To clear the UPSC CSE 2021 exam, aspirants must be very strong in their fundamentals along with the current affairs. Adda247 has taken an important step to help all CSE aspirants by providing them daily quizzes on App. Now aspirants will get free quizzes to practice along with analysis of The Hindu, PIB, etc.

1. Under which categories recently, the Law Commission in its 255th Report has also made several recommendations on electoral reforms?
1. Limits on political contribution and party candidate expenditure.
2. Disclosure norms and requirements.
3. State funding of elections.
Choose the correct option
(a) 1 and 2
(b) 1 and 3
(c) Only 1
(d) 1, 2 and 3

UPSC 2021 Online Coaching Classes | Bilingual GS Foundation Batch
2. Recently, which State of India formally rejected the Central government’s three Farm Acts?
(a) Haryana
(b) Punjab
(c) Kerala
(d) West Bengal
3. In the Maratha infantry, the lowest rank was:
(a) Zumladar
(b) Nayak
(c) Hawaldar
(d) Patnaik

IAS Prelims Mock-Test 2020 – Set 41, 21 October
4. Consider the following statements regarding Dhrupad, a major tradition of Indian culture.
1. It is the most ancient style of Hindustani classical music that has survived until today in its original form.
2. The word Dhrupad is derived from DHRUVA the steadfast evening star that moves through our galaxy and PADA meaning poetry.
3. It is a form of devotional music that traces its origin to the ancient text of Athar Veda.
Which of the following statement(s) is/are correct?
(a) 1 and 2
(b) 2 and 3
(c) Only 3
(d) 1 and 3
5. Which of the following statement(s) is/are correct about Kaleshwaram Lift Irrigation Project?
1. It is a multi-purpose irrigation project, on the Godavari River in Telangana.
2. It was initiated in 2015.
3. Originally called Dr. B R Ambedkar Pranahita Chevella Sujala Sravanthi Project
Choose the correct option
(a) 1 and 2
(b) 1 and 3
(c) 2 and 3
(d) 1, 2 and 3

IAS Prelims Mock-Test 2020 – Set 40, 20 October
6. Name the reason when the annual Union Budget is not passed by the Lok Sabha?
(a) For suggestions, the Budget is referred to the Rajya Sabha.
(b) The Prime Minister submits the resignation of the Council of Ministers.
(c) The Budget is modified and presented again.
(d) The Union Finance Minister is asked to resign.
7. Consider the following statements.
1. Cybercrimes in India caused a Rs 1.25 trillion loss in 2019.
2. A scheme for the establishment of Indian Cyber Crime Cooperatives Centre (I4C) has been established to handle issues related to cybercrime in the country.
Which of the following statement(s) is/are correct?
(a) Only 1
(b) Only 2
(c) Both 1 and 2
(d) Neither 1 nor 2

IAS Prelims Mock-Test 2020 – Set 39, 19 October
8. Which of the following statement(s) is/are correct about the Demchok sector?
1. It is a disputed region situated near the confluence of the Charding Nullah and Indus River.
2. The area centered on the villages of Demchok, Ladakh and Demqog, Ngari Prefecture.
Choose the correct option
(a) Only 1
(b) Only 2
(c) Both 1 and 2
(d) Neither 1 nor 2

IAS Prelims Mock-Test 2020 – Set 38, 17 October
9. Consider the following statements regarding the Delimitation Commission.
1. The Delimitation Commission orders cannot be called in question before any court.
2. The Delimitation Commission is appointed by the President of India and works in collaboration with the Election Commission of India.
Which of the following statement(s) given above is/are correct?
(a) Only 1
(b) Only 2
(c) Both 1 and 2
(d) Neither 1 nor 2

IAS Prelims Mock-Test 2020 – Set 36, 15 October
10. Which of the following are the objectives of the Kisan Credit Card (KCC)?
1. Post-harvest expenses
2. Consumption requirements of farmer household.
3. Capital for maintenance of farm assets.
Choose the correct option
(a) 1 and 2
(b) 2 and 3
(c) 1 and 3
(d) 1, 2 and 3
Ans: 1(d), 2(b), 3(c), 4(a), 5(b), 6(b), 7(a), 8(c), 9(c), 10(d)

Daily Gist of ‘The Hindu’, ‘PIB’, ‘Indian Express’ and Other Newspapers: 22 October, 2020

UPSC Prelims Syllabus 2021: General Studies and CSAT for CSE

Daily news will speed up the preparation for the Civil Services Examination and it also plays a crucial role to grasp the current affairs topic comprehensively. Here we have covered most of the topics related to various categories including National, International, Sports, Science and Technology, and so on.

1. ‘INS Kavaratti’

– The last of four indigenously built Anti-Submarine Warfare (ASW) stealth corvettes “INS Kavaratti” under Project 28 (Kamorta class) is scheduled to be commissioned into the Indian Navy by General Manoj Mukund Naravane, PVSM, AVSM, SM, VSM, ADC, Chief of the Army Staff at Naval Dockyard, Visakhapatnam on 22 October 20.

– Touted as a potent Stealth ASW Corvette, Kavaratti is indigenously designed by the Indian Navy’s in-house organisation, Directorate of Naval Design(DND), and built by Garden Reach Shipbuilders & Engineers (GRSE), Kolkata.

– The ship has up to 90% indigenous content and the use of carbon composites for the superstructure is a commendable feat achieved in Indian shipbuilding.

– Kavaratti has state-of-the-art weapons and sensor suite capable of detecting and prosecuting submarines.

– In addition to its anti-submarine warfare capability, the ship also has a credible self-defence capability and good endurance for long-range deployments.

– Kavaratti takes her name from erstwhile INS Kavaratti which was an Arnala class missile corvette.

– The older Kavaratti distinguished herself by operating in support of was Bangladesh’s liberation in 1971.

UPSC 2021 Online Coaching Classes | Bilingual GS Foundation Batch

2. World Bank- IMF annual meeting 2020

Dr Harsh Vardhan, Union Minister for Health and Family Welfare virtually addressed the World Bank- IMF annual meeting on 21 October, 2020.

– The theme of the meeting was “Unleashing the South Asian Century through Human Capital for All” and “Investing in Covid-19 Vaccines and Primary Healthcare Delivery System”.

3. 317th Executive Council meeting of the Indian Institute of Public Administration (IIPA)

– MoS (PP) Dr Jitendra Singh presided over the 317th Executive Council meeting of the Indian Institute of Public Administration (IIPA) as its new Chairman on 21 October, 2020.

– The post of Chairman IIPA had fallen vacant after the demise of T N Chaturvedi, a 1949 batch IAS officer, former Comptroller & Auditor General (CAG) of India and former Governor, who had taken over as Chairman of the IIPA in 2004 and continued to hold this position for sixteen years till his death on 5th January 2020.

– Dr Jitendra Singh in a meeting made the important announcement that the Life Membership of IIPA will be thrown open w.e.f. 1st January 2021.

Daily Gist of ‘The Hindu’, ‘PIB’, ‘Indian Express’ and Other Newspapers: 21 October, 2020

4. “Aditi Urja Sanch”

– The Union Minister of Science and Technology and Earth Sciences, Dr. Harsh Vardhan inaugurated the DME fired “Aditi Urja Sanch” unit along with the DME-LPG blended fuel cylinders.

– Handed them over for common public and CSIR-NCL (National Chemical Laboratory) canteen use on a trial basis at CSIR-NCL premises virtually through video-conferencing.

Daily Gist of ‘The Hindu’, ‘PIB’, ‘Indian Express’ and Other Newspapers: 20 October, 2020

5. FDI Inflow

– Total Foreign Direct Investment (FDI) inflow of USD 35.73 billion was received from April to August, 2020.

– For the first 5 months of a financial year, it is the highest ever.

– In the first quarter (April-June 2020), FDI inflow has increased despite Gross Domestic Product (GDP) growth contracted 23.9%.

– It is 13% higher as compared to the first five months of 2019-20 (USD 31.60 billion).

– Total FDI inflow grew by 55%, i.e. from USD 231.37 billion in 2008-14 to USD 358.29 billion in 2014-20.

– During April to August, 2020, FDI equity inflow (one of the three components of FDI) received was USD 27.10 billion.

– The increased FDI inflows into the country is due to the measures taken by the Government on the fronts of FDI policy reforms, investment facilitation and ease of doing business.

– As per World Investment Report 2020 by the UNCTAD, India was the 9th largest recipient of FDI in 2019.

Daily Gist of ‘The Hindu’, ‘PIB’, ‘Indian Express’ and Other Newspapers: 17 October, 2020

6. Centre’s Farm LAws have been rejected by the Punjab Assembly

– Punjab recently became the first State in the country to formally reject the Central government’s three Farm Acts by passing three Bills to negate the Union laws.

– Also, the proposed Electricity Amendment Bill is rejected and demanded their immediate annulment.

Daily Gist of ‘The Hindu’, ‘PIB’, ‘Indian Express’ and Other Newspapers: 16 October, 2020

7. Taiwan Insecurity of China

– China recently has objected to any official exchanges between India and Taiwan.

The statement f China is that India and Taiwan were considering going forward with talks on a trade deal.

As per China, the ‘One-China principle’ is a universal consensus of the international community, including India.

There is an objection fromChina to the recent campaign (posters and social media) in India wishing Taiwan “Happy National Day” (October 10) and referring to it as a “country” or a “nation”.

In the upcoming Malabar Naval Exercise, China is also opposing the inclusion of Australia with India, Japan and the United States.

IAS Prelims Mock-Test 2020 – Set 41, 21 October

UPSC Prelims Syllabus 2021: General Studies and CSAT for CSE

 

To clear the UPSC CSE 2021 exam, aspirants must be very strong in their fundamentals along with the current affairs. Adda247 has taken an important step to help all CSE aspirants by providing them daily quizzes on App. Now aspirants will get free quizzes to practice along with analysis of The Hindu, PIB, etc.

1. Who of the following founded the Workers & Peasant Party (WPP) in 1927 at Bombay?
(a) S.S Mirajkar
(b) K.N Juglekar
(c) S.V Ghate
(d) All the above

UPSC 2021 Online Coaching Classes | Bilingual GS Foundation Batch
2. Consider the following statements regarding the National Cooperative Development Corporation (NCDC).
1. It was set up under an Act of Parliament in 1963.
2. It functions under the Ministry of Agriculture and Farmers Welfare.
Which of the following statement(s) given above is/are correct?
(a) Only 1
(b) Only 2
(c) Both 1 and 2
(d) Neither 1 nor 2
3. What is the difference between “vote on account” and “interim budget”?
1. A “vote on account” only deals with the expenditure in Government’s budget, while an “interim budget” includes both expenditure and receipts.
2. The provision of a “vote-on-account” is used by a regular Government, while an “interim budget” is a provision used by a caretaker Government.
Which of the following statement(s) given above is/are correct?
(a) 1 only
(b) 2 only
(c) Both 1 and 2
(d) Neither 1 nor 2

IAS Prelims Mock-Test 2020 – Set 40, 20 October
4. In which of the following kingdom, building ‘Kalyana Mandapas’ was a notable feature in the temple construction?
(a) Rashtrakuta
(b) Chalukya
(c) Vijayanagara
(d) Chandela
5. Consider the following statements regarding the Blue Flag Programme.
1. The Blue Flag Programme is run by the international, non-governmental, non-profit organisation FEE (the Foundation for Environmental Education).
2. In 1983, it was started in France.
3. The Programme is for beaches and Marinas.
Which of the following statement(s) given above is/are correct?
(a) 1 and 2
(b) 1 and 3
(c) 2 and 3
(d) 1, 2 and 3

IAS Prelims Mock-Test 2020 – Set 39, 19 October
6. The campaign named ’10 Hafte 10 Baje 10 Minute’ is related to:
1. Anti-dengue
2. Anti-malaria
3. Anti-HIV
4. Anti-virus
Choose the correct option
(a) 1 and 3
(b) Only 1
(c) 1, 2 and 4
(d) Only 2
7. Which of the following historical places is/are also known for mural paintings?
1. Ajanta Caves
2. Lepakshi Temple
3. Sanchi Stupa
Choose the correct option
(a) 1 and 2
(b) Only 1
(c) 1 and 3
(d) 1, 2 and 3

IAS Prelims Mock-Test 2020 – Set 38, 17 October
8. Consider the following statements regarding the Zoological Survey of India.
1. It is a subordinate organisation of the Ministry of Environment, Forest and Climate Change.
2. It was established in 1918.
3. It has its headquarters at Kolkata and 16 regional stations located in different geographic locations of the country.
Which of the following statement(s) is/are incorrect?
(a) 1 and 2
(b) Only 2
(c) 2 and 3
(d) Only 3

IAS Prelims Mock-Test 2020 – Set 37, 16 October
9. Which of the following statement(s) is/are correct about currency chest?
1. To facilitate the distribution of banknotes and rupee coins, the Reserve Bank has authorised select scheduled banks to establish currency chests.
2. These are storehouses where banknotes and rupee coins are stocked on behalf of the Reserve Bank for distribution to bank branches in their area of operation.
Choose the correct option
(a) 1 only
(b) 2 only
(c) Both 1 and 2
(d) Neither 1 nor 2

IAS Prelims Mock-Test 2020 – Set 36, 15 October
10. What does “I promise to pay” clause on banknotes means?
1. As per Section 26 of Reserve Bank of India Act, 1934, the Bank is liable to pay the value of the banknote.
2. This is payable on demand by RBI, being the issuer.
3. I also denote the obligation on the part of the Bank towards the holder of the banknote.
Which of the following statement(s) given above is/are correct?
(a) 1 and 3
(b) 2 and 3
(c) 1 and 2
(d) 1, 2 and 3
Ans: 1(d), 2(c), 3(a), 4(c), 5(b), 6(b), 7(a), 8(b), 9(c), 10(d)

Daily Gist of ‘The Hindu’, ‘PIB’, ‘Indian Express’ and Other Newspapers: 21 October, 2020

UPSC Prelims Syllabus 2021: General Studies and CSAT for CSE

Daily news will speed up the preparation for the Civil Services Examination and it also plays a crucial role to grasp the current affairs topic comprehensively. Here we have covered most of the topics related to various categories including National, International, Sports, Science and Technology, and so on.

1. 5th Joint Working Group on Coal

-5th Joint Working Group (JWG) on Coal between India and Indonesia scheduled to be held on 5th November 2020 through Video conference from New Delhi due to COVID-19 pandemic. India will host it.

– From the Indian side, this will be co-chaired by Shri Vinod Kumar Tiwari, Additional Secretary, Ministry of Coal, Government of India and by Dr Ir. Ridwan Djamaluddin, Director General of Mineral and Coal Ministry of Energy and Mineral Resources, Republic of Indonesia, from the Indonesian side.

– The meeting will focus on the Indian Coal Policy Reforms – recent updates; Coking Coal Exploration and Commercial Coal Mining in India; Research and Development of CCT in India and Potential of Indonesia – India Business Cooperation on Coal Post Covid-19.

– From both the sides, the B2B session will bring together the industries for discussing the issues that pave an impact on business opportunities in the backdrop of the regulatory framework.

–  Between the two countries, the deliberations will guide the Coal business.

UPSC 2021 Online Coaching Classes | Bilingual GS Foundation Batch

2. 6th India International Science Festival (IISF)

– The 6th edition of India International Science Festival (IISF) 2020 will be held from 22ndto 25th December, 2020.

– Dr. Harsh Vardhan said that it will be a reflection on Indian Science & Technology Innovations for Atmanirbhar Bharat and Global welfare.

– CSIR to spearhead the IISF 2020 with support of all other concerned ministries and departments.

– The first and second IISF was held in New Delhi, the third in Chennai, the fourth in Lucknow, and the fifth IISF were held in Kolkata. All these IISFs had generated a huge response from people in India and also from abroad.

About India International Science Festival (IISF)

– It is an annual event that is organised jointly by science & technology-related Ministries and Departments of the Government of India and Vijnana Bharati (Vibha).

– It is a festival to celebrate the achievements of India’s scientific and technological advancements with students, innovators, craftsmen, farmers, scientists and technocrats from India and abroad.

Daily Gist of ‘The Hindu’, ‘PIB’, ‘Indian Express’ and Other Newspapers: 20 October, 2020

3. Diamond Jubilee Lecture Hall Complex

– Union Education Minister Shri Ramesh Pokhriyal ‘Nishank’ virtually inaugurated the newly built Diamond Jubilee Lecture Hall Complex of National Institute of Technology Jamshedpur.

– According to Ramesh Pokhriyal, India will become a leader in the educational field and students in future from different countries that would come to India for higher education like in the past era of Nalanda & Takshshila Universities.

– The Minister also said that Institute has adopted various local villages under the Unnat Bharat Abhiyan.

– There are several facilities provided namely state-of-the-art facilities in the Lecture Hall Complex like Ultra HD Projectors, Virtual Class Rooms, Smart Class Rooms, facilities for differently-abled students, proposed Griha rating, use of energy-saving LED and Electrical fixtures etc.

Daily Gist of ‘The Hindu’, ‘PIB’, ‘Indian Express’ and Other Newspapers: 17 October, 2020

4. CSIR partnered clinical trials website “CUReD”

– Dr. Harsh Vardhan, Minister of Science & Technology, Health and Family Welfare and Earth Sciences, launched a website that provides comprehensive information regarding the numerous COVID-19 clinical trials that CSIR is engaged in a partnership with Industry, other government departments and ministries.

-The name of the website is CuRED or CSIR Ushered Repurposed Drugs.

– The following information will be provided by the website including drugs, diagnostics and devices which further include the current stage of the trials, partnering institutions and their role in the trials and other details.

– For clinical trials of AYUSH drugs including AYUSH-64, CSIR is also working with the Ministry of AYUSH.

– Five clinical trials involving Withaniasomnifera, Tinosporacordifolia + Piper longum(in combination), Glycyrrhizaglabra, Tinosporacordifolia & Adhatodavasica (individually and in combination) and AYUSH-64 formulation are undergoing safety and efficacy trials.

Daily Gist of ‘The Hindu’, ‘PIB’, ‘Indian Express’ and Other Newspapers: 16 October, 2020

5. Australia has agreed to join the Malabar Exercise

–  On India’s request, Australia has agreed to join the Malabar Exercise. The exercise is scheduled to be held in November 2020.

– It is expected that the 2020 Malabar Exercise will be held in the Bay of Bengal and the Arabian Sea.

– The exercise in 2019 was conducted off the coast of Japan.

– The exercise had been planned in a ‘non-contact – at sea’ format, due to Covid-19 pandemic.

– Its purpose is to enhance safety and security in the maritime domain.

Daily Gist of ‘The Hindu’, ‘PIB’, ‘Indian Express’ and Other Newspapers: 15 October, 2020

6. “Ghar Tak Fibre” scheme

– ‘Ghar Tak Fibre’ scheme is off to a slow start in Bihar as per the Government data.

–  Bihar is the first state that aims to connect all its 45,945 villages by March 31.

– For connecting all villages by March 31, the state would need to dig trenches, lay cables, and provide connectivity to an average of 257 villages daily, or a monthly average of over 7,500 villages.

– The project will be jointly executed by the Department of Telecom (DoT), Ministry of Electronics & Information Technology and Common Service Centres (CSC).

7. Country’s first multi-modal logistic park

– Country’s first multi-modal logistic park will be built in Assam.

– It will provide direct connectivity to air, road, rail and waterways to the people.

– Under the ambitious BharatmalaPariyojana of the Government of India, the park will be developed.

IAS Prelims Mock-Test 2020 – Set 40, 20 October

UPSC Prelims Syllabus 2021: General Studies and CSAT for CSE

The SBI Clerk 2020 Prelims exam was conducted on 22nd, 29th February, 1st, and 8th March. Candidates were waiting for the SBI Clerk Result anxiously, which is released on 20th October 2020. Here SBI Clerk Cut off is also released. Cut-off refers to the minimum marks that an applicant needs to score to be eligible to move to the next stage of the recruitment process. Being one of the highly sought after banking exams, where candidates in large nos. apply for, the SBI raises the cut off each year.

Candidates must score those minimum marks to qualify for the subsequent round. The state-wise cut-off varies from one state to another.

SBI Clerk Cut Off 2020 For Prelims

The SBI Clerk Prelims result is declared, the candidates can check the SBI Clerk Prelims Result. We are providing you the cut-off for SBI Clerk Prelims Exam.

The Prelims exam comprises three sections, English Language, Numerical Ability, and Reasoning Ability. The cut off of the prelims exam is calculated out of 100 marks.

State SBI Clerk Cut-off
(For General)
Uttarakhand 69.75
Gujarat 56.75
Madhya Pradesh 68.75
Jharkhand 68.25
Uttar Pradesh 71.00
Punjab 77.50
Tami Nadu 62
Rajasthan 68.75
Delhi 76.25
Chandigarh 76
Andhra Pradesh 68
West Bengal 67.5
Odisha 68.25
Karnataka 58.75
Himachal Pradesh 66
Kerala 69.75
Haryana 72.75
Telangana 66
Maharashtra 59.75
Bihar 68.75
Chhattisgarh 68.75

SBI Clerk 2020 Cut Off Dates

SBI Clerk 2020 Events  Dates
Preliminary Exam Date
  • 22-Feb-2020
  • 29-Feb-2020
  • 01-March-2020
  • 08-March-2020
Release of prelims Result 20th October 2020
Prelims Cut-Off Date 20th October 2020
Mains Exam Date 31st October 2020

Factors That Determine SBI Clerk Cut Off

The cut off is declared by the State Bank of India. SBI Clerk Cut-Off will be released in sequence, i.e. Cut-Off for Preliminary Exam will be released first followed by Cut-Off for mains Exam. However, it is known that cut off any bank exam is decided considering the following factors:

  1.  Number of candidates appearing for the exam
  2.  The difficulty level of questions asked in all shifts of the exam
  3. Average no. of attempts done by aspirants
  4. Number of vacancies in each state

SBI Clerk Previous Year Cut Off

As per the trends of the previous years, it has been observed that the cut off for the current period of the exam changes slightly.  So, for your reference, we have provided you with the cut for the previous years.

SBI Clerk Prelims Cut Off 2019

As per the trends of the previous years, it has been observed that the cut off for the current period of the exam changes slightly.  So, for your reference, we have provided you with the cut for the previous years.

SBI Clerk Prelims Cut Off 2019: State-Wise

State SBI Clerk Cut-off
(For General)
Uttarakhand 75.25
Gujarat 65.50
Madhya Pradesh 73.50
Jharkhand 75.00
Uttar Pradesh 72.25
Punjab 76.25
Tami Nadu 61.25
Tripura 70.25
Rajasthan 71.00
Delhi 71.25
Chandigarh 77.25
Andhra Pradesh 74.75
West Bengal 73.25
Odisha 73.50
Karnataka 48.50
Himachal Pradesh 71.75
Jammu and Kashmir 81.75
Kerala 70.25
Assam 57.00
Telangana 68.50
Maharashtra 62.25
Bihar 76.25

SBI Clerk Prelims Cut-Off 2018

State Name Cut Off
Uttar Pradesh 69.25
Chhattisgarh 67.25
Bihar 66.50
Assam 51.25
Maharashtra 57.00
Madhya Pradesh 66.25
Karnataka 63.00
Kerala 69.00
Odisha 62.75
Delhi 71.75
West Bengal 66.50
Rajasthan 69.00
Telangana 68.00
Punjab 71.50
Haryana 70.50
Gujarat 57.50

Know SBI Clerk Salary, Perks & Allowances Here

SBI Clerk Mains Cut Off

Candidates who clear the SBI Clerk Prelims Exam will be shortlisted to appear for the Mains Exam. The Cut off as well as the SBI Clerk Mains Exam Syllabus is different. The SBI Clerk Mains Exam has four sections: General/ Financial Awareness, Reasoning Ability & Computer Awareness. Moreover, the Mains Exam is of 200 Marks.

Check out the SBI Clerk Mains Cut off for the Previous Years.

SBI Clerk Mains Cut Off 2019

States SBI Clerk Mains Cut-off
(General)
Punjab 102.75
Andhra Pradesh 99.75
Bihar 98.00
Karnataka 85.75
Jharkhand 97.50
Haryana 103.25
Uttar Pradesh 97.50
Delhi 99.75
Madhya Pradesh 94.75
Rajasthan 97.00
Uttarakhand 96.50
West Bengal 97.25
Himachal Pradesh 101.25
Odisha 94.75
Chattisgarh 87.75
Maharashtra 89.75
Gujarat 91.25
Kerala 96.25
Tamil Nadu 98.00
Assam 85.00

Category-Wise SBI Clerk Mains Cut-Off (Delhi)

Category-wise SBI Clerk Mains cut off for Delhi Region has been tabulated.

Category Marks Obtained
SC 75.0
ST 64.25
OBC 84.25
GEN 99.75
EWS 85.75
LD (OH) 75.0
VI 96.75
HI 61.75
D&E 88.75
XS 65.5
DXS 61.5

SBI Clerk Mains Cut Off 2018

State Name Cut-off
(Out Of 200 For General)
Bihar 96.00
Chhattisgarh 91.50
Delhi 104.80
Gujarat 85.00
Haryana 99.00
Himachal Pradesh 98.25
Jharkhand 86.00
Karnataka 83.90
Madhya Pradesh 92.60
Maharashtra 85.65
Odisha 88.80
Punjab 100.65
Rajasthan 96.75
Tamil Nadu 93.75
Uttar Pradesh 96.00
West Bengal 95.30

SBI Clerk Mains Cut Off 2018

Sectional Cut Off is available for SBI Clerk 2018 followed by category wise cut off in the given table

Serial No. Subject Total Marks Marks Secured By You
1. General/Financial Awareness 50 22.5
2. General English 40 21.75
3. Quantitative Aptitude 50 30.25
4. Reasoning Ability & Computer Aptitude 60 19.5
5. Total Marks 200 93.75

Category-Wise Cut-Off For SBI Clerk Mains Exam 2018

Category Marks Obtained
SC 67.25
ST 60.4
OBC 82.5
GEN 96
LD (OH) 75.2
VI 90.85
HI 63.3
XS 63.05
DXS 66.2

SBI Clerk 2016 Prelims Cut-Off

SBI Clerk 2016 Cut off (Category Wise)

Subjects Total Marks General OBC/ST/SC/OH/VI/HI/DXS
Reasoning Ability 35 7.75 3.25
Numerical Ability 35 5.5 2
English Language 30 6.75 3.25

SBI Clerk 2016 Cut off (State Wise)

Candidate’s Category & Total Marks obtained in SBI Clerk 2016 exam out of 100
States Gen OBC SC ST OH VI HI XS DXS
Madhya Pradesh 54.75 54.75 36.5 9 36 12.75 14.25 11.75 19
Rajasthan 64.5 64.5 53.5 25.5 41.25 15.75 20.5 10.5 14.25
Uttar Pradesh 59 56.25 42.75 31.5 47.25 10.75 11.75 9.5 11.75
Himachal Pradesh 57.5 57 42.75 48.25 22.75 17.25 22.25 9.25 36.25
West Bengal 51.25 35.25 32 20.75 11 14.25 11.25 11.5 18.5
Maharashtra 51.5 51.5 51.5 24.5 39.5 55.75 14 11.25 23.75
Delhi /Haryana 66.25 50.75 56 10
Bihar 51.5 51.5 33.5 57.25 37 14.25 12 10.75 25.5
Punjab 67.5 56.5 45 45
Chhattisgarh 22.5 22.5 9.5 9.25 13 15 2.5 1.25 28.5
Gujarat 42 42 42 28
Uttarakhand 59.25 48.25 37.5 45.25 36.25 25.25 13.5 10.75 33.75
Tamil Nadu 21.25 21.25 21.25 21 11.75 15 9.5 9.75 15.25
NAGALAND 21.75 21.75 21.75 21.75 N/A 24.5 25 26.5 19.5
Andhra Pradesh 39.25 39.25 39.25 10 45.25 34 12.25 9 27.5
Jharkhand 38.5 38.5 31.5 29.25 11.25 11.75 10.5 11.25 31.75

SBI Clerk 2016 Mains Cut-off

SBI Clerk 2016 Cut off (Category Wise)

Subjects Total Marks GENERAL SC/ST/OBC OH/VI/HI/ XS/DXS
General / Financial Awareness 50 13.5 9.5 3.25
General English 40 14.25 10.25 4.5
Quantitative Aptitude 50 14.5 11.25 6.5
Reasoning Ability & Computer Aptitude 60 24 19 11.25

SBI Clerk 2016 Mains Cut-off (State-wise)

States State-wise Cut off (Out of 200)
SC ST OBC GEN XS OH VI HI DXS
Madhya Pradesh 100.75 76.25 122.75 130.25 60.00 100.75 96.50 63.00
Uttar Pradesh 103.00 81.50 120.50 132.25 86.25 107.50 111.25 69.00 61.25
West Bengal 105.50 86.75 110.75 131.00 86.75 87.75 65.75 73.75 65.75
Bihar 98.25 80.50 123.00 130.25 76.50 103.75 101.00 60.50 62.50
Uttarakhand 102.25 105.50 116.75 133.50 69.75 106.00 107.25 66.50 86.00
Haryana 106.25 119.50 137.00
Gujarat 112.00 122.50
Telangana 123.25
Punjab 138.50
Maharashtra 123.50
Andhra Pradesh 128.50
Jharkhand 127.00
Himachal Pradesh 133.50
Nagaland 115.75
Karnataka 117.00
Kerala 135.75
Rajasthan 136.00
Tamil Nadu 132.00
Assam 124.50
Chandigarh 121.75

Candidates are requested to stay updated with the website to check the official SBI Clerk Cut off 2020. It is released along with the result.

Also Read:

RRB NTPC Admit Card 2020

Stay Connected!

Apply FOr Bank Jobs Here

To clear the UPSC CSE 2021 exam, aspirants must be very strong in their fundamentals along with the current affairs. Adda247 has taken an important step to help all CSE aspirants by providing them daily quizzes on App. Now aspirants will get free quizzes to practice along with analysis of The Hindu, PIB, etc.

1. Consider the following statements.
1. India is the 2nd largest cotton producer and the largest consumer of cotton in the world.
2. India produces about 6.00 million tons of cotton every year which is about 23% of the world cotton.
3. India produces about 51% of the total organic cotton production of the world.
Which of the following statements given above is/are correct?
(a) 1 and 2
(b) 2 and 3
(c) 1 and 3
(d) 1, 2 and 3

UPSC 2021 Online Coaching Classes | Bilingual GS Foundation Batch
2. Which Mughal ruler had started the system of du-aspah sih-aspah?
(a) Aurangzeb
(b) Humayun
(c) Jahangir
(d) Akbar
3.  Which one of the following is not a fundamental duty, under the Constitution of India?
(a) To vote in public elections
(b) To develop the scientific temper
(c) To safeguard public property
(d) To abide by me Constitution and respect its ideals

IAS Prelims Mock-Test 2020 – Set 39, 19 October
4. Consider the following statements regarding Sadhna Pass.
1. It is previously known as Nastachun pass which is a mountain pass in Jammu and Kashmir.
2. It connects Karnah tehsil of Kupwara district with the rest of the Indian administrated Kashmir valley.
3. It is located in the vast Shams Bri mountainous range.
Which of the following statement(s) is/are correct?
(a) 1, 2 and 3
(b) 1 and 3
(c) Only 1
(d) 1 and 2
5. Which of the following statement(s) is/are correct about SLINEX 20?
1. It is a series of naval exercises between the Indian Navy and the Sri Lanka Navy.
2. The first SLINEX took place in 2003.
3. The latest edition will be held off Trincomalee, Sri Lanka.
Choose the correct option
(a) 1 and 3
(b) 1 and 2
(c) Only 1
(d) 2 and 3

IAS Prelims Mock-Test 2020 – Set 38, 17 October
6. In which state of India, ‘Ghar Tak Fibre’ Scheme has been recently inaugurated by Prime Minister Narendra Modi?
(a) Rajasthan
(b) Bihar
(c) Tamil Nadu
(d) Uttar Pradesh
7. Which of the following statement(s) is/are correct about Brahmos?
1. It is a joint venture between the Defence Research and Development Organisation of India (DRDO) and the NPOM of Russia.
2. Brahmos is named on the rivers Brahmaputra (India) and Moskva (Russia).
3. It is a supersonic missile travelling at a speed of Mach 2.8.
Choose the correct option.
(a) Only 1
(b) Both 1 and 2
(c) Both 2 and 3
(d) 1, 2 and 3

IAS Prelims Mock-Test 2020 – Set 37, 16 October
8. What was the name given to the royal bodyguards of the emperor during the Mughal period?
(a) Banduqchi
(b) Sowars
(c) Baraq-andaz
(d) Wala-Shuhis

IAS Prelims Mock-Test 2020 – Set 36, 15 October
9. Recently, the Zoological Survey of India (ZSI) brought a study on skinks which is titled as Skinks of India. Here, Skinks represent:
(a) Parrot
(b) Lizard
(c) Blue-Whale
(d) Bacteria
10. Which of the following statement(s) is/are correct about ‘Murder Hornets’?
1. It is native to East Asia and Japan.
2. These predators are infamous for ruthlessly ripping apart honeybees and decimating their hives.
3. They also pose a threat to human beings. Their potent stingers deliver venom.
Chosse the correct option
(a) 1, 2 and 3
(b) 1 and 2
(c) 1 and 3
(d) 2 and 3
Ans: 1(d), 2(c), 3(a), 4(a), 5(a), 6(b), 7(d), 8(d), 9(b), 10(a)

Daily Gist of ‘The Hindu’, ‘PIB’, ‘Indian Express’ and Other Newspapers: 20 October, 2020

UPSC Prelims Syllabus 2021: General Studies and CSAT for CSE

SSC CHSL Cut Off 2020: Cut Off is the minimum qualifying marks that candidates need to score to appear for the next round of the exam so that he gets a chance to complete the exam process. The category wise cut off is released along with the result of the exam. Candidates can check the cut-off, after the declaration of the result. There is no sectional cut off in SSC exams. Here, we have discussed the expected cut-off and previous year cut off.

SSC CHSL Cut Off 2020

Staff Selection Commission (SSC) conducts Combined Higher Secondary Level (CHSL) every year to various posts such as DEO, Postal Assistant, LDC, and Sorting Assistant. The SSC CHSL Examination is conducted on three levels: Tier-1, Tier-2, and Tier-3. The Cut-Off for SSC CHSL(Combined Higher Secondary Level) 2020 Tier 1 will be available with the result.

SSC CHSL 2020 Expected Cut

SSC releases cut-off marks for the SSC CHSL exam with the result of the exam. The cut-off is released with the result of that stage officially on its official website. The SSC CHSL Exam 2020 was of easy to moderate level in all shifts.

Post Name SSC CHSL Expected Cut Off
[UR category]
LDC/ JSA/ PA/ SA 140-145
DEO in C&AG 164-169
DEO (Other than C&AG) 180-183

Factors affecting the Cut-off

SSC CHSL cut off is calculated taking the following factors into consideration:

  • The difficulty level of the exam
  • The number of candidates appeared for the test
  • Number of vacancies

SSC CHSL 2020 Important Dates

SSC CHSL 2020 Important Dates
Prelims Admit Card 01st October 2020
Prelims Exam Date 17th, 18th, and 19th March 2020 and
12th to 16th, 19th to 21st, and 26th October 2020
Prelims Answer Key October 2020 (Tentative)
Prelims Result Date December 2020 (Tentative)

Use of SSC CHSL Previous Year Cut Off:

  1. For candidates’ convenience and prediction in their next round, they may check the previous year SSC CHSL Cut Off given in the subsequent paragraph
  2. The candidates can thus draw parallels for their scores. Subject wise and Category wise SSC CHSL Cut Off has been depicted below
  3. Cut Off will also be a guide to the candidates along with SSC CHSL Result, where students can check their final qualification into the next round/final selection
  4. The cut off has been mentioned category wise for the mentioned previous year
  5. The cut off also decides the final selection of the candidates, which is based on the consolidated score of Tier-1 and Tier-2 Result.

SSC CHSL Tier 2 Previous Year Cut Off 2018

SSC CHSL Cut-off for 2018 has been released by SSC. The Cut-Off table for SSC CHSL 2018 Tier 2 exam is mentioned below.

Category SC ST OBC VH OH HH Ex.S GEN EWS
DEO (Other than C&AG) # # 243.43 # # # # 252.06 #
DEO in C&AG 181.48 185.15 212.09 # 184.41 148.04 152.55 223.60 215.89
LDC/JSA/PA/SA 143.93 133.80 167.07 123.54 139.36 93.50 97.82 190.33 161.31

SSC CHSL Tier 1 Previous Year Cut Off 2018-19

SSC CHSL Tier 1 Cut-off for  2018 has been released by SSC. The Cut-Off table for SSC CHSL 2018-19 Tier-1 exam is mentioned below.

Category SC ST OBC VH OH HH Ex.S GEN EWS
DEO (Other than C&AG) 178.45 181.47
DEO in C&AG 145.52 136.74 161.72 129.42 98.86 117.13 165.93 163.75
LDC/JSA/PA/SA 110.09 99.09 133.74 84.87 102.75 58.43 56.11 135.60 127.25

SSC CHSL Tier-I Previous Year Cut Off 2017-18

The table below depicts the SSC CHSL Tier-1 Cut Off for the year 2017-18.

SC ST OBC UR ExS OH HH VH TOTAL
Cut-Off
Marks
122.50 112.00 139.00 143.50 83.00 111.50 73.50 95.50
Candidates
Available
8152 3959 15984 14371 3898* 904 545 605 48404*

Category wise SSC CHSL 2016-17 Tier-I Cut-Off

Category wise Cut-Off marks distribution for candidates are given below:

Category SC ST OBC VH OH HH Ex.S GEN Total
Cut-Off Marks 108.00 99.00 120.00 96.00 97.50 65.00 64.50 127.50
No. of Candidates 7879 3509 20813 436 1123 509 4415 14517 53201

Category wise Tier-I cut-off for different posts filled through SSC CHSL 2016 Exam

The different posts of SSC CHSL 2016 were filled by various category candidates. This is depicted in the following table:

Category SC ST OBC VH OH HH Ex.S GEN
DEO 110-124 96-101 119-137 91-100 94-102 74-87 77-84 129-138
LDC 112-129 104-109 122-141 101-110 98-104 79-97 81-94 130-140
Postal/Sorting Assistant 115-129 107-111 125-131 103-113 99-107 78-87 90-95 132-145

Category wise SSC CHSL 2016-17 Final Cut-Off

The category-wise breakup of the candidates selected for the posts of Lower Division Clerk, Court Clerk, Postal Assistant/ Sorting Assistant, and Data Entry Operator is as follows:
SSC CHSL 2016-17 Final Cut-Off for Lower Division Clerk

Category UR SC ST OBC TOTAL Ex. S OH HH VH
Vacancies 13 03 02 07 25 00 00 00 01
Recommended Candidates 13 03 02 07 25 00 00 00 01

SSC CHSL 2016-17 Final Cut-Off for Postal Assistant / Sorting Assistant

Category UR SC ST OBC TOTAL Ex. S OH HH VH
Vacancies 1840 474 237 744 3295 323 37 38 38
Recommended Candidates 1840 474 237 744 3295 323 37 38 38

SSC CHSL 2016-17 Final Cut-Off for Lower Division Clerk

Category UR SC ST OBC TOTAL Ex S OH HH VH
Vacancies 252 75 38 135 500 50 05 05 05
Recommended Candidates 99 28 10 86 223 04 03 01 05

Candidates must check the SSC CHSL Cut-off for their respective category to confirm their qualification for the Tier-2 Examination.  SSC CHSL Tier-2 Exam is of qualifying nature and is intended to test elementary language skills in order to re-categorize the post as Group-C and in view of job requirements.
A well-prepared exam comprises thorough knowledge of the syllabus, previous year papers, and/ or mock papers.
All the best!

Daily news will speed up the preparation for the Civil Services Examination and it also plays a crucial role to grasp the current affairs topic comprehensively. Here we have covered most of the topics related to various categories including National, International, Sports, Science and Technology, and so on.

1. Golden Jubilee Building

– Union Education Minister Shri Ramesh Pokhriyal ‘Nishank’ virtually inaugurated the newly constructed Golden Jubilee Building of NIT Rourkela (Odisha).

– The Golden Jubilee Building was planned to commemorate the completion of fifty years of existence of the Institute.

– The Minister said that NIT Rourkela is a premier institution of our country and has been producing best brains for the country. The building is a symbol of its prestige.

– He also said that institutions like NIT Rourkela will play very important role in the implementation of the NEP.

– Shri Pokhriyal informed that this building has been constructed at an approximate cost of Rs. 95 crores and is entirely funded by the Ministry of Education, Govt. of India.

– He further stated that it is now the tallest building of Rourkela, Odisha. The building spans across 7000 sqm and is located centrally, at an impartial distance from every department. Structurally, the building consists of a block with seven floors and a tower block of 14 floors.

UPSC 2021 Online Coaching Classes | Bilingual GS Foundation Batch

2. Framework for ‘Regulatory Sandbox’ to tap into innovative FinTech solutions

The International Financial Services Centres Authority (IFSCA), with an objective to develop a world-class FinTech hub at the IFSC located at GIFT City in Gandhinagar, Gujarat, India.

– It endeavours to encourage the promotion of financial technologies (‘FinTech’) initiatives in financial products and financial services across the spectrum of banking, insurance, securities and fund management.

– IFSCA has introduced a framework for “Regulatory Sandbox”.

– Under this Sandbox framework, entities operating in the capital market, banking, insurance and financial services space shall be granted certain facilities and flexibilities to experiment with innovative FinTech solutions in a live environment with a limited set of real customers for a limited time frame.

– These features shall be fortified with necessary safeguards for investor protection and risk mitigation. The Regulatory Sandbox shall operate within the IFSC located at GIFT City.

– All entities (regulated as well as unregulated) operating in the capital market, banking, insurance and pension sectors as well as individuals and startups from India and FATF compliant jurisdictions, shall be eligible for participation in the Regulatory Sandbox.

– IFSCA shall assess the applications and extend suitable regulatory relaxations to commence limited purpose testing in the Sandbox.

Daily Gist of ‘The Hindu’, ‘PIB’, ‘Indian Express’ and Other Newspapers: 17 October, 2020

3. 8th Convocation of IIT Indore

– Union Education Minister Shri Ramesh Pokhriyal ‘Nishank’ virtually attends 8th Convocation of IIT Indore.

– The Minister also inaugurated the five buildings of Kendriya Vidyalaya, Computer and Information Technology Center, Central Workshop, Abhinandan Bhavan and Takshshila Lecture Hall Complex.

– The Chairman, Board of Governors, Professor Deepak B. Phatak presided over the ceremony and Chairman, Senate Prof. Neelesh Kumar Jain awarded the degrees.

– The Minister informed that IIT Indore is doing good work in the field of research with 2740 research papers and 35 books and 175 chapters written by its teachers.  It has the highest citation index per faculty on second and third-generation IIT institutions.

–  The institute has filed 61 patents and one of its patents has also been approved.

– The Minister expressed his happiness that the institute for securing 10th position in the NIRF rankings of the year 2020, 55th rank in Asian University Rankings -2020 and 64th rank in Young University Rankings by Times Higher Education.

Daily Gist of ‘The Hindu’, ‘PIB’, ‘Indian Express’ and Other Newspapers: 16 October, 2020

4. Country’s first multi-modal logistic park

– Union Minister for Road Transport and Highways Shri Nitin Gadkari will virtually lay the foundation stone for the first-ever multi-modal logistic park in Assam.

– The Rs 693.97 crore park will provide direct connectivity to air, road, rail and waterways to the people. It will be developed under the ambitious BharatmalaPariyojana of the Government of India.

5. Frontier Technologies Cloud Innovation Center

– NITI Aayog announced the establishment of a Frontier Technologies Cloud Innovation Center (CIC) with Amazon Web Services (AWS)- the first of its kind in India.

– First Amazon Web Services Cloud Innovation Center in India. It will Spur Innovation in Agriculture, Healthcare, Education, Infrastructure & Governance.

– This CIC is part of the AWS CIC Global Program, which provides an opportunity for government agencies, non-profits, and educational institutions, to come together on pressing challenges, apply design thinking, test new ideas, and access the technology expertise of AWS.

Daily Gist of ‘The Hindu’, ‘PIB’, ‘Indian Express’ and Other Newspapers: 15 October, 2020

6. Israel and Bahrain Diplomatic Ties

– A joint communique has been signed by the Bahrain and Israel to establish diplomatic, peaceful and friendly relations, as well as a number of memorandums of understanding in areas of mutual benefit.

– There is a history of open politics and civil society movements in Bahrain, although rights have been curtailed in the past decade.

– The decision to normalise ties comes from the belief in the values of tolerance in a region whose people have suffered from wars and conflicts.

– The United Arab Emirates and Bahrain became only the third and fourth Arab states to agree to normalise ties with Israel which is followed by Israel’s 1979 peace deal with Egypt and a 1994 pact with Jordan.

– As per the deal, Israel would suspend its plans to annex large parts of the occupied West Bank.

– Between Israel and Jordan, the West Bank is sandwiched.

– Ramallah is one of its major cities and also the de facto administrative capital of Palestine.

– In the Six-day Arab-Israeli war, 1967, Israel took control of it and has established settlements there in over the years.

– In 2020, this is the second deal after the Israel-UAE Peace Deal brokered by the USA.

IAS Prelims Mock-Test 2020 – Set 39, 19 October

UPSC Prelims Syllabus 2021: General Studies and CSAT for CSE

Daily news will speed up the preparation for the Civil Services Examination and it also plays a crucial role to grasp the current affairs topic comprehensively. Here we have covered most of the topics related to various categories including National, International, Sports, Science and Technology, and so on.

1. New education complex

– Union Minister Dr. Jitendra Singh laid the Foundation Stone of the new education complex named after Pandit Madan Mohan Malviya in the Central University of Jammu campus.

– Central University Jammu is one of the first Central Universities in India to have such an educational complex named after Shri Malviya.

– Union Minister Dr. Jitendra Singh recalled that recently he had the honour of inaugurating a hostel complex in the premises of the same University named after Dr Shyama Prasad Mookerjee, which is possibly the first Block named after Mookerjee in any government University outside Kolkata.

UPSC 2021 Online Coaching Classes | Bilingual GS Foundation Batch

2. BrahMos Supersonic Cruise Missile Successfully Test Fired

– BrahMos, the supersonic cruise missile was successfully test-fired on 18 October, 2020 from Indian Navy’s indigenously-built stealth destroyer INS Chennai, hitting a target within the Arabian Sea.

– The missile hit the target successfully with pinpoint accuracy after performing high-level and very complex manoeuvres.

– BrahMos as ‘prime strike weapon’ will ensure the warship’s invincibility by engaging naval surface targets at long ranges, thus making the destroyer another lethal platform of Indian Navy.

– The highly versatile BrahMos has been jointly designed, developed and produced by India and Russia.

Daily Gist of ‘The Hindu’, ‘PIB’, ‘Indian Express’ and Other Newspapers: 17 October, 2020

3. Sustainable Municipal Solid Waste Processing Facility

– CSIR-CMERI develops Sustainable Municipal Solid Waste Processing Facility.

– According to Prof. Dr. Harish Hirani, “Besides achieving Decentralised Decimation of Solid Wastes, it also helps create value-added end-products”.

– Equipped with Advanced Segregation techniques, the Bio-Digestion process adopted has minimum pollution factor.

– This CSIR-CMERI MSW Technology envisions a Zero-Landfill and a Zero Waste City additionally to developing Job-Creation opportunities.

Daily Gist of ‘The Hindu’, ‘PIB’, ‘Indian Express’ and Other Newspapers: 16 October, 2020

4. Buldhana Pattern of water conservation

– Union Minister Shri  Nitin Gadkari has said that Maharashtra’s ‘Buldhana Pattern’ of water conservation’ has won national recognition and therefore the NITI Aayog is within the process of formulating National Policy on water conversation based on it.

– As per Shri Gadkari synchronisation of national highway construction and water conservation was achieved for the first time in Buldhana district, by using soil from the water bodies, nallas and rivers.

– This consequently causes the rise in the capacity of water storage across the water-bodies in Buldana district and it came to be referred to as ‘Buldhana Pattern’.

– He further stated that “With this activity in Maharashtra, 225 lakh cubic metre of soil was utilised in National Highway construction and the resultant widening/deepening resulted in an increase of 22,500 Thousand Cubic Metre (TMC) of water storage capacity with no cost to state government”.

Daily Gist of ‘The Hindu’, ‘PIB’, ‘Indian Express’ and Other Newspapers: 15 October, 2020

5. Global Hunger Index 2020

– The Global Hunger Index is a tool for comprehensively measuring and tracking hunger at global, regional, and national levels.

– India ranked 94 among 107 nations in the Global Hunger Index (GHI) 2020.

– According to the report, 14% of India’s population is undernourished. It also showed the country recorded a 37.4% stunting rate among children under five and a wasting rate of 17.3%. The under-five mortality rate stood at 3.7%.

–  Africa South of the Sahara and South Asia has the highest hunger and undernutrition levels among world regions, with 2020 GHI scores of 27.8 and 26.0, respectively

About Global Hunger Index

– The report is jointly published by Concern Worldwide and Welthungerhilfe.

– In 2006, it was first produced and is published every October. The 2020 edition marks the 15th edition of the GHI.

Daily Gist of ‘The Hindu’, ‘PIB’, ‘Indian Express’ and Other Newspapers: 14 October, 2020

6. New START treaty

– President Vladimir Putin has proposed a one-year extension without conditions of the last major nuclear arms reduction accord- the New START treaty which is between Russia and the U.S.

Terms of the treaty are:

– Number of strategic nuclear missile launchers are going to be reduced by half.

– It will replace the SORT mechanism as a new inspection and verification regime will be established.

– The amount or number of deployed strategic nuclear warheads is restricted to 1,550.

– Number of deployed and non-deployed inter-continental ballistic missile (ICBM) launchers, submarine-launched ballistic missile (SLBM) launchers, and heavy bombers equipped for nuclear armaments to 800 are going to be limited.

– The timeline is that these obligations must be met within seven years from the date the treaty enters into force.

– The treaty will last ten years, with an option to renew it for up to 5 years upon agreement of both parties.

Daily Gist of ‘The Hindu’, ‘PIB’, ‘Indian Express’ and Other Newspapers: 13 October, 2020

7. Zojila tunnel

Union Transport Ministry has launched the 1st blasting for construction-related work at the Zojila tunnel.

– It will provide all-year connectivity between Srinagar valley and Leh.

About Zojila tunnel

– It is set up to Asia’s longest bi-directional tunnel.

– It will connect Srinagar, Dras, Kargil and Leh via a tunnel through the famous Zojila Pass.

– It will be located at more than 11,500 feet above sea level.

–  The all-weather Zojila tunnel is going to be 14.15 km long and ensure road connectivity even during winters.

– It’ll make the travel on the 434-km Srinagar-Kargil-Leh Section of NH-1 free from avalanches, enhance safety and reduce the travel time from more than 3 hours to just 15 minutes.

8. Rashtriya Aajeevika Mission

– The Official name is Deendayal Antyodaya Yojana – National Rural Livelihoods Mission (DAY-NRLM).

– It’s implemented by the Ministry of Rural Development.

– The objective of the mission is to organise the rural poor women into Self Help Groups (SHGs), and continuously nurturing and supporting them to take economic activities so that they come out of abject poverty.

IAS Prelims Mock-Test 2020 – Set 38, 17 October

UPSC Prelims Syllabus 2021: General Studies and CSAT for CSE

 

 

Daily news will speed up the preparation for the Civil Services Examination and it also plays a crucial role to grasp the current affairs topic comprehensively. Here we have covered most of the topics related to various categories including National, International, Sports, Science and Technology, and so on.

1. World Bank Development Committee Plenary

Union Minister of Finance & Corporate Affairs Smt. Nirmala Sitharaman participated in the 102nd Meeting of the Development Committee Plenary.

– The items on the agenda included Leaning Forward to Save Lives, Scale-up Impact and Get Back on Track: World Bank Group COVID-19 Crisis Response and Update Joint IMF-WBG Staff Note: Implementation and Extension of the Debt Service Suspension Initiative.

– The Finance Minister stated that collective action is the key for an effective response to the pandemic and welcomed the strong performance in Q4 of FY 2020 wherein World Bank Group has committed $45 billion for COVID-19 response.

UPSC 2021 Online Coaching Classes | Bilingual GS Foundation Batch

2. Grand Challenges Annual Meeting 2020

– Prime Minister Shri Narendra Modi will deliver the keynote address at the inaugural function of Grand Challenges Annual Meeting 2020, on 19th October, 2020.

– The Grand Challenges Annual Meeting, for the last 15 years, has fostered international innovation collaborations to address the biggest challenges in health and development.

– The Grand Challenges Annual Meeting 2020 will convene virtually from 19th-21st October, bringing together policymakers and scientific leaders, calling for deepened scientific collaborations in solving global health problems, with great emphasis on COVID-19 with an “India for the World” framing.

– Approximately 1600 people from 40 countries will participate in this Annual meeting.

– The Grand Challenges Annual Meeting 2020 will be co-hosted by the Bill & Melinda Gates Foundation, Department of Biotechnology, Ministry of Science & Technology, Government of India, the Indian Council of Medical Research and NITI Aayog, along with the Grand Challenges Canada, the United States Agency for International Development and Wellcome.

Grand Challenges India was set up as a partnership of the Department of Biotechnology, Government of India and the Bill & Melinda Gates Foundation in 2012.

– Wellcome also joined the partnership. Grand Challenges India works across a range of health and developmental priorities ranging from agriculture, nutrition, sanitation, maternal and child health to infectious diseases.

Daily Gist of ‘The Hindu’, ‘PIB’, ‘Indian Express’ and Other Newspapers: 16 October, 2020

3. Saviour Sibling

– Doctors successfully conducted India’s first ‘saviour sibling’ experiment, recently.

– The Saviour Sibling named Kavya saved her 6-year-old brother who was suffering from Thalassemia.

– In an hour-long procedure, 50- 200 ml bone marrow was harvested from Kavya and then given to her brother named Abhijeet through transfusion.

– For some time Kavya suffered from low haemoglobin but it was corrected with supplements and she was also suffering from pain in the areas where the bone marrow was taken for a few days. Currently, both Kavya and Abhijeey are healthy.

About ‘Saviour Sibling’

It refers to babies that are created to serve an older sibling as a donor or organs, bone marrow or cells. Saviour sibling’s stem cells from the umbilical cord blood or blood are used for the treatment of serious blood disorders like thalassemia, sickle cell anaemia.

Daily Gist of ‘The Hindu’, ‘PIB’, ‘Indian Express’ and Other Newspapers: 15 October, 2020

4. Gurkha Rights in Assam

– The Gurkha community in Assam has sought gazette notification ensuring that the safeguards according to Clause 6 of the 1985 Assam Accord are also extended to Gurkha people of Assam.

– Due to the recommendations of the high-level committee formed under the Chairmanship of Biplap Kumar Sharma, the demand for the safeguards by the Gurkha community further intensified. The committee is formed by the Union Home Ministry on Clause 6 of Assam Accord.

– It is recommended by the committee that all Gurkhas of Assam are not indigenous Assamese people as per the definition of Assamese people.

– Clause 6 of the Accord envisages constitutional, legislative and administrative safeguards for protecting, preserving and promoting the culture, social, linguistic identity and heritage of the Assamese people.

Daily Gist of ‘The Hindu’, ‘PIB’, ‘Indian Express’ and Other Newspapers: 14 October, 2020

5. Saral Jeevan Bima

– It is a standard individual term life insurance product unveiled recently by the Insurance Regulatory and Development Authority (IRDAI).

– It will help customers to make an informed choice and reduce mis-selling.

– By January 1, 2021, all life insurers will have to offer the standard product.

– It will be a non-linked, non-participating individual pure risk premium life insurance plan providing for payment of the sum assured in a lump sum to the nominee in case of the insured’s death during the policy term.

– The eligibility of the plan will be for those in the 18-65 years age group.

– Policy term will be 5-40 years.

– It allows for a maximum maturity age of 70 years.

Daily Gist of ‘The Hindu’, ‘PIB’, ‘Indian Express’ and Other Newspapers: 13 October, 2020

6. Chapter proceedings

– The Mumbai police last week began “chapter proceedings” against Republic Editor-in-Chief Arnab Goswami.

About Chapter Proceedings

– They are preventive actions taken by the police if they fear that a particular person is likely to create trouble and disrupt the peace in society.

Here, the police can issue notices under sections of the Code of Criminal Procedure to ensure that the person is aware that creating nuisance could result in action against him, which includes paying a fine, in the absence of which, he could be put behind bars.

IAS Prelims Mock-Test 2020 – Set 37, 16 October

UPSC Prelims Syllabus 2021: General Studies and CSAT for CSE