IAS Prelims Mock-Test 2021 – Set 89, 12 January

To clear the UPSC CSE 2021 exam, aspirants must be very strong in their fundamentals along with the current affairs. Adda247 has taken an important step to help all CSE aspirants by providing them daily quizzes on App. Now aspirants will get free quizzes to practice along with analysis of The Hindu, PIB, etc.

1. Consider the following statements about the K-shaped recovery.
1. A K-shaped recovery happens when different sections of an economy recover at starkly different rates.
2. Households at the top of the pyramid are likely to have seen their in- comes largely protected, and savings rates forced up during the lockdown, increasing ‘fuel in the tank’ to drive future consumption.
Choose the correct option(s):
(a) Only 1
(b) Only 2
(c) Both 1 and 2
(d) Neither 1 nor 2

UPSC 2021 Online Coaching Classes | Bilingual GS Foundation Batch
2. Which of the following statements is/are incorrect regarding the Viability Gap Funding?
(a)The government has expanded the provision of financial support by Viability Gap Funding (VGF) for Public-Private Partnerships (PPP) in infrastructure projects.
(b) The scheme was introduced in 2006 and will be continued till 2021-22.
(c)This will include critical sectors such as health, education, water and waste management.
(d) In identified sectors, the centre would chip in with 30% of the cost of the project, the state can also chip in with another 30%.

IAS Prelims Mock-Test 2021 – Set 88, 11 January
3. Consider the following statements.
1. The Finance Ministry has notified e-invoicing for all companies with turnover ₹ 100 Cr from 1st January.
2. E-invoicing is already in implementation from 1st October but for firms with turnover ₹ 500 Cr.
3. E-invoicing essentially involves reporting the details of the specified GST documents to a government-notified portal and obtaining a reference number.
Choose the correct option(s):
(a) 1 and 2 only
(b) 2 only
(c) 1 and 3 only
(d) 1 2 and 3
4. Consider the following statements and choose the correct option(s).
1. As per the RBI Bulletin, Indian economy rebounded from a sharp contraction in the first quarter to register a growth rate of a negative 8.6% in the second quarter.
2. India has entered into recession for the first time in its history with two successive quarters showing negative growth.
Options:
(a) Only 1
(b) Only 2
(c) Both 1 and 2
(d) Neither 1 nor 2

IAS Prelims Mock-Test 2021 – Set 87, 9 January
5. Consider the following statements regarding the Atal Tinkering Lab and choose the correct option(s).
1. The Indian Space Research Organization recently announced that it is to adopt 100 Atal Tinkering Labs across the country.
2. By adopting hundred Atal Tinkering Labs, ISRO is to facilitate mentoring and coaching of students in cutting edge technologies.
Options:
(a) Only 1
(b) Only 2
(c) Both 1 and 2
(d) Neither 1 nor 2

IAS Prelims Mock-Test 2021 – Set 86, 8 January
6. Who among the following Developed Khadi Prakritik Paint?
(a) Khadi and Village Industries Commission
(b) Ministry of textile
(c) Both a and b
(d) None of these

IAS Prelims Mock-Test 2021 – Set 85, 7 January
7. Which of the following statements is/are correct and choose from the given options?
1. The Geological Survey of India has found promising concentrations of Vanadium in the Tamang and Depo areas of Arunachal Pradesh.
2. According to the Geological Survey of India, the Vanadium mineralisation is geologically similar to the “Stone Coal” Vanadium deposits of China.
(a) Only 1
(b) Both 1 and 2
(c) Only 2
(d) None of these

Aiming for UPSC CSE 2021? Get the best test series for sure selection: Click Here
8. In which of the following states the ‘Jal- Jiwan- Hariyali mission’ is a flagship climate change initiated?
(a) Bihar
(b) Jharkhand
(c) Chhattisgarh
(d) Madhya Pradesh
9. The ‘APNA UREA – Sona Ugle’ brand of Hindustan Urvarak and Rasayan Limited (HURL) was launched by which Union Minister?
(a) Amit Shah
(b) D.V. Sadananda Gowda
(c) Subrahmanyam Jaishankar
(d) Nirmala Sitharaman

IAS Prelims Mock-Test 2021 – Set 84, 5 January
10. Which cricketer won the ‘Sir Garfield Sobers Trophy’ for ‘Player of the Year’, presented by the International Cricket Council (ICC)?
(a) Virat Kohli
(b) Pat Cummins
(c)Kane Williamson
(d) Ben Stokes
Ans. 1(c), 2(b), 3(d), 4(c), 5(c), 6(a), 7(b), 8(a), 9(b), 10(d)

Daily Gist of ‘The Hindu’, ‘PIB’, ‘Indian Express’ and Other Newspapers: 12 January, 2021

Join UPSC & State PSC Channel ? Click Here

Download Upcoming Government Exam Calendar 2021

×

Download success!

Thanks for downloading the guide. For similar guides, free study material, quizzes, videos and job alerts you can download the Adda247 app from play store.

Thank You, Your details have been submitted we will get back to you.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

×
Login
OR

Forgot Password?

×
Sign Up
OR
Forgot Password
Enter the email address associated with your account, and we'll email you an OTP to verify it's you.


Reset Password
Please enter the OTP sent to
/6


×
CHANGE PASSWORD