IAS Prelims Mock-Test 2020 – Set 36, 15 October

To clear the UPSC CSE 2021 exam, aspirants must be very strong in their fundamentals along with the current affairs. Adda247 has taken an important step to help all CSE aspirants by providing them daily quizzes on App. Now aspirants will get free quizzes to practice along with analysis of The Hindu, PIB, etc.

1. In which of the following regions, the Visvesvaraya award recognises the countries with a maximum floating solar capacity?
1. Asia Pacific Region
2. Africa Region
3. Europe
4. Latin America and Caribbean Region
Choose the correct option
(a) 1, 2, 3 and 4
(b) 1, 2 and 3
(c) 2, 3 and 4
(d) 1, 3 and 4

UPSC 2021 Online Coaching Classes | Bilingual GS Foundation Batch
2. Consider the following statements about eVIN.
1. eVIN stands for Electronic Vaccine Intelligence Network.
2. It is an innovative technological solution.
3. This is being implemented under the National Health Mission (NHM) by the Ministry of Health and Family Welfare.
Which of the following statements given above is/are correct?
(a) 1 and 2
(b) 2 and 3
(c) 1 and 3
(d) 1, 2 and 3
3. Name the place which is famous for the Indian Army who fought to the ‘last man, last round’ on 18 November, 1962.
(a) Rezang La (Chushul)
(b) Duqm Port
(c) Changru near Kalapani
(d) Kovilpatti, Tamil Nadu

IAS Prelims Mock-Test 2020 – Set 35, 14 October
4. Designations ‘Mahattara’ and Pattakila’ in medieval history were used for
(a) village headmen
(b) chiefs of craft guilds
(c) military officers
(d) specialists in Vedic rituals
5. Which of the following statement(s) is/are correct about the International Solar Alliance (ISA)?
1. It is an Indian initiative launched by the Prime Minister of India and the President of France.
2. It was launched on 30 November 2018 in Paris, France.
3. Till now 87 countries have signed the Framework Agreement of the ISA and Nicaragua, a Central African Country is the 87th and the latest country to sign the agreement.
Choose the correct option
(a) 1, 2 and 3
(b) Only 1
(c) 2 and 3
(d) 1 and 3

IAS Prelims Mock-Test 2020 – Set 34, 12 October
6. In context with the Vijayanagar Art and Culture, what does Kalayanmandapas mean?
(a) A residential place for nobles
(b) A Marriage hall within the temple complex
(c) A name of God
(d) A room for meeting the purpose of royals
7.Consider the following statements regarding the United Nations Human Rights Council (UNHRC).
1. It was established in 2007.
2. Its headquarter is at Geneva, Switzerland.
3. The UNHRC has 47 members elected for staggered three-year terms on a regional group basis from 5 groups.
4. The UNHRC holds regular sessions three times a year, in March, June, and September.
Which of the following statements given above are correct?
(a) 1,2 and 3
(b) 1, 3 and 4
(c) 2, 3 and 4
(d) 2 and 3

IAS Prelims Mock-Test 2020 – Set 33, 8 October
8. Earthshot Prize is centred around some Earthshot challenges. Select those challenges.
1. Protect and restore nature.
2. Clean our air.
3. Revive our oceans.
4. Build a waste-free world.
5. Fix our climate.
Choose the correct option
(a) 1,2 and 4
(b) 2, 4 and 5
(c) 1, 3, 4 and 5
(d) 1, 2, 3, 4 and 5
9. Consider the following statements regarding Murder hornet.
1. They are native to East Asia and Japan
2. These predators are infamous for ruthlessly ripping apart honeybees and decimating their hives.
3. They also pose a threat to human beings. Their potent stingers deliver venom.
Which of the following statements given above are correct?
(a) 2 and 3
(b) 1 and 3
(c) 1 and 2
(d) 1, 2 and 3

IAS Prelims Mock-Test 2020 – Set 32, 7 October
10. With which one of the following, the money multiplier in an economy increases?
(a) Increase in population of the country
(b) Increase in banking habit of the population
(c) Increase in the cash reserve ratio
(d) None of the above

Ans: 1(a), 2(d), 3(a), 4(a), 5(d), 6(b), 7(c), 8(d), 9(d), 10(b)

Daily Gist of ‘The Hindu’, ‘PIB’, ‘Indian Express’ and Other Newspapers: 15 October, 2020

UPSC Prelims Syllabus 2021: General Studies and CSAT for CSE

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *