To clear the UPSC CSE 2020 exam, aspirants must be very strong in their fundamentals along with the current affairs. Adda247 has taken an important step to help all CSE aspirants by providing them daily quizzes on App. Now aspirants will get free quizzes to practice along with analysis of The Hindu, PIB, etc.

1. Consider the following statement(s) that depict “Dharma” and “Rita” a central idea of ancient Vedic civilisation of India.
1. The conception of obligations and of the discharge of one’s duties to oneself and to others was Dharma.
2. The fundamental moral law that governs the functioning of the universe and all it contained was Rita.
Which of the following statement(s) is/are correct?
(a) Only 1
(b) Only 2
(c) Both 1 and 2
(d) Neither 1 nor 2
2. The International Labour Organisation (ILO) convention no. 185 deals with?
(a) Treatment with labour equally
(b) Seafarer Identity Document
(c) Protection of workers against radiations
(d) List of labour works

IAS Prelims Mock-Test 2020 – Set 14, 8 September
3. Which of the following statement(s) is/are incorrect about Start-Up Village Entrepreneurship Programme (SVEP)?
1. It is implemented by Deendayal Antyodaya Yojana –National Rural Livelihoods Mission (DAY-NRLM), Ministry of Rural Development.
2. Since 2018, it is a sub-scheme.
3. It focuses on providing self-employment opportunities with financial assistance and training in business management.
Choose the correct option:
(a) 1 and 2
(b) Only 2
(c) 2 and 3
(d) 1 and 3
4. According to the Jain philosophy, the world is created and maintained by:
(a) Universal Faith
(b) Universal Soul
(c) Universal Law
(d) None of the above
5. Why the Ionosphere layer in the atmosphere of the Earth facilitates radio communication?
1. Due to the presence of Ozone as it causes the reflection of radio waves to Earth.
2. Due to the very long wavelength of Radio waves.
Choose the correct option:
(a) Only 1
(b) Only 2
(c) Both 1 and 2
(d) Neither 1 nor 2

IAS Prelims Mock-Test 2020 – Set 13, 7 September
6. Some places are often seen in the news like Kunduz, Ghormuz and Ghazni. Where they are located?
(a) Saudi Arabia
(b) Afghanistan
(c) Kazakhstan
(d) Turkmenistan
7. Which of the following is the typical characteristic of the seasonal reversal of winds?
(a) Equatorial Climate
(b) Monsoon Climate
(c) Temperate Climate
(d) All the above
8. Consider the following statements regarding the Kisan Credit Card (KCC) scheme.
1, The Kisan Credit Card (KCC) scheme was introduced in 1998.
2. Its objective is to provide adequate and timely credit support from the banking system under a single window with a flexible and simplified procedure for the farmers for their overall credit requirements.
Which of the following statement(s) is/are correct?
(a) Only 1
(b) Only 2
(c) Both 1 and 2
(d) Neither 1 nor 2

IAS Prelims Mock-Test 2020 – Set 12, 5 September
9. Which of the following are Kharif crops?
1. Cotton
2. Rice
3. Groundnut
4. Wheat
Choose the correct option
(a) 1 and 4
(b) 2 and 3 only
(c) 1, 2 and 3
(d) 2, 3 and 4
10. Consider the following statements about SVANidhi Yojana.
1. The scheme is a Central Sector Scheme i.e. fully funded by the Ministry of Housing and Urban Affairs.
2. The scheme facilitate working capital loan up to 10,000.
3. The scheme will help street vendors to incentivise regular repayment and to reward digital transactions.
Which of the following statement(s) is/are correct?
(a) 1 and 2
(b) 1 and 3
(c) 2 and 3
(d) 1, 2 and 3

Ans: 1(c), 2(b), 3(b), 4(c), 5(d), 6(b), 7(b), 8(c), 9(c), 10(d)

IAS Prelims Mock-Test 2020 – Set 11, 4 September

Daily Gist of ‘The Hindu’, ‘PIB’, ‘Indian Express’ and Other Newspapers: 9 September, 2020

To clear the UPSC CSE 2020 exam, aspirants must be very strong in their fundamentals along with the current affairs. Adda247 has taken an important step to help all CSE aspirants by providing them daily quizzes on App. Now aspirants will get free quizzes to practice along with analysis of The Hindu, PIB, etc.

1. Consider the following statements regarding the Khilafat Movement.
1. In 1919, the Khilafat movement arose to salvage the Ottoman caliph as a symbol of unity among the Muslim community in India during the British Raj.
2. The movement was initially bolstered by Gandhi’s noncooperation movement but fell apart after the abolition of the caliphate in 1924.
Which of the following statement(s) given above is/are correct?
(a) Only 1
(b) Only 2
(c) Both 1 and 2
(d) Neither 1 nor 2
2. Consider the following statements:
1. Subsonic cruise missile travels at a speed of around 0.8 Mach.
2. Supersonic cruise missile travels at a speed around 2-3 Mach.
3. Hypersonic cruise missile travels at least five times the speed of sound.
Which of the following statement(s) given above is/are correct?
(a) 1 and 2
(b) 1 and 3
(c) 2 and 3
(d) 1, 2 and 3

IAS Prelims Mock-Test 2020 – Set 13, 7 September
3. Which of the following statement(s) is/are incorrect about Foreign Contribution (Regulation) Act (FCRA), 2010.
1. Under FCRA act, the Foreign funding of voluntary organizations in India is regulated and is implemented by the Ministry of Home Affairs.
2. Under the Act, organisations are required to register themselves every three years.
3. The Acts ensures that the recipients of foreign contributions adhere to the stated purpose for which such contribution has been obtained.
Choose the correct option:
(a) 1 and 2
(b) Only 2
(c) 1 and 3
(d) Only 3
4. Consider the following statements regarding the Development of Finance Institution (DFI) recently in news.
1. To fill the gap in long-term finance for infrastructure sectors, the government is planning to set up a new Development Finance Institution (DFI).
2. It is proposed that it will be used to finance both social and economic infrastructure projects identified under the National Infrastructure Pipeline (NIP).
Which of the following statement(s) given above is/are correct?
(a) Only 1
(b) Only 2
(c) Both 1 and 2
(c) Neither 1 nor 2
5. In the context of Indian history, the essential elements of the feudal system is/are:
1. Central political authority is very strong and very weak provincial or local political authority.
2. Creation of the lord-vassal relationship between the feudal lord and his overlord.
3. The emergence of administrative structure based on control and possession of the land
Choose the correct option:
(a) 1 and 2
(b) 2 and 3
(c) 1 and 3
(d) 1, 2 and 3

IAS Prelims Mock-Test 2020 – Set 12, 5 September
6. Which of the following statement(s) is/are correct about the Government of India Act 1919?
1. Dyarchy introduced the concept of responsible government.
2. It introduced the concept of federal structure with a unitary bias.
3. Some Indian women also had the right to vote for the first time.
Choose the correct option:
(a) 1 and 2
(b) 1 and 3
(c) 2 and 3
(d) 1,2, and 3
7. Which of the following statement(s) is/are correct about Stem cells?
1. Stem cells are used for screening new drugs.
2. Induced pluripotent stem cells are stem cells that scientists make in the laboratory.
3. Stem cells can be derived from mammals only.
Choose the correct option:
(a) 1 and 2
(b) 1 and 3
(c) 2 and 3
(d) 1, 2 and 3
8. For the contraction of muscles, which of the following minerals are required by the human body?
1. Calcium
2. Sodium
3. Iron
Choose the correct option
(a) 1 only
(b) 1 and 2
(c) 2 and 3
(d) 1, 2 and 3

IAS Prelims Mock-Test 2020 – Set 11, 4 September
9. Why Narmada river flows to the west, while most other large peninsular rivers flow to the east?
1. It flows between the Vindhyas and the Satpuras.
2. It occupies a linear rift valley.
3. The land slopes to the west from Central India.
Choose the correct option:
(a) 1 and 3
(b) Only 2
(c) 2 and 3
(d) None
10. Sometimes seen in news Oslo Accords is concerned with which of these countries?
(a) Israel-Palestine
(b) Egypt-Sudan
(c) Iran-Iraq
(d) None of the above
Ans:1(c), 2(d), 3(b), 4(c), 5(c), 6(d), 7(a), 8(b), 9(b), 10(a)

Daily Gist of ‘The Hindu’, ‘PIB’, ‘Indian Express’ and Other Newspapers: 8 September, 2020

UPSC PRELIMS 2020 Batch | Bilingual | Live Classes

To clear the UPSC CSE 2020 exam, aspirants must be very strong in their fundamentals along with the current affairs. Adda247 has taken an important step to help all CSE aspirants by providing them daily quizzes on App. Now aspirants will get free quizzes to practice along with analysis of The Hindu, PIB, etc.

1. On behalf of the Peasants of Kheda, why Mahatma Gandhi organised a satyagraha movement?
1. At the time of drought, the administration did not suspend the land revenue.
2. In Gujarat, the administration proposed to introduce Permanent Settlement.
Select the correct answer from the statements given above.
(a) Only 1
(b) Only 2
(c) Both 1 and 2
(d) Neither 1 nor 2
2. State the reason behind producing thunder in the skies at the time of thunderstorm.
1. When cumulonimbus clouds meet in the sky.
2. Lightning that separates the nimbus clouds.
3. Upward movement of air and water particles violently.
Choose the correct option:
(a) Only 1
(b) 1 and 2
(c) 1, 2 and 3
(d) None of the above

IAS Prelims Mock-Test 2020 – Set 10, 3 September
3. World Health Organisation has recently launched E-2020 initiative. It is related to:
(a) Anti-biotic resistance
(b) Malaria elimination
(c) Providing solution for e-waste
(d) None of the above
4. Which of the following statement(s) is/are related to PACEsetter Fund Programme?
1. In 2015, the PACEsetter fund was constituted by India and the USA as a joint fund.
2. The objective of the PACEsetter Fund is to accelerate the commercialization of innovative off-grid clean energy access solutions by providing early-stage grant funding that would allow businesses to develop and test innovative products, business models and systems.
3. The main purpose of the Fund is to improve the viability of off-grid renewable energy businesses that sell small scale clean energy systems to individuals and communities without access to grid-connected power or with limited/intermittent access.
Choose the correct option:
(a) Only 1
(b) 1 and 2
(c) 1 and 3
(d) 1,2 and 3
5. Consider the following statement(s) regarding Brahmo Samaj?
1. Brahmo Samaj opposed idolatry.
2. For interpreting the religious text, it denied the need for a priestly class.
3. It popularised the doctrine that the Vedas are infallible.
Which of the following statement(s) given above is/are correct?
(a) Only 1
(b) 1 and 2
(c) Only 3
(d) 1,2 and 3

Register: Adda247 All India UPSC Free Prelims Mock On Teachers Day
6. Which of the following statement(s) is/are correct about the Biotechnology Industry Research Assistance Council (BIRAC)?
1. It is a not-for-profit Section 8, Schedule B, Public Sector Enterprise.
2. It is set up by Department of Biotechnology (DBT), Government of India.
3. It is an Interface Agency to strengthen and empower the emerging Biotech enterprise to undertake strategic research and innovation, addressing nationally relevant product development needs.
Choose the correct option:
(a) Only 1
(b) 1 and 2
(c) 2 and 3
(d) 1, 2 and 3
7. Consider the following statement regarding micro-irrigation.
1. Fertiliser or nutrient loss can be reduced.
2. In dryland farming, it is the only means of irrigation.
3. Receding of the groundwater table can be checked, in some areas of farming.
Which of the following given above statement(s) is/are not correct?
(a) Only 1
(b) 2 and 3
(c) Only 2
(d) 1, 2 and 3

IAS Prelims Mock-Test 2020 – Set 9, 2 September
8. What is the purpose of developing a genetically engineered form of brinjal known as the Bt-brinjal?
(a) To make it drought-resistant.
(b) To make it pest-resistant.
(c) To make its shelf-life longer.
(d) None of the above
9. What is the difference between Jagirdar and Zamindar, in context of Mughal India?
1. Jagirdars at that time have the right to collect revenue was to utilise the same for their salary and to meet their military obligations. Whereas te judicial and police functions were performed locally by zamindars.
2. The land assigned to the Jagirdars were hereditary and revenue rights of Zamindars were not hereditary.
Choose the correct option:
(a) Only 1
(b) Only 2
(c) Both 1 and 2
(d) Neither 1 nor 2
10. Consider the following statements regarding the Central Ground Water Authority (CGWA).
1. It has been constituted by the Environment (Protection) Act, 1986.
2. The objective is to regulate and control the development and management of groundwater resources in the country.
Which of the following statement(s) is/are correct about Central Ground Water Authority (CGWA)?
(a) Only 1
(b) Only 2
(c) Both 1 and 2
(d) Neither 1 nor 2
Ans:1(a), 2(d), 3(b), 4(d), 5(b), 6(d), 7(c), 8(b), 9(a), 10(c)

IAS Prelims Mock-Test 2020 – Set 8, 1 September

Daily Gist of ‘The Hindu’, ‘PIB’, ‘Indian Express’ and Other Newspapers: 4 September, 2020

To clear the UPSC CSE 2020 exam, aspirants must be very strong in their fundamentals along with the current affairs. Adda247 has taken an important step to help all CSE aspirants by providing them daily quizzes on App. Now aspirants will get free quizzes to practice along with analysis of The Hindu, PIB, etc.

1. Consider the following statements regarding Jakarta:
1. Jakarta was built on a marsh thereby prone to be submerged.
2. Due to climate change, the water levels in the Java Sea are rising and weather events are becoming more extreme.
3. Jakarta is among the world’s fastest sinking city.
4. It was the capital city of Indonesia.
Choose the correct answer from the given options:
(a) 1 and 2
(b) 1, 3 and 4
(c) 1, 2 and 3
(d) 1, 2, 3 and 4

UPSC (CSE) Prelims Admit Card 2020 Released: Download Admit Card @upsconline.nic.in
2. Ashfaqullah Khan, Chandra Shekhar Azad, Ram Prasad Bismil, Roshan Singh and Rajendra Lahiri were all associated with which of the following incident:
(a) Revolt, 1857
(b) Lahore Conspiracy
(c) Kakori Conspiracy
(d) Jallianwalla Bagh Massacre
3. In which of the following year the Rowlatt Act was passed?
(a) 1905
(b) 1917
(c) 1919
(d) 1920
4. Consider the following statements:
1. A Dargah is the tomb or shrine of an Islamic saint.
2. It was built as the mausoleum of Salim Chisti.
3. It has a square structure of the royal court called Mehfil Khana.
Which of the above statement(s) is/are correct with reference to Ajmer Dargah?
(a) 1 Only
(b) 1 and 3 Only
(c) 2 Only
(d) 1, 2 and 3 Only

Register: Adda247 All India UPSC Free Prelims Mock On Teachers Day
5. Which article of the Constitution of India confirms that all public places are open to all citizens?
(a) Article 17
(b) Article 16 (2)
(c) Article 18
(d) Article 15 (2)
6. Consider the following statements:
1. It was founded in the year 1957.
2. India has been a member since its inception.
3. It has 115 members and 20 regional associations or organisations as associate members.
Which of the above statement(s) is/are correct about the Association of World Election Bodies (A-WEB)?
(a) 1 and 2 Only
(b) 2 and 3 Only
(c) 1, 2 and 3 Only
(d) 2 Only
7. Which of the following body has/have authority to issue writs?
1. Supreme Court
2. Parliament
3. High Courts
4. District Courts
Choose the correct option from the given options:
(a) 1 Only
(b) 1 and 3
(c) 1, 2 and 3
(d) 1, 2, 3 and 4

IAS Prelims Mock-Test 2020 – Set 7, 31 August
8. Consider the following statements regarding Hurricane Dorian:
1. It is an extremely powerful tropical cyclone currently affecting the Bahamas and threatening the South-eastern United States.
2. It is developed from a tropical wave in the Central Atlantic.
3. It is categorised as a Category 5 storm on Saffir–Simpson Hurricane Wind Scale (SSHWS) with maximum sustained winds of 285 km per hour.
Choose the correct option from the given options:
(a) 1 and 2 Only
(b) 2 and 3 Only
(c) 2 Only
(d) 1, 2 and 3
9. Which of the following justify the meaning of supply of goods?
(a) Quantity of the good offered for sale at a particular price per unit of time
(b) Stock available for sale
(c) The actual production of the good
(d) Total stock in the warehouse

Daily Gist of ‘The Hindu’, ‘PIB’, ‘Indian Express’ and Other Newspapers: 2 September, 2020
10. After Independence, India followed a planned economy because:
1. It followed a five-year plan and required an outlook.
2. The Directive Principles of the Constitution of India indicated the planned vision of India.
3. The five-year plan does not indicate how much of each and every good and service is to be produced.
Choose the correct option from the given options:
(a) 1 Only
(b) 2 and 3 Only
(c) 1 and 3 Only
(d) 1, 2 and 3
Ans.: 1(d), 2(c), 3(c), 4(b), 5(d), 6(b), 7(b), 8(d), 9(d), 10(b)

IAS Prelims Mock-Test 2020 – Set 8, 1 September

Daily Gist of ‘The Hindu’, ‘PIB’, ‘Indian Express’ and Other Newspapers: 1 September, 2020

To clear the UPSC CSE 2020 exam, aspirants must be very strong in their fundamentals along with the current affairs. Adda247 has taken an important step to help all CSE aspirants by providing them daily quizzes on App. Now aspirants will get free quizzes to practice along with analysis of The Hindu, PIB, etc.

1. Which of the following statement(s) is/are correct with respect to compensation cess?
1. The cess will not be payable by exporters and those persons who have opted for compensation levy.
2. The cess will compensate the states for any revenue loss on account of the implementation of GST.
3. The input tax credit of this cess can be only used to pay compensation cess and not the other taxes like CGST, SGCT or IGST.
Choose the correct option:
(a) 1 and 2 only
(b) 3 only
(c) 1 and 3 only
(d) 1, 2 and 3

Daily Gist of ‘The Hindu’, ‘PIB’, ‘Indian Express’ and Other Newspapers: 29 August, 2020
2. Which of the following statements regarding the advisory jurisdiction of the Supreme Court are not correct?
1. It’s binding on the Supreme Court to offer its opinion on any matter mentioned it by the President.
2. The full bench of the Supreme Court hears any reference made to it under its power of advisory jurisdiction.
3. The Supreme Court opinion on reference under advisory jurisdiction isn’t binding on the government.
4. Not more than one reference at a time is often made to the Supreme Court under its power of advisory jurisdiction.
Choose the correct option
(a) 1 and 2
(b) 1 and 3
(c) 2 and 3
(d) 2 and 4
3. Which of the following tribes are Particularly Vulnerable Tribal Groups residing in the Andaman and Nicobar Islands?
1. Jarawas
2. Onges
3. Great Andamanese
4. Shompens
5. North Sentinelese
Choose the correct option
(a) 1, 2 and 4 only
(b) 1, 2, 3 and 5 only
(c) 1 and 5 only
(d) 1, 2, 3, 4 and 5

720x420.png

Register: Adda247 All India UPSC Free Prelims Mock On Teachers Day
4. Which of the following observations is/are not correct regarding Quit India Movement of 1942?
1. Quit India movement was launched by Mahatma Gandhi at Mumbai’s Gowalika Tank Maidan also known as August Kranti Maidan.
2. The outcome of the movement was that Congress was declared an unlawful association and its office all over the country were raided.
3. Quit India Movement was a spontaneous movement.
4. In general, the movement did not attract the labour class.
Choose the correct option
(a) 1 and 2
(b) 1 and 3
(c) Only 3
(d) 2, 3 and 4
5. Consider the following statements regarding Scheduled Castes and Scheduled Tribes:
1. Articles 341 and 342 of the Constitution of India define as to who would be Scheduled Castes and Scheduled Tribes with respect to any State or Union Territory.
2. The Central List of Scheduled Castes and Tribes is notified by the President.
3. The consent of the Parliament is not required to exclude or include castes in the List.
Which of the above statements are correct?
(a) 1 and 2 only
(b) 1 and 2 only
(c) 1, 2 and 3
(d) All of the above
6. Consider the following statements with respect to the Insolvency and Bankruptcy Code (IBC):
1. It does not provide for the initiation of insolvency proceedings against personal guarantors of corporate debtors.
2. Any person aggrieved by the order of the National Company Law Tribunal may make an appeal to the High Court.
Which of the above statement(s) is/are incorrect?
(a) 1 only
(b) 2 only
(c) Both 1 and 2
(d) Neither 1 nor 2

Daily Gist of ‘The Hindu’, ‘PIB’, ‘Indian Express’ and Other Newspapers: 28 August, 2020
7. Which of the following statement(s) is/are not correct about Hurricanes?
1. Hurricane Laura is considered as a category 3 storm.
2. Hurricanes rotate in a counter-clockwise direction around an “eye” in the Northern Hemisphere.
3. The word “hurricane” is used to refer to tropical cyclones.
4. These are very violent storms with dangerous weather conditions like high winds, heavy rainfall, storm surge, etc.
Select the answer from the codes given below:
a) 1 and 2
(b) 2 and 4
(c) Only 1
(d) 1and 3
8. Name the parties established by Dr. B.R Ambedkar?
1. The Peasants and Workers Party of India
2. All India Scheduled Castes Federation
3. The Independent Labour Party
Choose the correct option
(a) 1 and 2 only
(b) 2 and 3 only
(c) 1 and 3 only
(d) 1, 2 and 3
9. Consider the following statements about Balance of Payment (BOP).
1. The balance of payments (BOP) is a statement of all transactions made between entities in one country and the rest of the world over a defined period of time.
2. The balance of payments includes only the current account.
3. BOP statement helps the Government to decide only trade policies.
4. BOP of a country reveals its financial and economic status.
Which of the following statement(s) given above is/are incorrect?
(a) 1 and 2 only
(b) 2 and 3 only
(c) 3 and 4 only
(d) 2, 3 and 4
10. What does disguised unemployment in general means:
1. Marginal productivity of labour is zero.
2. Alternative employment is not available.
3. Large number of people remains unemployed.
4. Productivity of workers is low.
Choose the correct option
a) Only 1
(b) 1 and 2
(c) 2 and 3
(d) 1 and 4
Ans: 1(d), 2(d), 3(d), 4(c), 5(a), 6(a), 7(c), 8(b), 9(b), 10(a)

IAS Prelims Mock-Test 2020 – Set 5, 28 August

To clear the UPSC CSE 2020 exam, aspirants must be very strong in their fundamentals along with the current affairs. Adda247 has taken an important step to help all CSE aspirants by providing them daily quizzes on App. Now aspirants will get free quizzes to practice along with analysis of The Hindu, PIB, etc.

1. Consider the following statements related to Aryabhatta Research Institute of Observational-Sciences (ARIES).
1. On 22 March 2004, the 50-year-old State Observatory at Nanital was reincarnated as ARIES an acronym given for Aryabhatta Research Institute of Observational-Sciences.
2. It is an autonomous institute under the Department of Science and Technology, Govt. of India.
3. The main objective of ARIES is to provide national optical observing facilities to carry out research in the frontline areas of Astronomy and Astrophysics and Atmospheric Sciences.
4. At ARIES, the optical observations carried out are recognised only at the national level.
Which of the statement(s) given above is/are incorrect?
(a) Only 1
(b) 2 and 3
(c) 1, 3 and 4
(d) Only 4
2. Which of the following is/are not the features of the Government of India Act of 1858?
1. The double government system ended and abolished the Board of Control and Court of Directors.
2. It changed the designation of Viceroy of India to the Governor-General of India.
3. As per the Act a new office was created for Secretary of State for India, vested with complete authority and control over Indian administration.
4. It established an 11-member Council of India to assist the secretary of state for India. The council was an advisory body.
Select the correct answer using the codes given below:
(a) 2 only
(b) 1 and 3 only
(c) 2 and 4 only
(d) 3 and 4 only

Daily Gist of ‘The Hindu’, ‘PIB’, ‘Indian Express’ and Other Newspapers: 27 August, 2020
3. Which of the following are associated with Lord Lytton?
1. The title Kaiser-i-Hind was conferred on Queen Victoria.
2. Censorship was imposed on Vernacular Press.
3. The Factory Act was passed.
4. Quetta was occupied by the British.
Select the correct answer from the code given below:
(a) 1, 2 and 3
(b) 2 and 3
(c) 1 and 4
(d) 3 and 4
4. Consider the following statements regarding Honey Mission.
1. Through the flagship Honey Mission Programme, Khadi and Village Industries Commission (KVIC) creates self-employment for migrant workers.
2. Honey Mission was launched in August 2017 by KVIC.
3. The aim of the mission was to generate employment for the Adivasis, farmers, unemployed youth, and women by roping them in beekeeping while also increasing India’s honey production.
Which of the statement(s) given above is/are correct?
a) Only 2
b) 1 and 2
(c) 1 and 3
(d) 1, 2 and 3
5. Which of the following is/are correct about fold mountains?
1. Fold mountains are created through a process called orogeny.
2. Fold mountains are often associated with continental crust. They are formed at convergent plate boundaries, sometimes called continental collision zones or compression zones.
3. The rugged, soaring heights of the Himalayas, Andes, and Alps are all active fold mountains.
4. Fold mountains are formed from sedimentary rock.
Select the correct answer from the codes given below:
(a) 1 and 2
(b) 2 and 4
(c ) 1,2 and 3
(c) 1,2,3 and 4

Daily Gist of ‘The Hindu’, ‘PIB’, ‘Indian Express’ and Other Newspapers: 26 August, 2020
6. “Revenue neutral rate” term is used in reference to:
(a) Foreign Direct Investment (FDI)
(b) Disinvestment of Public Sector Units (PSUs)
(c) Goods and Service Tax (GST)
(d) None of the above
7. Which one of the following is not correct regarding the Indian Parliament?
(a) The Appropriation Bill must be passed by both the Houses of Parliament before it can be enacted into law.
(b) No money shall be withdrawn from the Consolidated Fund of India except under the appropriation made by the Appropriation Act.
(c) Finance Bill is required for proposing new taxes but no another Bill or Act is required for creating changes within the rates of taxes which are already under operation.
(d) No Money Bill can be introduced except on the recommendation of the President.
8. Which of the following statements is/are not correct about Open Market Operation (OMO)?
1. The sale and purchase of government securities and treasury bills by RBI or the central bank of the country are Open Market Operations.
2. The purpose of Open Market Operations is to regulate the money supply in the economy.
3. SBI carries out the Open Market Operations through commercial banks and does not directly deal with the public.
Select the correct answer from the codes given below:
(a) 1 and 2
(b) Only 1
(c ) Only 3
(d)1 and 3
9. Which among the following statement(s) is/are correct regarding India’s longest river Ropeway?
1. It will connect to the bank of Brahmaputra.
2. It is situated in Guwahati.
3. It will cover a distance of 1.8 Km.
4. It will connect two banks of the river Lohit.
Select the correct answer:
(a) 1 and 2
(b) 1,3 and 4
(c) 1, 2 and 3
(d) 1,2, 3 and 4

10. Which of the following factors impact ocean current formations?
1. Coriolis Force
2. Planetary Winds
3. Landmass
4. Salinity
Select the correct answer:
(a) 1 and 4
(b) 1, 3 and 4
( c) 1 and 3
(d) 1,2,3 and 4
Ans: 1(d), 2(c), 3(a), 4(d), 5(d), 6(c ), 7(c ), 8(c ), 9( c), 10(d)
IAS Prelims Mock-Test 2020 – Set 3, 26 August
UPSC PRELIMS 2020 Batch | Bilingual | Live Classes