To clear the UPSC CSE 2021 exam, aspirants must be very strong in their fundamentals along with the current affairs. Adda247 has taken an important step to help all CSE aspirants by providing them daily quizzes on App. Now aspirants will get free quizzes to practice along with analysis of The Hindu, PIB, etc.

1. Which of the following Fundamental Duties are laid down in the Indian Constitution for citizens?
1. To preserve the rich heritage of our composite culture.
2. To protect the weaker sections from social injustice.
3. To develop the scientific temper and spirit of inquiry.
Choose the correct answer
(a) 1 and 2
(b) Only 2
(c) 1 and 3
(d) 2 and 3

UPSC 2021 Online Coaching Classes | Bilingual GS Foundation Batch
2. Which of the following statement(s) is/are correct about Fast Radio Burst (FRB)?
1. Fast Radio Burst (FRB) are bright bursts of radio waves (whose durations lie in the millisecond-scale.
2. It was first discovered in 2005.
3. The source of the FRB detected recently in the Milky Way is a very powerful magnetic neutron star referred to as a magnetar, called SGR 1935+2154 or SGR 1935, which is located in the constellation Vulpecula.
Choose the correct answer
(a) 1 and 2
(b) 2 and 3
(c) 1 and 3
(d) 1, 2 and 3

IAS Prelims Mock-Test 2020 – Set 51, 6 November
3. Which of the following became the first in India to provide insurance cover against COVID-19 for “green soldiers”?
(a) Namdapha Tiger Reserve
(b) Pakke Tiger Reserve
(c) Kamlang Tiger Reserve
(d) Orang Tiger Reserve
4. Consider the following statements regarding Software Technology Parks of India (STPI).
1. It was established in 1990.
2. It is an autonomous body under the Ministry of Electronics and Information Technology (MeitY).
3. The STPI’s Governing Council’s Chairperson is the Union Minister for Electronics & Information Technology.
Which of the following statement(s) given above is/are correct?
(a) 1, 2 and 3
(b) 1 and 3
(c) 1 and 2
(d) 2 and 3

IAS Prelims Mock-Test 2020 – Set 50, 5 November
5. Which of the following statement(s) is/are correct about Tarballs?
1. They are small light-absorbing, carbonaceous particles.
2. They hasten glacial melt.
3. They are formed from brown carbon, emitted during the burning of fossil fuels.
Choose the correct answer
(a) 1, 2 and 3
(b) Only 1
(c) 1 and 3
(d) 1 and 2
6. The image of Buddha sometimes shown with the hand gesture known as ‘Bhumisparsha Mudra’. What does it symbolises?
(a) It is the reminder of Buddha to his followers that all arise from the Earth and finally dissolve into the Earth, and thus this life is transitory.
(b) Buddha’s calling of the Earth to watch over Mara and to prevent Mara from disturbing his meditation.
(c) Buddha’s calling of the Earth to witness his purity and chastity despite the temptations of Mara.
(d) Both (a) and (c) are correct

IAS Prelims Mock-Test 2020 – Set 49, 3 November
7. Consider the following statements regarding Avadhanam.
1. It is an exciting literary performance that involves solving tricky literary posers, improvising poems and tests a person’s capability of performing such multiple tasks simultaneously.
2. It originated as a Sanskrit literary process and is revived by poets in Telugu and Kannada in modern times.
Which of the following statement(s) given above is/are correct?
(a) Only 1
(b) Only 2
(c) Both 1 and 2
(d) Neither 1 nor 2
8. When was the National Moon Mission launched by the Ministry of Earth Sciences (MoES)?
(a) 2000
(b) 2008
(c) 2010
(d) 2012

IAS Prelims Mock-Test 2020 – Set 48, 2 November
9. Consider the following statements regarding Sattriya dance.
1. It is a centuries-old living tradition of Vaishnavites of Assam.
2. It is a combination of music, dance and drama.
3. It is based on classical Ragas and Talas of devotional songs composed by Tulsidas, Kabir and Mirabai.
Which of the following statement(s) given above is/are correct?
(a) 1 and 2
(b) Only 2
(c) 2 and 3
(d) 1,2 and 3
10. Which of the following statement(s) is/are correct about the Gulf Cooperation Council (GCC)?
1. It was established by an agreement concluded in 1980.
2. The agreement was among Bahrain, Kuwait, Oman, Saudi Arabia and UAE only.
3. The structure of GCC consists of the Supreme Council (the highest authority), the Ministerial Council and the Secretariat General.
Choose the correct answer
(a) 1 and 2
(b) 2 and 3
(c) Only 3
(d) 1, 2 and 3
Ans: 1(c), 2(c), 3(b), 4(d), 5(a), 6(c), 7(c), 8(d), 9(d), 10(c)

Daily Gist of ‘The Hindu’, ‘PIB’, ‘Indian Express’ and Other Newspapers: 7 November, 2020

Adda247 Launching – Aarambh IAS On 5th November 2020 Only on UPSC/State PSC Adda247 Channel Click Here  

To clear the UPSC CSE 2021 exam, aspirants must be very strong in their fundamentals along with the current affairs. Adda247 has taken an important step to help all CSE aspirants by providing them daily quizzes on App. Now aspirants will get free quizzes to practice along with analysis of The Hindu, PIB, etc.

1. Which of the following statement(s)is/are correct?
1. Article 148 provides for an independent office of the CAG. It is the supreme audit institution of India.
2. Articles 149-151 provides Duties & Powers, Form of Accounts of the Union and the States and Audit Reports.
3. Article 279 provides a calculation of net proceeds, etc.
4. Sixth Schedule mentions about the administration of Tribal Areas in the States of Assam, Meghalaya, Tripura and Mizoram.
Choose the correct option
(a) 1, 2 and 4
(b) 2, 3 and 4
(c) Only 1 and 4
(d) 1, 2, 3 and 4

UPSC 2021 Online Coaching Classes | Bilingual GS Foundation Batch
2. Which Indian city Kamal-ud-din, Abd-ur-Razzaq ibn Ishaq Samarqandi, a Persian Islamic Scholar, visited during the early 1440s?
(a) Calicut
(b) Surat
(c) Chennai
(d) Madurai
3. In the context of Medieval India, Manigramam and Nanadesi were:
(a) Temples
(b) Guilds
(c) Kingdoms
(d) Villages

IAS Prelims Mock-Test 2020 – Set 37, 16 October
4. Which of the following is/are not the Directive Principles of State Policy?
1. Equal pay for equal work for men and women
2. Promote equal justice and free legal aid to the poor
3. Right to public assistance
4. Freedom of association
Choose the correct option
(a) 2 and 3
(b) 1 and 4
(c) 1 and 3
(d) Only 4
5. Consider the following statements regarding In Vitro Fertilisation (IVF).
1. It is one of the more widely known types of Assisted Reproductive Technology (ART).
2. In vitro comes from the Latin word ‘in glass.
Which of the following statement(s) given above is/are correct?
(a) Only 1
(b) Only 2
(c) Both 1 and 2
(d) Neither 1 nor 2

IAS Prelims Mock-Test 2020 – Set 36, 15 October
6. Which of the following statements are correct regarding Goods and Service Tax (GST)?
1. It was introduced through the 101st Constitution Amendment Act, 2017.
2. It is essentially a consumption tax and is levied at the final consumption point.
3. It has a 4-tier tax structure for all goods and services under the slabs- 5%, 12%, 18% and 28%.
Choose the correct option
(a) 1 and 2
(b) 1 and 3
(c) 2 and 3
(d) 1, 2 and 3

IAS Prelims Mock-Test 2020 – Set 35, 14 October
7. Which of the following is/are the subspecies of Asian Elephant?
(a) The Indian
(b) Sumatran
(c) Sri Lankan
(d) All the above
8. Consider the following statements regarding Geneva Conventions.
1. The first Geneva Convention protects wounded and sick soldiers on land during the war.
2. The second Geneva Convention protects wounded, sick and shipwrecked military personnel at sea during the war.
3. The third Geneva Convention applies to prisoners of war.
4. The fourth Geneva Convention affords protection to civilians, including in occupied territory.
Which of the following statements given above are correct?
(a) 1, 3 and 4
(b) 1,2 and 3
(c) 1 and 3
(d) 1, 2, 3 and 4

IAS Prelims Mock-Test 2020 – Set 34, 12 October
9. Recently which variety of wheat has doubled the crop yield for farmers in Karanjkhop, a village in Maharashtra?
(a) MACP 6492
(b) MACS 6478
(c) MACS 4028
(d) MACI 4286
10. Name the characteristic climate of the Tropical Savannah Region?
(a) Rainfall in winter only
(b) A definite dry and wet season
(c) Rainfall throughout the year
(d) An extremely short dry season
Ans: 1(d), 2(a), 3(b), 4(d), 5(c), 6(c), 7(d), 8(d), 9(b), 10(b)

Daily Gist of ‘The Hindu’, ‘PIB’, ‘Indian Express’ and Other Newspapers: 17 October, 2020

UPSC Prelims Syllabus 2021: General Studies and CSAT for CSE