To clear the UPSC CSE 2021 exam, aspirants must be very strong in their fundamentals along with the current affairs. Adda247 has taken an important step to help all CSE aspirants by providing them daily quizzes on App. Now aspirants will get free quizzes to practice along with analysis of The Hindu, PIB, etc.

1. Consider the following statements with reference to the cultural history of India.
1. At Fatehpur Sikhri, the white marble was used in making Buland Darwaza and Khankah.
2. In making Bara Imambara and Rumi Darwaza at Lucknow, red sandstone and marble were used.
Choose the correct answer
(a) Only 1
(b) Only 2
(c) Both 1 and 2
(d) Neither 1 nor 2

UPSC 2021 Online Coaching Classes | Bilingual GS Foundation Batch
2. Consider the following sentences regarding All India Presiding Officers Conference.
1. In 1921, it began and the Gujarat event marks its centenary year.
2. Theme for 2020: ‘Harmonious Coordination between Legislature, Executive and Judiciary: Key to a Vibrant Democracy’.
Which of the following statement(s) given above is/are correct?
(a) Only 1
(b) Only 2
(c) Both 1 and 2
(d) Neither 1 nor 2
3. With reference to the Indian Constitution, consider the following statements.
1. Commutation denotes the substitution of one form of punishment for a lighter form.
2. Remission implies reducing the period of the sentence without changing its character.
3. Respite denotes awarding a lesser sentence in place of one originally awarded due to some special fact.
Which of the following statement(s) given above is/are correct?
(a) 1, 2 and 3
(b) 1 and 2
(c) 2 and 3
(d) 1 and 3

Know about the Council of Minister: Click Here
4. Manganiyars which was a community of people is well-known for their:
(a) pietra dura tradition in Central India
(b) martial arts in North-East India
(c) musical tradition in North-West India
(d) classical vocal music in South India
5. When the Speaker of Lok Sabha automatically disqualifies from his post?
1. If he tenders his resignation to the Deputy Speaker.
2. If he is declared undischarged insolvent.
3. If he is no longer the citizen of India or voluntarily accepts the citizenship of any other country.
Choose the correct answer
(a) 1 and 2
(b) 2 and 3
(c) 1 and 3
(d) 1, 2 and 3

IAS Prelims Mock-Test 2020 – Set 64, 25 November
6. Consider the following statements regarding the MPLAD scheme.
1. Launched in December, 1991 and the scheme is fully funded by the government of India.
2. Seeks to provide a mechanism for the Members of Parliament to recommend works of developmental nature for creation of durable community assets and for provision of basic facilities including community infrastructure, based on locally felt needs.
Which of the following statement(s) given above is/are correct?
(a) Only 1
(b) Only 2
(c) Both 1 and 2
(d) Neither 1 nor 2
7. Consider the following statements regarding the Essential Services Maintenance Act (ESMA).
1. The Essential Services Maintenance Act (ESMA) is an act of Parliament of India and its objective is to ensure the delivery of certain services, which if obstructed would affect the normal life of the people.
2. These include services like public transport (bus services), health services (doctors and hospitals). ESMA gives police right to arrest without a warrant anybody violating the Act’s provisions.
Which of the following statement(s) given above is/are correct?
(a) Only 1
(b) Only 2
(c) Both 1 and 2
(d) Neither 1 nor 2

IAS Prelims Mock-Test 2020 – Set 61, 22 November
8. Which of the following statement(s) is/are correct about puppetry in India?
1. The string puppets of Orissa are known as Kundhei.
2. The earliest reference to the art of puppetry is found in Tamil classic ‘Silappadikaaram’.
3. The string puppets of Karnataka are called Gombeyatta.
Choose the correct answer
(a) 1 and 2
(b) 2 and 3
(c) 1 and 3
(d) 1, 2 and 3
9. Which of the following statement(s) is/are correct about Lachit Borphukan?
1. He was a commander in the Ahom kingdom.
2. Known for his leadership in the 1671 Battle of Saraighat which was fought on the banks of the Brahmaputra in Guwahati.
Choose the correct answer
(a) Only 1
(b) Only 2
(c) Both 1 and 2
(d) Neither 1 nor 2

IAS Prelims Mock-Test 2020 – Set 60, 21 November

10. Consider the following statements regarding Sir Chhotu Ram.
1. Born in 1881, he was a prominent politician in British India’s Punjab Province.
2. He was a co-founder of the National Unionist Party.
3. He championed the interest of oppressed communities of the Indian subcontinent. For this feat, he was knighted in 1937.
Which of the following statement(s) given above is/are correct?
(a) 1 and 2
(b) 2 and 3
(c) 1 and 3
(d) 1, 2 and 3
Ans: 1(a), 2(c), 3(a), 4(c), 5(d), 6(b), 7(c), 8(d), 9(c), 10(d)

UPSC CSE Rank Holders 2017 to 2020: 5 Success and Inspiring Stories of IAS

Daily Gist of ‘The Hindu’, ‘PIB’, ‘Indian Express’ and Other Newspapers: 27 November, 2020

To know more about the SDG Index by Niti Aayog: Click Here

UPSC CSE 2020 परीक्षा को पास करने के लिए, उम्मीदवारों को करंट अफेयर्स के साथ अपने फंडामेंटल में बहुत मजबूत होना चाहिए। Adda247 ने सभी CSE उम्मीदवारों को ऐप पर दैनिक क्विज़ प्रदान करके उनकी मदद करने के लिए एक महत्वपूर्ण कदम उठाया है। अब उम्मीदवारों को द हिंदू, पीआईबी, आदि के विश्लेषण के साथ अभ्यास करने के लिए मुफ्त क्विज़ मिलेंगे।
Economic Importance of Algae : Click here 

1. शिव भोजन योजना जिसका उद्देश्य गरीबों को रियायती दरों पर भोजन उपलब्ध कराना है, निम्नलिखित में से किस राज्य में प्रारंभ की गई थी?
(a) उत्तराखंड
(b) उत्तर प्रदेश
(c) बिहार
(d) महाराष्ट्र
2. चंद्र ग्रहण के संदर्भ में, दिए गए कथनों में से कौन सा/से सही है/हैं? सही विकल्प चुनिए:
1. चंद्रग्रहण केवल अमावस्या के चरण में होता है।
2. कोई भी वलयकार चंद्रग्रहण नहीं होता है क्योंकि पृथ्वी चंद्रमा से बहुत बड़ी है।
(a) केवल 1
(b) केवल 2
(c) 1 और 2 दोनों
(d) न तो 1 और न ही 2
3. अपियरी ऑन व्हील्स भारत की किस वैधानिक संस्था की एक पहल है?
(a) राष्ट्रीय हरित प्राधिकरण
(b) राष्ट्रीय महिला आयोग
(c) खादी और ग्रामोद्योग आयोग
(d) राष्ट्रीय अल्पसंख्यक आयोग
Join UPSC & State PSC Adda247 : Click here
4. निम्नलिखित में से कौन सी नदी संयुक्त राष्ट्र द्वारा मैक्सिको के सबसे प्रदूषित जलमार्ग के रूप में घोषित की गई है?
(a) सैंटियागो नदी
(b) रियो ग्रांडे नदी
(c) लर्मा नदी
(d) कोलोराडो नदी
5. वन, पर्यावरण और जलवायु परिवर्तन मंत्रालय (MoEFCC) के हालिया आंकड़ों के अनुसार, भारत में बाघों की मौत की कुल संख्या कितनी है?
(a) 90
(b) 95
(c) 100
(d) 105
6. निम्नलिखित कथनों पर विचार कीजिए। निम्नलिखित में से कौन सा/से गलत है/हैं?
1. NATGRID भारत सरकार की मुख्य सुरक्षा एजेंसियों के डेटाबेस को जोड़ता है।
2. खुफिया जानकारी तंत्र अप्रवासन, बैंकिंग, व्यक्तिगत करदाताओं, हवाई और ट्रेन यात्रा से संबंधित है।
3. NATGRID का कार्यालय रक्षा मंत्रालय से संबंधित है।
विकल्प:
(a) केवल 2
(b) केवल 3
(c) केवल 2 और 3
(d) केवल 1 और 2
7. सनस्क्रीन, जो प्रवाल भित्ति और समुद्री जीवन के लिए विषाक्त है, पर प्रतिबंध लगाने वाले पहला देश कौन सा है?
(a) पापुआ न्यू गिनी
(b) हवाई, संयुक्त राज्य अमेरिका
(c) पलाऊ
(d) फिलीपींस
8. दिए गए कथनों में से गलत विकल्प ज्ञात कीजिए:
1. महादयी नदी एक पूर्व की ओर बहने वाली नदी है।
2. नदी का उद्गम भीमगढ़ वन्यजीव अभयारण्य में होता है और इसे गोवा में मांडोवी कहा जाता है।
3. डिंडी, कलसा और बांडुरी महादयी नदी की सहायक नदियाँ हैं।
विकल्प:
(a) केवल 2
(b) केवल 1 और 3
(c) केवल 2 और 3
(d) केवल 3
9. निम्नलिखित में से किस यूरोपीय देश के साथ भारत ने गतिशीलता संधि पर हस्ताक्षर किए हैं जो दोनों देशों के कुशल श्रमिकों, छात्रों और शिक्षाविदों को एक दूसरे के देशों में रहने और कार्य करने की अनुमति देगा?
(a) इंग्लैंड
(b) जर्मनी
(c) फ्रांस
(d) स्विट्जरलैंड
10. विश्व बैंक द्वारा अनुमानित वित्त वर्ष 2020 के लिए भारत की जीडीपी वृद्धि दर क्या है?
(a)5.4%
(b)5.6%
(c)5.8%
(d)6%
1(d), 2(b), 3(c), 4(a), 5(b), 6(b), 7(c), 8(a), 9(c), 10(c)

To clear the UPSC CSE 2021 exam, aspirants must be very strong in their fundamentals along with the current affairs. Adda247 has taken an important step to help all CSE aspirants by providing them daily quizzes on App. Now aspirants will get free quizzes to practice along with analysis of The Hindu, PIB, etc.

1. Which of the following statement(s) is/are correct about Chaityas and Viharas?
(a) Between the two, there is no material difference.
(b) Chaitya is the dwelling place of the monks and Vihara is a place of worship.
(c) Vihara is the hall axial to it and Chaitya is the stupa at the far end of the cave.
(d) Vihara is the dwelling place of the monks and Chaitya is a place of worship.

UPSC 2021 Online Coaching Classes | Bilingual GS Foundation Batch
2. Consider the following statements regarding ethanol.
1. It can be used in thermometer.
2. It can be used as an antiseptic.
3. It causes cancer.
4. It can cause birth defects
Which of the following statement(s) given above is/are correct?
(a) 1, 2 and 3
(b) 2, 3 and 4
(c) 1, 3 and 4
(d) 1, 2, 3 and 4

Know about the Economic importance of fungi: Click Here
3. Consider the following statements regarding Negative Yield Bonds.
1. They are debt instruments that offer to pay the investor a maturity amount lower than the purchase price of the bond.
2. These are generally issued by central banks or governments, and investors pay interest to the borrower to keep their money with them.
Which of the following statement(s) given above is/are correct?
(a) Only 1
(b) Only 2
(c) Both 1 and 2
(d) Neither 1 nor 2
4. Which of the following statement(s) is/are correct about the Roshini Act?
1. It was enacted in 2001 and the law sought to regulate the unauthorised land.
2. The Act envisaged the transfer of ownership rights of state land to its occupants, subject to the payment of a cost, as determined by the government.
Choose the correct answer
(a) Only 1
(b) Only 2
(c) Both 1 and 2
(d) Neither 1 nor 2

IAS Prelims Mock-Test 2020 – Set 61, 22 November
5. Which of the following statement(s) is/are correct about the salary of ministers?
1. A minister gets the salary and allowances that are payable to a Member of Parliament.
2. Additionally, according to his rank, he gets a sumptuary allowance, free accommodation, travelling allowance, medical facilities, etc.
Choose the correct answer
(a) Only 1
(b) Only 2
(c) Both 1 and 2
(d) Neither 1 nor 2
6. Consider the following statements regarding Shukrayaan.
1. It is a mission to study Venus for more than three years.
2. The scientific objective is to investigate the surface processes and shallow subsurface stratigraphy.
Which of the following statement(s) given above is/are correct?
(a) Only 1
(b) Only 2
(c) Both 1 and 2
(d) Neither 1 nor 2

To know about the Ramsar Convention on Wetlands: Click Here
7. Who among the following administers the oath to the Speaker ‘Pro Tem’?
(a) Outgoing Speaker
(b) President
(c) Leader of the Lok Sabha
(d) Prime Minister
8. In context to the Indian Constitution, which of the following features are borrowed from the United Kingdom?
1. Bicameral Parliament
2. Post of PM
3. Provision of States
Choose the correct answer
(a) 1 and 2
(b) Only 1
(c) 2 and 3
(d) 1, 2 and 3

IAS Prelims Mock-Test 2020 – Set 60, 21 November
9. Consider the following statements regarding Panna Biosphere Reserve.
1. United Nations Educational, Scientific and Cultural Organization (UNESCO) has recently included the Panna Biosphere Reserve (PBR) in its World Network of Biosphere Reserves (WNBR).
2. The Panna Biosphere Reserve is the third in Madhya Pradesh to be included in the list after Pachmarhi and Amarkantak.
Which of the following statement(s) given above is/are correct?
(a) Only 1
(b) Only 2
(c) Both 1 and 2
(d) Neither 1 nor 2
10. Which of the following statement(s) is/are correct about the Thirty Meter Telescope Project?
1. The Thirty-meter telescope (TMT) project is an international partnership between the USA, Canada, Japan, China, and India.
2. The design of back-end instruments and other aspects of the Thirty Meter Telescope (TMT) project being installed at Maunakea in Hawaii has been developed by close collaboration between the 2020 Physics Nobel Laureate Prof. Andrea Ghez and Indian astronomers.
Choose the correct answer
(a) Only 1
(b) Only 2
( c) Both 1 and 2
( d) Neither 1 nor 2
Ans: 1(d), 2(d), 3(c), 4(c), 5(c), 6(b),7(b), 8(a), 9( c), 10( c)

What are Planetary Winds?

Daily Gist of ‘The Hindu’, ‘PIB’, ‘Indian Express’ and Other Newspapers: 25 November, 2020

 

UPSC CSE 2020 परीक्षा को पास करने के लिए, उम्मीदवारों को करंट अफेयर्स के साथ अपने फंडामेंटल में बहुत मजबूत होना चाहिए। Adda247 ने सभी CSE उम्मीदवारों को ऐप पर दैनिक क्विज़ प्रदान करके उनकी मदद करने के लिए एक महत्वपूर्ण कदम उठाया है। अब उम्मीदवारों को द हिंदू, पीआईबी, आदि के विश्लेषण के साथ अभ्यास करने के लिए मुफ्त क्विज़ मिलेंगे।

1.जैन दर्शन के संदर्भ में, विश्व को ___ के द्वारा निर्मित और व्यवस्थित किया गया है।
(a) सार्वभौमिक सत्य
(b) सार्वभौमिक आत्मा
(c) सार्वभौमिक नियम
(d) सार्वभौमिक विश्वास


https://www.youtube.com/watch?v=zyj8Z6ykvmE
2. निम्नलिखित में से कौन अकादमिक स्वतंत्रता सूचकांक (AFI), 2020 में शीर्ष पर है?
1. उरुग्वे
2. पुर्तगाल
3. लातविया
4. जर्मनी
सही उत्तर का चयन कीजिए:
(a) 1 और 2
(b) 2 और 3
(c) 3 और 4
(d) 1, 3 और 4

Join UPSC & State PSC Adda247 : https://bit.ly/35HYqfi
3. भारत के संविधान में निम्नलिखित में से कौन सा अनुच्छेद आंदोलन की स्वतंत्रता और इसके परिणामस्वरूप भारत
में रोजगार की गारंटी देता है?
1. अनुच्छेद 14
2. अनुच्छेद 15
3. अनुच्छेद 16
4. अनुच्छेद 19
सही उत्तर का चयन कीजिए:
(a) 1, 3 और 4
(b) 1, 2 और 3
(c) 2, 3 और 4
(d) 1,2, 3 और 4
4. निम्नलिखित कथनों पर विचार कीजिए।
1. मानवमिति (Anthropometry) मानव शरीर के आकार और अनुपात को मापने का विज्ञान है।
2. एपिजेनेटिक्स डीऑक्सीराइबोन्यूक्लिक एसिड (डीएनए) में बाह्य संशोधनों को संदर्भित करता है जो जीन को ‘चालू’ या ‘बंद’ कर देते हैं।
ऊपर दिए गए कथनों में से कौन सा/से सही है/हैं?
(a) केवल 1
(b) केवल 2
(c) 1 और 2 दोनों
(d) न तो 1 और न ही 2
5. मेट्रो नियो के संदर्भ में निम्नलिखित कथनों पर विचार कीजिए।
1. मेट्रो नियो टियर 2 और टियर 3 शहरों के लिए कम लागत वाले, ऊर्जा-दक्ष और पर्यावरण-अनुकूल शहरी परिवहन समाधान प्रदान करने वाली एक व्यापक द्रुतगामी पारगमन प्रणाली है।
2. मेट्रो नियो प्रणाली पारंपरिक मेट्रो ट्रेनों की तुलना में हल्की और छोटी है।
3. मेट्रो नियो पटरियों पर नहीं बल्कि सड़क पर चलेगी।
उपरोक्त में से कौन सा/से कथन सही है/हैं?
(a) 1 और 2
(b) 2 और 3
(c) 1 और 3
(d) 1, 2 और 3
6. निम्नलिखित में से कौन सा/से कथन कथन पेरिस समझौते के बारे में सही है/हैं?
1. यह एक ऐतिहासिक अंतर्राष्ट्रीय समझौता है जो जलवायु परिवर्तन से लड़ने के प्रयास में वैश्विक ग्रीनहाउस उत्सर्जन को कम करने के लिए एक समान लक्ष्य स्थापित करने में लगभग 180 देशों को एक साथ लाया है।
2. संधि पूर्व-औद्योगिक स्तरों से वैश्विक तापमान वृद्धि को 2 डिग्री सेल्सियस से नीचे रखने का प्रयास करती है और आगे तापमान में वृद्धि को 1.5 डिग्री सेल्सियस तक सीमित रखने का प्रयास करती है।
सही उत्तर का चयन कीजिए:
(a) केवल 1
(b) केवल 2
(c) 1 और 2 दोनों
(d) न तो 1 और न ही 2
7. निम्नलिखित कथनों पर विचार कीजिए।
1. धूमकेतु एक बोधगम्य चमकती पूंछ दर्शाते हैं लेकिन क्षुद्रग्रहों में ऐसा नहीं है।
2. क्षुद्रग्रह बृहस्पति और मंगल की कक्षाओं के बीच में पाए जाते हैं जहां धूमकेतु शुक्र और बुध के बीच पाए जाते हैं।
ऊपर दिए गए कथनों में से कौन सा/से सही है/हैं?
(a) केवल 1
(b) केवल 2
(c) 1 और 2 दोनों
(d) न तो 1 और न ही 2
8. प्राचीन भारत में, निम्नलिखित में से किस शहर को अवंती के नाम से जाना जाता था?
(a) उज्जैन
(b) वाराणसी
(c) अलवर
(d) पटना
9. निम्नलिखित में से कौन सा धुंध का कारण बनता है?
1. फसलों का कर्तन और दहन (Slash-and-burning)
2. एक क्षेत्र में बड़ी मात्रा में कोयले का दहन
3. धुंध बनाने वाले प्रदूषक ऑटोमोबाइल निकासों, ऊर्जा संयंत्रों, आतिशबाजी, यहां तक कि पेंट, हेयरस्प्रे, आदि से उत्पन्न होते हैं।
सही उत्तर का चयन कीजिए:
(a) 1, 2 और 3
(b) 1 और 3
(c) 1 और 2
(d) 2 और 3
10. निम्नलिखित में से कौन सी तितलियों की प्रजातियाँ हैं?
1. ट्री निम्फ
2. ब्लू मॉर्मन
3. नीलगिरी प्लेन ऐस
सही उत्तर का चयन कीजिए:
(a) 1 और 2
(b) 1 और 3
(c) 2 और 3
(d) 1, 2 और 3
Ans: 1(c), 2(a), 3(d), 4(c), 5(d), 6(b), 7(a), 8(a), 9(a). 10(d)

To clear the UPSC CSE 2021 exam, aspirants must be very strong in their fundamentals along with the current affairs. Adda247 has taken an important step to help all CSE aspirants by providing them daily quizzes on App. Now aspirants will get free quizzes to practice along with analysis of The Hindu, PIB, etc.

1. Which of the following statement(s) is/are correct?
1. ‘Bijak’ is a composition of the teachings of Saint Dadu Dayal.
2. Madhvacharya propounded the philosophy of Pushti Marg.
Choose the correct answer
(a) Only 1
(b) Only 2
(c) Both 1 and 2
(d) Neither 1 nor 2

Know about Santhal Rebellion: Click Here
2. Consider the following statements regarding Asia-Pacific Economic Cooperation.
1. It was established in 1989 and has 21 members.
2. India is not a member but was invited to be an observer for the first time in November 2011.
Which of the following statement(s) given above is/are correct?
(a) Only 1
(b) Only 2
(c) Both 1 and 2
(d) Neither 1 nor 2

UPSC 2021 Online Coaching Classes | Bilingual GS Foundation Batch
3. Manganiyars are a community of people and is well-known for their:
(a) Pietra dura tradition in Central India
(b) Martial arts in North-East India
(c) Musical tradition in North-West India
(d) Classical vocal music in South India
4. Which of the following is/are the duty of the President of India to cause to be laid before the Parliament?
1. The Report of the Public Accounts Committee
2. The Report of the National Commission for Scheduled Castes
3. The Report of the Comptroller and Auditor General
Choose the correct answer
(a) 1 and 2
(b) 2 and 3
(c) 1 and 3
(d) 1, 2 and 3

IAS Prelims Mock-Test 2020 – Set 60, 21 November
5. Consider the following statements regarding the National Supercomputing Mission.
1. It was launched in 2015.
2. Supercomputers will also be networked on the National Supercomputing grid over the National Knowledge Network (NKN).
3. The Mission is implemented and steered jointly by the Department of Science and Technology (DST) and Department of Electronics and Information Technology (DeitY).
Choose the correct answer
(a) 1, 2 and 3
(b) 1 and 2
(c) 2 and 3
(d) 1 and 3

IAS Prelims Mock-Test 2020 – Set 59, 20 November
6. Which of the following statement(s) is/are correct about Seismic waves?
1. All seismic waves are mechanical waves and their behaviour change with the change in medium.
2. Seismic waves require medium to propagate.
Choose the correct answer
(a) Only 1
(b) Only 2
(c) Both 1 and 2
(d) Neither 1 nor 2
7. Which of the following is/are the features of the National Digital Health Mission?
1. The scheme will come under the Ayushman Bharat Pradhan Mantri Jan Arogya Yojana.
2. It comprises six key building blocks — HealthID, DigiDoctor, Health Facility Registry, Personal Health Records, e-Pharmacy and Telemedicine.
3. Under the Mission, every Indian will get a Health ID card.
Choose the correct answer
(a) 1 and 2
(b) 2 and 3
(c) 1 and 3
(d) 1, 2 and 3

What is Project Tiger?
8. Which of the following statement is/are correct about Kashag?
1. The Kashag is the Central Tibetan Administration’s highest executive office and comprise seven members.
2. It is headed by the Sikyong who is directly elected by the exiled Tibetan population.
3. Kashag’s term is for five years.
Choose the correct answer
(a) 1 and 2
(b) 2 and 3
(c) 1 and 3
(d) 1, 2 and 3

IAS Prelims Mock-Test 2020 – Set 58, 19 November
9. Consider the following statements regarding Sattriya dance.
1. It is a combination of music, dance and drama.
2. It is a centuries-old living tradition of Vaishnavites of Assam.
Which of the following statements given above is/are correct?
(a) Only 1
(b) Only 2
(c) Both 1 and 2
(d) Neither 1 nor 2
10. Consider the following statements regarding five eyes.
1. It is an intelligence alliance comprising Australia, Canada, New Zealand, the United Kingdom and the United States.
2. It began in 1946 when the United States and the United Kingdom agreed to an open exchange of intelligence on the communications of foreign nations.
Which of the following statements given above is/are correct?
(a) Only 1
(b) Only 2
(c) Both 1 and 2
(d) Neither 1 nor 2
Ans: 1(d), 2(c), 3(c), 4(b), 5(a), 6(c), 7(d), 8(d), 9(c), 10(c)

Know about the Essential Commodities Amendment Act,2020: Click Here

Daily Gist of ‘The Hindu’, ‘PIB’, ‘Indian Express’ and Other Newspapers: 23 November, 2020

To clear the UPSC CSE 2021 exam, aspirants must be very strong in their fundamentals along with the current affairs. Adda247 has taken an important step to help all CSE aspirants by providing them daily quizzes on App. Now aspirants will get free quizzes to practice along with analysis of The Hindu, PIB, etc.

1. In which of the following work the first definite mention of Bharata as a region is found?
(a) Herodotus
(b) Panini
(c) Hieun-Tsang
(d) Patanjali

To know about the Radhakrishnan Commission: Click Here
2. Consider the following statements regarding the National Green Tribunal (NGT).
1. On 18 October, 2010, it was established under the National Green Tribunal Act 2010.
2. NGT is mandated to make disposal of applications or appeals finally within 3 months of the filing of the same.
3. The Tribunal is not bound by the procedure laid down under the Code of Civil Procedure, 1908, but shall be guided by principles of natural justice.
Which of the following statement(s) given above is/are correct?
(a) 1 and 2
(b) 2 and 3
(c) 1 and 3
(d) 1, 2 and 3

UPSC 2021 Online Coaching Classes | Bilingual GS Foundation Batch
3. Which of the following is/are the functions of Asia-Pacific Economic Cooperation (APEC)?
1. APEC projects provide digital skills training for rural communities and help indigenous women export their products abroad.
2. Recognizing the impacts of climate change, APEC members also implement initiatives to increase energy efficiency and promote sustainable management of forest and marine resources.
3. The forum adapts to allow members to deal with important new challenges including disaster resilience, planning for pandemics, and addressing terrorism.
Choose the correct answer
(a) 1, 2 and 3
(b) 1 and 2
(c) 2 and 3
(d) 1 and 3

IAS Prelims Mock-Test 2020 – Set 59, 20 November
4. With which of the following religious practices in India does the “Sthanakvasi” sect belongs?
(a) Vaishnavism
(b) Buddhism
(c) Shaivism
(d) Jainism
5. Which of the following are the key objectives of MGNREGS (Mahatma Gandhi National Rural Employment Guarantee Scheme)?
1. Creation of durable assets in rural areas such as wells, ponds, roads and canals.
2. Generation of paid rural employment of not less than 100 days for each worker who volunteers for unskilled labour.
3. Reduce urban migration from rural areas and to create rural infrastructure by using untapped rural labour.
Choose the correct answer
(a) 1 and 2
(b) 2 and 3
(c) 1 and 3
(d) 1, 2 and 3

IAS Prelims Mock-Test 2020 – Set 58, 19 November
6. With reference to the Indian Constitution, consider the following statements.
1. In the Ninth Schedule of the Constitution of India, the Parliament of India can place a particular law.
2. In the Ninth Schedule, the validity of a law placed cannot be examined by any court and no judgment can be made on it.
Which of the following statement(s) given above is/are correct?
(a) Only 1
(b) Only 2
(c) Both 1 and 2
(d) Neither 1 nor 2

What are the Powers of the President?: Click Here to know about in detail.
7. Which state government has decided to set up a ‘Gau Cabinet’?
(a) Uttar Pradesh
(b) Madhya Pradesh
(c) Rajasthan
(d) Maharashtra
8. Which of the following statement(s) is/are correct about Guillain Barre Syndrome (GBS)?
1. It is a very rare autoimmune disorder and is caused by bacteria or viral infection.
2. The syndrome’s first symptoms are a tingling or itching sensation in the skin, followed by muscle weakness, pain and numbness.
Choose the correct answer
(a) Only 1
(b) Only 2
(c) Both 1 and 2
(d) Neither 1 nor 2

IAS Prelims Mock-Test 2020 – Set 57, 18 November
9. Which of the following statement(s) is/are correct about the election of the President of India?
1. From State to State, the value of the vote of each MLA varies.
2. The value of the vote of MPs of the Lok Sabha is more than the value of the vote of MPs of the Rajya Sabha.
Choose the correct answer
(a) Only 1
(b) Only 2
(c) Both 1 and 2
(d) Neither 1 nor 2

IAS Prelims Mock-Test 2020 – Set 55, 11 November
10. Consider the following statements regarding Cord Blood.
1. Cord blood is the blood that remains in the umbilical cord and placenta post-delivery.
2. It contains special cells called hematopoietic stem cells that can be used to treat some types of diseases.
Which of the following statement(s) given above is/are correct?
(a) Only 1
(b) Only 2
(c) Both 1 and 2
(d) Neither 1 nor 2
Ans: 1(b), 2(c), 3(a), 4(d), 5(d), 6(a), 7(b), 8(c), 9(c), 10(c)

Daily Gist of ‘The Hindu’, ‘PIB’, ‘Indian Express’ and Other Newspapers: 21 November, 2020

Lear about Fossils National Park: Click Here

To clear the UPSC CSE 2021 exam, aspirants must be very strong in their fundamentals along with the current affairs. Adda247 has taken an important step to help all CSE aspirants by providing them daily quizzes on App. Now aspirants will get free quizzes to practice along with analysis of The Hindu, PIB, etc.

1. Shiv Bhojan scheme which is aimed at providing a meal to the poor at subsidised rates, was launched in which of the following state?
(a) Uttarakhand
(b) Uttar Pradesh
(c) Bihar
(d) Maharashtra

Know about the Powers of The President: Click Here
2. Which of the given statement/s is/are correct regarding the lunar eclipse? Choose the correct options:
1. A lunar eclipse occurs only in the new moon phase.
2. There is no annular lunar eclipse because the earth is much bigger than the moon.
(a) Only 1
(b) Only 2
(c) Both 1 and 2
(d) Neither 1 nor 2

UPSC 2021 Online Coaching Classes | Bilingual GS Foundation Batch
3. Apiary on Wheels’ is an initiative of which statutory body of India?
(a) National Green Tribunal
(b) National Commission for Women
(c) Khadi and Village Industries Commission
(d) National Commission for Minorities
4. Which of the following river declared as Mexico’s most polluted waterway by the UN?
(a) River Santiago
(b) River Rio Grande
(c) River Lerma
(d) River Colorado

IAS Prelims Mock-Test 2020 – Set 58, 19 November

5. According to the recent data from the Ministry of Forest Environment and Climate Change (MoEFCC), what is the total number of tiger deaths occurred in India?
(a) 90
(b) 95
(c) 100
(d) 105

IAS Prelims Mock-Test 2020 – Set 57, 18 November
6. Consider the following statements. Choose which one of the following is/are incorrect?
1. NATGRID connects databases of core security agencies of the Government of India.
2. The intelligence gathering mechanism relates to the immigration, banking, individual taxpayers, air and train travels.
3. The office of NATGRID is attached to the Ministry of Defence.
Options:
(a) Only 2
(b) Only 3
(c) Only 2 and 3
(d) Only 1 and 2

Detail about Nuclear Power Plants In India is given: Click Here
7. Which one of the first countries that banned sun screens, that are toxic to coral reefs and sea life?
(a) Papua New Guinea
(b) Hawaii, USA
(c) Palau
(d) Philippines
8. Find out the incorrect option from given statements:
1. River Mahadayi is an east-flowing river.
2. The river originates in Bhimgad Wildlife Sanctuary and is called Mandovi in Goa.
3. Dindi, Kalasa and Banduri are the tributaries of river Mahadayi.
Options:
(a) Only 2
(b) Only 1 and 3
(c) Only 2 and 3
(d) Only 3

IAS Prelims Mock-Test 2020 – Set 55, 11 November
9. Which of the following European countries, India has signed mobility pact that would allow skilled workers, students and academics from the two countries to live and work in each others’ countries?
(a) England
(b) Germany
(c) France
(d) Switzerland
10. What is India’s GDP growth rate for the FY20, as estimated by the World Bank?
(a)5.4%
(b)5.6%
(c)5.8%
(d)6%

Ans: 1(d), 2(b), 3(c), 4(a), 5(b), 6(b), 7(c), 8(a), 9(c), 10(c)

Pradhan Mantri Garib Kalyan Yojana Part -1: For detail Click Here

Daily Gist of ‘The Hindu’, ‘PIB’, ‘Indian Express’ and Other Newspapers: 21 November, 2020

To clear the UPSC CSE 2021 exam, aspirants must be very strong in their fundamentals along with the current affairs. Adda247 has taken an important step to help all CSE aspirants by providing them daily quizzes on App. Now aspirants will get free quizzes to practice along with analysis of The Hindu, PIB, etc.

1. On which of the following bank of river the Rangpur culture sites are located?
(a) Krishna
(b) Ghelo
(c) Ganga
(d) Yamuna
2. The Sabarmati Ashram was founded in which of the following year?
(a) 1912
(b) 1913
(c) 1916
(d) 1918

What is Wood’s Despatch? Click Here to know more
3. In which of the following ways biodiversity forms the basis for human existence?
1. Prevention of soil erosion
2. Pollination of crops
3. Soil formation
Choose the correct answer
(a) 1, 2 and 3
(b) 1 and 2
(c) 2 and 3
(d) 1 and 3

UPSC 2021 Online Coaching Classes | Bilingual GS Foundation Batch
4. Consider the following statements regarding Hurricanes.
1. Hurricanes are categorised on the Saffir-Simpson Hurricane Wind Scale, which rates them on a scale of 1 to 3 based on wind speed.
2. Hurricanes that reach category two or three are called major hurricanes.
Which of the following statement(s) given above is/are correct?
(a) Only 1
(b) Only 2
(c) Both 1 and 2
(d) Neither 1 nor 2

IAS Prelims Mock-Test 2020 – Set 57, 18 November
5. Which of the following is/are the purpose(s) of the Certiorari writ?
1. To secure the performance of public duties by the lower court, tribunal or public authority.
2. To quash the order already passed by an inferior court, tribunal or quasi-judicial authority.
3. To release a person who has been detained unlawfully whether in prison or in private custody.
Choose the correct answer
(a) 1 and 3
(b) 2 and 3
(c) Only 2
(d) 1 and 2

To know more about the Cabinet Mission: Click Here
6. Consider the following statements regarding QRSAM.
1. QRSAM stands for Quick Reaction Surface to Air Missile.
2. It is a canister-based system, which means that it is stored and operated from specially designed compartments.
3. It is a short-range surface-to-air missile (SAM) system, primarily designed and developed by DRDO.
4. It has been designed for induction into the Army and has a range of 25 to 30 km.
Which of the following statement(s) given above is/are correct?
(a) 1, 2 and 3
(b) 2, 3 and 4
(c) 1, 3 and 4
(d) 1, 2 , 3 and 4
7. Which is the standard criterion for Biological Oxygen Demand (BOD)?
(a) Computing oxygen levels in forest ecosystems
(b) Measuring oxygen levels in the blood
(c) Assessing oxygen levels in high altitude regions
(d) Pollution assay in aquatic ecosystems

IAS Prelims Mock-Test 2020 – Set 55, 11 November
8. Consider the following statements regarding the Chapare Virus.
1. The virus is named Chapare after the province in which it was first observed.
2. Chapare Virus belongs to the same Arenavirus family that is responsible for illnesses such as the Ebola virus disease (EVD). It causes Chapare Hemorrhagic Fever (CHHF).
Which of the following statement(s) given above is/are correct?
(a) Only 1
(b) Only 2
(c) Both 1 and 2
(d) Neither 1 nor 2
9. Which of the following areas is/are identified as ‘deemed forests’ as per the expert committee constituted by the Karnataka government?
1. Thickly wooded areas of the Revenue Department, not handed over to the Forest Department.
2. Thickly wooded land distributed to grantees but not cultivated.
3. Land having the characteristic of forests irrespective of the ownership.
Choose the correct answer
(a) 1, 2 and 3
(b) 2 and 3
(c) 1 and 3
(d) 1 and 2

IAS Prelims Mock-Test 2020 – Set 56, 17 November

10. Which of the following is/are incorrect about the Fundamental Rights?
1. Right to life is individual rights.
2. They are essential for political progress.
3. Right to constitutional remedies is group rights
Choose the correct answer
(a) 1 and 3
(b) 1 and 2
(c) Only 2
(d) 2 and 3
Ans: 1(b), 2(c), 3(a), 4(d), 5(c), 6(d), 7(d), 8(c), 9(a), 10(c)

What is Polavaram Project?

Daily Gist of ‘The Hindu’, ‘PIB’, ‘Indian Express’ and Other Newspapers: 19 November, 2020

To clear the UPSC CSE 2021 exam, aspirants must be very strong in their fundamentals along with the current affairs. Adda247 has taken an important step to help all CSE aspirants by providing them daily quizzes on App. Now aspirants will get free quizzes to practice along with analysis of The Hindu, PIB, etc.

1. Which Mughal Emperor shifted the emphasis from illustrated manuscripts to the album and individual portrait?
(a) Shah Jahan
(b) Aurangzeb
(c) Jahangir
(d) Akbar

UPSC 2021 Online Coaching Classes | Bilingual GS Foundation Batch
2. State the reason that on a cloudy night, why dewdrops are not formed?
(a) On cloudy nights the temperature of the surface of the Earth would be low.
(b) The radiations released from the surface of the Earth are absorbed by the clouds.
(c) The Earth’s radiation is reflected back by the clouds.
(d) The blowing winds get deflected by the clouds to ground level.
3. Why westerlies in the southern hemisphere are stronger and persistent as compared to northern hemisphere?
1. The landmass in the southern hemisphere is less as compared to the northern hemisphere.
2. In Southern hemisphere Coriolis force is higher as compared to the northern hemisphere.
Which of the following statement(s) given above is/are correct?
(a) 1 only
(b) 2 only
(c) Both 1 and 2
(d) Neither 1 nor 2

IAS Prelims Mock-Test 2020 – Set 55, 11 November
4. Consider the following statements regarding carbon fertilisation.
1. Increased acidity of oceans as a result of an increased concentration of carbon dioxide in the atmosphere.
2. Increased plant growth due to the increased concentration of carbon dioxide in the atmosphere.
Which of the following statement(s) given above is/are correct?
(a) 1 only
(b) 2 only
(c) Both 1 and 2
(d) Neither 1 nor 2
5. Which of the following pair(s) is/are correctly matched?
1. Mohiniattam: Odisha
2. Garba: Gujarat
3. Yakshagana: Karnataka
Choose the correct answer
(a) 1 and 3
(b) Only 1
(c) 1 and 2
(d) 1, 2 and 3

IAS Prelims Mock-Test 2020 – Set 56, 17 November
6. Consider the following statements regarding the Indian Constitution.
1. Article 226 of the Constitution empowers a high court to issue writs including habeas corpus, mandamus, certiorari, prohibition and quo warranto for the enforcement of the fundamental rights of the citizens and for any other purpose.
2. Article 32 of the Constitution is a fundamental right, which states that individuals have the right to approach the Supreme Court seeking enforcement of other fundamental rights recognised by the Constitution.
Which of the following statement(s) given above is/are correct?
(a) 1 only
(b) 2 only
(c) Both 1 and 2
(d) Neither 1 nor 2

What is the New Development Bank?: Click Here
7. Consider the statements regarding Inflation and the Wholesale Price Index.
1. Inflation measures the average price change in a basket of commodities and services over time.
2. Major criticism for Wholesale Price Index is that the general public does not buy products at wholesale price.
3. Inflation is indicative of the decrease in the purchasing power of a unit of a country’s currency.
Which of the following statement(s) given above is/are correct?
(a) Only 1
(b) 1 and 3
(c) 2 and 3
(d)1, 2 and 3

IAS Prelims Mock-Test 2020 – Set 53, 9 November
8. Which of the following are the species of Vultures (Scientific name)?
1. Neophron Percnopterus
2. Sarcogyps Calvus
3. Gyps Tenuirostris
Which of the following statement(s) is/are correct?
(a) 1, 2 and 3
(b) 1 and 3
(c) Only 3
(d) 2 and 3

IAS Prelims Mock-Test 2020 – Set 52, 7 November
9. Consider the following statements regarding Tinnitus.
1. Tinnitus is the perception of noise or ringing in the ears.
2. It affects about 15 to 20% of the people.
3. Disturbance in the conduction of sound from the inner ear or processing of the sound signal by the central nervous system may lead to tinnitus.
Which of the following statements are correct?
(a) 1 and 3
(b) 2 and 3
(c) 1 and 2
(d) 1, 2 and 3
10. Consider the following statements regarding CRZ norms.
1. CRZ stands for Coastal Regulation Zone.
2. Under section 3 of the Environment Protection Act, 1986 of India, Coastal Regulation Zone notification was issued in February 1991 for the first time.
3. In 2018-19, fresh Rules were issued, which aimed to remove certain restrictions on building, streamlined the clearance process and aimed to encourage tourism in coastal areas.
Which of the following statement(s) is/are correct?
(a) 1, 2and 3
(b) Only 1
(c) 1 and 2
(d) 1 and 3
Ans: 1(c), 2(c), 3(a), 4(b), 5(a), 6(c), 7(d), 8(a), 9(d), 10(a)

15 Asian Countries signed the biggest trade deal: Explained why India opted out of RCEP

To know more about the Energy Conservation Act, 2001: Click Here

About Dobra Chanthi Bridge: Click Here

To clear the UPSC CSE 2021 exam, aspirants must be very strong in their fundamentals along with the current affairs. Adda247 has taken an important step to help all CSE aspirants by providing them daily quizzes on App. Now aspirants will get free quizzes to practice along with analysis of The Hindu, PIB, etc.

1. With reference to Art and Culture of India, consider the following statements.
1. Saint Dadu Dayal composition of teachings is ‘Bijak’.
2. Madhvacharya propounded the philosophy of Pushti Marg.
Which of the following statement(s) given above is/are correct?
(a) Only 1
(b) Only 2
(c) Both 1 and 2
(d) Neither 1 nor 2

UPSC 2021 Online Coaching Classes | Bilingual GS Foundation Batch
2. In the context of the Constitution of India, consider the following statements.
1. Parliament consists of the Lok Sabha and Rajya Sabha only.
2. Union Territories are not represented in the Rajya Sabha.
3. It is within the purview of the Chief Election Commissioner to adjudicate the election disputes.
Which of the following statement(s) given above is/are correct?
(a) Only 1
(b) Both 1 and 2
(c) Both 1 and 3
(d) Neither 1 nor 2

IAS Prelims Mock-Test 2020 – Set 54, 10 November
3. Which river flows between the mountain ranges of Vindhyas and Satpura?
(a) Ganga
(b) Gomti
(c) Narmada
(d) Brahmaputra
4. Which of the following pairs are correctly matched?
Sea                       Bordering Country
1. Black Sea                    Croatia
2. Red Sea                       Syria
3. Adriatic Sea                Albania
Choose the correct option
(a) 1 and 2
(b) Only 1
(c) 2 and 3
(d) Only 3

IAS Prelims Mock-Test 2020 – Set 53, 9 November
5. Consider the following statements regarding OPEC.
1. It is a permanent, intergovernmental organisation.
2. It was founded in Baghdad, Iraq in October 1961.
3. OPEC membership is open to any country.
Which of the following statement(s) given above is/are correct?
(a) 1 and 2
(b) 2 and 3
(c) 1 and 3
(d) 1, 2 and 3
6. Which of the following statement are correct about the Polavaram Project?
1. The dam is being built across the Godavari River in Andhra Pradesh.
2. Its reservoir spreads in parts of Chhattisgarh and Orissa States also.
3. The project was accorded national status in 2014 and is a multipurpose major terminal reservoir project for the development of Irrigation, Hydropower and drinking water facilities.
Choose the correct answer
(a) 1 and 2
(b) 2 and 3
(c) 1 and 3
(d) 1, 2 and 3

IAS Prelims Mock-Test 2020 – Set 52, 7 November
7. Consider the following statements regarding the history of Indian rock-cut architecture.
1. Caves at Ellora were made for different faiths.
2. Badami caves are the oldest surviving rock-cut caves in India.
3. Emperor Chandragupta Maurya made the Barabar rock-cut caves originally for Ajivikas.
Which of the following statement(s) given above is/are correct?
(a) 1 and 2
(b) 2 and 3
(c) 1 and 3
(d) 1, 2 and 3
8. Consider the following statements regarding the fourth edition of the Indian Mobile Congress (IMC) that was inaugurated recently.
1. The theme is “Inclusive Innovation – Smart I Secure I Sustainable”.
2. It is jointly organized by the Department of Telecommunications (DoT) and Cellular Operators Association of India (COAI).
3. It is considered the largest Digital Technology Forum in Asia.
Which of the following statement(s) given above is/are correct?
(a) 1 and 2
(b) Only 1
(c) 2 and 3
(d) 1, 2 and 3

IAS Prelims Mock-Test 2020 – Set 51, 6 November
9. Recently which of the following MoUs were signed between India and Maldives?
1. Two MoUs have been signed for high impact community development projects.
2. A fourth MoU was signed on cooperation in sports and youth affairs.
3. It includes a $100 million Indian grant for an ambitious connectivity project which is a part of India’s “$500 million packages” for the Greater Male Connectivity Project (GMCP).
Choose the correct answer
(a) 1, 2 and 3
(b) Only 1
(c) 2 and 3
(d) Only 3
10. Consider the following statements regarding Body Mass Index (BMI).
1. It is a person’s weight in kilograms divided by the square of height in meters.
2. A high BMI can be an indicator of high body fatness.
Which of the following statement(s) given above is/are correct?
(a) Only 1
(b) Both 1 and 2
(c) Both 1 and 3
(d) Neither 1 nor 2
Ans: 1(d), 2(d), 3(c), 4(d), 5(c), 6(d), 7(c), 8(d), 9(a), 10(c)

Daily Gist of ‘The Hindu’, ‘PIB’, ‘Indian Express’ and Other Newspapers: 11 November, 2020

Adda247 Launching – Aarambh IAS On 5th November 2020 Only on UPSC/State PSC Adda247 Channel Click Here