CRPF Recruitment 2020: The Central Reserve Police Force (CRPF) under the Ministry of Home Affairs has postponed the written exam date for Group “B” and “C” non-ministerial, non-gazetted, combated Paramedical staff which was previously scheduled for 20th December 2020. The PET/PST has been scheduled for 14th December 2020 for which the admit card will be issued by the authority. The CRPF will fill up the vacancies for the post of Head Constable, Inspector, Sub-Inspector and Assistant Sub Inspector. A total of 789 Vacancies has been notified by CRPF in the notification PDF. Read this article to know about the Eligibility Criteria, Syllabus, Exam Pattern, Selection Process, Important Dates, Notification PDF and other details.

CRPF Recruitment 2020: Overview

CRPF Recruitment Details
Recruitment Body Central Reserve Police Force (CRPF)
CRPF Post
  1. Constable
  2. Head Constable
  3. Assistant Sub Inspector (ASI)
  4. Sub-Inspector (SI)
Vacancy 789
Mode of Application Offline Mode
Job Category Defence Job
Starting Date To Apply 20th July 2020
Last Date To Apply 31st August 2020
Mode of Payment Offline
Website www.crpf.gov.in

CRPF Recruitment 2020: Important Dates

Check the important dates of CRPF Recruitment 2020 in the table given below:

Online Application  20 August- 31 September 2020
PST/PET Exam 14th December 2020
Written Exam 20th December 2020 Postponed
Medical Test Will be notified soon

CRPF Recruitment 2020: CRPF Notification

The CRPF will be recruiting over 789 candidates for the post of Head Constable, Constable, Assistant Sub Inspector (ASI). The notification is released on 10th July 2020 on the CRPF Official Website which is www.crpf.gov.in. The candidates will be able to apply offline from 20th July 2020.

Download the notification PDF For CRPF Paramedical Recruitment 2020 below:

CRPF New Vacancy 2020

The CRPF has released new vacancies for the Paramedical Posts. Check out the vacancies as released on 10th July 2020 is given below.

CRPF Paramedical Recruitment: Vacancy

Post Vacancy
Inspector
(Dietician)
1
Sub-Inspector
(Staff Nurse)
175
Sub-Inspector
(Radiographer)
8
Assistant Sub
Inspector
(Pharmacist)
84
Assistant Sub Inspector
(Physiotherapist)
5
Assistant Sub Inspector
(Dental Technician)
4
Assistant
Sub Inspector
(Laboratory Technician)
64
Assistant
Sub Inspector/Electro
Cardiography Technician
1
Head Constable
(Physiotherapy Assistant/
Nursing Assistant/Medic)
88
Head Constable
(ANM/Midwife)
3
Head Constable
(Dialysis Technician)
8
Head
Constable
(Junior X-ray Assistant)
84
Head Constable
(Laboratory Assistant)
5
Head
Constable
(Electrician)
1
Head Constable
(Steward)
3
Constable
(Masalchi)
4
Constable
(Cook)
116
Constable
(Safai Karamchari)
121
Constable
(Dhobi/Washerman)
5
Constable
(W/C)
3
Constable
(Table Boy)
1
Head
Constable
(Veterinary)
3
Head
Constable
(Lab Technician)
1
Head Constable
(Radiographer)
1
Total 789

CRPF Recruitment 2020: Eligibility Criteria

Educational Qualification

(a) Inspector (Dietitian):

  • B.Sc (Home Science/ Home Economics) with Nutrition as subject or equivalent from a recognized university of central/state Government
  • Diploma in Dietetics from an institute recognized by State of Central Government or Master Degree in Home Science (Food & Nutrition) from any recognized university of Central / State Government.

(b) Sub Inspector (Staff Nurse):

  • 12th class pass from a recognized Board
  • Passed the three and half years course in diploma in General Nursing and Midwifery from a Recognized Board and University.
  • Registered as a nurse or nurse and mid-wife with Central Nursing Council or State Nursing Council.

(c) Sub Inspector (Radiographer):

  • Intermediate or 10+2 with Science as a subject or equivalent
  • Diploma or Certificate (2 years course) in Radio diagnosis from an institution of the Central or State Government or an institution recognized by the Central or State Government.

(d) Assistant Sub Inspector (Pharmacist) 

  • 12th class pass or equivalent from a recognized Board or University
  • Two years Diploma in Pharmacy from a recognized Institute
  • shall be registered as Pharmacist under the Pharmacy Act, 1948 (8 of 1948)

(e) Assistant Sub Inspector (Physiotherapist)

  • Intermediate or 10+2 with Science as a subject or equivalent from a recognized Board or University
  • Bachelor in Physiotherapy or 3 years Diploma in Physiotherapy from an institution recognized by All India Council Technical or any Central or State Government.

(f) Assistant Sub Inspector (Dental Technician):

  • Matriculation with science as a subject or equivalent from recognized Board or University.
  • Two years of dental hygienist course recognized by Dental Council of India.

(g) Assistant Sub Inspector (Laboratory Technician)

  • Matriculation with science as a subject or equivalent from recognized Board or University.
  • Diploma or certificate in Medical Laboratory Technology granted by an institution of the Central Govt. or State Govt or an Institution recognized by the Central Govt or State Govt.

(h) Assistant Sub Inspector/ Electro Cardiography Technician:

  • Matriculation with science as a subject or equivalent from recognized Board or University.
  • Certificate in Electro Cardio Graphy Technology from an institute recognized by All India Council.

(i) Head Constable (Physiotherapy Assistant/ Nursing Assistant/ Medic/ANM/Midwife/Dialysis Technician) 

  • 12th class pass
  • Two-year Diploma or certificate course

(j)Head Constable (Junior X-ray Assistant/Laboratory Assistant)

  • 10th pass and certificate

(k) Head Constable (Electrician and Steward):

  • Matriculation or equivalent from a recognized Board or University and Diploma

(l) Constable:

  •  Matriculation pass and relevant experience

(m) Head Constable (Veterinary)

  •  10+2 with Science (Physics, Chemistry, Biology) or equivalent from a recognised Board.
  • Degree or Diploma or certificate of minimum one-year duration related to veterinary therapeutic or livestock management

(n) Head Constable (Lab Technician):

  • 10+2 with Science (Physics, Chemistry, Biology) or equivalent from a recognised Board.
  • Two years Diploma or Certificate course in Veterinary Lab Technician with one year experience as a veterinary lab technician from Government Hospital or Government recognised hospital or Government Institutions.

(o) Head Constable (Radiographer)

  • 10+2 with Science (Physics, Chemistry, Biology) or equivalent from a recognised Board.Degree or Diploma Certificates programmes in veterinary radiography from a recognised Institution.

Age Limit

  • Sub-Inspector – 30 Years
  • Assistant Sub – Inspector – 20 to 25 Years
  • Head Constable – 18 to 25 Years
  • Head Constable (Junior X-ray Assistant/Laboratory Assistant/Electrician)- 20 to 25 Years
  • Head Constable (Steward)and Constable-18 to 23 Years

CRPF Recruitment 2020: Physical Standards Test (PST)

1. The PST for all the posts of CRPF Recruitment is given below. The measurement of Height and Chest will be common for all the posts in CRPF.

Criteria
For UR/EWS, SC & OBC
Male Female
Height 170 cm 157 cm
Chest 80 cm
the minimum expansion of 5 cm
Not Applicable

Relaxation in height to the Scheduled Tribes and hill peoples as follows for the following posts:

A. For the post of Insp/ Dietician, SI(Staff Nurse) / SI(Radiographer) / ASI (Pharmacist) /ASI(Physiotherapist)/ ASI (Dental Technician) / ASI (Lab. Tech) / ASI(ECG Technician)/ HC(Physiotherapy Assistant/ Nursing
Assistant/Medic)/ HC(ANM/Midwife)/HC(Dialysis Technician)/ HC (Jr. X-ray Assistant)/HC(Lab. Assist)/HC(Electrician)/HC (Steward)/HC (Veterinary)/ HC Radiographer(Veterinary)/ HC Lab Technician (Veterinary)

Criteria Category Male Female
Height Scheduled Tribes, ST 162.5 cm 150 cm
Garhwalis, Kumaon is,
Gorkhas, Dogras, Marathas and candidates belonging to the States of Arunachal
Pradesh, Manipur, Meghalaya, Mizoram, Nagaland, Sikkim, Tripura, Assam,
Himachal Pradesh, Kashmir Region under Union Territory of Jammu and Kashmir
and Leh and Ladakh Regions of Union Territory of Ladakh
165 cm 155 cm
Chest Scheduled Tribes, ST 76-81 cm Not
Applicable
Garhwalis, Kumaon is,
Gorkhas, Dogras, Marathas and candidates belonging to the States of Arunachal
Pradesh, Manipur, Meghalaya, Mizoram, Nagaland, Sikkim, Tripura, Assam,
Himachal Pradesh, Kashmir Region under Union Territory of Jammu and Kashmir
and Leh and Ladakh Regions.
78-83 cm Not
Applicable

B. For Constable Masalchi/Cook/Safai Karamchari/Washer Man/Table Boy/Water Carrier.

Criteria Category Male Female
Height Scheduled Tribes, ST 162.5 cm 150 cm
For the all Scheduled Tribes hailing from the North Eastern States
of Arunachal Pradesh, Manipur, Meghalaya, Mizoram, Nagaland, Sikkim &
Tripura and Left Wing Extremism affected districts will be
160 cm 147.5 cm
For Garhwalis, Kumaonis, Dogras, Marathas and candidates belonging
to the States of Assam, Himachal Pradesh and Jammu & Kashmir w
165 cm 155 cm
For the candidates hailing from North Eastern States of Arunachal Pradesh, Manipur, Meghalaya, Mizoram, Nagaland, Sikkim and Tripura
and candidates hailing from Gorkha Territorial Administration(GTA) comprising of
the three Sub- Division of Darjeeling “Mouzas” Sub-Division.
162.5cm 152.5cm
Chest Scheduled Tribes, ST 76-81 cm Not
Applicable
Garhwalis, Kumaonis, Gorkhas, Dogras, Marathas and candidates belonging to the States of Arunachal Pradesh, Manipur, Meghalaya, Mizoram, Nagaland, Sikkim, Tripura, Assam, Himachal Pradesh, Kashmir Region under Union Territory of Jammu and Kashmir and Leh and Ladakh Regions. 78-83 cm Not
Applicable
For the candidates hailing from the North Eastern States of
Arunachal Pradesh, Manipur, Meghalaya, Mizoram, Nagaland, Sikkim and Tripura and candidates hailing from Gorkha Territorial Administration(GTA) comprising of the three Sub- Division of Darjeeling district namely Darjeeling, Kalimpong and Kurseong and includes the following “Mouzas” Sub-Division
77-82 cm Not Applicable

CRPF Recruitment 2020: Physical Efficiency Test (PET)

The PET for different posts in CRPF has been mentioned here.

A.) For the post of Insp/ Dietician, SI(Staff Nurse) / SI(Radiographer) / ASI (Pharmacist) /ASI(Physiotherapist)/ ASI (Dental Technician) / ASI (Lab. Tech) / ASI(ECG Technician)/ HC(Physiotherapy Assistant/ Nursing Assistant/Medic)/ HC(ANM/Midwife)/HC(Dialysis Technician)/ HC (Jr. X-ray Assistant)/HC(Lab. Assistant)/HC(Electrician)/HC (Steward)/HC (Veterinary)/ HC Radiographer(Veterinary)/ HC Lab Technician (Veterinary).

CRPF  2020 PET
Test Male Female
Race 1-mile race in 7 Minutes 30 Seconds 800 Mtr. race in 6 Minutes
Long Jump 10 feet(3 chances) 6 feet (3 chances)
High Jump 3 feet (3 chances) 2.5 feet (3 chances)

B.) For Constable Masalchi/Cook/Safai Karamchari/Washer Man/Table Boy/Water Carrier

(i) Race for male candidates 1.6 Km (1mile) race in 10 minutes
(ii) Race for female candidates 1.6 Km(1mile) race in 12 minutes

CRPF Recruitment 2020: Application Fee

The application fee for CRPF Recruitment is to be paid Indian Postal Orders and Bank Drafts only. Candidates who have to pay application fee can pay through
Indian Postal Order or Bank Draft in favour
of DIGP, Group Centre,
CRPF, Bhopal payable at SBI-Bangrasia

  • Unreserved/EWS/OBC category
    Rs.200/- for Inspector and Sub Inspector Posts (Group B)
    Rs.100/ for other posts (Group C) as examination fee.
  • Candidates belonging to Scheduled Castes/Scheduled Tribes and female candidates are not required to pay any fee.

How To Appy For CRPF Recruitment 2020?

The application forms for the CRPF Recruitment is to be paid only through the offline mode.

  • The duly filled application form with photocopies of all relevant documents, 02 latest passport size
    photographs and envelopes mentioning correspondence address of the applicant with requisite stamps should be mailed/deposited.
  • The application will be rejected in case of non-receipt of photographs.
  • Name of the examination i.e. “Central Reserve Police Force Paramedical Staff Examination,
    2020” should be written on the top of the envelope before dispatching it to the address that is given below:
Address
“DIGP, Group Centre,
CRPF, Bhopal, Village-Bangrasia,
Taluk-Huzoor,

District-Bhopal,
M.P.-462045”.
Download Application Form PDF Click Here

The candidates should clearly mention the post for which he/she has applied for the post in the application form and send it on or before 31/08/2020.

Selection Process For CRPF Recruitment 2020

The candidates will be selected in the following procedures for the CRPF Recruitment 2020. There will be four stages of selection for all the posts of CRPF Recruitment 2020.

1. Stage I: This will comprise of the following two stages of recruitment

|| Physical Standard Test (PST) | Physical Efficiency Test (PET) ||

2. Stage II: The shortlisted candidates from stage I will have to appear for the written exam to be conducted in December 2020.

3. Stage III: Trade Test and Screening of Documents

It is mandatory to qualify in the written examination as well as in trade test separately. Any candidate declared not qualified in trade test will not be eligible for further recruitment process irrespective of his/her marks obtained in the written test. Trade test will be of 20 marks and of qualifying in nature.

4. Stage IV: Medical Examination

CRPF Recruitment 2020: Written Exam Pattern

The shortlisted candidates from Stage I of CRPF recruitment will be eligible to appear for the 2nd round, which is the written exam. The Written examination for CRPF 2020 will be of a total of 100 marks of 100 questions.

  • There will two parts of the Written Test: || Part A and Part B ||
  • The standard of written test will be equivalent to Graduate level except for the ranks of CT and HC.
  • The level of exam for CT and HC will be of Class X and XII respectively
  • There will be a minimum cut off percentage for qualifying the written examination for all the posts that have been given on this website further.
  • All the questions will be of Multiple Choice Type.
  • Questions will be set in bilingual i.e. Hindi and English.

CRPF Written Exam Pattern

Part Subjects/Topics No. of
questions
Marks
Part A General Intelligence and Reasoning 10 50
(Each Question
of 1 Mark)
General Awareness 10
Numerical aptitude 15
English or Hindi comprehension 15
Part B The concerned profession of the trade 50 50
(Each Question
of 1 Mark)
Total 100 100

Minimum Qualifying Marks For CRPF Recruitment For Written Test

The minimum qualifying marks for CRPF Written Test (Stage 2) is given below.

Minimum Qualifying Marks For Written Test

Post Category Qualifying Marks
Inspector, SI,
ASI & HC
Unreserved/EWS/Ex-servicemen 50% of total marks
SC/ST/OBC candidates 45% of the total marks
Constable Unreserved/EWS/Ex-servicemen 45% of the total marks
SC/ST/OBC candidates 40% of total marks

CRPF Recruitment: Syllabus

The syllabus for the written test i.e. Stage 2 of the CRPF Recruitment 2020 for 789 Vacancies is given below. The syllabus for the following topics is given below:

General Intelligence & Reasoning
General Awareness
Numerical Aptitude
Classification Static General Knowledge Simplification
Analogy India and Union Territories Interest
Coding-Decoding Current Affairs Averages
Paper Folding Method Sports Percentage
Matrix Books and Authors Ratio and Proportion
Word Formation Important Schemes Problem on Ages
Venn Diagram Portfolios Speed, Distance and Time
Direction and Distance People in the News Number System
Blood Relations History Mensuration
Series Geography Data Interpretation
Verbal reasoning Economics Time and Work
Non-Verbal Reasoning Awards and Honors Algebra
Science & Technology Trigonometry
Geometry

The candidates will be given a choice to opt for either English or Hindi Comprehension. The Syllabus for CRPF Recruitment for Hindi and English Comprehension is given below:

English Comprehension
Hindi Comprehension
Reading Comprehension व्याकरण
Cloze Test शब्दों का उपयोग
Spellings तत्सम एवं तदभव
Phrases and Idioms वाक्यांशों के लिए शब्द निर्माण
One word Substitution कारक
Sentence Correction लिंग
Error Spotting त्रुटि से सम्बंधित अनेकार्थी शब्द
Fill in the Blanks सन्धि
Active/Passive समास
Narrations शब्दावली (Vocabulary)
पर्यायवाची शब्द /समानार्थी शब्द

Written Exam Centre For CRPF Recruitment 2020

The candidates who will qualify the PET and PST will have to appear for the written test. The written test of CRPF recruitment will be conducted in the cities mentioned below.

1) New Delhi

2) Hyderabad

3) Guwahati

4) Jammu

5) Prayagraj

6) Ajmer

7) Nagpur

8) Muzaffarpur

9) Pallipuram

You may apply for the ongoing govt. jobs notification 2020:

  1. ITBP Constable Recruitment
  2. Jammu and Kashmir Bank PO and Banking Assistant: 1850 Vacancies
  3. IBPS RRB Recruitment

www.crpf.nic.in Recruitment 2020: FAQs

Q. How can I apply for CRPF Head Constable Recruitment 2020?

Ans. You can apply for CRPF Head Constable and other posts by applying Offline through the address that is given above of this site.

Q. How many new vacancies for CRPF Recruitment has been notified?

Ans. There are a total of 789 New CRPF Vacancies that has been notified for CRPF 2020 Recruitment.

Q. What is the selection procedure for CRPF Recruitment 2020?

Ans. The candidates will be selected through a Physical Standard Test (PST), Physical Efficiency Test (PET), Written Exam, Trade Test and Screening of Documents, followed by a medical exam.

Q. What is the date to apply for CRPF Recruitment?

Ans. You can apply from 20th July to 31st August for CRPF Recruitment.

Q. What is the date for the Written Examination for CRPF Recruitment for all the posts?

Ans. The written examination for CRPF Recruitment 2020 will be announced after PET exam.

To clear the UPSC CSE 2021 exam, aspirants must be very strong in their fundamentals along with the current affairs. Adda247 has taken an important step to help all CSE aspirants by providing them daily quizzes on App. Now aspirants will get free quizzes to practice along with analysis of The Hindu, PIB, etc.

1. In which of the following work the first definite mention of Bharata as a region is found?
(a) Herodotus
(b) Panini
(c) Hieun-Tsang
(d) Patanjali

To know about the Radhakrishnan Commission: Click Here
2. Consider the following statements regarding the National Green Tribunal (NGT).
1. On 18 October, 2010, it was established under the National Green Tribunal Act 2010.
2. NGT is mandated to make disposal of applications or appeals finally within 3 months of the filing of the same.
3. The Tribunal is not bound by the procedure laid down under the Code of Civil Procedure, 1908, but shall be guided by principles of natural justice.
Which of the following statement(s) given above is/are correct?
(a) 1 and 2
(b) 2 and 3
(c) 1 and 3
(d) 1, 2 and 3

UPSC 2021 Online Coaching Classes | Bilingual GS Foundation Batch
3. Which of the following is/are the functions of Asia-Pacific Economic Cooperation (APEC)?
1. APEC projects provide digital skills training for rural communities and help indigenous women export their products abroad.
2. Recognizing the impacts of climate change, APEC members also implement initiatives to increase energy efficiency and promote sustainable management of forest and marine resources.
3. The forum adapts to allow members to deal with important new challenges including disaster resilience, planning for pandemics, and addressing terrorism.
Choose the correct answer
(a) 1, 2 and 3
(b) 1 and 2
(c) 2 and 3
(d) 1 and 3

IAS Prelims Mock-Test 2020 – Set 59, 20 November
4. With which of the following religious practices in India does the “Sthanakvasi” sect belongs?
(a) Vaishnavism
(b) Buddhism
(c) Shaivism
(d) Jainism
5. Which of the following are the key objectives of MGNREGS (Mahatma Gandhi National Rural Employment Guarantee Scheme)?
1. Creation of durable assets in rural areas such as wells, ponds, roads and canals.
2. Generation of paid rural employment of not less than 100 days for each worker who volunteers for unskilled labour.
3. Reduce urban migration from rural areas and to create rural infrastructure by using untapped rural labour.
Choose the correct answer
(a) 1 and 2
(b) 2 and 3
(c) 1 and 3
(d) 1, 2 and 3

IAS Prelims Mock-Test 2020 – Set 58, 19 November
6. With reference to the Indian Constitution, consider the following statements.
1. In the Ninth Schedule of the Constitution of India, the Parliament of India can place a particular law.
2. In the Ninth Schedule, the validity of a law placed cannot be examined by any court and no judgment can be made on it.
Which of the following statement(s) given above is/are correct?
(a) Only 1
(b) Only 2
(c) Both 1 and 2
(d) Neither 1 nor 2

What are the Powers of the President?: Click Here to know about in detail.
7. Which state government has decided to set up a ‘Gau Cabinet’?
(a) Uttar Pradesh
(b) Madhya Pradesh
(c) Rajasthan
(d) Maharashtra
8. Which of the following statement(s) is/are correct about Guillain Barre Syndrome (GBS)?
1. It is a very rare autoimmune disorder and is caused by bacteria or viral infection.
2. The syndrome’s first symptoms are a tingling or itching sensation in the skin, followed by muscle weakness, pain and numbness.
Choose the correct answer
(a) Only 1
(b) Only 2
(c) Both 1 and 2
(d) Neither 1 nor 2

IAS Prelims Mock-Test 2020 – Set 57, 18 November
9. Which of the following statement(s) is/are correct about the election of the President of India?
1. From State to State, the value of the vote of each MLA varies.
2. The value of the vote of MPs of the Lok Sabha is more than the value of the vote of MPs of the Rajya Sabha.
Choose the correct answer
(a) Only 1
(b) Only 2
(c) Both 1 and 2
(d) Neither 1 nor 2

IAS Prelims Mock-Test 2020 – Set 55, 11 November
10. Consider the following statements regarding Cord Blood.
1. Cord blood is the blood that remains in the umbilical cord and placenta post-delivery.
2. It contains special cells called hematopoietic stem cells that can be used to treat some types of diseases.
Which of the following statement(s) given above is/are correct?
(a) Only 1
(b) Only 2
(c) Both 1 and 2
(d) Neither 1 nor 2
Ans: 1(b), 2(c), 3(a), 4(d), 5(d), 6(a), 7(b), 8(c), 9(c), 10(c)

Daily Gist of ‘The Hindu’, ‘PIB’, ‘Indian Express’ and Other Newspapers: 21 November, 2020

Lear about Fossils National Park: Click Here

Indian Air Force CASB Airmen Admit Card 2020: The Indian Air Force (IAF) has released the Phase 2 admit card for the airmen posts on the official websites @airmenselection.cdac.in. The Phase 2 exam is going to take place in January 2021 at various centers all over the country. Candidates can download the phase 2 admit card from the link given below and make arrangements for the exam day and start their revision for the exam.

Indian Air Force CASB Airmen Admit Card

The IAF Airmen Phase 2 Exam is now going to take place from 11th to 19th January 2021. The Exam was to take place in the last week of April but it could not be done due to the nationwide lockdown. Download the Airmen phase 2 admit card from the link given below.

IAF Airmen Admit Card Important Dates

EVENTS DATE
Admit Card 30th November 2020
IAF Airmen Phase 2 Exam Date 11 to 19 January 2021

Indian Air Force Airmen Admit Card 2020

The online application was invited to recruit male candidates. Now, IAF has released the admit card for the candidates to take the phase 2 exam, who had cleared the phase 1 exam. The candidates will be shortlisted for the final appointment on the basis of their performance in the Online Written Test, Physical Fitness Test, and Medical Fitness Test. Given below are the steps to download the admit card for the written test.

Steps To Download Air Force Airmen Admit Card For 1/20

  • Click on the link that is given below.
  • You will be directed to a new page.
  • Enter your Email Id
  • Enter your Password.
  • Finally, enter the captcha code.
  • Click on the Sign In button.
  • Download Air Force Group X, Y Admit Card 2020 and take a print out of the admit card.

IAF Group X, Y Syllabus 2020: Click Here

Link To Download Indian Air Force Airmen Admit Card

Click on the link that is given below to download your admit card. The link is active now.

Documents To Carry For Air Force Airmen Exam

  • A Copy of Admit Card.
  • Original Copy of a valid ID Proof.
  • Passport Size Photographs
  • Blue/Black Ball Point Pen

For More Updates On the release of Admit Card, Results, Job Updates Click Below.

UPSC CDS I Exam 2021: Union Public Service Commission has released a notification regarding the CDS Examination (I) to fill 345 vacancies in the defence department. This exam will be conducted for entry of the eligible candidates to various courses which are going to be commenced in the year 2022. The interested candidates should apply for the written examination which has been scheduled for 07th February 2021. The online registration window will be active from 28th October 2020 to 17th November 2020. For the sake of candidates, we have provided complete detail about UPSC CDS I Exam 2021 here in this article, read it completely, and stay tuned with us for every latest update.

The Combined Defence Services Examination (I), 2021 will be conducted for admission to the following Courses:

  • Indian Military Academy, Dehradun – Course commencing in January 2022  [including 13 vacancies reserved for NCC `C’ Certificate (Army Wing) holders]
  • Indian Naval Academy, Ezhimala – Course commencing in January 2022 Executive (General Service)/Hydro [including 06 vacancies for NCC ‘C’ Certificate (Naval Wing through NCC Special entry ) holders ].
  • Air Force Academy, Hyderabad – (Pre-Flying) Training Course commencing in January 2022 [including 03 vacancies are reserved for NCC `C’ Certificate (Air Wing) holders through NCC Spl. Entry]
  • Officers’ Training Academy, Chennai (Madras)- Course commencing in April 2022
  • Officers Training Academy, Chennai (Madras)- Course commencing in April 2022.

UPSC CDS I Exam 2021: Highlights

UPSC CDS-I Exam 2021

Organization Union Public Service Commission
Exam Name Combined Defence Service Examination (I) 2021
Vacancies 345
Selection process Written Exam- Personality Test
Mode of Application Online
Online Registration 28 October 2020- 17 November 2020
Exam Date 07 February 2021
Job Location All Over India
Official Website upsc.gov.in

UPSC CDS 1 2021 Important Dates

Events Dates
Start Date of Online Registration 28th October 2020
Last Date to Apply 17th November 2020
Admit Card January 2021
Exam Date 07th February 2021
UPSC CDS-1 Result Not Yet Announced
Personality Test Not Yet Announced
Final Result Not Yet Announced

UPSC CDS I 2021 Vacancies

A total of 345 vacancies has been announced by the authority, which has been detailed course wise in the below table.

Name of the academy Number of Vacancies
Indian Military Academy, Dehradun 100
Indian Naval Academy, Ezhimala 26
Air Force Academy, Hyderabad 32
Officers’ Training Academy, Chennai (Madras) SSC Men 170
Officers Training Academy, Chennai SSC Women 17
Total Vacancies 345

UPSC CDS 1 Eligibility Criteria 2021

The Eligibility Criteria set by the authority for UPSC CDS 1 Recruitment 2021 are as follows:

Age Limit, Sex, and Marital Status

Check Age Limit, Sex, and Marital Status For UPSC CDS I Recruitment 2021:

  • Indian Military Academy: Unmarried male candidates born not earlier than 2nd January 1998 and not later than 1st January 2003 only are eligible.
  • Indian Naval Academy: Unmarried male candidates born not earlier than 2nd January 1998 and not later than 1st January 2003 only are eligible.
  • Officers Training Academy (SSC Course for men): Unmarried male candidates born not earlier than 2nd January 1997 and not later than 1st January 2003 only are eligible.
  • Officers Training Academy (SSC Women Non-Technical Course): Unmarried women, issueless widows who have not remarried, and issueless divorcees (in possession of divorce documents) who have not remarried are eligible. They should have been born not earlier than 2nd January 1997 and not later than 1st January 2003.
  • Air Force Academy: 20 to 24 years as of 1st January 2022 i.e. born not earlier than 2nd January 1998 and not later than 1st January 2002. (Upper age limit for candidates holding valid and 7 current Commercial Pilot Licence issued by DGCA (India) is relaxable up to 26 years. i.e. born not earlier than 2nd January 1996 and not later than 1st January 2002 only are eligible.

Education Qualification

  • For I.M.A. and Officers’ Training Academy, Chennai- Degree of a recognized University or equivalent.
  • For Indian Naval Academy- Degree in Engineering from a recognized University/Institution.
  • For Air Force Academy- Degree of a recognized University (with Physics and Mathematics at 10+2 level) or Bachelor of Engineering.

Graduates with the first choice as Army/Navy/Air Force are to submit proof of Graduation/provisional certificates on the date of commencement of the SSB Interview at the SSB.

UPSC CDS 1 Application form 2021

The UPSC CDS 1 Application form 2021 link is available below as it is released officially. The online registration is active from 28th October 2020 to 17th November 2020.

Documents Required for UPSC CDS 1 Application Form 2021:

  • Matriculation Certificate/Marksheet
  • Age Proof/Birth Certificate
  • Education Certificate.
  • Caste Certificate
  • Challan/Credit Certificate/E Challan
  • Photograph
  • Signature

Steps for submitting UPSC CDS 1 2021 Online Application Form:

  1. Click the above link for the UPSC CDS I Online Application Form.
  2. As the new tab opens, click the option, “Click here for Part I registration”. and on the next page, Check for the declaration at the bottom of the page, “Yes, I Agree”.
  3. Fill the personal details carefully from the documents
  4. Finally, Agree for declaration and Submit Part I of UPSC CDS I Online Application Form.
  5. Go to Part II of the form and make Payment details (except for fee exempted candidates), selection of examination center, uploading of Photograph, Signature, Photo Identity Card Document and Declaration.
  6. Verify all the credentials and then click Submit, download your application form for future use.

Application Fee

Candidates (excepting Female/SC/ST candidates who are exempted from payment of fee) are required to pay a fee of Rs. 200/- (Rupees Two Hundred Only) either by depositing the money in any Branch of SBI by cash, or by using net banking facility of SBI or by using Visa/Master/Rupay Credit/Debit Card.

Also Check  UPSC Calendar 2021 for more UPSC exams and notifications. 

UPSC CDS 1 Exam Pattern 2021

Exam Subject Duration Marks
Indian Military Academy, Indian Naval Academy and Air Force Academy Written Examination English 2 hours 100
General Knowledge 2 hours 100
Elementary Mathematics 2 hours 100
Officers’ Training Academy Written Examination English 2 hours 100
General Knowledge 2 hours 100
Intelligence and Personality Test Face-to-Face Interview 6-7 Days Qualifying

The candidates should note that there will be Negative Marking for every wrong answer in the Objective Type Question Papers.

UPSC CDS 1 Syllabus 2021

To prepare with the syllabus is the foremost practice any candidate should have when he/she begins with their preparation for any government exam. To ace the competitive exam with good scores, the candidates should be aware of the updated exam syllabus. Check the complete and updated UPSC CDS 1 Syllabus 2021 here.

UPSC CDS 1 Exam Centre 2021

As per the notification released, the UPSC CDS-1 Examination 2021 will be held at the following Centres :

  • Agartala
  • Ahemdabad
  • Aizawl
  • Bengaluru
  • Bareily
  • Bhopal
  • Chandigarh
  • Chennai
  • Cuttack
  • Dehradun
  • Dharwad
  • Dispur
  • Gangtok
  • Hyderabad
  • Imphal
  • Itanagar
  • Jaipur
  • Jammu
  • Jorhat
  • Kochi
  • Kohima
  • Kolkata
  • Lucknow
  • Madurai
  • Mumbai
  • Nagpur
  • Panaji (Goa)
  • Patna
  • Port Blair
  • Prayagraj (Allahabad),
  • Raipur
  • Ranchi
  • Sambalpur
  • Shillong
  • Shimla
  • Srinagar
  • Thiruvananthapuram
  • Tirupati
  • Udaipur
  • Vishakapatnam

Also Check:

UPSC CDS II Recruitment: FAQ’s

Q. What are the dates to apply for UPSC CDS I Recruitment 2021?

Ans. The candidates can apply for UPSC CDS I Recruitment 2021 from 28th October 2020 to 17th November 2020 (before 6 PM).

Q. What is the exam date for UPSC CDS I 2021?

Ans. The UPSC CDS-1 Exam has been scheduled for 07th February 2021.

Q. What are the posts for which UPSC CDS I Recruitment 2021 is notified?

Ans. UPSC CDS 1 notification is released to recruit officers in Indian Defence for IMA, INA, OTA, and AFA.

Q. How many vacancies are released for UPSC CDS I Recruitment 2021?

Ans. There are total of 345 vacancies in UPSC CDS I Recruitment 2021.

Q. What is the application fee of UPSC CDS I recruitment 2021?

Ans. The application fee for UPSC CDS I Recruitment is Rs. 200/-. for General/ OBC. The women/ SC/ ST are exempted from fee payment.

Q. How can I apply for UPSC CDS I Recruitment 2021?

Ans. One can apply by using the application link in the article or from the official website of UPSC.

 

To clear the UPSC CSE 2021 exam, aspirants must be very strong in their fundamentals along with the current affairs. Adda247 has taken an important step to help all CSE aspirants by providing them daily quizzes on App. Now aspirants will get free quizzes to practice along with analysis of The Hindu, PIB, etc.

1. Thottavariyam, Panchavariyam, Ponvariyam and Erivaryam in ancient India were:
(a) Titles of different functions of village administration.
(b) Land Revenue officers
(c) During ancient times, names of different varnas.
(d) Military officer’s titles
2. Which of the following country recently hosted the first-ever Ministerial Meeting of the G-20 Anti-Corruption Working Group (ACWG)?
(a) Turkey
(b)The Republic of Korea
(c) India
(d) Saudi Arabia

UPSC 2021 Online Coaching Classes | Bilingual GS Foundation Batch
3. Consider the following statements regarding the Monoclonal Antibodies.
1. Monoclonal antibodies (mAbs) are produced by clones derived from a single parent cell.
2. They are made by cloning a unique white blood cell.
3. mAbs have monovalent affinity, it binds only to the same epitope.
Which of the following statements given above are correct?
(a) 1 and 3
(b) 1 and 2
(c) 2 and 3
(d) 1, 2 and 3
4. Which of the following is/are the other names of Himalayan brown bears?
1. Himalayan red bear
2. Isabelline bear
3. Dzu-Teh
Choose the correct option
(a) Only 1
(b) Both 1 and 3
(c) 1 and 2
(d) 1, 2 and 3

IAS Prelims Mock-Test 2020 – Set 44, 26 October
5. Residuary powers in the federation established by the Government of India Act 1935 were given to the:
(a) Provincial Legislature
(b) Federal Legislature
(c) Governor-General
(d) Provincial Executives
6. Consider the statements regarding Ropeway Project.
1. Recently, it was launched by the PM Narendra Modi on Mount Girnar in Junagadh city.
2. It is being touted as the longest temple ropeway in Asia.
3. It has been developed by the Usha Breco Limited.
Which of the following statement(s) given above is/are correct?
(a) 1 and 2
(b) Only 1
(c) 1 and 3
(d) 1, 2 and 3

IAS Prelims Mock-Test 2020 – Set 43, 23 October
7. Which of the following statement(s) is/are correct about Independent External Monitors (IEMs)?
1. IEM reviews independently and objectively, whether and to what extent parties have complied with their obligations under the pact.
2. They may submit a report to the chief executive of the organisation concerned or directly to the CVO and the CVC if they find serious irregularities attracting the Prevention of Corruption Act provisions.
Choose the correct option
(a) Only 1
(b) Only 2
(c) Both 1 and 2
(d) Neither 1 nor 2
8. In context to colonial rule in India, who introduced the Sunset Law?
(a) Warren Hastings
(b) Arthur Wellesley
(c) William Jones
(d) Charles Cornwallis

IAS Prelims Mock-Test 2020 – Set 42, 22 October
9. Name the National Park that lies completely in the temperate alpine zone?
(a) Vatnajokull National Park
(b) Namdapha National Park
(c) Valley of Flowers National Park
(d) Manuel Antonio National Park
10. Consider the following statements regarding the Gyan Circle Ventures?
1. They are Technology Business Incubators (TBI).
2. Funded by the Ministry of Information Technology (MeitY).
3. Led by the Indian Institute of Information Technology, Sri City (Chittoor), Andhra Pradesh.
Which of the following statement(s) is/are correct?
(a) Only 2
(b) 2 and 3
(c) 1, 2 and 3
(d) 1 and 3
Ans: 1(a), 2(d), 3(d), 4(d), 5(c), 6(d), 7(c), 8(d), 9(c), 10(c)

Daily Gist of ‘The Hindu’, ‘PIB’, ‘Indian Express’ and Other Newspapers: 27 October, 2020

UPSC 2020 Civil Services Main Examination: How to fill Detailed Application Form (DAF)?

UPSC Prelims Syllabus 2021: General Studies and CSAT for CSE

Daily news will speed up the preparation for the Civil Services Examination and it also plays a crucial role to grasp the current affairs topic comprehensively. Here we have covered most of the topics related to various categories including National, International, Sports, Science and Technology, and so on.

1. Golden Jubilee Building

– Union Education Minister Shri Ramesh Pokhriyal ‘Nishank’ virtually inaugurated the newly constructed Golden Jubilee Building of NIT Rourkela (Odisha).

– The Golden Jubilee Building was planned to commemorate the completion of fifty years of existence of the Institute.

– The Minister said that NIT Rourkela is a premier institution of our country and has been producing best brains for the country. The building is a symbol of its prestige.

– He also said that institutions like NIT Rourkela will play very important role in the implementation of the NEP.

– Shri Pokhriyal informed that this building has been constructed at an approximate cost of Rs. 95 crores and is entirely funded by the Ministry of Education, Govt. of India.

– He further stated that it is now the tallest building of Rourkela, Odisha. The building spans across 7000 sqm and is located centrally, at an impartial distance from every department. Structurally, the building consists of a block with seven floors and a tower block of 14 floors.

UPSC 2021 Online Coaching Classes | Bilingual GS Foundation Batch

2. Framework for ‘Regulatory Sandbox’ to tap into innovative FinTech solutions

The International Financial Services Centres Authority (IFSCA), with an objective to develop a world-class FinTech hub at the IFSC located at GIFT City in Gandhinagar, Gujarat, India.

– It endeavours to encourage the promotion of financial technologies (‘FinTech’) initiatives in financial products and financial services across the spectrum of banking, insurance, securities and fund management.

– IFSCA has introduced a framework for “Regulatory Sandbox”.

– Under this Sandbox framework, entities operating in the capital market, banking, insurance and financial services space shall be granted certain facilities and flexibilities to experiment with innovative FinTech solutions in a live environment with a limited set of real customers for a limited time frame.

– These features shall be fortified with necessary safeguards for investor protection and risk mitigation. The Regulatory Sandbox shall operate within the IFSC located at GIFT City.

– All entities (regulated as well as unregulated) operating in the capital market, banking, insurance and pension sectors as well as individuals and startups from India and FATF compliant jurisdictions, shall be eligible for participation in the Regulatory Sandbox.

– IFSCA shall assess the applications and extend suitable regulatory relaxations to commence limited purpose testing in the Sandbox.

Daily Gist of ‘The Hindu’, ‘PIB’, ‘Indian Express’ and Other Newspapers: 17 October, 2020

3. 8th Convocation of IIT Indore

– Union Education Minister Shri Ramesh Pokhriyal ‘Nishank’ virtually attends 8th Convocation of IIT Indore.

– The Minister also inaugurated the five buildings of Kendriya Vidyalaya, Computer and Information Technology Center, Central Workshop, Abhinandan Bhavan and Takshshila Lecture Hall Complex.

– The Chairman, Board of Governors, Professor Deepak B. Phatak presided over the ceremony and Chairman, Senate Prof. Neelesh Kumar Jain awarded the degrees.

– The Minister informed that IIT Indore is doing good work in the field of research with 2740 research papers and 35 books and 175 chapters written by its teachers.  It has the highest citation index per faculty on second and third-generation IIT institutions.

–  The institute has filed 61 patents and one of its patents has also been approved.

– The Minister expressed his happiness that the institute for securing 10th position in the NIRF rankings of the year 2020, 55th rank in Asian University Rankings -2020 and 64th rank in Young University Rankings by Times Higher Education.

Daily Gist of ‘The Hindu’, ‘PIB’, ‘Indian Express’ and Other Newspapers: 16 October, 2020

4. Country’s first multi-modal logistic park

– Union Minister for Road Transport and Highways Shri Nitin Gadkari will virtually lay the foundation stone for the first-ever multi-modal logistic park in Assam.

– The Rs 693.97 crore park will provide direct connectivity to air, road, rail and waterways to the people. It will be developed under the ambitious BharatmalaPariyojana of the Government of India.

5. Frontier Technologies Cloud Innovation Center

– NITI Aayog announced the establishment of a Frontier Technologies Cloud Innovation Center (CIC) with Amazon Web Services (AWS)- the first of its kind in India.

– First Amazon Web Services Cloud Innovation Center in India. It will Spur Innovation in Agriculture, Healthcare, Education, Infrastructure & Governance.

– This CIC is part of the AWS CIC Global Program, which provides an opportunity for government agencies, non-profits, and educational institutions, to come together on pressing challenges, apply design thinking, test new ideas, and access the technology expertise of AWS.

Daily Gist of ‘The Hindu’, ‘PIB’, ‘Indian Express’ and Other Newspapers: 15 October, 2020

6. Israel and Bahrain Diplomatic Ties

– A joint communique has been signed by the Bahrain and Israel to establish diplomatic, peaceful and friendly relations, as well as a number of memorandums of understanding in areas of mutual benefit.

– There is a history of open politics and civil society movements in Bahrain, although rights have been curtailed in the past decade.

– The decision to normalise ties comes from the belief in the values of tolerance in a region whose people have suffered from wars and conflicts.

– The United Arab Emirates and Bahrain became only the third and fourth Arab states to agree to normalise ties with Israel which is followed by Israel’s 1979 peace deal with Egypt and a 1994 pact with Jordan.

– As per the deal, Israel would suspend its plans to annex large parts of the occupied West Bank.

– Between Israel and Jordan, the West Bank is sandwiched.

– Ramallah is one of its major cities and also the de facto administrative capital of Palestine.

– In the Six-day Arab-Israeli war, 1967, Israel took control of it and has established settlements there in over the years.

– In 2020, this is the second deal after the Israel-UAE Peace Deal brokered by the USA.

IAS Prelims Mock-Test 2020 – Set 39, 19 October

UPSC Prelims Syllabus 2021: General Studies and CSAT for CSE

To clear the UPSC CSE 2021 exam, aspirants must be very strong in their fundamentals along with the current affairs. Adda247 has taken an important step to help all CSE aspirants by providing them daily quizzes on App. Now aspirants will get free quizzes to practice along with analysis of The Hindu, PIB, etc.

1. Which of the following statement(s)is/are correct?
1. Article 148 provides for an independent office of the CAG. It is the supreme audit institution of India.
2. Articles 149-151 provides Duties & Powers, Form of Accounts of the Union and the States and Audit Reports.
3. Article 279 provides a calculation of net proceeds, etc.
4. Sixth Schedule mentions about the administration of Tribal Areas in the States of Assam, Meghalaya, Tripura and Mizoram.
Choose the correct option
(a) 1, 2 and 4
(b) 2, 3 and 4
(c) Only 1 and 4
(d) 1, 2, 3 and 4

UPSC 2021 Online Coaching Classes | Bilingual GS Foundation Batch
2. Which Indian city Kamal-ud-din, Abd-ur-Razzaq ibn Ishaq Samarqandi, a Persian Islamic Scholar, visited during the early 1440s?
(a) Calicut
(b) Surat
(c) Chennai
(d) Madurai
3. In the context of Medieval India, Manigramam and Nanadesi were:
(a) Temples
(b) Guilds
(c) Kingdoms
(d) Villages

IAS Prelims Mock-Test 2020 – Set 37, 16 October
4. Which of the following is/are not the Directive Principles of State Policy?
1. Equal pay for equal work for men and women
2. Promote equal justice and free legal aid to the poor
3. Right to public assistance
4. Freedom of association
Choose the correct option
(a) 2 and 3
(b) 1 and 4
(c) 1 and 3
(d) Only 4
5. Consider the following statements regarding In Vitro Fertilisation (IVF).
1. It is one of the more widely known types of Assisted Reproductive Technology (ART).
2. In vitro comes from the Latin word ‘in glass.
Which of the following statement(s) given above is/are correct?
(a) Only 1
(b) Only 2
(c) Both 1 and 2
(d) Neither 1 nor 2

IAS Prelims Mock-Test 2020 – Set 36, 15 October
6. Which of the following statements are correct regarding Goods and Service Tax (GST)?
1. It was introduced through the 101st Constitution Amendment Act, 2017.
2. It is essentially a consumption tax and is levied at the final consumption point.
3. It has a 4-tier tax structure for all goods and services under the slabs- 5%, 12%, 18% and 28%.
Choose the correct option
(a) 1 and 2
(b) 1 and 3
(c) 2 and 3
(d) 1, 2 and 3

IAS Prelims Mock-Test 2020 – Set 35, 14 October
7. Which of the following is/are the subspecies of Asian Elephant?
(a) The Indian
(b) Sumatran
(c) Sri Lankan
(d) All the above
8. Consider the following statements regarding Geneva Conventions.
1. The first Geneva Convention protects wounded and sick soldiers on land during the war.
2. The second Geneva Convention protects wounded, sick and shipwrecked military personnel at sea during the war.
3. The third Geneva Convention applies to prisoners of war.
4. The fourth Geneva Convention affords protection to civilians, including in occupied territory.
Which of the following statements given above are correct?
(a) 1, 3 and 4
(b) 1,2 and 3
(c) 1 and 3
(d) 1, 2, 3 and 4

IAS Prelims Mock-Test 2020 – Set 34, 12 October
9. Recently which variety of wheat has doubled the crop yield for farmers in Karanjkhop, a village in Maharashtra?
(a) MACP 6492
(b) MACS 6478
(c) MACS 4028
(d) MACI 4286
10. Name the characteristic climate of the Tropical Savannah Region?
(a) Rainfall in winter only
(b) A definite dry and wet season
(c) Rainfall throughout the year
(d) An extremely short dry season
Ans: 1(d), 2(a), 3(b), 4(d), 5(c), 6(c), 7(d), 8(d), 9(b), 10(b)

Daily Gist of ‘The Hindu’, ‘PIB’, ‘Indian Express’ and Other Newspapers: 17 October, 2020

UPSC Prelims Syllabus 2021: General Studies and CSAT for CSE

Daily news will speed up the preparation for the Civil Services Examination and it also plays a crucial role to grasp the current affairs topic comprehensively. Here we have covered most of the topics related to various categories including National, International, Sports, Science and Technology, and so on.

1. The SVAMITVA Scheme
– Prime Minister Narendra Modi will launch the physical distribution of Property Cards under the SVAMITVA Scheme on 11th October through video conferencing.
– The launch will enable around one lakh property holders to download their Property Cards through the SMS link delivered on their mobile phones.
– It would be followed by physical distribution of the Property Cards by the respective State governments.
– These beneficiaries are from 763 villages across six States including 346 from Uttar Pradesh, 221 from Haryana, 100 from Maharashtra, 44 from Madhya Pradesh, 50 from Uttarakhand and 2 from Karnataka.
– Within one day, beneficiaries from all these states except Maharashtra will receive the physical copies of the Property Cards.

About SVAMITVA

– SVAMITVA is a Central Sector Scheme of the Ministry of Panchayati Raj. It was launched by the Prime Minister on National Panchayati Raj Day (24th April 2020).
– The purpose of the scheme is to provide the ‘record of rights’ to village household owners in rural areas and issue Property Cards.

2. New Aqueous Suspension formulation technology

The institute of Pesticide Formulation Technology (IPFT) under the Department of Chemicals and Petrochemicals, Ministry of Chemicals and Fertilizers in collaboration with ICAR- National Research Center on Seed Spices (NRCSS), Ajmer, Rajasthan.

https://www.adda247.com/jobs/ias-prelims-mock-test-2020-set-33-8-october
– It has successfully developed new Aqueous Suspension formulation technology of bio pesticide based on entomo-pathogenic fungus Verticillium lecanii.
– It controls several insects in seed spice crops like fenugreek, cumin, and coriander. T
– The formulation has good shelf life, safe to user & environment.
– It may be effectively used for controlling different agricultural insects especially in seed spice crops.

https://www.adda247.com/jobs/list-of-2020-nobel-prize-winners
3. Indigenous variety of ‘Calcium Nitrate’ & Boronated Calcium Nitrate;

UPSC 2021 Online Coaching Classes | Bilingual GS Foundation Batch
– Union Minister of State for Chemicals & Fertilizers and MoS for Shipping Mansukh Mandaviya launched indigenous variety of Calcium Nitrate’ & Boronated Calcium Nitrate manufactured by Gujrat State Fertilizers and Chemicals -GSFC India Ltd through video Conference.

– For the first time in India, Calcium Nitrate’ & & Boronated Calcium Nitrate is being manufactured. Till now, it was imported from other countries.- GSFC launched these two products in the retail market for the first time from Solan in Himachal Pradesh and Bhavnagar in Gujarat.

– Calcium nitrate is used as a water-soluble fertilizer in agriculture and is also used in wastewater treatment. It is also used to increase the strength of cement concrete.

https://www.adda247.com/jobs/daily-gist-of-the-hindu-pib-indian-express-and-other-newspapers-8-october-2020
4. 180th Year of Establishment of Postal Services in Goa

– On the occasion of World Post Day, Goa Postal Division released a Special cover & Special cancellation on “180th Year of Establishment of Postal Services in Goa”, Permanent Pictorial Cancellation on “Basilica of Bom Jesus” and Maximum Card (1st Day Issue) on “Basilica of Bom Jesus” in the hands of Chief Guest, Dr. N. Vinodkumar, Postmaster General, Goa Region, Panaji on 09th October 2020.

– Dr. Sudhir G Jakhere, Sr Supdt. of Post offices, Goa Division, Dr. M. R. Ramesh Kumar, President and Shri. Aslesh Kamat, Secretary, Goa Philatelic and Numismatic Society [GPNS] Goa and Postal Officials were present for the Function held at Tapal Bhavan, Panaji.

– The Special cover and Special cancellation on “180th Year of Establishment of Postal Services in Goa” will be available for sale at Panaji Head Post Office w.e.f. 09.10.2020.

– This Special Cancellation will be available in Copper Cancellation. The sale prize of the Special cover is Rs.30/ each.

– The Permanent Pictorial Cancellation on “Basilica of Bom Jesus” will be provided at Velha Goa Post Office on all articles posted/booked w.e.f. 09.10.2020.

– The Maximum Card (1 st Day Issue) on “Basilica of Bom Jesus” will be available for sale at Panaji Head Post Office w.e.f. 09.10.2020. It consist set of 06 Pictures of Church in a Maximum card for sale price at Rs.180/- each.

5. Goa: Har Ghar Jal State

– Goa becomes first  Har Ghar Jal  State across the country by providing tap water connection to every rural household as it successfully provides 100% Functional Household Tap Connections (FHTCs) in the rural areas covering 2.30 lakh rural households.

– Harnessing the immense benefits of efficiently utilizing the Jal Jeevan Mission (JJM) which aims to improve the quality of life and bring ease- of-living; to rural communities.

Daily news will speed up the preparation for the Civil Services Examination and it also plays a crucial role to grasp the current affairs topic comprehensively. Here we have covered most of the topics related to various categories including National, International, Sports, Science and Technology, and so on.

1. Brand & Logo for Cotton

– Smt. Smriti Zubin Irani, Union Minister of Textiles and Women & Child Development launched the 1st ever Brand & Logo for Indian Cotton on 2nd World Cotton Day on 7th October, 2020 through Video Conferencing.

– India gets its first-ever Brand & Logo for its Cotton on 2nd World Cotton Day.

– Now India’s premium Cotton would be known as ‘Kasturi Cotton’ in the world cotton trade.

– The Kasturi Cotton brand will represent Whiteness, Brightness, Softness, Purity, Luster, Uniqueness and Indianness.

– India is the 2nd largest cotton producer and the largest consumer of cotton in the world.

– India produces about 6 million tons of cotton every year which is about 23% of the world cotton.

– India produces about 51% of the total organic cotton production of the world, which demonstrates India’s effort towards sustainability.

– Cotton Corporation of India (CCI) has opened 430 procurement centres in all cotton-growing states and payments are being made digitally to farmers’ account within 72 hours.

– Further, leveraging the technology, a mobile app, “Cott-Ally” has been developed by CCI for providing latest news regarding weather condition, Crop situation and best farm practices.

720X420 23-9-2020.jpg

UPSC 2021 Online Coaching Classes | Bilingual GS Foundation Batch

2. Jan Andolan for COVID-19

Prime Minister Narendra Modi launched a campaign by way of a Tweet on Jan Andolan for COVID-19 Appropriate Behaviour.

– It is launched in view of the upcoming festivals and winter season as well as the opening up of the economy.

– The aim is to encourage People’s Participation (Jan Andolan). It endeavours to be a Low-Cost High-Intensity Campaign with the Key Messages of ‘Wear Mask, Follow Physical Distancing, Maintain Hand Hygiene’.

Daily Gist of ‘The Hindu’, ‘PIB’, ‘Indian Express’ and Other Newspapers: 7 October, 2020

3. Additional Tier-1 bonds

– Securities and Exchange Board of India has tightened its regulations of additional tier-1 bonds or AT-1 bonds.

– They ensured that these risky instruments are less accessible to retail investors.

Changes introduced are:

  • Only on an electronic platform, Banks can issue these bonds.
  • Only institutional investors could subscribe to them.
  • There shall be a minimum allotment size and trading lot size of ₹1 crore.

Daily Gist of ‘The Hindu’, ‘PIB’, ‘Indian Express’ and Other Newspapers: 6 October, 2020

4. 2020 Nobel Prize in physics

It has been awarded to Roger Penrose, Reinhard Genzel and Andrea Ghez for furthering the understanding of black holes.

5. 2020 Nobel Prize in Chemistry

The Nobel Prize in Chemistry 2020 was awarded jointly to Emmanuelle Charpentier and Jennifer A. Doudna “for the development of a method for genome editing.”

6. 2020 Nobel Prize in Medicine or Physiology

The 2020 Nobel Prize in Physiology or Medicine is awarded to Harvey J. Alter, Michael Houghton and Charles M. Rice for the discovery of Hepatitis C virus.

Daily Gist of ‘The Hindu’, ‘PIB’, ‘Indian Express’ and Other Newspapers: 5 October, 2020

7. USA Aircraft Refuelling at A&N Islands

– Recently, a USA Navy P-8A long-range Maritime Patrol Aircraft (MPA) landed at Port Blair in the Andaman and Nicobar (A&N) Islands for refuelling under the bilateral logistics support agreement.

– This is the first time the USA got access to A&N under the Logistics Exchange Memorandum of Agreement (LEMOA).

8. Apex Council for Krishna and Godavari River Water Dispute 2nd Meeting

It was announced at the Apex Council Meeting that the Centre will determine the jurisdictions of the Krishna and Godavari river management boards (KRMB and GRMB), Union Jal Shakti Ministry (MoJS).

– Apex Council has been constituted by the Central Government under the provisions of Andhra Pradesh Reorganisation Act (APRA), 2014 to supervise the functioning of the Godavari River Management Board and Krishna River Management Board.

– Apex Council Meeting was the second meeting since 2016 which aims to resolve the conflict between the two States over executing irrigation projects and sharing water from the Krishna and Godavari rivers.

Daily Gist of ‘The Hindu’, ‘PIB’, ‘Indian Express’ and Other Newspapers: 1 October, 2020

9. National Startup Awards 2020 announced

– It is conceived by the Department for Promotion of Industry and Internal Trade (DPIIT).

– The first edition had invited applications across 12 sectors further sub-classified into 35 categories.

– 12 sectors included Agriculture, Education, Enterprise Technology, Energy, Finance, Food, Health, Industry 4.0, Space, Security, Tourism and Urban Services.

– The winning Startups will get cash prizes of Rs 5 lakh each, along with opportunities to present their solutions to relevant public authorities and corporates, for potential pilot projects and work orders.

– One exceptional Incubator and one Accelerator each will get a cash prize of Rs 15 lakh.

UPSC Monthly Current Affairs Capsule: September 2020

IAS Prelims Mock-Test 2020 – Set 32, 7 October

UPSC Prelims Syllabus 2021: General Studies and CSAT for CSE

To clear the UPSC CSE 2020 exam, aspirants must be very strong in their fundamentals along with the current affairs. Adda247 has taken an important step to help all CSE aspirants by providing them daily quizzes on App. Now aspirants will get free quizzes to practice along with analysis of The Hindu, PIB, etc.

1. Recently in news, Leuser Ecosystem. Consider the following statements regarding the Leuser Ecosystem.
1. It is a forest area on the island of Sumatra, Indonesia.
2. It is among the most ancient and life-rich ecosystems ever documented by science and is a world-class hotspot of biodiversity.
3. The ecosystem has been designated a UNESCO World Heritage Site.
4. It spans 2.6 million hectares, almost three times the size of Yellowstone National Park, USA.
Which of the following statements given above are correct?
(a) 1, 2 and 3
(b) 2, 3 and 4
(c) 1, 3 and 4
(d) 1, 2, 3 and 4

720X420 23-9-2020.jpg

UPSC 2021 Online Coaching Classes | Bilingual GS Foundation Batch
2. Which of the following statements is/are correct about Sumatran Orangutan?
1. The scientific name of the species is Pongo abelii.
2. These are almost exclusively arboreal which means they live among the trees of tropical rainforests.
Choose the correct statements
(a) Only 1
(b) Only 2
(c) Both 1 and 2
(d) Neither 1 nor 2

IAS Prelims Mock-Test 2020 – Set 27, 26 September
3. Consider the following statements regarding JIMEX 20.
1. It is a bilateral Maritime Exercise between Japan and India.
2. JIMEX is conducted biennially between the Indian Navy and the Japanese Maritime Self-Defense Force (JMSDF).
3. JIMEX series of exercises commenced in January 2012 with a special focus on maritime security cooperation.
Which of the following statements given above is/are correct?
(a) Only 1
(b) 2 and 3
(c) 1, 2 and 3
(d) 1 and 3

UPSC Prelims Syllabus 2021: General Studies and CSAT for CSE
4. Consider the following statement regarding Chandra X-ray Project.
1. Chandra X-ray Observatory was launched by Space Shuttle Columbia in 1999.
2. The Chandra X-ray Observatory is part of NASA’s fleet of “Great Observatories” along with the Hubble Space Telescope, the Spitzer Space Telescope.
3. The telescope is named after the Nobel Prize-winning Indian astrophysicist Subrahmanyan Chandrasekhar.
Which of the following statements given above is/are correct?
(a) 1 and 2
(b) 1 and 3
(c) Only 3
(d) 1, 2 and 3
5. Consider the following statements regarding Poona Pact.
1. In 1932, B.R. Ambedkar negotiated the Poona Pact with Mahatma Gandhi.
2. It provides a separate electorate for depressed classes.
3. In the civil services, the pact provides an adequate representation of the depressed classes.
4. The common goal was for the upliftment of one of the most vulnerable sections of Indian society.
Which of the following statements given above are incorrect?
(a) 1, 2 and 4
(b) 1, 2 and 3
(c) 2 and 3
(d) 1 and 4

IAS Prelims Mock-Test 2020 – Set 26, 25 September
6. Which of the following statement(s) is/are correct about Black Hole?
1. The term ‘black hole’ was coined in the mid-1960s by American physicist John Archibald Wheeler.
2. Black-holes were theorized by Albert Einstein in 1918.
3. It refers to a point in space where the matter is so compressed as to create a gravity field from which even light cannot escape.
Choose the correct statement
(a) 1 and 2
(b) 2 and 3
(c) 1 and 3
(d) 1, 2 and 3
7. Which of the following are the functions of National Medical Commission (NMC)?
1. It lays down the policies for regulating medical institutions and medical professionals.
2. It will assess the requirements of human resources and infrastructure in healthcare.
3. It will ensure compliance by the State Medical Councils with the regulations made under the Bill.
4. It will frame the guidelines for determination of fee for up to 50% of the seats in the private medical institutions.
Choose the correct statement
(a) 1, 3 and 4
(b) 1, 2 and 3
(c) 2, 3 and 4
(d) 1, 2, 3 and 4

IAS Prelims Mock-Test 2020 – Set 25, 24 September
8. Curzon Wyllie was murdered by Madan Lal Dhingra in London. He was a
(a) Advisor to the Secretary of State for India
(b) Former Governor of Punjab
(c) Secretary of State for India
(d) Law member of Viceroy’s executive council
9. Which of the following are the salient features of the FAME India Scheme Phase-II?
1. Establishment of Charging stations is also proposed on major highways connecting major city clusters.
2. The benefits of incentives will be extended to only those vehicles which are fitted with advanced batteries like a Lithium-Ion battery.
3. In the 2-Wheel (W) segment, the focus will be on the private vehicles.
Which of the following statement(s) given above is/are correct?
(a) 1 and 2
(b) 1 and 3
(c) Only 3
(d) 1, 2 and 3

IAS Prelims Mock-Test 2020 – Set 24, 23 September
10. Which of the following are not the departments of Finance Ministry?
1. Department of Expenditure
2. Department of Economic Affairs
3. Department of Banking
4. Department of Revenue
5. Department of Budget
Choose the correct option
(a) 2 and 3
(b) 3 and 4
(c) 3 and 5
(d) 2 and 5

Ans: 1(d), 2(c), 3(c), 4(d), 5(c), 6(c), 7(d), 8(a), 9(d), 10(c)

720 X 420 (1).png

Participate in UPSC Prelims free all India mock exam & Check where you stand before the actual exam. Face the fear on Gandhi Jayanti and win the actual battle on 4th Oct: Register Now

Daily Gist of ‘The Hindu’, ‘PIB’, ‘Indian Express’ and Other Newspapers: 28 September, 2020