UPSC CSE 2020 परीक्षा को पास करने के लिए, उम्मीदवारों को करंट अफेयर्स के साथ अपने फंडामेंटल में बहुत मजबूत होना चाहिए। Adda247 ने सभी CSE उम्मीदवारों को ऐप पर दैनिक क्विज़ प्रदान करके उनकी मदद करने के लिए एक महत्वपूर्ण कदम उठाया है। अब उम्मीदवारों को द हिंदू, पीआईबी, आदि के विश्लेषण के साथ अभ्यास करने के लिए मुफ्त क्विज़ मिलेंगे।
Economic Importance of Algae : Click here 

1. शिव भोजन योजना जिसका उद्देश्य गरीबों को रियायती दरों पर भोजन उपलब्ध कराना है, निम्नलिखित में से किस राज्य में प्रारंभ की गई थी?
(a) उत्तराखंड
(b) उत्तर प्रदेश
(c) बिहार
(d) महाराष्ट्र
2. चंद्र ग्रहण के संदर्भ में, दिए गए कथनों में से कौन सा/से सही है/हैं? सही विकल्प चुनिए:
1. चंद्रग्रहण केवल अमावस्या के चरण में होता है।
2. कोई भी वलयकार चंद्रग्रहण नहीं होता है क्योंकि पृथ्वी चंद्रमा से बहुत बड़ी है।
(a) केवल 1
(b) केवल 2
(c) 1 और 2 दोनों
(d) न तो 1 और न ही 2
3. अपियरी ऑन व्हील्स भारत की किस वैधानिक संस्था की एक पहल है?
(a) राष्ट्रीय हरित प्राधिकरण
(b) राष्ट्रीय महिला आयोग
(c) खादी और ग्रामोद्योग आयोग
(d) राष्ट्रीय अल्पसंख्यक आयोग
Join UPSC & State PSC Adda247 : Click here
4. निम्नलिखित में से कौन सी नदी संयुक्त राष्ट्र द्वारा मैक्सिको के सबसे प्रदूषित जलमार्ग के रूप में घोषित की गई है?
(a) सैंटियागो नदी
(b) रियो ग्रांडे नदी
(c) लर्मा नदी
(d) कोलोराडो नदी
5. वन, पर्यावरण और जलवायु परिवर्तन मंत्रालय (MoEFCC) के हालिया आंकड़ों के अनुसार, भारत में बाघों की मौत की कुल संख्या कितनी है?
(a) 90
(b) 95
(c) 100
(d) 105
6. निम्नलिखित कथनों पर विचार कीजिए। निम्नलिखित में से कौन सा/से गलत है/हैं?
1. NATGRID भारत सरकार की मुख्य सुरक्षा एजेंसियों के डेटाबेस को जोड़ता है।
2. खुफिया जानकारी तंत्र अप्रवासन, बैंकिंग, व्यक्तिगत करदाताओं, हवाई और ट्रेन यात्रा से संबंधित है।
3. NATGRID का कार्यालय रक्षा मंत्रालय से संबंधित है।
विकल्प:
(a) केवल 2
(b) केवल 3
(c) केवल 2 और 3
(d) केवल 1 और 2
7. सनस्क्रीन, जो प्रवाल भित्ति और समुद्री जीवन के लिए विषाक्त है, पर प्रतिबंध लगाने वाले पहला देश कौन सा है?
(a) पापुआ न्यू गिनी
(b) हवाई, संयुक्त राज्य अमेरिका
(c) पलाऊ
(d) फिलीपींस
8. दिए गए कथनों में से गलत विकल्प ज्ञात कीजिए:
1. महादयी नदी एक पूर्व की ओर बहने वाली नदी है।
2. नदी का उद्गम भीमगढ़ वन्यजीव अभयारण्य में होता है और इसे गोवा में मांडोवी कहा जाता है।
3. डिंडी, कलसा और बांडुरी महादयी नदी की सहायक नदियाँ हैं।
विकल्प:
(a) केवल 2
(b) केवल 1 और 3
(c) केवल 2 और 3
(d) केवल 3
9. निम्नलिखित में से किस यूरोपीय देश के साथ भारत ने गतिशीलता संधि पर हस्ताक्षर किए हैं जो दोनों देशों के कुशल श्रमिकों, छात्रों और शिक्षाविदों को एक दूसरे के देशों में रहने और कार्य करने की अनुमति देगा?
(a) इंग्लैंड
(b) जर्मनी
(c) फ्रांस
(d) स्विट्जरलैंड
10. विश्व बैंक द्वारा अनुमानित वित्त वर्ष 2020 के लिए भारत की जीडीपी वृद्धि दर क्या है?
(a)5.4%
(b)5.6%
(c)5.8%
(d)6%
1(d), 2(b), 3(c), 4(a), 5(b), 6(b), 7(c), 8(a), 9(c), 10(c)

To clear the UPSC CSE 2021 exam, aspirants must be very strong in their fundamentals along with the current affairs. Adda247 has taken an important step to help all CSE aspirants by providing them daily quizzes on App. Now aspirants will get free quizzes to practice along with analysis of The Hindu, PIB, etc.

1. Which of the following statement(s) is/are correct about Chaityas and Viharas?
(a) Between the two, there is no material difference.
(b) Chaitya is the dwelling place of the monks and Vihara is a place of worship.
(c) Vihara is the hall axial to it and Chaitya is the stupa at the far end of the cave.
(d) Vihara is the dwelling place of the monks and Chaitya is a place of worship.

UPSC 2021 Online Coaching Classes | Bilingual GS Foundation Batch
2. Consider the following statements regarding ethanol.
1. It can be used in thermometer.
2. It can be used as an antiseptic.
3. It causes cancer.
4. It can cause birth defects
Which of the following statement(s) given above is/are correct?
(a) 1, 2 and 3
(b) 2, 3 and 4
(c) 1, 3 and 4
(d) 1, 2, 3 and 4

Know about the Economic importance of fungi: Click Here
3. Consider the following statements regarding Negative Yield Bonds.
1. They are debt instruments that offer to pay the investor a maturity amount lower than the purchase price of the bond.
2. These are generally issued by central banks or governments, and investors pay interest to the borrower to keep their money with them.
Which of the following statement(s) given above is/are correct?
(a) Only 1
(b) Only 2
(c) Both 1 and 2
(d) Neither 1 nor 2
4. Which of the following statement(s) is/are correct about the Roshini Act?
1. It was enacted in 2001 and the law sought to regulate the unauthorised land.
2. The Act envisaged the transfer of ownership rights of state land to its occupants, subject to the payment of a cost, as determined by the government.
Choose the correct answer
(a) Only 1
(b) Only 2
(c) Both 1 and 2
(d) Neither 1 nor 2

IAS Prelims Mock-Test 2020 – Set 61, 22 November
5. Which of the following statement(s) is/are correct about the salary of ministers?
1. A minister gets the salary and allowances that are payable to a Member of Parliament.
2. Additionally, according to his rank, he gets a sumptuary allowance, free accommodation, travelling allowance, medical facilities, etc.
Choose the correct answer
(a) Only 1
(b) Only 2
(c) Both 1 and 2
(d) Neither 1 nor 2
6. Consider the following statements regarding Shukrayaan.
1. It is a mission to study Venus for more than three years.
2. The scientific objective is to investigate the surface processes and shallow subsurface stratigraphy.
Which of the following statement(s) given above is/are correct?
(a) Only 1
(b) Only 2
(c) Both 1 and 2
(d) Neither 1 nor 2

To know about the Ramsar Convention on Wetlands: Click Here
7. Who among the following administers the oath to the Speaker ‘Pro Tem’?
(a) Outgoing Speaker
(b) President
(c) Leader of the Lok Sabha
(d) Prime Minister
8. In context to the Indian Constitution, which of the following features are borrowed from the United Kingdom?
1. Bicameral Parliament
2. Post of PM
3. Provision of States
Choose the correct answer
(a) 1 and 2
(b) Only 1
(c) 2 and 3
(d) 1, 2 and 3

IAS Prelims Mock-Test 2020 – Set 60, 21 November
9. Consider the following statements regarding Panna Biosphere Reserve.
1. United Nations Educational, Scientific and Cultural Organization (UNESCO) has recently included the Panna Biosphere Reserve (PBR) in its World Network of Biosphere Reserves (WNBR).
2. The Panna Biosphere Reserve is the third in Madhya Pradesh to be included in the list after Pachmarhi and Amarkantak.
Which of the following statement(s) given above is/are correct?
(a) Only 1
(b) Only 2
(c) Both 1 and 2
(d) Neither 1 nor 2
10. Which of the following statement(s) is/are correct about the Thirty Meter Telescope Project?
1. The Thirty-meter telescope (TMT) project is an international partnership between the USA, Canada, Japan, China, and India.
2. The design of back-end instruments and other aspects of the Thirty Meter Telescope (TMT) project being installed at Maunakea in Hawaii has been developed by close collaboration between the 2020 Physics Nobel Laureate Prof. Andrea Ghez and Indian astronomers.
Choose the correct answer
(a) Only 1
(b) Only 2
( c) Both 1 and 2
( d) Neither 1 nor 2
Ans: 1(d), 2(d), 3(c), 4(c), 5(c), 6(b),7(b), 8(a), 9( c), 10( c)

What are Planetary Winds?

Daily Gist of ‘The Hindu’, ‘PIB’, ‘Indian Express’ and Other Newspapers: 25 November, 2020

 

To clear the UPSC CSE 2021 exam, aspirants must be very strong in their fundamentals along with the current affairs. Adda247 has taken an important step to help all CSE aspirants by providing them daily quizzes on App. Now aspirants will get free quizzes to practice along with analysis of The Hindu, PIB, etc.

1. Which of the following Fundamental Duties are laid down in the Indian Constitution for citizens?
1. To preserve the rich heritage of our composite culture.
2. To protect the weaker sections from social injustice.
3. To develop the scientific temper and spirit of inquiry.
Choose the correct answer
(a) 1 and 2
(b) Only 2
(c) 1 and 3
(d) 2 and 3

UPSC 2021 Online Coaching Classes | Bilingual GS Foundation Batch
2. Which of the following statement(s) is/are correct about Fast Radio Burst (FRB)?
1. Fast Radio Burst (FRB) are bright bursts of radio waves (whose durations lie in the millisecond-scale.
2. It was first discovered in 2005.
3. The source of the FRB detected recently in the Milky Way is a very powerful magnetic neutron star referred to as a magnetar, called SGR 1935+2154 or SGR 1935, which is located in the constellation Vulpecula.
Choose the correct answer
(a) 1 and 2
(b) 2 and 3
(c) 1 and 3
(d) 1, 2 and 3

IAS Prelims Mock-Test 2020 – Set 51, 6 November
3. Which of the following became the first in India to provide insurance cover against COVID-19 for “green soldiers”?
(a) Namdapha Tiger Reserve
(b) Pakke Tiger Reserve
(c) Kamlang Tiger Reserve
(d) Orang Tiger Reserve
4. Consider the following statements regarding Software Technology Parks of India (STPI).
1. It was established in 1990.
2. It is an autonomous body under the Ministry of Electronics and Information Technology (MeitY).
3. The STPI’s Governing Council’s Chairperson is the Union Minister for Electronics & Information Technology.
Which of the following statement(s) given above is/are correct?
(a) 1, 2 and 3
(b) 1 and 3
(c) 1 and 2
(d) 2 and 3

IAS Prelims Mock-Test 2020 – Set 50, 5 November
5. Which of the following statement(s) is/are correct about Tarballs?
1. They are small light-absorbing, carbonaceous particles.
2. They hasten glacial melt.
3. They are formed from brown carbon, emitted during the burning of fossil fuels.
Choose the correct answer
(a) 1, 2 and 3
(b) Only 1
(c) 1 and 3
(d) 1 and 2
6. The image of Buddha sometimes shown with the hand gesture known as ‘Bhumisparsha Mudra’. What does it symbolises?
(a) It is the reminder of Buddha to his followers that all arise from the Earth and finally dissolve into the Earth, and thus this life is transitory.
(b) Buddha’s calling of the Earth to watch over Mara and to prevent Mara from disturbing his meditation.
(c) Buddha’s calling of the Earth to witness his purity and chastity despite the temptations of Mara.
(d) Both (a) and (c) are correct

IAS Prelims Mock-Test 2020 – Set 49, 3 November
7. Consider the following statements regarding Avadhanam.
1. It is an exciting literary performance that involves solving tricky literary posers, improvising poems and tests a person’s capability of performing such multiple tasks simultaneously.
2. It originated as a Sanskrit literary process and is revived by poets in Telugu and Kannada in modern times.
Which of the following statement(s) given above is/are correct?
(a) Only 1
(b) Only 2
(c) Both 1 and 2
(d) Neither 1 nor 2
8. When was the National Moon Mission launched by the Ministry of Earth Sciences (MoES)?
(a) 2000
(b) 2008
(c) 2010
(d) 2012

IAS Prelims Mock-Test 2020 – Set 48, 2 November
9. Consider the following statements regarding Sattriya dance.
1. It is a centuries-old living tradition of Vaishnavites of Assam.
2. It is a combination of music, dance and drama.
3. It is based on classical Ragas and Talas of devotional songs composed by Tulsidas, Kabir and Mirabai.
Which of the following statement(s) given above is/are correct?
(a) 1 and 2
(b) Only 2
(c) 2 and 3
(d) 1,2 and 3
10. Which of the following statement(s) is/are correct about the Gulf Cooperation Council (GCC)?
1. It was established by an agreement concluded in 1980.
2. The agreement was among Bahrain, Kuwait, Oman, Saudi Arabia and UAE only.
3. The structure of GCC consists of the Supreme Council (the highest authority), the Ministerial Council and the Secretariat General.
Choose the correct answer
(a) 1 and 2
(b) 2 and 3
(c) Only 3
(d) 1, 2 and 3
Ans: 1(c), 2(c), 3(b), 4(d), 5(a), 6(c), 7(c), 8(d), 9(d), 10(c)

Daily Gist of ‘The Hindu’, ‘PIB’, ‘Indian Express’ and Other Newspapers: 7 November, 2020

Adda247 Launching – Aarambh IAS On 5th November 2020 Only on UPSC/State PSC Adda247 Channel Click Here  

To clear the UPSC CSE 2021 exam, aspirants must be very strong in their fundamentals along with the current affairs. Adda247 has taken an important step to help all CSE aspirants by providing them daily quizzes on App. Now aspirants will get free quizzes to practice along with analysis of The Hindu, PIB, etc.

1. With reference to the Jain Philosophy, the world is created and maintained by:
(a) Universal Truth
(b) Universal Soul
(c) Universal Law
(d) Universal Faith
2. Who among the following top the Academic Freedom Index (AFI) 2020?
1. Uruguay
2. Portugal
3. Latvia
4. Germany
Choose the correct answer
(a) 1 and 2
(b) 2 and 3
(c) 3 and 4
(d) 1, 3 and 4

UPSC 2021 Online Coaching Classes | Bilingual GS Foundation Batch
3. Which of the following Articles in the Constitution of India guarantees freedom of movement and consequently employment within India?
1. Article 14
2. Article 15
3. Article 16
4. Article 19
Choose the correct answer
(a) 1, 3 and 4
(b) 1, 2 and 3
(c) 2, 3 and 4
(d) 1,2, 3 and 4

IAS Prelims Mock-Test 2020 – Set 50, 5 November
4. Consider the following statements.
1. Anthropometry is the science of measuring the size and proportions of the human body.
2. Epigenetics refers to external modifications to the Deoxyribonucleic acid (DNA) that turn genes ‘on’ or ‘off’.
Which of the following statement(s) given above is/are correct?
(a) Only 1
(b) Only 2
(c) Both 1 and 2
(d) Neither 1 nor 2
5. Consider the following statements regarding Metro Neo.
1. Metro Neo is a mass rapid transit system providing low-cost, energy-efficient and eco-friendly urban transport solutions for tier 2 and tier 3 cities.
2. Metro Neo systems are lighter and smaller than conventional Metro trains.
3. Metro Neo will not run on track but on road.
Which of the following statements are correct?
(a) 1 and 2
(b) 2 and 3
(c) 1 and 3
(d) 1, 2 and 3

IAS Prelims Mock-Test 2020 – Set 49, 3 November
6. Which of the following statement(s) is/are correct about the Paris Agreement?
1. It is a historic international accord that brings almost 180 countries together in setting a common target to reduce global greenhouse emissions in an effort to fight climate change.
2. The pact seeks to keep global temperature rise to below 2 degrees Celsius from pre-industrial levels and to try and limit the temperature increase even further to 1.5 degrees Celsius.
Choose the correct answer
(a) Only 1
(b) Only 2
(c) Both 1 and 2
(d) Neither 1 nor 2

IAS Prelims Mock-Test 2020 – Set 48, 2 November
7. Consider the following statements.
1. Comets show a perceptible glowing tail but in asteroids, it is not so.
2. Asteroids are found in between the orbits of Jupiter and Mars whereas Comets are found in between Venus and Mercury.
Which of the following statement(s) given above is/are correct?
(a) Only 1
(b) Only 2
(c) Both 1 and 2
(d) Neither 1 nor 2
8. In ancient India, which of the following city was known as Avanti?
(a) Ujjain
(b) Varanasi
(c) Alwar
(d) Patna

IAS Prelims Mock-Test 2020 – Set 47, 29 October
9. Which among the following causes Smog?
1. Slash-and-burning of crops
2. Large amounts of coal-burning in an area
3. smog-forming pollutants generate from automobile exhausts, power plants, fireworks, even paint, hairspray, etc.
Choose the correct answer
(a) 1, 2 and 3
(b) 1 and 3
(c) 1 and 2
(d) 2 and 3
10. Who among the following are the species of Butterflies?
1. Tree nymph
2. Blue Mormon
3. NilgiriPlain Ace
Choose the correct answer
(a) 1 and 2
(b) 1 and 3
(c) 2 and 3
(d) 1, 2 and 3
Ans: 1(c), 2(a), 3(d), 4(c), 5(d), 6(b), 7(a), 8(a), 9(a) 10(d)

Daily Gist of ‘The Hindu’, ‘PIB’, ‘Indian Express’ and Other Newspapers: 6 November, 2020

Adda247 Launching – Aarambh IAS On 5th November 2020 Only on UPSC/State PSC Adda247 Channel Click Here