To clear the UPSC CSE 2021 exam, aspirants must be very strong in their fundamentals along with the current affairs. Adda247 has taken an important step to help all CSE aspirants by providing them daily quizzes on App. Now aspirants will get free quizzes to practice along with analysis of The Hindu, PIB, etc.

1. Which of the following is designated as an Intangible Cultural Heritage by the UNESCO in 2020?
(a) Malaysia street culture
(b) Singapore’s street hawker culture
(c) China’s music
(d) Finland’s music and sauna culture

UPSC 2021 Online Coaching Classes | Bilingual GS Foundation Batch
2. Which of the following is/are true regarding the spread of Shigella infection?
1. The infection is known to spread person-to-person when the bacteria is swallowed accidentally.
2. The bacteria, after entering the body through ingestion, attack the epithelial lining of the colon resulting in inflammation of the cells and subsequently the destruction of the cells in severe cases.
Choose the correct answer
(a) Only 1
(b) Only 2
(c) Both 1 and 2
(d) Neither 1 nor 2

3. Consider the following statements regarding the CBI.
1. The Central Bureau of Investigation (CBI) is operating under the jurisdiction of the Ministry of Personnel, Public Grievances and Pensions, the CBI is headed by the Director.
2. CBI, India’s first agency to investigate corruption, the Special Police Establishment, was set up in 1941.
3. In 1946, it was brought under the Home Department and its remit was expanded to investigate corruption in central and state governments under the Delhi Special Police Establishment Act.
Which of the following statement(s) given above is/are correct?
(a) 1 and 2
(b) 1 and 3
(c) 2 and 3
(d) 1,2 and 3

IAS Prelims Mock-Test 2020 – Set 78, 23 December
4. Consider the following statements regarding the Fundamental duties of an Indian citizen.
1. To enforce these duties, a legislative process has been provided.
2. They are correlative to legal duties.
Which of the following statement(s) given above is/are correct?
(a) Only 1
(b) Only 2
(c) Both 1 and 2
(d) Neither 1 nor 2
5. Consider the following statements regarding the ‘FRUITS’ portal for land records.
1. FRUITS stands for Farmer Registration and Unified Beneficiary Information System which is a portal and a project of e-governance by Karnataka Government.
2. The portal was integrated into the Bhoomi portal of the State for fetching and validating land details.
3. It will eliminate the visit of farmers to sub-registrar offices.
Which of the following statement(s) given above is/are correct?
(a) 1 and 2
(b) 1 and 3
(c) 2 and 3
(d) 1,2 and 3

IAS Prelims Mock-Test 2020 – Set 77, 22 December
6. Which of the following is/are the key findings of the ‘COVID-19 Vaccine and Rural India’ survey conducted by Gaon Connection?
1. Less than half (44%) the respondents were willing to pay for vaccination against COVID-19.
2. 36% said outright that they would not pay for it.
3. 43.5% of those surveyed said vaccines should first be given to doctors and nurses.
Choose the correct answer
(a) 1 and 2
(b) 1 and 3
(c) 2 and 3
(d) 1,2 and 3

Join UPSC & State PSC Channel 👉 Click Here
7. Consider the following statements regarding the management of minor minerals in India.
1. To prevent illegal mining of minor minerals, State Governments have the power to frame rules.
2. State Governments have the power to grant mining leases of minor minerals, but the powers regarding the formation of rules related to the grant of minor minerals lie with the Central Government.
Which of the following statement(s) given above is/are correct?
(a) Only 1
(b) Only 2
(c) Both 1 and 2
(d) Neither 1 nor 2

IAS Prelims Mock-Test 2020 – Set 76, 18 December
8. Consider the following statements regarding a digital signature.
1. To sign an electronic document, it is an electronic method and also ensures that the original content remains the same.
2. It is used to serve as a proof of identity of an individual to access information.
Which of the following statement(s) given above is/are correct?
(a) Only 1
(b) Only 2
(c) Both 1 and 2
(d) Neither 1 nor 2

IAS Prelims Mock-Test 2020 – Set 75, 17 December
9. Which of the following is an ‘extended producer responsibility’ that was introduced as an important feature in India?
(a) The Recycled plastic (Manufacturing and Usage) Rules, 1999
(b) The Bio-medical Waste (Management and Handling) Rules, 1998
(c) The Food Safety and Standard Regulations, 2011
(d) The e-Waste (Management and Handling) Rules, 2011
10. Consider the following statements regarding an Amnesty International.
1. It is a non-governmental organization to help people voluntary very poor, people.
2. It is a global Human Rights Movement.
3. It is an agency of the United Nations to help refugees of civil wars.
Which of the following statement(s) given above is/are correct?
(a) 1 and 2
(b) Only 2
(c) 2 and 3
(d) 1,2 and 3
Ans: 1(b), 2(c), 3(d), 4(d), 5(d), 6(d), 7(a), 8(c), 9(d), 10(b)

Daily Gist of ‘The Hindu’, ‘PIB’, ‘Indian Express’ and Other Newspapers: 24 December, 2020

Aiming for UPSC CSE 2021? Get the best test series for sure selection: Click Here

To clear the UPSC CSE 2021 exam, aspirants must be very strong in their fundamentals along with the current affairs. Adda247 has taken an important step to help all CSE aspirants by providing them daily quizzes on App. Now aspirants will get free quizzes to practice along with analysis of The Hindu, PIB, etc.

1. In which of the following state in india Monkey Rehabilitation Centre for Monkeys (Primate) was opened?
(a) Tripura
(b) Telangana
(c) Nagaland
(d) Punjab

UPSC 2021 Online Coaching Classes | Bilingual GS Foundation Batch
2. Consider the following statements regarding the Generalised System of Preferences (GSP).
1. GSP was instituted on January 1, 1976, by the Trade Act of 1974.
2. It is a U.S. trade program designed to promote economic growth in the developing world by providing preferential duty-free entry for up to 4,800 products from 128 designated beneficiary countries and territories.
3. GSP has been given on non-reciprocal basis. Yet the US has linked it with market access and tariff reduction which is against the basic tenets of GSP.
Which of the following statement(s) given above is/are correct?
(a) 1 and 2
(b) 2 and 3
(c) 1 and 3
(d) 1, 2and 3

IAS Prelims Mock-Test 2020 – Set 76, 18 December
3. Which of the following statement(s) is/are true about mutation?
1. Mutation is a change in the genetic sequence of the virus.
2. In the case of SARS-CoV-2, which is an Ribonucleic acid (RNA) virus, a mutation means a change in the sequence in which its molecules are arranged. SARS-CoV-2 is the virus that causes Covid-19.
Choose the correct answer
(a) Only 1
(b) Only 2
(c) Both 1 and 2
(d) Neither 1 nor 2
4. Which of the following games is/are included recently by the Ministry of Youth Affairs and Sports in Khelo India Youth Games 2021?
1. Gatka
2. Kalaripayattu
3. Thang-Ta and Mallakhamba
Choose the correct answer
(a) 1 and 2
(b) 2 and 3
(c) 1 and 3
(d) 1, 2and 3

IAS Prelims Mock-Test 2020 – Set 75, 17 December
5. Consider the following statements regarding the Election Commission.
1. The ELection Commission of India is a 5-member body.
2. Union Ministry of Home Affairs decides the election schedule for the conduct of both general elections and bye-elections.
Which of the following statement(s) given above is/are correct?
(a) Only 1
(b) Only 2
(c) Both 1 and 2
(d) Neither 1 nor 2
6. In which of the following years the Vernacular Press Act was passed?
(a) 1870
(b) 1874
(c) 1878
(d) 1899

Join UPSC & State PSC Channel 👉 Click Here
7. Which of the following is/are the major tributaries of Mahanadi River?
1. Seonath River
2. Hasdeo River
3. Jonking River
Choose the correct answer
(a) 1 and 2
(b) 2 and 3
(c) 1 and 3
(d) 1, 2and 3
8. Consider the following statements regarding Sentinelese.
1. The Sentinelese, a most secluded, is a particularly vulnerable tribal group (PVTG) who reside in complete isolation on the island.
2. They are among the five in the Andaman and Nicobar Islands which include Great Andamanese, Onge, Jarawa, and Shompens.
Which of the following statement(s) given above is/are correct?
(a) Only 1
(b) Only 2
(c) Both 1 and 2
(d) Neither 1 nor 2

IAS Prelims Mock-Test 2020 – Set 74, 16 December
9. With which of the following events Khudiram Bose is/are associated?
1. Anushilan Samiti
2. Partition of Bengal protest
3. Assasination of District Magistrate of Muzaffarpur
Choose the correct answer
(a) 1 and 2
(b) 2 and 3
(c) 1 and 3
(d) 1, 2and 3
10. Consider the following statements regarding the National Commission for Minorities.
1. NCM consists of a Chairperson, a Vice-Chairperson and three members and all of them shall be from amongst the minority communities.
2. Each Member holds office for a period of five years from the date of assumption of office.
Which of the following statement(s) given above is/are correct?
(a) Only 1
(b) Only 2
(c) Both 1 and 2
(d) Neither 1 nor 2
Ans: 1(b), 2(c), 3(c), 4(d), 5(b), 6(c), 7(d), 8(c), 9(d), 10(d)

Daily Gist of ‘The Hindu’, ‘PIB’, ‘Indian Express’ and Other Newspapers: 22 December, 2020

Aiming for UPSC CSE 2021? Get the best test series for sure selection: Click Here

To clear the UPSC CSE 2021 exam, aspirants must be very strong in their fundamentals along with the current affairs. Adda247 has taken an important step to help all CSE aspirants by providing them daily quizzes on App. Now aspirants will get free quizzes to practice along with analysis of The Hindu, PIB, etc.

1. Which of the following indices is/are the part of the Human Development Index Report 2020?
1. Gender Development Index (GDI)
2. Multidimensional Poverty Index (MPI)
3. Gender Inequality Index (GII)
4. Inequality-adjusted Human Development Index (IHDI)
Choose the correct answer
(a) 1,2 and 3
(b) 1, 3 and 4
(c) 2, 3 and 4
(d) 1,2, 3 and 4

UPSC 2021 Online Coaching Classes | Bilingual GS Foundation Batch
2. Consider the following statements regarding Countering America’s Adversaries Through Sanctions Act (CAATSA).
1. Enacted in 2017, it is a US federal law that imposed sanctions on Iran, North Korea and Russia.
2. The Act empowers the US President to impose at least five of the 12 listed sanctions on persons engaged in a “significant transaction” with Russian defence and intelligence sectors.
Which of the following statement(s) given above is/are correct?
(a) Only 1
(b) Only 2
(c) Both 1 and 2
(d) Neither 1 nor 2

IAS Prelims Mock-Test 2020 – Set 75, 17 December
3. Which of the following statement(s) is/are correct about the town planning of the Harappan settlements?
1. These setllements was established along a grid and is the basic layout which was deined by a large streets running north south and east-west and frotification all around.
2. The Indus Saraswati cities overall layout is distinguished by the orientation of states and buildings according to the cardinal directions namely, east-west and north-south.
Choose the correct answer
(a) Only 1
(b) Only 2
(c) Both 1 and 2
(d) Neither 1 nor 2
4. Consider the stetaments regarding Doctrine of separation of power.
1. The doctrine of separation of power is a part of the basic structure of the Indian Constitution, even though it is not specifically mentioned in its text.
2. One of the features of the doctrine is that one arm of the state should not interfere in the functioning of the other organs or exercise a function of another organ.
Which of the following statement(s) given above is/are correct?
(a) Only 1
(b) Only 2
(c) Both 1 and 2
(d) Neither 1 nor 2

IAS Prelims Mock-Test 2020 – Set 74, 16 December
5. Which of the following statements regarding the literary sources available for reconstructing the ancient Indian history is/are correct?
1. Various inscriptions, coins and local chronicles indicate an effort towards history writing.
2. We cans ay that most of the ancient literature is religious in nature, and those which are claimed to be history by Indians, i.e., puranic and epic literature. It contain no definite dates for events and kings.
Choose the correct answer
(a) Only 1
(b) Only 2
(c) Both 1 and 2
(d) Neither 1 nor 2
6. Which of the following statement(s) is/are correct about the Quality Council of India (QCI)?
1. It was set up in 1995 and is a pioneering experiment of the Government of India in setting up organizations in partnership with the Indian industry.
2. Indian industry is represented in QCI by three premier industry associations namely Associated Chambers of Commerce and Industry of India (ASSOCHAM), Confederation of Indian Industry (CII) and FICCI.
Choose the correct answer
(a) Only 1
(b) Only 2
(c) Both 1 and 2
(d) Neither 1 nor 2

Join UPSC & State PSC Channel 👉 Click Here
7. Consider the following statements regarding CMS-01 Satellite.
1. It is a communication satellite launched by the Indian Space Research Organisation (ISRO) on board the PSLV-C50.
2. The satellite is expected to have a life of more than seven years.
3. CMS-01 is a communications satellite envisaged for providing services in extended C Band of the frequency spectrum.
Which of the following statement(s) given above is/are correct?
(a) 1 and 2
(b) 2 and 3
(c) 1 and 3
(d) 1, 2 and 3
8. The example of agriculture price support program is?
(a) A price ceiling
(b) A price floor
(c) Equilibrium pricing
(d) None of the above

IAS Prelims Mock-Test 2020 – Set 73, 15 December
9. Which of the following statements is/are correct with respect to the Directive Principles of State Policy (DPSP)?
1. DPSPs are borrowed from the Constitution of Ireland.
2. DPSPs are ideals which are not legally enforceable by the courts for their violation.
3. The DPSP followed the idea of the ‘Instrument of Instructions’ of the Government of India Act of 1935.
4. They embody the concept of a ‘police state’.
Options:
(a) 1, 2 and 3 only
(b) 2, 3 and 4 only
(c) 1, 2, 3 and 4
(d) 2 and 3 only
10. Consider the following statements with respect to the National Hydrology Project:
1. The project aims at improving the extent, reliability and accessibility of water resources information and to strengthen the capacity of targeted water resource management institutions in India.
2. It is a Centrally Sponsored Scheme.
3. The National Water Informatics Centre (NWIC) has been established under the project as a nationwide repository of water resources data.
Which of the given statement/s is/are correct?
(a) 1 and 3 only
(b) 1 and 2 only
(c) 1, 2 and 3
(d) All of the above
Ans: 1(d), 2(c), 3(c), 4(c), 5(c), 6(b), 7(d), 8(b), 9(a), 10(a)

Daily Gist of ‘The Hindu’, ‘PIB’, ‘Indian Express’ and Other Newspapers: 18 December, 2020

Aiming for UPSC CSE 2021? Get the best test series for sure selection: Click Here

To clear the UPSC CSE 2021 exam, aspirants must be very strong in their fundamentals along with the current affairs. Adda247 has taken an important step to help all CSE aspirants by providing them daily quizzes on App. Now aspirants will get free quizzes to practice along with analysis of The Hindu, PIB, etc.

1. Which of the following statement(s) is/are correct about 3D Printing?
1. In 3D Printing, China remains the global leader with more than 35% market share.
2. By using successive layers of materials, it produces new products like plastic, resin, ceramic, etc.
Choose the correct answer
(a) Only 1
(b) Only 2
(c) Both 1 and 2
(d) Neither 1 nor 2

UPSC 2021 Online Coaching Classes | Bilingual GS Foundation Batch
2. Consider the following statements regarding the Constitution of India.
1. The Constitution itself gives, under Article 136, the Supreme Court the power to review any of its judgments or orders.
2. In a 1975 ruling, Justice Krishna Iyer said a review can be accepted “only where a glaring omission or patent mistake or like grave error has crept in earlier by judicial fallibility”.
Which of the following statement(s) given above is/are correct?
(a) Only 1
(b) Only 2
(c) Both 1 and 2
(d) Neither 1 nor 2

IAS Prelims Mock-Test 2020 – Set 74, 16 December
3. Which of the following statement(s) is/are correct about OCI Cardholders?
1. Government of India launched the ‘Overseas Citizenship of India (OCI) Scheme’ by making amendments to Citizenship Act, 1955 in 2003.
2. On 07 January 2013, the Government of India discontinued the PIO card and merged it with OCI card.
Choose the correct answer
(a) Only 1
(b) Only 2
(c) Both 1 and 2
(d) Neither 1 nor 2
4. Consider the following statements regarding Quality Control Oder.
1. The Quality Control Order shall apply to (Toys) Product or material designed or clearly intended for use in play by children under 14 years of age.
2. It exempts goods manufactured & sold by registered Handicrafts artisans from use of BIS Standard Mark.
Which of the following statement(s) given above is/are correct?
(a) Only 1
(b) Only 2
(c) Both 1 and 2
(d) Neither 1 nor 2

IAS Prelims Mock-Test 2020 – Set 73, 15 December
5. Which of the following statement(s) is/are correct regarding the the stagnation and deterioration of Agriculture during British period?
1. Indian agriculture began to stagnate as a result of overcrowding of agriculture, excessive land revenue demand, growth of landlordism, increasing indebtedness, etc.
2. Overcrowding of agriculture and increase in sub-infeudation led to subdivision and fragmentation of land into small holdings most of which could not maintain their cultivators.
Choose the correct answer
(a) Only 1
(b) Only 2
(c) Both 1 and 2
(d) Neither 1 nor 2

Join UPSC & State PSC Channel 👉 Click Here
6. What are the reasons of Microclimatic Zones Shifting?
1. Disappearing wetlands
2. Land-use patterns
3. El-Nino
Choose the correct answer
(a) 1 and 2
(b) 2 and 3
(c) 1 and 3
(d) 1, 2 and 3
7. The UK Sinha committee on MSMEs is appointed by which of the following organisation or body?
(a) Ministry of MSME
(b) NITI Aayog
(c) Ministry of Heavy Industries and Public Enterprises
(d) Reserve Bank of India

IAS Prelims Mock-Test 2020 – Set 72, 14 December
8. Which of the following statement(s) is/are correct about Uighurs?
1. Uighurs are a Muslim minority community concentrated in the country’s northwestern Xinjiang province.
2. They claim closer ethnic ties to Turkey and other central Asian countries than to China, by brute and brutal force.
Choose the correct answer
(a) Only 1
(b) Only 2
(c) Both 1 and 2
(d) Neither 1 nor 2
9. Bardoli resolution was passed after which incident?
(a) Death of Lala Lajpat Rai
(b) Jallianwala Bagh massacre
(c) Prison to Mahatma Gandhi
(d) Chauri Chaura incident

IAS Prelims Mock-Test 2020 – Set 70, 11 December

10. Consider the following statement(s) regarding DakPay.
1. It is a new digital payment application launched by the Department of Posts and the India Post Payments Bank (IPPB).
2. DakPay is a suite of digital financial and assisted banking services provided through the postal network to cater to the financial needs of various sections of society, particularly those living in rural areas.
3. The services include free-of-cost money receipts and transfers at doorsteps, and scanned QR codes, to make payments for a range of utility and banking services.
Which of the following statement(s) given above is/are correct?
(a) 1 and 2
(b) 2 and 3
(c) 1 and 3
(d) 1, 2 and 3
Ans: 1(b), 2(b), 3(d), 4(c), 5(c), 6(a), 7(d), 8(c), 9(d), 10(d)

Daily Gist of ‘The Hindu’, ‘PIB’, ‘Indian Express’ and Other Newspapers: 17 December, 2020

Aiming for UPSC CSE 2021? Get the best test series for sure selection: Click Here

To clear the UPSC CSE 2021 exam, aspirants must be very strong in their fundamentals along with the current affairs. Adda247 has taken an important step to help all CSE aspirants by providing them daily quizzes on App. Now aspirants will get free quizzes to practice along with analysis of The Hindu, PIB, etc.

1. Which of the following pairs is/are correctly matched?

        Institution                             Founder

  1. Fort William College –          Arthur Wellesley
  2. Sanskrit College at Benaras – William Jones
  3. Calcutta Madarasa –               Warren Hastings

Choose the correct answer

(a) 1 and 3

(b) 1 and 2

(c) 1 only

(d) 3 Only

UPSC 2021 Online Coaching Classes | Bilingual GS Foundation Batch

2. Consider the following statements regarding Madden-Julian Oscillation or MJO.
1. It is an eastward-moving band of rain clouds that travels around the globe-spanning 12,000–20,000 km across the tropical oceans returning to its initial starting point in 30 to 60 days.
2. The MJO consists of two parts, or phases: one is the enhanced rainfall (or convective) phase and the other is the suppressed rainfall phase.
Which of the following statement(s) given above is/are correct?
(a) Only 1
(b) Only 2
(c) Both 1 and 2
(d) Neither 1 nor 2

IAS Prelims Mock-Test 2020 – Set 72, 14 December
3. Which of the following states of India does not avail the benefits of the scheme for “Special Assistance to States for Capital Expenditure”?
(a) Maharashtra
(b) Uttar Pradesh
(c) Tamil Nadu
(d) Rajasthan

4. When is National Energy Conservation Day 2020 observed?
(a) 5 December
(b) 10 December
(c) 12 December
(d) 14 December

IAS Prelims Mock-Test 2020 – Set 71, 12 December
5. Which of the following pairs is/are correctly matched?
Famous Shrine                                            Location
1. Alchi Temple Complex –                             Ladakh
2. Tabo Monastery and Temple Complex –    Spiti Valley
3. Lhotsava Lhakhang temple, Nako –            Zanskar Valley
Choose the correct answer
(a) 1 and 2
(b) 2 and 3
(c) 1 and 3
(d) 1, 2 and 3

Join UPSC & State PSC Channel 👉 Click Here
6. Consider the following statements regarding the Delimitation Commission or Boundary Commission.
1. These bodies are so powerful that its orders have the force of law and they cannot be challenged before any court.
2. According to the Delimitation Commission Act, 2002, the Delimitation Commission appointed by the Centre has to have three members: a serving or retired judge of the Supreme Court as the chairperson, and the Chief Election Commissioner or Election Commissioner nominated by the CEC and the State Election Commissioner as ex-officio members.
Which of the following statement(s) given above is/are correct?
(a) Only 1
(b) Only 2
(c) Both 1 and 2
(d) Neither 1 nor 2

IAS Prelims Mock-Test 2020 – Set 70, 11 December
7. Which of the following statement(s) is/are correct about Krishna Water Disputes Tribunal (KWDT)?
1. In 1968, the Krishna Water Disputes Tribunal (KWDT) was set up under the Inter-State River Water Dispute Act, 1956, and presented its report in 1973.
2. The report, which was published in 1976, divided the 2060 TMC (thousand million cubic feet) of Krishna water at 75 per cent dependability into two parts.
Choose the correct answer
(a) Only 1
(b) Only 2
(c) Both 1 and 2
(d) Neither 1 nor 2
8. By way of taxes and other receipts, all revenues received by the Union Government for the conduct of Government business are credited to the:
(a) Contingency Fund of India
(b) Public Account
(c) Consolidated Fund of India
(d) Deposits and Advances Fund

IAS Prelims Mock-Test 2020 – Set 69, 10 December
9. In which state of India the Myristica swamp treefrog has been recorded recently?
(a) Kerala
(b) Tamil Nadu
(c) Andhra Pradesh
(d) Maharashtra

IAS Prelims Mock-Test 2020 – Set 67, 8 December
10. With which of the following the Directive Principles of State Policy constitute limitations upon?
1. Legislative Function
2. Executive Function
Choose the correct answer
(a) Only 1
(b) Only 2
(c) Both 1 and 2
(d) Neither 1 nor 2
Ans: 1(d), 2(c), 3(c), 4(d), 5(a), 6(c), 7(d), 8(c), 9(a), 10(d)

Daily Gist of ‘The Hindu’, ‘PIB’, ‘Indian Express’ and Other Newspapers: 15 December, 2020

Aiming for UPSC CSE 2021? Get the best test series for sure selection: Click Here

To clear the UPSC CSE 2021 exam, aspirants must be very strong in their fundamentals along with the current affairs. Adda247 has taken an important step to help all CSE aspirants by providing them daily quizzes on App. Now aspirants will get free quizzes to practice along with analysis of The Hindu, PIB, etc.

1. Recent Virtual Summit between India and Uzbekistan focuses on;
(a) Renewable energy
(b) Digital Technologies
(c) Cybersecurity and sharing of information
(d) All of the above

UPSC 2021 Online Coaching Classes | Bilingual GS Foundation Batch
2. Consider the following statements regarding Climate Ambition Summit 2020.
1. It is hosted by the United Nations, the United Kingdom and France in partnership with Chile and Italy.
2. Its objective is to set out new and ambitious commitments under the two pillars of the Paris Agreement that are mitigation and adaptation.
Which of the following statement(s) given above is/are correct?
(a) Only 1
(b) Only 2
(c) Both 1 and 2
(d) Neither 1 nor 2

IAS Prelims Mock-Test 2020 – Set 71, 12 December
3. In context to the cultural history of India, the term Panchayatan means;
(a) a style of temple construction
(b) a religious sect
(c) an assembly of village elders
(d) an administrative functionary
4. Which of the following is/are the advantages of the parliamentary form of government?
1. It provides continuity of policy and is more efficient.
2. The executive remains responsible to the legislature.
3. The head of the government cannot be changed without an election
Choose the correct answer
(a) 1 and 2
(b) Only 2
(c) 1 and 3
(d) 2 and 3

IAS Prelims Mock-Test 2020 – Set 70, 11 December
5. Which of the following is/are the malarial parasites?
1. Plasmodium vivax
2. Plasmodium ovale
3. Plasmodium knowlesi
Choose the correct answer
(a) 1 and 2
(b) 2 and 3
(c) 1 and 3
(d) 1, 2 and 3
6. Consider the following statements regarding the Seventh Schedule of the Indian Constitution.
1. The seventh schedule under Article 246 of the constitution deals with the division of powers between the union and the states.
2. It contains three lists- Union List, State List and Concurrent List.
Which of the following statement(s) is/are correct?
(a) Only 1
(b) Only 2
(c) Both 1 and 2
(d) Neither 1 nor 2

Join UPSC & State PSC Channel 👉 Click Here
7. Which of the following statement(s) is/are correct about the Cryogenic Technology?
1. It involves the use of rocket propellants at extremely low temperatures.
2. Specific impulse achievable with cryogenic propellants are much higher compared to earth storable liquid and solid propellants, giving it a substantial payload advantage.
Choose the correct answer
(a) Only 1
(b) Only 2
(c) Both 1 and 2
(d) Neither 1 nor 2

IAS Prelims Mock-Test 2020 – Set 69, 10 December
8. Consider the following statements regarding Indian history of art and culture.
1. In Ajanta a grand image of Buddha’s Mahaparinirvana with numerous celestial musicians above and the sorrowful figures of his followers below.
2. In Mount Abu a huge image of Varaha Avatar (boar incarnation) of Vishnu, as he rescues Goddess Earth from the deep and chaotic waters, sculpted on the rock.
3. In Mamallapuram, “Arjuna’s Penance” /”Descent of Ganga” sculpted on the surface of huge boulders.
Which of the following statement(s) is/are correct?
(a) 1 and 2
(b) 2 and 3
(c) 1 and 3
(d) 1, 2 and 3

IAS Prelims Mock-Test 2020 – Set 67, 8 December
9. Which of the following statement(s) is/are correct about Drought?
1. The yearly average of drought-affected districts increased 13 times after 2005.
2. Drought-affected district hotspots of India in the last decade were Ahmednagar, Aurangabad (both Maharashtra), Anantapur, Chittoor (both Andhra Pradesh), Bagalkot, Bijapur, Chikkaballapur, Gulbarga, and Hassan (all Karnataka).
Choose the correct answer
(a) Only 1
(b) Only 2
(c) Both 1 and 2
(d) Neither 1 nor 2
10. Consider the following statements regarding the Delimitation Commission.
1. The Delimitation Commission is appointed by the President of India and works in collaboration with the Election Commission of India.
2. Delimitation Commissions have been set up four times — 1952, 1963, 1973 and 2002 under the Acts of 1952, 1962, 1972 and 2002.
3. The Delimitation Commission in India is a high power body whose orders have the force of law and cannot be called in question before any court.
Which of the following statement(s) is/are correct?
(a) 1 and 2
(b) 2 and 3
(c) 1 and 3
(d) 1, 2 and 3
Ans: 1(d), 2(a), 3(a), 4(b), 5(d), 6(c) 7(c), 8(c), 9(c), 10(d)

Daily Gist of ‘The Hindu’, ‘PIB’, ‘Indian Express’ and Other Newspapers: 14 December, 2020

Aiming for UPSC CSE 2021? Get the best test series for sure selection: Click Here

To clear the UPSC CSE 2021 exam, aspirants must be very strong in their fundamentals along with the current affairs. Adda247 has taken an important step to help all CSE aspirants by providing them daily quizzes on App. Now aspirants will get free quizzes to practice along with analysis of The Hindu, PIB, etc.

1. Consider the following pairs and choose correct option:

              Glacier     River
1 Bandarpunch Yamuna
2 Bara Shigri Chenab
3 Milam Mandakini
4 Siachen Nubra
5 Zemu Manas

Options:
(a) 1, 2 and 4
(b) 1, 3 and 4
(c) 2 and 5
(d) 3 and 5

UPSC 2021 Online Coaching Classes | Bilingual GS Foundation Batch
2. What is common to the places known as Aliyar, Isapur and Kangsabati?
(a) Recently discovered uranium deposits
(b) Tropical rain forests
(c) Underground cave systems
(d) Water reservoirs
3. Consider the following statement and choose the correct one:
1. The Union Cabinet approved the launch of Atma Nirbhar Bharat Rozgar Yojana.
2. Under the scheme the government will provide employees provident fund contribution two firms hiring additional work force.
Options:
(a) Only 1
(b) Only 2
(c) Both 1 and 2
(d) Neither 1 nor 2

IAS Prelims Mock-Test 2020 – Set 69, 10 December
4. Which of the following state government has recently issued an order to the mother’s cooperation committee to monitor services delivered at Anganwadi or Day Care Centre?
(a) Uttar Pradesh
(b) Madhya Pradesh
(c) Chhattisgarh
(d) Uttarakhand
5. Reserve Bank of India has been cancelled the licence of which of the following banks?
(a) Jandhan Bank
(b) Maharashtra Cooperation Bank
(c) Karad JanataSahakari Bank
(d) Bandhan Bank

IAS Prelims Mock-Test 2020 – Set 68, 9 December
6. Which date is observed by the United Nations as the International Day of commemoration and dignity of victims of the crime of genocide and of the prevention of this crime?
(a) 6 December
(b) 7 December
(c) 8 December
(d) 9 December

Join UPSC & State PSC Channel 👉 Click Here
7. Consider the following statements regarding ATP tournament:
1. Daniil Medvedev defeated Dominic Thiem to win the ATP tournament 2020.
2. The tournament was held in London.
3. The ATP tournament is the second highest tier of men’s Tennis Tournament after the Grand Slam.
4. The tournament was first held in 1970.
Choose the correct option:
(a) 1 and 2 only
(b) 3 and 4 only
(c) 1, 2, and 4 only
(d) 1, 2, 3, and 4

Know about the Council of Minister: Click Here
8. Consider the following statements:
1. Government of India has signed the Memorandum of Understanding with Luxembourg.
2. It was signed between SEBI (Securities and Exchange Board of India) and Commission de Surveillance du Secteur Financier (CSSF) of Luxembourg.
3. The MoU will help the CSSF to enhance its supervisory functions and enable effective enforcement of laws.
Choose the correct option:
(a) 1 and 2 only
(b) 3 only
(c) 2, and only
(d) 1, 2, and 3

IAS Prelims Mock-Test 2020 – Set 67, 8 December
9. The Indian Railways is to use LiDAR technique to conduct ground survey for-
(a) New Delhi-Agra Rail Corridor
(b) Delhi-Varanasi High Speed Rail Corridor
(c) Varanasi-Ahmedabad High Speed Rail Corridor
(d)Shivaji Terminal-Goa
10. Which of the following countries has imposed ‘millionaire tax’ on about 12,000 of the country’s richest people to fund coronavirus countermeasures?
(a) Argentina
(b) US
(c) Britain
(d) Canada
Ans: 1 (a), 2 (d), 3 (c), 4 (b), 5 (c), 6 (d), 7 (d), 8 (a), 9 (b), 10 (a)

Daily Gist of ‘The Hindu’, ‘PIB’, ‘Indian Express’ and Other Newspapers: 11 December, 2020

Aiming for UPSC CSE 2021? Get the best test series for sure selection: Click Here

To clear the UPSC CSE 2021 exam, aspirants must be very strong in their fundamentals along with the current affairs. Adda247 has taken an important step to help all CSE aspirants by providing them daily quizzes on App. Now aspirants will get free quizzes to practice along with analysis of The Hindu, PIB, etc.

1. Which of the following statement(s) is/are the feature of Indian federalism?
1. The federating units have been given unequal representation in the Rajya Sabha
2. It is the result of an agreement among the federating units.
3. Powers have been clearly divided between the Centre and the States.
Choose the correct answer
(a) 1 and 2
(b) 2 and 3
(c) 1and 3
(d) 1, 2 and 3

UPSC 2021 Online Coaching Classes | Bilingual GS Foundation Batch
2. Consider the following statements regarding the Mount Everest.
1. It is also known as Sagarmatha in Nepal and Mount Qomolangma in China.
2. The Foreign Ministers of Nepal and China jointly certified the elevation of Mount Everest at 8,848.86 metres above sea level 86 cm higher than what was recognised since 1954.
Which of the following statement(s) given above is/are correct?
(a) Only 1
(b) Only 2
(c) Both 1 and 2
(d) Neither 1 nor 2

IAS Prelims Mock-Test 2020 – Set 68, 9 December
3. Which of the following statement(s) is/are correct about National Company Law Appellate Tribunal (NCLAT)?
1. Constituted under Companies Act, 2013
2. The President of the Tribunal and the chairperson and Judicial Members of the Appellate Tribunal shall be appointed after consultation with the Chief Justice of India.
3. Term of office of chairperson and members is 5 years and they can be reappointed for additional 3 years.
Choose the correct answer
(a) 1 and 2
(b) 2 and 3
(c) 1and 3
(d) 1, 2 and 3

Know about the Council of Minister: Click Here
4. Consider the following statements regarding Rigvedic Aryans and Indus Valley People.
1. Rigvedic Aryans knew gold, silver, and copper whereas Indus Valley people knew only copper and iron.
2. Rigvedic Aryans used the coat of mail and helmet in warfare whereas the people of Indus Valley Civilization did not leave any evidence of using them.
Which of the following statement(s) given above is/are correct?
(a) Only 1
(b) Only 2
(c) Both 1 and 2
(d) Neither 1 nor 2
5. Consider the following constitutional provisions regarding Highways.
1. Highways declared by or under law made by Parliament to be national highways – Union List under Seventh Schedule.
2. Article 257 (2): The executive power of the Union shall also extend to the giving of directions to a State as to the construction and maintenance of means of communication declared in the direction to be of national or military importance.
Which of the following statement(s) given above is/are correct?
(a) Only 1
(b) Only 2
(c) Both 1 and 2
(d) Neither 1 nor 2

IAS Prelims Mock-Test 2020 – Set 67, 8 December
6. Which of the following objectives is not embodied in the Preamble to the Constitution of India?
(a) Economic liberty
(b) Liberty of belief
(c) Liberty of expression
(d) Liberty of thought
7. Consider the following statements regarding the South Asian Association for Regional Cooperation (SAARC).
1. Consists of Eight Member States namely Afghanistan, Bangladesh, Bhutan, India, Maldives, Nepal, Pakistan and Sri Lanka.
2. The last SAARC Summit in 2014 was held in Kathmandu (Nepal), which was attended by India.
3. SAARC Summits are usually held biennially and hosted by member states in alphabetical order.
Which of the following statement(s) given above is/are correct?
(a) 1 and 2
(b) 2 and 3
(c) 1and 3
(d) 1, 2 and 3

IAS Prelims Mock-Test 2020 – Set 66, 7 December
8. Which of the following statement(s) is/are correct about the Participatory Guarantee System?
1. PGS is a process of certifying organic products, which ensures that their production takes place in accordance with laid-down quality standards.
2. The certification is in the form of a documented logo or a statement.
3. It is implemented by the Ministry of Agriculture and Farmers’ Welfare.
Choose the correct answer
(a) 1, 2 and 3
(b) 1 and 2
(c) 2 and 3
(d) 1 and 3

Aiming for UPSC CSE 2021? Get the best test series for sure selection: Click Here
9. Whom of the following the memorizing of chronicles, dynastic histories and Epictales was the profession in context to the cultural history of India?
(a) Parivraajaka
(b) Magadha
(c) Agrahaarika
(d) Shramana
10. Consider the following statements regarding Partners in Population and Development (PPD).
1. Its Secretariat is located in Dhaka, Bangladesh.
2. Currently, PPD has a membership of 26 developing countries, representing more than 59% of the world’s population.
3. Launched at the 1995 International Conference on Population and Development (ICPD), when ten developing countries from Asia, Africa and Latin America formed an intergovernmental alliance to help implement the Cairo Program of Action (POA).
Which of the following statement(s) given above is/are correct?
(a) 1 and 2
(b) 2 and 3
(c) 1and 3
(d) 1, 2 and 3
Ans: 1(c), 2(c), 3(a), 4(b), 5(c), 6(a), 7(d),8(a), 9(b), 10(a)

Daily Gist of ‘The Hindu’, ‘PIB’, ‘Indian Express’ and Other Newspapers: 10 December, 2020

Join UPSC & State PSC Channel 👉 Click Here

To clear the UPSC CSE 2021 exam, aspirants must be very strong in their fundamentals along with the current affairs. Adda247 has taken an important step to help all CSE aspirants by providing them daily quizzes on App. Now aspirants will get free quizzes to practice along with analysis of The Hindu, PIB, etc.

1. Who among the following has won the Western and Southern Open tennis tournament?
(a) Roger Federer
(b) Rafael Nadal
(c) Dominic Thiem
(d) Novak Djokovic

UPSC 2021 Online Coaching Classes | Bilingual GS Foundation Batch
2. Consider the following statements regarding Eco-Bridges and choose the correct option:
1. The Eco-Bridges or Eco-Ducts are constructed to enhance the wildlife connectivity that are usually disrupted due to logging or highways.
2. The Ramnagar Forest Division in the Nainital district of Uttarakhand built the first eco-bridges for smaller mammals and reptiles.
Options:
(a) Only 1
(b) Only 2
(c) Both 1 and 2
(d) Neither 1 nor2

IAS Prelims Mock-Test 2020 – Set 67, 8 December
3. Which of the following statements is/are correct about the Global Climate Change Performance Index?
1. The Global Climate Change Performance Index was recently released by the New Climate Institute, Germanwatch and CAN (Climate Action Network).
2. The index has been rating the fifty-seven greenhouse emitters in the world since 2005. These countries account to 90% of global emissions.
3. The index aims to enable comparison of mitigation efforts, enhance transparency in international climate politics.
Options:
(a) Only 1
(b) Only 2
(c) Only 1 and 3
(d) 1, 2 and 3
4. Consider the following statements and choose the correct option:
1. The Home Minister Amit Shah has released the Smuggling in India Report 2019-20.
2. The report was released during the 63rd founding day celebrations of Directorate of Revenue Intelligence.
3. The report analyses the smuggling trends on narcotic drugs, gold and foreign currency, security and commercial frauds.
Options:
(a) Only 1
(b) Only 2 and 3
(c) Only 3
(d) 1, 2 and 3

IAS Prelims Mock-Test 2020 – Set 66, 7 December
5. Fausta, a female black rhino, believed to be the world’s oldest rhino, had recently died in the Tanzanian conservation area. What is the IUCN status of the black rhinos?
(a) Endangered
(b) Critically Endangered
(c) Least concern
(d) Near threatened
6. Which of the following became the first country to ban sun screens, that is toxic to coral reefs and sea life?
(a) Palau
(b) Papua New Guinea
(c) Philippines
(d) Indonesia

Know about the Council of Minister: Click Here
7. The Transiting Exo-planet Survey Satellite (TESS) has discovered a new habitable exo-planet, that belongs to which space agency?
(a) Indian Space Research Organisation (ISRO)
(b) Japan Aerospace Exploration Agency (JAXA)
(c) China National Space Administration (CNSA)
(d) National Aeronautics and Space Administration (NASA)
8. Which of the following is related to a Shopper?
(a) e-Commerce website
(b) Malware
(c) Robot
(d) Electric vehicle for shopping

Aiming for UPSC CSE 2021? Get the best test series for sure selection: Click Here
9. Dhanu Jatra is celebrated in which of the following state?
(a) Odisha
(b) Chhattisgarh
(c) Telangana
(d) Jharkhand
10. Which of the following statements is/are correct regarding the Tharu tribes?
1. The Uttar Pradesh government has launched a scheme to take the unique culture of the Tharu tribes all over the world.
2. The intention of the scheme is to put these tribal villages on the tourism map.
3. This will create jobs and bring economic Independence to the tribal population in the region.
Options:
(a) Only 1
(b) Only 1 and 2
(c) Only 2 and 3
(d) 1, 2 and 3

Ans. 1(d), 2(c), 3(d), 4(b), 5(b), 6(a), 7(d), 8(b), 9(a), 10(d).

Daily Gist of ‘The Hindu’, ‘PIB’, ‘Indian Express’ and Other Newspapers: 9 December, 2020

Join UPSC & State PSC Channel 👉 Click Here

To clear the UPSC CSE 2021 exam, aspirants must be very strong in their fundamentals along with the current affairs. Adda247 has taken an important step to help all CSE aspirants by providing them daily quizzes on App. Now aspirants will get free quizzes to practice along with analysis of The Hindu, PIB, etc.

1. The ‘Sthanakvasi” sect with reference to the religious practices in India belongs to:
(a) Jainism
(b) Buddhism
(c) Vaishnavism
(d) Shaivism

UPSC 2021 Online Coaching Classes | Bilingual GS Foundation Batch
2. Consider the following statements regarding Hampi.
1. It was the last capital of the last great Hindu Kingdom of Vijayanagar.
2. It was a part of the Mauryan Empire back in the third century BC.
3. Its name is derived from Pampa which is the old name of the Tungabhadra River on whose banks the city is built.
Which of the following statement(s) given above is/are correct?
(a) Only 1
(b) 2 and 3
(c) 1 and 3
(d) 1, 2 and 3
3. Which of the following statement(s) is/are correct about the Roshni Act of J&K?
1. Enacted in 2001, the law sought to regularise unauthorised land.
2. The Act envisaged the transfer of ownership rights of state land to its occupants, subject to the payment of a cost, as determined by the government.
3. The government said the revenue generated would be spent on commissioning hydroelectric power projects, hence the name “Roshni”.
Which of the following statement(s) given above is/are correct?
(a) 1, 2 and 3
(b) 2 and 3
(c) Only 3
(d) 1 and 3

IAS Prelims Mock-Test 2020 – Set 66, 7 December
4. Biographies of Mazzini, Garibaldi, Shivaji and Shrikrishna was written by whom and he was also elected to the Central Assembly?
(a) Bipin Chandra Pal
(b) Motilal Nehru
(c) Aurobindo Ghosh
(d) Lala Lajpat Rai
5. Consider the following statements regarding Elephant Corridors.
1. Elephant corridors are narrow strips of land that connect two large habitats of elephants.
2. They are crucial to reduce animal fatalities due to accidents and other reasons. So fragmentation of forests makes it all the more important to preserve migratory corridors.
Which of the following statement(s) given above is/are correct?
(a) Only 1
(b) Only 2
(c) Both 1 and 2
(d) Neither 1 nor 2

Know about the Council of Minister: Click Here
6. For which of the following products Himachal Pradesh wants GI status?
1. Karsog Kulth
2. Thangi of Pangi
3. Rajmah of Bharmour
4. Chamba Chukh
Choose the correct answer
(a) 1, 3 and 4
(b) 1, 2 and 3
(c) 2, 3 and 4
(d) 1, 2, 3 and 4

Aiming for UPSC CSE 2021? Get the best test series for sure selection: Click Here
7. Consider the following statements regarding “vote-on-account” and “interim budget”.
1. A “vote-on-account” only deals with the expenditure in the Government’s budget, while an “interim budget” includes both expenditure and receipts.
2. The provision of a “vote-on-account” is used by a regular Government, while an “interim budget” is a provision used by a caretaker Government.
Which of the following statement(s) given above is/are correct?
(a) Only 1
(b) Only 2
(c) Both 1 and 2
(d) Neither 1 nor 2

IAS Prelims Mock-Test 2020 – Set 65, 27 November
8. Name the following groups of plants that were domesticated in the ‘New World’ and introduced into the ‘Old World’?
(a) Cotton, coffee and sugarcane
(b) Tobacco, cocoa and rubber
(c) Tobacco, cotton and rubber
(d) Rubber, coffee and wheat
9. Consider the following statements regarding HL-2M Tokamak.
1. The HL-2M Tokamak reactor is China’s largest and most advanced nuclear fusion experimental research device.
2. The mission is named Experimental Advanced Superconducting Tokamak (EAST).
3. Located in Sichuan province and completed late last year, the reactor is often called an “artificial sun” on account of the enormous heat and power it produces.
Which of the following statement(s)given above is/are correct?
(a) 1, 2 and 3
(b) 2 and 3
(c) Only 3
(d) 1 and 3

IAS Prelims Mock-Test 2020 – Set 64, 25 November
10. Which of the following statement(s) is/are correct about Asteroids?
1. Asteroids are also known as minor planets and are made up of metals and rocks.
2. Most asteroids are irregularly shaped, though a few are nearly spherical.
3. There are also binary (double) asteroids, in which two rocky bodies of roughly equal size orbit each other, as well as triple asteroid systems.
Choose the correct answer
(a) 1, 2 and 3
(b) 2 and 3
(c) Only 3
(d) 1 and 3
Ans: 1(a), 2(d), 3(a), 4(d), 5(c), 6(d), 7(c), 8(b), 9(a), 10(a)

Daily Gist of ‘The Hindu’, ‘PIB’, ‘Indian Express’ and Other Newspapers: 8 December, 2020

Join UPSC & State PSC Channel 👉 Click Here