To clear the UPSC CSE 2021 exam, aspirants must be very strong in their fundamentals along with the current affairs. Adda247 has taken an important step to help all CSE aspirants by providing them daily quizzes on App. Now aspirants will get free quizzes to practice along with analysis of The Hindu, PIB, etc.

1. Who of the following founded the Workers & Peasant Party (WPP) in 1927 at Bombay?
(a) S.S Mirajkar
(b) K.N Juglekar
(c) S.V Ghate
(d) All the above

UPSC 2021 Online Coaching Classes | Bilingual GS Foundation Batch
2. Consider the following statements regarding the National Cooperative Development Corporation (NCDC).
1. It was set up under an Act of Parliament in 1963.
2. It functions under the Ministry of Agriculture and Farmers Welfare.
Which of the following statement(s) given above is/are correct?
(a) Only 1
(b) Only 2
(c) Both 1 and 2
(d) Neither 1 nor 2
3. What is the difference between “vote on account” and “interim budget”?
1. A “vote on account” only deals with the expenditure in Government’s budget, while an “interim budget” includes both expenditure and receipts.
2. The provision of a “vote-on-account” is used by a regular Government, while an “interim budget” is a provision used by a caretaker Government.
Which of the following statement(s) given above is/are correct?
(a) 1 only
(b) 2 only
(c) Both 1 and 2
(d) Neither 1 nor 2

IAS Prelims Mock-Test 2020 – Set 40, 20 October
4. In which of the following kingdom, building ‘Kalyana Mandapas’ was a notable feature in the temple construction?
(a) Rashtrakuta
(b) Chalukya
(c) Vijayanagara
(d) Chandela
5. Consider the following statements regarding the Blue Flag Programme.
1. The Blue Flag Programme is run by the international, non-governmental, non-profit organisation FEE (the Foundation for Environmental Education).
2. In 1983, it was started in France.
3. The Programme is for beaches and Marinas.
Which of the following statement(s) given above is/are correct?
(a) 1 and 2
(b) 1 and 3
(c) 2 and 3
(d) 1, 2 and 3

IAS Prelims Mock-Test 2020 – Set 39, 19 October
6. The campaign named ’10 Hafte 10 Baje 10 Minute’ is related to:
1. Anti-dengue
2. Anti-malaria
3. Anti-HIV
4. Anti-virus
Choose the correct option
(a) 1 and 3
(b) Only 1
(c) 1, 2 and 4
(d) Only 2
7. Which of the following historical places is/are also known for mural paintings?
1. Ajanta Caves
2. Lepakshi Temple
3. Sanchi Stupa
Choose the correct option
(a) 1 and 2
(b) Only 1
(c) 1 and 3
(d) 1, 2 and 3

IAS Prelims Mock-Test 2020 – Set 38, 17 October
8. Consider the following statements regarding the Zoological Survey of India.
1. It is a subordinate organisation of the Ministry of Environment, Forest and Climate Change.
2. It was established in 1918.
3. It has its headquarters at Kolkata and 16 regional stations located in different geographic locations of the country.
Which of the following statement(s) is/are incorrect?
(a) 1 and 2
(b) Only 2
(c) 2 and 3
(d) Only 3

IAS Prelims Mock-Test 2020 – Set 37, 16 October
9. Which of the following statement(s) is/are correct about currency chest?
1. To facilitate the distribution of banknotes and rupee coins, the Reserve Bank has authorised select scheduled banks to establish currency chests.
2. These are storehouses where banknotes and rupee coins are stocked on behalf of the Reserve Bank for distribution to bank branches in their area of operation.
Choose the correct option
(a) 1 only
(b) 2 only
(c) Both 1 and 2
(d) Neither 1 nor 2

IAS Prelims Mock-Test 2020 – Set 36, 15 October
10. What does “I promise to pay” clause on banknotes means?
1. As per Section 26 of Reserve Bank of India Act, 1934, the Bank is liable to pay the value of the banknote.
2. This is payable on demand by RBI, being the issuer.
3. I also denote the obligation on the part of the Bank towards the holder of the banknote.
Which of the following statement(s) given above is/are correct?
(a) 1 and 3
(b) 2 and 3
(c) 1 and 2
(d) 1, 2 and 3
Ans: 1(d), 2(c), 3(a), 4(c), 5(b), 6(b), 7(a), 8(b), 9(c), 10(d)

Daily Gist of ‘The Hindu’, ‘PIB’, ‘Indian Express’ and Other Newspapers: 21 October, 2020

UPSC Prelims Syllabus 2021: General Studies and CSAT for CSE

To clear the UPSC CSE 2021 exam, aspirants must be very strong in their fundamentals along with the current affairs. Adda247 has taken an important step to help all CSE aspirants by providing them daily quizzes on App. Now aspirants will get free quizzes to practice along with analysis of The Hindu, PIB, etc.

1. Under the World Bank’s STARS Project, which of the following Indian States quality and governance of school education will be improved?
1. Himachal Pradesh
2. Kerala
3. Madhya Pradesh
4. Maharashtra
5. Rajasthan
6. Odisha
Choose the correct option
(a) 1, 3, 4 and 5
(b) 2, 4, 5 and 6
(c) 1, 2, 3, 5 and 6
(d) 1, 2, 3, 4, 5 and 6

UPSC 2021 Online Coaching Classes | Bilingual GS Foundation Batch
2. Consider the following statements.
1. Thalassemia Bal Sewa Yojana was launched in 2017.
2. The scheme is a Coal India CSR funded Hematopoietic Stem Cell Transplantation (HSCT) program.
3. Thalassemia is a chronic blood disorder.
4. It is a genetic disorder due to which a patient cannot make enough haemoglobin found in Red Blood Cells (RBC’s).
Which of the following statements given above are correct?
(a) 1, 2 and 3
(b) 2, 3 and 4
(c) 1, 3 and 4
(d) 1, 2, 3 and 4

IAS Prelims Mock-Test 2020 – Set 36, 15 October
3. Consider the following statements.
1. Every year, FAO publishes the State of the World’s Forests.
2. FAO and the World Health Organization created the Codex Alimentarius Commission in 1961.
3. FAO created the International Plant Protection Convention or IPPC in 1952.
4. FAO is depositary of the International Treaty on Plant Genetic Resources for Food and Agriculture, also called Plant Treaty, Seed Treaty or ITPGRFA, entered into force on 29 June 2004.
Which of the following statements given above are correct?
(a) 1, 2 and 3
(b) 2, 3 and 4
(c) 1, 3 and 4
(d) 1, 2, 3 and 4
4. Those Mughals who are from their mother’s side were the descendants of:
(a) Afghanis
(b) Turkish
(c) Romans
(d) Mongols

IAS Prelims Mock-Test 2020 – Set 35, 14 October
5. How many Mansabdars were there in the reign of Akbar?
(a) 26
(b) 28
(c) 29
(d) 31
6. The formation of African and Eurasian desert belt is due to:
1. It is located in the subtropical high-pressure cells.
2. It is under the influence of warm ocean currents.
Which of the following statement(s) given above is/are correct?
(a) Only 1
(b) Only 2
(c) Both 1 and 2
(d) Neither 1 nor 2

IAS Prelims Mock-Test 2020 – Set 34, 12 October
7. What are the benefits of holographic imaging?
1. The test could be done in under 30 minutes.
2. It is highly accurate.
3. It can be performed by minimally trained personnel.
Choose the correct option
(a) 1, 2 and 3
(b) 1 and 3
(c) 2 and 3
(d) 1 and 2
8. What would happen, if a commodity is provided free to the public by the Government?
(a) the opportunity cost is ignored.
(b) the opportunity cost is transferred from the consumers of the product to the tax-paying public.
(c) the opportunity cost is zero.
(d) the opportunity cost is transferred from the consumers of the product to the Government.

IAS Prelims Mock-Test 2020 – Set 33, 8 October
9. Consider the following statements regarding CRISPR Technology.
1. The CRISPR stands for Clustered Regularly Interspaced Short Palindromic Repeats technology.
2. The technology is used for gene-editing and was first developed in 2012.
Which of the following statement(s) given above is/are correct?
(a) Only 1
(b) Only 2
(c) Both 1 and 2
(d) Neither 1 nor 2
10. Which of the following provisions of the Indian Constitution have a bearing on Education?
1. Directive Principles of State Policy
2. Rural and Urban Local Bodies
3. Fifth Schedule
4. Sixth Schedule
3. Seventh Schedule
Choose the correct option
(a) 1 and 2 only
(b) 3, 4 and 5 only
(c) 1, 2 and 5 only
(d) 1, 2, 3, 4 and 5

Ans: 1(d), 2(d), 3(b), 4(d), 5(c), 6(a), 7(a), 8(d), 9(c), 10(c)

Daily Gist of ‘The Hindu’, ‘PIB’, ‘Indian Express’ and Other Newspapers: 16 October, 2020

UPSC Prelims Syllabus 2021: General Studies and CSAT for CSE

To clear the UPSC CSE 2020 exam, aspirants must be very strong in their fundamentals along with the current affairs. Adda247 has taken an important step to help all CSE aspirants by providing them daily quizzes on App. Now aspirants will get free quizzes to practice along with analysis of The Hindu, PIB, etc.

1. Consider the following statements about Zombie Fire.
1. It is a fire from a previous growing season that can smoulder under the ground which is made up of carbon-rich peat.
2. When the weather warms, the fire can reignite. These are also known as holdover fires
Which of the following statement(s) is/are correct?
(a) Only 1
(b) Only 2
(c) Both 1 and 2
(d) Neither 1 nor 2

720X420 23-9-2020.jpg

UPSC 2021 Online Coaching Classes | Bilingual GS Foundation Batch
2. What is the theme of International Day of Older Persons (IDOP) 2020?
(a) “Pandemics: Do They Change How We Address Age and Ageing
(b) Decade of Healthy Ageing
(c) The Journey to Age Equality and Universal Health Coverage
(d) Celebrating Older Human Rights Champions

UPSC Monthly Current Affairs Capsule: September 2020
3. Which of the following statement(s) is/are incorrect about ASIIM?
1. ASIIM is Ambedkar Social Innovation and Incubation Mission.
2. It was launched by Ministry of Social Justice.
3. It aims to support innovative ideas till 2030 through a synergetic work with the Technology Business Incubators (TBIs).
Choose the correct option
(a) 1 and 2
(b) 2 and 3
(c) 1 and 3
(d) Only 3

IAS Prelims Mock-Test 2020 – Set 29, 29 September
4. Which of the following statement is incorrect with respect to Freedom of speech and expression in India?
(a) It is enshrined in Part III of the Constitution.
(b) It can be suspended in an emergency.
(c) It is not an absolute right to express one’s thoughts freely.
(d) It can not be curtailed by legislation.
5.Which of the following is considered as essential for the realisation of the highest good of India’s citizens?
(a) Preamble
(b) Fundamental Rights
(c) Fundamental Duties
(d) Directive Principle of State Policy

IAS Prelims Mock-Test 2020 – Set 28, 28 September
6.Recently, who among the following received the famous “Sangita Kalanithi” award of the Music Academy?
(a) S. Sowmya
(b) Sudha Ragunathan
(c) AR Rahman
(d) Pt. Jasraj
7.Which of the following state celebrate the ancient festival of “Lai Haraoba”?
(a) Tripura
(b) Assam
(c) Meghalaya
(d) Arunachal Pradesh

IAS Prelims Mock-Test 2020 – Set 27, 26 September
8. Which of the following are Rabi crops?
1. Wheat
2. Pulses
3. Cotton
4. Maize
Choose the correct option
(a) 1 and 2
(b) 2 and 3
(c) 1 and 4
(d) 3 and 4

Daily Gist of ‘The Hindu’, ‘PIB’, ‘Indian Express’ and Other Newspapers: 6 October, 2020
9. Which of the following is/are incorrectly matched?
1. Sasan Gir National Park – Gujarat
2. Kanha National Park – Karnataka
3. Vedanthangal Bird Sanctuary – Tamil Nadu
4. Dandeli Wildlife Sanctuary – Karnataka
Choose the correct option
(a) 1 and 3
(b) Only 2
(c) 1 and 4
(d) 2 and 4

IAS Prelims Mock-Test 2020 – Set 26, 25 September
10. Consider the following statements.
1. Brahmos is named on the rivers Brahmaputra (India) and Moskva (Russia).
2. It is the world’s fastest supersonic cruise missile travelling at a speed of Mach 2.8.
3. It operates on the “Fire and Forget” principle.
Which of the following statement(s) is/are correct about Brahmos Missile?
(a) 1 and 2
(b) 1 and 3
(c) 2 and 3
(d) 1, 2and 3

Ans: 1(c), 2(a), 3(a), 4(d), 5(b), 6(a), 7(a), 8(a), 9(b), 10(d)

UPSC IAS Prelims Answer Key 2020: Check GS Paper 1 Answer Key 2020

UPSC Prelims Syllabus 2021: General Studies and CSAT for CSE

To clear the UPSC CSE 2020 exam, aspirants must be very strong in their fundamentals along with the current affairs. Adda247 has taken an important step to help all CSE aspirants by providing them daily quizzes on App. Now aspirants will get free quizzes to practice along with analysis of The Hindu, PIB, etc.

1. Which of the following are Kharif crops? Choose the correct answer from given options:
1. Wheat
2. Rice
3. Cotton
4. Mustard
5. Groundnut
Options:
(a) 2, 3, 4 and 5 only
(b) 2 and 3 only
(c) 2, 3 and 5 only
(d) 1, 2, 3 and 5 only

720X420 23-9-2020.jpg

UPSC 2021 Online Coaching Classes | Bilingual GS Foundation Batch
2. Which of the following is an example of agriculture price support program?
(a) A price floor
(b) A price ceiling
(c) Equilibrium pricing
(d) None of these
3. In which of the following countries Nagorno-Karabakh region is a subject of dispute?
(a) India and China
(b)Tajikistan and Uzbekistan
(c) Israel and Palestine
(d) Armenia and Azerbaijan

IAS Prelims Mock-Test 2020 – Set 29, 29 September
4. Which of the following option refers to the meaning supply of goods?
(a) Stock available for sale
(b) Quantity of the good offered for sale at a particular price per unit of time
(c) Total stock in the warehouse
(d) The actual production of the good
5. Recently, India has inked a bilateral agreement about the establishment of a Green Strategic Partnership with which of the following country?
(a) Sweden
(b) Finland
(c) Denmark
(d) Switzerland

IAS Prelims Mock-Test 2020 – Set 28, 28 September
6. Who among the following freedom fighter founded the Naujawan Bharat Sabha?
(a) Bhagat Singh
(b) Chandra Shekhar Azad
(c) Prafulla Chaki
(d) Khudiram Bose
7. Which of the following pairs are correctly matched?
1. World Economic Outlook: Organisation for Economic Co-operation and Development
2. Global Competitiveness Report: World Economic Forum
3. Ease of Doing Business Report: World Trade Organisation
4. Global Economic Prospects Report: World Bank
Choose the correct option:
(a) 1, 2 and 3 only
(b) 1, 2, 3 and 4
(c) 2, 3 and 4 only
(d) 2 and 4 only

IAS Prelims Mock-Test 2020 – Set 27, 26 September
8. Which of the following bank became a partner of Bombay Stock Exchange (BSE) to empower Small and Medium Enterprises?
(a) HDFC Bank
(b) Yes Bank
(c) Axis Bank
(d) Kotak Mahindra Bank

IAS Prelims Mock-Test 2020 – Set 26, 25 September
9. The ‘World Heart Day’ is celebrated annually on:
(a) September 16
(b) September 27
(c)September 29
(c)September 30
10. The virus ‘Cat Que’ is said to have emerged in which of the following country?
(a) Uganda
(b) China
(c) Nigeria
(d) Kenya
Ans. 1 (c) 2 (a) 3 (d) 4 (b) 5 (c) 6 (a) 7 (d) 8 (b) 9 (c) 10 (b)

720 X 420 (1).png

Participate in UPSC Prelims free all India mock exam & Check where you stand before the actual exam. Face the fear on Gandhi Jayanti and win the actual battle on 4th Oct: Register Now

Daily Gist of ‘The Hindu’, ‘PIB’, ‘Indian Express’ and Other Newspapers: 30 September, 2020

To clear the UPSC CSE 2020 exam, aspirants must be very strong in their fundamentals along with the current affairs. Adda247 has taken an important step to help all CSE aspirants by providing them daily quizzes on App. Now aspirants will get free quizzes to practice along with analysis of The Hindu, PIB, etc.

1. Recently in news, Leuser Ecosystem. Consider the following statements regarding the Leuser Ecosystem.
1. It is a forest area on the island of Sumatra, Indonesia.
2. It is among the most ancient and life-rich ecosystems ever documented by science and is a world-class hotspot of biodiversity.
3. The ecosystem has been designated a UNESCO World Heritage Site.
4. It spans 2.6 million hectares, almost three times the size of Yellowstone National Park, USA.
Which of the following statements given above are correct?
(a) 1, 2 and 3
(b) 2, 3 and 4
(c) 1, 3 and 4
(d) 1, 2, 3 and 4

720X420 23-9-2020.jpg

UPSC 2021 Online Coaching Classes | Bilingual GS Foundation Batch
2. Which of the following statements is/are correct about Sumatran Orangutan?
1. The scientific name of the species is Pongo abelii.
2. These are almost exclusively arboreal which means they live among the trees of tropical rainforests.
Choose the correct statements
(a) Only 1
(b) Only 2
(c) Both 1 and 2
(d) Neither 1 nor 2

IAS Prelims Mock-Test 2020 – Set 27, 26 September
3. Consider the following statements regarding JIMEX 20.
1. It is a bilateral Maritime Exercise between Japan and India.
2. JIMEX is conducted biennially between the Indian Navy and the Japanese Maritime Self-Defense Force (JMSDF).
3. JIMEX series of exercises commenced in January 2012 with a special focus on maritime security cooperation.
Which of the following statements given above is/are correct?
(a) Only 1
(b) 2 and 3
(c) 1, 2 and 3
(d) 1 and 3

UPSC Prelims Syllabus 2021: General Studies and CSAT for CSE
4. Consider the following statement regarding Chandra X-ray Project.
1. Chandra X-ray Observatory was launched by Space Shuttle Columbia in 1999.
2. The Chandra X-ray Observatory is part of NASA’s fleet of “Great Observatories” along with the Hubble Space Telescope, the Spitzer Space Telescope.
3. The telescope is named after the Nobel Prize-winning Indian astrophysicist Subrahmanyan Chandrasekhar.
Which of the following statements given above is/are correct?
(a) 1 and 2
(b) 1 and 3
(c) Only 3
(d) 1, 2 and 3
5. Consider the following statements regarding Poona Pact.
1. In 1932, B.R. Ambedkar negotiated the Poona Pact with Mahatma Gandhi.
2. It provides a separate electorate for depressed classes.
3. In the civil services, the pact provides an adequate representation of the depressed classes.
4. The common goal was for the upliftment of one of the most vulnerable sections of Indian society.
Which of the following statements given above are incorrect?
(a) 1, 2 and 4
(b) 1, 2 and 3
(c) 2 and 3
(d) 1 and 4

IAS Prelims Mock-Test 2020 – Set 26, 25 September
6. Which of the following statement(s) is/are correct about Black Hole?
1. The term ‘black hole’ was coined in the mid-1960s by American physicist John Archibald Wheeler.
2. Black-holes were theorized by Albert Einstein in 1918.
3. It refers to a point in space where the matter is so compressed as to create a gravity field from which even light cannot escape.
Choose the correct statement
(a) 1 and 2
(b) 2 and 3
(c) 1 and 3
(d) 1, 2 and 3
7. Which of the following are the functions of National Medical Commission (NMC)?
1. It lays down the policies for regulating medical institutions and medical professionals.
2. It will assess the requirements of human resources and infrastructure in healthcare.
3. It will ensure compliance by the State Medical Councils with the regulations made under the Bill.
4. It will frame the guidelines for determination of fee for up to 50% of the seats in the private medical institutions.
Choose the correct statement
(a) 1, 3 and 4
(b) 1, 2 and 3
(c) 2, 3 and 4
(d) 1, 2, 3 and 4

IAS Prelims Mock-Test 2020 – Set 25, 24 September
8. Curzon Wyllie was murdered by Madan Lal Dhingra in London. He was a
(a) Advisor to the Secretary of State for India
(b) Former Governor of Punjab
(c) Secretary of State for India
(d) Law member of Viceroy’s executive council
9. Which of the following are the salient features of the FAME India Scheme Phase-II?
1. Establishment of Charging stations is also proposed on major highways connecting major city clusters.
2. The benefits of incentives will be extended to only those vehicles which are fitted with advanced batteries like a Lithium-Ion battery.
3. In the 2-Wheel (W) segment, the focus will be on the private vehicles.
Which of the following statement(s) given above is/are correct?
(a) 1 and 2
(b) 1 and 3
(c) Only 3
(d) 1, 2 and 3

IAS Prelims Mock-Test 2020 – Set 24, 23 September
10. Which of the following are not the departments of Finance Ministry?
1. Department of Expenditure
2. Department of Economic Affairs
3. Department of Banking
4. Department of Revenue
5. Department of Budget
Choose the correct option
(a) 2 and 3
(b) 3 and 4
(c) 3 and 5
(d) 2 and 5

Ans: 1(d), 2(c), 3(c), 4(d), 5(c), 6(c), 7(d), 8(a), 9(d), 10(c)

720 X 420 (1).png

Participate in UPSC Prelims free all India mock exam & Check where you stand before the actual exam. Face the fear on Gandhi Jayanti and win the actual battle on 4th Oct: Register Now

Daily Gist of ‘The Hindu’, ‘PIB’, ‘Indian Express’ and Other Newspapers: 28 September, 2020

To clear the UPSC CSE 2020 exam, aspirants must be very strong in their fundamentals along with the current affairs. Adda247 has taken an important step to help all CSE aspirants by providing them daily quizzes on App. Now aspirants will get free quizzes to practice along with analysis of The Hindu, PIB, etc.

1. Consider the following statements regarding Essential Commodities (Amendment) Bill, 2020.
1. The Bill removes commodities like cereals, pulses, oilseeds, edible oils, onion and potatoes from the list of essential commodities.
2. The Bill aims to remove fears of private investors of excessive regulatory interference in their business operations.
3. The Bill ensures that the interests of consumers are safeguarded by regulating agricultural foodstuff in situations such as war, famine, etc.
Which of the following statement(s) given above is/are correct?
(a) Only 1
(b) 1 and 2
(c) 1 and 3
(d) 1, 2 and 3

IAS Prelims Mock-Test 2020 – Set 23, 22 September
2. Consider the following statements
1. Net neutrality has been defined as a principle that Internet Service Providers (ISP) also called Internet Access Providers (IAP) should enable access to all content and applications regardless of the source, and without favouring or blocking particular products or websites.
2. Net Neutrality means when the customers pay an ISP for a data plan, they should be able to access all content online at the same broadband speed which they had opted for.
Which of the following statements given above is/are correct?
(a) Only 1
(b) Only 2
(c) Both 1 and 2
(d) Neither 1 nor 2

No Change in UPSC Exam Pattern and No Proposal to drop CSAT- Check Details here
3. Consider the following statements
1. There are only two times of the year when the Earth’s axis is tilted neither toward nor away from the sun, resulting in a nearly equal amount of daylight and darkness at all latitudes. These events are referred to as Equinoxes.
2. The equinoxes happen in March (about March 21) and August (about August 23).
3. Most places on Earth receive more than 12 hours of daylight on equinoxes.
Which of the following statement(s) given above is/are incorrect about Equinoxes?
(a) 1, 2 and 3
(b) Only 2
(c) 2 and 3
(d) 1 and 3

IAS Prelims Mock-Test 2020 – Set 22, 18 September
4. Which of the following state in India laid the foundation stone for MedSpark, one of the first medical device parks in the country?
(a) Kerala
(b) Tamil Nadu
(c) Madhya Pradesh
(d) Karnataka
5. Which of the following statement(s) is/are correct about Select Committee?
1. It is formed for examining a particular Bill and its membership is limited to MPs from one House.
2. They are chaired by MPs from the ruling party and are disbanded after their report.
Choose the correct option
(a) Only 1
(b) Only 2
(c) Both 1 and 2
(d) Neither 1 nor 2

UPSC PRELIMS 2020 Batch | Bilingual | Live Classes
6. Which of the following statement(s) is/are correct about the ‘Feluda’ test for COVID-19 approved by India?
1. Feluda is the acronym for FNCAS9 Editor Linked Uniform Detection Assay.
2. It is an accurate and low-cost paper-based test strip to detect Covid-19 in less than 30 minutes.
3. It was approved recently for commercial launch by the Drugs Controller General of India.
4. It is developed by the Council of Scientific and Industrial Research (CSIR) and Tata Group.
Choose the correct option
(a) 1,2 and 3
(b) 1, 3 and 4
(c) 2, 3 and 4
(d) 1, 2, 3 and 4

IAS Prelims Mock-Test 2020 – Set 21, 17 September
7. Consider the following statements regarding Congress Socialist Party?
1. It wanted to establish the dictatorship of the proletariat.
2. It advocated separate electorate for minorities and oppressed classes.
3. It advocated the boycott of British goods and evasion of taxes.
Which of the following statements given above is/are correct?
(a) 1 and 2
(b) Only 2
(c) 1, 2 and 3
(d) None of the above
8. Consider the following statements regarding Bonda tribe and Didayi Tribe.
1. These tribes are from Odisha. These groups are classified as Particularly Vulnerable Tribal Groups (PVTGs).
2. Of the 62 tribal groups in Odisha, 15 are recognised as PVTGs – the highest in the country.
Which of the following statement(s) given above is/are incorrect?
(a) Only 1
(b) Only 2
(c) Both 1 and 2
(d) Neither 1 nor 2

IAS Prelims Mock-Test 2020 – Set 20, 16 September
9.Which of the following statement(s) is/are correct about Brucellosis?
1. Brucellosis is a bacterial disease that mainly infects cattle, swine, goats, sheep and dogs.
2. Humans can get infected if they come in direct contact with infected animals or by eating or drinking contaminated animal products or by inhaling airborne agents.
3. Most cases of the disease are caused by ingesting unpasteurised milk or cheese from infected goats or sheep.
Choose the correct option
(a) 1 and 2
(b) 2 and 3
(c) 1 and 3
(d) 1, 2 and 3
10. When ‘Swadeshi’ and ‘Boycott’ were adopted as methods of struggle for the first time?
(a) Home Rule Movement
(b) Agitation against the Partition of Bengal
(c) Visit of the Simon Commission
(d) Jallianwala Bagh Massacre
Ans: 1(d), 2(c), 3(b), 4(a), 5(c), 6(d), 7(d), 8(b), 9(d), 10(b)

IAS Prelims Mock-Test 2020 – Set 19, 15 September

Daily Gist of ‘The Hindu’, ‘PIB’, ‘Indian Express’ and Other Newspapers: 23 September, 2020

To clear the UPSC CSE 2020 exam, aspirants must be very strong in their fundamentals along with the current affairs. Adda247 has taken an important step to help all CSE aspirants by providing them daily quizzes on App. Now aspirants will get free quizzes to practice along with analysis of The Hindu, PIB, etc.

1. Consider the following statements regarding the National Commission on Farmers.
1. It was constituted in 2005 by the Union government with MS Swaminathan as its chairman.
2. In 2007, the commission recommended that MSPs must be at least 50% more than the cost of production and recommended the C2 method for MSP calculation.
3. The government calculates its MSP based on the A2+FL method.
Which of the following statement(s) given above are incorrect?
(a) 1 and 2
(b) 2 and 3
(c) 1 and 3
(d) 1, 2 and 3
IAS Prelims Mock-Test 2020 – Set 22, 18 September
2. Which of the following statements are correct about Kakatiya Dynasty?
1. The 12th and the 13th centuries saw the emergence of the Kakatiyas.
2. Prataparudra I, also known as Kakatiya Rudradeva, was the son of the Kakatiya leader Prola II. It was under his rule that the Kakatiyas declared sovereignty.
3. Before the establishment of Orugallu/Warangal as the capital, Hanamakonda was the first capital of the Kakatiyas.
4. The great Italian traveller Marco Polo visited the Kakatiya Kingdom sometime during Rudramadevi’s tenure as the ruler of the Kakatiya Dynasty.
Choose the correct option:
(a) 1,2 and 3
(b) 1, 3 and 4
(c) 2, 3 and 4
(d) 1, 2, 3 and 4

UPSC PRELIMS 2020 Batch | Bilingual | Live Classes
3. Which of the following is/are incorrect about the proposed amendments of the Foreign Contribution (Regulation) Act (FCRA)?
1. It seeks to prohibit ‘public servants’ from receiving any foreign funding.
2. It proposes to reduce the use of foreign funds to meet administrative costs by NGOs from the existing 50 per cent to 30 per cent.
3. It seeks to “prohibit any transfer of foreign contribution to any association/person”.
4. It proposes to make Aadhaar cards a mandatory identification document for all office-bearers, directors and other key functionaries of NGOs or associations eligible to receive foreign donations.
Choose the correct option
(a) 1, 2 and 3
(b) Only 2
(c) Only 2 and 4
(d) 1, 2 and 4

IAS Prelims Mock-Test 2020 – Set 21, 17 September
4. A Parliamentary Committee means a committee that:
(a) is appointed or elected by the House or nominated by the Speaker/ Chairman.
(b) works under the direction of the Speaker/Chairman.
(c) presents its report to the House or to the Speaker/Chairman
(d) All the above are correct
5. Consider the following statements regarding the World Bank.
1. In May 2020, the World Bank has announced a loan to prevent, detect and respond to the threat of coronavirus and strengthen national health systems.
2. World Bank has clarified that the USD 1 billion loan that it has provided to India in May 2020 to deal with Covid-19 comes with a condition of universal eligibility in procurements.
3. World Bank has 189 member countries and is a unique global partnership which consists of five development institutions.
Which of the following statement(s) given above are correct?
(a) 1 and 2
(b) 2 and 3
(c) 1 and 3
(d) 1, 2 and 3

IAS Prelims Mock-Test 2020 – Set 20, 16 September
6. Which of the following statements is/are correct about Geographical Indication (GI)?
1. The Geographical Indications of Goods (Registration and Protection) Act, 1999 seeks to provide for the registration and better protection of geographical indications relating to goods in India.
2. The Act is administered by the Controller General of Patents, Designs and Trademarks. The Geographical Indications Registry is located at Chennai.
3. The registration of a geographical indication is valid for a period of 10 years.
4. It is also a part of the World Trade Organisation’s Trade-Related Aspects of Intellectual Property Rights (TRIPS).
Choose the correct option
(a) 1, 2 and 3
(b) 1 and 3
(c) 2, 3 and 4
(d) 1, 2, 3 and 4

7. The quit India resolution stated the provisions of the movement as:
(a) An immediate end to British rule over India.
(b) Declaration of the commitment of free India to defend itself against all kinds of imperialism and fascism.
(c) Formation of a provisional government of India after British withdrawal and sanctioning a civil disobedience movement against British rule.
(d) All the above are correct

IAS Prelims Mock-Test 2020 – Set 19, 15 September
8. Recently in the news, Nandankanan Zoological Park. Where is it located?
(a) Bhubaneswar, Odisha
(b) Bharatpur, Rajasthan
(c) Vindya Hills in Madhya Pradesh
(d) Northeast state of Assam
9. Consider the following statements regarding VAIBHAV Summit.
1. VAIBHAV stands for Vaishwik Bharatiya Vaigyanik Summit.
2. It will be inaugurated on 2nd October 2020, the birth anniversary of Mahatma Gandhi.
3. The Summit is a joint effort of various Science & Technology (S&T) and Academic organisations, including the Department of S&T, Defence Research and Development Organisation (DRDO).
Which of the following statement(s) given above is/are correct?
(a) 1 and 3
(b) Only 1
(c) 1 and 2
(d) 1, 2 and 3

IAS Prelims Mock-Test 2020 – Set 18, 14 September
10. Which of the following are not the federal features of the Indian Constitution?
1. Supremacy of Constitution
2. All-India Services
3. Single Citizenship
4. Independent Judiciary
5. Bicameral legislature
6. Integrated Judiciary
Choose the correct option
(a) 1, 4 and 5
(b) 1, 5 and 6
(c) 2, 3 and 6
(d) 2, 3 and 4
Ans: 1(a), 2(d), 3(b), 4(d), 5(d), 6(d), 7(d), 8(a), 9(d), 10(c)

Daily Gist of ‘The Hindu’, ‘PIB’, ‘Indian Express’ and Other Newspapers: 22 September, 2020

No Change in UPSC Exam Pattern and No Proposal to drop CSAT- Check Details here

To clear the UPSC CSE 2020 exam, aspirants must be very strong in their fundamentals along with the current affairs. Adda247 has taken an important step to help all CSE aspirants by providing them daily quizzes on App. Now aspirants will get free quizzes to practice along with analysis of The Hindu, PIB, etc.

1. Consider the following statements regarding the World Bank’s Human Capital Index (HCI) 2020.
1. India has been ranked at the 116th position in the HCI 2020.
2. The HCI 2020 includes health and education data of children for 174 countries up to March 2020.
3. Human Capital consists of the knowledge, skills, and health that people accumulate over their lives, enabling them to realize their potential as productive members of society.
Which of the following statement(s) given above is/are correct?
(a) 1 and 2
(b) 2 and 3
(c) 1 and 3
(d) 1, 2 and 3

IAS Prelims Mock-Test 2020 – Set 21, 17 September
2. Which of the following statement(s) is/are correct about Banking Regulation (Amendment) Bill, 2020?
1. The bill is passed in Lok Sabha and replaces an ordinance to the same effect promulgated on June 26.
2. The Bill proposes amendments to the Banking Regulation Act, 1949.
3. With the amendments, RBI will be able to undertake a scheme of amalgamation of a bank without placing it under moratorium.
4. The amendments also allow cooperative banks to raise money via public issues and private placements of equity or preference shares as well as unsecured debentures, with the central’s bank’s nod.
Choose the correct option
(a) 1, 2 and 3
(b) 2,3 and 4
(c) 1, 2 and 4
(d) 1, 2, 3 and 4
3. Why Sir William Wedderburn and W. S. Caine had set up the Indian Parliamentary Committee in 1893?
(a) In the British Parliament, to facilitate a discussion on India’s Independence.
(b) To campaign for the entry of Indians into the Imperial Judiciary.
(c) To agitate for the entry of eminent Indians into the British Parliament.
(d) In the House of Commons, to agitate for Indian political reforms.

IAS Prelims Mock-Test 2020 – Set 20, 16 September
4. Consider the following statements regarding the Unlawful Activities (Prevention) Act.
1. According to the latest data released by the National Crime Records Bureau (NCRB), a total of 3,005 cases were registered in the country under anti-terror law Unlawful Activities (Prevention) Act (UAPA) in 2016, 2017 and 2018.
2. Unlawful Activities (Prevention) Act was passed in 1962 that aims at effective prevention of unlawful activities associations in India.
3. The Act assigns absolute power to the state government, by way of which if the state deems an activity as unlawful then it may, by way of an Official Gazette, declare it so.
4. As the highest punishments, it has the death penalty and life imprisonment.
Which of the following statement(s) given above is/are incorrect?
(a) 1, 2 and 3
(b) 2 and 3
(c) 3 and 4
(d) 1 and 4
5. Why was National Social Conference formed during Indian freedom struggle?
(a) Various social reform groups or organisations of Bengal region united to form a single body with an aim to discuss the issues of larger interest and to prepare appropriate petitions or representations to the government.
(b) Under one organization, Behramji Malabari and M. G. Ranade decided to bring together all the social reform groups of the country.
(c) For such purpose, the Indian National Congress did not want to include social reforms in its deliberations and decided to form a separate body.
(d) None of the above statement is correct

IAS Prelims Mock-Test 2020 – Set 19, 15 September
6. Consider the following statements regarding BECA.
1. BECA stands for Basic Exchange and Cooperation Agreement.
2. BECA will allow India to use the geospatial maps of the USA to get pinpoint military accuracy of automated hardware systems and weapons such as cruise and ballistic missiles.
3. BECA is one of the four foundational military communication agreements between the two countries.
Which of the following statement(s) given above is/are correct?
(a) 1 and 2
(b) 2 and 3
(c) 1 and 3
(d) 1, 2 and 3
7. At the time of his/her appointment, the Prime Minister of India:
(a) must be a member of one of the Houses of the Parliament
(b) need not necessarily be a member of one of the Houses of the Parliament but must become a member of the LokSabha within six months.
(c) must be a member of the LokSabha
(d) need not necessarily be a member of one of the Houses of the Parliament but must become a member of one of the Houses within six months.

IAS Prelims Mock-Test 2020 – Set 18, 14 September
8. Recently Kalinga Frog was in news. Consider the following statements regarding Kalinga Frog.
1. Scientists have reported a first-of-its-kind discovery of morphological phenotypic plasticity (MPP) in the Kalinga cricket frog from the central Western Ghats.
2. In 2018, Kalinga Frog documentation was done and reported from the Eastern Ghats.
Which of the following statement(s) given above is/are correct?
(a) Only 1
(b) Only 2
(c) Both 1 and 2
(d) Neither 1 nor 2
9. Name the physical phenomena which are responsible for producing rainbow when sunlight falls on drops of rain?
1. Dispersion
2. Refraction
3. Internal Reflection
Choose the correct option
(a) 1 and 2
(b) 1 and 3
(c) 2 and 3
(d) 1, 2 and 3

IAS Prelims Mock-Test 2020 – Set 17, 11 September
10. Consider the following statements regarding Sputnik V.
1. The Russian vaccine has been named after the first artificial Earth satellite, Sputnik-I launched by the Soviet Union.
2. It is the first Covid-19 vaccine to be approved by any government for common people.
3. The Russia Direct Investment Fund (RDIF), which is piloting Russia’s Sputnik V vaccine, has partnered with the Hyderabad-based Dr. Reddy’s Laboratories to supply 100 million doses of the vaccine.
Which of the following statement(s) given above is/are correct?
(a) 1 and 2
(b) 2 and 3
(c) 1 and 3
(d) 1, 2 and 3
Ans: 1(d), 2(d), 3(d), 4(b), 5(d), 6(d), 7(d), 8(c), 9(a), 10(d)

UPSC PRELIMS 2020 Batch | Bilingual | Live Classes

Daily Gist of ‘The Hindu’, ‘PIB’, ‘Indian Express’ and Other Newspapers: 18 September, 2020

To clear the UPSC CSE 2020 exam, aspirants must be very strong in their fundamentals along with the current affairs. Adda247 has taken an important step to help all CSE aspirants by providing them daily quizzes on App. Now aspirants will get free quizzes to practice along with analysis of The Hindu, PIB, etc.

1. Which of the following country India co-sponsored a Security Council resolution that seeks women’s participation in peacekeeping missions?
(a) India
(b) Indonesia
(c) Bangladesh
(d) Pakistan
2. Who is the head of the committee set up by the Defence Ministry, to review Armed Forces Headquarters Civil Services (AFHQ CS) cadre?
(a) DB Shekatkar
(b) R Chandrashekhar
(c) Bipin Rawat
(d) Rajnath Singh

IAS Prelims Mock-Test 2020 – Set 19, 15 September
3. Which of the following are released into atmosphere due to the burning of crop/biomass residue?
1. Carbon monoxide
2. Methane
3. Ozone
4. Sulphur dioxide
(a) 1 and 2 only
(b) 1 and 4 only
(c) 2, 3 and 4 only
(d) 1, 2, 3 and 4

UPSC PRELIMS 2020 Batch | Bilingual | Live Classes
4. Which of the given statement/s is/are correct regarding the T-cells?
1. These are a part of the lymphatic system.
2. These originate in the bone marrow and mature in the thymus.
3. They are responsible for removing the pathogens from the body.
Options:
(a) Only1
(b) 1 and 3 only
(c) 2 and 3 only
(d) All the above

IAS Prelims Mock-Test 2020 – Set 18, 14 September
5. Which of the given statement/s is/are incorrect regarding with respect to Enemy Property in India?
1. Among the properties left behind by Pakistani nationals, the highest properties are located in the Union Territory of Jammu and Kashmir.
2. Movable property is not included under enemy properties.
3. The law of succession does not apply to enemy property.
(a) Only 1
(b) 2 and 3 only
(c) 1 and 3 only
(d) Only 3
6. Among the following, which one is the largest exporter of rice in 2017-18 in the world?
(a) India
(b) China
(c) Indonesia
(c) Myanmar

IAS Prelims Mock-Test 2020 – Set 17, 11 September
7. Consider the following statements regarding the Ramsar Convention:
1. Under Ramsar Convention, it is mandatory on the part of the Government of India to protect and conserve all the wetlands in the territory of India.
2. The Wetlands (Conservation and Management) Rules, 2010 were framed by the Government of India based on the recommendations of Ramsar Convention.
3. The Wetlands (Conservation and Management) Rules, 2010 also encompass the drainage area or catchment regions of the wetlands as determined by the authority.
Which of the statements given above is/are correct?
(a) 1 and 2 only
(c) 3 only
(c) 2 and 3 only
(d) 1, 2 and 3
8. Mustapha Adib has been nominated to be Prime Minister of which of the following country?
(a) Singapore
(b) Lebanon
(c) Syria
(d) Palestine

IAS Prelims Mock-Test 2020 – Set 16, 10 September
9. Which among the following institution has estimated that India’s real GDP for FY21 will contract by 10.9%?
(a) State Bank of India
(b) NITI Aayog
(c) NSSO
(d) CRISIL
10. Consider the following statements with respect to Venus and find out which of the following is/are incorrect:
1. It is the only planet that has no natural satellites.
2. Its atmosphere contains the traces of phosphine gas.
3. It rotates from east to west.
Options:
(a) Only 1
(b) 1 and 2 only
(c) 2 and 3 only
(d) All of the above
Ans. 1(b) 2(a) 3(d) 4(d) 5(c) 6(a) 7(c) 8(b) 9(a) 10(d)

IAS Prelims Mock-Test 2020 – Set 15, 9 September

Daily Gist of ‘The Hindu’, ‘PIB’, ‘Indian Express’ and Other Newspapers: 16 September, 2020

 

To clear the UPSC CSE 2020 exam, aspirants must be very strong in their fundamentals along with the current affairs. Adda247 has taken an important step to help all CSE aspirants by providing them daily quizzes on App. Now aspirants will get free quizzes to practice along with analysis of The Hindu, PIB, etc.

1. Which of the following statement(s) is/are correct about Pesticides Management Bill 2020.
1. The Pesticides Management Bill, 2020 was approved by the Union Cabinet in February, 2020.
2. It will replace the Insecticides Act, 1968.
3. The Bill will compensate farmers in case of losses from the use of agrochemicals.
Choose the correct option
(a) Only 1
(b) 1 and 2
(c) 1 and 3
(d) 1, 2 and 3

IAS Prelims Mock-Test 2020 – Set 18, 14 September
2. In context to the Constitution of India, Which one of the following is not a Fundamental Duty?
(a) To develop the scientific temper.
(b) To vote in public elections
(c) To safeguard public property
(d) To abide by the Constitution and respect its ideals.
3. Which of the following statement(s) is/are correct about iRAD App?
1. iRAD stands for Integrated Road Accident Database Project.
2. It is developed by Indian Institute of Technology-Madras (IIT-M) and its main objective is to enhance road safety.
3. It will be implemented by the National Informatics Centre.
Choose the correct option
(a) 1 and 2
(b) Only 2
(c) 2 and 3
(d) 1, 2 and 3

IAS Prelims Mock-Test 2020 – Set 17, 11 September
4. What was the Ibadat Khana at Fatehpur Sikri?
(a) It was the mosque for the use of the Royal Family.
(b) Private chamber prayer of Akbar.
(c) It was the hall where Akbar discusses with scholars about several religions.
(d) It was the room where nobles of different religions gathered to discuss religious affairs.
5. Which of the following statement(s) is/are correct about the Government of India Act, 1935?
1. It was the longest act enacted by the British Parliament at that time.
2. It was divided into two separate acts namely, the Government of India Act 1935 and the Government of Burma Act 1935.
3. It was commenced on 1 August, 1937
4. This Act divided powers between the centre and the provinces. The Viceroy was vested with residual powers.
Choose the correct option
(a) 1,2 and 3
(b) 2, 3 and 4
(c) 1,2 and 4
(d) 1, 2, 3 and 4

IAS Prelims Mock-Test 2020 – Set 16, 10 September
6. Which of the following statement(s) is/are incorrect about the Singapore Convention on Mediation?
1. The United Nations General Assembly adopted the Convention on 20th December 2018.
2. It was opened for signature on 7th July 2019 in Singapore.
3. It is the first UN treaty to be named after Singapore.
4. India approved the signing of the Convention in June 2019. And As on 1st September 2020, the Convention has 58 signatories, including China and the USA as well.
Choose the correct option
(a) 1 and 2
(b) 1 and 3
(c) 2 and 4
(d) 2 and 3
7. In which of the following hills the Eastern Ghats and the Western Ghats meet?
(a) Annamalai Hills
(b) Cardamom Hills
(c) Sahyadri Hills
(d) Nilgiri Hills

IAS Prelims Mock-Test 2020 – Set 15, 9 September
8. Most of the fresh water on the planet Earth exists as ice caps and glaciers. Out of the remaining freshwater, the largest proportion:
(a) exists as groundwater
(b) is found in the atmosphere as moisture and clouds
(c) exists as soil moisture
(d) is found in freshwater lakes and rivers.
9. Name the geographical features or landforms that lie in Arunachal Pradesh?
1. Kangtu Peak
2. Diphu Pass
3. Lohit River
Choose the correct option
(a) 1 and 2
(b) 1 and 3
(c) 2 and 3
(d) 1, 2 and 3

UPSC PRELIMS 2020 Batch | Bilingual | Live Classes
10. Consider the following statements about Trans Fats?
1. The substance is responsible for around 500,000 deaths due to coronary heart disease every year across the world.
2. Industrially produced trans-fats are found in hardened vegetable fats such as margarine and ghee and are often present in snack foods, baked goods and fried foods.
3. It is, however, often used by manufacturers because it has a longer shelf life and is cheaper.
4. So far, 58 countries introduced laws to protect 3.2 billion people from the substance by the end of 2021.
Which of the following statement(s) is/are correct about Trans Fats?
(a) 1, 2 and 3
(b) 1, 3 and 4
(c) Only 1 and 4
(d) 1, 2, 3 and 4
Ans: 1(d), 2(b), 3(d), 4(c), 5(c), 6(c), 7(d), 8(a), 9(d), 10(d)

IAS Prelims Mock-Test 2020 – Set 14, 8 September

Daily Gist of ‘The Hindu’, ‘PIB’, ‘Indian Express’ and Other Newspapers: 15 September, 2020