To clear the UPSC CSE 2021 exam, aspirants must be very strong in their fundamentals along with the current affairs. Adda247 has taken an important step to help all CSE aspirants by providing them daily quizzes on App. Now aspirants will get free quizzes to practice along with analysis of The Hindu, PIB, etc.

1. Consider the following statements about the K-shaped recovery.
1. A K-shaped recovery happens when different sections of an economy recover at starkly different rates.
2. Households at the top of the pyramid are likely to have seen their in- comes largely protected, and savings rates forced up during the lockdown, increasing ‘fuel in the tank’ to drive future consumption.
Choose the correct option(s):
(a) Only 1
(b) Only 2
(c) Both 1 and 2
(d) Neither 1 nor 2

UPSC 2021 Online Coaching Classes | Bilingual GS Foundation Batch
2. Which of the following statements is/are incorrect regarding the Viability Gap Funding?
(a)The government has expanded the provision of financial support by Viability Gap Funding (VGF) for Public-Private Partnerships (PPP) in infrastructure projects.
(b) The scheme was introduced in 2006 and will be continued till 2021-22.
(c)This will include critical sectors such as health, education, water and waste management.
(d) In identified sectors, the centre would chip in with 30% of the cost of the project, the state can also chip in with another 30%.

IAS Prelims Mock-Test 2021 – Set 88, 11 January
3. Consider the following statements.
1. The Finance Ministry has notified e-invoicing for all companies with turnover ₹ 100 Cr from 1st January.
2. E-invoicing is already in implementation from 1st October but for firms with turnover ₹ 500 Cr.
3. E-invoicing essentially involves reporting the details of the specified GST documents to a government-notified portal and obtaining a reference number.
Choose the correct option(s):
(a) 1 and 2 only
(b) 2 only
(c) 1 and 3 only
(d) 1 2 and 3
4. Consider the following statements and choose the correct option(s).
1. As per the RBI Bulletin, Indian economy rebounded from a sharp contraction in the first quarter to register a growth rate of a negative 8.6% in the second quarter.
2. India has entered into recession for the first time in its history with two successive quarters showing negative growth.
Options:
(a) Only 1
(b) Only 2
(c) Both 1 and 2
(d) Neither 1 nor 2

IAS Prelims Mock-Test 2021 – Set 87, 9 January
5. Consider the following statements regarding the Atal Tinkering Lab and choose the correct option(s).
1. The Indian Space Research Organization recently announced that it is to adopt 100 Atal Tinkering Labs across the country.
2. By adopting hundred Atal Tinkering Labs, ISRO is to facilitate mentoring and coaching of students in cutting edge technologies.
Options:
(a) Only 1
(b) Only 2
(c) Both 1 and 2
(d) Neither 1 nor 2

IAS Prelims Mock-Test 2021 – Set 86, 8 January
6. Who among the following Developed Khadi Prakritik Paint?
(a) Khadi and Village Industries Commission
(b) Ministry of textile
(c) Both a and b
(d) None of these

IAS Prelims Mock-Test 2021 – Set 85, 7 January
7. Which of the following statements is/are correct and choose from the given options?
1. The Geological Survey of India has found promising concentrations of Vanadium in the Tamang and Depo areas of Arunachal Pradesh.
2. According to the Geological Survey of India, the Vanadium mineralisation is geologically similar to the “Stone Coal” Vanadium deposits of China.
(a) Only 1
(b) Both 1 and 2
(c) Only 2
(d) None of these

Aiming for UPSC CSE 2021? Get the best test series for sure selection: Click Here
8. In which of the following states the ‘Jal- Jiwan- Hariyali mission’ is a flagship climate change initiated?
(a) Bihar
(b) Jharkhand
(c) Chhattisgarh
(d) Madhya Pradesh
9. The ‘APNA UREA – Sona Ugle’ brand of Hindustan Urvarak and Rasayan Limited (HURL) was launched by which Union Minister?
(a) Amit Shah
(b) D.V. Sadananda Gowda
(c) Subrahmanyam Jaishankar
(d) Nirmala Sitharaman

IAS Prelims Mock-Test 2021 – Set 84, 5 January
10. Which cricketer won the ‘Sir Garfield Sobers Trophy’ for ‘Player of the Year’, presented by the International Cricket Council (ICC)?
(a) Virat Kohli
(b) Pat Cummins
(c)Kane Williamson
(d) Ben Stokes
Ans. 1(c), 2(b), 3(d), 4(c), 5(c), 6(a), 7(b), 8(a), 9(b), 10(d)

Daily Gist of ‘The Hindu’, ‘PIB’, ‘Indian Express’ and Other Newspapers: 12 January, 2021

Join UPSC & State PSC Channel 👉 Click Here

To clear the UPSC CSE 2021 exam, aspirants must be very strong in their fundamentals along with the current affairs. Adda247 has taken an important step to help all CSE aspirants by providing them daily quizzes on App. Now aspirants will get free quizzes to practice along with analysis of The Hindu, PIB, etc.

1. Consider the following statements regarding the military conquest of Babur.
1. Babur occupied Delhi and sent his son Humayun to seize Agra and Babur proclaimed himself as “Emperor of Hindustan”.
2. Babur captured Chanderi from another Rajput ruler Medini Rai in 1528.
Which of the following statement(s) given above is/are correct?
(a) Only 1
(b) Only 2
(c) Both 1 and 2
(d) Neither 1 nor 2

UPSC 2021 Online Coaching Classes | Bilingual GS Foundation Batch
2. Consider the following statements regarding Subhash Chandra Bose.
1. He was elected twice as the President of the Indian National Congress, (1938-Haripur and 1939-Tripuri).
2. He resigned from the Congress Presidentship in 1940 and organised the All India Forward Bloc a faction within the Congress in Bengal.
Which of the following statement(s) given above is/are correct?
(a) Only 1
(b) Only 2
(c) Both 1 and 2
(d) Neither 1 nor 2
3. Which of the following is/are the symptoms of Anaemia?
1. Feeling of tiredness
2. Cold
3. Dizzy and Short of Breadth
Choose the correct answer
(a) 1 and 2
(b) 2 and 3
(c) 1 and 3
(d) 1, 2 and 3

IAS Prelims Mock-Test 2021 – Set 83, 4 January
4. Consider the following statements regarding the Light House Projects.
1. They comprise about 1000 houses at each location along with allied infrastructure facilities.
2. These LHPs demonstrate a variety of technologies, including Prefabricated Sandwich Panel System in LHP at Indore, Monolithic Concrete Construction using Tunnel Formwork etc.
Which of the following statement(s) given above is/are correct?
(a) Only 1
(b) Only 2
(c) Both 1 and 2
(d) Neither 1 nor 2
5. Which of the following industrial corridors constitute world-class infrastructure?
1. High-speed transportation network – rail and road.
2. Ports with state-of-the-art cargo handling equipment.
3. Knowledge parks focused on catering to industrial needs.
4. Complementary infrastructure such as townships/real estate.
Choose the correct answer
(a) 1, 2 and 3
(b) 1, 3 and 4
(c) 2,3 and 4
(d) 1, 2, 3 and 4

IAS Prelims Mock-Test 2021 – Set 82, 29 December
6. Which of the following statement(s) is/are correct about SAHAYAK-NG?
1. It is India’s first indigenously designed and developed Air Droppable Container.
2. It is a GPS aided air dropped container with the capacity to carry a payload of up to 50 kg and can be dropped from a heavy aircraft.
Choose the correct answer
(a) Only 1
(b) Only 2
(c) Both 1 and 2
(d) Neither 1 nor 2

IAS Prelims Mock-Test 2020 – Set 81, 26 December
7. Which of the following sectors is/are included in the core sector?
1. Crude Oil and Natural Gas
2. Fertiliser
3. Steel and Cement
Choose the correct answer
(a) 1 and 2
(b) 2 and 3
(c) 1 and 3
(d) 1, 2 and 3

Aiming for UPSC CSE 2021? Get the best test series for sure selection: Click Here
8. Consider the following statements regarding Trans Fats (TFAs)?
1. They are the most harmful type of fats which can have much more adverse effects on our body than any other dietary constituent.
2. Artificial TFAs are formed when hydrogen is made to react with the oil to produce fats resembling pure ghee/butter.
Which of the following statement(s) given above is/are correct?
(a) Only 1
(b) Only 2
(c) Both 1 and 2
(d) Neither 1 nor 2

IAS Prelims Mock-Test 2020 – Set 79, 24 December
9. With which of the following Empire the battle of Bannihatti was fought by Deccan Sultanate?
(a) Gupta Empire
(b) Mughal Empire
(c) Maurya Em[pire
(d) Vijayanagara Empire
10. Which of the following statements(s) is/are correct regarding the constitutional provisions of the Council of Ministers in Indian Constitution?
1. President may require the Council of Ministers to reconsider such advice and the President shall act in accordance with the advice tendered after such reconsideration.
2. The advice tendered by Ministers to the President shall not be inquired into in any court.
Choose the correct answer
(a) Only 1
(b) Only 2
(c) Both 1 and 2
(d) Neither 1 nor 2
Ans: 1(c), 2(a), 3(d), 4(c), 5(d), 6(c), 7(d), 8(c), 9(d), 10(c)

Daily Gist of ‘The Hindu’, ‘PIB’, ‘Indian Express’ and Other Newspapers: 5 January, 2021

Join UPSC & State PSC Channel 👉 Click Here

To clear the UPSC CSE 2021 exam, aspirants must be very strong in their fundamentals along with the current affairs. Adda247 has taken an important step to help all CSE aspirants by providing them daily quizzes on App. Now aspirants will get free quizzes to practice along with analysis of The Hindu, PIB, etc.

1. Which of the following is designated as an Intangible Cultural Heritage by the UNESCO in 2020?
(a) Malaysia street culture
(b) Singapore’s street hawker culture
(c) China’s music
(d) Finland’s music and sauna culture

UPSC 2021 Online Coaching Classes | Bilingual GS Foundation Batch
2. Which of the following is/are true regarding the spread of Shigella infection?
1. The infection is known to spread person-to-person when the bacteria is swallowed accidentally.
2. The bacteria, after entering the body through ingestion, attack the epithelial lining of the colon resulting in inflammation of the cells and subsequently the destruction of the cells in severe cases.
Choose the correct answer
(a) Only 1
(b) Only 2
(c) Both 1 and 2
(d) Neither 1 nor 2

3. Consider the following statements regarding the CBI.
1. The Central Bureau of Investigation (CBI) is operating under the jurisdiction of the Ministry of Personnel, Public Grievances and Pensions, the CBI is headed by the Director.
2. CBI, India’s first agency to investigate corruption, the Special Police Establishment, was set up in 1941.
3. In 1946, it was brought under the Home Department and its remit was expanded to investigate corruption in central and state governments under the Delhi Special Police Establishment Act.
Which of the following statement(s) given above is/are correct?
(a) 1 and 2
(b) 1 and 3
(c) 2 and 3
(d) 1,2 and 3

IAS Prelims Mock-Test 2020 – Set 78, 23 December
4. Consider the following statements regarding the Fundamental duties of an Indian citizen.
1. To enforce these duties, a legislative process has been provided.
2. They are correlative to legal duties.
Which of the following statement(s) given above is/are correct?
(a) Only 1
(b) Only 2
(c) Both 1 and 2
(d) Neither 1 nor 2
5. Consider the following statements regarding the ‘FRUITS’ portal for land records.
1. FRUITS stands for Farmer Registration and Unified Beneficiary Information System which is a portal and a project of e-governance by Karnataka Government.
2. The portal was integrated into the Bhoomi portal of the State for fetching and validating land details.
3. It will eliminate the visit of farmers to sub-registrar offices.
Which of the following statement(s) given above is/are correct?
(a) 1 and 2
(b) 1 and 3
(c) 2 and 3
(d) 1,2 and 3

IAS Prelims Mock-Test 2020 – Set 77, 22 December
6. Which of the following is/are the key findings of the ‘COVID-19 Vaccine and Rural India’ survey conducted by Gaon Connection?
1. Less than half (44%) the respondents were willing to pay for vaccination against COVID-19.
2. 36% said outright that they would not pay for it.
3. 43.5% of those surveyed said vaccines should first be given to doctors and nurses.
Choose the correct answer
(a) 1 and 2
(b) 1 and 3
(c) 2 and 3
(d) 1,2 and 3

Join UPSC & State PSC Channel 👉 Click Here
7. Consider the following statements regarding the management of minor minerals in India.
1. To prevent illegal mining of minor minerals, State Governments have the power to frame rules.
2. State Governments have the power to grant mining leases of minor minerals, but the powers regarding the formation of rules related to the grant of minor minerals lie with the Central Government.
Which of the following statement(s) given above is/are correct?
(a) Only 1
(b) Only 2
(c) Both 1 and 2
(d) Neither 1 nor 2

IAS Prelims Mock-Test 2020 – Set 76, 18 December
8. Consider the following statements regarding a digital signature.
1. To sign an electronic document, it is an electronic method and also ensures that the original content remains the same.
2. It is used to serve as a proof of identity of an individual to access information.
Which of the following statement(s) given above is/are correct?
(a) Only 1
(b) Only 2
(c) Both 1 and 2
(d) Neither 1 nor 2

IAS Prelims Mock-Test 2020 – Set 75, 17 December
9. Which of the following is an ‘extended producer responsibility’ that was introduced as an important feature in India?
(a) The Recycled plastic (Manufacturing and Usage) Rules, 1999
(b) The Bio-medical Waste (Management and Handling) Rules, 1998
(c) The Food Safety and Standard Regulations, 2011
(d) The e-Waste (Management and Handling) Rules, 2011
10. Consider the following statements regarding an Amnesty International.
1. It is a non-governmental organization to help people voluntary very poor, people.
2. It is a global Human Rights Movement.
3. It is an agency of the United Nations to help refugees of civil wars.
Which of the following statement(s) given above is/are correct?
(a) 1 and 2
(b) Only 2
(c) 2 and 3
(d) 1,2 and 3
Ans: 1(b), 2(c), 3(d), 4(d), 5(d), 6(d), 7(a), 8(c), 9(d), 10(b)

Daily Gist of ‘The Hindu’, ‘PIB’, ‘Indian Express’ and Other Newspapers: 24 December, 2020

Aiming for UPSC CSE 2021? Get the best test series for sure selection: Click Here

To clear the UPSC CSE 2021 exam, aspirants must be very strong in their fundamentals along with the current affairs. Adda247 has taken an important step to help all CSE aspirants by providing them daily quizzes on App. Now aspirants will get free quizzes to practice along with analysis of The Hindu, PIB, etc.

1. Consider the following statements with reference to the cultural history of India.
1. At Fatehpur Sikhri, the white marble was used in making Buland Darwaza and Khankah.
2. In making Bara Imambara and Rumi Darwaza at Lucknow, red sandstone and marble were used.
Choose the correct answer
(a) Only 1
(b) Only 2
(c) Both 1 and 2
(d) Neither 1 nor 2

UPSC 2021 Online Coaching Classes | Bilingual GS Foundation Batch
2. Consider the following sentences regarding All India Presiding Officers Conference.
1. In 1921, it began and the Gujarat event marks its centenary year.
2. Theme for 2020: ‘Harmonious Coordination between Legislature, Executive and Judiciary: Key to a Vibrant Democracy’.
Which of the following statement(s) given above is/are correct?
(a) Only 1
(b) Only 2
(c) Both 1 and 2
(d) Neither 1 nor 2
3. With reference to the Indian Constitution, consider the following statements.
1. Commutation denotes the substitution of one form of punishment for a lighter form.
2. Remission implies reducing the period of the sentence without changing its character.
3. Respite denotes awarding a lesser sentence in place of one originally awarded due to some special fact.
Which of the following statement(s) given above is/are correct?
(a) 1, 2 and 3
(b) 1 and 2
(c) 2 and 3
(d) 1 and 3

Know about the Council of Minister: Click Here
4. Manganiyars which was a community of people is well-known for their:
(a) pietra dura tradition in Central India
(b) martial arts in North-East India
(c) musical tradition in North-West India
(d) classical vocal music in South India
5. When the Speaker of Lok Sabha automatically disqualifies from his post?
1. If he tenders his resignation to the Deputy Speaker.
2. If he is declared undischarged insolvent.
3. If he is no longer the citizen of India or voluntarily accepts the citizenship of any other country.
Choose the correct answer
(a) 1 and 2
(b) 2 and 3
(c) 1 and 3
(d) 1, 2 and 3

IAS Prelims Mock-Test 2020 – Set 64, 25 November
6. Consider the following statements regarding the MPLAD scheme.
1. Launched in December, 1991 and the scheme is fully funded by the government of India.
2. Seeks to provide a mechanism for the Members of Parliament to recommend works of developmental nature for creation of durable community assets and for provision of basic facilities including community infrastructure, based on locally felt needs.
Which of the following statement(s) given above is/are correct?
(a) Only 1
(b) Only 2
(c) Both 1 and 2
(d) Neither 1 nor 2
7. Consider the following statements regarding the Essential Services Maintenance Act (ESMA).
1. The Essential Services Maintenance Act (ESMA) is an act of Parliament of India and its objective is to ensure the delivery of certain services, which if obstructed would affect the normal life of the people.
2. These include services like public transport (bus services), health services (doctors and hospitals). ESMA gives police right to arrest without a warrant anybody violating the Act’s provisions.
Which of the following statement(s) given above is/are correct?
(a) Only 1
(b) Only 2
(c) Both 1 and 2
(d) Neither 1 nor 2

IAS Prelims Mock-Test 2020 – Set 61, 22 November
8. Which of the following statement(s) is/are correct about puppetry in India?
1. The string puppets of Orissa are known as Kundhei.
2. The earliest reference to the art of puppetry is found in Tamil classic ‘Silappadikaaram’.
3. The string puppets of Karnataka are called Gombeyatta.
Choose the correct answer
(a) 1 and 2
(b) 2 and 3
(c) 1 and 3
(d) 1, 2 and 3
9. Which of the following statement(s) is/are correct about Lachit Borphukan?
1. He was a commander in the Ahom kingdom.
2. Known for his leadership in the 1671 Battle of Saraighat which was fought on the banks of the Brahmaputra in Guwahati.
Choose the correct answer
(a) Only 1
(b) Only 2
(c) Both 1 and 2
(d) Neither 1 nor 2

IAS Prelims Mock-Test 2020 – Set 60, 21 November

10. Consider the following statements regarding Sir Chhotu Ram.
1. Born in 1881, he was a prominent politician in British India’s Punjab Province.
2. He was a co-founder of the National Unionist Party.
3. He championed the interest of oppressed communities of the Indian subcontinent. For this feat, he was knighted in 1937.
Which of the following statement(s) given above is/are correct?
(a) 1 and 2
(b) 2 and 3
(c) 1 and 3
(d) 1, 2 and 3
Ans: 1(a), 2(c), 3(a), 4(c), 5(d), 6(b), 7(c), 8(d), 9(c), 10(d)

UPSC CSE Rank Holders 2017 to 2020: 5 Success and Inspiring Stories of IAS

Daily Gist of ‘The Hindu’, ‘PIB’, ‘Indian Express’ and Other Newspapers: 27 November, 2020

To know more about the SDG Index by Niti Aayog: Click Here