To clear the UPSC CSE 2021 exam, aspirants must be very strong in their fundamentals along with the current affairs. Adda247 has taken an important step to help all CSE aspirants by providing them daily quizzes on App. Now aspirants will get free quizzes to practice along with analysis of The Hindu, PIB, etc.

1. The “Sthanakvasi” sect with reference to the religious practices in India belongs to:
(a) Vaishnavism
(b) Buddhism
(c) Shaivism
(d) Jainism

UPSC 2021 Online Coaching Classes | Bilingual GS Foundation Batch
2. According to the State of Global Air 2020, which of the following countries are among the top ten countries with the highest PM2.5 exposures in 2019?
1. India
2. Bangladesh
3. Pakistan
4. Nepal
Choose the correct option
(a) 1, 2 and 3
(b) 1, 3 and 4
(c) 1, 2 and 4
(d) 1, 2, 3 and 4
3. Consider the following statements regarding the Cost Inflation Index.
1. It is used to estimate the increase in the prices of goods and assets quarterly due to inflation.
2. It is calculated to match the prices to the inflation rate.
Which of the following statement(s) given above is/are correct?
(a) Only 1
(b) Only 2
(c) Both 1 and 2
(d) Neither 1 nor 2

IAS Prelims Mock-Test 2020 – Set 42, 22 October
4. Which of the following statement(s) is/are correct about the history of Indian rock-cut architecture?
1. The oldest surviving rock-cut caves in India is at Badami.
2. Emperor Chandragupta Maurya originally made the Barabar rock-cut caves for Ajivikas.
3. At Ellora, caves were made for different faiths.
Choose the correct answer.
(a) 1 only
(b) 2 and 3 only
(c) 3 only
(d) 1, 2 and 3
5. Consider the following statements regarding District Development Councils (DDC).
1. The term of the DDC will be three years.
2. The council will hold at least four “general meetings” in a year, one in each quarter.
3. The Additional District Development Commissioner (or the Additional DC) of the district shall be the Chief Executive Officer of the District Development Council
4. The members of DDC will be directly elected by voters in the Union Territory of Jammu and Kashmir.
Which of the following statement(s) given above is/are correct?
(a) 2 and 3
(b) 1, 3 and 4
(c) 1 and 4
(d) 2, 3 and 4

IAS Prelims Mock-Test 2020 – Set 41, 21 October
6. According to the Indian Constitution Article, which safeguards one’s right to marry the person of one’s choice?
(a) Article 18
(b) Article 19
(c) Article 21
(d) Article 25
7. Which of the following statement(s) is/are correct about Production-linked incentive (PLI) Scheme?
1. The scheme is announced by the government for mobile phones and medical equipments only.
2. Notified on April 1 as a part of the National Policy on Electronics.
Choose the correct answer.
(a) Only 1
(b) Only 2
(c) Both 1 and 2
(d) Neither 1 nor 2

IAS Prelims Mock-Test 2020 – Set 40, 20 October
8. In which of the following state of India, India’s first seaplane service will start?
(a) Kerala
(b) Gujarat
(c) Tamil Nadu
(d) Maharashtra

IAS Prelims Mock-Test 2020 – Set 39, 19 October
9. Consider the following statements regarding the OSIRIS-REx mission of NASA.
1. It is NASA’s first mission meant to return a sample from the ancient asteroid.
2. OSIRIS-Rex stands for Origins, Spectral Interpretation, Resource Identification, Security-Regolith Explorer.
3. Recently, NASA’s OSIRIS-REx spacecraft briefly touched asteroid Bennu.
Which of the following statements given above are correct?
(a) 1, 2 and 3
(b) 1 and 3
(c) 2 and 3
(d) 1 and 2
10. Which of the following Missiles developed under the Integrated Guided Missile Development Program (IGMDP)?
1. Prithvi
2. Agni
3. Trishul
4. Nag
5. Akash
Choose the correct answer
(a) 1, 3 and 4
(b) 1, 4 and 5
(c) 1, 2, 3 and 4
(d) 1, 2, 3, 4 and 5
Ans: 1(d), 2(d), 3(b), 4(c), 5(a), 6(c), 7(b), 8(b), 9(a), 10(d)

Daily Gist of ‘The Hindu’, ‘PIB’, ‘Indian Express’ and Other Newspapers: 23 October, 2020

UPSC Prelims Syllabus 2021: General Studies and CSAT for CSE

To clear the UPSC CSE 2021 exam, aspirants must be very strong in their fundamentals along with the current affairs. Adda247 has taken an important step to help all CSE aspirants by providing them daily quizzes on App. Now aspirants will get free quizzes to practice along with analysis of The Hindu, PIB, etc.

1. Under which categories recently, the Law Commission in its 255th Report has also made several recommendations on electoral reforms?
1. Limits on political contribution and party candidate expenditure.
2. Disclosure norms and requirements.
3. State funding of elections.
Choose the correct option
(a) 1 and 2
(b) 1 and 3
(c) Only 1
(d) 1, 2 and 3

UPSC 2021 Online Coaching Classes | Bilingual GS Foundation Batch
2. Recently, which State of India formally rejected the Central government’s three Farm Acts?
(a) Haryana
(b) Punjab
(c) Kerala
(d) West Bengal
3. In the Maratha infantry, the lowest rank was:
(a) Zumladar
(b) Nayak
(c) Hawaldar
(d) Patnaik

IAS Prelims Mock-Test 2020 – Set 41, 21 October
4. Consider the following statements regarding Dhrupad, a major tradition of Indian culture.
1. It is the most ancient style of Hindustani classical music that has survived until today in its original form.
2. The word Dhrupad is derived from DHRUVA the steadfast evening star that moves through our galaxy and PADA meaning poetry.
3. It is a form of devotional music that traces its origin to the ancient text of Athar Veda.
Which of the following statement(s) is/are correct?
(a) 1 and 2
(b) 2 and 3
(c) Only 3
(d) 1 and 3
5. Which of the following statement(s) is/are correct about Kaleshwaram Lift Irrigation Project?
1. It is a multi-purpose irrigation project, on the Godavari River in Telangana.
2. It was initiated in 2015.
3. Originally called Dr. B R Ambedkar Pranahita Chevella Sujala Sravanthi Project
Choose the correct option
(a) 1 and 2
(b) 1 and 3
(c) 2 and 3
(d) 1, 2 and 3

IAS Prelims Mock-Test 2020 – Set 40, 20 October
6. Name the reason when the annual Union Budget is not passed by the Lok Sabha?
(a) For suggestions, the Budget is referred to the Rajya Sabha.
(b) The Prime Minister submits the resignation of the Council of Ministers.
(c) The Budget is modified and presented again.
(d) The Union Finance Minister is asked to resign.
7. Consider the following statements.
1. Cybercrimes in India caused a Rs 1.25 trillion loss in 2019.
2. A scheme for the establishment of Indian Cyber Crime Cooperatives Centre (I4C) has been established to handle issues related to cybercrime in the country.
Which of the following statement(s) is/are correct?
(a) Only 1
(b) Only 2
(c) Both 1 and 2
(d) Neither 1 nor 2

IAS Prelims Mock-Test 2020 – Set 39, 19 October
8. Which of the following statement(s) is/are correct about the Demchok sector?
1. It is a disputed region situated near the confluence of the Charding Nullah and Indus River.
2. The area centered on the villages of Demchok, Ladakh and Demqog, Ngari Prefecture.
Choose the correct option
(a) Only 1
(b) Only 2
(c) Both 1 and 2
(d) Neither 1 nor 2

IAS Prelims Mock-Test 2020 – Set 38, 17 October
9. Consider the following statements regarding the Delimitation Commission.
1. The Delimitation Commission orders cannot be called in question before any court.
2. The Delimitation Commission is appointed by the President of India and works in collaboration with the Election Commission of India.
Which of the following statement(s) given above is/are correct?
(a) Only 1
(b) Only 2
(c) Both 1 and 2
(d) Neither 1 nor 2

IAS Prelims Mock-Test 2020 – Set 36, 15 October
10. Which of the following are the objectives of the Kisan Credit Card (KCC)?
1. Post-harvest expenses
2. Consumption requirements of farmer household.
3. Capital for maintenance of farm assets.
Choose the correct option
(a) 1 and 2
(b) 2 and 3
(c) 1 and 3
(d) 1, 2 and 3
Ans: 1(d), 2(b), 3(c), 4(a), 5(b), 6(b), 7(a), 8(c), 9(c), 10(d)

Daily Gist of ‘The Hindu’, ‘PIB’, ‘Indian Express’ and Other Newspapers: 22 October, 2020

UPSC Prelims Syllabus 2021: General Studies and CSAT for CSE

To clear the UPSC CSE 2021 exam, aspirants must be very strong in their fundamentals along with the current affairs. Adda247 has taken an important step to help all CSE aspirants by providing them daily quizzes on App. Now aspirants will get free quizzes to practice along with analysis of The Hindu, PIB, etc.

1. Who of the following founded the Workers & Peasant Party (WPP) in 1927 at Bombay?
(a) S.S Mirajkar
(b) K.N Juglekar
(c) S.V Ghate
(d) All the above

UPSC 2021 Online Coaching Classes | Bilingual GS Foundation Batch
2. Consider the following statements regarding the National Cooperative Development Corporation (NCDC).
1. It was set up under an Act of Parliament in 1963.
2. It functions under the Ministry of Agriculture and Farmers Welfare.
Which of the following statement(s) given above is/are correct?
(a) Only 1
(b) Only 2
(c) Both 1 and 2
(d) Neither 1 nor 2
3. What is the difference between “vote on account” and “interim budget”?
1. A “vote on account” only deals with the expenditure in Government’s budget, while an “interim budget” includes both expenditure and receipts.
2. The provision of a “vote-on-account” is used by a regular Government, while an “interim budget” is a provision used by a caretaker Government.
Which of the following statement(s) given above is/are correct?
(a) 1 only
(b) 2 only
(c) Both 1 and 2
(d) Neither 1 nor 2

IAS Prelims Mock-Test 2020 – Set 40, 20 October
4. In which of the following kingdom, building ‘Kalyana Mandapas’ was a notable feature in the temple construction?
(a) Rashtrakuta
(b) Chalukya
(c) Vijayanagara
(d) Chandela
5. Consider the following statements regarding the Blue Flag Programme.
1. The Blue Flag Programme is run by the international, non-governmental, non-profit organisation FEE (the Foundation for Environmental Education).
2. In 1983, it was started in France.
3. The Programme is for beaches and Marinas.
Which of the following statement(s) given above is/are correct?
(a) 1 and 2
(b) 1 and 3
(c) 2 and 3
(d) 1, 2 and 3

IAS Prelims Mock-Test 2020 – Set 39, 19 October
6. The campaign named ’10 Hafte 10 Baje 10 Minute’ is related to:
1. Anti-dengue
2. Anti-malaria
3. Anti-HIV
4. Anti-virus
Choose the correct option
(a) 1 and 3
(b) Only 1
(c) 1, 2 and 4
(d) Only 2
7. Which of the following historical places is/are also known for mural paintings?
1. Ajanta Caves
2. Lepakshi Temple
3. Sanchi Stupa
Choose the correct option
(a) 1 and 2
(b) Only 1
(c) 1 and 3
(d) 1, 2 and 3

IAS Prelims Mock-Test 2020 – Set 38, 17 October
8. Consider the following statements regarding the Zoological Survey of India.
1. It is a subordinate organisation of the Ministry of Environment, Forest and Climate Change.
2. It was established in 1918.
3. It has its headquarters at Kolkata and 16 regional stations located in different geographic locations of the country.
Which of the following statement(s) is/are incorrect?
(a) 1 and 2
(b) Only 2
(c) 2 and 3
(d) Only 3

IAS Prelims Mock-Test 2020 – Set 37, 16 October
9. Which of the following statement(s) is/are correct about currency chest?
1. To facilitate the distribution of banknotes and rupee coins, the Reserve Bank has authorised select scheduled banks to establish currency chests.
2. These are storehouses where banknotes and rupee coins are stocked on behalf of the Reserve Bank for distribution to bank branches in their area of operation.
Choose the correct option
(a) 1 only
(b) 2 only
(c) Both 1 and 2
(d) Neither 1 nor 2

IAS Prelims Mock-Test 2020 – Set 36, 15 October
10. What does “I promise to pay” clause on banknotes means?
1. As per Section 26 of Reserve Bank of India Act, 1934, the Bank is liable to pay the value of the banknote.
2. This is payable on demand by RBI, being the issuer.
3. I also denote the obligation on the part of the Bank towards the holder of the banknote.
Which of the following statement(s) given above is/are correct?
(a) 1 and 3
(b) 2 and 3
(c) 1 and 2
(d) 1, 2 and 3
Ans: 1(d), 2(c), 3(a), 4(c), 5(b), 6(b), 7(a), 8(b), 9(c), 10(d)

Daily Gist of ‘The Hindu’, ‘PIB’, ‘Indian Express’ and Other Newspapers: 21 October, 2020

UPSC Prelims Syllabus 2021: General Studies and CSAT for CSE

To clear the UPSC CSE 2021 exam, aspirants must be very strong in their fundamentals along with the current affairs. Adda247 has taken an important step to help all CSE aspirants by providing them daily quizzes on App. Now aspirants will get free quizzes to practice along with analysis of The Hindu, PIB, etc.

1. Consider the following statements.
1. India is the 2nd largest cotton producer and the largest consumer of cotton in the world.
2. India produces about 6.00 million tons of cotton every year which is about 23% of the world cotton.
3. India produces about 51% of the total organic cotton production of the world.
Which of the following statements given above is/are correct?
(a) 1 and 2
(b) 2 and 3
(c) 1 and 3
(d) 1, 2 and 3

UPSC 2021 Online Coaching Classes | Bilingual GS Foundation Batch
2. Which Mughal ruler had started the system of du-aspah sih-aspah?
(a) Aurangzeb
(b) Humayun
(c) Jahangir
(d) Akbar
3.  Which one of the following is not a fundamental duty, under the Constitution of India?
(a) To vote in public elections
(b) To develop the scientific temper
(c) To safeguard public property
(d) To abide by me Constitution and respect its ideals

IAS Prelims Mock-Test 2020 – Set 39, 19 October
4. Consider the following statements regarding Sadhna Pass.
1. It is previously known as Nastachun pass which is a mountain pass in Jammu and Kashmir.
2. It connects Karnah tehsil of Kupwara district with the rest of the Indian administrated Kashmir valley.
3. It is located in the vast Shams Bri mountainous range.
Which of the following statement(s) is/are correct?
(a) 1, 2 and 3
(b) 1 and 3
(c) Only 1
(d) 1 and 2
5. Which of the following statement(s) is/are correct about SLINEX 20?
1. It is a series of naval exercises between the Indian Navy and the Sri Lanka Navy.
2. The first SLINEX took place in 2003.
3. The latest edition will be held off Trincomalee, Sri Lanka.
Choose the correct option
(a) 1 and 3
(b) 1 and 2
(c) Only 1
(d) 2 and 3

IAS Prelims Mock-Test 2020 – Set 38, 17 October
6. In which state of India, ‘Ghar Tak Fibre’ Scheme has been recently inaugurated by Prime Minister Narendra Modi?
(a) Rajasthan
(b) Bihar
(c) Tamil Nadu
(d) Uttar Pradesh
7. Which of the following statement(s) is/are correct about Brahmos?
1. It is a joint venture between the Defence Research and Development Organisation of India (DRDO) and the NPOM of Russia.
2. Brahmos is named on the rivers Brahmaputra (India) and Moskva (Russia).
3. It is a supersonic missile travelling at a speed of Mach 2.8.
Choose the correct option.
(a) Only 1
(b) Both 1 and 2
(c) Both 2 and 3
(d) 1, 2 and 3

IAS Prelims Mock-Test 2020 – Set 37, 16 October
8. What was the name given to the royal bodyguards of the emperor during the Mughal period?
(a) Banduqchi
(b) Sowars
(c) Baraq-andaz
(d) Wala-Shuhis

IAS Prelims Mock-Test 2020 – Set 36, 15 October
9. Recently, the Zoological Survey of India (ZSI) brought a study on skinks which is titled as Skinks of India. Here, Skinks represent:
(a) Parrot
(b) Lizard
(c) Blue-Whale
(d) Bacteria
10. Which of the following statement(s) is/are correct about ‘Murder Hornets’?
1. It is native to East Asia and Japan.
2. These predators are infamous for ruthlessly ripping apart honeybees and decimating their hives.
3. They also pose a threat to human beings. Their potent stingers deliver venom.
Chosse the correct option
(a) 1, 2 and 3
(b) 1 and 2
(c) 1 and 3
(d) 2 and 3
Ans: 1(d), 2(c), 3(a), 4(a), 5(a), 6(b), 7(d), 8(d), 9(b), 10(a)

Daily Gist of ‘The Hindu’, ‘PIB’, ‘Indian Express’ and Other Newspapers: 20 October, 2020

UPSC Prelims Syllabus 2021: General Studies and CSAT for CSE

To clear the UPSC CSE 2021 exam, aspirants must be very strong in their fundamentals along with the current affairs. Adda247 has taken an important step to help all CSE aspirants by providing them daily quizzes on App. Now aspirants will get free quizzes to practice along with analysis of The Hindu, PIB, etc.

1. Which of the following statement(s)is/are correct?
1. Article 148 provides for an independent office of the CAG. It is the supreme audit institution of India.
2. Articles 149-151 provides Duties & Powers, Form of Accounts of the Union and the States and Audit Reports.
3. Article 279 provides a calculation of net proceeds, etc.
4. Sixth Schedule mentions about the administration of Tribal Areas in the States of Assam, Meghalaya, Tripura and Mizoram.
Choose the correct option
(a) 1, 2 and 4
(b) 2, 3 and 4
(c) Only 1 and 4
(d) 1, 2, 3 and 4

UPSC 2021 Online Coaching Classes | Bilingual GS Foundation Batch
2. Which Indian city Kamal-ud-din, Abd-ur-Razzaq ibn Ishaq Samarqandi, a Persian Islamic Scholar, visited during the early 1440s?
(a) Calicut
(b) Surat
(c) Chennai
(d) Madurai
3. In the context of Medieval India, Manigramam and Nanadesi were:
(a) Temples
(b) Guilds
(c) Kingdoms
(d) Villages

IAS Prelims Mock-Test 2020 – Set 37, 16 October
4. Which of the following is/are not the Directive Principles of State Policy?
1. Equal pay for equal work for men and women
2. Promote equal justice and free legal aid to the poor
3. Right to public assistance
4. Freedom of association
Choose the correct option
(a) 2 and 3
(b) 1 and 4
(c) 1 and 3
(d) Only 4
5. Consider the following statements regarding In Vitro Fertilisation (IVF).
1. It is one of the more widely known types of Assisted Reproductive Technology (ART).
2. In vitro comes from the Latin word ‘in glass.
Which of the following statement(s) given above is/are correct?
(a) Only 1
(b) Only 2
(c) Both 1 and 2
(d) Neither 1 nor 2

IAS Prelims Mock-Test 2020 – Set 36, 15 October
6. Which of the following statements are correct regarding Goods and Service Tax (GST)?
1. It was introduced through the 101st Constitution Amendment Act, 2017.
2. It is essentially a consumption tax and is levied at the final consumption point.
3. It has a 4-tier tax structure for all goods and services under the slabs- 5%, 12%, 18% and 28%.
Choose the correct option
(a) 1 and 2
(b) 1 and 3
(c) 2 and 3
(d) 1, 2 and 3

IAS Prelims Mock-Test 2020 – Set 35, 14 October
7. Which of the following is/are the subspecies of Asian Elephant?
(a) The Indian
(b) Sumatran
(c) Sri Lankan
(d) All the above
8. Consider the following statements regarding Geneva Conventions.
1. The first Geneva Convention protects wounded and sick soldiers on land during the war.
2. The second Geneva Convention protects wounded, sick and shipwrecked military personnel at sea during the war.
3. The third Geneva Convention applies to prisoners of war.
4. The fourth Geneva Convention affords protection to civilians, including in occupied territory.
Which of the following statements given above are correct?
(a) 1, 3 and 4
(b) 1,2 and 3
(c) 1 and 3
(d) 1, 2, 3 and 4

IAS Prelims Mock-Test 2020 – Set 34, 12 October
9. Recently which variety of wheat has doubled the crop yield for farmers in Karanjkhop, a village in Maharashtra?
(a) MACP 6492
(b) MACS 6478
(c) MACS 4028
(d) MACI 4286
10. Name the characteristic climate of the Tropical Savannah Region?
(a) Rainfall in winter only
(b) A definite dry and wet season
(c) Rainfall throughout the year
(d) An extremely short dry season
Ans: 1(d), 2(a), 3(b), 4(d), 5(c), 6(c), 7(d), 8(d), 9(b), 10(b)

Daily Gist of ‘The Hindu’, ‘PIB’, ‘Indian Express’ and Other Newspapers: 17 October, 2020

UPSC Prelims Syllabus 2021: General Studies and CSAT for CSE

To clear the UPSC CSE 2021 exam, aspirants must be very strong in their fundamentals along with the current affairs. Adda247 has taken an important step to help all CSE aspirants by providing them daily quizzes on App. Now aspirants will get free quizzes to practice along with analysis of The Hindu, PIB, etc.

1. Under the World Bank’s STARS Project, which of the following Indian States quality and governance of school education will be improved?
1. Himachal Pradesh
2. Kerala
3. Madhya Pradesh
4. Maharashtra
5. Rajasthan
6. Odisha
Choose the correct option
(a) 1, 3, 4 and 5
(b) 2, 4, 5 and 6
(c) 1, 2, 3, 5 and 6
(d) 1, 2, 3, 4, 5 and 6

UPSC 2021 Online Coaching Classes | Bilingual GS Foundation Batch
2. Consider the following statements.
1. Thalassemia Bal Sewa Yojana was launched in 2017.
2. The scheme is a Coal India CSR funded Hematopoietic Stem Cell Transplantation (HSCT) program.
3. Thalassemia is a chronic blood disorder.
4. It is a genetic disorder due to which a patient cannot make enough haemoglobin found in Red Blood Cells (RBC’s).
Which of the following statements given above are correct?
(a) 1, 2 and 3
(b) 2, 3 and 4
(c) 1, 3 and 4
(d) 1, 2, 3 and 4

IAS Prelims Mock-Test 2020 – Set 36, 15 October
3. Consider the following statements.
1. Every year, FAO publishes the State of the World’s Forests.
2. FAO and the World Health Organization created the Codex Alimentarius Commission in 1961.
3. FAO created the International Plant Protection Convention or IPPC in 1952.
4. FAO is depositary of the International Treaty on Plant Genetic Resources for Food and Agriculture, also called Plant Treaty, Seed Treaty or ITPGRFA, entered into force on 29 June 2004.
Which of the following statements given above are correct?
(a) 1, 2 and 3
(b) 2, 3 and 4
(c) 1, 3 and 4
(d) 1, 2, 3 and 4
4. Those Mughals who are from their mother’s side were the descendants of:
(a) Afghanis
(b) Turkish
(c) Romans
(d) Mongols

IAS Prelims Mock-Test 2020 – Set 35, 14 October
5. How many Mansabdars were there in the reign of Akbar?
(a) 26
(b) 28
(c) 29
(d) 31
6. The formation of African and Eurasian desert belt is due to:
1. It is located in the subtropical high-pressure cells.
2. It is under the influence of warm ocean currents.
Which of the following statement(s) given above is/are correct?
(a) Only 1
(b) Only 2
(c) Both 1 and 2
(d) Neither 1 nor 2

IAS Prelims Mock-Test 2020 – Set 34, 12 October
7. What are the benefits of holographic imaging?
1. The test could be done in under 30 minutes.
2. It is highly accurate.
3. It can be performed by minimally trained personnel.
Choose the correct option
(a) 1, 2 and 3
(b) 1 and 3
(c) 2 and 3
(d) 1 and 2
8. What would happen, if a commodity is provided free to the public by the Government?
(a) the opportunity cost is ignored.
(b) the opportunity cost is transferred from the consumers of the product to the tax-paying public.
(c) the opportunity cost is zero.
(d) the opportunity cost is transferred from the consumers of the product to the Government.

IAS Prelims Mock-Test 2020 – Set 33, 8 October
9. Consider the following statements regarding CRISPR Technology.
1. The CRISPR stands for Clustered Regularly Interspaced Short Palindromic Repeats technology.
2. The technology is used for gene-editing and was first developed in 2012.
Which of the following statement(s) given above is/are correct?
(a) Only 1
(b) Only 2
(c) Both 1 and 2
(d) Neither 1 nor 2
10. Which of the following provisions of the Indian Constitution have a bearing on Education?
1. Directive Principles of State Policy
2. Rural and Urban Local Bodies
3. Fifth Schedule
4. Sixth Schedule
3. Seventh Schedule
Choose the correct option
(a) 1 and 2 only
(b) 3, 4 and 5 only
(c) 1, 2 and 5 only
(d) 1, 2, 3, 4 and 5

Ans: 1(d), 2(d), 3(b), 4(d), 5(c), 6(a), 7(a), 8(d), 9(c), 10(c)

Daily Gist of ‘The Hindu’, ‘PIB’, ‘Indian Express’ and Other Newspapers: 16 October, 2020

UPSC Prelims Syllabus 2021: General Studies and CSAT for CSE

To clear the UPSC CSE 2021 exam, aspirants must be very strong in their fundamentals along with the current affairs. Adda247 has taken an important step to help all CSE aspirants by providing them daily quizzes on App. Now aspirants will get free quizzes to practice along with analysis of The Hindu, PIB, etc.

1. In which of the following regions, the Visvesvaraya award recognises the countries with a maximum floating solar capacity?
1. Asia Pacific Region
2. Africa Region
3. Europe
4. Latin America and Caribbean Region
Choose the correct option
(a) 1, 2, 3 and 4
(b) 1, 2 and 3
(c) 2, 3 and 4
(d) 1, 3 and 4

UPSC 2021 Online Coaching Classes | Bilingual GS Foundation Batch
2. Consider the following statements about eVIN.
1. eVIN stands for Electronic Vaccine Intelligence Network.
2. It is an innovative technological solution.
3. This is being implemented under the National Health Mission (NHM) by the Ministry of Health and Family Welfare.
Which of the following statements given above is/are correct?
(a) 1 and 2
(b) 2 and 3
(c) 1 and 3
(d) 1, 2 and 3
3. Name the place which is famous for the Indian Army who fought to the ‘last man, last round’ on 18 November, 1962.
(a) Rezang La (Chushul)
(b) Duqm Port
(c) Changru near Kalapani
(d) Kovilpatti, Tamil Nadu

IAS Prelims Mock-Test 2020 – Set 35, 14 October
4. Designations ‘Mahattara’ and Pattakila’ in medieval history were used for
(a) village headmen
(b) chiefs of craft guilds
(c) military officers
(d) specialists in Vedic rituals
5. Which of the following statement(s) is/are correct about the International Solar Alliance (ISA)?
1. It is an Indian initiative launched by the Prime Minister of India and the President of France.
2. It was launched on 30 November 2018 in Paris, France.
3. Till now 87 countries have signed the Framework Agreement of the ISA and Nicaragua, a Central African Country is the 87th and the latest country to sign the agreement.
Choose the correct option
(a) 1, 2 and 3
(b) Only 1
(c) 2 and 3
(d) 1 and 3

IAS Prelims Mock-Test 2020 – Set 34, 12 October
6. In context with the Vijayanagar Art and Culture, what does Kalayanmandapas mean?
(a) A residential place for nobles
(b) A Marriage hall within the temple complex
(c) A name of God
(d) A room for meeting the purpose of royals
7.Consider the following statements regarding the United Nations Human Rights Council (UNHRC).
1. It was established in 2007.
2. Its headquarter is at Geneva, Switzerland.
3. The UNHRC has 47 members elected for staggered three-year terms on a regional group basis from 5 groups.
4. The UNHRC holds regular sessions three times a year, in March, June, and September.
Which of the following statements given above are correct?
(a) 1,2 and 3
(b) 1, 3 and 4
(c) 2, 3 and 4
(d) 2 and 3

IAS Prelims Mock-Test 2020 – Set 33, 8 October
8. Earthshot Prize is centred around some Earthshot challenges. Select those challenges.
1. Protect and restore nature.
2. Clean our air.
3. Revive our oceans.
4. Build a waste-free world.
5. Fix our climate.
Choose the correct option
(a) 1,2 and 4
(b) 2, 4 and 5
(c) 1, 3, 4 and 5
(d) 1, 2, 3, 4 and 5
9. Consider the following statements regarding Murder hornet.
1. They are native to East Asia and Japan
2. These predators are infamous for ruthlessly ripping apart honeybees and decimating their hives.
3. They also pose a threat to human beings. Their potent stingers deliver venom.
Which of the following statements given above are correct?
(a) 2 and 3
(b) 1 and 3
(c) 1 and 2
(d) 1, 2 and 3

IAS Prelims Mock-Test 2020 – Set 32, 7 October
10. With which one of the following, the money multiplier in an economy increases?
(a) Increase in population of the country
(b) Increase in banking habit of the population
(c) Increase in the cash reserve ratio
(d) None of the above

Ans: 1(a), 2(d), 3(a), 4(a), 5(d), 6(b), 7(c), 8(d), 9(d), 10(b)

Daily Gist of ‘The Hindu’, ‘PIB’, ‘Indian Express’ and Other Newspapers: 15 October, 2020

UPSC Prelims Syllabus 2021: General Studies and CSAT for CSE

To clear the UPSC CSE 2021 exam, aspirants must be very strong in their fundamentals along with the current affairs. Adda247 has taken an important step to help all CSE aspirants by providing them daily quizzes on App. Now aspirants will get free quizzes to practice along with analysis of The Hindu, PIB, etc.

1. Which of the following statements are correct about SVAMITVA scheme?
1. It was launched by the PM Narendra Modi in April 2020.
2. It is a central scheme of the Ministry of Panchayati Raj and Rural Development.
3. The scheme focuses on mapping rural-inhabited lands using drones.
Choose the correct option
(a) 1 and 2
(b) 2 and 3
(c) 1 and 3
(d) 1, 2 and 3

UPSC 2021 Online Coaching Classes | Bilingual GS Foundation Batch
2. Which of the following statement is/are correct about LAYS concept?
1. It stands for ‘Learning Adjusted Year of Schooling” concept.
2. Introduced by the World Bank.
3. It is years of schooling only of human capital in a society.
Choose the correct option
(a) 1, 2 and 3
(b) 1 and 2
(c) Only 1
(d) 2 and 3
3. Consider the following statements regarding the Blue Flag Programme.
1. It started in France in 1985.
2. For beaches and marinas, it is run by the international, non-governmental, non-profit organisation FEE.
3. It has been implemented in Europe since 1987, and in areas outside Europe since 2001.
Which of the following statement(s) is/are correct?
(a) 1 and 2
(b) Only 1
(c) 1 and 3
(d) 1, 2 and 3

IAS Prelims Mock-Test 2020 – Set 34, 12 October
4. Consider the following statements
1. ‘Bijak’ is a composition of the teachings of Saint Dadu Dayal.
2. The Philosophy of Pushti Marg was propounded by Madhvacharya.
Which of the statements given above is/are correct?
(a) 1 only
(b) 2 only
(c) Both 1 and 2
(d) Neither 1 nor 2
5. Who authorised for the withdrawal of funds from the Consolidated Fund of India?
(a) The President of India
(b) The Parliament of India
(c) The Prime. Minister of India
(d) The Union Finance Minister

IAS Prelims Mock-Test 2020 – Set 33, 8 October
6. Which of the following statement(s) is/are correct regarding Bhai Taru Singh?
1. He was born in 1720.
2. He was a prominent Sikh martyr known for sacrificing his life, in the name of protecting Sikh values, by having had his head scalped rather than cutting his hair and converting to Islam.
Choose the correct option
(a) 1 only
(b) 2 only
(c) Both 1 and 2
(d) Neither 1 nor 2
7. Who among the following is/are awarded 2020 Nobel Prize in Economic Sciences?
1. Paul Milgrom
2. Robert Wilson
3. Harvey J. Alter
4. Michael Houghton
5. Charles M. Rice
Choose the Correct Option
(a) 1, 3 and 4
(b) 1 and 2
(c) 3, 4 and 5
(d) 2 and 4

IAS Prelims Mock-Test 2020 – Set 32, 7 October
8. Which among the following are the main goals of the Shanghai Cooperation Organisation (SCO)?
1. Strengthening mutual trust and neighbourliness among the member states.
2. Making joint efforts to maintain and ensure peace, security and stability in the region.
3. Moving towards the establishment of a democratic, fair and rational new international political and economic order.
4. Promoting their effective cooperation in politics, trade, the economy, research, technology and culture.
Choose the correct option
(a) 1, 2, 3 and 4
(b) 1, 3 and 4
(c) 2, 3 and 4
(d) 1, 2 and 3a
9. Which of the following is/are correct about Line of Credit (LoC)?
1. The Line of Credit is not a grant but a ‘soft loan’.
2. It is provided on concessional interest rates to developing and developed countries.
3. The LOCs also helps to promote exports of Indian goods and services.
Choose the correct option
(a) 1 and 3
(b) 2 and 3
(c) 1 and 2
(d) 1, 2 and 3

IAS Prelims Mock-Test 2020 – Set 31, 6 October

10. Consider the following statements regarding Gausatva Kavach.
1. It is a “chip” made of cow dung.
2. It is claimed that this clip reduces radiation from mobile handsets.
Which of the following statement(s) given above is/are correct?
(a) Only 1
(b) Only 2
(c) Both 1 and 2
(d) Neither 1 nor 2

Daily Gist of ‘The Hindu’, ‘PIB’, ‘Indian Express’ and Other Newspapers: 14 October, 2020

UPSC Prelims Syllabus 2021: General Studies and CSAT for CSE

To clear the UPSC CSE 2021 exam, aspirants must be very strong in their fundamentals along with the current affairs. Adda247 has taken an important step to help all CSE aspirants by providing them daily quizzes on App. Now aspirants will get free quizzes to practice along with analysis of The Hindu, PIB, etc.

1. Consider the following statements regarding the New Development Bank.
1. In 2013, it was established at the 5th BRICS Summit at Fortaleza, Brazil.
2. It is headquartered in Shanghai, China.
3. The bank is set up to foster greater financial and development cooperation among the five emerging markets.
Which of the following statements is/are correct?
(a) 1 and 2
(b) 2 and 3
(c ) 1 and 3
(d) 1, 2 and 3

UPSC 2021 Online Coaching Classes | Bilingual GS Foundation Batch
2. Which of the following chemicals have been approved by the Union Cabinet under the Stockholm Convention on Persistent Organic Pollutants (POPs)?
1. Hexabromobiphenyl
2. Pentachlorobenzene
3. Hexachlorobutadiene
4. Chlordecone
Choose the correct option
(a) 1, 2 and 3
(b) 2, 3 and 4
( c) 1, 3 and 4
(d) 1, 2, 3 and 4
3. Which of the following has launched India’s first low-cost COVID-19 test FELUDA?
(a) Ambani Group
(b) Tata Group
( c) Adani Group
(d) Government of India

List of 2020 Nobel Prize Winners
4. On which of the following date the Access to Information Day is observed?
(a) 27 September
(b) 28 September
(c ) 29 September
(d) 30 September
5. Which of the following state-provided interest-free loan to women’s group under Mukhya Mantri Mahila Utkarsh Yojana?
(a) Bihar
(b) Madhya Pradesh
(c) Gujarat
(d) Uttar Pradesh

IAS Prelims Mock-Test 2020 – Set 33, 8 October
6. How many Indian beaches have been recommended for the Blue Flag International Eco-level?
(a) 5
(b) 7
(c) 8
(d) 9
7. Rashtriya Raksha University Bill 2020 has been passed by the Parliament for which of the following State?
1. Gujarat
2. Bihar
3. Madhya Pradesh
4. Rajasthan
5. Delhi
Choose the correct option
(a) 1, 2, 3, 4 and 5
(b) Only 2, 3 and 4
(c) Only 1 and 5
(d) Only 1

IAS Prelims Mock-Test 2020 – Set 32, 7 October
8. Name the following incident due to which Gandhi Ji called off Non-Cooperation Movement?
1. First World War
2. Rowlatt Act
3. Chauri Chaura
4. Removal of Khalifa
Choose the correct option
(a) 1 and 2
(b) Only 4
(c ) Only 3
(d) 1 and 3
9. Consider the following statement(s) regarding the Rapid Action Force (RAF).
1. It was raised in October 1992.
2. Its motto is “Serving Humanity with Sensitive Policing”.
3. It is a specialised wing of the Central Reserve Police Force (CRPF).
Which of the following statement(s) is/are correct?
(a) 1 and 2
(b) 2 and 3
(d) 1 and 3
(d) 1, 2 and 3

IAS Prelims Mock-Test 2020 – Set 31, 6 October
10. Consider the following statement(s) regarding Revolt of 1857.
1. It was an uprising against the rule of British East India Company.
2. It was started on 10 May, 1857 in the form of a mutiny of sepoy.
3. It is described as the first war of Independence.
Which of the following statement(s) is/are correct?
(a) 1, 2 and 3
(b) 1 and 2
(c ) 2 and 3
(d) 1 and 3
Ans: 1(b), 2(d), 3(d), 4(b), 5(d), 6(c), 7(d), 8(c), 9(d), 10(a)

Daily Gist of ‘The Hindu’, ‘PIB’, ‘Indian Express’ and Other Newspapers: 12 October, 2020

UPSC Monthly Current Affairs Capsule: September 2020

UPSC Prelims Syllabus 2021: General Studies and CSAT for CSE

To clear the UPSC CSE 2021 exam, aspirants must be very strong in their fundamentals along with the current affairs. Adda247 has taken an important step to help all CSE aspirants by providing them daily quizzes on App. Now aspirants will get free quizzes to practice along with analysis of The Hindu, PIB, etc.

1. Which among the following statement/s is/are correct?
1. Garo, Jaintia and Khasi tribes of Meghalaya are all matrilineal communities.
2. All these are clubbed as “unrepresented tribes” for nomination in Meghalaya’s autonomous tribal councils.
(a) 1 only
(b) 2 only
(c) Both 1 and 2
(d) Neither 1 nor 2

720X420 23-9-2020.jpg

UPSC 2021 Online Coaching Classes | Bilingual GS Foundation Batch
2. Manu recommended higher punishment for which among the following offences to Brahamans than the persons of other varnas?
(a) Theft
(b) Profanity
(c) Murder
(d) Treason
3. Who among the following was not a part of the “Bombay Triumvirate”?
(a)Badruddin Tyabji
(b)K.T. Telang
(c)Dadabhai Naoroji
(d) Pherozeshah Mehta

IAS Prelims Mock-Test 2020 – Set 32, 7 October
4. With respect to the Comprehensive National Nutrition Survey (CNNS) consider the following statements :
1. It has been conducted by the Ministry of Health and Family Welfare and the United Nations Children Fund (UNICEF).
2. It includes pre-schoolers, school-age children, and adolescents in both urban and rural areas across India.
Which of the given statement/s is/are INCORRECT?
(a) 1 only
(b) 2 only
(c) Both 1 and 2
(d) Neither 1 nor 2

UPSC Prelims Syllabus 2021: General Studies and CSAT for CSE
5. Which among the following age marks a very distinct growth in the population of Human beings compared to other ages?
(a) Mesolithic age
(b) Neolithic Age
(c) Lower Paleolithic age
(d) Upper Paleolithic Age

IAS Prelims Mock-Test 2020 – Set 31, 6 October
6. With respect to the zinc deficiency, which among the following statement/s is/are correct?
1. Rising carbon dioxide levels can accelerate zinc deficiency in crops.
2. Zinc deficiency causes diarrhoea, growth retardation, loss of appetite and impaired immune function.
(a) 1 only
(b) 2 only
(c) Both 1 and 2
(d) Neither 1 nor 2
7. Cooch Behar in West Bengal is famous for which among the following industries?
(a) Cotton Cloth Industry
(b) Glass Industry
(c) Petroleum Industry
(d) Silk Industry

IAS Prelims Mock-Test 2020 – Set 29, 29 September
8. Garo and Khasi hills are a part of which of the following ranges?
(a) Himalayas
(b) Satpura
(c) Eastern Ghat
(d) Vindhya
9. Which among the following statement(s) is/are incorrect?
(a) Kutch peninsula is made of tertiary rock system
(b) West coast plain is narrower than the East Coast plain
(c) Nilgiri is the nodal point of Western Ghats, Eastern Ghats and Southern system
(d) All are correct
10. Which of the given statement/s is/are correct with respect to Hypoxia -Inducible Factors (HIF)?
1. It regulates the production of red blood cells.
2. When the level of oxygen in the cells increases, HIF in the cells increases.
(a) 1 only
(b) 2 only
(c) Both 1 and 2
(d) Neither 1 nor 2
Ans. 1(a), 2(a), 3(c), 4(c), 5(a), 6(c), 7(d), 8(a), 9(d), 10(a)

IAS Prelims Mock-Test 2020 – Set 28, 28 September

Daily Gist of ‘The Hindu’, ‘PIB’, ‘Indian Express’ and Other Newspapers: 8 October, 2020

UPSC Monthly Current Affairs Capsule: September 2020