IAS Prelims Mock-Test 2020 – Set 9, 2 September

To clear the UPSC CSE 2020 exam, aspirants must be very strong in their fundamentals along with the current affairs. Adda247 has taken an important step to help all CSE aspirants by providing them daily quizzes on App. Now aspirants will get free quizzes to practice along with analysis of The Hindu, PIB, etc.

1. Consider the following statements regarding Jakarta:
1. Jakarta was built on a marsh thereby prone to be submerged.
2. Due to climate change, the water levels in the Java Sea are rising and weather events are becoming more extreme.
3. Jakarta is among the world’s fastest sinking city.
4. It was the capital city of Indonesia.
Choose the correct answer from the given options:
(a) 1 and 2
(b) 1, 3 and 4
(c) 1, 2 and 3
(d) 1, 2, 3 and 4

UPSC (CSE) Prelims Admit Card 2020 Released: Download Admit Card @upsconline.nic.in
2. Ashfaqullah Khan, Chandra Shekhar Azad, Ram Prasad Bismil, Roshan Singh and Rajendra Lahiri were all associated with which of the following incident:
(a) Revolt, 1857
(b) Lahore Conspiracy
(c) Kakori Conspiracy
(d) Jallianwalla Bagh Massacre
3. In which of the following year the Rowlatt Act was passed?
(a) 1905
(b) 1917
(c) 1919
(d) 1920
4. Consider the following statements:
1. A Dargah is the tomb or shrine of an Islamic saint.
2. It was built as the mausoleum of Salim Chisti.
3. It has a square structure of the royal court called Mehfil Khana.
Which of the above statement(s) is/are correct with reference to Ajmer Dargah?
(a) 1 Only
(b) 1 and 3 Only
(c) 2 Only
(d) 1, 2 and 3 Only

Register: Adda247 All India UPSC Free Prelims Mock On Teachers Day
5. Which article of the Constitution of India confirms that all public places are open to all citizens?
(a) Article 17
(b) Article 16 (2)
(c) Article 18
(d) Article 15 (2)
6. Consider the following statements:
1. It was founded in the year 1957.
2. India has been a member since its inception.
3. It has 115 members and 20 regional associations or organisations as associate members.
Which of the above statement(s) is/are correct about the Association of World Election Bodies (A-WEB)?
(a) 1 and 2 Only
(b) 2 and 3 Only
(c) 1, 2 and 3 Only
(d) 2 Only
7. Which of the following body has/have authority to issue writs?
1. Supreme Court
2. Parliament
3. High Courts
4. District Courts
Choose the correct option from the given options:
(a) 1 Only
(b) 1 and 3
(c) 1, 2 and 3
(d) 1, 2, 3 and 4

IAS Prelims Mock-Test 2020 – Set 7, 31 August
8. Consider the following statements regarding Hurricane Dorian:
1. It is an extremely powerful tropical cyclone currently affecting the Bahamas and threatening the South-eastern United States.
2. It is developed from a tropical wave in the Central Atlantic.
3. It is categorised as a Category 5 storm on Saffir–Simpson Hurricane Wind Scale (SSHWS) with maximum sustained winds of 285 km per hour.
Choose the correct option from the given options:
(a) 1 and 2 Only
(b) 2 and 3 Only
(c) 2 Only
(d) 1, 2 and 3
9. Which of the following justify the meaning of supply of goods?
(a) Quantity of the good offered for sale at a particular price per unit of time
(b) Stock available for sale
(c) The actual production of the good
(d) Total stock in the warehouse

Daily Gist of ‘The Hindu’, ‘PIB’, ‘Indian Express’ and Other Newspapers: 2 September, 2020
10. After Independence, India followed a planned economy because:
1. It followed a five-year plan and required an outlook.
2. The Directive Principles of the Constitution of India indicated the planned vision of India.
3. The five-year plan does not indicate how much of each and every good and service is to be produced.
Choose the correct option from the given options:
(a) 1 Only
(b) 2 and 3 Only
(c) 1 and 3 Only
(d) 1, 2 and 3
Ans.: 1(d), 2(c), 3(c), 4(b), 5(d), 6(b), 7(b), 8(d), 9(d), 10(b)

IAS Prelims Mock-Test 2020 – Set 8, 1 September

Daily Gist of ‘The Hindu’, ‘PIB’, ‘Indian Express’ and Other Newspapers: 1 September, 2020

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *