IAS Prelims Mock-Test 2020 – Set 60, 21 November

To clear the UPSC CSE 2021 exam, aspirants must be very strong in their fundamentals along with the current affairs. Adda247 has taken an important step to help all CSE aspirants by providing them daily quizzes on App. Now aspirants will get free quizzes to practice along with analysis of The Hindu, PIB, etc.

1. In which of the following work the first definite mention of Bharata as a region is found?
(a) Herodotus
(b) Panini
(c) Hieun-Tsang
(d) Patanjali

To know about the Radhakrishnan Commission: Click Here
2. Consider the following statements regarding the National Green Tribunal (NGT).
1. On 18 October, 2010, it was established under the National Green Tribunal Act 2010.
2. NGT is mandated to make disposal of applications or appeals finally within 3 months of the filing of the same.
3. The Tribunal is not bound by the procedure laid down under the Code of Civil Procedure, 1908, but shall be guided by principles of natural justice.
Which of the following statement(s) given above is/are correct?
(a) 1 and 2
(b) 2 and 3
(c) 1 and 3
(d) 1, 2 and 3

UPSC 2021 Online Coaching Classes | Bilingual GS Foundation Batch
3. Which of the following is/are the functions of Asia-Pacific Economic Cooperation (APEC)?
1. APEC projects provide digital skills training for rural communities and help indigenous women export their products abroad.
2. Recognizing the impacts of climate change, APEC members also implement initiatives to increase energy efficiency and promote sustainable management of forest and marine resources.
3. The forum adapts to allow members to deal with important new challenges including disaster resilience, planning for pandemics, and addressing terrorism.
Choose the correct answer
(a) 1, 2 and 3
(b) 1 and 2
(c) 2 and 3
(d) 1 and 3

IAS Prelims Mock-Test 2020 – Set 59, 20 November
4. With which of the following religious practices in India does the “Sthanakvasi” sect belongs?
(a) Vaishnavism
(b) Buddhism
(c) Shaivism
(d) Jainism
5. Which of the following are the key objectives of MGNREGS (Mahatma Gandhi National Rural Employment Guarantee Scheme)?
1. Creation of durable assets in rural areas such as wells, ponds, roads and canals.
2. Generation of paid rural employment of not less than 100 days for each worker who volunteers for unskilled labour.
3. Reduce urban migration from rural areas and to create rural infrastructure by using untapped rural labour.
Choose the correct answer
(a) 1 and 2
(b) 2 and 3
(c) 1 and 3
(d) 1, 2 and 3

IAS Prelims Mock-Test 2020 – Set 58, 19 November
6. With reference to the Indian Constitution, consider the following statements.
1. In the Ninth Schedule of the Constitution of India, the Parliament of India can place a particular law.
2. In the Ninth Schedule, the validity of a law placed cannot be examined by any court and no judgment can be made on it.
Which of the following statement(s) given above is/are correct?
(a) Only 1
(b) Only 2
(c) Both 1 and 2
(d) Neither 1 nor 2

What are the Powers of the President?: Click Here to know about in detail.
7. Which state government has decided to set up a ‘Gau Cabinet’?
(a) Uttar Pradesh
(b) Madhya Pradesh
(c) Rajasthan
(d) Maharashtra
8. Which of the following statement(s) is/are correct about Guillain Barre Syndrome (GBS)?
1. It is a very rare autoimmune disorder and is caused by bacteria or viral infection.
2. The syndrome’s first symptoms are a tingling or itching sensation in the skin, followed by muscle weakness, pain and numbness.
Choose the correct answer
(a) Only 1
(b) Only 2
(c) Both 1 and 2
(d) Neither 1 nor 2

IAS Prelims Mock-Test 2020 – Set 57, 18 November
9. Which of the following statement(s) is/are correct about the election of the President of India?
1. From State to State, the value of the vote of each MLA varies.
2. The value of the vote of MPs of the Lok Sabha is more than the value of the vote of MPs of the Rajya Sabha.
Choose the correct answer
(a) Only 1
(b) Only 2
(c) Both 1 and 2
(d) Neither 1 nor 2

IAS Prelims Mock-Test 2020 – Set 55, 11 November
10. Consider the following statements regarding Cord Blood.
1. Cord blood is the blood that remains in the umbilical cord and placenta post-delivery.
2. It contains special cells called hematopoietic stem cells that can be used to treat some types of diseases.
Which of the following statement(s) given above is/are correct?
(a) Only 1
(b) Only 2
(c) Both 1 and 2
(d) Neither 1 nor 2
Ans: 1(b), 2(c), 3(a), 4(d), 5(d), 6(a), 7(b), 8(c), 9(c), 10(c)

Daily Gist of ‘The Hindu’, ‘PIB’, ‘Indian Express’ and Other Newspapers: 21 November, 2020

Lear about Fossils National Park: Click Here

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *