To clear the UPSC CSE 2021 exam, aspirants must be very strong in their fundamentals along with the current affairs. Adda247 has taken an important step to help all CSE aspirants by providing them daily quizzes on App. Now aspirants will get free quizzes to practice along with analysis of The Hindu, PIB, etc.

1. Consider the following cases and choose the correct answer from the given options.
1. In the Alakh Alok Srivastava case, the Supreme Court of India intervened to ensure the availability of basic amenities such as food and medicines during travel and transit of migrant workers.
2. In the Harsh Mander case, while highlighting the right to health and equity, the petitioners stated before the Supreme Court that migrant workers needed money apart from food and shelter homes in order to return home safely.
3. They argued that under Section 12 of the Disaster Management Act, 2005, stranded workers should be given salaries and relief by the government.
Options:
(a) 1 and 2 only
(b) 2 and 3 only
(c) 2 only
(d) 1, 2 and 3

UPSC 2021 Online Coaching Classes | Bilingual GS Foundation Batch
2. Consider the following statements regarding Pradhan Mantri Kisan Samman Nidhi.
1. Pradhan Mantri Kisan Samman Nidhi is a central sector scheme under the government of India which provides income support to the farmers and their families.
2. Under the scheme, income support of 10,000/- per year in three equal instalments is provided to small and marginal farmer families having combined landholding/ownership of up to 5 hectares.
3. State Governments and UT administrations will identify the farmer families which are eligible for support as per scheme guidelines.
4. The fund will be directly transferred to the bank accounts of the beneficiaries.
Options:
(a) 1 and 2 only
(b) 1 and 3 only
(c) 1, 3 and 4 only
(d) 1, 2, 3 and 4

IAS Prelims Mock-Test 2021 – Set 89, 12 January
3. Which of the Indian states has a history of consulting with worker groups and civil society organisations beginning from the initial stage of policy formulation to its field-level implementation?
(a) Rajasthan
(b) Maharashtra
(c) Madhya Pradesh
(d)Odisha

IAS Prelims Mock-Test 2021 – Set 88, 11 January
4. Abraham Accords were signed between which of the following countries?
1. Israel
2. United Arab Emirates
3. Qatar
4. Saudi Arabia
Choose the correct option:
(a) 1 and 2 only
(b) 2 and 3 only
(c) 1 and 3 only
(d) 2 and 4 only

IAS Prelims Mock-Test 2021 – Set 87, 9 January
5. Consider the following statements with respect to the Prime Minister’s National Relief Fund (PMNRF).
1. The initial purpose of the fund was to help people displaced due to the partition of India and Pakistan.
2. The resources of the PMNRF are utilized primarily to render immediate relief to families of those killed in natural calamities.
3. PMNRF has not been constituted by the Parliament.
4. Home Minister is the Chairman of PMNRF.
Which of the given statements is/are correct?
(a) 1, 2 and 3 only
(b) 1, 3 and 4 only
(c) 2 and 4 only
(d) 3 and 4 only

Aiming for UPSC CSE 2021? Get the best test series for sure selection: Click Here

6. Which among the following public sector unit is set to invest Rs.1.22 lakh crore by 2023-24, to achieve 1 billion tons of fuel output?
(a) SAIL
(b) NTPC
(c) Coal India
(d) ONGC

UPSC Prelims 2021 – Indian Polity | Strategy & Goal: Check Details Here
7. Which among the following Union Territories of India have joined in the ‘One Nation One Ration Card’ Scheme?
(a) Puducherry and Andaman & Nicobar
(b) Ladakh and Puducherry
(c) Lakshadweep and Andaman & Nicobar
(d) Ladakh and Lakshadweep

IAS Prelims Mock-Test 2021 – Set 86, 8 January
8. Who among is the first and youngest tribal woman in the world to climb six tallest mountain peaks across six continents?
(a) Shivangi Pathak
(b) Aditi Vaidya
(c) Malavath Poorna
(d) Anuja Vaidya
9. Every year National Youth Day is celebrated on-
(a) December 29
(b) January 12
(c) March 12
(d) February 14

IAS Prelims Mock-Test 2021 – Set 85, 7 January
10. What is Landouria Tonywhitteni that was named after Tony Whitten?
(a) Beetle
(b)Snail
(c) Grasshopper
(d) Snake

IAS Prelims Mock-Test 2021 – Set 84, 5 January
Ans. 1(d), 2(c), 3(a), 4(a), 5(a), 6(c), 7(d), 8(c), 9(b), 10(b)

Daily Gist of ‘The Hindu’, ‘PIB’, ‘Indian Express’ and Other Newspapers: 14 January, 2021

Join UPSC & State PSC Channel 👉 Click Here

To clear the UPSC CSE 2021 exam, aspirants must be very strong in their fundamentals along with the current affairs. Adda247 has taken an important step to help all CSE aspirants by providing them daily quizzes on App. Now aspirants will get free quizzes to practice along with analysis of The Hindu, PIB, etc.

1. Consider the following statements about the K-shaped recovery.
1. A K-shaped recovery happens when different sections of an economy recover at starkly different rates.
2. Households at the top of the pyramid are likely to have seen their in- comes largely protected, and savings rates forced up during the lockdown, increasing ‘fuel in the tank’ to drive future consumption.
Choose the correct option(s):
(a) Only 1
(b) Only 2
(c) Both 1 and 2
(d) Neither 1 nor 2

UPSC 2021 Online Coaching Classes | Bilingual GS Foundation Batch
2. Which of the following statements is/are incorrect regarding the Viability Gap Funding?
(a)The government has expanded the provision of financial support by Viability Gap Funding (VGF) for Public-Private Partnerships (PPP) in infrastructure projects.
(b) The scheme was introduced in 2006 and will be continued till 2021-22.
(c)This will include critical sectors such as health, education, water and waste management.
(d) In identified sectors, the centre would chip in with 30% of the cost of the project, the state can also chip in with another 30%.

IAS Prelims Mock-Test 2021 – Set 88, 11 January
3. Consider the following statements.
1. The Finance Ministry has notified e-invoicing for all companies with turnover ₹ 100 Cr from 1st January.
2. E-invoicing is already in implementation from 1st October but for firms with turnover ₹ 500 Cr.
3. E-invoicing essentially involves reporting the details of the specified GST documents to a government-notified portal and obtaining a reference number.
Choose the correct option(s):
(a) 1 and 2 only
(b) 2 only
(c) 1 and 3 only
(d) 1 2 and 3
4. Consider the following statements and choose the correct option(s).
1. As per the RBI Bulletin, Indian economy rebounded from a sharp contraction in the first quarter to register a growth rate of a negative 8.6% in the second quarter.
2. India has entered into recession for the first time in its history with two successive quarters showing negative growth.
Options:
(a) Only 1
(b) Only 2
(c) Both 1 and 2
(d) Neither 1 nor 2

IAS Prelims Mock-Test 2021 – Set 87, 9 January
5. Consider the following statements regarding the Atal Tinkering Lab and choose the correct option(s).
1. The Indian Space Research Organization recently announced that it is to adopt 100 Atal Tinkering Labs across the country.
2. By adopting hundred Atal Tinkering Labs, ISRO is to facilitate mentoring and coaching of students in cutting edge technologies.
Options:
(a) Only 1
(b) Only 2
(c) Both 1 and 2
(d) Neither 1 nor 2

IAS Prelims Mock-Test 2021 – Set 86, 8 January
6. Who among the following Developed Khadi Prakritik Paint?
(a) Khadi and Village Industries Commission
(b) Ministry of textile
(c) Both a and b
(d) None of these

IAS Prelims Mock-Test 2021 – Set 85, 7 January
7. Which of the following statements is/are correct and choose from the given options?
1. The Geological Survey of India has found promising concentrations of Vanadium in the Tamang and Depo areas of Arunachal Pradesh.
2. According to the Geological Survey of India, the Vanadium mineralisation is geologically similar to the “Stone Coal” Vanadium deposits of China.
(a) Only 1
(b) Both 1 and 2
(c) Only 2
(d) None of these

Aiming for UPSC CSE 2021? Get the best test series for sure selection: Click Here
8. In which of the following states the ‘Jal- Jiwan- Hariyali mission’ is a flagship climate change initiated?
(a) Bihar
(b) Jharkhand
(c) Chhattisgarh
(d) Madhya Pradesh
9. The ‘APNA UREA – Sona Ugle’ brand of Hindustan Urvarak and Rasayan Limited (HURL) was launched by which Union Minister?
(a) Amit Shah
(b) D.V. Sadananda Gowda
(c) Subrahmanyam Jaishankar
(d) Nirmala Sitharaman

IAS Prelims Mock-Test 2021 – Set 84, 5 January
10. Which cricketer won the ‘Sir Garfield Sobers Trophy’ for ‘Player of the Year’, presented by the International Cricket Council (ICC)?
(a) Virat Kohli
(b) Pat Cummins
(c)Kane Williamson
(d) Ben Stokes
Ans. 1(c), 2(b), 3(d), 4(c), 5(c), 6(a), 7(b), 8(a), 9(b), 10(d)

Daily Gist of ‘The Hindu’, ‘PIB’, ‘Indian Express’ and Other Newspapers: 12 January, 2021

Join UPSC & State PSC Channel 👉 Click Here

To clear the UPSC CSE 2021 exam, aspirants must be very strong in their fundamentals along with the current affairs. Adda247 has taken an important step to help all CSE aspirants by providing them daily quizzes on App. Now aspirants will get free quizzes to practice along with analysis of The Hindu, PIB, etc.

1. Which of the following pairs regarding martial arts is/are correctly matched?
1. Silambam: Karnataka
2. Kalariyapattu: Kerala
3. Sarit Sarak: Mizoram
4. Gatka: Punjab
Options:
(a) 1 and 3 only
(b) 2 and 4 only
(c) 4 only
(d) 1, 2, 3 and 4

UPSC 2021 Online Coaching Classes | Bilingual GS Foundation Batch
2. India co-sponsored a Security Council resolution tabled by which country, that seeks women’s participation in peacekeeping missions?
(a) Bangladesh
(b) Sri Lanka
(c) Indonesia
(d) Afghanistan
3. Consider the following statements regarding the Fifth BRICS Media Forum.
1. The Fifth BRICS Media Forum was held virtually recently.
2. China’s Xinhua news agency came up with the idea of a BRICS Media Forum in 2015 to promote media cooperation.
3. Its aim to establish an efficient coordination mechanism among BRICS media.
4. It gathers stronger momentum for the development of BRICS countries through exchange and pragmatic cooperation under the mechanism.
Options:
(a) 1 and 3 only
(b) 2 and 4 only
(c) 4 only
(d) 1, 2, 3 and 4

IAS Prelims Mock-Test 2021 – Set 87, 9 January
4. Consider the following statements.
1. Five women have moved the Supreme Court against the compulsory practice of sacramental confession in certain Churches in Kerala.
2. Petitioner that is members of the Church had alleged that the practice was leading to several problems including sexual exploitation of women and blackmailing of both men and women followers.
Choose the correct option:
(a) Only 1
(b) Only 2
(c) Both 1 and 2
(d) Neither 1 nor 2

IAS Prelims Mock-Test 2021 – Set 86, 8 January
5. Consider the following statements about bird flu and choose the correct answer.
1. New Bird flu cases have been confirmed in Gujarat recently, in addition to Kerala, Rajasthan, Madhya Pradesh and Haryana where the disease has already been confirmed.
2. Bird flu or avian influenza is the name used to describe a viral infection that is reported mostly in birds, but has the potential to affect humans and other animals.
Option:
(a) Only 1
(b) Only 2
(c) Both 1 and 2
(d) Neither 1 nor 2

IAS Prelims Mock-Test 2021 – Set 85, 7 January
6. Consider the following statements about the NCAVES Project and choose the correct answer.
1. The Natural Capital Accounting and Valuation of Ecosystem Services (NCAVES) project.
2. It seeks to advance the theory and practice of environmental and ecosystem accounting in Brazil, China, India, Mexico and South Africa.
3. The project has been jointly implemented by the United Nations Statistics Division (UNSD), the United Nations Environment Programme (UNEP) and the Secretariat of the Convention of Biological Diversity (CBD).
4. The project will have a duration until the end of 2022.
(a) 1 and 3 only
(b) 2 and 4 only
(c) 1, 2 and 3 only
(d) 1, 2, 3 and 4

Aiming for UPSC CSE 2021? Get the best test series for sure selection: Click Here
7. Which of the following countries has held its third multilateral dialogue with countries from South Asia to take forward closer cooperation on fighting COVID-19?
(a) China
(b) India
(c) Italy
(d)Iran

IAS Prelims Mock-Test 2021 – Set 84, 5 January
8. Consider the following statements about the bird fl Institutions of Eminence (IoEs) and choose the correct answer.
1. Institutions of Eminence scheme have been launched in order to implement the commitment of the Government to empower the Higher Educational Institutions and to help them become world-class teaching and research institutions.
2. The University Grants Commission (UGC) has amended its regulations, allowing Institutions of Eminence (IoEs) to set up campuses abroad after receiving no-objection certificates from the Ministry of External Affairs and Ministry of Home Affairs.
Option:
(a) Only 1
(b) Only 2
(c) Both 1 and 2
(d) Neither 1 nor 2
9. Recently Pangti village was in news for:
(a) The only known habitat of Apatani tribes.
(b) Conservation of Amur Falcon
(c) The Arogyapacha plant was discovered.

(d) Breakout of Avian influenza.

IAS Prelims Mock-Test 2021 – Set 83, 4 January
10. Ex EKUVERIN is a bilateral exercise of India with which of the following countries.
(a)Singapore
(b) Oman
(c)Myanmar
(d)Maldives
Ans. 1(b), 2(c), 3(d), 4(c), 5(c), 6(c), 7(a), 8(c), 9(b), 10(d)

Daily Gist of ‘The Hindu’, ‘PIB’, ‘Indian Express’ and Other Newspapers: 11 January, 2021

Join UPSC & State PSC Channel 👉 Click Here

To clear the UPSC CSE 2021 exam, aspirants must be very strong in their fundamentals along with the current affairs. Adda247 has taken an important step to help all CSE aspirants by providing them daily quizzes on App. Now aspirants will get free quizzes to practice along with analysis of The Hindu, PIB, etc.

1. What is the theme of 16th Pravasi Bharatiya Divas Convention 2021?
(a) Contributing to Aatmanirbhar Bharat
(b) Role of Indian Diaspora in building New India
(c) Redefined Engagement With Indian Diaspora
(d) Apna Bharat Apna Gaurav

UPSC 2021 Online Coaching Classes | Bilingual GS Foundation Batch
2. Consider the following statements regarding the New Industrial Development Scheme for Jammu & Kashmir.
1. It is a Central Sector Scheme and is the first time in any Industrial Incentive Scheme of the Government of India..
2. The main purpose of the scheme is to generate employment which directly leads to the socio-economic development of the region.
Which of the following statement(s) given above is/are correct?
(a) Only 1
(b) Only 2
(c) Both 1 and 2
(d) Neither 1 nor 2

IAS Prelims Mock-Test 2021 – Set 86, 8 January
3. Consider the following statements regarding the Bengal revolutionary organisations in the 1920s.
1. That time the most active and famous revolutionary organisation was the Chittagong Revolt group under Surya Sen.
2. Anushilan group joined the forces with Subhash Chandra Bose.
Which of the following statement(s) given above is/are correct?
(a) Only 1
(b) Only 2
(c) Both 1 and 2
(d) Neither 1 nor 2

IAS Prelims Mock-Test 2021 – Set 85, 7 January
4. Which of the following statement(s) is/are correct about Basavanna?
1. Basavanna was a 13th-century philosopher, statesman, Kannada poet and a social reformer during the reign of the Kalachuri-dynasty king Bijjala I in Karnataka.
2. Basavanna spread social awareness through his poetry, popularly known as Vachanaas.
3. He introduced new public institutions such as the Anubhava Mantapa (or, the “hall of spiritual experience”)
Choose the correct Answer
(a) 1 and 2
(b) 2 and 3
(c) 1 and 3
(d) 1, 2 and 3
5. Consider the following statements regarding types of Immunity.
1. Innate Immunity is a non-specific type of defense that is present at the time of birth.
2. Acquired Immunity is pathogen-specific and is characterized by memory.
Which of the following statement(s) given above is/are correct?
(a) Only 1
(b) Only 2
(c) Both 1 and 2
(d) Neither 1 nor 2

IAS Prelims Mock-Test 2021 – Set 84, 5 January
6. Which of the following statement(s) is/are correct about the World Food Price Index 2020?
1. It was introduced in 1996 as a public good to help in monitoring developments in the global agricultural commodity markets.
2. It measures changes for a basket of cereals, oilseeds, dairy products, meat and sugar.
3. The Food and Agriculture Organization’s (FAO) food price index averaged 107.5 points in December 2020.
Choose the correct answer
(a) 1 and 2
(b) 2 and 3
(c) 1 and 3
(d) 1, 2 and 3

Aiming for UPSC CSE 2021? Get the best test series for sure selection: Click Here
7. Which of the following statement(s) is/are true about the 25th Amendment of the US Constitution?
1. The Twenty-fifth Amendment is known as an amendment (1967) to the Constitution of the United States.
2. It set forth succession rules relating to vacancies and disabilities of the office of the president and of the vice president.
3. It was proposed by the U.S. Congress on July 6, 1965, and it was ratified on Feb. 10, 1967.
Choose the correct answer
(a) 1 and 2
(b) 2 and 3
(c) 1 and 3
(d) 1, 2 and 3

IAS Prelims Mock-Test 2021 – Set 83, 4 January
8. What does the Portuguese brought to India?
1. First printing press
2. Tobacco and Red chillies
Choose the correct answer
(a) Only 1
(b) Only 2
(c) Both 1 and 2
(d) Neither 1 nor 2

IAS Prelims Mock-Test 2021 – Set 82, 29 December
9. Which of the following is/are the publications of RBI?
1. Consumer Confidence Survey (CCS – Quarterly)
2. Financial Stability Report (Half-Yearly)
3. Inflation Expectations Survey of Households (IESH – Quarterly)
Choose the correct answer
(a) 1 and 2
(b) 2 and 3
(c) 1 and 3
(d) 1, 2 and 3
10. Consider the following statements regarding the International Organization of Securities Commissions (IOSCO).
1. It was founded in 1985 and its headquarter is in Madrid Spain.
2. IOSCO Asia Pacific Hub is located in Kuala Lumpur, Malaysia.
3. It works closely with the G20 (Group of Twenty) and the Financial Stability Board (FSB) in setting up the standards for strengthening the securities markets.
Which of the following statement(s) given above is/are correct?
(a) 1 and 2
(b) 2 and 3
(c) 1 and 3
(d) 1, 2 and 3
Ans: 1(a), 2(c), 3(a), 4(b), 5(c), 6(d), 7(d), 8(c), 9(d), 10(b)

Daily Gist of ‘The Hindu’, ‘PIB’, ‘Indian Express’ and Other Newspapers: 9 January, 2021

Join UPSC & State PSC Channel 👉 Click Here

To clear the UPSC CSE 2021 exam, aspirants must be very strong in their fundamentals along with the current affairs. Adda247 has taken an important step to help all CSE aspirants by providing them daily quizzes on App. Now aspirants will get free quizzes to practice along with analysis of The Hindu, PIB, etc.

1. Consider the following statements regarding the Basavanna and Sharana movement.
1. The egalitarianism of Basavanna’s Sharana movement was too radical for its times.
2. Sharanas challenged the final bastion of the caste order: they organised a wedding where the bridegroom was from a lower caste, and the bride a Brahmin.
Which of the following statement(s) is/are correct?
(a) Only 1
(b) Only 2
(c) Both 1 and 2
(d) Neither 1 nor 2

UPSC 2021 Online Coaching Classes | Bilingual GS Foundation Batch
2. Consider the following statements regarding the vertical and horizontal reservations.
1. Reservation for Scheduled Castes, Scheduled Tribes, and Other Backward Classes is referred to as vertical reservation. It applies separately for each of the groups specified under the law.
2. Horizontal reservation refers to the equal opportunity provided to other categories of beneficiaries such as women, veterans, the transgender community, and individuals with disabilities, cutting through the vertical categories.
Which of the following statement(s) given above is/are correct?
(a) Only 1
(b) Only 2
(c) Both 1 and 2
(d) Neither 1 nor 2

IAS Prelims Mock-Test 2021 – Set 85, 7 January
3. Which of the following is/are the objectives of Science, Technology and Innovation (STI) policy?
1. To position India among the top five scientific superpowers in the decade to come.
2. To double the number of full-time equivalent (FTE) researchers, gross domestic expenditure on R&D (GERD) and private-sector contribution to GERD every five years.
3. To attract, nurture, strengthen, and retain critical human capital through a people-centric STI ecosystem.
Choose the correct answer
(a) 1 and 2
(b) 2 and 3
(c) 1 and 3
(d) 1, 2 and 3
4. In the medieval period of Indian history, Banjaras were generally
(a) Warriors
(b) Traders
(c) Agriculturists
(d) Weavers

IAS Prelims Mock-Test 2021 – Set 84, 5 January
5. Consider the following statements regarding the State of Global Air 2020 (SoGA 2020) released by the Health Effects Institute (HEI).
1. As per the SoGA 2020, high Particulate Matter (PM) contributed to the deaths of more than 1,16,000 Indian infants who did not survive their first month.
2. More than half of these deaths were associated with outdoor PM2.5 and others were linked to the use of solid fuels such as charcoal, wood, and animal dung for cooking.
Which of the following statement(s) given above is/are correct?
(a) Only 1
(b) Only 2
(c) Both 1 and 2
(d) Neither 1 nor 2

IAS Prelims Mock-Test 2021 – Set 83, 4 January
6. Which of the following is/are the vision of the National Programme for Health Care of Elderly?
1. To build a framework to create an enabling environment for “a Society for all Ages”.
2. To provide accessible, affordable, and high-quality long-term, comprehensive and dedicated care services to an Ageing population.
3. Creating a new “architecture” for Ageing.
Choose the correct answer
(a) 1 and 2
(b) 2 and 3
(c) 1 and 3
(d) 1, 2 and 3

Aiming for UPSC CSE 2021? Get the best test series for sure selection: Click Here
7. In context with the economic history of medieval India, what does the term Agrahatta means?
(a) Land grants made to military officers
(b) Bonded labour
(c) Wasteland converted into cultivated land
(d) Waterwheel used in the irrigation of land
8. Consider the following statements regarding Magnetotelluric-MT survey.
1. The National Centre for Seismology (NCS) is conducting a unique geophysical (magnetotelluric-MT) survey in Delhi- NCR region to accurately assess potential seismic hazards.
2. Its findings will help different user agencies for designing quake-resistant buildings, industrial units and structures such as hospitals and schools.
Which of the following statement(s) given above is/are correct?
(a) Only 1
(b) Only 2
(c) Both 1 and 2
(d) Neither 1 nor 2

IAS Prelims Mock-Test 2021 – Set 82, 29 December
9. Which of the following statement(s) is/are correct about Kamdhenu Gau-Vigyan Prachar-Prasar Exam?
1. The exam has been initiated for raising mass awareness about Indigenous cows among young students and all citizens.
2. It will be conducted in three categories, primary, secondary, and general public levels.
3. The exam will be in Hindi, English and 12 regional languages.
Choose the correct answer
(a) 1 and 2
(b) 2 and 3
(c) 1 and 3
(d) 1, 2 and 3

IAS Prelims Mock-Test 2020 – Set 81, 26 December
10. Which of the following is/are the features of Toycathon 2021’?
1. It is based on Indian culture and ethos, local folklore and heroes, and Indian value systems.
2. It has five themes, including fitness and sport and rediscovering traditional Indian toys.
3. Participants will be Students, teachers, start-ups and toy experts.
Choose the correct answer
(a) 1 and 2
(b) 2 and 3
(c) 1 and 3
(d) 1, 2 and 3
Ans: 1(c), 2(c), 3(b), 4(b), 5(c), 6(d), 7(d), 8(c), 9(c), 10(c)

Daily Gist of ‘The Hindu’, ‘PIB’, ‘Indian Express’ and Other Newspapers: 8 January, 2021

Join UPSC & State PSC Channel 👉 Click Here

To clear the UPSC CSE 2021 exam, aspirants must be very strong in their fundamentals along with the current affairs. Adda247 has taken an important step to help all CSE aspirants by providing them daily quizzes on App. Now aspirants will get free quizzes to practice along with analysis of The Hindu, PIB, etc.

1. Which of the following is/are the reasons for Drug Abuse?
1. To be accepted by the peers
2. Experimentation and ineffective policing
3. Changing cultural values and increasing economic stress
Choose the correct answer
(a) 1 and 2
(b) 2 and 3
(c) 1 and 3
(d) 1, 2 and 3

UPSC 2021 Online Coaching Classes | Bilingual GS Foundation Batch
2. Consider the following statements regarding the Lithium-ion Battery Applications.
1. Electronic gadgets, Tele-communication, Aerospace, Industrial applications.
2. Lithium-ion battery technology has made it the favourite power source for electric and hybrid electric vehicles.
Which of the following statement(s) given above is/are correct?
(a) Only 1
(b) Only 2
(c) Both 1 and 2
(d) Neither 1 nor 2
3. Consider the following statements regarding the Government of India Act of 1919.
1. It is the jurisdiction of the central and provincial governments.
2. It is the separation of power between the judiciary and the legislature.
Which of the following statement(s) given above is/are correct?
(a) Only 1
(b) Only 2
(c) Both 1 and 2
(d) Neither 1 nor 2

IAS Prelims Mock-Test 2021 – Set 84, 5 January
4. Consider the following statements regarding Bird flu or Avian influenza (AI).
1. It is a highly contagious viral disease affecting several species of food-producing birds (chickens, turkeys, quails, guinea fowl, etc.) as well as pet birds and wild birds.
2. Avian influenza virus subtypes include A(H5N1), A(H7N9), and A(H9N2).
Which of the following statement(s) given above is/are correct?
(a) Only 1
(b) Only 2
(c) Both 1 and 2
(d) Neither 1 nor 2

IAS Prelims Mock-Test 2021 – Set 83, 4 January
5. Which of the following statement(s) is/are correct about RailTel?
1. RailTel has proposed to the Ministry of Education its plan for equipping rural schools, run by the central government, with the ability to hold ‘smart classes’.
2. The proposal is to power remote government schools with high-speed broadband and create an “Internet of Things” environment for learning.
3. The plan is to create end-to-end e-learning solutions for the schools, using the solid Optical Fibre Cable network.
Choose the correct answer
(a) 1 and 2
(b) 2 and 3
(c) 1 and 3
(d) 1, 2 and 3

IAS Prelims Mock-Test 2021 – Set 82, 29 December
6. Consider the following statements regarding the Banana Grit.
1. Banana Grit and its byproduct can improve gut health and is an ideal ingredient in a healthy diet.
2. The concept was introduced to utilise the presence of resistant starch in bananas.
Which of the following statement(s) given above is/are correct?
(a) Only 1
(b) Only 2
(c) Both 1 and 2
(d) Neither 1 nor 2

Aiming for UPSC CSE 2021? Get the best test series for sure selection: Click Here
7. Consider the following statements regarding Rowlatt Satyagraha.
1. The Rowlatt Act was based on the recommendations of the ‘Sedition Committee’.
2. In Rowlatt Satyagraha, Gandhiji tried to utilize the Home Rule League.
3. Demonstrations against the arrival of Simon Commission coincided with Rowlatt Satyagraha.
Which of the following statement(s) given above is/are correct?
(a) 1 and 2
(b) Only 1
(c) 2 and 3
(d) 1 and 3

IAS Prelims Mock-Test 2020 – Set 81, 26 December
8. Which of the following statement(s) is/are correct about Judicial Review?
1. Judicial reviews are a challenge to the way in which a decision has been made, rather than the rights and wrongs of the conclusion reached.
2. Judicial review is also called the interpretational and observer roles of the Indian judiciary.
Choose the correct answer
(a) Only 1
(b) Only 2
(c) Both 1 and 2
(d) Neither 1 nor 2
9. Consider the following statements regarding the Gulf Cooperation Council (GCC).
1. It is a political, economic, social, and regional organisation which was established by an agreement concluded in 1980 among Bahrain, Kuwait, Oman, Qatar, Saudi Arabia and UAE in view of their special relations, geographic proximity, similar political systems based on Islamic beliefs, joint destiny and common objectives.
2. The structure of the GCC consists of the Supreme Council (the highest authority), the Ministerial Council and the Secretariat General. The Secretariat is located in Riyadh, Saudi Arabia.
Which of the following statement(s) given above is/are correct?
(a) Only 1
(b) Only 2
(c) Both 1 and 2
(d) Neither 1 nor 2

IAS Prelims Mock-Test 2020 – Set 79, 24 December
10. Which of the following statement(s)is/are correct about the Nile River?
1. It originates in Burundi, south of the equator, and flows northward through northeastern Africa, eventually flowing through Egypt and finally draining into the Mediterranean Sea.
2. It has a length of about 6,695 kilometers (4,160 miles).
3. The Nile River forms an arcuate delta as it empties into the Mediterranean Sea. Deltas with triangular or fan-shape are called arcuate (arc-like) deltas.
Choose the correct answer
(a) 1 and 2
(b) 2 and 3
(c) 1 and 3
(d) 1, 2 and 3
Ans: 1(d), 2(c), 3(a), 4(c), 5(d), 6(c), 7(a), 8(c), 9(b), 10(d)

Daily Gist of ‘The Hindu’, ‘PIB’, ‘Indian Express’ and Other Newspapers: 7 January, 2021

Join UPSC & State PSC Channel 👉 Click Here

To clear the UPSC CSE 2021 exam, aspirants must be very strong in their fundamentals along with the current affairs. Adda247 has taken an important step to help all CSE aspirants by providing them daily quizzes on App. Now aspirants will get free quizzes to practice along with analysis of The Hindu, PIB, etc.

1. Consider the following statements regarding the military conquest of Babur.
1. Babur occupied Delhi and sent his son Humayun to seize Agra and Babur proclaimed himself as “Emperor of Hindustan”.
2. Babur captured Chanderi from another Rajput ruler Medini Rai in 1528.
Which of the following statement(s) given above is/are correct?
(a) Only 1
(b) Only 2
(c) Both 1 and 2
(d) Neither 1 nor 2

UPSC 2021 Online Coaching Classes | Bilingual GS Foundation Batch
2. Consider the following statements regarding Subhash Chandra Bose.
1. He was elected twice as the President of the Indian National Congress, (1938-Haripur and 1939-Tripuri).
2. He resigned from the Congress Presidentship in 1940 and organised the All India Forward Bloc a faction within the Congress in Bengal.
Which of the following statement(s) given above is/are correct?
(a) Only 1
(b) Only 2
(c) Both 1 and 2
(d) Neither 1 nor 2
3. Which of the following is/are the symptoms of Anaemia?
1. Feeling of tiredness
2. Cold
3. Dizzy and Short of Breadth
Choose the correct answer
(a) 1 and 2
(b) 2 and 3
(c) 1 and 3
(d) 1, 2 and 3

IAS Prelims Mock-Test 2021 – Set 83, 4 January
4. Consider the following statements regarding the Light House Projects.
1. They comprise about 1000 houses at each location along with allied infrastructure facilities.
2. These LHPs demonstrate a variety of technologies, including Prefabricated Sandwich Panel System in LHP at Indore, Monolithic Concrete Construction using Tunnel Formwork etc.
Which of the following statement(s) given above is/are correct?
(a) Only 1
(b) Only 2
(c) Both 1 and 2
(d) Neither 1 nor 2
5. Which of the following industrial corridors constitute world-class infrastructure?
1. High-speed transportation network – rail and road.
2. Ports with state-of-the-art cargo handling equipment.
3. Knowledge parks focused on catering to industrial needs.
4. Complementary infrastructure such as townships/real estate.
Choose the correct answer
(a) 1, 2 and 3
(b) 1, 3 and 4
(c) 2,3 and 4
(d) 1, 2, 3 and 4

IAS Prelims Mock-Test 2021 – Set 82, 29 December
6. Which of the following statement(s) is/are correct about SAHAYAK-NG?
1. It is India’s first indigenously designed and developed Air Droppable Container.
2. It is a GPS aided air dropped container with the capacity to carry a payload of up to 50 kg and can be dropped from a heavy aircraft.
Choose the correct answer
(a) Only 1
(b) Only 2
(c) Both 1 and 2
(d) Neither 1 nor 2

IAS Prelims Mock-Test 2020 – Set 81, 26 December
7. Which of the following sectors is/are included in the core sector?
1. Crude Oil and Natural Gas
2. Fertiliser
3. Steel and Cement
Choose the correct answer
(a) 1 and 2
(b) 2 and 3
(c) 1 and 3
(d) 1, 2 and 3

Aiming for UPSC CSE 2021? Get the best test series for sure selection: Click Here
8. Consider the following statements regarding Trans Fats (TFAs)?
1. They are the most harmful type of fats which can have much more adverse effects on our body than any other dietary constituent.
2. Artificial TFAs are formed when hydrogen is made to react with the oil to produce fats resembling pure ghee/butter.
Which of the following statement(s) given above is/are correct?
(a) Only 1
(b) Only 2
(c) Both 1 and 2
(d) Neither 1 nor 2

IAS Prelims Mock-Test 2020 – Set 79, 24 December
9. With which of the following Empire the battle of Bannihatti was fought by Deccan Sultanate?
(a) Gupta Empire
(b) Mughal Empire
(c) Maurya Em[pire
(d) Vijayanagara Empire
10. Which of the following statements(s) is/are correct regarding the constitutional provisions of the Council of Ministers in Indian Constitution?
1. President may require the Council of Ministers to reconsider such advice and the President shall act in accordance with the advice tendered after such reconsideration.
2. The advice tendered by Ministers to the President shall not be inquired into in any court.
Choose the correct answer
(a) Only 1
(b) Only 2
(c) Both 1 and 2
(d) Neither 1 nor 2
Ans: 1(c), 2(a), 3(d), 4(c), 5(d), 6(c), 7(d), 8(c), 9(d), 10(c)

Daily Gist of ‘The Hindu’, ‘PIB’, ‘Indian Express’ and Other Newspapers: 5 January, 2021

Join UPSC & State PSC Channel 👉 Click Here

To clear the UPSC CSE 2021 exam, aspirants must be very strong in their fundamentals along with the current affairs. Adda247 has taken an important step to help all CSE aspirants by providing them daily quizzes on App. Now aspirants will get free quizzes to practice along with analysis of The Hindu, PIB, etc.

1. Which of the following statements is/are correct about Hypothermia?
1. It is a severe medical condition where the body loses heat before it can generate it, resulting in a dangerously low body temperature.
2. While normal body temperature lies at around 37 degrees Celsius, the body temperature of a person suffering from hypothermia drops to below 35 degrees Celsius.
Choose the correct answer
(a) Only 1
(b) Only 2
(c) Both 1 and 2
(d) Neither 1 nor 2

UPSC 2021 Online Coaching Classes | Bilingual GS Foundation Batch
2. Consider the following statements regarding coldwave.
1. A cold wave occurs when the minimum temperature dips to 10 degrees Celsius or less.
2. In severe cold wave conditions, a departure from normal temperature is 6.5 degrees or lower.
Which of the following statement(s) given above is/are correct?
(a) Only 1
(b) Only 2
(c) Both 1 and 2
(d) Neither 1 nor 2

IAS Prelims Mock-Test 2020 – Set 81, 26 December
3. Whom of the following is the work titled as Battle of Panipat: In Light of Rediscovered Paintings?
(a) Manoj Dani
(b) Acharya Narendra Dev
(c) Amir Chand
(d) Jamnalal Bajaj
4. Consider the following statements regarding the Pneumococcal Polysaccharide Conjugate vaccine.
1. It protects against 23 types of pneumococcal bacteria and is known as PPSV23.
2. It is the first indigenous vaccine against pneumonia, developed by the Serum Institute of India (SII).
Which of the following statement(s) given above is/are correct?
(a) Only 1
(b) Only 2
(c) Both 1 and 2
(d) Neither 1 nor 2

IAS Prelims Mock-Test 2020 – Set 79, 24 December
5. Which of the following statement(s) is/are correct about the Rythu Bandhu scheme?
1. It is also known as Farmer’s Investment Support Scheme (FISS).
2. It is a welfare program to support farmer’s investment for three crops a year by the Government of Telangana.
3. The scheme is meant to incentivise the state’s farmers for their day to day work.
Choose the correct answer
(a) 1 and 2
(b) 2 and 3
(c) 1 and 3
(d) 1, 2 and 3
6. Which of the following statement(s) is/are true about the Input Tax Credit (ITC)?
1. It is the tax that a business pays on a purchase and that it can use to reduce its tax liability when it makes a sale.
2. A business under composition scheme can also avail of input tax credit
Choose the correct answer
(a) Only 1
(b) Only 2
(c) Both 1 and 2
(d) Neither 1 nor 2

IAS Prelims Mock-Test 2020 – Set 80, 25 December
7. Consider the following statements regarding Inner-Line Permit (ILP).
1. At present, four Northeastern states are covered for ILP namely, Arunachal Pradesh, Mizoram, Manipur and Nagaland.
2. It is a document required by non-natives to visit or stay in a state that is protected under the ILP system.
3. An ILP is only valid for domestic tourists.
Which of the following statement(s) given above is/are correct?
(a) 1 and 2
(b) 2 and 3
(c) 1 and 3
(d) 1, 2 and 3

Aiming for UPSC CSE 2021? Get the best test series for sure selection: Click Here
8. Which of the following statement(s) is/are true regarding the Portulaca laljii?
1. It is a new species of the wild sun rose discovered recently from the Western Ghats in India.
2. It has unique features such as a tuberous root, no hair in its leaf axils, a reddish-pink flower, prolate-shaped fruits, and copper brown seeds without lustre.
3. The succulent nature of tuberous roots allow the plant to survive on rocky crevices.
Choose the correct answer
(a) 1 and 2
(b) 2 and 3
(c) 1 and 3
(d) 1, 2 and 3

IAS Prelims Mock-Test 2020 – Set 78, 23 December
9. Which of the following launched Sahi Fasal Campaign?
(a) National Water Mission
(b) PMKSY -Watershed.
(c) Pradhan Mantri Krishi Sinchai Yojana(PMKSY)
(d) National Ocean Mission

IAS Prelims Mock-Test 2020 – Set 77, 22 December
10. Consider the following statements regarding the Monpa handmade paper.
1. It is a 1000-year-old heritage art of Arunachal Pradesh.
2. The fine-textured handmade paper, which is called ‘Mon Shugu’ in the local dialect, is integral to the vibrant culture of the local tribes in Tawang.
3. The Monpa handmade paper is made from the bark of a local tree called ‘Shugu Sheng’, which has medicinal values too.
Which of the following statement(s) given above is/are correct?
(a) 1 and 2
(b) 2 and 3
(c) 1 and 3
(d) 1, 2 and 3
Ans: 1(c), 2(c), 3(a), 4(c), 5(c), 6(a), 7(d), 8(b), 9(a), 10(d)

Daily Gist of ‘The Hindu’, ‘PIB’, ‘Indian Express’ and Other Newspapers: 29 December, 2020

Join UPSC & State PSC Channel 👉 Click Here

To clear the UPSC CSE 2021 exam, aspirants must be very strong in their fundamentals along with the current affairs. Adda247 has taken an important step to help all CSE aspirants by providing them daily quizzes on App. Now aspirants will get free quizzes to practice along with analysis of The Hindu, PIB, etc.

1. Which of the following statement(s) is/are correct about the Southern tip of the Indian Peninsula?
1. Almost continuous chain of islands and shoals connect India with this island and is known as Adam’s Bridge.
2. To the south-east of Cape Comorin is the island of Sri Lanka, which though not an integral part, has been closely associated with India.
Choose the correct answer
(a) Only 1
(b) Only 2
(c ) Both 1 and 2
(d) Neither 1 nor 2

UPSC 2021 Online Coaching Classes | Bilingual GS Foundation Batch
2. Consider the following statements regarding the Electoral bond scheme.
1. The electoral bond scheme allows citizens and corporates to buy monetary instruments from the State Bank of India (SBI) and donate them to political parties, who can redeem them for money.
2. The bonds are issued in multiples of Rs. 1,000, Rs. 10,000, Rs. 1 lakh, Rs. 10 lakh and Rs. 1 crore without any maximum limit.
Which of the following statement(s) given above is/are correct?
(a) Only 1
(b) Only 2
(c ) Both 1 and 2
(d) Neither 1 nor 2

IAS Prelims Mock-Test 2020 – Set 79, 24 December
3. Which of the following is/are the issues related to Digital Lending Platforms?
1. They charge excessive rates of interest and additional hidden charges.
2. They adopt unacceptable and high-handed recovery methods.
3. They misuse agreements to access data on mobile phones of borrowers.
Choose the correct answer
(a) 1 and 2
(b) 2 and 3
( c) 1 and 3
(d) 1, 2 and 3
4. Which of the following statement(s) is/are correct about the Indo-Gangetic Plains?
1. The northeastern part of India rainfalls in the range of 300-500 cm.
2. According to the evidence in ancient times it received lesser rainfall and the Harappan civilization flourished in this region.
Choose the correct answer
(a) Only 1
(b) Only 2
(c ) Both 1 and 2
(d) Neither 1 nor 2

IAS Prelims Mock-Test 2020 – Set 80, 25 December
5. Consider the following statements regarding Post- Brexit deal.
1. The deal contains new rules for how the UK and EU will live, work and trade together.
2. The UK will leave the common fisheries policy.
3. Tariff-free and quota-free access to one of the world’s biggest markets is the backbone of the Brexit deal and goes beyond the EU’s deals with Canada or Japan.
Which of the following statement(s) given above is/are correct?
(a) 1 and 2
(b) 2 and 3
( c) 1 and 3
(d) 1, 2 and 3

Aiming for UPSC CSE 2021? Get the best test series for sure selection: Click Here
6. Consider the following statements regarding Indian Federalism.
1. There is an independent judiciary in India.
2. It is the result of an agreement among the federating units.
3. The federating units have been given unequal representation in the Rajya Sabha.
Which of the following statement(s) given above is/are correct?
(a) 1 and 2
(b) 2 and 3
( c) 1 and 3
(d) 1, 2 and 3
7. Consider the following statements regarding the recent developments in science.
1. Functional chromosomes can be created by joining segments of DNA taken from cells of different species.
2. A piece of DNA taken out from an animal cell can be made to replicate outside a living cell in a laboratory.
Which of the following statement(s) given above is/are correct?
(a) Only 1
(b) Only 2
(c ) Both 1 and 2
(d) Neither 1 nor 2

IAS Prelims Mock-Test 2020 – Set 78, 23 December
8. In which of the following ‘Extended producer responsibility’ was introduced as an important feature in India?
(a) The Food Safety and Standard Regulations, 2011
(b) The Recycled plastic (Manufacturing and Usage) Rules, 1999
(c) The Bio-medical Waste (Management and Handling) Rules, 1998
(d) The e-Waste (Management and Handling) Rules, 2011
9. Consider the following statements regarding the Post Matric Scholarship for Scheduled Castes.
1. These scholarships are available for studies in India only and are awarded by the government of the State/Union Territory to which the applicant actually belongs i.e. permanently settled.
2. Scholarships are paid to the students whose parents/guardians’ income from all sources does not exceed Rs. 3,15,000 per annum.
Which of the following statement(s) given above is/are correct?
(a) Only 1
(b) Only 2
(c ) Both 1 and 2
(d) Neither 1 nor 2

IAS Prelims Mock-Test 2020 – Set 77, 22 December
10. Which of the following statement(s) is/are correct about e-Sewa Kendra?
1. e-Seva Kendras have been created in the High Courts and in one District Court in each State on a pilot basis.
2. They are dedicated to serve as a one-stop center for all legal aid and assistance for common litigants and advocates.
3. Recently, an e-Sewa Kendra was inaugurated by the Chief Justice of India (CJI) at the High Court of Tripura.
Choose the correct answer
(a) 1 and 2
(b) 2 and 3
( c) 1 and 3
(d) 1, 2 and 3
Ans: 1( c), 2(c), 3(d), 4(d), 5(c ), 6(c ), 7(b), 8(d), 9(a), 10(d)

Daily Gist of ‘The Hindu’, ‘PIB’, ‘Indian Express’ and Other Newspapers: 26 December, 2020

Join UPSC & State PSC Channel 👉 Click Here

To clear the UPSC CSE 2021 exam, aspirants must be very strong in their fundamentals along with the current affairs. Adda247 has taken an important step to help all CSE aspirants by providing them daily quizzes on App. Now aspirants will get free quizzes to practice along with analysis of The Hindu, PIB, etc.

1. Which of the following film media units merger approved by the Cabinet with the National Film Development Corporation (NFDC) Ltd.?
1. Films Division
2. Directorate of Film Festivals
3. National Film Archives of India
4. Children’s Film Society, India
Choose the correct answer
(a) 1,3 and 4
(b) 1, 2 and 3
(c) 2, 3 and 4
(d) 1, 2, 3 and 4

UPSC 2021 Online Coaching Classes | Bilingual GS Foundation Batch
2. Which of the following areas is/are covered under the Electricity (Rights of Consumers) Rules, 2020?
1. Rights of consumers and Obligations of Distribution licensees
2. Consumer as ‘prosumer’
3. Compensation mechanism and Grievance redressal mechanism
Choose the correct answer
(a) 1 and 2
(b) 2 and 3
(c) 1 and 3
(d) 1, 2 and 3
3. Which of the following statement(s) is/are correct about the ancient site of the Great Stupa at Sanchi?
1. One of the most important Buddhist centres, the discovery of Sanchi has vastly transformed our understanding of early Buddhism.
2. The rulers of Bhopal, Shahjehan Begum and her successor Sultan Jehan Begum, provided money for the preservation of the ancient site of Sanchi.
Choose the correct answer
(a) Only 1
(b) Only 2
(c) Both 1 and 2
(d) Neither 1 nor 2

IAS Prelims Mock-Test 2020 – Set 79, 24 December
4. From season to season, variations in the length of daytime and night time are because of:
(a) The rotation of the earth on its axis
(b) Latitudinal position of the place
(c) The revolution of the earth around the Sun in an elliptical manner
(d) Revolution of the earth on a tilted axis.
5. In which of the following aspects Parliamentary Committee on Management of Covid-19 has made a detailed assessment?
1. Preparedness
2. Augmentation of Health Infrastructure
3. Social and Economic Impact
Choose the correct answer
(a) 1 and 2
(b) Only 2
(c) 2 and 3
(d) 1, 2 and 3

Join UPSC & State PSC Channel 👉 Click Here
6. Consider the following statements regarding Natural Gas.
1. It is mainly extracted from the petroleum deposits deep beneath the earth. It occurs just above the layer of crude oil, as gases are lighter than oil
2. In India, Jaisalmer, Krishna Godavari delta, Tripura and some areas offshore in Mumbai have natural gas resources.
3. The Gas Authority of India Limited was set up in 1982 as a public sector undertaking to transport and market natural gas.
Choose the correct answer
(a) 1 and 2
(b) 2 and 3
(c) 1 and 3
(d) 1, 2 and 3

IAS Prelims Mock-Test 2020 – Set 78, 23 December
7. Which of the following rivers of the Indian Peninsula flowing towards the west?
(a) Godavari
(b) Krishna
(c) Tapti
(d) Son
8. From ‘Ten Degree Channel’ which of the following island is separated?
(a) Nicobar and Sumatra
(b) Sumatra and Java
(c) Andaman and Nicobar
(d) Maldives and Lakshadweep

IAS Prelims Mock-Test 2020 – Set 77, 22 December
9. Which of the following projects are supported by the World Bank?
1. Strengthening Teaching-Learning and Results for States (STARS) Project
2. National Hydrology Project
3. National Biopharma Mission
Choose the correct answer
(a) 1 and 2
(b) 2 and 3
(c) 1 and 3
(d) 1, 2 and 3

IAS Prelims Mock-Test 2020 – Set 76, 18 December
10. Consider the following statements regarding the USA Award ‘Legion of Merit’.
1. It is one of the USA’s highest military decorations, the award was instituted in 1942 by former President Franklin D. Roosevelt.
2. It is awarded to members of the USA armed forces and also members of foreign (i.e. non-USA) armed forces and sometimes heads of state or government.
3. The award is presented to foreign recipients in four categories: Chief Commander, Commander, Officer and Legionnaire.
Which of the following statement(s) given above is/are correct?
(a) 1 and 2
(b) 2 and 3
(c) 1 and 3
(d) 1, 2 and 3
Ans: 1(d), 2(d), 3(c), 4(d), 5(d), 6(a), 7(c), 8(c), 9(d), 10(d)

Daily Gist of ‘The Hindu’, ‘PIB’, ‘Indian Express’ and Other Newspapers: 25 December, 2020

Aiming for UPSC CSE 2021? Get the best test series for sure selection: Click Here