To clear the UPSC CSE 2021 exam, aspirants must be very strong in their fundamentals along with the current affairs. Adda247 has taken an important step to help all CSE aspirants by providing them daily quizzes on App. Now aspirants will get free quizzes to practice along with analysis of The Hindu, PIB, etc.

1. With reference to Art and Culture of India, consider the following statements.
1. Saint Dadu Dayal composition of teachings is ‘Bijak’.
2. Madhvacharya propounded the philosophy of Pushti Marg.
Which of the following statement(s) given above is/are correct?
(a) Only 1
(b) Only 2
(c) Both 1 and 2
(d) Neither 1 nor 2

UPSC 2021 Online Coaching Classes | Bilingual GS Foundation Batch
2. In the context of the Constitution of India, consider the following statements.
1. Parliament consists of the Lok Sabha and Rajya Sabha only.
2. Union Territories are not represented in the Rajya Sabha.
3. It is within the purview of the Chief Election Commissioner to adjudicate the election disputes.
Which of the following statement(s) given above is/are correct?
(a) Only 1
(b) Both 1 and 2
(c) Both 1 and 3
(d) Neither 1 nor 2

IAS Prelims Mock-Test 2020 – Set 54, 10 November
3. Which river flows between the mountain ranges of Vindhyas and Satpura?
(a) Ganga
(b) Gomti
(c) Narmada
(d) Brahmaputra
4. Which of the following pairs are correctly matched?
Sea                       Bordering Country
1. Black Sea                    Croatia
2. Red Sea                       Syria
3. Adriatic Sea                Albania
Choose the correct option
(a) 1 and 2
(b) Only 1
(c) 2 and 3
(d) Only 3

IAS Prelims Mock-Test 2020 – Set 53, 9 November
5. Consider the following statements regarding OPEC.
1. It is a permanent, intergovernmental organisation.
2. It was founded in Baghdad, Iraq in October 1961.
3. OPEC membership is open to any country.
Which of the following statement(s) given above is/are correct?
(a) 1 and 2
(b) 2 and 3
(c) 1 and 3
(d) 1, 2 and 3
6. Which of the following statement are correct about the Polavaram Project?
1. The dam is being built across the Godavari River in Andhra Pradesh.
2. Its reservoir spreads in parts of Chhattisgarh and Orissa States also.
3. The project was accorded national status in 2014 and is a multipurpose major terminal reservoir project for the development of Irrigation, Hydropower and drinking water facilities.
Choose the correct answer
(a) 1 and 2
(b) 2 and 3
(c) 1 and 3
(d) 1, 2 and 3

IAS Prelims Mock-Test 2020 – Set 52, 7 November
7. Consider the following statements regarding the history of Indian rock-cut architecture.
1. Caves at Ellora were made for different faiths.
2. Badami caves are the oldest surviving rock-cut caves in India.
3. Emperor Chandragupta Maurya made the Barabar rock-cut caves originally for Ajivikas.
Which of the following statement(s) given above is/are correct?
(a) 1 and 2
(b) 2 and 3
(c) 1 and 3
(d) 1, 2 and 3
8. Consider the following statements regarding the fourth edition of the Indian Mobile Congress (IMC) that was inaugurated recently.
1. The theme is “Inclusive Innovation – Smart I Secure I Sustainable”.
2. It is jointly organized by the Department of Telecommunications (DoT) and Cellular Operators Association of India (COAI).
3. It is considered the largest Digital Technology Forum in Asia.
Which of the following statement(s) given above is/are correct?
(a) 1 and 2
(b) Only 1
(c) 2 and 3
(d) 1, 2 and 3

IAS Prelims Mock-Test 2020 – Set 51, 6 November
9. Recently which of the following MoUs were signed between India and Maldives?
1. Two MoUs have been signed for high impact community development projects.
2. A fourth MoU was signed on cooperation in sports and youth affairs.
3. It includes a $100 million Indian grant for an ambitious connectivity project which is a part of India’s “$500 million packages” for the Greater Male Connectivity Project (GMCP).
Choose the correct answer
(a) 1, 2 and 3
(b) Only 1
(c) 2 and 3
(d) Only 3
10. Consider the following statements regarding Body Mass Index (BMI).
1. It is a person’s weight in kilograms divided by the square of height in meters.
2. A high BMI can be an indicator of high body fatness.
Which of the following statement(s) given above is/are correct?
(a) Only 1
(b) Both 1 and 2
(c) Both 1 and 3
(d) Neither 1 nor 2
Ans: 1(d), 2(d), 3(c), 4(d), 5(c), 6(d), 7(c), 8(d), 9(a), 10(c)

Daily Gist of ‘The Hindu’, ‘PIB’, ‘Indian Express’ and Other Newspapers: 11 November, 2020

Adda247 Launching – Aarambh IAS On 5th November 2020 Only on UPSC/State PSC Adda247 Channel Click Here  

To clear the UPSC CSE 2020 exam, aspirants must be very strong in their fundamentals along with the current affairs. Adda247 has taken an important step to help all CSE aspirants by providing them daily quizzes on App. Now aspirants will get free quizzes to practice along with analysis of The Hindu, PIB, etc.

1. Which of the following statement(s) is/are correct about the North Atlantic Treaty Organization (NATO)?
1. It is an intergovernmental military alliance established by the North Atlantic Treaty.
2. It is headquartered in Brussels, Belgium.
3. North Macedonia is the latest to join NATO as its member.
Choose the correct option:
(a) 1 only
(b) 1 and 2 only
(c) 2 only
(d) 1, 2 and 3
2. Which of the following is/are correct about the Jinnah’s Fourteen Points?
1. Federal constitution with residual powers with the provinces.
2. 1/3rd representation of Muslims in the Central Legislature.
3. Separation of Sindh from Bombay Presidency.
Choose the correct Option:
(a) 1 and 2
(b) 2 and 3
(c) 1 and 3
(d) 1, 2 and 3

IAS Prelims Mock-Test 2020 – Set 12, 5 September
3. India has signed which of the following convention/s?
1. Convention on Narcotic Drugs, 1961
2. Convention on Psychotropic Substances, 1971
3. United Nations Convention against Illicit Traffic in Narcotic Drugs and Psychotropic Substances, 1988
Choose the correct option:
(a) 3 only
(b) 1 and 3 only
(c) 1, 2 and 3
(d) None of the above
4. Consider the following statements regarding the Collective Security Treaty Organisation (CSTO):
1. It supports arms sales and manufacturing as well as military training and exercises.
2. Afghanistan, Serbia hold observer status.
3. The CSTO is headquartered in Moscow, Russia.
Choose the correct option:
(a) 1, 2 and 3
(b) 1 and 2 only
(c) 1 and 3 only
(d) 3 only
5. Consider the following statements about ‘the Charter Act of 1813’:
1. It ended the trade monopoly of the East India Company in India except for trade in tea, opium and with China.
2. The company’s dividend was fixed at 10.5%.
3. The act granted permission to the missionaries to come to India and engage in religious proselytization.
Which of the statements given above are correct?
(a) 1 and 2 only
(b) 2 and 3 only
(c) 1 and 3 only
(d) 1, 2 and 3

IAS Prelims Mock-Test 2020 – Set 11, 4 September
6. Consider the following statements about the Swadeshi Movement.
1. It contributed to the revival of the indigenous artisan crafts and industries.
2. As a part of the Swadeshi Movement, the National Council of Education was established.
Which of the statements given above is/are correct?
(a) 1 only
(b) 2 only
(c) Both l and 2
(d) Neither 1 nor 2
7. Which one of the following is not a Harappan site?
(a) Chanhudaro
(b) Kot Diji
(c) Sohgaura
(d) Desalpur
8. Consider the following pairs:
1. All India Anti Untouchability League: Mahatma Gandhi
2. All India Kisan Sabha: Swami Sahajanand Saraswati
3. Self-Respect Movement: E. V. Ramaswami Naicker
Which of the pairs given above is/are correctly matched?
(a) 1 only
(b) 1 and 2 only
(c) 2 and 3 only
(d) 1, 2 and 3

IAS Prelims Mock-Test 2020 – Set 10, 3 September
9. Consider the following statements regarding Global Coalition of the Willing on Pollinators.
1. The assessment highlights that 75 per cent of food crops in the world and nearly 90 per cent of wild flowering plants depend, at least to some extent, on animal pollination.
2. Ethiopia was the first African nation to be part of this global coalition in 2019.
Which of the statements given above is/are incorrect?
(a) 1 only
(b) 2 only
(c) Both l and 2
(d) Neither 1 nor 2
10. Which of the following countries is not bordering the Red Sea?
(a) Yemen
(b) Egypt
(c) Eritrea
(d) Israel
Ans: 1(d), 2 (d), 3 (c), 4 (a), 5 (d), 6 (c), 7 (c), 8 (d), 9 (b), 10 (d).

Daily Gist of ‘The Hindu’, ‘PIB’, ‘Indian Express’ and Other Newspapers: 7 September, 2020

UPSC PRELIMS 2020 Batch | Bilingual | Live Classes