To clear the UPSC CSE 2021 exam, aspirants must be very strong in their fundamentals along with the current affairs. Adda247 has taken an important step to help all CSE aspirants by providing them daily quizzes on App. Now aspirants will get free quizzes to practice along with analysis of The Hindu, PIB, etc.

1. Consider the following statements with reference to the cultural history of India.
1. At Fatehpur Sikhri, the white marble was used in making Buland Darwaza and Khankah.
2. In making Bara Imambara and Rumi Darwaza at Lucknow, red sandstone and marble were used.
Choose the correct answer
(a) Only 1
(b) Only 2
(c) Both 1 and 2
(d) Neither 1 nor 2

UPSC 2021 Online Coaching Classes | Bilingual GS Foundation Batch
2. Consider the following sentences regarding All India Presiding Officers Conference.
1. In 1921, it began and the Gujarat event marks its centenary year.
2. Theme for 2020: ‘Harmonious Coordination between Legislature, Executive and Judiciary: Key to a Vibrant Democracy’.
Which of the following statement(s) given above is/are correct?
(a) Only 1
(b) Only 2
(c) Both 1 and 2
(d) Neither 1 nor 2
3. With reference to the Indian Constitution, consider the following statements.
1. Commutation denotes the substitution of one form of punishment for a lighter form.
2. Remission implies reducing the period of the sentence without changing its character.
3. Respite denotes awarding a lesser sentence in place of one originally awarded due to some special fact.
Which of the following statement(s) given above is/are correct?
(a) 1, 2 and 3
(b) 1 and 2
(c) 2 and 3
(d) 1 and 3

Know about the Council of Minister: Click Here
4. Manganiyars which was a community of people is well-known for their:
(a) pietra dura tradition in Central India
(b) martial arts in North-East India
(c) musical tradition in North-West India
(d) classical vocal music in South India
5. When the Speaker of Lok Sabha automatically disqualifies from his post?
1. If he tenders his resignation to the Deputy Speaker.
2. If he is declared undischarged insolvent.
3. If he is no longer the citizen of India or voluntarily accepts the citizenship of any other country.
Choose the correct answer
(a) 1 and 2
(b) 2 and 3
(c) 1 and 3
(d) 1, 2 and 3

IAS Prelims Mock-Test 2020 – Set 64, 25 November
6. Consider the following statements regarding the MPLAD scheme.
1. Launched in December, 1991 and the scheme is fully funded by the government of India.
2. Seeks to provide a mechanism for the Members of Parliament to recommend works of developmental nature for creation of durable community assets and for provision of basic facilities including community infrastructure, based on locally felt needs.
Which of the following statement(s) given above is/are correct?
(a) Only 1
(b) Only 2
(c) Both 1 and 2
(d) Neither 1 nor 2
7. Consider the following statements regarding the Essential Services Maintenance Act (ESMA).
1. The Essential Services Maintenance Act (ESMA) is an act of Parliament of India and its objective is to ensure the delivery of certain services, which if obstructed would affect the normal life of the people.
2. These include services like public transport (bus services), health services (doctors and hospitals). ESMA gives police right to arrest without a warrant anybody violating the Act’s provisions.
Which of the following statement(s) given above is/are correct?
(a) Only 1
(b) Only 2
(c) Both 1 and 2
(d) Neither 1 nor 2

IAS Prelims Mock-Test 2020 – Set 61, 22 November
8. Which of the following statement(s) is/are correct about puppetry in India?
1. The string puppets of Orissa are known as Kundhei.
2. The earliest reference to the art of puppetry is found in Tamil classic ‘Silappadikaaram’.
3. The string puppets of Karnataka are called Gombeyatta.
Choose the correct answer
(a) 1 and 2
(b) 2 and 3
(c) 1 and 3
(d) 1, 2 and 3
9. Which of the following statement(s) is/are correct about Lachit Borphukan?
1. He was a commander in the Ahom kingdom.
2. Known for his leadership in the 1671 Battle of Saraighat which was fought on the banks of the Brahmaputra in Guwahati.
Choose the correct answer
(a) Only 1
(b) Only 2
(c) Both 1 and 2
(d) Neither 1 nor 2

IAS Prelims Mock-Test 2020 – Set 60, 21 November

10. Consider the following statements regarding Sir Chhotu Ram.
1. Born in 1881, he was a prominent politician in British India’s Punjab Province.
2. He was a co-founder of the National Unionist Party.
3. He championed the interest of oppressed communities of the Indian subcontinent. For this feat, he was knighted in 1937.
Which of the following statement(s) given above is/are correct?
(a) 1 and 2
(b) 2 and 3
(c) 1 and 3
(d) 1, 2 and 3
Ans: 1(a), 2(c), 3(a), 4(c), 5(d), 6(b), 7(c), 8(d), 9(c), 10(d)

UPSC CSE Rank Holders 2017 to 2020: 5 Success and Inspiring Stories of IAS

Daily Gist of ‘The Hindu’, ‘PIB’, ‘Indian Express’ and Other Newspapers: 27 November, 2020

To know more about the SDG Index by Niti Aayog: Click Here

Daily Important News will speed up the preparation for the Civil Services Examination and it also plays a crucial role to grasp the current affairs topic comprehensively. Here we have covered most of the topics related to various categories including National, International, Sports, Science and Technology, and so on.

1. Agreements Between India-Bahrain

– India and Bahrain have recently agreed to further strengthen their historic ties like in areas if defence and maritime security.

– Bahrain signed the Abraham Accord with Israel and is a member of the Gulf Cooperation Council (GCC) and the UAE, which was mediated by the USA.

– The bilateral issues, as well as regional and global matters of mutual interest, included areas of defence and maritime security, space technology, trade and investment, infrastructure, IT, FinTech, health, hydrocarbon and renewable energy.

– Discussed to strengthen their COVID-19 related cooperation.

– India provided help to Bahrain during the pandemic via supplying medicines, medical equipment and medical professionals.

– Also expressed satisfaction regarding the operationalisation of the Air Bubble arrangement between the two countries.

– An invitation is renewed to Bahrain by India for the 3rd India-Bahrain High Joint Commission meeting that will be held in the upcoming months in India.

– India also conveyed condolences on the demise of late Prime Minister Prince Khalifa bin Salman Al Khalifa, who significantly contributed to the strengthening of India-Bahrain relations and to the welfare of the Indian community in Bahrain.

UPSC 2021 Online Coaching Classes | Bilingual GS Foundation Batch

2. Protest Against Bru Resettlement

– Parts of north Tripura have witnessed violent protests recently over the proposed resettlement of Bru tribals.

About Bru or Reang

– It is a community indigenous to Northeast India. They live mostly in Tripura, Mizoram and Assam. They are recognised in Tripura as a Particularly Vulnerable Tribal Group.

– They have been targeted by groups in Mizoram as they do not consider them indigenous to the state.

– Due to ethnic clashes in 1997, about 37,000 Brus fled  Mamit, Kolasib and Lunglei districts of Mizoram and were accommodated in relief camps in Tripura.

– Since then, 5,000 have returned to Mizoram in eight phases of repatriation.

– Also,  32,000 still live in six relief camps in North Tripura.

– A quadrilateral agreement was signed by the Centre, the two-state governments and Bru representatives in January 2020 in which they allowed the remaining 32,000 to permanently settle in Tripura.

Know about Unicef Report on Corona: Click Here

3. Speaker of the Lok Sabha

– Vijay Kumar Sinha is Bihar Assembly Speaker.

– Speaker is the chairman or the Presiding Officer of Lok Sabha. Elected from all other members by a simple majority.

– In the Order of Precedence of Government of India, the Speaker of Lok Sabha comes at sixth position.

– Speaker of Lok Sabha is basically the head of the house and presides over the sittings of Parliament and controls its working.

– It is the Speaker who decides the agenda of various discussions.

Daily Gist of ‘The Hindu’, ‘PIB’, ‘Indian Express’ and Other Newspapers: 25 November, 2020

4. Essential Services Maintenance Act

– The Essential Services Maintenance Act has been extended by the Uttar Pradesh government in the State further banning strikes in all the departments and corporations under it for a period of another six months.

– The Essential Services Maintenance Act (ESMA) is an act of Parliament of India.

– Its objective was to establish and to ensure the delivery of certain services. If it obstructed would affect the normal life of the people.

– These include services like public transport (bus services), health services (doctors and hospitals).

– ESMA gives police right to arrest without a warrant anybody violating the Act’s provisions.

Daily Gist of ‘The Hindu’, ‘PIB’, ‘Indian Express’ and Other Newspapers: 26 November, 2020

5. Mega Food Park

– In Punjab, a Megha Food Park is inaugurated.

About Mega Food Parks scheme

– Mega Food Park Scheme is being implemented by the Ministry of Food Processing Industries in the country since 2008.

– The aim of the scheme is to provide a mechanism to link agricultural production to the market by bringing together farmers, processors and retailers.

– These food parks will provide a boost to the food processing sector add value and reduce the wastage of food at each stage of the supply chain with a particular focus on perishables.

To know about National Newborn Week 2020: Click Here

6. MQ-9B Sea Guardian unarmed drones

Two MQ-9B Sea Guardian unarmed drones have been inducted by the Indian Army procured from the U.S on lease.

– The drone has a maximum endurance of 40 hours and a maximum flying altitude of 40,000 feet.

– It has a 3600 maritime surveillance radar and an optional multimode maritime surface search radar.

Daily Gist of ‘The Hindu’, ‘PIB’, ‘Indian Express’ and Other Newspapers: 24 November, 2020

7. AUSINDEX

– AUSINDEX is a bilateral India-Australia naval exercise and France is keen to join it.

– AUSINDEX is Australia India Exercise that is it is a bilateral maritime exercise between the Indian Navy and Royal Australian Navy.

IAS Prelims Mock-Test 2020 – Set 64, 25 November

In Detail about CBI: Click Here

 

 

 

UPSC CSE 2020 परीक्षा को पास करने के लिए, उम्मीदवारों को करंट अफेयर्स के साथ अपने फंडामेंटल में बहुत मजबूत होना चाहिए। Adda247 ने सभी CSE उम्मीदवारों को ऐप पर दैनिक क्विज़ प्रदान करके उनकी मदद करने के लिए एक महत्वपूर्ण कदम उठाया है। अब उम्मीदवारों को द हिंदू, पीआईबी, आदि के विश्लेषण के साथ अभ्यास करने के लिए मुफ्त क्विज़ मिलेंगे।
Economic Importance of Algae : Click here 

1. शिव भोजन योजना जिसका उद्देश्य गरीबों को रियायती दरों पर भोजन उपलब्ध कराना है, निम्नलिखित में से किस राज्य में प्रारंभ की गई थी?
(a) उत्तराखंड
(b) उत्तर प्रदेश
(c) बिहार
(d) महाराष्ट्र
2. चंद्र ग्रहण के संदर्भ में, दिए गए कथनों में से कौन सा/से सही है/हैं? सही विकल्प चुनिए:
1. चंद्रग्रहण केवल अमावस्या के चरण में होता है।
2. कोई भी वलयकार चंद्रग्रहण नहीं होता है क्योंकि पृथ्वी चंद्रमा से बहुत बड़ी है।
(a) केवल 1
(b) केवल 2
(c) 1 और 2 दोनों
(d) न तो 1 और न ही 2
3. अपियरी ऑन व्हील्स भारत की किस वैधानिक संस्था की एक पहल है?
(a) राष्ट्रीय हरित प्राधिकरण
(b) राष्ट्रीय महिला आयोग
(c) खादी और ग्रामोद्योग आयोग
(d) राष्ट्रीय अल्पसंख्यक आयोग
Join UPSC & State PSC Adda247 : Click here
4. निम्नलिखित में से कौन सी नदी संयुक्त राष्ट्र द्वारा मैक्सिको के सबसे प्रदूषित जलमार्ग के रूप में घोषित की गई है?
(a) सैंटियागो नदी
(b) रियो ग्रांडे नदी
(c) लर्मा नदी
(d) कोलोराडो नदी
5. वन, पर्यावरण और जलवायु परिवर्तन मंत्रालय (MoEFCC) के हालिया आंकड़ों के अनुसार, भारत में बाघों की मौत की कुल संख्या कितनी है?
(a) 90
(b) 95
(c) 100
(d) 105
6. निम्नलिखित कथनों पर विचार कीजिए। निम्नलिखित में से कौन सा/से गलत है/हैं?
1. NATGRID भारत सरकार की मुख्य सुरक्षा एजेंसियों के डेटाबेस को जोड़ता है।
2. खुफिया जानकारी तंत्र अप्रवासन, बैंकिंग, व्यक्तिगत करदाताओं, हवाई और ट्रेन यात्रा से संबंधित है।
3. NATGRID का कार्यालय रक्षा मंत्रालय से संबंधित है।
विकल्प:
(a) केवल 2
(b) केवल 3
(c) केवल 2 और 3
(d) केवल 1 और 2
7. सनस्क्रीन, जो प्रवाल भित्ति और समुद्री जीवन के लिए विषाक्त है, पर प्रतिबंध लगाने वाले पहला देश कौन सा है?
(a) पापुआ न्यू गिनी
(b) हवाई, संयुक्त राज्य अमेरिका
(c) पलाऊ
(d) फिलीपींस
8. दिए गए कथनों में से गलत विकल्प ज्ञात कीजिए:
1. महादयी नदी एक पूर्व की ओर बहने वाली नदी है।
2. नदी का उद्गम भीमगढ़ वन्यजीव अभयारण्य में होता है और इसे गोवा में मांडोवी कहा जाता है।
3. डिंडी, कलसा और बांडुरी महादयी नदी की सहायक नदियाँ हैं।
विकल्प:
(a) केवल 2
(b) केवल 1 और 3
(c) केवल 2 और 3
(d) केवल 3
9. निम्नलिखित में से किस यूरोपीय देश के साथ भारत ने गतिशीलता संधि पर हस्ताक्षर किए हैं जो दोनों देशों के कुशल श्रमिकों, छात्रों और शिक्षाविदों को एक दूसरे के देशों में रहने और कार्य करने की अनुमति देगा?
(a) इंग्लैंड
(b) जर्मनी
(c) फ्रांस
(d) स्विट्जरलैंड
10. विश्व बैंक द्वारा अनुमानित वित्त वर्ष 2020 के लिए भारत की जीडीपी वृद्धि दर क्या है?
(a)5.4%
(b)5.6%
(c)5.8%
(d)6%
1(d), 2(b), 3(c), 4(a), 5(b), 6(b), 7(c), 8(a), 9(c), 10(c)

Daily Important News will speed up the preparation for the Civil Services Examination and it also plays a crucial role to grasp the current affairs topic comprehensively. Here we have covered most of the topics related to various categories including National, International, Sports, Science and Technology, and so on.

 1. Centennial Foundation Day of University of Lucknow

Prime Minister Narendra Modi addressed the celebration of Centennial Foundation Day of the University of Lucknow.

– The Prime Minister unveiled the University’s Centennial Commemorative Coin on the occasion. He also released a special Commemorative Postal Stamp issued by India Post and its Special Cover during the event.

– The Union Defence Minister and Member of Parliament from Lucknow, Shri Rajnath Singh and Chief Minister of Uttar Pradesh Shri Yogi Adityanath were present on the occasion.

– Management, branding and strategy to make the products like Lucknow ‘Chikankari’, brass wares of Moradabad, locks of Aligarh, Bhadohi Carpets globally competitive should be the part of courses offered at the university.

– The Prime minister also called for continued engagement with subjects of arts, culture and spirituality to provide them a global reach.

UPSC 2021 Online Coaching Classes | Bilingual GS Foundation Batch

2. 71st Constitution Day

– To commemorate the 71st Constitution Day (26 November, 2020) Films Division is screening four documentary films on the adoption of Constitution of India by the Union of India on 26th November, 1949, it’s salient features and on Dr BR Ambedkar, Chairman of the Constitution Drafting Committee, on FD website and YouTube Channel.

– The films being streamed are

Our Constitution which depicts the various clauses of India’s Constitution,

We The People of India that traces framing of the Constitution,

The Preamble, an animation on the Preamble to the Constitution of India, and

Babasaheb Ambedkar, a biographical film on Dr BR Ambedkar, the chief architect of the Constitution of India.

To know about National Newborn Week 2020: Click Here

3. 33rd PRAGATI interaction

– Prime Minister Shri Narendra Modi chaired the PRAGATI meeting on 25 November, 2020.

– It marked Prime Minister’s thirty-third interaction through PRAGATI – the ICT based multi-modal platform for Pro-Active Governance and Timely Implementation, involving Central and State governments.

– In PRAGATI meeting, multiple projects, grievances and programmes were reviewed. The projects taken up were of the Ministry of Railways, MORTH, DPIIT and Power Ministry.

– These projects, with a total cost of Rs 1.41 lakh crore, were related to ten states and union territories, including Odisha, Maharashtra, Karnataka, Uttar Pradesh, Jammu & Kashmir, Gujarat, Haryana, Madhya Pradesh, Rajasthan and Dadra and Nagar Haveli. Prime Minister asked the concerned Secretaries of the Union Government and Chief Secretaries of the State Governments to ensure that they complete the work before time.

– During the meeting, grievances related to COVID-19 and to the PM Awas Yojana (Gramin) were taken up. PM SVANidhi, agriculture reforms and development of districts as export hubs were reviewed. Prime Minister also asked the States to develop a State Export Strategy.

– In the previous 32 such meetings, a total of 275 projects worth Rs 12.5 lakh crore have been reviewed, along with 47 programmes/schemes and grievances across 17 sectors have been taken up.

Daily Gist of ‘The Hindu’, ‘PIB’, ‘Indian Express’ and Other Newspapers: 25 November, 2020

4. All Fixed to Mobile calls

– All Fixed to Mobile calls to be dialled with prefix ‘0’ from 15th January, 2021. This is to free up sufficient numbering resources for future use.

With the consideration of TRAI Recommendation on “Ensuring Adequate Numbering Resources for Fixed Line and Mobile Services” Department of Telecommunications has taken the decision of implementing the following:

– All Fixed to Mobile calls will be dialed with prefix ‘0’ from 15th January, 2021.

– There will be no change in dialling plan from fixed to fixed, mobile to fixed and mobile to mobile calls.

– Suitable announcement will be made for the same. This announcement shall be played whenever a subscriber dials a fixed to mobile call without prefixing ‘0’.

– All fixed-line subscribers will be provided with ‘0’ dialling facility.

– A total of approximately 2539 million numbering series is expected to be generated from the above. This will free up sufficient numbering resources for future use.

– With the freeing up of sufficient numbering resources, more number of connections can be added in future which will be beneficial to the mobile customers at large.

– The above changes have been done in order to have minimum inconvenience to the subscribers and freeing up essential numbering resources.

What is RuPay Card? Click Here

5. e-Event organized by the National Medicinal Plant Board

– Shripad Yesso Naik, Minister of State (IC), for AYUSH chaired an e-event organized by the National Medicinal Plant Board (NMPB) on 24th November, 2020 to celebrate its Establishment Day.

– On this occasion, a “Status Report of NMPB 2020” and “Ayur-veg” e-book were also released.

– The AYUSH Minister, Secretary (AYUSH) Vaidya Rajesh Kotecha and other members of the Board complemented NMPB for its progress, achievements and contribution made for growth and development of medicinal plants sector in the country.

– NMPB’s main objective is the development of medicinal plants sector through developing strong coordination between the stakeholders i.e., farmers, traders, and manufacturers benefiting each of them. The endeavour would increase the income and livelihood of the farmers and tribes.

– It would facilitate backward integration with the industry/ manufacturers through post-harvest management. Introduction of new IT tools and market linking activities further help the farmers as well as the industry.

– It was 24th November 2000, that the then Department of AYUSH joined hands with the Ministry of Environment and Forest, Department of Scientific and Industrial Research, Department of Biotechnology and Department of Agricultural Research and Education to form the National Medicinal Plants Board (NMPB).

– The Board, today, is an integral unit of the Ministry of AYUSH with the aforesaid Ministries and Departments offering consultations and support, and it exercises oversight on medicinal plants sector.

IAS Prelims Mock-Test 2020 – Set 64, 25 November

In Detail about CBI: Click Here

Daily Gist of ‘The Hindu’, ‘PIB’, ‘Indian Express’ and Other Newspapers: 24 November, 2020

 

To clear the UPSC CSE 2021 exam, aspirants must be very strong in their fundamentals along with the current affairs. Adda247 has taken an important step to help all CSE aspirants by providing them daily quizzes on App. Now aspirants will get free quizzes to practice along with analysis of The Hindu, PIB, etc.

1. Which of the following statement(s) is/are correct about Chaityas and Viharas?
(a) Between the two, there is no material difference.
(b) Chaitya is the dwelling place of the monks and Vihara is a place of worship.
(c) Vihara is the hall axial to it and Chaitya is the stupa at the far end of the cave.
(d) Vihara is the dwelling place of the monks and Chaitya is a place of worship.

UPSC 2021 Online Coaching Classes | Bilingual GS Foundation Batch
2. Consider the following statements regarding ethanol.
1. It can be used in thermometer.
2. It can be used as an antiseptic.
3. It causes cancer.
4. It can cause birth defects
Which of the following statement(s) given above is/are correct?
(a) 1, 2 and 3
(b) 2, 3 and 4
(c) 1, 3 and 4
(d) 1, 2, 3 and 4

Know about the Economic importance of fungi: Click Here
3. Consider the following statements regarding Negative Yield Bonds.
1. They are debt instruments that offer to pay the investor a maturity amount lower than the purchase price of the bond.
2. These are generally issued by central banks or governments, and investors pay interest to the borrower to keep their money with them.
Which of the following statement(s) given above is/are correct?
(a) Only 1
(b) Only 2
(c) Both 1 and 2
(d) Neither 1 nor 2
4. Which of the following statement(s) is/are correct about the Roshini Act?
1. It was enacted in 2001 and the law sought to regulate the unauthorised land.
2. The Act envisaged the transfer of ownership rights of state land to its occupants, subject to the payment of a cost, as determined by the government.
Choose the correct answer
(a) Only 1
(b) Only 2
(c) Both 1 and 2
(d) Neither 1 nor 2

IAS Prelims Mock-Test 2020 – Set 61, 22 November
5. Which of the following statement(s) is/are correct about the salary of ministers?
1. A minister gets the salary and allowances that are payable to a Member of Parliament.
2. Additionally, according to his rank, he gets a sumptuary allowance, free accommodation, travelling allowance, medical facilities, etc.
Choose the correct answer
(a) Only 1
(b) Only 2
(c) Both 1 and 2
(d) Neither 1 nor 2
6. Consider the following statements regarding Shukrayaan.
1. It is a mission to study Venus for more than three years.
2. The scientific objective is to investigate the surface processes and shallow subsurface stratigraphy.
Which of the following statement(s) given above is/are correct?
(a) Only 1
(b) Only 2
(c) Both 1 and 2
(d) Neither 1 nor 2

To know about the Ramsar Convention on Wetlands: Click Here
7. Who among the following administers the oath to the Speaker ‘Pro Tem’?
(a) Outgoing Speaker
(b) President
(c) Leader of the Lok Sabha
(d) Prime Minister
8. In context to the Indian Constitution, which of the following features are borrowed from the United Kingdom?
1. Bicameral Parliament
2. Post of PM
3. Provision of States
Choose the correct answer
(a) 1 and 2
(b) Only 1
(c) 2 and 3
(d) 1, 2 and 3

IAS Prelims Mock-Test 2020 – Set 60, 21 November
9. Consider the following statements regarding Panna Biosphere Reserve.
1. United Nations Educational, Scientific and Cultural Organization (UNESCO) has recently included the Panna Biosphere Reserve (PBR) in its World Network of Biosphere Reserves (WNBR).
2. The Panna Biosphere Reserve is the third in Madhya Pradesh to be included in the list after Pachmarhi and Amarkantak.
Which of the following statement(s) given above is/are correct?
(a) Only 1
(b) Only 2
(c) Both 1 and 2
(d) Neither 1 nor 2
10. Which of the following statement(s) is/are correct about the Thirty Meter Telescope Project?
1. The Thirty-meter telescope (TMT) project is an international partnership between the USA, Canada, Japan, China, and India.
2. The design of back-end instruments and other aspects of the Thirty Meter Telescope (TMT) project being installed at Maunakea in Hawaii has been developed by close collaboration between the 2020 Physics Nobel Laureate Prof. Andrea Ghez and Indian astronomers.
Choose the correct answer
(a) Only 1
(b) Only 2
( c) Both 1 and 2
( d) Neither 1 nor 2
Ans: 1(d), 2(d), 3(c), 4(c), 5(c), 6(b),7(b), 8(a), 9( c), 10( c)

What are Planetary Winds?

Daily Gist of ‘The Hindu’, ‘PIB’, ‘Indian Express’ and Other Newspapers: 25 November, 2020

 

UPSC CSE 2020 परीक्षा को पास करने के लिए, उम्मीदवारों को करंट अफेयर्स के साथ अपने फंडामेंटल में बहुत मजबूत होना चाहिए। Adda247 ने सभी CSE उम्मीदवारों को ऐप पर दैनिक क्विज़ प्रदान करके उनकी मदद करने के लिए एक महत्वपूर्ण कदम उठाया है। अब उम्मीदवारों को द हिंदू, पीआईबी, आदि के विश्लेषण के साथ अभ्यास करने के लिए मुफ्त क्विज़ मिलेंगे।

1.जैन दर्शन के संदर्भ में, विश्व को ___ के द्वारा निर्मित और व्यवस्थित किया गया है।
(a) सार्वभौमिक सत्य
(b) सार्वभौमिक आत्मा
(c) सार्वभौमिक नियम
(d) सार्वभौमिक विश्वास


https://www.youtube.com/watch?v=zyj8Z6ykvmE
2. निम्नलिखित में से कौन अकादमिक स्वतंत्रता सूचकांक (AFI), 2020 में शीर्ष पर है?
1. उरुग्वे
2. पुर्तगाल
3. लातविया
4. जर्मनी
सही उत्तर का चयन कीजिए:
(a) 1 और 2
(b) 2 और 3
(c) 3 और 4
(d) 1, 3 और 4

Join UPSC & State PSC Adda247 : https://bit.ly/35HYqfi
3. भारत के संविधान में निम्नलिखित में से कौन सा अनुच्छेद आंदोलन की स्वतंत्रता और इसके परिणामस्वरूप भारत
में रोजगार की गारंटी देता है?
1. अनुच्छेद 14
2. अनुच्छेद 15
3. अनुच्छेद 16
4. अनुच्छेद 19
सही उत्तर का चयन कीजिए:
(a) 1, 3 और 4
(b) 1, 2 और 3
(c) 2, 3 और 4
(d) 1,2, 3 और 4
4. निम्नलिखित कथनों पर विचार कीजिए।
1. मानवमिति (Anthropometry) मानव शरीर के आकार और अनुपात को मापने का विज्ञान है।
2. एपिजेनेटिक्स डीऑक्सीराइबोन्यूक्लिक एसिड (डीएनए) में बाह्य संशोधनों को संदर्भित करता है जो जीन को ‘चालू’ या ‘बंद’ कर देते हैं।
ऊपर दिए गए कथनों में से कौन सा/से सही है/हैं?
(a) केवल 1
(b) केवल 2
(c) 1 और 2 दोनों
(d) न तो 1 और न ही 2
5. मेट्रो नियो के संदर्भ में निम्नलिखित कथनों पर विचार कीजिए।
1. मेट्रो नियो टियर 2 और टियर 3 शहरों के लिए कम लागत वाले, ऊर्जा-दक्ष और पर्यावरण-अनुकूल शहरी परिवहन समाधान प्रदान करने वाली एक व्यापक द्रुतगामी पारगमन प्रणाली है।
2. मेट्रो नियो प्रणाली पारंपरिक मेट्रो ट्रेनों की तुलना में हल्की और छोटी है।
3. मेट्रो नियो पटरियों पर नहीं बल्कि सड़क पर चलेगी।
उपरोक्त में से कौन सा/से कथन सही है/हैं?
(a) 1 और 2
(b) 2 और 3
(c) 1 और 3
(d) 1, 2 और 3
6. निम्नलिखित में से कौन सा/से कथन कथन पेरिस समझौते के बारे में सही है/हैं?
1. यह एक ऐतिहासिक अंतर्राष्ट्रीय समझौता है जो जलवायु परिवर्तन से लड़ने के प्रयास में वैश्विक ग्रीनहाउस उत्सर्जन को कम करने के लिए एक समान लक्ष्य स्थापित करने में लगभग 180 देशों को एक साथ लाया है।
2. संधि पूर्व-औद्योगिक स्तरों से वैश्विक तापमान वृद्धि को 2 डिग्री सेल्सियस से नीचे रखने का प्रयास करती है और आगे तापमान में वृद्धि को 1.5 डिग्री सेल्सियस तक सीमित रखने का प्रयास करती है।
सही उत्तर का चयन कीजिए:
(a) केवल 1
(b) केवल 2
(c) 1 और 2 दोनों
(d) न तो 1 और न ही 2
7. निम्नलिखित कथनों पर विचार कीजिए।
1. धूमकेतु एक बोधगम्य चमकती पूंछ दर्शाते हैं लेकिन क्षुद्रग्रहों में ऐसा नहीं है।
2. क्षुद्रग्रह बृहस्पति और मंगल की कक्षाओं के बीच में पाए जाते हैं जहां धूमकेतु शुक्र और बुध के बीच पाए जाते हैं।
ऊपर दिए गए कथनों में से कौन सा/से सही है/हैं?
(a) केवल 1
(b) केवल 2
(c) 1 और 2 दोनों
(d) न तो 1 और न ही 2
8. प्राचीन भारत में, निम्नलिखित में से किस शहर को अवंती के नाम से जाना जाता था?
(a) उज्जैन
(b) वाराणसी
(c) अलवर
(d) पटना
9. निम्नलिखित में से कौन सा धुंध का कारण बनता है?
1. फसलों का कर्तन और दहन (Slash-and-burning)
2. एक क्षेत्र में बड़ी मात्रा में कोयले का दहन
3. धुंध बनाने वाले प्रदूषक ऑटोमोबाइल निकासों, ऊर्जा संयंत्रों, आतिशबाजी, यहां तक कि पेंट, हेयरस्प्रे, आदि से उत्पन्न होते हैं।
सही उत्तर का चयन कीजिए:
(a) 1, 2 और 3
(b) 1 और 3
(c) 1 और 2
(d) 2 और 3
10. निम्नलिखित में से कौन सी तितलियों की प्रजातियाँ हैं?
1. ट्री निम्फ
2. ब्लू मॉर्मन
3. नीलगिरी प्लेन ऐस
सही उत्तर का चयन कीजिए:
(a) 1 और 2
(b) 1 और 3
(c) 2 और 3
(d) 1, 2 और 3
Ans: 1(c), 2(a), 3(d), 4(c), 5(d), 6(b), 7(a), 8(a), 9(a). 10(d)

To clear the UPSC CSE 2021 exam, aspirants must be very strong in their fundamentals along with the current affairs. Adda247 has taken an important step to help all CSE aspirants by providing them daily quizzes on App. Now aspirants will get free quizzes to practice along with analysis of The Hindu, PIB, etc.

1. Which of the following statement(s) is/are correct?
1. ‘Bijak’ is a composition of the teachings of Saint Dadu Dayal.
2. Madhvacharya propounded the philosophy of Pushti Marg.
Choose the correct answer
(a) Only 1
(b) Only 2
(c) Both 1 and 2
(d) Neither 1 nor 2

Know about Santhal Rebellion: Click Here
2. Consider the following statements regarding Asia-Pacific Economic Cooperation.
1. It was established in 1989 and has 21 members.
2. India is not a member but was invited to be an observer for the first time in November 2011.
Which of the following statement(s) given above is/are correct?
(a) Only 1
(b) Only 2
(c) Both 1 and 2
(d) Neither 1 nor 2

UPSC 2021 Online Coaching Classes | Bilingual GS Foundation Batch
3. Manganiyars are a community of people and is well-known for their:
(a) Pietra dura tradition in Central India
(b) Martial arts in North-East India
(c) Musical tradition in North-West India
(d) Classical vocal music in South India
4. Which of the following is/are the duty of the President of India to cause to be laid before the Parliament?
1. The Report of the Public Accounts Committee
2. The Report of the National Commission for Scheduled Castes
3. The Report of the Comptroller and Auditor General
Choose the correct answer
(a) 1 and 2
(b) 2 and 3
(c) 1 and 3
(d) 1, 2 and 3

IAS Prelims Mock-Test 2020 – Set 60, 21 November
5. Consider the following statements regarding the National Supercomputing Mission.
1. It was launched in 2015.
2. Supercomputers will also be networked on the National Supercomputing grid over the National Knowledge Network (NKN).
3. The Mission is implemented and steered jointly by the Department of Science and Technology (DST) and Department of Electronics and Information Technology (DeitY).
Choose the correct answer
(a) 1, 2 and 3
(b) 1 and 2
(c) 2 and 3
(d) 1 and 3

IAS Prelims Mock-Test 2020 – Set 59, 20 November
6. Which of the following statement(s) is/are correct about Seismic waves?
1. All seismic waves are mechanical waves and their behaviour change with the change in medium.
2. Seismic waves require medium to propagate.
Choose the correct answer
(a) Only 1
(b) Only 2
(c) Both 1 and 2
(d) Neither 1 nor 2
7. Which of the following is/are the features of the National Digital Health Mission?
1. The scheme will come under the Ayushman Bharat Pradhan Mantri Jan Arogya Yojana.
2. It comprises six key building blocks — HealthID, DigiDoctor, Health Facility Registry, Personal Health Records, e-Pharmacy and Telemedicine.
3. Under the Mission, every Indian will get a Health ID card.
Choose the correct answer
(a) 1 and 2
(b) 2 and 3
(c) 1 and 3
(d) 1, 2 and 3

What is Project Tiger?
8. Which of the following statement is/are correct about Kashag?
1. The Kashag is the Central Tibetan Administration’s highest executive office and comprise seven members.
2. It is headed by the Sikyong who is directly elected by the exiled Tibetan population.
3. Kashag’s term is for five years.
Choose the correct answer
(a) 1 and 2
(b) 2 and 3
(c) 1 and 3
(d) 1, 2 and 3

IAS Prelims Mock-Test 2020 – Set 58, 19 November
9. Consider the following statements regarding Sattriya dance.
1. It is a combination of music, dance and drama.
2. It is a centuries-old living tradition of Vaishnavites of Assam.
Which of the following statements given above is/are correct?
(a) Only 1
(b) Only 2
(c) Both 1 and 2
(d) Neither 1 nor 2
10. Consider the following statements regarding five eyes.
1. It is an intelligence alliance comprising Australia, Canada, New Zealand, the United Kingdom and the United States.
2. It began in 1946 when the United States and the United Kingdom agreed to an open exchange of intelligence on the communications of foreign nations.
Which of the following statements given above is/are correct?
(a) Only 1
(b) Only 2
(c) Both 1 and 2
(d) Neither 1 nor 2
Ans: 1(d), 2(c), 3(c), 4(b), 5(a), 6(c), 7(d), 8(d), 9(c), 10(c)

Know about the Essential Commodities Amendment Act,2020: Click Here

Daily Gist of ‘The Hindu’, ‘PIB’, ‘Indian Express’ and Other Newspapers: 23 November, 2020

Daily Important News will speed up the preparation for the Civil Services Examination and it also plays a crucial role to grasp the current affairs topic comprehensively. Here we have covered most of the topics related to various categories including National, International, Sports, Science and Technology, and so on.

1. Boston Centre for Excellence in Health and Human Development

– Dr. Harsh Vardhan, Union Minister for Health and Family Welfare digitally addressed the Boston Center of Excellence for Health and Human Development through Video Conference.

– Dr. Harsh Vardhan on COVID-19: “We are living in a phase of a Silent War”.

– Dr. Harsh Vardhan on Yoga and Ayurveda: “The Time has come for Modern Medicine and India’s Traditional System to go together with an Integrative Approach to impact our lives and much better Disease Outcomes “.

To know about the Statue of Peace: Click here

2. Innovative Technology infusion for better implementation of Jal Jeevan Mission

– A multi-disciplinary Technical Committee in the Department of Drinking Water and Sanitation, Ministry of Jal Shakti has recommended five technologies specifically three technologies for drinking water and two technologies for sanitation as innovative technologies out of the ten technologies considered by it and these technologies would now be listed in the innovation portal of the Department.

– The Five technologies that have been recommended are:

i) Grundfos AQpure, a solar energy-based water treatment plant based on ultrafiltration

ii) Janajal Water on Wheel, an IoT based electric vehicle based on GPS location to enable the delivery of safe water to the doorstep of households

iii) Presto Online Chlorinator, a non-electricity dependent online chlorinator for disinfection of water for removal of bacterial contamination

iv) Johkasou technology – an inbuilt packaged black (sewage) and greywater (Kitchen and bath water) treatment system having an advanced anaerobic-aerobic configuration that can be installed underground

v) FBTec, a site assembled decentralised sewage treatment system using fixed filter media. The Committee has requested the other five applicants to carry out accreditation process/ pilots/ share field data before they can be reconsidered.

UPSC 2021 Online Coaching Classes | Bilingual GS Foundation Batch

3. 15th G20 Leaders’ Summit

– Prime Minister, Shri Narendra Modi, participated in the 15th G20 Summit convened by Saudi Arabia in virtual format.

– The agenda of the second day of the G 20 summit focused a session on building an inclusive, sustainable and resilient future and a side event on safeguarding the planet.

– The Prime Minister in his speech underscored that for an inclusive, resilient and sustainable recovery in a Post COVID world, effective global governance is required and reformed multilateralism through improvement in character, governance and processes of multilateral institutions is the need of the hour.

– The Prime Minister further underscored the importance of the 2030 Agenda for Sustainable Development Goals aimed at ‘leaving no one behind’.

– He further said that India is following the same principle in the ‘Reform-Perform-Transform’ strategy to move forward and inclusive development efforts that are participative.

– It was decided that the G20 Presidency will be held by Indonesia in 2022, India in 2023 and Brazil in 2024.

Daily Gist of ‘The Hindu’, ‘PIB’, ‘Indian Express’ and Other Newspapers: 21 November, 2020

4. SIMBEX-20 in the Andaman Sea

– Indian Navy (IN) is scheduled to host the 27th edition of India – Singapore Bilateral Maritime Exercise SIMBEX-20 from 23 to 25 November 2020 in the Andaman Sea.

– The SIMBEX series of exercises between IN and Republic of Singapore Navy (RSN), being conducted annually since 1994.

– It aimed at enhancing mutual inter-operability and imbibing best practices from each other. The scope and complexity of these exercises have increased steadily over the past two decades to include advanced naval drills covering a wide spectrum of maritime operations.

– The 2020 edition of SIMBEX will witness participation by Indian Navy ships including destroyer Rana with integral Chetak helicopter and indigenously built corvettes Kamorta and Karmuk.

– In addition, IN submarine Sindhuraj and P8I maritime reconnaissance aircraft will also participate in the exercise.

– RSN will be represented by the ‘Formidable’ Class frigates ‘Intrepid’ and ‘Steadfast’ with integral S70B helicopter and ‘Endurance’ Class Landing Ship Tank ‘Endeavour’ in the exercise.

– The exercise, being conducted as a ‘non-contact, at sea only’ exercise in view of COVID-19 pandemic.

Daily Gist of ‘The Hindu’, ‘PIB’, ‘Indian Express’ and Other Newspapers: 20 November, 2020

5. Khadi Exhibition in Varanasi

– KVIC Inaugurates Khadi Exhibition in Varanasi.

– A range of exquisite Khadi products including the premium High Altitude Honey from Jammu & Kashmir, handcrafted silk, cotton and woollen clothes and herbal medicines have been put to display at the state level Khadi Exhibition in Varanasi organized by Khadi and Village Industries Commission (KVIC).

– The exhibition was inaugurated today by KVIC Chairman Shri Vinai Kumar Saxena.

– Hundreds of empowered Khadi artisans from 8 States namely Uttar Pradesh, J&K, West Bengal, Uttarakhand, Bihar, Jharkhand, Rajasthan and Punjab have set up 90 stalls in the exhibition. It is the second such event which is organized by KVIC since the Covid-19 lockdown.

– The exhibition will continue for 15 days, i.e. from November 22 to December 7. In October this year, the first Khadi exhibition after the lockdown was organized in Lucknow.

What are Bru Refugees? Click Here to know in detail

6. Rural drinking water supply projects

– The Prime Minister, Shri Narendra Modi, laid the foundation stone of rural drinking water supply projects in Mirzapur and Sonbhadra districts of Vindhyachal region of Uttar Pradesh.

– It will provide household tap water connections in all rural households of 2,995 villages and will benefit about 42 lakh population of these districts.

– Village Water and Sanitation Committees/ Paani Samiti have been constituted in all these villages, who will shoulder the responsibility of operation and maintenance.

– The total estimated cost of the projects is Rs 5,555.38 Crore. The projects are planned to be completed in 24 months.

Daily Gist of ‘The Hindu’, ‘PIB’, ‘Indian Express’ and Other Newspapers: 19 November, 2020

7. APEC Virtual Meet

– A virtual meeting of the 21-member Asia-Pacific Economic Cooperation (APEC) forum was held.

– The meeting was hosted by Malaysia. Due to the pandemic, New Zealand will also host next year’s APEC meetings virtually.

– In the Asia-Pacific region, the growth is expected to decline by 2.7% this year, from a 3.6% growth in 2019. The focus of APEC’s was on accelerating economic recovery and developing an affordable vaccine.

– The main focus areas are Trade and investment, Digital Economy and Technology, Structural Reform, Economic and Technical Cooperation and Thematic and institutional matters.

– The Putrajaya Vision 2040 was adopted by the APEC leaders. It is a new 20-year growth vision to replace the Bogor Goals named after the Indonesian town where leaders agreed in 1994 to free and open trade and investment.

– The Free Trade Area of the Asia-Pacific (FTAAP) agenda and the APEC Internet and Digital Economy Roadmap (AIDER) were discussed.

What do you mean by Technical Recession? 

IAS Prelims Mock-Test 2020 – Set 60, 21 November

 

 

To clear the UPSC CSE 2021 exam, aspirants must be very strong in their fundamentals along with the current affairs. Adda247 has taken an important step to help all CSE aspirants by providing them daily quizzes on App. Now aspirants will get free quizzes to practice along with analysis of The Hindu, PIB, etc.

1. In which of the following work the first definite mention of Bharata as a region is found?
(a) Herodotus
(b) Panini
(c) Hieun-Tsang
(d) Patanjali

To know about the Radhakrishnan Commission: Click Here
2. Consider the following statements regarding the National Green Tribunal (NGT).
1. On 18 October, 2010, it was established under the National Green Tribunal Act 2010.
2. NGT is mandated to make disposal of applications or appeals finally within 3 months of the filing of the same.
3. The Tribunal is not bound by the procedure laid down under the Code of Civil Procedure, 1908, but shall be guided by principles of natural justice.
Which of the following statement(s) given above is/are correct?
(a) 1 and 2
(b) 2 and 3
(c) 1 and 3
(d) 1, 2 and 3

UPSC 2021 Online Coaching Classes | Bilingual GS Foundation Batch
3. Which of the following is/are the functions of Asia-Pacific Economic Cooperation (APEC)?
1. APEC projects provide digital skills training for rural communities and help indigenous women export their products abroad.
2. Recognizing the impacts of climate change, APEC members also implement initiatives to increase energy efficiency and promote sustainable management of forest and marine resources.
3. The forum adapts to allow members to deal with important new challenges including disaster resilience, planning for pandemics, and addressing terrorism.
Choose the correct answer
(a) 1, 2 and 3
(b) 1 and 2
(c) 2 and 3
(d) 1 and 3

IAS Prelims Mock-Test 2020 – Set 59, 20 November
4. With which of the following religious practices in India does the “Sthanakvasi” sect belongs?
(a) Vaishnavism
(b) Buddhism
(c) Shaivism
(d) Jainism
5. Which of the following are the key objectives of MGNREGS (Mahatma Gandhi National Rural Employment Guarantee Scheme)?
1. Creation of durable assets in rural areas such as wells, ponds, roads and canals.
2. Generation of paid rural employment of not less than 100 days for each worker who volunteers for unskilled labour.
3. Reduce urban migration from rural areas and to create rural infrastructure by using untapped rural labour.
Choose the correct answer
(a) 1 and 2
(b) 2 and 3
(c) 1 and 3
(d) 1, 2 and 3

IAS Prelims Mock-Test 2020 – Set 58, 19 November
6. With reference to the Indian Constitution, consider the following statements.
1. In the Ninth Schedule of the Constitution of India, the Parliament of India can place a particular law.
2. In the Ninth Schedule, the validity of a law placed cannot be examined by any court and no judgment can be made on it.
Which of the following statement(s) given above is/are correct?
(a) Only 1
(b) Only 2
(c) Both 1 and 2
(d) Neither 1 nor 2

What are the Powers of the President?: Click Here to know about in detail.
7. Which state government has decided to set up a ‘Gau Cabinet’?
(a) Uttar Pradesh
(b) Madhya Pradesh
(c) Rajasthan
(d) Maharashtra
8. Which of the following statement(s) is/are correct about Guillain Barre Syndrome (GBS)?
1. It is a very rare autoimmune disorder and is caused by bacteria or viral infection.
2. The syndrome’s first symptoms are a tingling or itching sensation in the skin, followed by muscle weakness, pain and numbness.
Choose the correct answer
(a) Only 1
(b) Only 2
(c) Both 1 and 2
(d) Neither 1 nor 2

IAS Prelims Mock-Test 2020 – Set 57, 18 November
9. Which of the following statement(s) is/are correct about the election of the President of India?
1. From State to State, the value of the vote of each MLA varies.
2. The value of the vote of MPs of the Lok Sabha is more than the value of the vote of MPs of the Rajya Sabha.
Choose the correct answer
(a) Only 1
(b) Only 2
(c) Both 1 and 2
(d) Neither 1 nor 2

IAS Prelims Mock-Test 2020 – Set 55, 11 November
10. Consider the following statements regarding Cord Blood.
1. Cord blood is the blood that remains in the umbilical cord and placenta post-delivery.
2. It contains special cells called hematopoietic stem cells that can be used to treat some types of diseases.
Which of the following statement(s) given above is/are correct?
(a) Only 1
(b) Only 2
(c) Both 1 and 2
(d) Neither 1 nor 2
Ans: 1(b), 2(c), 3(a), 4(d), 5(d), 6(a), 7(b), 8(c), 9(c), 10(c)

Daily Gist of ‘The Hindu’, ‘PIB’, ‘Indian Express’ and Other Newspapers: 21 November, 2020

Lear about Fossils National Park: Click Here

To clear the UPSC CSE 2021 exam, aspirants must be very strong in their fundamentals along with the current affairs. Adda247 has taken an important step to help all CSE aspirants by providing them daily quizzes on App. Now aspirants will get free quizzes to practice along with analysis of The Hindu, PIB, etc.

1. Shiv Bhojan scheme which is aimed at providing a meal to the poor at subsidised rates, was launched in which of the following state?
(a) Uttarakhand
(b) Uttar Pradesh
(c) Bihar
(d) Maharashtra

Know about the Powers of The President: Click Here
2. Which of the given statement/s is/are correct regarding the lunar eclipse? Choose the correct options:
1. A lunar eclipse occurs only in the new moon phase.
2. There is no annular lunar eclipse because the earth is much bigger than the moon.
(a) Only 1
(b) Only 2
(c) Both 1 and 2
(d) Neither 1 nor 2

UPSC 2021 Online Coaching Classes | Bilingual GS Foundation Batch
3. Apiary on Wheels’ is an initiative of which statutory body of India?
(a) National Green Tribunal
(b) National Commission for Women
(c) Khadi and Village Industries Commission
(d) National Commission for Minorities
4. Which of the following river declared as Mexico’s most polluted waterway by the UN?
(a) River Santiago
(b) River Rio Grande
(c) River Lerma
(d) River Colorado

IAS Prelims Mock-Test 2020 – Set 58, 19 November

5. According to the recent data from the Ministry of Forest Environment and Climate Change (MoEFCC), what is the total number of tiger deaths occurred in India?
(a) 90
(b) 95
(c) 100
(d) 105

IAS Prelims Mock-Test 2020 – Set 57, 18 November
6. Consider the following statements. Choose which one of the following is/are incorrect?
1. NATGRID connects databases of core security agencies of the Government of India.
2. The intelligence gathering mechanism relates to the immigration, banking, individual taxpayers, air and train travels.
3. The office of NATGRID is attached to the Ministry of Defence.
Options:
(a) Only 2
(b) Only 3
(c) Only 2 and 3
(d) Only 1 and 2

Detail about Nuclear Power Plants In India is given: Click Here
7. Which one of the first countries that banned sun screens, that are toxic to coral reefs and sea life?
(a) Papua New Guinea
(b) Hawaii, USA
(c) Palau
(d) Philippines
8. Find out the incorrect option from given statements:
1. River Mahadayi is an east-flowing river.
2. The river originates in Bhimgad Wildlife Sanctuary and is called Mandovi in Goa.
3. Dindi, Kalasa and Banduri are the tributaries of river Mahadayi.
Options:
(a) Only 2
(b) Only 1 and 3
(c) Only 2 and 3
(d) Only 3

IAS Prelims Mock-Test 2020 – Set 55, 11 November
9. Which of the following European countries, India has signed mobility pact that would allow skilled workers, students and academics from the two countries to live and work in each others’ countries?
(a) England
(b) Germany
(c) France
(d) Switzerland
10. What is India’s GDP growth rate for the FY20, as estimated by the World Bank?
(a)5.4%
(b)5.6%
(c)5.8%
(d)6%

Ans: 1(d), 2(b), 3(c), 4(a), 5(b), 6(b), 7(c), 8(a), 9(c), 10(c)

Pradhan Mantri Garib Kalyan Yojana Part -1: For detail Click Here

Daily Gist of ‘The Hindu’, ‘PIB’, ‘Indian Express’ and Other Newspapers: 21 November, 2020