IAS Prelims Mock-Test 2020 – Set 8, 1 September

To clear the UPSC CSE 2020 exam, aspirants must be very strong in their fundamentals along with the current affairs. Adda247 has taken an important step to help all CSE aspirants by providing them daily quizzes on App. Now aspirants will get free quizzes to practice along with analysis of The Hindu, PIB, etc.

1. Consider the following statement(s) regarding the Index of Industrial Production.
1. Index of Industrial Production (IIP) is an indicator that measures the changes in the volume of production of industrial products during a given period.
2. National Statistical Office (NSO), Ministry of Statistics and Programme Implementation publish and compiled it monthly.
3. IIP is a composite indicator that measures the growth rate of only broad sectors namely Mining, Manufacturing and Electricity.
Which of the following given statement(s) above is/are incorrect?
(a) Only 1
(b) 1 and 2
(c) Only 3
(d) 1,2 and 3

Daily Gist of ‘The Hindu’, ‘PIB’, ‘Indian Express’ and Other Newspapers: 1 September, 2020
2. Which of the following statement(s)is/are incorrect about ‘Operation Twist’?
1. It is the name given to a USA Federal Reserve monetary policy operation.
2. It involves the purchase and sale of government securities to boost the economy by bringing down long-term interest rates.
3. In the Indian context as well it is used for similar measures taken by SBI.
Choose the correct option:
(a) 1 and 2
(b) 1 and 3
(c) Only 3
(d) 1, 2 and 3
3. What was the reason behind fast unto death that Mahatma Gandhi undertook in 1932?
(a) Round Table Conference was failed to satisfy the aspirations of Indian politics.
(b) The Communal Award announced by the Ramsay Macdonald.
(c) Difference of opinion between Congress and the Muslim League.
(d) None of the statement given above is correct.
4. Consider the following statements regarding the Petroleum and Natural Gas Regulatory Board (PNGRB).
1. It protects the interest of consumers by fostering fair trade and competition amongst the entities.
2. It establishes and operates liquefied natural gas terminals.
3. Declare pipelines as a common carrier or contract carrier.
Which of the statements given above are correct?
(a) 1 and 2 only
(b) 2 and 3 only
(c) 1 and 3 only
(d) 1,2 and 3

Register: Adda247 All India UPSC Free Prelims Mock On Teachers Day
5. Which of the following is the appropriate definition of liberty according to Polity?
(a) Protection against the tyranny of political rulers
(b) Absence of restraint
(c) Opportunity to do whatever one likes
(d) Opportunity to develop oneself fully
6. Which of the following is related to the Ilbert Bill controversy?
1. Restrictions imposed on the Indians of certain to carry arms by Indians.
2. The imposition of restrictions on newspapers and magazines that were published in Indian languages.
3. Removal of disqualifications imposed on the Indian magistrates with regard to the trial of the Europeans
4. On imported cotton cloth, removal of a duty.
Choose the correct option:
(a) 1 and 2
(b) 1,2 and 3
(c) Only 3
(d) 1, 3 and 4
7. Consider the following statements related to Olive Ridley Turtles.
1. They are naturally found in Maharashtra coast, Odisha coast and Andhra Pradesh coast in India.
2. Currently, they are the most abundant of all sea turtles.
3. They are a fundamental link in marine ecosystems and help maintain the health of coral reefs and seagrass beds.
Which of the statements given above are correct?
(a) 1 and 2 only
(b) 2 and 3 only
(c) 1 and 3 only
(d) 1, 2 and 3

Daily Gist of ‘The Hindu’, ‘PIB’, ‘Indian Express’ and Other Newspapers: 31 August, 2020
8. Which of the following statement(s) is/are incorrect about Uranium contamination of groundwater in India?
1. In ocean water, Uranium is a naturally occurring element.
2. The maximum acceptable limits for Uranium in drinking water is not specified in the Indian Standard IS 10500:2012, for Drinking Water specification.
3. In India, the most Uranium contamination of groundwater has been witnessed in the North-eastern region.
Choose the correct option
a) 1 and 2 only
(b) 2 and 3 only
(c) 1 and 3 only
(d) 1, 2 and 3
9. Why westerlies in the southern hemisphere are stronger and persistent than in northern hemisphere?
1. The landmass is less in the southern hemisphere as compared to the northern hemisphere.
2. In the southern hemisphere, Coriolis force is higher as compared to the northern hemisphere.
Which of the following statements given above is/are correct?
(a) Only 1
(b) Only 2
(c) Both 1 and 2
(d) Neither 1 nor 2
10. On which scheme the distribution of powers between the Centre and the States in the Indian Constitution is based?
(a) Indian Council Act, 1892
(b) Montagu-Chelmsford Act, 1919
(c) Government of India Act, 1935
(d) Indian Independence Act, 1947

Ans: 1(c), 2(c), 3(b), 4(d), 5(b), 6(c), 7(d), 8(b), 9(a), 10(c)

IAS Prelims Mock-Test 2020 – Set 7, 31 August

UPSC (CSE) Prelims Admit Card 2020 Released: Download Admit Card @upsconline.nic.in

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *