IAS Prelims Mock-Test 2020 – Set 7, 31 August

To clear the UPSC CSE 2020 exam, aspirants must be very strong in their fundamentals along with the current affairs. Adda247 has taken an important step to help all CSE aspirants by providing them daily quizzes on App. Now aspirants will get free quizzes to practice along with analysis of The Hindu, PIB, etc.

1. Which of the following statement(s) is/are correct regarding the KavKaz 2020?
1. It is a multilateral military exercise involving the SCO member nations also.
2. It has been an annual military exercise since its inception in 2011.
Options:
(a) 1 only
(b) 2 only
(c) Both 1 and 2
(d) Neither 1 nor 2
2. Consider the following statement:
1. Seonath, Ib, Hasdeo and Bhargavi river are the major tributaries of the Mahanadi river.
2. The Hirakud dam is an earthen dam built across the Mahanadi River.
Which of the above statement (s) is/are correct:
(a) 1 only
(b) 2 only
(c) Both 1 and 2
(d) Neither 1 nor 2

IAS Prelims Mock-Test 2020 – Set 6, 29 August
3. The Senkaku islands is located in which of the following Sea?
(a) Yellow Sea
(b) South China Sea
(c) Philippine Sea
(d) East China Sea

720x420.png

Register: Adda247 All India UPSC Free Prelims Mock On Teachers Day
4. Which of the following are correctly matched?
1. Spitzer telescope: Infrared
2. Chandra Observatory: X-ray
3. Compton observatory: Gamma-ray
4. Hubble: UV, Visible and near-infrared
Options:
(a) 1, 2, 3 and 4
(b) 3 and 4 only
(c) 1,2 and 3 only
(d) 2 and 4 only
5. Which of the following is/are the correct reason for persistent and high food inflation in India?
1. Due to a gradual switchover to the cultivation of commercial crops, the area under the cultivation of food grains has steadily decreased in the last five years by about 30%.
2. As a consequence of increasing incomes, the consumption patterns of the% people have undergone a significant change.
3. The food supply chain has structural constraints.
Options:
(a.) 1 and 2 only
(b.) 2 and 3 only
(c.) 1 and 3 only
(d.) 1, 2 and 3

IAS Prelims Mock-Test 2020 – Set 5, 28 August
6. Choose the correct option from the following regarding fiscal stimulus:
(a) It is a massive investment by the Government in the manufacturing sector to ensure the supply of goods to meet the demand surge caused by rapid economic growth.
(b) It is an intense affirmative action of the Government to boost economic activity in the country.
(c) It is the Government’s intensive action on financial institutions to ensure disbursement of loans to agriculture and allied sectors to promote greater food production and contain food inflation.
(d) It is an extreme affirmative action by the Government to pursue its policy of financial inclusion.
7. Which of the following action/actions can help in reducing the current account deficit?
1. Devaluing the domestic currency.
2. Reduction in the export subsidy.
3. Adopting suitable policies which attract greater FDI and more funds from FIIs.
Options:
(a) 1 and 2
(b) 2 and 3
(c) 3 only
(d) 1 and 3
8. A “closed economy” is an economy in which:
(a) The money supply is fully controlled
(b) Deficit financing takes place
(c) Only exports take place
(d) Neither exports nor imports take place

Daily Gist of ‘The Hindu’, ‘PIB’, ‘Indian Express’ and Other Newspapers: 31 August, 2020
9. During the Indian Freedom Struggle movement, Usha Mehta is famous for:
(a) She runs secret Congress Radio in the wake of Quit India Movement.
(b) She participated in the Second Round Table Conference.
(c) She led the Indian National Army.
(d) She assisted in the formation of an Interim Government under Pandit Jawaharlal Nehru.
10. What was the most effective contribution made by Dadabhai Naoroji during Indian National Movement?
1. He exposed the economic exploitation of India by the British.
2. For restoring the self-confidence of Indians, he interpreted the ancient Indian texts.
3. He stressed the need for eradication of all the social evils before anything else.
Choose the correct Option:
(a) only 1
(b) 2 and 3 only
(c) 1 and 3 only
(d) 1, 2 and 3
Ans: 1(c), 2(b), 3(d), 4(c), 5(b), 6(b), 7(a), 8(d), 9(a), 10(a)

Daily Gist of ‘The Hindu’, ‘PIB’, ‘Indian Express’ and Other Newspapers: 29 August, 2020

UPSC General Studies Geography Video Course

Join the conversation

1 Comment

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *