To clear the UPSC CSE 2021 exam, aspirants must be very strong in their fundamentals along with the current affairs. Adda247 has taken an important step to help all CSE aspirants by providing them daily quizzes on App. Now aspirants will get free quizzes to practice along with analysis of The Hindu, PIB, etc.

1. Consider the following cases and choose the correct answer from the given options.
1. In the Alakh Alok Srivastava case, the Supreme Court of India intervened to ensure the availability of basic amenities such as food and medicines during travel and transit of migrant workers.
2. In the Harsh Mander case, while highlighting the right to health and equity, the petitioners stated before the Supreme Court that migrant workers needed money apart from food and shelter homes in order to return home safely.
3. They argued that under Section 12 of the Disaster Management Act, 2005, stranded workers should be given salaries and relief by the government.
Options:
(a) 1 and 2 only
(b) 2 and 3 only
(c) 2 only
(d) 1, 2 and 3

UPSC 2021 Online Coaching Classes | Bilingual GS Foundation Batch
2. Consider the following statements regarding Pradhan Mantri Kisan Samman Nidhi.
1. Pradhan Mantri Kisan Samman Nidhi is a central sector scheme under the government of India which provides income support to the farmers and their families.
2. Under the scheme, income support of 10,000/- per year in three equal instalments is provided to small and marginal farmer families having combined landholding/ownership of up to 5 hectares.
3. State Governments and UT administrations will identify the farmer families which are eligible for support as per scheme guidelines.
4. The fund will be directly transferred to the bank accounts of the beneficiaries.
Options:
(a) 1 and 2 only
(b) 1 and 3 only
(c) 1, 3 and 4 only
(d) 1, 2, 3 and 4

IAS Prelims Mock-Test 2021 – Set 89, 12 January
3. Which of the Indian states has a history of consulting with worker groups and civil society organisations beginning from the initial stage of policy formulation to its field-level implementation?
(a) Rajasthan
(b) Maharashtra
(c) Madhya Pradesh
(d)Odisha

IAS Prelims Mock-Test 2021 – Set 88, 11 January
4. Abraham Accords were signed between which of the following countries?
1. Israel
2. United Arab Emirates
3. Qatar
4. Saudi Arabia
Choose the correct option:
(a) 1 and 2 only
(b) 2 and 3 only
(c) 1 and 3 only
(d) 2 and 4 only

IAS Prelims Mock-Test 2021 – Set 87, 9 January
5. Consider the following statements with respect to the Prime Minister’s National Relief Fund (PMNRF).
1. The initial purpose of the fund was to help people displaced due to the partition of India and Pakistan.
2. The resources of the PMNRF are utilized primarily to render immediate relief to families of those killed in natural calamities.
3. PMNRF has not been constituted by the Parliament.
4. Home Minister is the Chairman of PMNRF.
Which of the given statements is/are correct?
(a) 1, 2 and 3 only
(b) 1, 3 and 4 only
(c) 2 and 4 only
(d) 3 and 4 only

Aiming for UPSC CSE 2021? Get the best test series for sure selection: Click Here

6. Which among the following public sector unit is set to invest Rs.1.22 lakh crore by 2023-24, to achieve 1 billion tons of fuel output?
(a) SAIL
(b) NTPC
(c) Coal India
(d) ONGC

UPSC Prelims 2021 – Indian Polity | Strategy & Goal: Check Details Here
7. Which among the following Union Territories of India have joined in the ‘One Nation One Ration Card’ Scheme?
(a) Puducherry and Andaman & Nicobar
(b) Ladakh and Puducherry
(c) Lakshadweep and Andaman & Nicobar
(d) Ladakh and Lakshadweep

IAS Prelims Mock-Test 2021 – Set 86, 8 January
8. Who among is the first and youngest tribal woman in the world to climb six tallest mountain peaks across six continents?
(a) Shivangi Pathak
(b) Aditi Vaidya
(c) Malavath Poorna
(d) Anuja Vaidya
9. Every year National Youth Day is celebrated on-
(a) December 29
(b) January 12
(c) March 12
(d) February 14

IAS Prelims Mock-Test 2021 – Set 85, 7 January
10. What is Landouria Tonywhitteni that was named after Tony Whitten?
(a) Beetle
(b)Snail
(c) Grasshopper
(d) Snake

IAS Prelims Mock-Test 2021 – Set 84, 5 January
Ans. 1(d), 2(c), 3(a), 4(a), 5(a), 6(c), 7(d), 8(c), 9(b), 10(b)

Daily Gist of ‘The Hindu’, ‘PIB’, ‘Indian Express’ and Other Newspapers: 14 January, 2021

Join UPSC & State PSC Channel 👉 Click Here

JKSSB Exam Calendar 2021: J&K Services Selection Board (JKSSB) has released the revised exam schedule for the various posts on its official website @jkssb.nic.in. As per the notification, the board has issued the following tentative schedule of Computer-Based Tests for the upcoming months of the year, 2021. According to the schedule, the exams will begin in February 2021 and will continue till June 2021. JK Service Selection Board has endeavored to issue advance schedules so that interested candidates can begin their preparation beforehand. Bookmark this page so that you don’t miss any notification about the exam dates.

JKSSB Exam Calendar 2021: Overview

JKSSB Exam Calendar 2021
Organization Name J&K Services Selection Board (JKSSB)
Recruitment Various recruitment
Vacancy In the table
Category Exam Calendar
Location Jammu & Kashmir
Official Site jkssb.nic.in

JKSSB Exam Calendar 2021: Tentative Exam Dates

Thousands of candidates were eagerly waiting for the JKSSB Exam Calendar 2021 which is now released. The tentative Exam Calendar will help the students to begin with their preparation for the exams by checking the syllabus and previous year papers. To save the time of the students, the board had provided the complete exam schedule for recruitment drives.

Advt. No. Name of the Post Total Tentative date/schedule
01 0f 2020 Class IV 8575 Written Test 20th -28th Feb 2021
03 of 2020 Posts referred under PM Package 1997 Written Test March 2021
07, 04, 05, and, 06 of 2020 Junior Assistant 453 Skill Test 20 March 2021 to 15 April 2021
Written Exam 15 May 2021 to 20 May 2021
04, 05, 06, and 07 of 2020 Junior Scale Stenographer 60 Skill Test 15 April 2021 to 25 April 2021 Written Exam 05 May 2021 to 15 May 2021
07 of 2020 BeeKeeper/Field Assistant GradeIII/Equivalent 49 Written Exam 01 May 2021 to 15 May 2021
04 of 2020 Election Assistant (Junior Scale), Junior Statistical Assistant 201 Written Exam 01 May 2021 to 15 May 2021
07 of 2020 Junior Engineer 2 Written Exam 20 May to 25 May 2021
05 of 2020 Junior Engineer (Civil) 144 Written Exam 20 May to 25 May 2021
05 of 2020 Junior Engineer (Mechanical) 30 Written Exam 20 May to 25 May 2021
04 of 2020 Accounts Assistant 972 Written Test 1st June to 10th June 2021
04 of 2020 Driver/ Driver-II/ Driver Grade II 147 Skill Test 01.06.2021 to 15.06.2021
Written Exam 20.06.2021 to 25.06.2021
05 of 2020 Driver/ Driver-II/ Driver Grade II
06 of 2020 Driver/ Driver-II/ Driver Grade II
07 of 2020 Driver/ Driver-II/ Driver Grade II
04 of 2020 Labour Officer 3 1st week of June 2021
04 of 2020 Sub Inspector (Finance) 62 1st week of June 2021

JKSSB Admit Card & Exam Centre 2021

The J&K Services Selection Board Examination 2021 will be conducted from February 2021. The candidates are advised to stay updated with us for the latest information regarding the JKSSB Exam Calendar 2021. The e-admit cards and instructions for candidates will be uploaded on the website of the Commission in due course of time. Stay updated with us for the latest information regarding JKSSB Exam Calendar 2021.

CTET Admit Card 2021: The Central Board of Secondary Education (CBSE) has released the Central Teacher Eligibility Test (CTET) admit card on January 13, 2021 @ctet.nic.in. The new examination date for CBSE CTET 2021 is January 31, 2021. Each year, the CBSE conducts the CTET Exam twice a year (July and December) to shortlist candidates for appointment as teachers in classes I-VIII. The CTET Exam comprises of two papers: Paper-I and Paper-II. Paper-I is for the candidates who plan to teach classes I-V and candidates who plan to teach classes VI-VII need to take Paper-II. Candidates who plan to teach classes I-VIII need to take both the papers. CTET Qualification is essential for the aspirants to secure a teaching job in any Government or private school.

CTET Admit Card 2021

The board had decided to take the exam on January 31, 2021, for which the admit card is released on January 13, 2021. The CTET July Exam was supposed to be held on July 05, 2020, due to the rising cases of COVID 19 in the country, and to ensure the safety of the citizens, the exam date for CTET July was postponed.

Check CTET Syllabus 2021: Click Here

CTET 2021 Exam: Highlights

Exam Name Central Teacher Eligibility Test (CTET)
Conducting Body Central Board of Secondary Education (CBSE)
Exam Level National
Exam Frequency Twice a year
July and December
Exam Mode Offline
Exam Duration 150 minutes
Language English and Hindi
Exam Purpose To shortlist candidates for
appointment as teachers in classes I to VIII
Exam Helpdesk No. 011-22235774
Official Website ctet.nic.in/

CTET Admit Card 2021

The CTET July 2020 exam is going to take place on 31st January 2021. The admit card releases a few days before the exam in January 2021.

Events Dates
CTET July Admit Card January 13, 2021
CTET Tentative Exam Date January 31, 2021
CTET Result Declaration To be notified
Release of CTET Answer Key To be notified
CTET Certificates’ Dispatch To be notified

 

CTET Hall Ticket

The CTET Admit Card is an important document that lets the candidate appear for the exam. As the call letter is released, candidates should check the presence of accurate information for the exam.

The CTET Admit Card for July 2020 was released on January 13, 2021. The exam will be held on January 31 2021 in two shifts. The direct link to download the CTET Admit Card is available on the page as it is released officially.

Steps To Download CTET Admit Card 2021

To download CTET Admit Card, candidates must log in to their account created while filling in the application form for CTET 2021. Mentioned below are the pre-requisites that a candidate will require while downloading CTET Admit Card 2021:

Link to Download CTET Admit Card 2021

The link to download CTET Admit Card 2021 is verified on the website @ctet.nic.in. Use the given link to download the CTET Admit Card 2021.

Download CTET Admit Card 2021: Click Here

CTET 2021 Exam Pattern

CTET Exam is conducted in two phases – Paper I and Paper-II. Paper-I is for candidates who aspire to become a teacher for Class I to V and Paper II is conducted for candidates who aspire to become a teacher for Class VI to VIII.

Paper I and Paper II have Objective Multiple Choice Questions. CTET Syllabus 2021 is very lengthy. It mainly revolves around Child Development & Pedagogy and the concept of education in schools. Language is one section that all candidates need to master to crack CTET 2021. Moreover, Mathematics & Science/Environmental Science are also major sections that a candidate needs to prepare thoroughly to ace CTET 2021 Exam.

CTET Paper 1 Exam Pattern

Subject Number of Questions Total Marks
Language I (compulsory) 30 30
Language II (compulsory) 30 30
Child Development and Pedagogy 30 30
Environmental Studies 30 30
Mathematics 30 30
Total 150 150

CTET Paper 2 Exam Pattern

Subject Number of Questions Total Marks
Language I (compulsory) 30 30
Language II (compulsory) 30 30
Child Development and Pedagogy 30 30
Social Science/Social Studies {For Social Science & Social Studies Teacher Only} 60 60
Mathematics & Science {For Mathematics & Science Teacher Only} 60 60
Total 150 150

Click Here For CTET Syllabus 2021: Hindi & English

Marking Scheme For CTET Exam 2021

  • All questions in CTET will be Multiple Choice Questions (MCQs) with four alternatives provided. One correct answer is to be chosen.
  • Each correct answer carries one mark and there will be no negative marking in CTET.
  • This marking scheme will be helpful to calculate/predict scores while the CTET Answer Key is available

CTET Exam Schedule

Central Teacher Eligibility Test (CTET) will be held in two shifts. The timings of both the shifts are given below:

CTET Exam Schedule provides the details from the start of the exam throughout the day of the exam. Candidates are requested to adhere to the given schedule. This is as per the norms of CBSE, which must be followed. Also, this will be helpful for the candidates to be aware of the know-how during the exam.

Events Paper I Paper-II
CTET Exam Date January 31, 2021 January 31, 2021
Entry in the Examination Centre 8:00 AM 12:30 PM
Checking of Admit Cards 09: 00 AM to 09:15 AM 01:30 PM to 01:45 PM
Distribution of Test Booklet 09:15 AM 01:45 PM
Seal of the Test Booklet To be Broken/
Opened it to take out the Answer Sheet
09:25 AM 01:55 PM
Last Entry in the Examination Centre 09:30 AM 02:00 PM
Test Commences 09:30 AM 02:00 PM
Test Concludes 12:00 Noon 04:30 PM

CTET Registration

Every year, more than 20 lakh candidates appear for the CTET exam. For CTET December 2019, close to 24 lakh candidates appeared out of which 5.42 lakh qualified, as per media reports. In July 2019, a total of 23.77 lakh aspirants took the CTET exam out of which 3.52 lakh candidates qualified. Let us have a look at the given image below:

CTET 2021 Qualifying Marks

Candidates appearing for CTET are considered CTET qualified only when they clear paper 1
OR
Both papers 1 and 2. A minimum score is needed for CTET Qualification.

  • The qualifying score is 60% for General category candidates, while it is relaxed for the reserved category.
  • CTET Qualifying Marks for SC/ ST category is 55%.

The official notification clearly mentions:

“Relaxation up to 5% in the qualifying marks in the minimum Educational Qualification for eligibility shall be allowed to the candidates belonging to reserved categories, such as SC/ST/OBC/Differently abled”

Note: Candidates who qualify for Paper-1 despite appearing for both paper 1 and paper 2 will also be considered CTET qualified.

Also, as per CTET Rules,

  • School managements (Government, local bodies, government-aided and unaided) may consider giving concessions to persons belonging to SC/ST, OBC, differently-abled persons, etc., following their extant reservation policy.
  • Should give weightage to the CTET scores in the recruitment process, however, qualifying the CTET would not confer a right on any person for recruitment/employment as it is only one of the eligibility criteria for appointment

Validity Of CTET Marks

The Validity Period of the CTET qualifying certificate for appointment will be seven years from the date of declaration of its result for all categories

How many attempts are there in CTET Exam?

A candidate may appear some times for the CTET Exam. There is no limit to the number of attempts. A candidate may keep appearing in the exam to improve their score/ performance.

Documents To Carry For CTET 2021 Exam

  1. Candidates need to carry One Photo Identity Card with having the same Date of Birth as printed on CTET Admit Card 2021.
  2. If the Photo Identity Card does not have the Date of Birth then the candidate must carry an additional certificate, in original, as proof of Date of Birth.
  3. Carry your Educational Qualification Certificate
  4. In case of a mismatch in the Date of Birth mentioned in the Admission Certificate and the photo ID/the certificate brought in support of the Date of Birth, the candidate will not be allowed to appear in the examination.
  5. Passport size photographs.

CTET 2021: FAQ’s

  1. When was the CTET Admit Card For July released?
    The Admit Card for CTET Exam was released on January 13, 2021.
  2. What is the CTET Exam Date?
    The CTET Exam Date is January 31, 2021.
  3. How many papers are there for the CTET Exam?
    There will be two papers for the CTET Exam: Paper-I and Paper-II. Read the CTET Exam Pattern.
  4. Will there be negative marking for the CTET Exam?
    No, there will not be any negative marking for the CTET Exam For July 2020.
  5. What are the qualifying marks for CTET Exam?
    The Qualifying Marks for the General Candidates is 60% while for the Reserved Category is 55%.
  6. What will be the language of the CTET Question Paper?
    The CTET Exam will be conducted in English and Hindi.
  7. I am unable to download my admit card. What should I do?
    A network/internet connection, that is slow might lead to a delay in the display of the admit card.
    OR
    If you have forgotten your login credentials, you may click on the link, “I can’t access my account” present in the admit card download window and regenerate the login details

All the very best to the candidates who are appearing for the CTET Examination 2021. Do not forget to carry your Admit card.
Candidates are requested to stay updated with the websites and their registered email to check for notifications related to CTET and other Teaching jobs!

To clear the UPSC CSE 2021 exam, aspirants must be very strong in their fundamentals along with the current affairs. Adda247 has taken an important step to help all CSE aspirants by providing them daily quizzes on App. Now aspirants will get free quizzes to practice along with analysis of The Hindu, PIB, etc.

1. Consider the following statements about the K-shaped recovery.
1. A K-shaped recovery happens when different sections of an economy recover at starkly different rates.
2. Households at the top of the pyramid are likely to have seen their in- comes largely protected, and savings rates forced up during the lockdown, increasing ‘fuel in the tank’ to drive future consumption.
Choose the correct option(s):
(a) Only 1
(b) Only 2
(c) Both 1 and 2
(d) Neither 1 nor 2

UPSC 2021 Online Coaching Classes | Bilingual GS Foundation Batch
2. Which of the following statements is/are incorrect regarding the Viability Gap Funding?
(a)The government has expanded the provision of financial support by Viability Gap Funding (VGF) for Public-Private Partnerships (PPP) in infrastructure projects.
(b) The scheme was introduced in 2006 and will be continued till 2021-22.
(c)This will include critical sectors such as health, education, water and waste management.
(d) In identified sectors, the centre would chip in with 30% of the cost of the project, the state can also chip in with another 30%.

IAS Prelims Mock-Test 2021 – Set 88, 11 January
3. Consider the following statements.
1. The Finance Ministry has notified e-invoicing for all companies with turnover ₹ 100 Cr from 1st January.
2. E-invoicing is already in implementation from 1st October but for firms with turnover ₹ 500 Cr.
3. E-invoicing essentially involves reporting the details of the specified GST documents to a government-notified portal and obtaining a reference number.
Choose the correct option(s):
(a) 1 and 2 only
(b) 2 only
(c) 1 and 3 only
(d) 1 2 and 3
4. Consider the following statements and choose the correct option(s).
1. As per the RBI Bulletin, Indian economy rebounded from a sharp contraction in the first quarter to register a growth rate of a negative 8.6% in the second quarter.
2. India has entered into recession for the first time in its history with two successive quarters showing negative growth.
Options:
(a) Only 1
(b) Only 2
(c) Both 1 and 2
(d) Neither 1 nor 2

IAS Prelims Mock-Test 2021 – Set 87, 9 January
5. Consider the following statements regarding the Atal Tinkering Lab and choose the correct option(s).
1. The Indian Space Research Organization recently announced that it is to adopt 100 Atal Tinkering Labs across the country.
2. By adopting hundred Atal Tinkering Labs, ISRO is to facilitate mentoring and coaching of students in cutting edge technologies.
Options:
(a) Only 1
(b) Only 2
(c) Both 1 and 2
(d) Neither 1 nor 2

IAS Prelims Mock-Test 2021 – Set 86, 8 January
6. Who among the following Developed Khadi Prakritik Paint?
(a) Khadi and Village Industries Commission
(b) Ministry of textile
(c) Both a and b
(d) None of these

IAS Prelims Mock-Test 2021 – Set 85, 7 January
7. Which of the following statements is/are correct and choose from the given options?
1. The Geological Survey of India has found promising concentrations of Vanadium in the Tamang and Depo areas of Arunachal Pradesh.
2. According to the Geological Survey of India, the Vanadium mineralisation is geologically similar to the “Stone Coal” Vanadium deposits of China.
(a) Only 1
(b) Both 1 and 2
(c) Only 2
(d) None of these

Aiming for UPSC CSE 2021? Get the best test series for sure selection: Click Here
8. In which of the following states the ‘Jal- Jiwan- Hariyali mission’ is a flagship climate change initiated?
(a) Bihar
(b) Jharkhand
(c) Chhattisgarh
(d) Madhya Pradesh
9. The ‘APNA UREA – Sona Ugle’ brand of Hindustan Urvarak and Rasayan Limited (HURL) was launched by which Union Minister?
(a) Amit Shah
(b) D.V. Sadananda Gowda
(c) Subrahmanyam Jaishankar
(d) Nirmala Sitharaman

IAS Prelims Mock-Test 2021 – Set 84, 5 January
10. Which cricketer won the ‘Sir Garfield Sobers Trophy’ for ‘Player of the Year’, presented by the International Cricket Council (ICC)?
(a) Virat Kohli
(b) Pat Cummins
(c)Kane Williamson
(d) Ben Stokes
Ans. 1(c), 2(b), 3(d), 4(c), 5(c), 6(a), 7(b), 8(a), 9(b), 10(d)

Daily Gist of ‘The Hindu’, ‘PIB’, ‘Indian Express’ and Other Newspapers: 12 January, 2021

Join UPSC & State PSC Channel 👉 Click Here

Daily news will speed up the preparation for the Civil Services Examination and it also plays a crucial role to grasp the current affairs topic comprehensively. Here we have covered most of the topics related to various categories including National, International, Sports, Science and Technology, and so on.

 1. Single Window Clearance System Web Portal

– Union Home Minister Shri Amit Shah inaugurated ‘Single Window Clearance System Web Portal’ in Coal Mining sector; also handed over the Charter of letters to the successful bidders in the country’s first Commercial Coal Mining Auction.

– Coal Sector has crossed an important milestone towards fulfilling the dream of Aatmanirbhar Bharat under the leadership of Prime Minister Narendra Modi.

– Coal Sector would play a very important role in achieving the target of a five trillion dollar economy by 2022.

– Commercial coal mining auctions will now facilitate Small and Medium Industries to receive coal supplies easily.

– In 2014, Government under the leadership of Prime Minister Narendra Modi made many changes and today with full transparency in the Coal Sector, equal opportunities are available for all.

– 19 successful bidders allotted mines under the country’s first Commercial Coal Mining Auction; this will provide an estimated revenue of about Rs 6,500 crore to States every year and also create more than 70,000 jobs.

– Commercial Coal Mining Auction process will open the way for development in Central and Eastern tribal areas of the country.

– Rs. 46,000 crore District Mineral Development Fund created for people living near mines; has led to the development of tribal, Dalit, backward and poor people living in these areas.

– Government made several policy changes, taking important decisions in many sectors including Agriculture, Education, Space, Economy and Fertilizers; this scheme launched is also a part of this policy.

UPSC 2021 Online Coaching Classes | Bilingual GS Foundation Batch

2. First direct flight between Kalaburagi to Tirupati flagged off under UDAN

– Taking another step in boosting the regional aerial connectivity in India, Star Air commenced the direct daily flight operations from Kalaburagi, Karnataka to Tirupati, Andhra Pradesh under the RCS-UDAN (Regional Connectivity Scheme – Ude Desh Ka Aam Nagrik) of Government of India.

– Attesting the dual objectives of the UDAN scheme; making air travel affordable for the people & simultaneously enhance its coverage in the country, 305 UDAN routes & 53 airports including 5 heliports and 2 Water Aerodromes have been operationalized till date.

– Inaugurated under the UDAN scheme, Kalaburagi airport recently completed a successful 1 year of service. The airport has become the fastest growing airport in the country.

– More than 1000 flights have ferried more than 43,000 people from the airport. To celebrate the hard work, commitment, and perseverance of the involved professionals, the officials of the Ministry of Civil Aviation (MoCA) and Airport Authority of India (AAI) were present at the route launch.

–  Tirupati city, also called as the ‘Spiritual Capital of Andra Pradesh’, is home to the most famous and auspicious Sri Venkateshwara Swamy Temple popularly called ‘Tirupati Balaji Temple’ which has its name in the most-visited shrine across the globe.

– The temple attracts 50,000 to 100,000 devotees every day. Apart from the Tirupati Balaji temple, the place is also famous for other historical temples, Sri Venkateshwara National Park, Deer Park, Tirupati, & Talakona Waterfalls, Tirupati.

– The century-old temples in Tirupati are one of the first choices of the pilgrims of the country. Moreover, the Tirumala Hills in Tirupati is the second oldest rock mountain hills in the world.

– Due to the unavailability of any direct transportation mode between these two cities, people had to travel either by road or had to opt for a rail journey combined with a road trip, which took more than 12 hours by road & more than 20 hours by train & bus to cover the entire journey of 630 km.

– Now, people can opt for a direct flight and cover this long-distance journey in just 70 mins.

– The airline, Star Air was awarded the Kalaburagi – Tirupati route under the RCS-UDAN-3 bidding process last year.

– The airline will be operating three weekly flights on the route and will deploy its 50-seater Embraer-145 luxury aircraft. With the flag-off, there are now 24 routes under the ambit of RCS-UDAN for Star Air.

Daily Gist of ‘The Hindu’, ‘PIB’, ‘Indian Express’ and Other Newspapers: 11 January, 2021

3. Professor Shashikumar Chitre

The Prime Minister, Narendra Modi has expressed grief over the demise of Professor Shashikumar Chitre.

– In a tweet, the Prime Minister said, “Saddened to hear of the demise of Professor Shashikumar Chitre. He will be remembered for his work in astrophysics and subjects like solar physics, gravitational lensing and science education. His valuable work will continue inspiring students in the times to come. Om Shanti.”

Daily Gist of ‘The Hindu’, ‘PIB’, ‘Indian Express’ and Other Newspapers: 9 January, 2021

4. ‘National Energy Conservation awards 2020’

– Relentless and continuous efforts to provide clean and green transportation to all its stakeholders and commuters has resulted in Indian Railway bagging 13 awards in three prestigious categories of National Energy Conservation Awards (NECA) for the year 2020, organized by the Bureau of Energy Efficiency (BEE), Ministry of Power.

– Western Railway has been awarded the First Prize, Eastern Railway has been awarded the Second prize, North Eastern Railway & South Central Railway has been awarded Certificate of Merit in the Transport Category.

– In Building Category, Divisional Railway Manager’s offices at Bhavnagar and Rajkot have won the first and second prize respectively.

– Electrical Department, DRM Office, North Eastern Railway has been awarded Certificate of Merit.

– In Railway workshops subcategory, Diesel Loco Shed, South Central Railway, Vijayawada has bagged the First prize, Kanchrapara Workshop, Eastern Railway, North 24 Parganas has won the second prize.

– The certificate of Merit has been awarded to Mechanical Workshop, North Eastern Railway, Izzatnagar, Central Railway Workshop, Mysore, Mechanical Workshop, Dibrugarh, North East Frontier Railway and Central Workshop, Ponmalai, Southern Railway, Tiruchchirappalli.

– These awards have been given to Indian Railways’ zones and workshops for significant improvements in energy conservation by adopting various measures to promote energy efficiency.

– Indian Railways is committed to improving performance towards energy efficiency and clean environment in the coming years.

Daily Gist of ‘The Hindu’, ‘PIB’, ‘Indian Express’ and Other Newspapers: 8 January, 2021

5. Management Effectiveness Evaluation (MEE)

– Minister for Environment, Forest and Climate Change, Prakash Javadekar released Management Effectiveness Evaluation (MEE) of 146 National Park and Wildlife Sanctuaries in the Country.

– At present, India has a network of 903 Protected Areas in the country covering about 5% of the total geographic area of the country.

– In order to assess the efficacy of Protected Areas, evaluation of management effectiveness is required.

Aiming for UPSC CSE 2021? Get the best test series for sure selection: Click Here

– According to Prakash Javadekar, what other countries could not achieve, India has achieved and today has thriving biodiversity. “70% of the global tiger population, 70% of Asiatic lions and more than 60% of leopards population in India is a certificate of India’s thriving biodiversity, as these big cats sit at the top of the food chain and their growing numbers show the well being of the whole ecosystem.”

– He also announced that from this year onwards 10 best National Parks, 5 coastal and Marine parks and top five Zoos in the country will be ranked and awarded every year.

– Management Effectiveness Evaluation (MEE) of Protected Areas (PAs) has emerged as a key tool for PA managers and is increasingly being used by governments and international bodies to understand the strengths and weaknesses of the protected area management systems.

– The results of the present assessment are encouraging with an overall mean MEE score of 62.01% which is higher than the global mean of 56%.

– With this round of evaluation, the Ministry of Environment, Forest and Climate Change(MoEFCC) successfully completed one full cycle of evaluating all terrestrial National Parks and Wildlife Sanctuaries of the country from 2006 to 2019.

Daily Gist of ‘The Hindu’, ‘PIB’, ‘Indian Express’ and Other Newspapers: 7 January, 2021

– MEE is a very important document that provides valuable guidance on various aspects of wildlife and protected area expand MEE of Marine Protected Areas.

– A new framework for MEE of Marine Protected Areas has been also jointly prepared by WII and MoEF&CC and it will be very useful document to implement.

– The Environment Minister also launched the Management Effectiveness Evaluation of Indian Zoos (MEE-ZOO) framework which proposes guidelines, criteria and indicators for the evaluation of zoos of the country through Management Effectiveness Evaluation Process (MEE-ZOO) in a manner which is discrete, holistic and independent.

– The assessment criteria and indicators look beyond the traditional concepts, include issues of animal welfare, husbandry and sustainability of resources and finance.

IAS Prelims Mock-Test 2021 – Set 88, 11 January

Join UPSC & State PSC Channel 👉 Click Here

Delhi High Court Admit Card 2021: Delhi High Court has announced the prelims exam date for Jr Judicial Asst/ Restorer Open Examination on its official website. All such candidates who have applied for Jr Judicial Asst/ Restorer Open Examination can check the Prelims exam date available on the official website of Delhi HC – delhihighcourt.nic.in. The Prelims Exam has been scheduled for 07th February 2021 and the admit card for the same will be released soon. Bookmark this page to know every latest update for Delhi High Court Jr Judicial Asst/ Restorer Open Examination Admit Card.

Delhi High Court Admit Card 2021: Overview

Delhi High Court Admit Card 2021
Organization Name Delhi High Court
Post Junior Judicial Assistant/Restorer
Type of Examination  Open Examination (OMR based Objective Type)
Category Admit Card
Admit Card Release Date 29th January 2021 
Prelims Exam Date 07th February 2021
Category Govt. Jobs
Job Location Delhi
Official Website delhihighcourt.nic.in.

Delhi High Court Exam Date 2021

The candidates who have applied for Junior Judicial Asst/ Restorer Open Examination should note that the prelims exam will be held on 07th February 2021. A short notice has been released by Delhi High Court on 11th January 2021 regarding the exam date. You can check it from the direct link below.

Delhi High Court Admit Card 2021

The candidates who are going to appear in the Prelims exam for Junior Judicial Asst/ Restorer Open Examination on 07th February 2021 can download the admit card from the direct link mentioned below which will be active once the officials release the admit card on its official website. Stay tuned with us for every latest update. Candidates should note that the details of reporting time, time of the test, examination centre, instructions to candidates and other information will be in accordance to the Admit Card for the Prelims Exam released by Delhi High Court.

Click to Download Delhi High Court Admit Card 2021

Steps to Download Delhi High Court Admit Card 2021

  • Click on the link provided above to download Delhi High Court Admit Card
  • A new page will appear on the screen of your device.
  • Here you will have to enter your “Online Application No. / D.O.B. and E-mail ID”
  • Now click on the “Submit” button.
  • You will be able to see the Delhi High Court Prelims Call Letter on the screen.
  •  Now download it and take its print out for further reference.

Points To Note For Delhi High Court Admit Card

  1. All the candidates must read the instructions given in the call letter.
  2. They must carry all the documents mentioned on the admit card.
  3. It is advised to carry the educational documents, call letter, passport size photographs.

To clear the UPSC CSE 2021 exam, aspirants must be very strong in their fundamentals along with the current affairs. Adda247 has taken an important step to help all CSE aspirants by providing them daily quizzes on App. Now aspirants will get free quizzes to practice along with analysis of The Hindu, PIB, etc.

1. Which of the following pairs regarding martial arts is/are correctly matched?
1. Silambam: Karnataka
2. Kalariyapattu: Kerala
3. Sarit Sarak: Mizoram
4. Gatka: Punjab
Options:
(a) 1 and 3 only
(b) 2 and 4 only
(c) 4 only
(d) 1, 2, 3 and 4

UPSC 2021 Online Coaching Classes | Bilingual GS Foundation Batch
2. India co-sponsored a Security Council resolution tabled by which country, that seeks women’s participation in peacekeeping missions?
(a) Bangladesh
(b) Sri Lanka
(c) Indonesia
(d) Afghanistan
3. Consider the following statements regarding the Fifth BRICS Media Forum.
1. The Fifth BRICS Media Forum was held virtually recently.
2. China’s Xinhua news agency came up with the idea of a BRICS Media Forum in 2015 to promote media cooperation.
3. Its aim to establish an efficient coordination mechanism among BRICS media.
4. It gathers stronger momentum for the development of BRICS countries through exchange and pragmatic cooperation under the mechanism.
Options:
(a) 1 and 3 only
(b) 2 and 4 only
(c) 4 only
(d) 1, 2, 3 and 4

IAS Prelims Mock-Test 2021 – Set 87, 9 January
4. Consider the following statements.
1. Five women have moved the Supreme Court against the compulsory practice of sacramental confession in certain Churches in Kerala.
2. Petitioner that is members of the Church had alleged that the practice was leading to several problems including sexual exploitation of women and blackmailing of both men and women followers.
Choose the correct option:
(a) Only 1
(b) Only 2
(c) Both 1 and 2
(d) Neither 1 nor 2

IAS Prelims Mock-Test 2021 – Set 86, 8 January
5. Consider the following statements about bird flu and choose the correct answer.
1. New Bird flu cases have been confirmed in Gujarat recently, in addition to Kerala, Rajasthan, Madhya Pradesh and Haryana where the disease has already been confirmed.
2. Bird flu or avian influenza is the name used to describe a viral infection that is reported mostly in birds, but has the potential to affect humans and other animals.
Option:
(a) Only 1
(b) Only 2
(c) Both 1 and 2
(d) Neither 1 nor 2

IAS Prelims Mock-Test 2021 – Set 85, 7 January
6. Consider the following statements about the NCAVES Project and choose the correct answer.
1. The Natural Capital Accounting and Valuation of Ecosystem Services (NCAVES) project.
2. It seeks to advance the theory and practice of environmental and ecosystem accounting in Brazil, China, India, Mexico and South Africa.
3. The project has been jointly implemented by the United Nations Statistics Division (UNSD), the United Nations Environment Programme (UNEP) and the Secretariat of the Convention of Biological Diversity (CBD).
4. The project will have a duration until the end of 2022.
(a) 1 and 3 only
(b) 2 and 4 only
(c) 1, 2 and 3 only
(d) 1, 2, 3 and 4

Aiming for UPSC CSE 2021? Get the best test series for sure selection: Click Here
7. Which of the following countries has held its third multilateral dialogue with countries from South Asia to take forward closer cooperation on fighting COVID-19?
(a) China
(b) India
(c) Italy
(d)Iran

IAS Prelims Mock-Test 2021 – Set 84, 5 January
8. Consider the following statements about the bird fl Institutions of Eminence (IoEs) and choose the correct answer.
1. Institutions of Eminence scheme have been launched in order to implement the commitment of the Government to empower the Higher Educational Institutions and to help them become world-class teaching and research institutions.
2. The University Grants Commission (UGC) has amended its regulations, allowing Institutions of Eminence (IoEs) to set up campuses abroad after receiving no-objection certificates from the Ministry of External Affairs and Ministry of Home Affairs.
Option:
(a) Only 1
(b) Only 2
(c) Both 1 and 2
(d) Neither 1 nor 2
9. Recently Pangti village was in news for:
(a) The only known habitat of Apatani tribes.
(b) Conservation of Amur Falcon
(c) The Arogyapacha plant was discovered.

(d) Breakout of Avian influenza.

IAS Prelims Mock-Test 2021 – Set 83, 4 January
10. Ex EKUVERIN is a bilateral exercise of India with which of the following countries.
(a)Singapore
(b) Oman
(c)Myanmar
(d)Maldives
Ans. 1(b), 2(c), 3(d), 4(c), 5(c), 6(c), 7(a), 8(c), 9(b), 10(d)

Daily Gist of ‘The Hindu’, ‘PIB’, ‘Indian Express’ and Other Newspapers: 11 January, 2021

Join UPSC & State PSC Channel 👉 Click Here

Rajasthan High Court Driver Admit Card: Rajasthan High Court has released the admit card for the new exam dates of the Chauffeur/ Driver exam @hcraj.nic.in. The Rajasthan High Court has released the notification for the Chauffeur/ Driver to select 72 appropriate candidates. The Rajasthan High Court had released the revised exam date for the screening exam. Download Rajasthan High Court Driver (Chauffeur) Admit Card from the below link.

Rajasthan High Court Driver Admit Card

Rajasthan High Court has released the new exam dates for Driver, for which the admit card is released. The exam is going to take place on 23rd January 2021. The exam of the Rajasthan High Court Driver exam holds a good weightage, in the final selection of the candidates, candidates need to qualify for the exam otherwise their candidature will be canceled.

Rajasthan High Court Driver: Steps to Download

  1. As you click the link for downloading, a new tab appears
  2. Enter the “Registration Number / Roll Number”, “D.O.B / Password” & “Captcha”.
  3. Click the Submit button after entering the details
  4. The Admit Card document will now open
  5. Use the Print or Download option to save the admit card.

Rajasthan High Court Driver Admit Card 2020-21: Link

The link of Rajasthan High Court Driver Admit Card 2020-21 is mentioned below.

Documents to carry with Admit Card 2020-21:

  1. Candidates need to carry One Photo Identity Card with having the same Date of Birth as printed on Admit Card.
  2. If the Photo Identity Card does not have the Date of Birth then the candidate must carry an additional certificate, in original, as proof of Date of Birth.
  3. In case of a mismatch in the Date of Birth mentioned in the Admission Certificate and the photo ID/the certificate brought in support of the Date of Birth, the candidate will not be allowed to appear in the examination.
  4. Passport size photographs.
  5. Education Qualification Certificates.
  6. Date of Birth Proof Certificate.

What Next After Downloading Admit Card?

  • Candidates are advised to check their name, venue address, and exam date on the Rajasthan High Court Driver Admit Card in order to avoid any hassle on the day of examination.
  • If there is any mismatch in detail please contact the concerned authority before time.
  • Carry Identity proof on the date of the exam with a clear Signature and Photographs.

Candidates are advised to keep visiting this page for Rajasthan High Court Driver Result 2020-21 and for all further information.
All The Best !!

To clear the UPSC CSE 2021 exam, aspirants must be very strong in their fundamentals along with the current affairs. Adda247 has taken an important step to help all CSE aspirants by providing them daily quizzes on App. Now aspirants will get free quizzes to practice along with analysis of The Hindu, PIB, etc.

1. What is the theme of 16th Pravasi Bharatiya Divas Convention 2021?
(a) Contributing to Aatmanirbhar Bharat
(b) Role of Indian Diaspora in building New India
(c) Redefined Engagement With Indian Diaspora
(d) Apna Bharat Apna Gaurav

UPSC 2021 Online Coaching Classes | Bilingual GS Foundation Batch
2. Consider the following statements regarding the New Industrial Development Scheme for Jammu & Kashmir.
1. It is a Central Sector Scheme and is the first time in any Industrial Incentive Scheme of the Government of India..
2. The main purpose of the scheme is to generate employment which directly leads to the socio-economic development of the region.
Which of the following statement(s) given above is/are correct?
(a) Only 1
(b) Only 2
(c) Both 1 and 2
(d) Neither 1 nor 2

IAS Prelims Mock-Test 2021 – Set 86, 8 January
3. Consider the following statements regarding the Bengal revolutionary organisations in the 1920s.
1. That time the most active and famous revolutionary organisation was the Chittagong Revolt group under Surya Sen.
2. Anushilan group joined the forces with Subhash Chandra Bose.
Which of the following statement(s) given above is/are correct?
(a) Only 1
(b) Only 2
(c) Both 1 and 2
(d) Neither 1 nor 2

IAS Prelims Mock-Test 2021 – Set 85, 7 January
4. Which of the following statement(s) is/are correct about Basavanna?
1. Basavanna was a 13th-century philosopher, statesman, Kannada poet and a social reformer during the reign of the Kalachuri-dynasty king Bijjala I in Karnataka.
2. Basavanna spread social awareness through his poetry, popularly known as Vachanaas.
3. He introduced new public institutions such as the Anubhava Mantapa (or, the “hall of spiritual experience”)
Choose the correct Answer
(a) 1 and 2
(b) 2 and 3
(c) 1 and 3
(d) 1, 2 and 3
5. Consider the following statements regarding types of Immunity.
1. Innate Immunity is a non-specific type of defense that is present at the time of birth.
2. Acquired Immunity is pathogen-specific and is characterized by memory.
Which of the following statement(s) given above is/are correct?
(a) Only 1
(b) Only 2
(c) Both 1 and 2
(d) Neither 1 nor 2

IAS Prelims Mock-Test 2021 – Set 84, 5 January
6. Which of the following statement(s) is/are correct about the World Food Price Index 2020?
1. It was introduced in 1996 as a public good to help in monitoring developments in the global agricultural commodity markets.
2. It measures changes for a basket of cereals, oilseeds, dairy products, meat and sugar.
3. The Food and Agriculture Organization’s (FAO) food price index averaged 107.5 points in December 2020.
Choose the correct answer
(a) 1 and 2
(b) 2 and 3
(c) 1 and 3
(d) 1, 2 and 3

Aiming for UPSC CSE 2021? Get the best test series for sure selection: Click Here
7. Which of the following statement(s) is/are true about the 25th Amendment of the US Constitution?
1. The Twenty-fifth Amendment is known as an amendment (1967) to the Constitution of the United States.
2. It set forth succession rules relating to vacancies and disabilities of the office of the president and of the vice president.
3. It was proposed by the U.S. Congress on July 6, 1965, and it was ratified on Feb. 10, 1967.
Choose the correct answer
(a) 1 and 2
(b) 2 and 3
(c) 1 and 3
(d) 1, 2 and 3

IAS Prelims Mock-Test 2021 – Set 83, 4 January
8. What does the Portuguese brought to India?
1. First printing press
2. Tobacco and Red chillies
Choose the correct answer
(a) Only 1
(b) Only 2
(c) Both 1 and 2
(d) Neither 1 nor 2

IAS Prelims Mock-Test 2021 – Set 82, 29 December
9. Which of the following is/are the publications of RBI?
1. Consumer Confidence Survey (CCS – Quarterly)
2. Financial Stability Report (Half-Yearly)
3. Inflation Expectations Survey of Households (IESH – Quarterly)
Choose the correct answer
(a) 1 and 2
(b) 2 and 3
(c) 1 and 3
(d) 1, 2 and 3
10. Consider the following statements regarding the International Organization of Securities Commissions (IOSCO).
1. It was founded in 1985 and its headquarter is in Madrid Spain.
2. IOSCO Asia Pacific Hub is located in Kuala Lumpur, Malaysia.
3. It works closely with the G20 (Group of Twenty) and the Financial Stability Board (FSB) in setting up the standards for strengthening the securities markets.
Which of the following statement(s) given above is/are correct?
(a) 1 and 2
(b) 2 and 3
(c) 1 and 3
(d) 1, 2 and 3
Ans: 1(a), 2(c), 3(a), 4(b), 5(c), 6(d), 7(d), 8(c), 9(d), 10(b)

Daily Gist of ‘The Hindu’, ‘PIB’, ‘Indian Express’ and Other Newspapers: 9 January, 2021

Join UPSC & State PSC Channel 👉 Click Here

UPPSC Admit Card 2020: Uttar Pradesh Public Service Commission (UPPSC) has released the admit card for the mains exam for the recruitment of  Combined State / Upper Subordinate Services (PCS) and for the post of Assistant Conservator of Forest (ACF) and Range Forest Officer (RFO) on January 07, 2021. The exam will be conducted in January 2021. The first session is from 9.30 am to 11.30 am and the second session is from 2.30 pm to 4.30 pm. Candidates should go through the admit card carefully for all COVID-19-related instructions.

The link to download the UPPSC PCS Mains Admit Card has been provided on this site.

UPPSC PCS Admit Card 2020

Exam Name Uttar Pradesh Combined/Upper Subordinate Exam(UPPCS)
OR सम्मिलित राज्य /प्रवर अधीनस्थ सेवा परीक्षा
Conducting Body Uttar Pradesh Public Service Commission(UPPSC)
Advt. No. A-1/E-1/2020
Exam Level State Govt Job
Exam Mode Offline
Language English and Hindi
UPPSC PCS Mains Exam Date January 21 to 25, 2021
Selection Process
  • Prelims
  • Mains
  • Interview
Official Website uppsc.up.nic.in

Link To Download UPPSC PCS Mains Admit Card 2020

The online direct link to download the UPPSC PCS ACF/RFO Mains Call Letter 2020 is given below.

Steps To Download UPPSC PCS Mains Admit Card

  • Click on the link that is given above.
  • Click on the link that displays the following:
  • When you click on the link that displays the above-highlighted information, the following page will be displayed.
  • Enter the details: | Candidate Registration No. | Date of Birth | Gender | Verification Code |
  • Finally, Click on the Download Admit Card Link.
  • The UPPCS Mains Admit Card 2020 will be displayed on the screen.
  • Download it and take a print out of the call letter.

UPPSC PCS Mains Exam Schedule

Check the exam schedule for the mains exam, which is going to take place from January 21 to 25, 2021.

Date Subject
First Session Second Session
January 21, 2021 Hindi Essay
January 22, 2021 G.K-I G.K-II
January 23, 2021 G.K-III G.K-IV
January 25, 2021 Optional-I Optional-II

Documents To Carry For UPPSC Mains Exam Center

  • Print out of UPPSC Mains Admit Card 2020
  • A valid original photo Identity card which could be any of the following or any other document mentioned in the admit card viz, PAN Card, Driving Licence, Voter ID, Passport, Aadhaar Card (with photo).
  • A ball pen may be carried in case if it is not provided at the exam center.

Other Items that should be carried In View of COVID 19 Pandemic

The following items shall also be carried along with the candidates for ensuring safety during the COVID 19.

  • Personal hand sanitizer (50 ml)
  • Mask

  • Phone – will be deposited outside

UPPSC Mains Exam Pattern

Check the exam pattern of the UPPSC Mains Exam.

Name of Exam UPPSC PCS Mains (Written) Examination
Number of Papers (8)
  1. General Hindi
  2. Essay
  3. General Studies I
  4. General Studies II
  5. General Studies III
  6. General Studies IV
  7. Optional Subject – Paper 1
  8. Optional Subject – Paper 2
Duration of Exam
  • Papers will be conducted over a week’s duration;
  • Morning Session – 9.30 AM – 12.30 AM
  • Afternoon Session – 2 PM – 5 PM
Maximum Marks
  • General Hindi – 150 marks
  • Essay – 150 marks
  • All General Studies papers and Optional subject papers will be of 200 marks each
  • Total – 1500 marks
Type of Exam Offline (Pen-paper)
Nature of Questions Essay/descriptive type
Optional Subjects As per the new UPPSC exam pattern, candidates have to select only one optional subject (2 papers) now, from the list given.