IAS Prelims Mock-Test 2021 – Set 90, 14 January

To clear the UPSC CSE 2021 exam, aspirants must be very strong in their fundamentals along with the current affairs. Adda247 has taken an important step to help all CSE aspirants by providing them daily quizzes on App. Now aspirants will get free quizzes to practice along with analysis of The Hindu, PIB, etc.

1. Consider the following cases and choose the correct answer from the given options.
1. In the Alakh Alok Srivastava case, the Supreme Court of India intervened to ensure the availability of basic amenities such as food and medicines during travel and transit of migrant workers.
2. In the Harsh Mander case, while highlighting the right to health and equity, the petitioners stated before the Supreme Court that migrant workers needed money apart from food and shelter homes in order to return home safely.
3. They argued that under Section 12 of the Disaster Management Act, 2005, stranded workers should be given salaries and relief by the government.
Options:
(a) 1 and 2 only
(b) 2 and 3 only
(c) 2 only
(d) 1, 2 and 3

UPSC 2021 Online Coaching Classes | Bilingual GS Foundation Batch
2. Consider the following statements regarding Pradhan Mantri Kisan Samman Nidhi.
1. Pradhan Mantri Kisan Samman Nidhi is a central sector scheme under the government of India which provides income support to the farmers and their families.
2. Under the scheme, income support of 10,000/- per year in three equal instalments is provided to small and marginal farmer families having combined landholding/ownership of up to 5 hectares.
3. State Governments and UT administrations will identify the farmer families which are eligible for support as per scheme guidelines.
4. The fund will be directly transferred to the bank accounts of the beneficiaries.
Options:
(a) 1 and 2 only
(b) 1 and 3 only
(c) 1, 3 and 4 only
(d) 1, 2, 3 and 4

IAS Prelims Mock-Test 2021 – Set 89, 12 January
3. Which of the Indian states has a history of consulting with worker groups and civil society organisations beginning from the initial stage of policy formulation to its field-level implementation?
(a) Rajasthan
(b) Maharashtra
(c) Madhya Pradesh
(d)Odisha

IAS Prelims Mock-Test 2021 – Set 88, 11 January
4. Abraham Accords were signed between which of the following countries?
1. Israel
2. United Arab Emirates
3. Qatar
4. Saudi Arabia
Choose the correct option:
(a) 1 and 2 only
(b) 2 and 3 only
(c) 1 and 3 only
(d) 2 and 4 only

IAS Prelims Mock-Test 2021 – Set 87, 9 January
5. Consider the following statements with respect to the Prime Minister’s National Relief Fund (PMNRF).
1. The initial purpose of the fund was to help people displaced due to the partition of India and Pakistan.
2. The resources of the PMNRF are utilized primarily to render immediate relief to families of those killed in natural calamities.
3. PMNRF has not been constituted by the Parliament.
4. Home Minister is the Chairman of PMNRF.
Which of the given statements is/are correct?
(a) 1, 2 and 3 only
(b) 1, 3 and 4 only
(c) 2 and 4 only
(d) 3 and 4 only

Aiming for UPSC CSE 2021? Get the best test series for sure selection: Click Here

6. Which among the following public sector unit is set to invest Rs.1.22 lakh crore by 2023-24, to achieve 1 billion tons of fuel output?
(a) SAIL
(b) NTPC
(c) Coal India
(d) ONGC

UPSC Prelims 2021 – Indian Polity | Strategy & Goal: Check Details Here
7. Which among the following Union Territories of India have joined in the ‘One Nation One Ration Card’ Scheme?
(a) Puducherry and Andaman & Nicobar
(b) Ladakh and Puducherry
(c) Lakshadweep and Andaman & Nicobar
(d) Ladakh and Lakshadweep

IAS Prelims Mock-Test 2021 – Set 86, 8 January
8. Who among is the first and youngest tribal woman in the world to climb six tallest mountain peaks across six continents?
(a) Shivangi Pathak
(b) Aditi Vaidya
(c) Malavath Poorna
(d) Anuja Vaidya
9. Every year National Youth Day is celebrated on-
(a) December 29
(b) January 12
(c) March 12
(d) February 14

IAS Prelims Mock-Test 2021 – Set 85, 7 January
10. What is Landouria Tonywhitteni that was named after Tony Whitten?
(a) Beetle
(b)Snail
(c) Grasshopper
(d) Snake

IAS Prelims Mock-Test 2021 – Set 84, 5 January
Ans. 1(d), 2(c), 3(a), 4(a), 5(a), 6(c), 7(d), 8(c), 9(b), 10(b)

Daily Gist of ‘The Hindu’, ‘PIB’, ‘Indian Express’ and Other Newspapers: 14 January, 2021

Join UPSC & State PSC Channel ? Click Here

Download Upcoming Government Exam Calendar 2021

×

Download success!

Thanks for downloading the guide. For similar guides, free study material, quizzes, videos and job alerts you can download the Adda247 app from play store.

Thank You, Your details have been submitted we will get back to you.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Join India's largest learning destination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizzes
  • Subject-Wise Quizzes
  • Current Affairs
  • Previous year question papers
  • Doubt Solving session

Login

OR

Forgot Password?

Join India's largest learning destination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizzes
  • Subject-Wise Quizzes
  • Current Affairs
  • Previous year question papers
  • Doubt Solving session

Sign Up

OR
Join India's largest learning destination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizzes
  • Subject-Wise Quizzes
  • Current Affairs
  • Previous year question papers
  • Doubt Solving session

Forgot Password

Enter the email address associated with your account, and we'll email you an OTP to verify it's you.


Join India's largest learning destination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizzes
  • Subject-Wise Quizzes
  • Current Affairs
  • Previous year question papers
  • Doubt Solving session

Enter OTP

Please enter the OTP sent to
/6


Did not recive OTP?

Resend in 60s

Join India's largest learning destination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizzes
  • Subject-Wise Quizzes
  • Current Affairs
  • Previous year question papers
  • Doubt Solving session

Change Password



Join India's largest learning destination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizzes
  • Subject-Wise Quizzes
  • Current Affairs
  • Previous year question papers
  • Doubt Solving session

Almost there

Please enter your phone no. to proceed
+91

Join India's largest learning destination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizzes
  • Subject-Wise Quizzes
  • Current Affairs
  • Previous year question papers
  • Doubt Solving session

Enter OTP

Please enter the OTP sent to Edit Number


Did not recive OTP?

Resend 60

By skipping this step you will not recieve any free content avalaible on adda247, also you will miss onto notification and job alerts

Are you sure you want to skip this step?

By skipping this step you will not recieve any free content avalaible on adda247, also you will miss onto notification and job alerts

Are you sure you want to skip this step?