To clear the UPSC CSE 2021 exam, aspirants must be very strong in their fundamentals along with the current affairs. Adda247 has taken an important step to help all CSE aspirants by providing them daily quizzes on App. Now aspirants will get free quizzes to practice along with analysis of The Hindu, PIB, etc.

1. In which of the following work the first definite mention of Bharata as a region is found?
(a) Herodotus
(b) Panini
(c) Hieun-Tsang
(d) Patanjali

To know about the Radhakrishnan Commission: Click Here
2. Consider the following statements regarding the National Green Tribunal (NGT).
1. On 18 October, 2010, it was established under the National Green Tribunal Act 2010.
2. NGT is mandated to make disposal of applications or appeals finally within 3 months of the filing of the same.
3. The Tribunal is not bound by the procedure laid down under the Code of Civil Procedure, 1908, but shall be guided by principles of natural justice.
Which of the following statement(s) given above is/are correct?
(a) 1 and 2
(b) 2 and 3
(c) 1 and 3
(d) 1, 2 and 3

UPSC 2021 Online Coaching Classes | Bilingual GS Foundation Batch
3. Which of the following is/are the functions of Asia-Pacific Economic Cooperation (APEC)?
1. APEC projects provide digital skills training for rural communities and help indigenous women export their products abroad.
2. Recognizing the impacts of climate change, APEC members also implement initiatives to increase energy efficiency and promote sustainable management of forest and marine resources.
3. The forum adapts to allow members to deal with important new challenges including disaster resilience, planning for pandemics, and addressing terrorism.
Choose the correct answer
(a) 1, 2 and 3
(b) 1 and 2
(c) 2 and 3
(d) 1 and 3

IAS Prelims Mock-Test 2020 – Set 59, 20 November
4. With which of the following religious practices in India does the “Sthanakvasi” sect belongs?
(a) Vaishnavism
(b) Buddhism
(c) Shaivism
(d) Jainism
5. Which of the following are the key objectives of MGNREGS (Mahatma Gandhi National Rural Employment Guarantee Scheme)?
1. Creation of durable assets in rural areas such as wells, ponds, roads and canals.
2. Generation of paid rural employment of not less than 100 days for each worker who volunteers for unskilled labour.
3. Reduce urban migration from rural areas and to create rural infrastructure by using untapped rural labour.
Choose the correct answer
(a) 1 and 2
(b) 2 and 3
(c) 1 and 3
(d) 1, 2 and 3

IAS Prelims Mock-Test 2020 – Set 58, 19 November
6. With reference to the Indian Constitution, consider the following statements.
1. In the Ninth Schedule of the Constitution of India, the Parliament of India can place a particular law.
2. In the Ninth Schedule, the validity of a law placed cannot be examined by any court and no judgment can be made on it.
Which of the following statement(s) given above is/are correct?
(a) Only 1
(b) Only 2
(c) Both 1 and 2
(d) Neither 1 nor 2

What are the Powers of the President?: Click Here to know about in detail.
7. Which state government has decided to set up a ‘Gau Cabinet’?
(a) Uttar Pradesh
(b) Madhya Pradesh
(c) Rajasthan
(d) Maharashtra
8. Which of the following statement(s) is/are correct about Guillain Barre Syndrome (GBS)?
1. It is a very rare autoimmune disorder and is caused by bacteria or viral infection.
2. The syndrome’s first symptoms are a tingling or itching sensation in the skin, followed by muscle weakness, pain and numbness.
Choose the correct answer
(a) Only 1
(b) Only 2
(c) Both 1 and 2
(d) Neither 1 nor 2

IAS Prelims Mock-Test 2020 – Set 57, 18 November
9. Which of the following statement(s) is/are correct about the election of the President of India?
1. From State to State, the value of the vote of each MLA varies.
2. The value of the vote of MPs of the Lok Sabha is more than the value of the vote of MPs of the Rajya Sabha.
Choose the correct answer
(a) Only 1
(b) Only 2
(c) Both 1 and 2
(d) Neither 1 nor 2

IAS Prelims Mock-Test 2020 – Set 55, 11 November
10. Consider the following statements regarding Cord Blood.
1. Cord blood is the blood that remains in the umbilical cord and placenta post-delivery.
2. It contains special cells called hematopoietic stem cells that can be used to treat some types of diseases.
Which of the following statement(s) given above is/are correct?
(a) Only 1
(b) Only 2
(c) Both 1 and 2
(d) Neither 1 nor 2
Ans: 1(b), 2(c), 3(a), 4(d), 5(d), 6(a), 7(b), 8(c), 9(c), 10(c)

Daily Gist of ‘The Hindu’, ‘PIB’, ‘Indian Express’ and Other Newspapers: 21 November, 2020

Lear about Fossils National Park: Click Here

To clear the UPSC CSE 2021 exam, aspirants must be very strong in their fundamentals along with the current affairs. Adda247 has taken an important step to help all CSE aspirants by providing them daily quizzes on App. Now aspirants will get free quizzes to practice along with analysis of The Hindu, PIB, etc.

1. On which of the following bank of river the Rangpur culture sites are located?
(a) Krishna
(b) Ghelo
(c) Ganga
(d) Yamuna
2. The Sabarmati Ashram was founded in which of the following year?
(a) 1912
(b) 1913
(c) 1916
(d) 1918

What is Wood’s Despatch? Click Here to know more
3. In which of the following ways biodiversity forms the basis for human existence?
1. Prevention of soil erosion
2. Pollination of crops
3. Soil formation
Choose the correct answer
(a) 1, 2 and 3
(b) 1 and 2
(c) 2 and 3
(d) 1 and 3

UPSC 2021 Online Coaching Classes | Bilingual GS Foundation Batch
4. Consider the following statements regarding Hurricanes.
1. Hurricanes are categorised on the Saffir-Simpson Hurricane Wind Scale, which rates them on a scale of 1 to 3 based on wind speed.
2. Hurricanes that reach category two or three are called major hurricanes.
Which of the following statement(s) given above is/are correct?
(a) Only 1
(b) Only 2
(c) Both 1 and 2
(d) Neither 1 nor 2

IAS Prelims Mock-Test 2020 – Set 57, 18 November
5. Which of the following is/are the purpose(s) of the Certiorari writ?
1. To secure the performance of public duties by the lower court, tribunal or public authority.
2. To quash the order already passed by an inferior court, tribunal or quasi-judicial authority.
3. To release a person who has been detained unlawfully whether in prison or in private custody.
Choose the correct answer
(a) 1 and 3
(b) 2 and 3
(c) Only 2
(d) 1 and 2

To know more about the Cabinet Mission: Click Here
6. Consider the following statements regarding QRSAM.
1. QRSAM stands for Quick Reaction Surface to Air Missile.
2. It is a canister-based system, which means that it is stored and operated from specially designed compartments.
3. It is a short-range surface-to-air missile (SAM) system, primarily designed and developed by DRDO.
4. It has been designed for induction into the Army and has a range of 25 to 30 km.
Which of the following statement(s) given above is/are correct?
(a) 1, 2 and 3
(b) 2, 3 and 4
(c) 1, 3 and 4
(d) 1, 2 , 3 and 4
7. Which is the standard criterion for Biological Oxygen Demand (BOD)?
(a) Computing oxygen levels in forest ecosystems
(b) Measuring oxygen levels in the blood
(c) Assessing oxygen levels in high altitude regions
(d) Pollution assay in aquatic ecosystems

IAS Prelims Mock-Test 2020 – Set 55, 11 November
8. Consider the following statements regarding the Chapare Virus.
1. The virus is named Chapare after the province in which it was first observed.
2. Chapare Virus belongs to the same Arenavirus family that is responsible for illnesses such as the Ebola virus disease (EVD). It causes Chapare Hemorrhagic Fever (CHHF).
Which of the following statement(s) given above is/are correct?
(a) Only 1
(b) Only 2
(c) Both 1 and 2
(d) Neither 1 nor 2
9. Which of the following areas is/are identified as ‘deemed forests’ as per the expert committee constituted by the Karnataka government?
1. Thickly wooded areas of the Revenue Department, not handed over to the Forest Department.
2. Thickly wooded land distributed to grantees but not cultivated.
3. Land having the characteristic of forests irrespective of the ownership.
Choose the correct answer
(a) 1, 2 and 3
(b) 2 and 3
(c) 1 and 3
(d) 1 and 2

IAS Prelims Mock-Test 2020 – Set 56, 17 November

10. Which of the following is/are incorrect about the Fundamental Rights?
1. Right to life is individual rights.
2. They are essential for political progress.
3. Right to constitutional remedies is group rights
Choose the correct answer
(a) 1 and 3
(b) 1 and 2
(c) Only 2
(d) 2 and 3
Ans: 1(b), 2(c), 3(a), 4(d), 5(c), 6(d), 7(d), 8(c), 9(a), 10(c)

What is Polavaram Project?

Daily Gist of ‘The Hindu’, ‘PIB’, ‘Indian Express’ and Other Newspapers: 19 November, 2020

To clear the UPSC CSE 2021 exam, aspirants must be very strong in their fundamentals along with the current affairs. Adda247 has taken an important step to help all CSE aspirants by providing them daily quizzes on App. Now aspirants will get free quizzes to practice along with analysis of The Hindu, PIB, etc.

1. Which of the following statement(s)is/are correct?
1. Article 148 provides for an independent office of the CAG. It is the supreme audit institution of India.
2. Articles 149-151 provides Duties & Powers, Form of Accounts of the Union and the States and Audit Reports.
3. Article 279 provides a calculation of net proceeds, etc.
4. Sixth Schedule mentions about the administration of Tribal Areas in the States of Assam, Meghalaya, Tripura and Mizoram.
Choose the correct option
(a) 1, 2 and 4
(b) 2, 3 and 4
(c) Only 1 and 4
(d) 1, 2, 3 and 4

UPSC 2021 Online Coaching Classes | Bilingual GS Foundation Batch
2. Which Indian city Kamal-ud-din, Abd-ur-Razzaq ibn Ishaq Samarqandi, a Persian Islamic Scholar, visited during the early 1440s?
(a) Calicut
(b) Surat
(c) Chennai
(d) Madurai
3. In the context of Medieval India, Manigramam and Nanadesi were:
(a) Temples
(b) Guilds
(c) Kingdoms
(d) Villages

IAS Prelims Mock-Test 2020 – Set 37, 16 October
4. Which of the following is/are not the Directive Principles of State Policy?
1. Equal pay for equal work for men and women
2. Promote equal justice and free legal aid to the poor
3. Right to public assistance
4. Freedom of association
Choose the correct option
(a) 2 and 3
(b) 1 and 4
(c) 1 and 3
(d) Only 4
5. Consider the following statements regarding In Vitro Fertilisation (IVF).
1. It is one of the more widely known types of Assisted Reproductive Technology (ART).
2. In vitro comes from the Latin word ‘in glass.
Which of the following statement(s) given above is/are correct?
(a) Only 1
(b) Only 2
(c) Both 1 and 2
(d) Neither 1 nor 2

IAS Prelims Mock-Test 2020 – Set 36, 15 October
6. Which of the following statements are correct regarding Goods and Service Tax (GST)?
1. It was introduced through the 101st Constitution Amendment Act, 2017.
2. It is essentially a consumption tax and is levied at the final consumption point.
3. It has a 4-tier tax structure for all goods and services under the slabs- 5%, 12%, 18% and 28%.
Choose the correct option
(a) 1 and 2
(b) 1 and 3
(c) 2 and 3
(d) 1, 2 and 3

IAS Prelims Mock-Test 2020 – Set 35, 14 October
7. Which of the following is/are the subspecies of Asian Elephant?
(a) The Indian
(b) Sumatran
(c) Sri Lankan
(d) All the above
8. Consider the following statements regarding Geneva Conventions.
1. The first Geneva Convention protects wounded and sick soldiers on land during the war.
2. The second Geneva Convention protects wounded, sick and shipwrecked military personnel at sea during the war.
3. The third Geneva Convention applies to prisoners of war.
4. The fourth Geneva Convention affords protection to civilians, including in occupied territory.
Which of the following statements given above are correct?
(a) 1, 3 and 4
(b) 1,2 and 3
(c) 1 and 3
(d) 1, 2, 3 and 4

IAS Prelims Mock-Test 2020 – Set 34, 12 October
9. Recently which variety of wheat has doubled the crop yield for farmers in Karanjkhop, a village in Maharashtra?
(a) MACP 6492
(b) MACS 6478
(c) MACS 4028
(d) MACI 4286
10. Name the characteristic climate of the Tropical Savannah Region?
(a) Rainfall in winter only
(b) A definite dry and wet season
(c) Rainfall throughout the year
(d) An extremely short dry season
Ans: 1(d), 2(a), 3(b), 4(d), 5(c), 6(c), 7(d), 8(d), 9(b), 10(b)

Daily Gist of ‘The Hindu’, ‘PIB’, ‘Indian Express’ and Other Newspapers: 17 October, 2020

UPSC Prelims Syllabus 2021: General Studies and CSAT for CSE