(b) Only 2
(c) Both 1 and 2
(c) Neither 1 nor 2

IAS Prelims Mock-Test 2020 – Set 22, 18 September
9. Consider the following statements regarding Non-Scheduled Banks.
1. Non- Scheduled Banks have to follow CRR conditions.
2. Non- Scheduled Banks are not eligible for having loans from the RBI for day to day activities but under the emergency conditions RBI can grant a loan to them.
Which of the following statement(s) given above is/are correct?
(a) Only 1
(b) Only 2
(c) Both 1 and 2
(c) Neither 1 nor 2
10. Which of the following is/are the component(s) of Monetary Policy?
1. Open market operations
2. Bank rate
3. Public debt
4. Public revenue
Choose the correct option
(a) Only 1
(b) 1 and 2
(c) 1, 3 and 4
(d) 2, 3 and 4

Ans: 1(d), 2(b), 3(a), 4(b), 5(a), 6(d), 7(d), 8(a), 9(c), 10(b)

720 X 420 (1).png

Participate in UPSC Prelims free all India mock exam & Check where you stand before the actual exam. Face the fear on Gandhi Jayanti and win the actual battle on 4th Oct: Register Now

Daily Gist of ‘The Hindu’, ‘PIB’, ‘Indian Express’ and Other Newspapers: 25 September, 2020

To clear the UPSC CSE 2020 exam, aspirants must be very strong in their fundamentals along with the current affairs. Adda247 has taken an important step to help all CSE aspirants by providing them daily quizzes on App. Now aspirants will get free quizzes to practice along with analysis of The Hindu, PIB, etc.

1. Which of the following country India co-sponsored a Security Council resolution that seeks women’s participation in peacekeeping missions?
(a) India
(b) Indonesia
(c) Bangladesh
(d) Pakistan
2. Who is the head of the committee set up by the Defence Ministry, to review Armed Forces Headquarters Civil Services (AFHQ CS) cadre?
(a) DB Shekatkar
(b) R Chandrashekhar
(c) Bipin Rawat
(d) Rajnath Singh

IAS Prelims Mock-Test 2020 – Set 19, 15 September
3. Which of the following are released into atmosphere due to the burning of crop/biomass residue?
1. Carbon monoxide
2. Methane
3. Ozone
4. Sulphur dioxide
(a) 1 and 2 only
(b) 1 and 4 only
(c) 2, 3 and 4 only
(d) 1, 2, 3 and 4

UPSC PRELIMS 2020 Batch | Bilingual | Live Classes
4. Which of the given statement/s is/are correct regarding the T-cells?
1. These are a part of the lymphatic system.
2. These originate in the bone marrow and mature in the thymus.
3. They are responsible for removing the pathogens from the body.
Options:
(a) Only1
(b) 1 and 3 only
(c) 2 and 3 only
(d) All the above

IAS Prelims Mock-Test 2020 – Set 18, 14 September
5. Which of the given statement/s is/are incorrect regarding with respect to Enemy Property in India?
1. Among the properties left behind by Pakistani nationals, the highest properties are located in the Union Territory of Jammu and Kashmir.
2. Movable property is not included under enemy properties.
3. The law of succession does not apply to enemy property.
(a) Only 1
(b) 2 and 3 only
(c) 1 and 3 only
(d) Only 3
6. Among the following, which one is the largest exporter of rice in 2017-18 in the world?
(a) India
(b) China
(c) Indonesia
(c) Myanmar

IAS Prelims Mock-Test 2020 – Set 17, 11 September
7. Consider the following statements regarding the Ramsar Convention:
1. Under Ramsar Convention, it is mandatory on the part of the Government of India to protect and conserve all the wetlands in the territory of India.
2. The Wetlands (Conservation and Management) Rules, 2010 were framed by the Government of India based on the recommendations of Ramsar Convention.
3. The Wetlands (Conservation and Management) Rules, 2010 also encompass the drainage area or catchment regions of the wetlands as determined by the authority.
Which of the statements given above is/are correct?
(a) 1 and 2 only
(c) 3 only
(c) 2 and 3 only
(d) 1, 2 and 3
8. Mustapha Adib has been nominated to be Prime Minister of which of the following country?
(a) Singapore
(b) Lebanon
(c) Syria
(d) Palestine

IAS Prelims Mock-Test 2020 – Set 16, 10 September
9. Which among the following institution has estimated that India’s real GDP for FY21 will contract by 10.9%?
(a) State Bank of India
(b) NITI Aayog
(c) NSSO
(d) CRISIL
10. Consider the following statements with respect to Venus and find out which of the following is/are incorrect:
1. It is the only planet that has no natural satellites.
2. Its atmosphere contains the traces of phosphine gas.
3. It rotates from east to west.
Options:
(a) Only 1
(b) 1 and 2 only
(c) 2 and 3 only
(d) All of the above
Ans. 1(b) 2(a) 3(d) 4(d) 5(c) 6(a) 7(c) 8(b) 9(a) 10(d)

IAS Prelims Mock-Test 2020 – Set 15, 9 September

Daily Gist of ‘The Hindu’, ‘PIB’, ‘Indian Express’ and Other Newspapers: 16 September, 2020

 

To clear the UPSC CSE 2020 exam, aspirants must be very strong in their fundamentals along with the current affairs. Adda247 has taken an important step to help all CSE aspirants by providing them daily quizzes on App. Now aspirants will get free quizzes to practice along with analysis of The Hindu, PIB, etc.

1. Recent in news, consider the following statements regarding Mango Software.
1. The Railway Protection Force (RPF) obstructed the use of Real Mango software.
2. Real Mango software is illegal notorious software developed for booking Tatkal ticket over the IRCTC website.
3. This illegal and commonly banned software makes the complete process of Indian Rail ticket booking at a fly speed.
Which of the following statements given above are correct?
(a) 1 and 2
(b) 1 and 3
(c) 2 and 3
(d) 1, 2 and 3
2. In context to the religious history of medieval India, which of the following practices the Sufi mystics were known to pursue?
1. In a lonely place, severe ascetic exercises.
2. Meditation and control of breath
3. Recitation of holy songs to arouse a state of ecstasy in their audience
Choose the correct option:
(a) 1 and 2
(b) 2 and 3
(c) Only 3
(d) 1, 2 and 3

IAS Prelims Mock-Test 2020 – Set 15, 9 September
3. Consider the following statements about Attorney General of India.
1. Article 76 of the Constitution provides for the office of AG of India
2. Has the right to speak and to take part in the proceedings of both the Houses of Parliament.
3. Holds office during the pleasure of the President (may be removed by the President at any time).
Which of the following statements given above are correct?
(a) 1 and 2
(b) 1 and 3
(c) 2 and 3
(d) 1, 2 and 3
4. Recently seen in news Okjokull glacier. Where is it located?
(a) Greenland
(b) Iceland
(c) Ireland
(d) None of the above

IAS Prelims Mock-Test 2020 – Set 14, 8 September
5. Consider the following statements regarding the Public Accounts Committee.
1. It examines appropriation accounts and financial accounts of the central government which is laid before Lok Sabha.
2. It examines the accounts of State corporations, Trading concerns and, Manufacturing projects.
3. Any recommendation that the committee makes is only advisory in nature. They can be ignored by the ministries.
Which of the following statement(s) given above is/are correct?
(a) Only 1
(b) 1 and 2
(c) 2 and 3
(d) 1, 2 and 3
6. For which of the following purposes Hyperspectral imaging can be useful?
1. For finding oil fields
2. For monitoring the health of a crop
3. In the diagnosis of retinopathy.
4. From the processed food removing defects and foreign material.
Choose the correct option:
(a) 1, 2 and 3
(b) 1 and 2
(c) 1, 3 and 4
(d) 1, 2, 3 and 4

IAS Prelims Mock-Test 2020 – Set 13, 7 September
7. Which of the following statement(s) is/are correct about ‘Hope Spots’?
1. The International Union for Conservation of Nature (IUCN) and Mission Blue named Andaman and Nicobar Islands and Lakshadweep islands as the “hope spots”.
2. A hope spot is an area of an ocean that needs special protection because of its wildlife and significant underwater habitats.
3. Andaman and Nicobar Islands and Lakshadweep islands are the first places in India to have been added in the list of global ‘hope spots’.
Choose the correct option:
(a) Only 1
(b) 1 and 3
(c) 2 and 3
(d) 1, 2 and 3
8. What was the demand of the Tebhaga Peasant Movement in Bengal?
(a) The uprooting of the Zamindari system and the end of serfdom.
(b) The reduction of the share of the landlords from one-half of the crop to one-third.
(c) The grant of ownership of land to peasants as they were the actual cultivators of the land.
(d) Writing about all peasant debts.
9. Consider the following:
1. Annie Besant was responsible for starting the Home Rule Movement.
2. Annie Besant founded the Theosophical Society.
3. Annie Besant once became the President of Indian National Congress.
Which of the following given above statement(s) is/are correct?
a) 1 only
(b) 2 and 3 only
(c) 1 and 3 only
(d) 1, 2 and 3
10. Which of the following select the Chairmen of public sector banks?
(a) Union Ministry of Finance
(b) Banks Board Bureau
(c) Reserve Bank of India
(d) Management of concerned Bank
Ans: 1(d), 2(d), 3(d), 4(b), 5(d), 6(d), 7(d), 8(b), 9(c), 10(a)

IAS Prelims Mock-Test 2020 – Set 12, 5 September

Daily Gist of ‘The Hindu’, ‘PIB’, ‘Indian Express’ and Other Newspapers: 10 September, 2020

To clear the UPSC CSE 2020 exam, aspirants must be very strong in their fundamentals along with the current affairs. Adda247 has taken an important step to help all CSE aspirants by providing them daily quizzes on App. Now aspirants will get free quizzes to practice along with analysis of The Hindu, PIB, etc.

1. Consider the following statement(s) that depict “Dharma” and “Rita” a central idea of ancient Vedic civilisation of India.
1. The conception of obligations and of the discharge of one’s duties to oneself and to others was Dharma.
2. The fundamental moral law that governs the functioning of the universe and all it contained was Rita.
Which of the following statement(s) is/are correct?
(a) Only 1
(b) Only 2
(c) Both 1 and 2
(d) Neither 1 nor 2
2. The International Labour Organisation (ILO) convention no. 185 deals with?
(a) Treatment with labour equally
(b) Seafarer Identity Document
(c) Protection of workers against radiations
(d) List of labour works

IAS Prelims Mock-Test 2020 – Set 14, 8 September
3. Which of the following statement(s) is/are incorrect about Start-Up Village Entrepreneurship Programme (SVEP)?
1. It is implemented by Deendayal Antyodaya Yojana –National Rural Livelihoods Mission (DAY-NRLM), Ministry of Rural Development.
2. Since 2018, it is a sub-scheme.
3. It focuses on providing self-employment opportunities with financial assistance and training in business management.
Choose the correct option:
(a) 1 and 2
(b) Only 2
(c) 2 and 3
(d) 1 and 3
4. According to the Jain philosophy, the world is created and maintained by:
(a) Universal Faith
(b) Universal Soul
(c) Universal Law
(d) None of the above
5. Why the Ionosphere layer in the atmosphere of the Earth facilitates radio communication?
1. Due to the presence of Ozone as it causes the reflection of radio waves to Earth.
2. Due to the very long wavelength of Radio waves.
Choose the correct option:
(a) Only 1
(b) Only 2
(c) Both 1 and 2
(d) Neither 1 nor 2

IAS Prelims Mock-Test 2020 – Set 13, 7 September
6. Some places are often seen in the news like Kunduz, Ghormuz and Ghazni. Where they are located?
(a) Saudi Arabia
(b) Afghanistan
(c) Kazakhstan
(d) Turkmenistan
7. Which of the following is the typical characteristic of the seasonal reversal of winds?
(a) Equatorial Climate
(b) Monsoon Climate
(c) Temperate Climate
(d) All the above
8. Consider the following statements regarding the Kisan Credit Card (KCC) scheme.
1, The Kisan Credit Card (KCC) scheme was introduced in 1998.
2. Its objective is to provide adequate and timely credit support from the banking system under a single window with a flexible and simplified procedure for the farmers for their overall credit requirements.
Which of the following statement(s) is/are correct?
(a) Only 1
(b) Only 2
(c) Both 1 and 2
(d) Neither 1 nor 2

IAS Prelims Mock-Test 2020 – Set 12, 5 September
9. Which of the following are Kharif crops?
1. Cotton
2. Rice
3. Groundnut
4. Wheat
Choose the correct option
(a) 1 and 4
(b) 2 and 3 only
(c) 1, 2 and 3
(d) 2, 3 and 4
10. Consider the following statements about SVANidhi Yojana.
1. The scheme is a Central Sector Scheme i.e. fully funded by the Ministry of Housing and Urban Affairs.
2. The scheme facilitate working capital loan up to 10,000.
3. The scheme will help street vendors to incentivise regular repayment and to reward digital transactions.
Which of the following statement(s) is/are correct?
(a) 1 and 2
(b) 1 and 3
(c) 2 and 3
(d) 1, 2 and 3

Ans: 1(c), 2(b), 3(b), 4(c), 5(d), 6(b), 7(b), 8(c), 9(c), 10(d)

IAS Prelims Mock-Test 2020 – Set 11, 4 September

Daily Gist of ‘The Hindu’, ‘PIB’, ‘Indian Express’ and Other Newspapers: 9 September, 2020