To clear the UPSC CSE 2021 exam, aspirants must be very strong in their fundamentals along with the current affairs. Adda247 has taken an important step to help all CSE aspirants by providing them daily quizzes on App. Now aspirants will get free quizzes to practice along with analysis of The Hindu, PIB, etc.

1. Consider the following statements about the K-shaped recovery.
1. A K-shaped recovery happens when different sections of an economy recover at starkly different rates.
2. Households at the top of the pyramid are likely to have seen their in- comes largely protected, and savings rates forced up during the lockdown, increasing ‘fuel in the tank’ to drive future consumption.
Choose the correct option(s):
(a) Only 1
(b) Only 2
(c) Both 1 and 2
(d) Neither 1 nor 2

UPSC 2021 Online Coaching Classes | Bilingual GS Foundation Batch
2. Which of the following statements is/are incorrect regarding the Viability Gap Funding?
(a)The government has expanded the provision of financial support by Viability Gap Funding (VGF) for Public-Private Partnerships (PPP) in infrastructure projects.
(b) The scheme was introduced in 2006 and will be continued till 2021-22.
(c)This will include critical sectors such as health, education, water and waste management.
(d) In identified sectors, the centre would chip in with 30% of the cost of the project, the state can also chip in with another 30%.

IAS Prelims Mock-Test 2021 – Set 88, 11 January
3. Consider the following statements.
1. The Finance Ministry has notified e-invoicing for all companies with turnover ₹ 100 Cr from 1st January.
2. E-invoicing is already in implementation from 1st October but for firms with turnover ₹ 500 Cr.
3. E-invoicing essentially involves reporting the details of the specified GST documents to a government-notified portal and obtaining a reference number.
Choose the correct option(s):
(a) 1 and 2 only
(b) 2 only
(c) 1 and 3 only
(d) 1 2 and 3
4. Consider the following statements and choose the correct option(s).
1. As per the RBI Bulletin, Indian economy rebounded from a sharp contraction in the first quarter to register a growth rate of a negative 8.6% in the second quarter.
2. India has entered into recession for the first time in its history with two successive quarters showing negative growth.
Options:
(a) Only 1
(b) Only 2
(c) Both 1 and 2
(d) Neither 1 nor 2

IAS Prelims Mock-Test 2021 – Set 87, 9 January
5. Consider the following statements regarding the Atal Tinkering Lab and choose the correct option(s).
1. The Indian Space Research Organization recently announced that it is to adopt 100 Atal Tinkering Labs across the country.
2. By adopting hundred Atal Tinkering Labs, ISRO is to facilitate mentoring and coaching of students in cutting edge technologies.
Options:
(a) Only 1
(b) Only 2
(c) Both 1 and 2
(d) Neither 1 nor 2

IAS Prelims Mock-Test 2021 – Set 86, 8 January
6. Who among the following Developed Khadi Prakritik Paint?
(a) Khadi and Village Industries Commission
(b) Ministry of textile
(c) Both a and b
(d) None of these

IAS Prelims Mock-Test 2021 – Set 85, 7 January
7. Which of the following statements is/are correct and choose from the given options?
1. The Geological Survey of India has found promising concentrations of Vanadium in the Tamang and Depo areas of Arunachal Pradesh.
2. According to the Geological Survey of India, the Vanadium mineralisation is geologically similar to the “Stone Coal” Vanadium deposits of China.
(a) Only 1
(b) Both 1 and 2
(c) Only 2
(d) None of these

Aiming for UPSC CSE 2021? Get the best test series for sure selection: Click Here
8. In which of the following states the ‘Jal- Jiwan- Hariyali mission’ is a flagship climate change initiated?
(a) Bihar
(b) Jharkhand
(c) Chhattisgarh
(d) Madhya Pradesh
9. The ‘APNA UREA – Sona Ugle’ brand of Hindustan Urvarak and Rasayan Limited (HURL) was launched by which Union Minister?
(a) Amit Shah
(b) D.V. Sadananda Gowda
(c) Subrahmanyam Jaishankar
(d) Nirmala Sitharaman

IAS Prelims Mock-Test 2021 – Set 84, 5 January
10. Which cricketer won the ‘Sir Garfield Sobers Trophy’ for ‘Player of the Year’, presented by the International Cricket Council (ICC)?
(a) Virat Kohli
(b) Pat Cummins
(c)Kane Williamson
(d) Ben Stokes
Ans. 1(c), 2(b), 3(d), 4(c), 5(c), 6(a), 7(b), 8(a), 9(b), 10(d)

Daily Gist of ‘The Hindu’, ‘PIB’, ‘Indian Express’ and Other Newspapers: 12 January, 2021

Join UPSC & State PSC Channel ? Click Here

Daily news will speed up the preparation for the Civil Services Examination and it also plays a crucial role to grasp the current affairs topic comprehensively. Here we have covered most of the topics related to various categories including National, International, Sports, Science and Technology, and so on.

 1. Single Window Clearance System Web Portal

– Union Home Minister Shri Amit Shah inaugurated ‘Single Window Clearance System Web Portal’ in Coal Mining sector; also handed over the Charter of letters to the successful bidders in the country’s first Commercial Coal Mining Auction.

– Coal Sector has crossed an important milestone towards fulfilling the dream of Aatmanirbhar Bharat under the leadership of Prime Minister Narendra Modi.

– Coal Sector would play a very important role in achieving the target of a five trillion dollar economy by 2022.

– Commercial coal mining auctions will now facilitate Small and Medium Industries to receive coal supplies easily.

– In 2014, Government under the leadership of Prime Minister Narendra Modi made many changes and today with full transparency in the Coal Sector, equal opportunities are available for all.

– 19 successful bidders allotted mines under the country’s first Commercial Coal Mining Auction; this will provide an estimated revenue of about Rs 6,500 crore to States every year and also create more than 70,000 jobs.

– Commercial Coal Mining Auction process will open the way for development in Central and Eastern tribal areas of the country.

– Rs. 46,000 crore District Mineral Development Fund created for people living near mines; has led to the development of tribal, Dalit, backward and poor people living in these areas.

– Government made several policy changes, taking important decisions in many sectors including Agriculture, Education, Space, Economy and Fertilizers; this scheme launched is also a part of this policy.

UPSC 2021 Online Coaching Classes | Bilingual GS Foundation Batch

2. First direct flight between Kalaburagi to Tirupati flagged off under UDAN

– Taking another step in boosting the regional aerial connectivity in India, Star Air commenced the direct daily flight operations from Kalaburagi, Karnataka to Tirupati, Andhra Pradesh under the RCS-UDAN (Regional Connectivity Scheme – Ude Desh Ka Aam Nagrik) of Government of India.

– Attesting the dual objectives of the UDAN scheme; making air travel affordable for the people & simultaneously enhance its coverage in the country, 305 UDAN routes & 53 airports including 5 heliports and 2 Water Aerodromes have been operationalized till date.

– Inaugurated under the UDAN scheme, Kalaburagi airport recently completed a successful 1 year of service. The airport has become the fastest growing airport in the country.

– More than 1000 flights have ferried more than 43,000 people from the airport. To celebrate the hard work, commitment, and perseverance of the involved professionals, the officials of the Ministry of Civil Aviation (MoCA) and Airport Authority of India (AAI) were present at the route launch.

–  Tirupati city, also called as the ‘Spiritual Capital of Andra Pradesh’, is home to the most famous and auspicious Sri Venkateshwara Swamy Temple popularly called ‘Tirupati Balaji Temple’ which has its name in the most-visited shrine across the globe.

– The temple attracts 50,000 to 100,000 devotees every day. Apart from the Tirupati Balaji temple, the place is also famous for other historical temples, Sri Venkateshwara National Park, Deer Park, Tirupati, & Talakona Waterfalls, Tirupati.

– The century-old temples in Tirupati are one of the first choices of the pilgrims of the country. Moreover, the Tirumala Hills in Tirupati is the second oldest rock mountain hills in the world.

– Due to the unavailability of any direct transportation mode between these two cities, people had to travel either by road or had to opt for a rail journey combined with a road trip, which took more than 12 hours by road & more than 20 hours by train & bus to cover the entire journey of 630 km.

– Now, people can opt for a direct flight and cover this long-distance journey in just 70 mins.

– The airline, Star Air was awarded the Kalaburagi – Tirupati route under the RCS-UDAN-3 bidding process last year.

– The airline will be operating three weekly flights on the route and will deploy its 50-seater Embraer-145 luxury aircraft. With the flag-off, there are now 24 routes under the ambit of RCS-UDAN for Star Air.

Daily Gist of ‘The Hindu’, ‘PIB’, ‘Indian Express’ and Other Newspapers: 11 January, 2021

3. Professor Shashikumar Chitre

The Prime Minister, Narendra Modi has expressed grief over the demise of Professor Shashikumar Chitre.

– In a tweet, the Prime Minister said, “Saddened to hear of the demise of Professor Shashikumar Chitre. He will be remembered for his work in astrophysics and subjects like solar physics, gravitational lensing and science education. His valuable work will continue inspiring students in the times to come. Om Shanti.”

Daily Gist of ‘The Hindu’, ‘PIB’, ‘Indian Express’ and Other Newspapers: 9 January, 2021

4. ‘National Energy Conservation awards 2020’

– Relentless and continuous efforts to provide clean and green transportation to all its stakeholders and commuters has resulted in Indian Railway bagging 13 awards in three prestigious categories of National Energy Conservation Awards (NECA) for the year 2020, organized by the Bureau of Energy Efficiency (BEE), Ministry of Power.

– Western Railway has been awarded the First Prize, Eastern Railway has been awarded the Second prize, North Eastern Railway & South Central Railway has been awarded Certificate of Merit in the Transport Category.

– In Building Category, Divisional Railway Manager’s offices at Bhavnagar and Rajkot have won the first and second prize respectively.

– Electrical Department, DRM Office, North Eastern Railway has been awarded Certificate of Merit.

– In Railway workshops subcategory, Diesel Loco Shed, South Central Railway, Vijayawada has bagged the First prize, Kanchrapara Workshop, Eastern Railway, North 24 Parganas has won the second prize.

– The certificate of Merit has been awarded to Mechanical Workshop, North Eastern Railway, Izzatnagar, Central Railway Workshop, Mysore, Mechanical Workshop, Dibrugarh, North East Frontier Railway and Central Workshop, Ponmalai, Southern Railway, Tiruchchirappalli.

– These awards have been given to Indian Railways’ zones and workshops for significant improvements in energy conservation by adopting various measures to promote energy efficiency.

– Indian Railways is committed to improving performance towards energy efficiency and clean environment in the coming years.

Daily Gist of ‘The Hindu’, ‘PIB’, ‘Indian Express’ and Other Newspapers: 8 January, 2021

5. Management Effectiveness Evaluation (MEE)

– Minister for Environment, Forest and Climate Change, Prakash Javadekar released Management Effectiveness Evaluation (MEE) of 146 National Park and Wildlife Sanctuaries in the Country.

– At present, India has a network of 903 Protected Areas in the country covering about 5% of the total geographic area of the country.

– In order to assess the efficacy of Protected Areas, evaluation of management effectiveness is required.

Aiming for UPSC CSE 2021? Get the best test series for sure selection: Click Here

– According to Prakash Javadekar, what other countries could not achieve, India has achieved and today has thriving biodiversity. “70% of the global tiger population, 70% of Asiatic lions and more than 60% of leopards population in India is a certificate of India’s thriving biodiversity, as these big cats sit at the top of the food chain and their growing numbers show the well being of the whole ecosystem.”

– He also announced that from this year onwards 10 best National Parks, 5 coastal and Marine parks and top five Zoos in the country will be ranked and awarded every year.

– Management Effectiveness Evaluation (MEE) of Protected Areas (PAs) has emerged as a key tool for PA managers and is increasingly being used by governments and international bodies to understand the strengths and weaknesses of the protected area management systems.

– The results of the present assessment are encouraging with an overall mean MEE score of 62.01% which is higher than the global mean of 56%.

– With this round of evaluation, the Ministry of Environment, Forest and Climate Change(MoEFCC) successfully completed one full cycle of evaluating all terrestrial National Parks and Wildlife Sanctuaries of the country from 2006 to 2019.

Daily Gist of ‘The Hindu’, ‘PIB’, ‘Indian Express’ and Other Newspapers: 7 January, 2021

– MEE is a very important document that provides valuable guidance on various aspects of wildlife and protected area expand MEE of Marine Protected Areas.

– A new framework for MEE of Marine Protected Areas has been also jointly prepared by WII and MoEF&CC and it will be very useful document to implement.

– The Environment Minister also launched the Management Effectiveness Evaluation of Indian Zoos (MEE-ZOO) framework which proposes guidelines, criteria and indicators for the evaluation of zoos of the country through Management Effectiveness Evaluation Process (MEE-ZOO) in a manner which is discrete, holistic and independent.

– The assessment criteria and indicators look beyond the traditional concepts, include issues of animal welfare, husbandry and sustainability of resources and finance.

IAS Prelims Mock-Test 2021 – Set 88, 11 January

Join UPSC & State PSC Channel ? Click Here

To clear the UPSC CSE 2021 exam, aspirants must be very strong in their fundamentals along with the current affairs. Adda247 has taken an important step to help all CSE aspirants by providing them daily quizzes on App. Now aspirants will get free quizzes to practice along with analysis of The Hindu, PIB, etc.

1. Which of the following pairs regarding martial arts is/are correctly matched?
1. Silambam: Karnataka
2. Kalariyapattu: Kerala
3. Sarit Sarak: Mizoram
4. Gatka: Punjab
Options:
(a) 1 and 3 only
(b) 2 and 4 only
(c) 4 only
(d) 1, 2, 3 and 4

UPSC 2021 Online Coaching Classes | Bilingual GS Foundation Batch
2. India co-sponsored a Security Council resolution tabled by which country, that seeks women’s participation in peacekeeping missions?
(a) Bangladesh
(b) Sri Lanka
(c) Indonesia
(d) Afghanistan
3. Consider the following statements regarding the Fifth BRICS Media Forum.
1. The Fifth BRICS Media Forum was held virtually recently.
2. China’s Xinhua news agency came up with the idea of a BRICS Media Forum in 2015 to promote media cooperation.
3. Its aim to establish an efficient coordination mechanism among BRICS media.
4. It gathers stronger momentum for the development of BRICS countries through exchange and pragmatic cooperation under the mechanism.
Options:
(a) 1 and 3 only
(b) 2 and 4 only
(c) 4 only
(d) 1, 2, 3 and 4

IAS Prelims Mock-Test 2021 – Set 87, 9 January
4. Consider the following statements.
1. Five women have moved the Supreme Court against the compulsory practice of sacramental confession in certain Churches in Kerala.
2. Petitioner that is members of the Church had alleged that the practice was leading to several problems including sexual exploitation of women and blackmailing of both men and women followers.
Choose the correct option:
(a) Only 1
(b) Only 2
(c) Both 1 and 2
(d) Neither 1 nor 2

IAS Prelims Mock-Test 2021 – Set 86, 8 January
5. Consider the following statements about bird flu and choose the correct answer.
1. New Bird flu cases have been confirmed in Gujarat recently, in addition to Kerala, Rajasthan, Madhya Pradesh and Haryana where the disease has already been confirmed.
2. Bird flu or avian influenza is the name used to describe a viral infection that is reported mostly in birds, but has the potential to affect humans and other animals.
Option:
(a) Only 1
(b) Only 2
(c) Both 1 and 2
(d) Neither 1 nor 2

IAS Prelims Mock-Test 2021 – Set 85, 7 January
6. Consider the following statements about the NCAVES Project and choose the correct answer.
1. The Natural Capital Accounting and Valuation of Ecosystem Services (NCAVES) project.
2. It seeks to advance the theory and practice of environmental and ecosystem accounting in Brazil, China, India, Mexico and South Africa.
3. The project has been jointly implemented by the United Nations Statistics Division (UNSD), the United Nations Environment Programme (UNEP) and the Secretariat of the Convention of Biological Diversity (CBD).
4. The project will have a duration until the end of 2022.
(a) 1 and 3 only
(b) 2 and 4 only
(c) 1, 2 and 3 only
(d) 1, 2, 3 and 4

Aiming for UPSC CSE 2021? Get the best test series for sure selection: Click Here
7. Which of the following countries has held its third multilateral dialogue with countries from South Asia to take forward closer cooperation on fighting COVID-19?
(a) China
(b) India
(c) Italy
(d)Iran

IAS Prelims Mock-Test 2021 – Set 84, 5 January
8. Consider the following statements about the bird fl Institutions of Eminence (IoEs) and choose the correct answer.
1. Institutions of Eminence scheme have been launched in order to implement the commitment of the Government to empower the Higher Educational Institutions and to help them become world-class teaching and research institutions.
2. The University Grants Commission (UGC) has amended its regulations, allowing Institutions of Eminence (IoEs) to set up campuses abroad after receiving no-objection certificates from the Ministry of External Affairs and Ministry of Home Affairs.
Option:
(a) Only 1
(b) Only 2
(c) Both 1 and 2
(d) Neither 1 nor 2
9. Recently Pangti village was in news for:
(a) The only known habitat of Apatani tribes.
(b) Conservation of Amur Falcon
(c) The Arogyapacha plant was discovered.

(d) Breakout of Avian influenza.

IAS Prelims Mock-Test 2021 – Set 83, 4 January
10. Ex EKUVERIN is a bilateral exercise of India with which of the following countries.
(a)Singapore
(b) Oman
(c)Myanmar
(d)Maldives
Ans. 1(b), 2(c), 3(d), 4(c), 5(c), 6(c), 7(a), 8(c), 9(b), 10(d)

Daily Gist of ‘The Hindu’, ‘PIB’, ‘Indian Express’ and Other Newspapers: 11 January, 2021

Join UPSC & State PSC Channel ? Click Here

To clear the UPSC CSE 2021 exam, aspirants must be very strong in their fundamentals along with the current affairs. Adda247 has taken an important step to help all CSE aspirants by providing them daily quizzes on App. Now aspirants will get free quizzes to practice along with analysis of The Hindu, PIB, etc.

1. What is the theme of 16th Pravasi Bharatiya Divas Convention 2021?
(a) Contributing to Aatmanirbhar Bharat
(b) Role of Indian Diaspora in building New India
(c) Redefined Engagement With Indian Diaspora
(d) Apna Bharat Apna Gaurav

UPSC 2021 Online Coaching Classes | Bilingual GS Foundation Batch
2. Consider the following statements regarding the New Industrial Development Scheme for Jammu & Kashmir.
1. It is a Central Sector Scheme and is the first time in any Industrial Incentive Scheme of the Government of India..
2. The main purpose of the scheme is to generate employment which directly leads to the socio-economic development of the region.
Which of the following statement(s) given above is/are correct?
(a) Only 1
(b) Only 2
(c) Both 1 and 2
(d) Neither 1 nor 2

IAS Prelims Mock-Test 2021 – Set 86, 8 January
3. Consider the following statements regarding the Bengal revolutionary organisations in the 1920s.
1. That time the most active and famous revolutionary organisation was the Chittagong Revolt group under Surya Sen.
2. Anushilan group joined the forces with Subhash Chandra Bose.
Which of the following statement(s) given above is/are correct?
(a) Only 1
(b) Only 2
(c) Both 1 and 2
(d) Neither 1 nor 2

IAS Prelims Mock-Test 2021 – Set 85, 7 January
4. Which of the following statement(s) is/are correct about Basavanna?
1. Basavanna was a 13th-century philosopher, statesman, Kannada poet and a social reformer during the reign of the Kalachuri-dynasty king Bijjala I in Karnataka.
2. Basavanna spread social awareness through his poetry, popularly known as Vachanaas.
3. He introduced new public institutions such as the Anubhava Mantapa (or, the “hall of spiritual experience”)
Choose the correct Answer
(a) 1 and 2
(b) 2 and 3
(c) 1 and 3
(d) 1, 2 and 3
5. Consider the following statements regarding types of Immunity.
1. Innate Immunity is a non-specific type of defense that is present at the time of birth.
2. Acquired Immunity is pathogen-specific and is characterized by memory.
Which of the following statement(s) given above is/are correct?
(a) Only 1
(b) Only 2
(c) Both 1 and 2
(d) Neither 1 nor 2

IAS Prelims Mock-Test 2021 – Set 84, 5 January
6. Which of the following statement(s) is/are correct about the World Food Price Index 2020?
1. It was introduced in 1996 as a public good to help in monitoring developments in the global agricultural commodity markets.
2. It measures changes for a basket of cereals, oilseeds, dairy products, meat and sugar.
3. The Food and Agriculture Organization’s (FAO) food price index averaged 107.5 points in December 2020.
Choose the correct answer
(a) 1 and 2
(b) 2 and 3
(c) 1 and 3
(d) 1, 2 and 3

Aiming for UPSC CSE 2021? Get the best test series for sure selection: Click Here
7. Which of the following statement(s) is/are true about the 25th Amendment of the US Constitution?
1. The Twenty-fifth Amendment is known as an amendment (1967) to the Constitution of the United States.
2. It set forth succession rules relating to vacancies and disabilities of the office of the president and of the vice president.
3. It was proposed by the U.S. Congress on July 6, 1965, and it was ratified on Feb. 10, 1967.
Choose the correct answer
(a) 1 and 2
(b) 2 and 3
(c) 1 and 3
(d) 1, 2 and 3

IAS Prelims Mock-Test 2021 – Set 83, 4 January
8. What does the Portuguese brought to India?
1. First printing press
2. Tobacco and Red chillies
Choose the correct answer
(a) Only 1
(b) Only 2
(c) Both 1 and 2
(d) Neither 1 nor 2

IAS Prelims Mock-Test 2021 – Set 82, 29 December
9. Which of the following is/are the publications of RBI?
1. Consumer Confidence Survey (CCS – Quarterly)
2. Financial Stability Report (Half-Yearly)
3. Inflation Expectations Survey of Households (IESH – Quarterly)
Choose the correct answer
(a) 1 and 2
(b) 2 and 3
(c) 1 and 3
(d) 1, 2 and 3
10. Consider the following statements regarding the International Organization of Securities Commissions (IOSCO).
1. It was founded in 1985 and its headquarter is in Madrid Spain.
2. IOSCO Asia Pacific Hub is located in Kuala Lumpur, Malaysia.
3. It works closely with the G20 (Group of Twenty) and the Financial Stability Board (FSB) in setting up the standards for strengthening the securities markets.
Which of the following statement(s) given above is/are correct?
(a) 1 and 2
(b) 2 and 3
(c) 1 and 3
(d) 1, 2 and 3
Ans: 1(a), 2(c), 3(a), 4(b), 5(c), 6(d), 7(d), 8(c), 9(d), 10(b)

Daily Gist of ‘The Hindu’, ‘PIB’, ‘Indian Express’ and Other Newspapers: 9 January, 2021

Join UPSC & State PSC Channel ? Click Here

To clear the UPSC CSE 2021 exam, aspirants must be very strong in their fundamentals along with the current affairs. Adda247 has taken an important step to help all CSE aspirants by providing them daily quizzes on App. Now aspirants will get free quizzes to practice along with analysis of The Hindu, PIB, etc.

1. Consider the following statements regarding the Basavanna and Sharana movement.
1. The egalitarianism of Basavanna’s Sharana movement was too radical for its times.
2. Sharanas challenged the final bastion of the caste order: they organised a wedding where the bridegroom was from a lower caste, and the bride a Brahmin.
Which of the following statement(s) is/are correct?
(a) Only 1
(b) Only 2
(c) Both 1 and 2
(d) Neither 1 nor 2

UPSC 2021 Online Coaching Classes | Bilingual GS Foundation Batch
2. Consider the following statements regarding the vertical and horizontal reservations.
1. Reservation for Scheduled Castes, Scheduled Tribes, and Other Backward Classes is referred to as vertical reservation. It applies separately for each of the groups specified under the law.
2. Horizontal reservation refers to the equal opportunity provided to other categories of beneficiaries such as women, veterans, the transgender community, and individuals with disabilities, cutting through the vertical categories.
Which of the following statement(s) given above is/are correct?
(a) Only 1
(b) Only 2
(c) Both 1 and 2
(d) Neither 1 nor 2

IAS Prelims Mock-Test 2021 – Set 85, 7 January
3. Which of the following is/are the objectives of Science, Technology and Innovation (STI) policy?
1. To position India among the top five scientific superpowers in the decade to come.
2. To double the number of full-time equivalent (FTE) researchers, gross domestic expenditure on R&D (GERD) and private-sector contribution to GERD every five years.
3. To attract, nurture, strengthen, and retain critical human capital through a people-centric STI ecosystem.
Choose the correct answer
(a) 1 and 2
(b) 2 and 3
(c) 1 and 3
(d) 1, 2 and 3
4. In the medieval period of Indian history, Banjaras were generally
(a) Warriors
(b) Traders
(c) Agriculturists
(d) Weavers

IAS Prelims Mock-Test 2021 – Set 84, 5 January
5. Consider the following statements regarding the State of Global Air 2020 (SoGA 2020) released by the Health Effects Institute (HEI).
1. As per the SoGA 2020, high Particulate Matter (PM) contributed to the deaths of more than 1,16,000 Indian infants who did not survive their first month.
2. More than half of these deaths were associated with outdoor PM2.5 and others were linked to the use of solid fuels such as charcoal, wood, and animal dung for cooking.
Which of the following statement(s) given above is/are correct?
(a) Only 1
(b) Only 2
(c) Both 1 and 2
(d) Neither 1 nor 2

IAS Prelims Mock-Test 2021 – Set 83, 4 January
6. Which of the following is/are the vision of the National Programme for Health Care of Elderly?
1. To build a framework to create an enabling environment for “a Society for all Ages”.
2. To provide accessible, affordable, and high-quality long-term, comprehensive and dedicated care services to an Ageing population.
3. Creating a new “architecture” for Ageing.
Choose the correct answer
(a) 1 and 2
(b) 2 and 3
(c) 1 and 3
(d) 1, 2 and 3

Aiming for UPSC CSE 2021? Get the best test series for sure selection: Click Here
7. In context with the economic history of medieval India, what does the term Agrahatta means?
(a) Land grants made to military officers
(b) Bonded labour
(c) Wasteland converted into cultivated land
(d) Waterwheel used in the irrigation of land
8. Consider the following statements regarding Magnetotelluric-MT survey.
1. The National Centre for Seismology (NCS) is conducting a unique geophysical (magnetotelluric-MT) survey in Delhi- NCR region to accurately assess potential seismic hazards.
2. Its findings will help different user agencies for designing quake-resistant buildings, industrial units and structures such as hospitals and schools.
Which of the following statement(s) given above is/are correct?
(a) Only 1
(b) Only 2
(c) Both 1 and 2
(d) Neither 1 nor 2

IAS Prelims Mock-Test 2021 – Set 82, 29 December
9. Which of the following statement(s) is/are correct about Kamdhenu Gau-Vigyan Prachar-Prasar Exam?
1. The exam has been initiated for raising mass awareness about Indigenous cows among young students and all citizens.
2. It will be conducted in three categories, primary, secondary, and general public levels.
3. The exam will be in Hindi, English and 12 regional languages.
Choose the correct answer
(a) 1 and 2
(b) 2 and 3
(c) 1 and 3
(d) 1, 2 and 3

IAS Prelims Mock-Test 2020 – Set 81, 26 December
10. Which of the following is/are the features of Toycathon 2021’?
1. It is based on Indian culture and ethos, local folklore and heroes, and Indian value systems.
2. It has five themes, including fitness and sport and rediscovering traditional Indian toys.
3. Participants will be Students, teachers, start-ups and toy experts.
Choose the correct answer
(a) 1 and 2
(b) 2 and 3
(c) 1 and 3
(d) 1, 2 and 3
Ans: 1(c), 2(c), 3(b), 4(b), 5(c), 6(d), 7(d), 8(c), 9(c), 10(c)

Daily Gist of ‘The Hindu’, ‘PIB’, ‘Indian Express’ and Other Newspapers: 8 January, 2021

Join UPSC & State PSC Channel ? Click Here

To clear the UPSC CSE 2021 exam, aspirants must be very strong in their fundamentals along with the current affairs. Adda247 has taken an important step to help all CSE aspirants by providing them daily quizzes on App. Now aspirants will get free quizzes to practice along with analysis of The Hindu, PIB, etc.

1. Which of the following is/are the reasons for Drug Abuse?
1. To be accepted by the peers
2. Experimentation and ineffective policing
3. Changing cultural values and increasing economic stress
Choose the correct answer
(a) 1 and 2
(b) 2 and 3
(c) 1 and 3
(d) 1, 2 and 3

UPSC 2021 Online Coaching Classes | Bilingual GS Foundation Batch
2. Consider the following statements regarding the Lithium-ion Battery Applications.
1. Electronic gadgets, Tele-communication, Aerospace, Industrial applications.
2. Lithium-ion battery technology has made it the favourite power source for electric and hybrid electric vehicles.
Which of the following statement(s) given above is/are correct?
(a) Only 1
(b) Only 2
(c) Both 1 and 2
(d) Neither 1 nor 2
3. Consider the following statements regarding the Government of India Act of 1919.
1. It is the jurisdiction of the central and provincial governments.
2. It is the separation of power between the judiciary and the legislature.
Which of the following statement(s) given above is/are correct?
(a) Only 1
(b) Only 2
(c) Both 1 and 2
(d) Neither 1 nor 2

IAS Prelims Mock-Test 2021 – Set 84, 5 January
4. Consider the following statements regarding Bird flu or Avian influenza (AI).
1. It is a highly contagious viral disease affecting several species of food-producing birds (chickens, turkeys, quails, guinea fowl, etc.) as well as pet birds and wild birds.
2. Avian influenza virus subtypes include A(H5N1), A(H7N9), and A(H9N2).
Which of the following statement(s) given above is/are correct?
(a) Only 1
(b) Only 2
(c) Both 1 and 2
(d) Neither 1 nor 2

IAS Prelims Mock-Test 2021 – Set 83, 4 January
5. Which of the following statement(s) is/are correct about RailTel?
1. RailTel has proposed to the Ministry of Education its plan for equipping rural schools, run by the central government, with the ability to hold ‘smart classes’.
2. The proposal is to power remote government schools with high-speed broadband and create an “Internet of Things” environment for learning.
3. The plan is to create end-to-end e-learning solutions for the schools, using the solid Optical Fibre Cable network.
Choose the correct answer
(a) 1 and 2
(b) 2 and 3
(c) 1 and 3
(d) 1, 2 and 3

IAS Prelims Mock-Test 2021 – Set 82, 29 December
6. Consider the following statements regarding the Banana Grit.
1. Banana Grit and its byproduct can improve gut health and is an ideal ingredient in a healthy diet.
2. The concept was introduced to utilise the presence of resistant starch in bananas.
Which of the following statement(s) given above is/are correct?
(a) Only 1
(b) Only 2
(c) Both 1 and 2
(d) Neither 1 nor 2

Aiming for UPSC CSE 2021? Get the best test series for sure selection: Click Here
7. Consider the following statements regarding Rowlatt Satyagraha.
1. The Rowlatt Act was based on the recommendations of the ‘Sedition Committee’.
2. In Rowlatt Satyagraha, Gandhiji tried to utilize the Home Rule League.
3. Demonstrations against the arrival of Simon Commission coincided with Rowlatt Satyagraha.
Which of the following statement(s) given above is/are correct?
(a) 1 and 2
(b) Only 1
(c) 2 and 3
(d) 1 and 3

IAS Prelims Mock-Test 2020 – Set 81, 26 December
8. Which of the following statement(s) is/are correct about Judicial Review?
1. Judicial reviews are a challenge to the way in which a decision has been made, rather than the rights and wrongs of the conclusion reached.
2. Judicial review is also called the interpretational and observer roles of the Indian judiciary.
Choose the correct answer
(a) Only 1
(b) Only 2
(c) Both 1 and 2
(d) Neither 1 nor 2
9. Consider the following statements regarding the Gulf Cooperation Council (GCC).
1. It is a political, economic, social, and regional organisation which was established by an agreement concluded in 1980 among Bahrain, Kuwait, Oman, Qatar, Saudi Arabia and UAE in view of their special relations, geographic proximity, similar political systems based on Islamic beliefs, joint destiny and common objectives.
2. The structure of the GCC consists of the Supreme Council (the highest authority), the Ministerial Council and the Secretariat General. The Secretariat is located in Riyadh, Saudi Arabia.
Which of the following statement(s) given above is/are correct?
(a) Only 1
(b) Only 2
(c) Both 1 and 2
(d) Neither 1 nor 2

IAS Prelims Mock-Test 2020 – Set 79, 24 December
10. Which of the following statement(s)is/are correct about the Nile River?
1. It originates in Burundi, south of the equator, and flows northward through northeastern Africa, eventually flowing through Egypt and finally draining into the Mediterranean Sea.
2. It has a length of about 6,695 kilometers (4,160 miles).
3. The Nile River forms an arcuate delta as it empties into the Mediterranean Sea. Deltas with triangular or fan-shape are called arcuate (arc-like) deltas.
Choose the correct answer
(a) 1 and 2
(b) 2 and 3
(c) 1 and 3
(d) 1, 2 and 3
Ans: 1(d), 2(c), 3(a), 4(c), 5(d), 6(c), 7(a), 8(c), 9(b), 10(d)

Daily Gist of ‘The Hindu’, ‘PIB’, ‘Indian Express’ and Other Newspapers: 7 January, 2021

Join UPSC & State PSC Channel ? Click Here

IBPS PO Prelims Exam Analysis 2020: The IBPS PO January 06 1st Shift Exam has been discussed here with the topic-wise analysis and subject-wise analysis to help the candidates who are going to appear in the upcoming shifts. The IBPS PO Supplementary Exam is conducted in 4 Shifts on January 06, 2021, to avoid overcrowding.

Here we have provided the Exam Analysis of IBPS PO Exam 2020 of the 01st shift. The IBPS PO Prelims exam will have three sections namely English Language, Reasoning & Numerical Ability. The candidate who will score more than the cut-off marks in the Prelims exams will be capable to appear in the IBPS PO Mains exam 2020. Candidates can check the overall, section-wise, and shift-wise paper analysis and utilize the time accordingly to qualify for the prelims examination of IBPS PO 2020.

IBPS PO Prelims January 06, 1st Shift: Major Highlights

The sequence of Sections of IBPS PO Exam:

Sections Number of Questions Maximum Marks
English Language 30 30
Reasoning Ability 35 35
Numerical Ability 35 35
Total 100 100

Overall Difficulty Level: Easy to Moderate

The overall difficulty level of the January 06, 01st Shift exam is more or less the same as it was in October 2020.

Sections Exam Level
English Language Easy to Moderate
Reasoning Ability Moderate
Numerical Ability Moderate to Hard

Check IBPS PO Exam Analysis 2020: 3rd October 1st Shift

IBPS PO Exam Analysis: January 06, 01st Shift English Language

The English Language section is more on the Easy side as per the student’s review who has attempted the 01st shift exam of IBPS PO Prelims 2020.

Topics No. of Questions Level
Reading Comprehension 5-6 Easy-Moderate
Cloze test 6-7 Easy
Error Detection (2-3 lines) 5 Easy-Moderate
Sentence Rearrangement  5 Easy
Phase Replacement 4 Easy-Moderate
Total 30 Easy

Details of Questions of IBPS PO, 01st Shift of English Language

  • Reading Comprehension: Plastic Pollution.
  • Error Detection: Single Sentence error detection.

IBPS PO Exam Analysis: January 06, 01st Shift Quantitative Aptitude

As per the reviews, the Quantitative Aptitude section is similar to the October papers which is more on the Easy side with some Moderate Level questions, and the candidates are confident after the exam with their attempts.

Topics No. of Questions Level
Data Interpretation 08-10 Moderate
Quadratic Equation 05 Easy-Moderate
Approximation 05 Easy-Moderate
Arithmetic Word Problems 15 Moderate
Total 35 Moderate to Hard

IBPS PO Exam Analysis January 06, 1st Shift Reasoning Ability

The Reasoning Ability section of IBPS PO is of 35 questions of 35 marks. The overall difficulty level of the Reasoning Ability Section was Easy to Moderate.

Topics No. of Questions Level
Puzzle and Seating Arrangement 20-25 Moderate
Sylloge 4 Easy
Blood Relation 01 Moderate
Direction 01 Easy
Inequality 3-4 Easy
Coding-Decoding 01-02 Easy
Total 35 Moderate to Hard

IBPS PO Exam Analysis January 06, 01st Shift Good Attempts

Check the IBPS PO 01st Shift Exam Analysis, Good Attempts in the table depicted below. You need to score more than the cut off marks to appear for the IBPS PO Mains Exam 2020.

Overall Good Attempts
68-72
English Good Attempts
22-25
Reasoning Ability Good Attempts
23-25
Quantitative Ability Good Attempts
23-25

COVID-19 Arrangements Made by IBPS

The COVID-19 guidelines issued by IBPS are given below. The exam is conducted center authorities will ensure that each and every candidate wore masks. Some of the guidelines issued by IBPS are given below.

  • Wearing the mask is compulsory
  • Personal transparent water bottle
  • Personal hand sanitizer (50 ml)
  • Candidate must have Aarogya Setu App installed on their mobile phones
  • The Aarogya Setu status must show candidates’ risk factor
  • Candidates’ registration will be done through photo capture
  • Rough sheets will be kept at the desk of each candidate
  • Separate drop-boxes will be provided for rough sheets and call letters. Candidates need to drop these items in the designated boxes

Conclusion:

The 1st Shift of IBPS PO Prelims was of Moderate Level. The questions asked were as expected by the candidates. The overall good attempts were 68-72 which was quite high as compared to the previous year’s exams. Besides the pandemic scenario, the Shift-2 exam was conducted smoothly as the candidates were following the social distancing norms seriously. When it comes to the section-wise difficulty level, each section was of an easy to moderate level.

IBPS PO Exam Analysis 10th Oct 1st Shift FAQs

Q. How was the difficulty level of the 01st Shift as compared to October IBPS PO Prelims?

Ans. The difficulty level of the 01st shift was similar to that of the October papers.

Q. How many questions were asked from Puzzles in the Reasoning Section?

Ans. There were a total of 20 questions asked from the puzzles, including parallel row, uncertain puzzle, month based puzzle, and consecutive days puzzle.

Q. What was the overall good attempt for the 01st Shift of January 06, 2021?

Ans. The overall good attempts for the 01st shift were 67-70.

Q. What is the good attempt for the English Section in the 1st Shift of IBPS PO 2021?

Ans. The good attempt for English Section in the 01st Shift was 22-25.

SBI PO Prelims Analysis 05th January 2021: Today is the second day of SBI PO Prelims Exam and Adda247 has again come up with the overall exam analysis of 1st Shift for you detailing section-wise and topic-wise analysis in this section. Our team has reviewed directly from the aspirants who are coming out of the 2nd Shift exam hall. The overall difficulty level of SBI PO Prelims 1st Shift Exam held on 5th January 2021 was of Easy to Moderate Level. This analysis would be a great help for the students who are going to appear in the next shifts helping the candidates to understand the exam pattern and difficulty level of exam in a better way. The SBI PO Prelims exam 2020-21 has been scheduled for 4th, 5th, and 6th January 2021. The exam will be held in four shifts for the three days of the exam

Also Check; SBI PO Prelims Exam Analysis 4th January 2021

SBI PO Prelims Exam Analysis 5th January 2021, Shift 1

The SBI PO Prelims Exam will have 3 sections: Reasoning, Quantitative Aptitude & English Language

The Time Duration for the Prelims Exam of SBI PO will be 1 hour.

SNo Section No. of Questions Maximum Marks Duration
1 English Language 30 30 60 Minutes
2 Numerical Ability 35 35
3 Reasoning Ability 35 35
Total 100 100

SBI PO Prelims Exam Analysis 2021: Video Analysis

The detailed video SBI PO Prelims exam analysis of 1st Shift held on 05th January 2021 will help candidates to strategise a study plan in such a way that they could give extra time to the asked topics in this shift. For providing accurate analysis with questions asked in the exam and their solutions, you can refer our video analysis session whose link is given below, which is been conducted by our expertise faculty by having direct communication with the aspirants.

SBI PO Prelims Exam Analysis 5th January 2021, Shift-1: Overall Good Attempts

SNo Section Good Attempts Difficulty level
1 English Language 23-24 Easy
2 Numerical Ability 21-23 Easy to Moderate
3 Reasoning Ability 23-24 Easy to Moderate
Overall Good Attempts 67-71 Easy to Moderate

SBI PO Prelims Exam Analysis: Section-Wise & Topic-Wise Analysis of Shift-1

For helping the aspirants who are preparing for the upcoming bank exams, here is the detailed section-wise and topic-wise analysis. Go through the complete analysis carefully and know which topics were asked in the SBI PO Prelims Exam on 05th January 2021. The candidates can revise accordingly for the upcoming bank exams.

SBI PO Prelims Exam Analysis 2021: Quantitative Aptitude

The Quantitative Aptitude section is one of the time-taking sections in the SBI PO Prelims Exam and the candidates must prepare and practise on their speed to score good marks in this section. In the SBI PO Prelims Exam Shift 1 on 5th January 2021, the quantitative aptitude section was of Easy to Moderate level and some of the topics that were a part of the question paper in 1st shift is as follows:

Questions Asked in Data Interpretation

  1. Pie Chart (Year and Product Sold)- 5 Questions
  2. Tabular DI (2 tables with different years)- 5 Questions (Lengthy and Tricky)

Missing Number Series: 4 Easy Questions and 2 Tricky Questions

Arithmetic: Questions were asked from Ratio, Ages, Boats, Mensuration, Profit & Loss

Topic Questions Asked Difficulty Level
Data Interpretation 10 Moderate
Missing Number Series 06 Easy to Moderate
Approximation 06 Easy to Moderate
Caselet 03 Easy
Arithmetic 10 Easy to Moderate
Total 35 Easy to Moderate

SBI PO Prelims Exam Analysis 2021: Reasoning Ability

The reasoning ability section is the second most lengthy section in the SBI PO Prelims Exam and is one of the most scoring sections in the exam. The overall difficulty level of questions asked in the 1st Shift exam from Reasoning Section was of Easy to Moderate Level. Given below is the SBI PO Prelims Exam 1st Shift Analysis for the reasoning ability section for the reference of candidates preparing for the SBI PO Prelims Exam 2020-21

There was no question asked from syllogism, inequality, direction.

Meaningful Word: BETRAYING 

Question Asked from Puzzle

  1. Floor puzzle (9 floor, 9 people)- 5 Questions (Easy)
  2. Tabular puzzle (Purchasing cars on a different occasion)- 5 Questions (Moderate)
  3. Scheduling (Month & Dates)- 5 Questions (Slightly Difficulty)
  4. Circular Arrangement (6 people and colour inward)- 5 Questions (Easy)
  5. Linear Unknown uni-direction- 4 Questions
Topic Questions Asked Difficulty Level
Puzzle & Seating Arrangement 24 Easy to Moderate
Coding-Decoding (Conventional) 06 Easy to Moderate
Blood Relations 03 Easy
Word Problem Twice Appear 01 Easy
Alphabet Based (to make a meaningful word) 01 Easy
Total 35 Easy to Moderate

SBI PO Prelims Exam Analysis 2021: English

The English language section is one where candidates tend to lose maximum marks as the options available are quite similar and confusing where candidates end up making mistakes.  The difficulty level of English Section in 1st Shift Exam was of Easy to Moderate Level. Have a look at the which topics were asked in the English section of SBI PO Prelims 1st Shift Exam.

  • Reading Comprehension: Privacy+ American Security
  • Synonyms/Replacement of Critical
  • Meaning- Flip the Narrative
Topic Questions Asked Difficulty Level
Reading Comprehension 07 Moderate
Cloze Test 06 Easy to Moderate
Double Fillers (Vocab Based) 04 Easy
Phrase Replacement 03 Easy to Moderate
Sentence Correction 04 Easy
Error Detection 04 Easy to Moderate
Match the column 03 Easy
Rearrangement 04 Easy to Moderate
Total 35 Easy to Moderate

Also Check SBI PO Previous Year Cut Off

SBI PO Prelims Detailed Exam Analysis 5th Jan, Shift 1

  • The mentioned data analyzed of 5th January 2021, Shift 1 for the SBI PO Prelims Exam Analysis says that overall the exam was of Easy to Moderate level
  • Overall the total good attempts were between 67-71
  • We hope that the information is useful and can be used to assess your performance. Stay Connected for more updates on the banking and other exams.

SBI PO Prelims Analysis 05th Jan, Shift 1: FAQs

Q. Which puzzles were asked in SBI PO Prelims 5th Jan, Shift-1 Exam?

Ans. The questions were asked from Floor puzzle, tabular puzzle, scheduling puzzle, circular Arrangement and Linear Unknown uni-direction

Q. Was there any question asked from Caselet topic in SBI PO Prelims 5th Jan, Shift-1 Exam?

Ans. Yes, there were 3 questions from Caselet section.

Q. Was Coding-Decoding asked in Reasoning Section?

Ans. Yes, a conventional coding-decoding question was asked in SBI PO Prelims 5th Jan, Shift-1 Exam

Q. What could be the expected overall good attempts of SBI PO Prelims 5th Jan, Shift-1 Exam 2021?

Ans. As per the reviews from aspirants, the overall good attempts of Shift-1 is 67-71

RRB NTPC Exam Analysis Jan 04, 2021: Here we have provided you the detailed exam analysis for RRB NTPC Exam Analysis of January 04, 2021. The Railway Recruitment Board (RRB) is conducting phase 1 of the RRB NTPC CBT 1 exam. The detailed RRB NTPC analysis of shift-1 conducted on January 04, 2021, will be helping the candidates to get a fair conception about the exam difficulty level, type of questions asked, topic-wise questions, number of good attempts, etc. which would be of much help in the upcoming shifts. RRB NTPC 2021 has been scheduled from December 28, 2020, to January 04, 2021, which is taking place in two shifts every day. Read the complete analysis of RRB NTPC January 04, 2021, exam analysis here in the article.

RRB NTPC Exam December, Jan 04, 2021, Analysis: Overall Good Attempts

Below are the overall good attempts of RRB NTPC January 04, 2021 exam analysis which a candidate must score to get a good rank. You need to score the cut-off marks to appear in the next level for the RRB NTPC Exam 2020.

Section Good Attempts The difficulty level of questions
Mathematics 24-26 Easy to Moderate
General Intelligence & Reasoning 23-25 Easy
General Knowledge 28-30 Easy to Moderate
Overall Good Attempts 75-80 Easy to Moderate

RRB NTPC Exam Analysis January 04, 1st Shift Analysis: Video Analysis

Get to know the detailed RRB NTPC Exam January 04, 2021, 1st Shift analysis along with our experts through this video analysis. Our teachers interact with the students who came out of the center of 1st Shift and gathered all the important information regarding RRB NTPC Analysis.

Also, Check; 

RRB NTPC Exam Analysis 2021: Subject-Wise Analysis

The candidates can check the exam review of each subject of RRB NTPC 2021 CBT 1. There are three sections in the exam, namely General Awareness, Reasoning, Quantitative Aptitude. Based on the memory of the students, data collected by our team, we are providing you with the section analysis of the RRB NTPC Exam on January 04, 2021, 1st Shift.

Sections Number of Questions Maximum Marks
Mathematics 30 30
General Intelligence and Reasoning 30 30
General Awareness 40 40
Total 100 100

RRB NTPC Exam Analysis 2021: Quantitative Aptitude

The candidates can check the number of questions asked from each topic and the level of the question from the Mathematics section was Easy to Moderate as per the student’s reviews. The questions based on calculations were very less and comparatively very easy.

Topics No. of Questions Level
Ration & Proportion 2 Easy
Profit & Loss 2-3 Easy to Moderate
Geometry 1-2 Easy to Moderate
Number System 3-4 Easy
Time and Work 1-2 Easy
Simple & Compound Interest 2-3 Easy to Moderate
Simplification 2 Easy
Time, Speed, and Distance 2 Easy
Statistics 1-2 Easy-Moderate
Mensuration 3-4 Easy to Moderate

RRB NTPC Exam Analysis 2021: General Intelligence & Reasoning

The Reasoning section was of Easy level for, in 1st Shift, January 04, 2021, The topic-wise questions asked in the Reasoning Ability section have been depicted in the below table.

Topics No. of Questions Level
Sentence Rearrangement 1 Easy
Puzzle (Linear) 3-4 Easy to Moderate
Blood Relations 2 Easy
Statement and assumptions 1-2 Easy to Moderate
Syllogism 1-2 Easy
Analogy 3-4 Easy to Moderate
Coding-Decoding 2-3 Easy to Moderate
Odd one out 2-3 Easy to Moderate
Mathematical Operation 1-2 Easy to Moderate

RRB NTPC Exam Analysis 2021: General Awareness

The level of questions asked in the General Awareness Section in 1st Shift on January 04, 2021, was Easy to Moderate and we have discussed the number of questions from each section included in the exam. The pattern of this section was similar to yesterday’s pattern.

Topics No. of Questions Level
History 5-6 Easy to Moderate
Geography 3-4 Easy to Moderate
Biology 2-3 Easy to Moderate
Static General Knowledge 3-4 Easy to Moderate
Polity 2-3 Easy to Moderate
Chemistry 2-3 Easy to Moderate
Physics 1-2 Easy to Moderate
Computers 3-4 Easy
Current Affairs 6-7 Easy to Moderate

GK/GS Questions of January 04, 2021, 1st shift.

  • INC 1924 session?- Belgaum,
  • UNESCO headquarters?- Paris,
  • 1857 Revolt?- Meerut,
  • 11 May?- National Technology Day,
  • Sardar Sarovar Dam?- Narmada,
  • Gandhi Sagar Dam?- Madhya Pradesh- Chambal,
  • Longest Road Tunnel?- Shyama Prasad Tunnel,
  • RTI ACT?- 2005,
  • URL full form?- uniform resource locator,
  • The Godavari originate?-Nasik,
  • Pradhan Mantri Suraksha bima yojana launched on.?-2015,
  • Sanchi Stupa?- Ashok

RRB NTPC 2021 Shift Timing

Due to the COVID-19, the RRB has decided to take the exam in two shifts only. Check the details of the shifts in the table below:

Shifts Reporting Time Gate Close Time Exam Start Time Duration
Shift 1 09:00 a.m. 10:00 a.m 10:30 a.m. 90 Minutes

(30 Minutes extra for eligible PwBD candidate with scribe)

Shift 2 01:30 p.m. 02:30 p.m. 03:00 p.m.

RRB NTPC CBT 1 Exam Analysis January 04, 2021: FAQs

Q. Was there any difference in the exam pattern of the January 04, 2021, exam as compared to December 30th, 2020?

Ans. No, there was no such difference in the exam pattern.

Q. What is the overall good attempt of RRB NTPC 2021 CBT 1 of January 04, 2021?

Ans. The overall good attempt of RRB NTPC on January 04, 2021, 1st shift was 75-80.

Q. How many questions are asked from the Computer section?

Ans. In shift-1, around 3-4 questions have been asked in the exam from the Computer section.

Q. What was the level of Reasoning Section on January 04, 2021?

Ans. The Reasoning Section was of Easy level as per the reviews of students who appeared in the exam.

SBI PO Prelims Exam Analysis 1st Shift, 4th January 2021: Today is the first day of SBI PO Prelims Exam and everyone is excited to know what was the pattern of the exam and how difficult questions were asked. No worries, Adda247 has come up with the detailed exam analysis for you including section-wise and topic-wise analysis, which has been reviewed directly from the aspirants who are coming out of the exam hall. The overall difficulty level of SBI PO Prelims 1st Shift Exam was of Moderate Level. This analysis would be a great help for the students who are going to appear in the next shifts as the candidates would understand the exam pattern and difficulty level of exam in a better way. The SBI PO Prelims exam 2020-21 has been scheduled for 4th, 5th, and 6th January 2021. The exam will be held in four shifts for the three days of the exam.

SBI PO Prelims Exam Analysis 4th January 2021, Shift 1

The SBI PO Prelims Exam will have 3 sections: Reasoning, Quantitative Aptitude & English Language

The Time Duration for the Prelims Exam of SBI PO will be 1 hour.

SNo Section No. of Questions Maximum Marks Duration
1 English Language 30 30 60 Minutes
2 Numerical Ability 35 35
3 Reasoning Ability 35 35
Total 100 100

SBI PO Prelims Exam Analysis 2021: Video Analysis

The detailed SBI PO Prelims exam analysis will also help candidates to strategise a study plan and they could dedicate more time to the topics which are frequently asked in the exam. For providing accurate analysis with questions asked in the exam and their solutions, you can refer our video analysis session which is been conducted by our expertise faculty by having direct communication with the aspirants.

SBI PO Prelims Exam Analysis 4th January 2021, Shift-1: Good Attempts

SNo Section Good Attempts Difficulty level
1 English Language 21-22 Easy to Moderate
2 Numerical Ability 20-22 Moderate
3 Reasoning Ability 20-23 Easy to Moderate
Overall 61-67 Moderate

SBI PO Prelims Exam Analysis: Section-Wise & Topic-Wise Analysis of Shift-1

For helping the aspirants whose exam has been scheduled in the upcoming shifts, we are providing the section-wise and topic-wise analysis here in this article. Go through the complete analysis carefully and revise accordingly for the upcoming bank exams.

SBI PO Prelims Exam Analysis 2021: English

The English language section is one where candidates tend to lose maximum marks as the options available are quite similar and confusing where candidates end up making mistakes.  The difficulty level of English Section in 1st Shift Exam was of Easy to Moderate Level. Have a look at the which topics were asked in the English section of SBI PO Prelims 1st Shift Exam.

  • Reading Comprehension: Technology affecting jobs in UK
  • Synonyms/Replacement of Frething and Driven
  • Idioms Asked in 1st Shift:
  1. Eye to Eye
  2. At a Stone throw
  3. Bite the Bullet
Topic Questions Asked Difficulty Level
Reading Comprehension 08 Easy to Moderate
Sentence Replacement 04-05 Easy to Moderate
Phrase and Idioms 03 Easy
Fill in the blanks 04 Easy
Error Detection (Highlighted) 04 Easy
Word Rearrangement 04 Easy to Moderate
Double Fillers 03 Easy to Moderate
Total 30 Easy to Moderate

SBI PO Prelims Exam Analysis 2021: Quantitative Aptitude

The Quantitative Aptitude section is one of the time-taking sections in the SBI PO Prelims Exam and the candidates must prepare and practise on their speed to score good marks in this section. In the SBI PO Prelims Exam Shift 1 on 4th January 2021, the quantitative aptitude section was of Moderate level and some of the topics that were a part of the question paper in 1st shift is as follows:

Questions Asked in Data Interpretation

  1. Missing Table: 5 Questions
  2. Pie + Table: 5 Questions
Topic Questions Asked Difficulty Level
Data Interpretation 12 Moderate
Quadratic Equations 06 Easy to Moderate
Approximation 06 Easy to Moderate
Arithmetic 11 Moderate
Total 35 Moderate

SBI PO Prelims Exam Analysis 2021: Reasoning Ability

The reasoning ability section is the second most lengthy section in the SBI PO Prelims Exam and is one of the most scoring sections in the exam. The overall difficulty level of questions asked in the 1st Shift exam from Reasoning Section was of Easy to Moderate Level. Given below is the SBI PO Prelims Exam 1st Shift Analysis for the reasoning ability section for the reference of candidates preparing for the SBI PO Prelims Exam 2020-21

  • Meaningful Word: 1 Question (AGGREGATION)
Topic Questions Asked Difficulty Level
Puzzle Arrangement 22 Easy to Moderate
Pairing 03 Easy to Moderate
Blood Relations 03 Easy to Moderate
Number Based 01 Easy
Alphabet Based (to make a meaningful word) 01 Easy
Syllogism 04-05 Easy to Moderate
Total 35 Easy to Moderate

Question Asked from Puzzle

  • Order & Sequence- Jar Based: 4 Questions
  • Uncertain Line- 3 Questions
  • Square Table- 5 Questions
  • Classification Puzzle: Department Based 5 Questions
  • Month-Based Puzzle- 5 Questions

Also Check SBI PO Previous Year Cut Off

SBI PO Prelims Detailed Exam Analysis

  • The mentioned data analyzed for the SBI PO Prelims Exam Analysis says that overall the exam was Moderate level
  • Overall the total good attempts were between 61-67
  • We hope that the information is useful and can be used to assess your performance. Stay Connected for more updates on the banking and other exams.

SBI PO Prelims Exam Analysis 4th January 2021: FAQs

Q. What was the overall difficulty level of SBI PO Prelims Exam on 4th January 2021?

Ans. Overall the level of the exam was of Moderate level.

Q. Which section was more time consuming and difficult?

Ans. As per students reviews, Quantitative Section was quite difficult and lengthy

Q. How many questions are asked in SBI PO Prelims Exam Shift-1, 4th January 2021?

Ans. Total of 100 questions was asked in SBI PO Prelims Exam- Shift 1

Q. What was the overall Good Attempt of SBI PO Prelims Exam?

Ans. Overall the total good attempts were between 61-67

Q. Was there any question from Coding-Decoding topic in SBI PO Prelims 1st Shift?

Ans. There was no question asked from Coding-Decoding Section in SBI PO Prelims 4th January 2021, Shift 1