Bihar Police Sepoy Admit Card 2020: Central Selection Board of Constable (CSBC) has released the admit card of the written exam for the post of Sepoy (Home Guard) on January 02, 2021. All those candidates who have applied for Bihar Police Home Guard Recruitment 2020 under advt. no. 02/2020 can download CSBC Sepoy Admit Card from the link given below or official website csbc.bih.nic.in. The Bihar Police Admit Card will not be sent by post. The total no. of vacancies or Bihar Police Bharti is 551.

The candidates should follow all the instructions for COVID – 19 prevention such as wearing a mask, social distancing, etc. The link to download the Bihar Police Sepoy Homeguard Admit Card 2020 is available.

Bihar Police Sepoy Admit Card 2020

As per the notice released by CSBC, Bihar Police Sepoy Exam is scheduled to be held on 24th January 2021(Sunday).

Organization Name Bihar Police (Bihar Police)
Post Name/Exam Name Home Guard Sepoy
Advt. No. 02/2020
Vacancy 551
Admit Card Release January 2020
Written Exam Date 24th January 2021
Selection Procedure Written Exam, Physical Test
Job Location Bihar
Official Website csbc.bih.nic.in

Bihar Police Sepoy Admit Card Link 2020

The link to download the hall ticket for Bihar Police Sepoy is made available on January 02, 2021. Download the admit card from the link given below.

Bihar Police Sepoy Admit Card 2020: Direct Link

Steps to Download Bihar Police Sepoy Admit Card 2020

  1. As you click the link for downloading, a new tab appears
  2. Enter the “Registration Number / Roll Number”, “D.O.B / Password” & “Captcha”.
  3. Click the Submit button after entering the details
  4. The Admit Card document will now open
  5. Use the Print or Download option to save the admit card.

Bihar Police Home Guard Selection Process

Selection will be based on the following Stages-:

  1. Written Examination
  2. PST/PET
  3. Medical Test
  4. DV
  5. Merit List

Bihar Homeguard Admit Card 2020

Physical Requirements 

Height and Sina candidate’s physical criteria – No marks will be payable for measurement. But candidates who do not fulfill the prescribed qualifications will be declared unsuccessful.

(A) Height

(1) For Unreserved (General) Men and Backward Classes – Minimum 165 cm.
(2) For women of all categories – a minimum of 155 centimeters.
(3) For Scheduled Castes and Scheduled Tribes – Minimum 160 centimeters.
(4) For Extremely Backward Class male – minimum 162 cm.

(B) Sina (for men only) 

(1) For Unreserved (General) / Backward Class / Extremely Backward Class Men –
Without inflating – 81 cm (minimum) by inflating – 86 cm (minimum) (at least 5 cm difference in measurement of the chest after inflating Will be mandatory).
(2) For SC / ST men – inflated – 79 centimeters (minimum) by inflating – 84 centimeters (minimum) (it will be mandatory to have a difference of at least 5 centimeters in the measurement of the chest after inflating).

The discrepancy in Downloading Bihar Police Sepoy Admit Card 2020

If any candidate faces any difficulty or finds an error in the admit card then he or she may contact the Central Selection Board of Constable (CSBC), Patna – 800001.

To clear the UPSC CSE 2021 exam, aspirants must be very strong in their fundamentals along with the current affairs. Adda247 has taken an important step to help all CSE aspirants by providing them daily quizzes on App. Now aspirants will get free quizzes to practice along with analysis of The Hindu, PIB, etc.

1. Which of the following statements is/are correct about Hypothermia?
1. It is a severe medical condition where the body loses heat before it can generate it, resulting in a dangerously low body temperature.
2. While normal body temperature lies at around 37 degrees Celsius, the body temperature of a person suffering from hypothermia drops to below 35 degrees Celsius.
Choose the correct answer
(a) Only 1
(b) Only 2
(c) Both 1 and 2
(d) Neither 1 nor 2

UPSC 2021 Online Coaching Classes | Bilingual GS Foundation Batch
2. Consider the following statements regarding coldwave.
1. A cold wave occurs when the minimum temperature dips to 10 degrees Celsius or less.
2. In severe cold wave conditions, a departure from normal temperature is 6.5 degrees or lower.
Which of the following statement(s) given above is/are correct?
(a) Only 1
(b) Only 2
(c) Both 1 and 2
(d) Neither 1 nor 2

IAS Prelims Mock-Test 2020 – Set 81, 26 December
3. Whom of the following is the work titled as Battle of Panipat: In Light of Rediscovered Paintings?
(a) Manoj Dani
(b) Acharya Narendra Dev
(c) Amir Chand
(d) Jamnalal Bajaj
4. Consider the following statements regarding the Pneumococcal Polysaccharide Conjugate vaccine.
1. It protects against 23 types of pneumococcal bacteria and is known as PPSV23.
2. It is the first indigenous vaccine against pneumonia, developed by the Serum Institute of India (SII).
Which of the following statement(s) given above is/are correct?
(a) Only 1
(b) Only 2
(c) Both 1 and 2
(d) Neither 1 nor 2

IAS Prelims Mock-Test 2020 – Set 79, 24 December
5. Which of the following statement(s) is/are correct about the Rythu Bandhu scheme?
1. It is also known as Farmer’s Investment Support Scheme (FISS).
2. It is a welfare program to support farmer’s investment for three crops a year by the Government of Telangana.
3. The scheme is meant to incentivise the state’s farmers for their day to day work.
Choose the correct answer
(a) 1 and 2
(b) 2 and 3
(c) 1 and 3
(d) 1, 2 and 3
6. Which of the following statement(s) is/are true about the Input Tax Credit (ITC)?
1. It is the tax that a business pays on a purchase and that it can use to reduce its tax liability when it makes a sale.
2. A business under composition scheme can also avail of input tax credit
Choose the correct answer
(a) Only 1
(b) Only 2
(c) Both 1 and 2
(d) Neither 1 nor 2

IAS Prelims Mock-Test 2020 – Set 80, 25 December
7. Consider the following statements regarding Inner-Line Permit (ILP).
1. At present, four Northeastern states are covered for ILP namely, Arunachal Pradesh, Mizoram, Manipur and Nagaland.
2. It is a document required by non-natives to visit or stay in a state that is protected under the ILP system.
3. An ILP is only valid for domestic tourists.
Which of the following statement(s) given above is/are correct?
(a) 1 and 2
(b) 2 and 3
(c) 1 and 3
(d) 1, 2 and 3

Aiming for UPSC CSE 2021? Get the best test series for sure selection: Click Here
8. Which of the following statement(s) is/are true regarding the Portulaca laljii?
1. It is a new species of the wild sun rose discovered recently from the Western Ghats in India.
2. It has unique features such as a tuberous root, no hair in its leaf axils, a reddish-pink flower, prolate-shaped fruits, and copper brown seeds without lustre.
3. The succulent nature of tuberous roots allow the plant to survive on rocky crevices.
Choose the correct answer
(a) 1 and 2
(b) 2 and 3
(c) 1 and 3
(d) 1, 2 and 3

IAS Prelims Mock-Test 2020 – Set 78, 23 December
9. Which of the following launched Sahi Fasal Campaign?
(a) National Water Mission
(b) PMKSY -Watershed.
(c) Pradhan Mantri Krishi Sinchai Yojana(PMKSY)
(d) National Ocean Mission

IAS Prelims Mock-Test 2020 – Set 77, 22 December
10. Consider the following statements regarding the Monpa handmade paper.
1. It is a 1000-year-old heritage art of Arunachal Pradesh.
2. The fine-textured handmade paper, which is called ‘Mon Shugu’ in the local dialect, is integral to the vibrant culture of the local tribes in Tawang.
3. The Monpa handmade paper is made from the bark of a local tree called ‘Shugu Sheng’, which has medicinal values too.
Which of the following statement(s) given above is/are correct?
(a) 1 and 2
(b) 2 and 3
(c) 1 and 3
(d) 1, 2 and 3
Ans: 1(c), 2(c), 3(a), 4(c), 5(c), 6(a), 7(d), 8(b), 9(a), 10(d)

Daily Gist of ‘The Hindu’, ‘PIB’, ‘Indian Express’ and Other Newspapers: 29 December, 2020

Join UPSC & State PSC Channel 👉 Click Here

To clear the UPSC CSE 2021 exam, aspirants must be very strong in their fundamentals along with the current affairs. Adda247 has taken an important step to help all CSE aspirants by providing them daily quizzes on App. Now aspirants will get free quizzes to practice along with analysis of The Hindu, PIB, etc.

1. With reference to the Jain Philosophy, the world is created and maintained by:
(a) Universal Truth
(b) Universal Soul
(c) Universal Law
(d) Universal Faith
2. Who among the following top the Academic Freedom Index (AFI) 2020?
1. Uruguay
2. Portugal
3. Latvia
4. Germany
Choose the correct answer
(a) 1 and 2
(b) 2 and 3
(c) 3 and 4
(d) 1, 3 and 4

UPSC 2021 Online Coaching Classes | Bilingual GS Foundation Batch
3. Which of the following Articles in the Constitution of India guarantees freedom of movement and consequently employment within India?
1. Article 14
2. Article 15
3. Article 16
4. Article 19
Choose the correct answer
(a) 1, 3 and 4
(b) 1, 2 and 3
(c) 2, 3 and 4
(d) 1,2, 3 and 4

IAS Prelims Mock-Test 2020 – Set 50, 5 November
4. Consider the following statements.
1. Anthropometry is the science of measuring the size and proportions of the human body.
2. Epigenetics refers to external modifications to the Deoxyribonucleic acid (DNA) that turn genes ‘on’ or ‘off’.
Which of the following statement(s) given above is/are correct?
(a) Only 1
(b) Only 2
(c) Both 1 and 2
(d) Neither 1 nor 2
5. Consider the following statements regarding Metro Neo.
1. Metro Neo is a mass rapid transit system providing low-cost, energy-efficient and eco-friendly urban transport solutions for tier 2 and tier 3 cities.
2. Metro Neo systems are lighter and smaller than conventional Metro trains.
3. Metro Neo will not run on track but on road.
Which of the following statements are correct?
(a) 1 and 2
(b) 2 and 3
(c) 1 and 3
(d) 1, 2 and 3

IAS Prelims Mock-Test 2020 – Set 49, 3 November
6. Which of the following statement(s) is/are correct about the Paris Agreement?
1. It is a historic international accord that brings almost 180 countries together in setting a common target to reduce global greenhouse emissions in an effort to fight climate change.
2. The pact seeks to keep global temperature rise to below 2 degrees Celsius from pre-industrial levels and to try and limit the temperature increase even further to 1.5 degrees Celsius.
Choose the correct answer
(a) Only 1
(b) Only 2
(c) Both 1 and 2
(d) Neither 1 nor 2

IAS Prelims Mock-Test 2020 – Set 48, 2 November
7. Consider the following statements.
1. Comets show a perceptible glowing tail but in asteroids, it is not so.
2. Asteroids are found in between the orbits of Jupiter and Mars whereas Comets are found in between Venus and Mercury.
Which of the following statement(s) given above is/are correct?
(a) Only 1
(b) Only 2
(c) Both 1 and 2
(d) Neither 1 nor 2
8. In ancient India, which of the following city was known as Avanti?
(a) Ujjain
(b) Varanasi
(c) Alwar
(d) Patna

IAS Prelims Mock-Test 2020 – Set 47, 29 October
9. Which among the following causes Smog?
1. Slash-and-burning of crops
2. Large amounts of coal-burning in an area
3. smog-forming pollutants generate from automobile exhausts, power plants, fireworks, even paint, hairspray, etc.
Choose the correct answer
(a) 1, 2 and 3
(b) 1 and 3
(c) 1 and 2
(d) 2 and 3
10. Who among the following are the species of Butterflies?
1. Tree nymph
2. Blue Mormon
3. NilgiriPlain Ace
Choose the correct answer
(a) 1 and 2
(b) 1 and 3
(c) 2 and 3
(d) 1, 2 and 3
Ans: 1(c), 2(a), 3(d), 4(c), 5(d), 6(b), 7(a), 8(a), 9(a) 10(d)

Daily Gist of ‘The Hindu’, ‘PIB’, ‘Indian Express’ and Other Newspapers: 6 November, 2020

Adda247 Launching – Aarambh IAS On 5th November 2020 Only on UPSC/State PSC Adda247 Channel Click Here  

To clear the UPSC CSE 2021 exam, aspirants must be very strong in their fundamentals along with the current affairs. Adda247 has taken an important step to help all CSE aspirants by providing them daily quizzes on App. Now aspirants will get free quizzes to practice along with analysis of The Hindu, PIB, etc.

1. In which state of India, Saddam Beach is located?
(a) Gujarat
(b) Maharashtra
(c) Karnataka
(d) Kerala
2. Consider the following statements:
1. In India, the entire coal industry was nationalised during 1972-73.
2. The South Asian nation depends on Coal India for more than 80 per cent of its domestic production.
Which of the following statement(s) is/are correct?
(a) Only 1
(b) Only 2
(c) Both 1 and 2
(c) Neither 1 nor 2

UPSC 2021 Online Coaching Classes | Bilingual GS Foundation Batch
3. During whose Prime ministership, the ninth schedule was introduced in the Constitution of India?
(a) Indira Gandhi
(b) Jawaharlal Nehru
(c) Morarji Desai
(d) Gulzari Lal Nanda

IAS Prelims Mock-Test 2020 – Set 45, 27 October
4. Which of the following is/are the features of Additional Tier-1 Bonds?
1. These have higher rates than tier-II bonds.
2. These bonds have no maturity date.
3. Individual investors too can hold these bonds.
Choose the correct option
(a) 1 and 2
(b) 2 and 3
(c) 1 and 3
(d) 1, 2 and 3
5. In context to the art and archaeological history of India, which among the following was made earliest?
(a) Rock-cut Elephant at Dhauli
(b) Varaha Image at Udayagiri
(c) Lingaraja Temple at Bhubneshwar
(d) Rock-cut Monuments at Mahabalipuram

IAS Prelims Mock-Test 2020 – Set 44, 26 October
6. Consider the following statements.
1. World Polio Day was established by Rotary International on 24th October to celebrate the birth of Jonas Salk, who developed a vaccine against poliomyelitis..
2. On 24 February, 2012, the WHO removed India from the list of countries with active endemic wild poliovirus transmission.
3. In 2014, two years later, the South-East Asia Region of the WHO, of which India is a part, was certified as polio-free.
Which of the following statement(s) given above is/are correct?
(a) 1, 2 and 3
(b) 2 and 3
(c) 1 and 2
(d) 1 and 3

IAS Prelims Mock-Test 2020 – Set 43, 23 October
7. Which one of the following name the traditional system of irrigation found in cold desert is known as:
(a) Dhekli
(b) Furrow
(c) Kuhls
(d) Mothi

IAS Prelims Mock-Test 2020 – Set 42, 22 October
8. With reference to the Indian Constitution, consider the following statements.
1. Article 121 states that no discussions shall take place in Parliament with respect to the conduct of any judge of the Supreme Court or of a High Court in the discharge of his duties except upon a motion for the removal of the judge.
2. Article 211 says that no discussion shall take place in the legislature of a state with respect to the conduct of any judge of the Supreme Court or of a High Court in the discharge of his duties.
Which of the following statement(s)given above is/are correct?
(a) Only 1
(b) Only 2
(c) Both 1 and 2
(d) Neither 1 nor 2

IAS Prelims Mock-Test 2020 – Set 41, 21 October
9. Which of the following statement(s) is/are correct about the Indian National Centre for Ocean Information System (INCOIS)?
1. INCOIS was established in 1999 as an autonomous body under the Ministry of Earth Sciences.
2. INCOIS is the nodal agency to provide tsunami advisories to India.
3. INCOIS has also partnered with Indian Space Research Organisation (ISRO) and NASA.
Choose the correct option
(a) 1 and 3
(b) 1 and 2
(c) 2 and 3
(d) 1, 2 and 3
10. Which of the following pairs is/are correctly matched?
1. Dampa Tiger Reserve: Mizoram
2. Gumti Wildlife Sanctuary: Sikkim
3. Saramati Peak: Nagaland
Choose the correct option
(a) 1 only
(b) 1 and 3 only
(c) 1 and 2 only
(d) 1, 2 and 3
Ans: 1(d), 2(c), 3(b), 4(d), 5(a), 6(a), 7(c), 8(c), 9(b), 10(b)

Daily Gist of ‘The Hindu’, ‘PIB’, ‘Indian Express’ and Other Newspapers: 28 October, 2020

UPSC Prelims Syllabus 2021: General Studies and CSAT for CSE

To clear the UPSC CSE 2021 exam, aspirants must be very strong in their fundamentals along with the current affairs. Adda247 has taken an important step to help all CSE aspirants by providing them daily quizzes on App. Now aspirants will get free quizzes to practice along with analysis of The Hindu, PIB, etc.

1. Thottavariyam, Panchavariyam, Ponvariyam and Erivaryam in ancient India were:
(a) Titles of different functions of village administration.
(b) Land Revenue officers
(c) During ancient times, names of different varnas.
(d) Military officer’s titles
2. Which of the following country recently hosted the first-ever Ministerial Meeting of the G-20 Anti-Corruption Working Group (ACWG)?
(a) Turkey
(b)The Republic of Korea
(c) India
(d) Saudi Arabia

UPSC 2021 Online Coaching Classes | Bilingual GS Foundation Batch
3. Consider the following statements regarding the Monoclonal Antibodies.
1. Monoclonal antibodies (mAbs) are produced by clones derived from a single parent cell.
2. They are made by cloning a unique white blood cell.
3. mAbs have monovalent affinity, it binds only to the same epitope.
Which of the following statements given above are correct?
(a) 1 and 3
(b) 1 and 2
(c) 2 and 3
(d) 1, 2 and 3
4. Which of the following is/are the other names of Himalayan brown bears?
1. Himalayan red bear
2. Isabelline bear
3. Dzu-Teh
Choose the correct option
(a) Only 1
(b) Both 1 and 3
(c) 1 and 2
(d) 1, 2 and 3

IAS Prelims Mock-Test 2020 – Set 44, 26 October
5. Residuary powers in the federation established by the Government of India Act 1935 were given to the:
(a) Provincial Legislature
(b) Federal Legislature
(c) Governor-General
(d) Provincial Executives
6. Consider the statements regarding Ropeway Project.
1. Recently, it was launched by the PM Narendra Modi on Mount Girnar in Junagadh city.
2. It is being touted as the longest temple ropeway in Asia.
3. It has been developed by the Usha Breco Limited.
Which of the following statement(s) given above is/are correct?
(a) 1 and 2
(b) Only 1
(c) 1 and 3
(d) 1, 2 and 3

IAS Prelims Mock-Test 2020 – Set 43, 23 October
7. Which of the following statement(s) is/are correct about Independent External Monitors (IEMs)?
1. IEM reviews independently and objectively, whether and to what extent parties have complied with their obligations under the pact.
2. They may submit a report to the chief executive of the organisation concerned or directly to the CVO and the CVC if they find serious irregularities attracting the Prevention of Corruption Act provisions.
Choose the correct option
(a) Only 1
(b) Only 2
(c) Both 1 and 2
(d) Neither 1 nor 2
8. In context to colonial rule in India, who introduced the Sunset Law?
(a) Warren Hastings
(b) Arthur Wellesley
(c) William Jones
(d) Charles Cornwallis

IAS Prelims Mock-Test 2020 – Set 42, 22 October
9. Name the National Park that lies completely in the temperate alpine zone?
(a) Vatnajokull National Park
(b) Namdapha National Park
(c) Valley of Flowers National Park
(d) Manuel Antonio National Park
10. Consider the following statements regarding the Gyan Circle Ventures?
1. They are Technology Business Incubators (TBI).
2. Funded by the Ministry of Information Technology (MeitY).
3. Led by the Indian Institute of Information Technology, Sri City (Chittoor), Andhra Pradesh.
Which of the following statement(s) is/are correct?
(a) Only 2
(b) 2 and 3
(c) 1, 2 and 3
(d) 1 and 3
Ans: 1(a), 2(d), 3(d), 4(d), 5(c), 6(d), 7(c), 8(d), 9(c), 10(c)

Daily Gist of ‘The Hindu’, ‘PIB’, ‘Indian Express’ and Other Newspapers: 27 October, 2020

UPSC 2020 Civil Services Main Examination: How to fill Detailed Application Form (DAF)?

UPSC Prelims Syllabus 2021: General Studies and CSAT for CSE

Daily news will speed up the preparation for the Civil Services Examination and it also plays a crucial role to grasp the current affairs topic comprehensively. Here we have covered most of the topics related to various categories including National, International, Sports, Science and Technology, and so on.

1. Mechanical Engineering Block, Bio-Technology and Chemical Engineering Block

– Union Minister for Education Dr. Ramesh Pokhriyal ‘Nishank’ virtually inaugurated newly constructed Mechanical Engineering Block, Bio-Technology and Chemical Engineering Block and facilities including Central Instrumentation and Reaction Engineering Laboratory of NIT Arunachal Pradesh.

– According to Ramesh Pokhriyal, “Our educational institutions should inculcate in the minds of their students a scientific temperament and should serve as a box of knowledge.”

– Kiren Rijiju appreciated the efforts of the Ministry of Education to bring out New Education Policy (NEP) for the betterment of the education system from primary to a higher level.

UPSC 2021 Online Coaching Classes | Bilingual GS Foundation Batch

2. “Bundi: Architectural Heritage of a Forgotten Rajput Capital”

– The Ministry of Tourism’s Dekho Apna Desh Webinar series titled “Bundi: Architectural Heritage of a Forgotten Rajput Capital” focused on Bundi, Rajasthan.

– Bundi erstwhile capital of Hada Rajput province known as Hadauti located in south-eastern Rajasthan, is one such place.

–  The webinar was presented by  Charudatta Deshmukh, an Architect-Urban Planner, an urbanist with over 25 years of experience in managing planning and design of urban infrastructure and development projects including Airports, Special Economic Zones, Transportation & Urban Redevelopment, Metro Rail, Environmental Sustainability and Slum Rehabilitation.

Bundi is also known as City of step walls, blue city and also as Chotti Kashi. In ancient times, the area around Bundi was apparently inhabited by various local tribes, of which the Parihar Tribes, Meena was prominent.

Daily Gist of ‘The Hindu’, ‘PIB’, ‘Indian Express’ and Other Newspapers: 26 October, 2020

3. Child Care Leave

– While briefing about some of the major reforms brought by Department of Personnel & Training (DoPT) under the Modi government, Union Minister of State (Independent Charge) Development of North Eastern Region (DoNER), MoS PMO, Personnel, Public Grievances, Pensions, Atomic Energy and Space, Dr Jitendra Singh said that the male employees of the government are also now entitled to Child Care Leave.

– According to Dr. Jitendra Singh, the provision and privilege of Child Care Leave (CCL) will be available only for those male employees who happen to be “single male parent”, which may include male employees who are widowers or divorcees or even unmarried and may, therefore, be expected to take up the responsibility of child care as a single-handed parent.

Further, He said that the provision and privilege of Child Care Leave (CCL) will be available only for those male employees who happen to be “single male parent”, which may include male employees who are widowers or divorcees or even unmarried and may therefore, be expected to take up the responsibility of child care as a single-handed parent.

Daily Gist of ‘The Hindu’, ‘PIB’, ‘Indian Express’ and Other Newspapers: 24 October, 2020

4. ‘India–Australia Circular Economy Hackathon (I-ACE)

1 AIM (Atal Innovation Mission), in association with CSIRO, is organizing a two-day hackathon on the circular economy, ‘India–Australia Circular Economy Hackathon (I-ACE)’, on 7 and 8 December.

The idea of I-ACE was conceived during a virtual summit on 4 June, between the Indian and Australian prime ministers, exploring innovative ways to boost the circular economy in India and Australia.

I-ACE will focus on identification and development of innovative technology solutions by bright-minded students, startups and MSMEs of both nations.

The four key themes for the hackathon are as follows:

  • Innovation in packaging reducing packaging waste
  • Innovation in food supply chains avoiding waste
  • Creating opportunities for plastic waste reduction
  • Recycling critical energy metals and e-waste

– Shortlisted students and startups/MSMEs will be called for the hackathon, where two winners (one student and one startup/MSME) per theme from each country will be announced at an award ceremony on 11 December.

Daily Gist of ‘The Hindu’, ‘PIB’, ‘Indian Express’ and Other Newspapers: 23 October, 2020

5. In the Indus Valley Civilisation, Evidence of dairy production

– For the first time, scientifically it has been proved that dairy production was in place in the Indus Valley civilization in 2500 BCE.

– It is the earliest known evidence of dairy production.

– The results were based on molecular chemical analysis of residue in shards of pottery found at the archaeological site of Kotada Bhadli located in Gujarat.

–  59 samples were studied in which 22 showed the presence of dairy lipids.

– 2020 also marks the 100 years of discovery of Indus Valley Civilisation.

Daily Gist of ‘The Hindu’, ‘PIB’, ‘Indian Express’ and Other Newspapers: 22 October, 2020

6. Two New Ramsar Sites

– Kabartal Wetland (Bihar) and Asan Conservation Reserve (Uttrakhand) have been designated as Ramsar sites, making them ‘Wetlands of International Importance’, recently.

– India designated 10 more wetlands earlier in 2020 as a Ramsar site and the total number from 27 becomes 37.

– So, now with 2 more inclusions, the total number of Ramsar sites in India becomes 39 and is the highest in South Asia.

7. Draft Personal Data Protection Bill, 2019

– To examine the draft Personal Data Protection Bill, 2019, recently, Facebook India’s policy head has appeared before the 30-member Joint Committee of Parliament.

– However, Amazon has declined to appear on the ground of risky travel amidst the pandemic.

– Amazon, Twitter, Facebook, Google and Paytm are among the companies from whom the committee has sought views on data security and protection amid concerns that the privacy of users is being “compromised” for commercial interest.

UPSC 2020 Civil Services Main Examination: How to fill Detailed Application Form (DAF)?

UPSC Prelims Syllabus 2021: General Studies and CSAT for CSE

IAS Prelims Mock-Test 2020 – Set 44, 26 October

 

To clear the UPSC CSE 2021 exam, aspirants must be very strong in their fundamentals along with the current affairs. Adda247 has taken an important step to help all CSE aspirants by providing them daily quizzes on App. Now aspirants will get free quizzes to practice along with analysis of The Hindu, PIB, etc.

1. The “Sthanakvasi” sect with reference to the religious practices in India belongs to:
(a) Vaishnavism
(b) Buddhism
(c) Shaivism
(d) Jainism

UPSC 2021 Online Coaching Classes | Bilingual GS Foundation Batch
2. According to the State of Global Air 2020, which of the following countries are among the top ten countries with the highest PM2.5 exposures in 2019?
1. India
2. Bangladesh
3. Pakistan
4. Nepal
Choose the correct option
(a) 1, 2 and 3
(b) 1, 3 and 4
(c) 1, 2 and 4
(d) 1, 2, 3 and 4
3. Consider the following statements regarding the Cost Inflation Index.
1. It is used to estimate the increase in the prices of goods and assets quarterly due to inflation.
2. It is calculated to match the prices to the inflation rate.
Which of the following statement(s) given above is/are correct?
(a) Only 1
(b) Only 2
(c) Both 1 and 2
(d) Neither 1 nor 2

IAS Prelims Mock-Test 2020 – Set 42, 22 October
4. Which of the following statement(s) is/are correct about the history of Indian rock-cut architecture?
1. The oldest surviving rock-cut caves in India is at Badami.
2. Emperor Chandragupta Maurya originally made the Barabar rock-cut caves for Ajivikas.
3. At Ellora, caves were made for different faiths.
Choose the correct answer.
(a) 1 only
(b) 2 and 3 only
(c) 3 only
(d) 1, 2 and 3
5. Consider the following statements regarding District Development Councils (DDC).
1. The term of the DDC will be three years.
2. The council will hold at least four “general meetings” in a year, one in each quarter.
3. The Additional District Development Commissioner (or the Additional DC) of the district shall be the Chief Executive Officer of the District Development Council
4. The members of DDC will be directly elected by voters in the Union Territory of Jammu and Kashmir.
Which of the following statement(s) given above is/are correct?
(a) 2 and 3
(b) 1, 3 and 4
(c) 1 and 4
(d) 2, 3 and 4

IAS Prelims Mock-Test 2020 – Set 41, 21 October
6. According to the Indian Constitution Article, which safeguards one’s right to marry the person of one’s choice?
(a) Article 18
(b) Article 19
(c) Article 21
(d) Article 25
7. Which of the following statement(s) is/are correct about Production-linked incentive (PLI) Scheme?
1. The scheme is announced by the government for mobile phones and medical equipments only.
2. Notified on April 1 as a part of the National Policy on Electronics.
Choose the correct answer.
(a) Only 1
(b) Only 2
(c) Both 1 and 2
(d) Neither 1 nor 2

IAS Prelims Mock-Test 2020 – Set 40, 20 October
8. In which of the following state of India, India’s first seaplane service will start?
(a) Kerala
(b) Gujarat
(c) Tamil Nadu
(d) Maharashtra

IAS Prelims Mock-Test 2020 – Set 39, 19 October
9. Consider the following statements regarding the OSIRIS-REx mission of NASA.
1. It is NASA’s first mission meant to return a sample from the ancient asteroid.
2. OSIRIS-Rex stands for Origins, Spectral Interpretation, Resource Identification, Security-Regolith Explorer.
3. Recently, NASA’s OSIRIS-REx spacecraft briefly touched asteroid Bennu.
Which of the following statements given above are correct?
(a) 1, 2 and 3
(b) 1 and 3
(c) 2 and 3
(d) 1 and 2
10. Which of the following Missiles developed under the Integrated Guided Missile Development Program (IGMDP)?
1. Prithvi
2. Agni
3. Trishul
4. Nag
5. Akash
Choose the correct answer
(a) 1, 3 and 4
(b) 1, 4 and 5
(c) 1, 2, 3 and 4
(d) 1, 2, 3, 4 and 5
Ans: 1(d), 2(d), 3(b), 4(c), 5(a), 6(c), 7(b), 8(b), 9(a), 10(d)

Daily Gist of ‘The Hindu’, ‘PIB’, ‘Indian Express’ and Other Newspapers: 23 October, 2020

UPSC Prelims Syllabus 2021: General Studies and CSAT for CSE

To clear the UPSC CSE 2021 exam, aspirants must be very strong in their fundamentals along with the current affairs. Adda247 has taken an important step to help all CSE aspirants by providing them daily quizzes on App. Now aspirants will get free quizzes to practice along with analysis of The Hindu, PIB, etc.

1. Under which categories recently, the Law Commission in its 255th Report has also made several recommendations on electoral reforms?
1. Limits on political contribution and party candidate expenditure.
2. Disclosure norms and requirements.
3. State funding of elections.
Choose the correct option
(a) 1 and 2
(b) 1 and 3
(c) Only 1
(d) 1, 2 and 3

UPSC 2021 Online Coaching Classes | Bilingual GS Foundation Batch
2. Recently, which State of India formally rejected the Central government’s three Farm Acts?
(a) Haryana
(b) Punjab
(c) Kerala
(d) West Bengal
3. In the Maratha infantry, the lowest rank was:
(a) Zumladar
(b) Nayak
(c) Hawaldar
(d) Patnaik

IAS Prelims Mock-Test 2020 – Set 41, 21 October
4. Consider the following statements regarding Dhrupad, a major tradition of Indian culture.
1. It is the most ancient style of Hindustani classical music that has survived until today in its original form.
2. The word Dhrupad is derived from DHRUVA the steadfast evening star that moves through our galaxy and PADA meaning poetry.
3. It is a form of devotional music that traces its origin to the ancient text of Athar Veda.
Which of the following statement(s) is/are correct?
(a) 1 and 2
(b) 2 and 3
(c) Only 3
(d) 1 and 3
5. Which of the following statement(s) is/are correct about Kaleshwaram Lift Irrigation Project?
1. It is a multi-purpose irrigation project, on the Godavari River in Telangana.
2. It was initiated in 2015.
3. Originally called Dr. B R Ambedkar Pranahita Chevella Sujala Sravanthi Project
Choose the correct option
(a) 1 and 2
(b) 1 and 3
(c) 2 and 3
(d) 1, 2 and 3

IAS Prelims Mock-Test 2020 – Set 40, 20 October
6. Name the reason when the annual Union Budget is not passed by the Lok Sabha?
(a) For suggestions, the Budget is referred to the Rajya Sabha.
(b) The Prime Minister submits the resignation of the Council of Ministers.
(c) The Budget is modified and presented again.
(d) The Union Finance Minister is asked to resign.
7. Consider the following statements.
1. Cybercrimes in India caused a Rs 1.25 trillion loss in 2019.
2. A scheme for the establishment of Indian Cyber Crime Cooperatives Centre (I4C) has been established to handle issues related to cybercrime in the country.
Which of the following statement(s) is/are correct?
(a) Only 1
(b) Only 2
(c) Both 1 and 2
(d) Neither 1 nor 2

IAS Prelims Mock-Test 2020 – Set 39, 19 October
8. Which of the following statement(s) is/are correct about the Demchok sector?
1. It is a disputed region situated near the confluence of the Charding Nullah and Indus River.
2. The area centered on the villages of Demchok, Ladakh and Demqog, Ngari Prefecture.
Choose the correct option
(a) Only 1
(b) Only 2
(c) Both 1 and 2
(d) Neither 1 nor 2

IAS Prelims Mock-Test 2020 – Set 38, 17 October
9. Consider the following statements regarding the Delimitation Commission.
1. The Delimitation Commission orders cannot be called in question before any court.
2. The Delimitation Commission is appointed by the President of India and works in collaboration with the Election Commission of India.
Which of the following statement(s) given above is/are correct?
(a) Only 1
(b) Only 2
(c) Both 1 and 2
(d) Neither 1 nor 2

IAS Prelims Mock-Test 2020 – Set 36, 15 October
10. Which of the following are the objectives of the Kisan Credit Card (KCC)?
1. Post-harvest expenses
2. Consumption requirements of farmer household.
3. Capital for maintenance of farm assets.
Choose the correct option
(a) 1 and 2
(b) 2 and 3
(c) 1 and 3
(d) 1, 2 and 3
Ans: 1(d), 2(b), 3(c), 4(a), 5(b), 6(b), 7(a), 8(c), 9(c), 10(d)

Daily Gist of ‘The Hindu’, ‘PIB’, ‘Indian Express’ and Other Newspapers: 22 October, 2020

UPSC Prelims Syllabus 2021: General Studies and CSAT for CSE

To clear the UPSC CSE 2021 exam, aspirants must be very strong in their fundamentals along with the current affairs. Adda247 has taken an important step to help all CSE aspirants by providing them daily quizzes on App. Now aspirants will get free quizzes to practice along with analysis of The Hindu, PIB, etc.

1. Who of the following founded the Workers & Peasant Party (WPP) in 1927 at Bombay?
(a) S.S Mirajkar
(b) K.N Juglekar
(c) S.V Ghate
(d) All the above

UPSC 2021 Online Coaching Classes | Bilingual GS Foundation Batch
2. Consider the following statements regarding the National Cooperative Development Corporation (NCDC).
1. It was set up under an Act of Parliament in 1963.
2. It functions under the Ministry of Agriculture and Farmers Welfare.
Which of the following statement(s) given above is/are correct?
(a) Only 1
(b) Only 2
(c) Both 1 and 2
(d) Neither 1 nor 2
3. What is the difference between “vote on account” and “interim budget”?
1. A “vote on account” only deals with the expenditure in Government’s budget, while an “interim budget” includes both expenditure and receipts.
2. The provision of a “vote-on-account” is used by a regular Government, while an “interim budget” is a provision used by a caretaker Government.
Which of the following statement(s) given above is/are correct?
(a) 1 only
(b) 2 only
(c) Both 1 and 2
(d) Neither 1 nor 2

IAS Prelims Mock-Test 2020 – Set 40, 20 October
4. In which of the following kingdom, building ‘Kalyana Mandapas’ was a notable feature in the temple construction?
(a) Rashtrakuta
(b) Chalukya
(c) Vijayanagara
(d) Chandela
5. Consider the following statements regarding the Blue Flag Programme.
1. The Blue Flag Programme is run by the international, non-governmental, non-profit organisation FEE (the Foundation for Environmental Education).
2. In 1983, it was started in France.
3. The Programme is for beaches and Marinas.
Which of the following statement(s) given above is/are correct?
(a) 1 and 2
(b) 1 and 3
(c) 2 and 3
(d) 1, 2 and 3

IAS Prelims Mock-Test 2020 – Set 39, 19 October
6. The campaign named ’10 Hafte 10 Baje 10 Minute’ is related to:
1. Anti-dengue
2. Anti-malaria
3. Anti-HIV
4. Anti-virus
Choose the correct option
(a) 1 and 3
(b) Only 1
(c) 1, 2 and 4
(d) Only 2
7. Which of the following historical places is/are also known for mural paintings?
1. Ajanta Caves
2. Lepakshi Temple
3. Sanchi Stupa
Choose the correct option
(a) 1 and 2
(b) Only 1
(c) 1 and 3
(d) 1, 2 and 3

IAS Prelims Mock-Test 2020 – Set 38, 17 October
8. Consider the following statements regarding the Zoological Survey of India.
1. It is a subordinate organisation of the Ministry of Environment, Forest and Climate Change.
2. It was established in 1918.
3. It has its headquarters at Kolkata and 16 regional stations located in different geographic locations of the country.
Which of the following statement(s) is/are incorrect?
(a) 1 and 2
(b) Only 2
(c) 2 and 3
(d) Only 3

IAS Prelims Mock-Test 2020 – Set 37, 16 October
9. Which of the following statement(s) is/are correct about currency chest?
1. To facilitate the distribution of banknotes and rupee coins, the Reserve Bank has authorised select scheduled banks to establish currency chests.
2. These are storehouses where banknotes and rupee coins are stocked on behalf of the Reserve Bank for distribution to bank branches in their area of operation.
Choose the correct option
(a) 1 only
(b) 2 only
(c) Both 1 and 2
(d) Neither 1 nor 2

IAS Prelims Mock-Test 2020 – Set 36, 15 October
10. What does “I promise to pay” clause on banknotes means?
1. As per Section 26 of Reserve Bank of India Act, 1934, the Bank is liable to pay the value of the banknote.
2. This is payable on demand by RBI, being the issuer.
3. I also denote the obligation on the part of the Bank towards the holder of the banknote.
Which of the following statement(s) given above is/are correct?
(a) 1 and 3
(b) 2 and 3
(c) 1 and 2
(d) 1, 2 and 3
Ans: 1(d), 2(c), 3(a), 4(c), 5(b), 6(b), 7(a), 8(b), 9(c), 10(d)

Daily Gist of ‘The Hindu’, ‘PIB’, ‘Indian Express’ and Other Newspapers: 21 October, 2020

UPSC Prelims Syllabus 2021: General Studies and CSAT for CSE

Daily news will speed up the preparation for the Civil Services Examination and it also plays a crucial role to grasp the current affairs topic comprehensively. Here we have covered most of the topics related to various categories including National, International, Sports, Science and Technology, and so on.

1. 5th Joint Working Group on Coal

-5th Joint Working Group (JWG) on Coal between India and Indonesia scheduled to be held on 5th November 2020 through Video conference from New Delhi due to COVID-19 pandemic. India will host it.

– From the Indian side, this will be co-chaired by Shri Vinod Kumar Tiwari, Additional Secretary, Ministry of Coal, Government of India and by Dr Ir. Ridwan Djamaluddin, Director General of Mineral and Coal Ministry of Energy and Mineral Resources, Republic of Indonesia, from the Indonesian side.

– The meeting will focus on the Indian Coal Policy Reforms – recent updates; Coking Coal Exploration and Commercial Coal Mining in India; Research and Development of CCT in India and Potential of Indonesia – India Business Cooperation on Coal Post Covid-19.

– From both the sides, the B2B session will bring together the industries for discussing the issues that pave an impact on business opportunities in the backdrop of the regulatory framework.

–  Between the two countries, the deliberations will guide the Coal business.

UPSC 2021 Online Coaching Classes | Bilingual GS Foundation Batch

2. 6th India International Science Festival (IISF)

– The 6th edition of India International Science Festival (IISF) 2020 will be held from 22ndto 25th December, 2020.

– Dr. Harsh Vardhan said that it will be a reflection on Indian Science & Technology Innovations for Atmanirbhar Bharat and Global welfare.

– CSIR to spearhead the IISF 2020 with support of all other concerned ministries and departments.

– The first and second IISF was held in New Delhi, the third in Chennai, the fourth in Lucknow, and the fifth IISF were held in Kolkata. All these IISFs had generated a huge response from people in India and also from abroad.

About India International Science Festival (IISF)

– It is an annual event that is organised jointly by science & technology-related Ministries and Departments of the Government of India and Vijnana Bharati (Vibha).

– It is a festival to celebrate the achievements of India’s scientific and technological advancements with students, innovators, craftsmen, farmers, scientists and technocrats from India and abroad.

Daily Gist of ‘The Hindu’, ‘PIB’, ‘Indian Express’ and Other Newspapers: 20 October, 2020

3. Diamond Jubilee Lecture Hall Complex

– Union Education Minister Shri Ramesh Pokhriyal ‘Nishank’ virtually inaugurated the newly built Diamond Jubilee Lecture Hall Complex of National Institute of Technology Jamshedpur.

– According to Ramesh Pokhriyal, India will become a leader in the educational field and students in future from different countries that would come to India for higher education like in the past era of Nalanda & Takshshila Universities.

– The Minister also said that Institute has adopted various local villages under the Unnat Bharat Abhiyan.

– There are several facilities provided namely state-of-the-art facilities in the Lecture Hall Complex like Ultra HD Projectors, Virtual Class Rooms, Smart Class Rooms, facilities for differently-abled students, proposed Griha rating, use of energy-saving LED and Electrical fixtures etc.

Daily Gist of ‘The Hindu’, ‘PIB’, ‘Indian Express’ and Other Newspapers: 17 October, 2020

4. CSIR partnered clinical trials website “CUReD”

– Dr. Harsh Vardhan, Minister of Science & Technology, Health and Family Welfare and Earth Sciences, launched a website that provides comprehensive information regarding the numerous COVID-19 clinical trials that CSIR is engaged in a partnership with Industry, other government departments and ministries.

-The name of the website is CuRED or CSIR Ushered Repurposed Drugs.

– The following information will be provided by the website including drugs, diagnostics and devices which further include the current stage of the trials, partnering institutions and their role in the trials and other details.

– For clinical trials of AYUSH drugs including AYUSH-64, CSIR is also working with the Ministry of AYUSH.

– Five clinical trials involving Withaniasomnifera, Tinosporacordifolia + Piper longum(in combination), Glycyrrhizaglabra, Tinosporacordifolia & Adhatodavasica (individually and in combination) and AYUSH-64 formulation are undergoing safety and efficacy trials.

Daily Gist of ‘The Hindu’, ‘PIB’, ‘Indian Express’ and Other Newspapers: 16 October, 2020

5. Australia has agreed to join the Malabar Exercise

–  On India’s request, Australia has agreed to join the Malabar Exercise. The exercise is scheduled to be held in November 2020.

– It is expected that the 2020 Malabar Exercise will be held in the Bay of Bengal and the Arabian Sea.

– The exercise in 2019 was conducted off the coast of Japan.

– The exercise had been planned in a ‘non-contact – at sea’ format, due to Covid-19 pandemic.

– Its purpose is to enhance safety and security in the maritime domain.

Daily Gist of ‘The Hindu’, ‘PIB’, ‘Indian Express’ and Other Newspapers: 15 October, 2020

6. “Ghar Tak Fibre” scheme

– ‘Ghar Tak Fibre’ scheme is off to a slow start in Bihar as per the Government data.

–  Bihar is the first state that aims to connect all its 45,945 villages by March 31.

– For connecting all villages by March 31, the state would need to dig trenches, lay cables, and provide connectivity to an average of 257 villages daily, or a monthly average of over 7,500 villages.

– The project will be jointly executed by the Department of Telecom (DoT), Ministry of Electronics & Information Technology and Common Service Centres (CSC).

7. Country’s first multi-modal logistic park

– Country’s first multi-modal logistic park will be built in Assam.

– It will provide direct connectivity to air, road, rail and waterways to the people.

– Under the ambitious BharatmalaPariyojana of the Government of India, the park will be developed.

IAS Prelims Mock-Test 2020 – Set 40, 20 October

UPSC Prelims Syllabus 2021: General Studies and CSAT for CSE