To clear the UPSC CSE 2020 exam, aspirants must be very strong in their fundamentals along with the current affairs. Adda247 has taken an important step to help all CSE aspirants by providing them daily quizzes on App. Now aspirants will get free quizzes to practice along with analysis of The Hindu, PIB, etc.

1. Which of the following are the provisions of the Foreign Contribution (Regulation) Amendment Bill, 2020?
1. The Bill bars public servants from receiving foreign contributions.
2. The Bill prohibits the transfer of foreign contribution to any other person.
3. The Bill proposes that not more than 20% of the total foreign funds received could be defrayed for administrative expenses.
Choose the correct option
(a) 1 and 2
(b) 1 and 3
(c) Only 3
(d) 1, 2 and 3

720X420 23-9-2020.jpg

UPSC 2021 Online Coaching Classes | Bilingual GS Foundation Batch
2. Consider the following statements.
1. The Legal Services Authorities Act, 1987 was amended in 2002 to provide for the establishment of the Permanent Lok Adalats.
2. Lok Adalats deal with cases pertaining to the public utility services like transport, postal, telegraph etc.
3. It shall consist of a Chairman who is or has been a district judge or additional district judge or has held judicial office higher in rank than that of the district judge and three other persons having adequate experience in public utility services.
Which of the following statement(s) given above is/are correct?
(a) 1, 2 and 3
(b) 1 and 2
(c) 2 and 3
(d) Only 2

IAS Prelims Mock-Test 2020 – Set 25, 24 September
3. Consider the following statements regarding the Contingency Fund of India?
1. Under the provisions of Article 267, it was created.
2. In 1951, it was created.
3. It is held by the Finance Secretary on behalf of the President.
4. Its amount will be determined by the President.
Which of the following statements given above are true?
(a) 1 and 3
(b) 1, 3 and 4
(c) 2, 3 and 4
(d) 3 and 4
4. Which of the following factors influence the ocean currents?
1. Air pressure and wind
2. Rotation of the Earth
3. Density of ocean water
4. Revolution of the Earth
Choose the correct option
(a) 1 and 2
(b) 1, 2 and 3
(c) 1 and 4
(d) 2, 3 and 4

IAS Prelims Mock-Test 2020 – Set 24, 23 September
5. Consider the following statements.
1. Adjournment is to suspend the work in a sitting for a specialised time, which may be hours, days or weeks.
2. Adjournment sine die is terminating a sitting of Parliament for an indefinite period.
3. The power of adjournment, as well as adjournment sine, die lies with the presiding officer (Speaker or Chairman) of the House.
Which of the following statements given above are correct?
(a) 1, 2 and 3
(b) 1 and 2
(c) 2 and 3
(d) Only 2
6. Which of the following evidences says that the Himalayas are young fold mountains?
1. U-turn river courses
2. Deep gorges
3. Parallel mountain ranges
4. Steep gradients causing land-sliding
Choose the correct option
(a) 1 and 2
(b) 1,2 and 4
(c) 3 and 4
(d) 1, 2, 3 and 4

IAS Prelims Mock-Test 2020 – Set 23, 22 September
7. Recently Robber fly is in news. Consider the following statements regarding Robber Fly.
1.Robber flies belong to the family Asilidae.
2. They’re named for their feeding behaviour,
3. Like all true flies, robber flies have only 2 wings.
4. Asilidae occur in all zoogeographical regions except Antarctica
Which of the following statements given above are correct?
(a) 1, 2 and 3
(b) 1, 3 and 4
(c) 2, 3 and 4
(d) 1, 2, 3 and 4
8. Consider the following statements regarding Kumhar Sashaktikaran Yojana.
1. It is an initiative of the Khadi and Village Industries Commission (KVIC).
2. It was launched in 2019.
Which of the following statement(s) given above is/are correct?
(a) Only 1
(b) Only 2
(c) Both 1 and 2
(c) Neither 1 nor 2

IAS Prelims Mock-Test 2020 – Set 22, 18 September
9. Consider the following statements regarding Non-Scheduled Banks.
1. Non- Scheduled Banks have to follow CRR conditions.
2. Non- Scheduled Banks are not eligible for having loans from the RBI for day to day activities but under the emergency conditions RBI can grant a loan to them.
Which of the following statement(s) given above is/are correct?
(a) Only 1
(b) Only 2
(c) Both 1 and 2
(c) Neither 1 nor 2
10. Which of the following is/are the component(s) of Monetary Policy?
1. Open market operations
2. Bank rate
3. Public debt
4. Public revenue
Choose the correct option
(a) Only 1
(b) 1 and 2
(c) 1, 3 and 4
(d) 2, 3 and 4

Ans: 1(d), 2(b), 3(a), 4(b), 5(a), 6(d), 7(d), 8(a), 9(c), 10(b)

720 X 420 (1).png

Participate in UPSC Prelims free all India mock exam & Check where you stand before the actual exam. Face the fear on Gandhi Jayanti and win the actual battle on 4th Oct: Register Now

Daily Gist of ‘The Hindu’, ‘PIB’, ‘Indian Express’ and Other Newspapers: 25 September, 2020

To clear the UPSC CSE 2020 exam, aspirants must be very strong in their fundamentals along with the current affairs. Adda247 has taken an important step to help all CSE aspirants by providing them daily quizzes on App. Now aspirants will get free quizzes to practice along with analysis of The Hindu, PIB, etc.

1. Which of the following statement(s) is/are correct about Cess?
1. Is a form of tax levied over and above the base tax liability of a taxpayer.
2. Cess is a permanent source of revenue for the government.
3. It can be levied on both indirect and direct taxes.
Choose the correct option
(a) 1 and 2
(b) 2 and 3
(c) 1 and 3
(d) 1, 2 and 3

IAS Prelims Mock-Test 2020 – Set 24, 23 September
2. The veto power of the President of India is the combination of:
1. Pocket Veto
2. Absolute Veto
3. Suspensive Veto
4. Qualified Veto
Choose the correct option
(a) 1, 2 and 4
(b) 1, 3 and 4
(c) 2, 3 and 4
(d) 1, 2 and 3
3. Which of the following statement(s) is/are correct about Alvars and Nayanars?
1. Nayanars were devoted to Lord Shiva and his avatars whereas Alvars were devoted to Lord Vishnu and his avatars.
2. They played a key role in propagating the Bhakti Movement in Southern India during the 5th-10th Centuries.
3. Compiled hymns into a series of volumes of Nayanars are known as Tirumurai and the hymns of Alvars that were made into a consolidated volume are known as Divya Prabandha.
Choose the correct option
(a) 1, 2 and 3
(b) 1 and 3
(c) 2 and 3
(d) 1 and 2

720X420 23-9-2020.jpg

UPSC 2021 Online Coaching Classes | Bilingual GS Foundation Batch
4. Which of the following statement(s) is/are correct about Lotus Mahal?
1. The Lotus Mahal is also known as Chitragani Mahal and is the most famous architectural landmarks in Hampi.
2. It is also referred to as a council chamber in the maps found in the 18th century.
3. The curves of the palace are given an Islamic touch while the multi-layered roof design is moreover related to Indo style of buildings.
Choose the correct option
(a) Only 1
(b) 1 and 3
(c) 1 and 2
(d) 1, 2 and 3

IAS Prelims Mock-Test 2020 – Set 23, 22 September
5. Consider the following statements regarding Samarth Scheme.
1. The scheme is implemented by the Ministry of Textiles.
2. The target is to train 10.00 lakh persons excluding Spinning & Weaving in the organized Sector.
3. It seeks to Provide demand-driven, placement oriented National Skills Qualifications Framework (NSQF) compliant skilling programmes.
Which of the following statement(s) given above is/are correct?
(a) 1, 2 and 3
(b) 1 and 3
(c) Only 3
(d) 1 and 2
6. Which of the following statement(s) is/are correct about Inflation?
1. Inflation benefits the debtors.
2. Inflation benefits the bond-holders.
Choose the correct option
(a) 1 only
(b) 2 only
(c) Both 1 and 2
(d) Neither 1 nor 2
IAS Prelims Mock-Test 2020 – Set 22, 18 September
7. Consider the following statements regarding the Djibouti Code of Conduct (DCOC).
1. It was established under the International Maritime Organization (IMO).
2. It was adopted on 29th January 2009.
3. India joined the Djibouti Code of Conduct (DCOC) as an observer as part of efforts aimed at enhancing maritime security in the Indian Ocean region.
4. It has been signed by 20 countries.
Which of the following statement(s) given above is/are correct?
(a) 1, 2 and 3
(b) 1, 3 and 4
(c) 2, 3 and 4
(d) 1, 2, 3 and 4
Daily Gist of ‘The Hindu’, ‘PIB’, ‘Indian Express’ and Other Newspapers: 24 September, 2020
8. Consider the following statements about Digital Signature.
1. It can be considered as a numerical value that is represented as a sequence of characters.
2. To ensure authentication, Digital signatures rely on certain types of encryption.
3. It is a process that guarantees that the content of the message has not been altered in transit.
Which of the following statement(s) given above is/are correct?
(a) Only 1
(b) 1 and 3
(c) 1 and 2
(d) 1, 2 and 3
IAS Prelims Mock-Test 2020 – Set 21, 17 September
9. Rank and salary, during the Mughal period, were determined by a numerical value known as
(a) Muqtis
(b) Zat
(c) Mansab
(d) Jagirs
10. Recently Phosphine is in news. Consider the statements regarding Phosphine.
1. Presence of Phosphine gas is observed on Venus.
2. It is a flammable gas that on Earth occurs from the breakdown of organic matter.
3. Used as a chemical weapon during World War I.
4. Phosphine is manufactured as an agricultural fumigant, is used in the semiconductor industry, and is a nasty byproduct of meth labs.
Which of the following statement(s) given above is/are correct?
(a) 1, 2 and 3
(b) 1, 3 and 4
(c) 2, 3 and 4
(d) 1, 2, 3 and 4

Ans: 1(c), 2(d), 3(a), 4(d), 5(a), 6(a), 7(d), 8(d), 9(b), 10(d)

720 X 420 (1).png

Participate in UPSC Prelims free all India mock exam & Check where you stand before the actual exam. Face the fear on Gandhi Jayanti and win the actual battle on 4th Oct: Register Now

No Change in UPSC Exam Pattern and No Proposal to drop CSAT- Check Details here

To clear the UPSC CSE 2020 exam, aspirants must be very strong in their fundamentals along with the current affairs. Adda247 has taken an important step to help all CSE aspirants by providing them daily quizzes on App. Now aspirants will get free quizzes to practice along with analysis of The Hindu, PIB, etc.

1. Consider the following statements regarding the World Bank’s Human Capital Index (HCI) 2020.
1. India has been ranked at the 116th position in the HCI 2020.
2. The HCI 2020 includes health and education data of children for 174 countries up to March 2020.
3. Human Capital consists of the knowledge, skills, and health that people accumulate over their lives, enabling them to realize their potential as productive members of society.
Which of the following statement(s) given above is/are correct?
(a) 1 and 2
(b) 2 and 3
(c) 1 and 3
(d) 1, 2 and 3

IAS Prelims Mock-Test 2020 – Set 21, 17 September
2. Which of the following statement(s) is/are correct about Banking Regulation (Amendment) Bill, 2020?
1. The bill is passed in Lok Sabha and replaces an ordinance to the same effect promulgated on June 26.
2. The Bill proposes amendments to the Banking Regulation Act, 1949.
3. With the amendments, RBI will be able to undertake a scheme of amalgamation of a bank without placing it under moratorium.
4. The amendments also allow cooperative banks to raise money via public issues and private placements of equity or preference shares as well as unsecured debentures, with the central’s bank’s nod.
Choose the correct option
(a) 1, 2 and 3
(b) 2,3 and 4
(c) 1, 2 and 4
(d) 1, 2, 3 and 4
3. Why Sir William Wedderburn and W. S. Caine had set up the Indian Parliamentary Committee in 1893?
(a) In the British Parliament, to facilitate a discussion on India’s Independence.
(b) To campaign for the entry of Indians into the Imperial Judiciary.
(c) To agitate for the entry of eminent Indians into the British Parliament.
(d) In the House of Commons, to agitate for Indian political reforms.

IAS Prelims Mock-Test 2020 – Set 20, 16 September
4. Consider the following statements regarding the Unlawful Activities (Prevention) Act.
1. According to the latest data released by the National Crime Records Bureau (NCRB), a total of 3,005 cases were registered in the country under anti-terror law Unlawful Activities (Prevention) Act (UAPA) in 2016, 2017 and 2018.
2. Unlawful Activities (Prevention) Act was passed in 1962 that aims at effective prevention of unlawful activities associations in India.
3. The Act assigns absolute power to the state government, by way of which if the state deems an activity as unlawful then it may, by way of an Official Gazette, declare it so.
4. As the highest punishments, it has the death penalty and life imprisonment.
Which of the following statement(s) given above is/are incorrect?
(a) 1, 2 and 3
(b) 2 and 3
(c) 3 and 4
(d) 1 and 4
5. Why was National Social Conference formed during Indian freedom struggle?
(a) Various social reform groups or organisations of Bengal region united to form a single body with an aim to discuss the issues of larger interest and to prepare appropriate petitions or representations to the government.
(b) Under one organization, Behramji Malabari and M. G. Ranade decided to bring together all the social reform groups of the country.
(c) For such purpose, the Indian National Congress did not want to include social reforms in its deliberations and decided to form a separate body.
(d) None of the above statement is correct

IAS Prelims Mock-Test 2020 – Set 19, 15 September
6. Consider the following statements regarding BECA.
1. BECA stands for Basic Exchange and Cooperation Agreement.
2. BECA will allow India to use the geospatial maps of the USA to get pinpoint military accuracy of automated hardware systems and weapons such as cruise and ballistic missiles.
3. BECA is one of the four foundational military communication agreements between the two countries.
Which of the following statement(s) given above is/are correct?
(a) 1 and 2
(b) 2 and 3
(c) 1 and 3
(d) 1, 2 and 3
7. At the time of his/her appointment, the Prime Minister of India:
(a) must be a member of one of the Houses of the Parliament
(b) need not necessarily be a member of one of the Houses of the Parliament but must become a member of the LokSabha within six months.
(c) must be a member of the LokSabha
(d) need not necessarily be a member of one of the Houses of the Parliament but must become a member of one of the Houses within six months.

IAS Prelims Mock-Test 2020 – Set 18, 14 September
8. Recently Kalinga Frog was in news. Consider the following statements regarding Kalinga Frog.
1. Scientists have reported a first-of-its-kind discovery of morphological phenotypic plasticity (MPP) in the Kalinga cricket frog from the central Western Ghats.
2. In 2018, Kalinga Frog documentation was done and reported from the Eastern Ghats.
Which of the following statement(s) given above is/are correct?
(a) Only 1
(b) Only 2
(c) Both 1 and 2
(d) Neither 1 nor 2
9. Name the physical phenomena which are responsible for producing rainbow when sunlight falls on drops of rain?
1. Dispersion
2. Refraction
3. Internal Reflection
Choose the correct option
(a) 1 and 2
(b) 1 and 3
(c) 2 and 3
(d) 1, 2 and 3

IAS Prelims Mock-Test 2020 – Set 17, 11 September
10. Consider the following statements regarding Sputnik V.
1. The Russian vaccine has been named after the first artificial Earth satellite, Sputnik-I launched by the Soviet Union.
2. It is the first Covid-19 vaccine to be approved by any government for common people.
3. The Russia Direct Investment Fund (RDIF), which is piloting Russia’s Sputnik V vaccine, has partnered with the Hyderabad-based Dr. Reddy’s Laboratories to supply 100 million doses of the vaccine.
Which of the following statement(s) given above is/are correct?
(a) 1 and 2
(b) 2 and 3
(c) 1 and 3
(d) 1, 2 and 3
Ans: 1(d), 2(d), 3(d), 4(b), 5(d), 6(d), 7(d), 8(c), 9(a), 10(d)

UPSC PRELIMS 2020 Batch | Bilingual | Live Classes

Daily Gist of ‘The Hindu’, ‘PIB’, ‘Indian Express’ and Other Newspapers: 18 September, 2020

To clear the UPSC CSE 2020 exam, aspirants must be very strong in their fundamentals along with the current affairs. Adda247 has taken an important step to help all CSE aspirants by providing them daily quizzes on App. Now aspirants will get free quizzes to practice along with analysis of The Hindu, PIB, etc.

1. Which of the following institution has estimated that Asia’s economy will contract for the first time since 1962?
(a) Asian Development Bank
b) International Monetary Fund
(c) BRICS Bank
(d) World Bank
2. Which among the following social media giant has partnered with Coursera to launch Social Media Marketing Professional Certificate?
(a) Facebook
(b) TikTok
(c) WhatsApp
(d) Twitter

IAS Prelims Mock-Test 2020 – Set 20, 16 September
3. In which of the following state Prime Minister has inaugurated various projects under the ‘Namami Gange’ Yojana and the ‘AMRUT’ scheme?
(a) Gujarat
(b) Madhya Pradesh
(c) Uttar Pradesh
(d) Bihar
4. Which of the following statement/s is/are correct with respect to Department Related Standing Committees (DRSCs)?
1. It was set up for the first time in 1993.
2. The members are nominated by the Speaker and the Chairman of Rajya Sabha for a term of 1 year.
3. Ministers cannot be nominated as the members of the committee
Options:
(a) 1 only
(b) 1 and 3 only
(c)1 and 2 only
(d) 1, 2, and 3

IAS Prelims Mock-Test 2020 – Set 19, 15 September
5. Which of the following Indian state/UT launched its third Sero Survey, to check for the antibodies against Covid-19?
(a) Kerala
(b) Maharashtra
(c) New Delhi
(d) Jammu and Kashmir
6. ln which of the following relief sculpture inscriptions is ‘Ranyo Ashoka’ (King Ashoka) mentioned along with the stone portrait of Ashoka?
(a) Sohgaura
(b) Kanganahalli
(c) Shahbazgarhi
(d) Sanchi
7. Which of the following statement/s is/are incorrect?
1. An Interest Rate Derivative (IRD) is a contract whose value is derived from one or more interest rates or interest rate indices.
2. An interest rate swap is a forward contract in which one stream of future interest payments is exchanged for another based on a specified principal amount.
(a) Only 1
(b) Only 2
(c) Both 1 and 2
(d) Neither 1 nor 2

IAS Prelims Mock-Test 2020 – Set 18, 14 September
8. “Akatsuki” is recently in the news because:
(a) It is a United Arab Emirates’ satellite on a mission to orbit the planet Mars.
(b) It is a Japanese space probe that tasked to study the atmosphere of Venus.
(c) It is China’s latest mission to study the atmosphere of Mars.
(d) It is the mission of NASA to map the entire surface of Venus.
9. Which of the following above is/are the feature(s) of Mahayana Buddhism?
1. Deification of the Buddha
2. Treading the path of Bodhisattvas
3. Image worship and rituals
Options:
(a) 1 only
(b) 1 and 2 only
(c) 2 and 3 only
(d) 1, 2 and 3

IAS Prelims Mock-Test 2020 – Set 17, 11 September
10. Indra 2020 Naval exercise took place between:
(a) India and Singapore China
(b) India and Sri Lanka
(c) India and Russia
(d) India and Indonesia

Ans: 1(a), 2 (a), 3 (d), 4 (d), 5 (c), 6 (b), 7 (d), 8 (b), 9 (d), 10 (c).

UPSC PRELIMS 2020 Batch | Bilingual | Live Classes

Daily Gist of ‘The Hindu’, ‘PIB’, ‘Indian Express’ and Other Newspapers: 17 September, 2020

To clear the UPSC CSE 2020 exam, aspirants must be very strong in their fundamentals along with the current affairs. Adda247 has taken an important step to help all CSE aspirants by providing them daily quizzes on App. Now aspirants will get free quizzes to practice along with analysis of The Hindu, PIB, etc.

1. Which of the following country India co-sponsored a Security Council resolution that seeks women’s participation in peacekeeping missions?
(a) India
(b) Indonesia
(c) Bangladesh
(d) Pakistan
2. Who is the head of the committee set up by the Defence Ministry, to review Armed Forces Headquarters Civil Services (AFHQ CS) cadre?
(a) DB Shekatkar
(b) R Chandrashekhar
(c) Bipin Rawat
(d) Rajnath Singh

IAS Prelims Mock-Test 2020 – Set 19, 15 September
3. Which of the following are released into atmosphere due to the burning of crop/biomass residue?
1. Carbon monoxide
2. Methane
3. Ozone
4. Sulphur dioxide
(a) 1 and 2 only
(b) 1 and 4 only
(c) 2, 3 and 4 only
(d) 1, 2, 3 and 4

UPSC PRELIMS 2020 Batch | Bilingual | Live Classes
4. Which of the given statement/s is/are correct regarding the T-cells?
1. These are a part of the lymphatic system.
2. These originate in the bone marrow and mature in the thymus.
3. They are responsible for removing the pathogens from the body.
Options:
(a) Only1
(b) 1 and 3 only
(c) 2 and 3 only
(d) All the above

IAS Prelims Mock-Test 2020 – Set 18, 14 September
5. Which of the given statement/s is/are incorrect regarding with respect to Enemy Property in India?
1. Among the properties left behind by Pakistani nationals, the highest properties are located in the Union Territory of Jammu and Kashmir.
2. Movable property is not included under enemy properties.
3. The law of succession does not apply to enemy property.
(a) Only 1
(b) 2 and 3 only
(c) 1 and 3 only
(d) Only 3
6. Among the following, which one is the largest exporter of rice in 2017-18 in the world?
(a) India
(b) China
(c) Indonesia
(c) Myanmar

IAS Prelims Mock-Test 2020 – Set 17, 11 September
7. Consider the following statements regarding the Ramsar Convention:
1. Under Ramsar Convention, it is mandatory on the part of the Government of India to protect and conserve all the wetlands in the territory of India.
2. The Wetlands (Conservation and Management) Rules, 2010 were framed by the Government of India based on the recommendations of Ramsar Convention.
3. The Wetlands (Conservation and Management) Rules, 2010 also encompass the drainage area or catchment regions of the wetlands as determined by the authority.
Which of the statements given above is/are correct?
(a) 1 and 2 only
(c) 3 only
(c) 2 and 3 only
(d) 1, 2 and 3
8. Mustapha Adib has been nominated to be Prime Minister of which of the following country?
(a) Singapore
(b) Lebanon
(c) Syria
(d) Palestine

IAS Prelims Mock-Test 2020 – Set 16, 10 September
9. Which among the following institution has estimated that India’s real GDP for FY21 will contract by 10.9%?
(a) State Bank of India
(b) NITI Aayog
(c) NSSO
(d) CRISIL
10. Consider the following statements with respect to Venus and find out which of the following is/are incorrect:
1. It is the only planet that has no natural satellites.
2. Its atmosphere contains the traces of phosphine gas.
3. It rotates from east to west.
Options:
(a) Only 1
(b) 1 and 2 only
(c) 2 and 3 only
(d) All of the above
Ans. 1(b) 2(a) 3(d) 4(d) 5(c) 6(a) 7(c) 8(b) 9(a) 10(d)

IAS Prelims Mock-Test 2020 – Set 15, 9 September

Daily Gist of ‘The Hindu’, ‘PIB’, ‘Indian Express’ and Other Newspapers: 16 September, 2020

 

To clear the UPSC CSE 2020 exam, aspirants must be very strong in their fundamentals along with the current affairs. Adda247 has taken an important step to help all CSE aspirants by providing them daily quizzes on App. Now aspirants will get free quizzes to practice along with analysis of The Hindu, PIB, etc.

1. Which of the following statement(s) is/are incorrect about Global Innovation Index 2020.
1. India is at the 49th position in the list of top 50 innovative countries
2. Switzerland, Sweden, the USA, the UK and Netherlands are the top five countries.
3. It provides detailed metrics about the innovation performance of 131 countries and economies around the world.
Choose the correct option:
(a) Only 1
(b) 1 and 2
(c) 1 and 3
(d) Only 3

IAS Prelims Mock-Test 2020 – Set 16, 10 September
2. Which of the following option is/are correct about ‘SAROD-Ports’?
1. SROD is Society for Affordable Redressal of Disputes – Ports.
2. It is established under the Societies Registration Act, 1860.
3. It consists of members from the Indian Ports Association (IPA) and Indian Private Ports and Terminals Association (IPTTA).
Choose the correct option:
(a) 1 and 2
(b) 2 and 3
(c) 1 and 3
(d) 1, 2 and 3
3. ‘Mahattara’ and ‘Pattakila’ designations in medieval India were used for:
(a) Military officers
(b) Village headmen
(c) Specialists in Vedic rituals
(d) Chiefs of craft guilds

UPSC PRELIMS 2020 Batch | Bilingual | Live Classes
4. Why the 1929 session of the Indian National Congress is significant in the history of the Freedom Movement?
(a) In the session, attainment of Self-Government was declared as the objective of the Congress.
(b) Poorna Swaraj was adopted in the session as the goal of Congress.
(c) In the session, the Non-Cooperation Movement was launched.
(d) The decision was taken to participate in the Round Table Conference in London.

IAS Prelims Mock-Test 2020 – Set 15, 9 September
5. Consider the following statements regarding Start-Up Village Entrepreneurship Programme.
1. It is a sub-scheme of the Deendayal Antyodaya Yojana-National Rural Livelihood Mission (DAY-NRLM), Ministry of Rural Development.
2. It has been implemented since 2016.
3. It has extended business support services and capital infusion to 153 blocks of 23 states as of August 2020.
Which of the following options given above is/are correct?
(a) Only 1
(b) 1 and 3
(c) 2and 3
(d) 1, 2 and 3
6. What will happen, if the interest rate is decreased in an economy?
(a) The consumption expenditure in the economy will decrease.
(b) the tax collection of the Government will increase.
(c) Investment expenditure in the economy will increase.
(d) Total savings in the economy will increase.

IAS Prelims Mock-Test 2020 – Set 14, 8 September
7. Consider the following statements:
1. Gram Panchayat Development Plans (GPDP)is conducted from 2 October to 31st December every year across the country, under the People’s Plan Campaign (PPC).
2. The Article 243G of the Constitution intended to empower the Gram Panchayats (GPs) by enabling the State Governments to devolve powers and authority in respect of all 29 Subjects listed in the Eleventh Schedule
Which of the following statements given above is/are correct?
(a) Only 1
(b) Only 2
(c) Both 1 and 2
(d) Neither 1 nor 2
8. Consider the following statements regarding Pradhan Mantri Matsya Sampada Yojana.
1. The scheme focuses on beneficiary-oriented activities in Marine, Inland fisheries and Aquaculture.
2. It seeks to adopt ‘Cluster or Area-based approaches’.
3. 20,050 crores has been sanctioned for its implementation during a period of 5 years from FY 2020-21 to FY 2024-25 in all States/Union Territories, as a part of AatmaNirbhar Bharat Package.
Which of the following statements given above is/are correct?
(a) 1 and 2
(b) 1 and 3
(c) 2 and 3
(d) 1, 2 and 3

IAS Prelims Mock-Test 2020 – Set 13, 7 September
9. The hand gesture image of Lord Buddha that is sometimes shown symbolises:
(a) Buddha is calling Earth to watch over Mara and to prevent Mara from disturbing his meditation.
(b) Buddha is calling Earth to witness his purity and chastity despite the temptations of Mara.
(c) Buddha’s reminder to his followers that they all arise from the Earth and finally dissolve into the Earth, and thus this life is transitory
(d) Both the statements (b) and (c) are correct in this context
10. In context to the cultural history, the term ‘Panchayatan’ is related to:
(a) an assembly of village elders
(b) a religious sect
(c) a style of temple construction
(d) an administrative functionary
Ans: 1(a), 2(d), 3(b), 4(b), 5(d), 6(c), 7(c), 8(d), 9(b), 10(c)

IAS Prelims Mock-Test 2020 – Set 12, 5 September

Daily Gist of ‘The Hindu’, ‘PIB’, ‘Indian Express’ and Other Newspapers: 11 September, 2020