To clear the UPSC CSE 2020 exam, aspirants must be very strong in their fundamentals along with the current affairs. Adda247 has taken an important step to help all CSE aspirants by providing them daily quizzes on App. Now aspirants will get free quizzes to practice along with analysis of The Hindu, PIB, etc.

1. Consider the following statements with respect to Orang National Park:
1. It is located on the northern bank of the Brahmaputra River.
2. Rivers Pachnoi, Belsiri and Dhanshiri border the park.
3. It is declared as a tiger reserve.
Choose the correct option:
(a) 1 and 3 only
(b) 1 only
(c) 1 and 2 only
(d) 1, 2 and 3

IAS Prelims Mock-Test 2020 – Set 17, 11 September
2. Which one of the following National Parks of India lies completely in the temperate alpine zone?
(a) Manas National Park
(b) Valley of Flowers National Park
(c) Neora Valley National Park
(d) Namdapha National Park
3. Which one of the following are the terms ‘pyrolysis and plasma gasification’ mentioned?
(a) Extraction of rare earth elements
(b) Waste-to-energy technologies
(c) Hydrogen fuel-based automobiles
(d) Natural gas extraction technologies
4. Which among the following Gharana is not associated with the Dhrupad style?
(a) Kirana
(b) Dagari
(c) Darbhanga
(d) Bettiah

IAS Prelims Mock-Test 2020 – Set 16, 10 September

5. India has signed several logistics agreements in recent years. In regard to this which of the following pair/s is/are correctly matched?
United States: Logistics Exchange Memorandum of Understanding (LEMOA)
Australia: Mutual Logistics Support Agreement (MLSA)
Japan: Reciprocal Provision of Supplies and Services
Russia: Reciprocal Logistics Support (ARLS)
Options:
(a) 1 only
(b) 3 and 4 only
(c) 1, 2 and 4 only
(d) 1, 2, 3 and 4
6. Which of the following statement/s is/are correct with respect to Ramjet and Scramjet engines?
1. Both do not have a compressor, unlike the traditional jet engines.
2. Ramjet engines have a subsonic velocity of the gases in the combustion chamber while the Scramjet engines have supersonic velocity in the combustion chamber.
3. Scramjet engines are most efficient at hypersonic speeds.
Options:
(a) 2 and 3 only
(b) 1, 2 and 3 only
(c) 1 only
(d) 1 and 2 only

IAS Prelims Mock-Test 2020 – Set 15, 9 September
7. There was a growing awareness in our country about the importance of Himalayan nettle i.e., Girardinia diversifolia, because it is found to be a sustainable source of…….
(a) Textile fibre
(b) Biodiesel
(c) Anti-malarial drug
(c) Pulp for the paper industry
8. Consider the following states in terms of percentage of forest cover to the total area of the state. Which one of the following is the correct ascending order?
1. Chhattisgarh
2. Madhya Pradesh
3. Maharashtra
4. Odisha
Option:
(a) 2-3-1-4
(b) 2-3-4-1
(c) 3-2-4-1
(d) 3-2-1-4
9. Which of the following countries has been included in the Indian Ocean Naval Symposium (IONS)?
1. Australia 2.Indonesia 3. India 4. Japan 5. China
Option:
(a) 1, 2, 3
(b) 2, 4, 5
(c) 2, 3
(d) 3, 4, 5

Daily Gist of ‘The Hindu’, ‘PIB’, ‘Indian Express’ and Other Newspapers: 14 September, 2020
10. Which country is holding a naval exercise named ‘Zolfaghar-99’ in the Sea of Oman?
(a) France
(b) Oman
(c) UAE
(d) Iran
Ans: 1. (d) 2. (c) 3. (b) 4. (a) 5. (d) 6. (b) 7. (a) 8. (c) 9. (a) 10. (d)

IAS Prelims Mock-Test 2020 – Set 14, 8 September

UPSC PRELIMS 2020 Batch | Bilingual | Live Classes

To clear the UPSC CSE 2020 exam, aspirants must be very strong in their fundamentals along with the current affairs. Adda247 has taken an important step to help all CSE aspirants by providing them daily quizzes on App. Now aspirants will get free quizzes to practice along with analysis of The Hindu, PIB, etc.

1. Consider the following statement(s) that depict “Dharma” and “Rita” a central idea of ancient Vedic civilisation of India.
1. The conception of obligations and of the discharge of one’s duties to oneself and to others was Dharma.
2. The fundamental moral law that governs the functioning of the universe and all it contained was Rita.
Which of the following statement(s) is/are correct?
(a) Only 1
(b) Only 2
(c) Both 1 and 2
(d) Neither 1 nor 2
2. The International Labour Organisation (ILO) convention no. 185 deals with?
(a) Treatment with labour equally
(b) Seafarer Identity Document
(c) Protection of workers against radiations
(d) List of labour works

IAS Prelims Mock-Test 2020 – Set 14, 8 September
3. Which of the following statement(s) is/are incorrect about Start-Up Village Entrepreneurship Programme (SVEP)?
1. It is implemented by Deendayal Antyodaya Yojana –National Rural Livelihoods Mission (DAY-NRLM), Ministry of Rural Development.
2. Since 2018, it is a sub-scheme.
3. It focuses on providing self-employment opportunities with financial assistance and training in business management.
Choose the correct option:
(a) 1 and 2
(b) Only 2
(c) 2 and 3
(d) 1 and 3
4. According to the Jain philosophy, the world is created and maintained by:
(a) Universal Faith
(b) Universal Soul
(c) Universal Law
(d) None of the above
5. Why the Ionosphere layer in the atmosphere of the Earth facilitates radio communication?
1. Due to the presence of Ozone as it causes the reflection of radio waves to Earth.
2. Due to the very long wavelength of Radio waves.
Choose the correct option:
(a) Only 1
(b) Only 2
(c) Both 1 and 2
(d) Neither 1 nor 2

IAS Prelims Mock-Test 2020 – Set 13, 7 September
6. Some places are often seen in the news like Kunduz, Ghormuz and Ghazni. Where they are located?
(a) Saudi Arabia
(b) Afghanistan
(c) Kazakhstan
(d) Turkmenistan
7. Which of the following is the typical characteristic of the seasonal reversal of winds?
(a) Equatorial Climate
(b) Monsoon Climate
(c) Temperate Climate
(d) All the above
8. Consider the following statements regarding the Kisan Credit Card (KCC) scheme.
1, The Kisan Credit Card (KCC) scheme was introduced in 1998.
2. Its objective is to provide adequate and timely credit support from the banking system under a single window with a flexible and simplified procedure for the farmers for their overall credit requirements.
Which of the following statement(s) is/are correct?
(a) Only 1
(b) Only 2
(c) Both 1 and 2
(d) Neither 1 nor 2

IAS Prelims Mock-Test 2020 – Set 12, 5 September
9. Which of the following are Kharif crops?
1. Cotton
2. Rice
3. Groundnut
4. Wheat
Choose the correct option
(a) 1 and 4
(b) 2 and 3 only
(c) 1, 2 and 3
(d) 2, 3 and 4
10. Consider the following statements about SVANidhi Yojana.
1. The scheme is a Central Sector Scheme i.e. fully funded by the Ministry of Housing and Urban Affairs.
2. The scheme facilitate working capital loan up to 10,000.
3. The scheme will help street vendors to incentivise regular repayment and to reward digital transactions.
Which of the following statement(s) is/are correct?
(a) 1 and 2
(b) 1 and 3
(c) 2 and 3
(d) 1, 2 and 3

Ans: 1(c), 2(b), 3(b), 4(c), 5(d), 6(b), 7(b), 8(c), 9(c), 10(d)

IAS Prelims Mock-Test 2020 – Set 11, 4 September

Daily Gist of ‘The Hindu’, ‘PIB’, ‘Indian Express’ and Other Newspapers: 9 September, 2020

To clear the UPSC CSE 2020 exam, aspirants must be very strong in their fundamentals along with the current affairs. Adda247 has taken an important step to help all CSE aspirants by providing them daily quizzes on App. Now aspirants will get free quizzes to practice along with analysis of The Hindu, PIB, etc.

1. Consider the following statements regarding the Khilafat Movement.
1. In 1919, the Khilafat movement arose to salvage the Ottoman caliph as a symbol of unity among the Muslim community in India during the British Raj.
2. The movement was initially bolstered by Gandhi’s noncooperation movement but fell apart after the abolition of the caliphate in 1924.
Which of the following statement(s) given above is/are correct?
(a) Only 1
(b) Only 2
(c) Both 1 and 2
(d) Neither 1 nor 2
2. Consider the following statements:
1. Subsonic cruise missile travels at a speed of around 0.8 Mach.
2. Supersonic cruise missile travels at a speed around 2-3 Mach.
3. Hypersonic cruise missile travels at least five times the speed of sound.
Which of the following statement(s) given above is/are correct?
(a) 1 and 2
(b) 1 and 3
(c) 2 and 3
(d) 1, 2 and 3

IAS Prelims Mock-Test 2020 – Set 13, 7 September
3. Which of the following statement(s) is/are incorrect about Foreign Contribution (Regulation) Act (FCRA), 2010.
1. Under FCRA act, the Foreign funding of voluntary organizations in India is regulated and is implemented by the Ministry of Home Affairs.
2. Under the Act, organisations are required to register themselves every three years.
3. The Acts ensures that the recipients of foreign contributions adhere to the stated purpose for which such contribution has been obtained.
Choose the correct option:
(a) 1 and 2
(b) Only 2
(c) 1 and 3
(d) Only 3
4. Consider the following statements regarding the Development of Finance Institution (DFI) recently in news.
1. To fill the gap in long-term finance for infrastructure sectors, the government is planning to set up a new Development Finance Institution (DFI).
2. It is proposed that it will be used to finance both social and economic infrastructure projects identified under the National Infrastructure Pipeline (NIP).
Which of the following statement(s) given above is/are correct?
(a) Only 1
(b) Only 2
(c) Both 1 and 2
(c) Neither 1 nor 2
5. In the context of Indian history, the essential elements of the feudal system is/are:
1. Central political authority is very strong and very weak provincial or local political authority.
2. Creation of the lord-vassal relationship between the feudal lord and his overlord.
3. The emergence of administrative structure based on control and possession of the land
Choose the correct option:
(a) 1 and 2
(b) 2 and 3
(c) 1 and 3
(d) 1, 2 and 3

IAS Prelims Mock-Test 2020 – Set 12, 5 September
6. Which of the following statement(s) is/are correct about the Government of India Act 1919?
1. Dyarchy introduced the concept of responsible government.
2. It introduced the concept of federal structure with a unitary bias.
3. Some Indian women also had the right to vote for the first time.
Choose the correct option:
(a) 1 and 2
(b) 1 and 3
(c) 2 and 3
(d) 1,2, and 3
7. Which of the following statement(s) is/are correct about Stem cells?
1. Stem cells are used for screening new drugs.
2. Induced pluripotent stem cells are stem cells that scientists make in the laboratory.
3. Stem cells can be derived from mammals only.
Choose the correct option:
(a) 1 and 2
(b) 1 and 3
(c) 2 and 3
(d) 1, 2 and 3
8. For the contraction of muscles, which of the following minerals are required by the human body?
1. Calcium
2. Sodium
3. Iron
Choose the correct option
(a) 1 only
(b) 1 and 2
(c) 2 and 3
(d) 1, 2 and 3

IAS Prelims Mock-Test 2020 – Set 11, 4 September
9. Why Narmada river flows to the west, while most other large peninsular rivers flow to the east?
1. It flows between the Vindhyas and the Satpuras.
2. It occupies a linear rift valley.
3. The land slopes to the west from Central India.
Choose the correct option:
(a) 1 and 3
(b) Only 2
(c) 2 and 3
(d) None
10. Sometimes seen in news Oslo Accords is concerned with which of these countries?
(a) Israel-Palestine
(b) Egypt-Sudan
(c) Iran-Iraq
(d) None of the above
Ans:1(c), 2(d), 3(b), 4(c), 5(c), 6(d), 7(a), 8(b), 9(b), 10(a)

Daily Gist of ‘The Hindu’, ‘PIB’, ‘Indian Express’ and Other Newspapers: 8 September, 2020

UPSC PRELIMS 2020 Batch | Bilingual | Live Classes

To clear the UPSC CSE 2020 exam, aspirants must be very strong in their fundamentals along with the current affairs. Adda247 has taken an important step to help all CSE aspirants by providing them daily quizzes on App. Now aspirants will get free quizzes to practice along with analysis of The Hindu, PIB, etc.

1. Which of the following statement(s) is/are correct about the North Atlantic Treaty Organization (NATO)?
1. It is an intergovernmental military alliance established by the North Atlantic Treaty.
2. It is headquartered in Brussels, Belgium.
3. North Macedonia is the latest to join NATO as its member.
Choose the correct option:
(a) 1 only
(b) 1 and 2 only
(c) 2 only
(d) 1, 2 and 3
2. Which of the following is/are correct about the Jinnah’s Fourteen Points?
1. Federal constitution with residual powers with the provinces.
2. 1/3rd representation of Muslims in the Central Legislature.
3. Separation of Sindh from Bombay Presidency.
Choose the correct Option:
(a) 1 and 2
(b) 2 and 3
(c) 1 and 3
(d) 1, 2 and 3

IAS Prelims Mock-Test 2020 – Set 12, 5 September
3. India has signed which of the following convention/s?
1. Convention on Narcotic Drugs, 1961
2. Convention on Psychotropic Substances, 1971
3. United Nations Convention against Illicit Traffic in Narcotic Drugs and Psychotropic Substances, 1988
Choose the correct option:
(a) 3 only
(b) 1 and 3 only
(c) 1, 2 and 3
(d) None of the above
4. Consider the following statements regarding the Collective Security Treaty Organisation (CSTO):
1. It supports arms sales and manufacturing as well as military training and exercises.
2. Afghanistan, Serbia hold observer status.
3. The CSTO is headquartered in Moscow, Russia.
Choose the correct option:
(a) 1, 2 and 3
(b) 1 and 2 only
(c) 1 and 3 only
(d) 3 only
5. Consider the following statements about ‘the Charter Act of 1813’:
1. It ended the trade monopoly of the East India Company in India except for trade in tea, opium and with China.
2. The company’s dividend was fixed at 10.5%.
3. The act granted permission to the missionaries to come to India and engage in religious proselytization.
Which of the statements given above are correct?
(a) 1 and 2 only
(b) 2 and 3 only
(c) 1 and 3 only
(d) 1, 2 and 3

IAS Prelims Mock-Test 2020 – Set 11, 4 September
6. Consider the following statements about the Swadeshi Movement.
1. It contributed to the revival of the indigenous artisan crafts and industries.
2. As a part of the Swadeshi Movement, the National Council of Education was established.
Which of the statements given above is/are correct?
(a) 1 only
(b) 2 only
(c) Both l and 2
(d) Neither 1 nor 2
7. Which one of the following is not a Harappan site?
(a) Chanhudaro
(b) Kot Diji
(c) Sohgaura
(d) Desalpur
8. Consider the following pairs:
1. All India Anti Untouchability League: Mahatma Gandhi
2. All India Kisan Sabha: Swami Sahajanand Saraswati
3. Self-Respect Movement: E. V. Ramaswami Naicker
Which of the pairs given above is/are correctly matched?
(a) 1 only
(b) 1 and 2 only
(c) 2 and 3 only
(d) 1, 2 and 3

IAS Prelims Mock-Test 2020 – Set 10, 3 September
9. Consider the following statements regarding Global Coalition of the Willing on Pollinators.
1. The assessment highlights that 75 per cent of food crops in the world and nearly 90 per cent of wild flowering plants depend, at least to some extent, on animal pollination.
2. Ethiopia was the first African nation to be part of this global coalition in 2019.
Which of the statements given above is/are incorrect?
(a) 1 only
(b) 2 only
(c) Both l and 2
(d) Neither 1 nor 2
10. Which of the following countries is not bordering the Red Sea?
(a) Yemen
(b) Egypt
(c) Eritrea
(d) Israel
Ans: 1(d), 2 (d), 3 (c), 4 (a), 5 (d), 6 (c), 7 (c), 8 (d), 9 (b), 10 (d).

Daily Gist of ‘The Hindu’, ‘PIB’, ‘Indian Express’ and Other Newspapers: 7 September, 2020

UPSC PRELIMS 2020 Batch | Bilingual | Live Classes

To clear the UPSC CSE 2020 exam, aspirants must be very strong in their fundamentals along with the current affairs. Adda247 has taken an important step to help all CSE aspirants by providing them daily quizzes on App. Now aspirants will get free quizzes to practice along with analysis of The Hindu, PIB, etc.

1. Consider the following statement regarding Chitra Acrylosorb Secretion Solidification System.
1. It is developed by the Department of Biomaterial Science and Technology of the Biomedical Technology wing of SCTIMST.
2. It is a highly efficient superabsorbent material for liquid respiratory and other body fluid solidification and disinfection.
3. AcryloSorb can absorb liquids at least 20 times more than its dry weight and also contains a decontaminant for in situ disinfection.
Which of the following given above statement(s) is/are correct?
(a) Only 1
(b) 1 and 2
(c) 2 and 3
(d) 1,2 and 3
2. In which of the following year, the first Indian factories act was passed?
(a) 1880
(b) 1881
(c) 1891
(d) 1901

IAS Prelims Mock-Test 2020 – Set 11, 4 September
3. Which of the following statement(s) is/are incorrect about Vernacular Press Act?
1. The law was enacted in British India in 1888.
2. It curtailed the freedom of the Indian-language (non-English) press.
3. It was proposed by Lord Rippon, the then viceroy of India.
4. The law was repealed by Rippon’s successor as viceroy, Lord Lytton.
Choose the correct option:
(a) 1 and 2
(b) 1,2 and 3
(c) 1, 3 and 4
(d) 1,2,3 and 4
4. Consider the following statements regarding the Pripyat river.
1. It is also known as Strumen river in Ukraine and Belarus.
2. It is a tributary of the Dnieper River.
3. A large section of the river flows through the Chernobyl Exclusion Zone
4. Navigation on the Pripet is possible to Pinsk, Belarus, where the Dnieper-Bug Canal leads to the Bug River
Which of the following given above statement(s) is/are correct?
(a) 1 and 2
(b) 1 and 4
(c)1,3 and 4
(d) 1,2,3 and 4

Register: Adda247 All India UPSC Free Prelims Mock On Teachers Day
5. Which of the following statement is correct about Laser Interferometer Gravitational-Wave Observatory (LIGO)?
1. It is the world’s largest gravitational wave observatory.
2.LIGO exploits the physical properties of light and of space itself to detect and understand the origins of gravitational waves (GW).
3.LIGO isn’t round and can’t point to specific locations in space.
Choose the correct option:
(a) 1 and 2
(b) 1 and 3
(c) 2 and 3
(d) 1, 2 and 3
6. An economy is said to be a closed economy when:
(a) the supply of money is fully controlled.
(b) the deficit financing takes place.
(c) only exports take place
(d) neither exports nor imports take place.

IAS Prelims Mock-Test 2020 – Set 10, 3 September
7. Which of the following decide the price of any currency in an international market?
1. demand for goods/services provided by the country concerned
2. World Bank
3. stability of the government of the concerned country
4. when the economic potential of the country is in question.
Choose the correct option:
(a) 1 and 4
(b) 2 and 3
(c) 3 and 4
(d) 1,2,3 and 4
8. Which of the following statement(s) is/are incorrect about the Finance Commission of India?
1. It is a Constitutionally mandated body and set up under Article 280 of the COnstitution.
2. Its core responsibility is to evaluate the state of finances of the Union and State Governments.
3. The first Finance Commission was set up in 1951.
4. It ensures transparency in financial administration.
Choose the correct option:
(a) 1 and 3
(b) 2 and 4
(c) Only 4
(d) 2, 3 and 4

IAS Prelims Mock-Test 2020 – Set 9, 2 September
9. Which of the following statement(s) is/are correct about Coral Reefs?
1. They extract calcium carbonate from seawater to create a hard, durable exoskeleton.
2. Each individual coral is referred to as a polyp.
3. The biggest coral reefs are found in the clear, shallow waters of the tropics and subtropics.
Choose the correct option:
(a) Only 1
(b) 1 and 3
(c) 2 and 3
(d) 1,2 and 3
10. In which place in India, Leo Pargil Peak is located?
(a) Gangtok
(b) Ladakh
(c) Sikkim
(d) None of the above
Ans: 1(d), 2(b), 3(c), 4(d), 5(d), 6(d), 7(b), 8(c), 9(d), 10(d)

IAS Prelims Mock-Test 2020 – Set 8, 1 September

Daily Gist of ‘The Hindu’, ‘PIB’, ‘Indian Express’ and Other Newspapers: 5 September, 2020

To clear the UPSC CSE 2020 exam, aspirants must be very strong in their fundamentals along with the current affairs. Adda247 has taken an important step to help all CSE aspirants by providing them daily quizzes on App. Now aspirants will get free quizzes to practice along with analysis of The Hindu, PIB, etc.

1. On behalf of the Peasants of Kheda, why Mahatma Gandhi organised a satyagraha movement?
1. At the time of drought, the administration did not suspend the land revenue.
2. In Gujarat, the administration proposed to introduce Permanent Settlement.
Select the correct answer from the statements given above.
(a) Only 1
(b) Only 2
(c) Both 1 and 2
(d) Neither 1 nor 2
2. State the reason behind producing thunder in the skies at the time of thunderstorm.
1. When cumulonimbus clouds meet in the sky.
2. Lightning that separates the nimbus clouds.
3. Upward movement of air and water particles violently.
Choose the correct option:
(a) Only 1
(b) 1 and 2
(c) 1, 2 and 3
(d) None of the above

IAS Prelims Mock-Test 2020 – Set 10, 3 September
3. World Health Organisation has recently launched E-2020 initiative. It is related to:
(a) Anti-biotic resistance
(b) Malaria elimination
(c) Providing solution for e-waste
(d) None of the above
4. Which of the following statement(s) is/are related to PACEsetter Fund Programme?
1. In 2015, the PACEsetter fund was constituted by India and the USA as a joint fund.
2. The objective of the PACEsetter Fund is to accelerate the commercialization of innovative off-grid clean energy access solutions by providing early-stage grant funding that would allow businesses to develop and test innovative products, business models and systems.
3. The main purpose of the Fund is to improve the viability of off-grid renewable energy businesses that sell small scale clean energy systems to individuals and communities without access to grid-connected power or with limited/intermittent access.
Choose the correct option:
(a) Only 1
(b) 1 and 2
(c) 1 and 3
(d) 1,2 and 3
5. Consider the following statement(s) regarding Brahmo Samaj?
1. Brahmo Samaj opposed idolatry.
2. For interpreting the religious text, it denied the need for a priestly class.
3. It popularised the doctrine that the Vedas are infallible.
Which of the following statement(s) given above is/are correct?
(a) Only 1
(b) 1 and 2
(c) Only 3
(d) 1,2 and 3

Register: Adda247 All India UPSC Free Prelims Mock On Teachers Day
6. Which of the following statement(s) is/are correct about the Biotechnology Industry Research Assistance Council (BIRAC)?
1. It is a not-for-profit Section 8, Schedule B, Public Sector Enterprise.
2. It is set up by Department of Biotechnology (DBT), Government of India.
3. It is an Interface Agency to strengthen and empower the emerging Biotech enterprise to undertake strategic research and innovation, addressing nationally relevant product development needs.
Choose the correct option:
(a) Only 1
(b) 1 and 2
(c) 2 and 3
(d) 1, 2 and 3
7. Consider the following statement regarding micro-irrigation.
1. Fertiliser or nutrient loss can be reduced.
2. In dryland farming, it is the only means of irrigation.
3. Receding of the groundwater table can be checked, in some areas of farming.
Which of the following given above statement(s) is/are not correct?
(a) Only 1
(b) 2 and 3
(c) Only 2
(d) 1, 2 and 3

IAS Prelims Mock-Test 2020 – Set 9, 2 September
8. What is the purpose of developing a genetically engineered form of brinjal known as the Bt-brinjal?
(a) To make it drought-resistant.
(b) To make it pest-resistant.
(c) To make its shelf-life longer.
(d) None of the above
9. What is the difference between Jagirdar and Zamindar, in context of Mughal India?
1. Jagirdars at that time have the right to collect revenue was to utilise the same for their salary and to meet their military obligations. Whereas te judicial and police functions were performed locally by zamindars.
2. The land assigned to the Jagirdars were hereditary and revenue rights of Zamindars were not hereditary.
Choose the correct option:
(a) Only 1
(b) Only 2
(c) Both 1 and 2
(d) Neither 1 nor 2
10. Consider the following statements regarding the Central Ground Water Authority (CGWA).
1. It has been constituted by the Environment (Protection) Act, 1986.
2. The objective is to regulate and control the development and management of groundwater resources in the country.
Which of the following statement(s) is/are correct about Central Ground Water Authority (CGWA)?
(a) Only 1
(b) Only 2
(c) Both 1 and 2
(d) Neither 1 nor 2
Ans:1(a), 2(d), 3(b), 4(d), 5(b), 6(d), 7(c), 8(b), 9(a), 10(c)

IAS Prelims Mock-Test 2020 – Set 8, 1 September

Daily Gist of ‘The Hindu’, ‘PIB’, ‘Indian Express’ and Other Newspapers: 4 September, 2020

To clear the UPSC CSE 2020 exam, aspirants must be very strong in their fundamentals along with the current affairs. Adda247 has taken an important step to help all CSE aspirants by providing them daily quizzes on App. Now aspirants will get free quizzes to practice along with analysis of The Hindu, PIB, etc.

1. Which among the subsequent refers to the meaning of Gross National Product?
(a) It is the total value of goods and services produced within the country.
(b) It is the total value of all transactions within the country.
(c) It is the depreciation in the total value of goods and services produced within the country.
(d) It is the total value of goods and services produced in the country and net factor income from abroad.

UPSC (CSE) Prelims Admit Card 2020 Released: Download Admit Card @upsconline.nic.in

2. The unemployment rate is low in India because:
1. Unemployment is calculated from the age group of 15 years to 59 years.
2. Unemployment survives only when a person cannot find a job.
3. People are not interested in working outside the domestic area.
Choose the correct answer from the given options:
(a) 2 Only
(b) 1 and 3 Only
(c) 1 and 2 Only
(d)1, 2 and 3

IAS Prelims Mock-Test 2020 – Set 9, 2 September
3. Which of the following items are correctly matched?
1. Palk Strait: The Bay of Bengal with the Gulf of Mannar.
2. Strait of Malacca: The Pacific Ocean and the Indian Ocean
3. Bering Strait: The Arctic Ocean and the Pacific Ocean.
4. Bass Strait: Separates Tasmania from the Australian Mainland
Choose the correct answer from given options:
(a) 1 and 3 Only
(b) 2 and 4 Only
(c) 1, 3 and 4 Only
(d) 1, 2, 3 and 4
4. Which of the following statement(s) is/are true with respect to the NPAs?
1. Government has asked states to observe the status of Non Performing Assets (NPAs) district-wise and take corrective measures to recover overdue/outstanding dues from Self-Help Groups (SHGs).
2. The issue was raised in the review meeting of the Deendayal Antyodaya Yojana-National Rural Livelihoods Mission.
3. The Non-Performing Asset (NPA) is a loan or advance for which the principal or interest payment remained overdue for a period of 90 days.
Choose the correct answer from given options:
(a) 2 Only
(b) 1 and 3 Only
(c) 1 and 2 Only
(d)1, 2 and 3

Register: Adda247 All India UPSC Free Prelims Mock On Teachers Day
5. Consider the following statements regarding Adjusted Gross Revenue:
1. It is a fee-sharing mechanism between the government and the telcos.
2. The Supreme Court of India allowed 10 years’ time to telecom companies (telcos) to pay their Adjusted Gross Revenue (AGR) dues to the government.
Choose the correct answer from the given options:
(a) 1 Only
(b) 2 Only
(c) Both 1 and 2
(d) Neither 1 nor 2
6. Which of the following is/are an institutional framework of the National Programme for Civil Services Capacity Building (NPCSCB)?
1. Prime Minister’s Public Human Resources (HR) Council.
2. Capacity Building Commission.
3. Special Purpose Vehicle (SPV) for owning and operating the digital assets and the technological platform for online training.
4. Coordination Unit headed by the Cabinet Secretary.
(a) 1 and 3 Only
(b) 2 and 4 Only
(c) 1, 3 and 4 Only
(d) 1, 2, 3 and 4
7. Which among the following provide a common factor for the tribal uprising in India?
(a) A new system of land revenue and taxation of tribal products are to be introduced.
(b) The complete disruption of the old agrarian order of the tribal communities.
(c) The money lenders, traders and middlemen in tribal regions had risen.
(d.) Influence of foreign religious missionaries in tribal regions.

IAS Prelims Mock-Test 2020 – Set 8, 1 September
8. The Simon Commission was welcomed with the slogan ‘Go Back Simon’ because:
(a) Indians never wanted the review of the working of the Montague-Chelmsford Reforms.
(b) Simon Commission recommended the abolition of Diarchy in the Provinces.
(c) There was no Indian in the Simon Commission.
(d) The Simon Commission recommended the partition of India.
9. By which of the following Act, the Governor-General of Bengal became the Governor-General of India with exclusive powers?
(a) Regulating Act, 1773.
(b) India Act, 1784.
(c) Charter Act, 1833.
(d) Charter Act, 1853.
10. Who among the following gets a Memorial plaque in London?
(a) Noor Inayat han
(b) Ada Lovelac
(c) Rosalind Franklin
(d) Dame Maud McCarthy

Ans: 1(d), 2(a), 3(d), 4(d), 5(c), 6(d), 7(b), 8(c), 9(c), 10(a)

IAS Prelims Mock-Test 2020 – Set 7, 31 August

Daily Gist of ‘The Hindu’, ‘PIB’, ‘Indian Express’ and Other Newspapers: 3 September, 2020

To clear the UPSC CSE 2020 exam, aspirants must be very strong in their fundamentals along with the current affairs. Adda247 has taken an important step to help all CSE aspirants by providing them daily quizzes on App. Now aspirants will get free quizzes to practice along with analysis of The Hindu, PIB, etc.

1. Consider the following statements regarding Jakarta:
1. Jakarta was built on a marsh thereby prone to be submerged.
2. Due to climate change, the water levels in the Java Sea are rising and weather events are becoming more extreme.
3. Jakarta is among the world’s fastest sinking city.
4. It was the capital city of Indonesia.
Choose the correct answer from the given options:
(a) 1 and 2
(b) 1, 3 and 4
(c) 1, 2 and 3
(d) 1, 2, 3 and 4

UPSC (CSE) Prelims Admit Card 2020 Released: Download Admit Card @upsconline.nic.in
2. Ashfaqullah Khan, Chandra Shekhar Azad, Ram Prasad Bismil, Roshan Singh and Rajendra Lahiri were all associated with which of the following incident:
(a) Revolt, 1857
(b) Lahore Conspiracy
(c) Kakori Conspiracy
(d) Jallianwalla Bagh Massacre
3. In which of the following year the Rowlatt Act was passed?
(a) 1905
(b) 1917
(c) 1919
(d) 1920
4. Consider the following statements:
1. A Dargah is the tomb or shrine of an Islamic saint.
2. It was built as the mausoleum of Salim Chisti.
3. It has a square structure of the royal court called Mehfil Khana.
Which of the above statement(s) is/are correct with reference to Ajmer Dargah?
(a) 1 Only
(b) 1 and 3 Only
(c) 2 Only
(d) 1, 2 and 3 Only

Register: Adda247 All India UPSC Free Prelims Mock On Teachers Day
5. Which article of the Constitution of India confirms that all public places are open to all citizens?
(a) Article 17
(b) Article 16 (2)
(c) Article 18
(d) Article 15 (2)
6. Consider the following statements:
1. It was founded in the year 1957.
2. India has been a member since its inception.
3. It has 115 members and 20 regional associations or organisations as associate members.
Which of the above statement(s) is/are correct about the Association of World Election Bodies (A-WEB)?
(a) 1 and 2 Only
(b) 2 and 3 Only
(c) 1, 2 and 3 Only
(d) 2 Only
7. Which of the following body has/have authority to issue writs?
1. Supreme Court
2. Parliament
3. High Courts
4. District Courts
Choose the correct option from the given options:
(a) 1 Only
(b) 1 and 3
(c) 1, 2 and 3
(d) 1, 2, 3 and 4

IAS Prelims Mock-Test 2020 – Set 7, 31 August
8. Consider the following statements regarding Hurricane Dorian:
1. It is an extremely powerful tropical cyclone currently affecting the Bahamas and threatening the South-eastern United States.
2. It is developed from a tropical wave in the Central Atlantic.
3. It is categorised as a Category 5 storm on Saffir–Simpson Hurricane Wind Scale (SSHWS) with maximum sustained winds of 285 km per hour.
Choose the correct option from the given options:
(a) 1 and 2 Only
(b) 2 and 3 Only
(c) 2 Only
(d) 1, 2 and 3
9. Which of the following justify the meaning of supply of goods?
(a) Quantity of the good offered for sale at a particular price per unit of time
(b) Stock available for sale
(c) The actual production of the good
(d) Total stock in the warehouse

Daily Gist of ‘The Hindu’, ‘PIB’, ‘Indian Express’ and Other Newspapers: 2 September, 2020
10. After Independence, India followed a planned economy because:
1. It followed a five-year plan and required an outlook.
2. The Directive Principles of the Constitution of India indicated the planned vision of India.
3. The five-year plan does not indicate how much of each and every good and service is to be produced.
Choose the correct option from the given options:
(a) 1 Only
(b) 2 and 3 Only
(c) 1 and 3 Only
(d) 1, 2 and 3
Ans.: 1(d), 2(c), 3(c), 4(b), 5(d), 6(b), 7(b), 8(d), 9(d), 10(b)

IAS Prelims Mock-Test 2020 – Set 8, 1 September

Daily Gist of ‘The Hindu’, ‘PIB’, ‘Indian Express’ and Other Newspapers: 1 September, 2020

To clear the UPSC CSE 2020 exam, aspirants must be very strong in their fundamentals along with the current affairs. Adda247 has taken an important step to help all CSE aspirants by providing them daily quizzes on App. Now aspirants will get free quizzes to practice along with analysis of The Hindu, PIB, etc.

1. Consider the following statement(s) regarding the Index of Industrial Production.
1. Index of Industrial Production (IIP) is an indicator that measures the changes in the volume of production of industrial products during a given period.
2. National Statistical Office (NSO), Ministry of Statistics and Programme Implementation publish and compiled it monthly.
3. IIP is a composite indicator that measures the growth rate of only broad sectors namely Mining, Manufacturing and Electricity.
Which of the following given statement(s) above is/are incorrect?
(a) Only 1
(b) 1 and 2
(c) Only 3
(d) 1,2 and 3

Daily Gist of ‘The Hindu’, ‘PIB’, ‘Indian Express’ and Other Newspapers: 1 September, 2020
2. Which of the following statement(s)is/are incorrect about ‘Operation Twist’?
1. It is the name given to a USA Federal Reserve monetary policy operation.
2. It involves the purchase and sale of government securities to boost the economy by bringing down long-term interest rates.
3. In the Indian context as well it is used for similar measures taken by SBI.
Choose the correct option:
(a) 1 and 2
(b) 1 and 3
(c) Only 3
(d) 1, 2 and 3
3. What was the reason behind fast unto death that Mahatma Gandhi undertook in 1932?
(a) Round Table Conference was failed to satisfy the aspirations of Indian politics.
(b) The Communal Award announced by the Ramsay Macdonald.
(c) Difference of opinion between Congress and the Muslim League.
(d) None of the statement given above is correct.
4. Consider the following statements regarding the Petroleum and Natural Gas Regulatory Board (PNGRB).
1. It protects the interest of consumers by fostering fair trade and competition amongst the entities.
2. It establishes and operates liquefied natural gas terminals.
3. Declare pipelines as a common carrier or contract carrier.
Which of the statements given above are correct?
(a) 1 and 2 only
(b) 2 and 3 only
(c) 1 and 3 only
(d) 1,2 and 3

Register: Adda247 All India UPSC Free Prelims Mock On Teachers Day
5. Which of the following is the appropriate definition of liberty according to Polity?
(a) Protection against the tyranny of political rulers
(b) Absence of restraint
(c) Opportunity to do whatever one likes
(d) Opportunity to develop oneself fully
6. Which of the following is related to the Ilbert Bill controversy?
1. Restrictions imposed on the Indians of certain to carry arms by Indians.
2. The imposition of restrictions on newspapers and magazines that were published in Indian languages.
3. Removal of disqualifications imposed on the Indian magistrates with regard to the trial of the Europeans
4. On imported cotton cloth, removal of a duty.
Choose the correct option:
(a) 1 and 2
(b) 1,2 and 3
(c) Only 3
(d) 1, 3 and 4
7. Consider the following statements related to Olive Ridley Turtles.
1. They are naturally found in Maharashtra coast, Odisha coast and Andhra Pradesh coast in India.
2. Currently, they are the most abundant of all sea turtles.
3. They are a fundamental link in marine ecosystems and help maintain the health of coral reefs and seagrass beds.
Which of the statements given above are correct?
(a) 1 and 2 only
(b) 2 and 3 only
(c) 1 and 3 only
(d) 1, 2 and 3

Daily Gist of ‘The Hindu’, ‘PIB’, ‘Indian Express’ and Other Newspapers: 31 August, 2020
8. Which of the following statement(s) is/are incorrect about Uranium contamination of groundwater in India?
1. In ocean water, Uranium is a naturally occurring element.
2. The maximum acceptable limits for Uranium in drinking water is not specified in the Indian Standard IS 10500:2012, for Drinking Water specification.
3. In India, the most Uranium contamination of groundwater has been witnessed in the North-eastern region.
Choose the correct option
a) 1 and 2 only
(b) 2 and 3 only
(c) 1 and 3 only
(d) 1, 2 and 3
9. Why westerlies in the southern hemisphere are stronger and persistent than in northern hemisphere?
1. The landmass is less in the southern hemisphere as compared to the northern hemisphere.
2. In the southern hemisphere, Coriolis force is higher as compared to the northern hemisphere.
Which of the following statements given above is/are correct?
(a) Only 1
(b) Only 2
(c) Both 1 and 2
(d) Neither 1 nor 2
10. On which scheme the distribution of powers between the Centre and the States in the Indian Constitution is based?
(a) Indian Council Act, 1892
(b) Montagu-Chelmsford Act, 1919
(c) Government of India Act, 1935
(d) Indian Independence Act, 1947

Ans: 1(c), 2(c), 3(b), 4(d), 5(b), 6(c), 7(d), 8(b), 9(a), 10(c)

IAS Prelims Mock-Test 2020 – Set 7, 31 August

UPSC (CSE) Prelims Admit Card 2020 Released: Download Admit Card @upsconline.nic.in

To clear the UPSC CSE 2020 exam, aspirants must be very strong in their fundamentals along with the current affairs. Adda247 has taken an important step to help all CSE aspirants by providing them daily quizzes on App. Now aspirants will get free quizzes to practice along with analysis of The Hindu, PIB, etc.

1. Which of the following statement(s) is/are correct regarding the KavKaz 2020?
1. It is a multilateral military exercise involving the SCO member nations also.
2. It has been an annual military exercise since its inception in 2011.
Options:
(a) 1 only
(b) 2 only
(c) Both 1 and 2
(d) Neither 1 nor 2
2. Consider the following statement:
1. Seonath, Ib, Hasdeo and Bhargavi river are the major tributaries of the Mahanadi river.
2. The Hirakud dam is an earthen dam built across the Mahanadi River.
Which of the above statement (s) is/are correct:
(a) 1 only
(b) 2 only
(c) Both 1 and 2
(d) Neither 1 nor 2

IAS Prelims Mock-Test 2020 – Set 6, 29 August
3. The Senkaku islands is located in which of the following Sea?
(a) Yellow Sea
(b) South China Sea
(c) Philippine Sea
(d) East China Sea

720x420.png

Register: Adda247 All India UPSC Free Prelims Mock On Teachers Day
4. Which of the following are correctly matched?
1. Spitzer telescope: Infrared
2. Chandra Observatory: X-ray
3. Compton observatory: Gamma-ray
4. Hubble: UV, Visible and near-infrared
Options:
(a) 1, 2, 3 and 4
(b) 3 and 4 only
(c) 1,2 and 3 only
(d) 2 and 4 only
5. Which of the following is/are the correct reason for persistent and high food inflation in India?
1. Due to a gradual switchover to the cultivation of commercial crops, the area under the cultivation of food grains has steadily decreased in the last five years by about 30%.
2. As a consequence of increasing incomes, the consumption patterns of the% people have undergone a significant change.
3. The food supply chain has structural constraints.
Options:
(a.) 1 and 2 only
(b.) 2 and 3 only
(c.) 1 and 3 only
(d.) 1, 2 and 3

IAS Prelims Mock-Test 2020 – Set 5, 28 August
6. Choose the correct option from the following regarding fiscal stimulus:
(a) It is a massive investment by the Government in the manufacturing sector to ensure the supply of goods to meet the demand surge caused by rapid economic growth.
(b) It is an intense affirmative action of the Government to boost economic activity in the country.
(c) It is the Government’s intensive action on financial institutions to ensure disbursement of loans to agriculture and allied sectors to promote greater food production and contain food inflation.
(d) It is an extreme affirmative action by the Government to pursue its policy of financial inclusion.
7. Which of the following action/actions can help in reducing the current account deficit?
1. Devaluing the domestic currency.
2. Reduction in the export subsidy.
3. Adopting suitable policies which attract greater FDI and more funds from FIIs.
Options:
(a) 1 and 2
(b) 2 and 3
(c) 3 only
(d) 1 and 3
8. A “closed economy” is an economy in which:
(a) The money supply is fully controlled
(b) Deficit financing takes place
(c) Only exports take place
(d) Neither exports nor imports take place

Daily Gist of ‘The Hindu’, ‘PIB’, ‘Indian Express’ and Other Newspapers: 31 August, 2020
9. During the Indian Freedom Struggle movement, Usha Mehta is famous for:
(a) She runs secret Congress Radio in the wake of Quit India Movement.
(b) She participated in the Second Round Table Conference.
(c) She led the Indian National Army.
(d) She assisted in the formation of an Interim Government under Pandit Jawaharlal Nehru.
10. What was the most effective contribution made by Dadabhai Naoroji during Indian National Movement?
1. He exposed the economic exploitation of India by the British.
2. For restoring the self-confidence of Indians, he interpreted the ancient Indian texts.
3. He stressed the need for eradication of all the social evils before anything else.
Choose the correct Option:
(a) only 1
(b) 2 and 3 only
(c) 1 and 3 only
(d) 1, 2 and 3
Ans: 1(c), 2(b), 3(d), 4(c), 5(b), 6(b), 7(a), 8(d), 9(a), 10(a)

Daily Gist of ‘The Hindu’, ‘PIB’, ‘Indian Express’ and Other Newspapers: 29 August, 2020

UPSC General Studies Geography Video Course