IAS Prelims Mock-Test 2020 – Set 29, 29 September

To clear the UPSC CSE 2020 exam, aspirants must be very strong in their fundamentals along with the current affairs. Adda247 has taken an important step to help all CSE aspirants by providing them daily quizzes on App. Now aspirants will get free quizzes to practice along with analysis of The Hindu, PIB, etc.

1. Recently in news Sandalwood Spike Disease (SSD). Consider the following statements regarding SSD.
1. It is an infectious disease which is caused due to phytoplasma.
2. The disease was first reported in Kodagu, Karnataka in 1890.
3. The natural population of sandalwood in Marymoor Sandal Forest of Kerala and various reserve forests in Karnataka are heavily infected with SSD and as of now, there is no cure for the infection.
Which of the following statement(s) is/are correct?
(a) 1, 2 and 3
(b) 1 and 2
(c) Only 3
(d) 1 and 3

720X420 23-9-2020.jpg

UPSC 2021 Online Coaching Classes | Bilingual GS Foundation Batch
2. Which of the following statements is/are correct about Haiyang-2C?
1. It is a new ocean-monitoring satellite launched recently by China.
2. It is the country’s third ocean dynamic environment satellite.
3. It can provide all-weather and round-the-clock observation of wave height, sea surface height, wind speed and direction, and temperature.
Choose the correct option
(a) 1 and 2
(b) 2 and 3
(c) Only 1
(d) 1, 2 and 3

IAS Prelims Mock-Test 2020 – Set 28, 28 September
3. From which of the following places, the revolutionaries of 1857 led by Nana Saheb?
(a) Kanpur
(b) Meerut
(c) Delhi
(d) Lucknow
4. Nagorno-Karabakh region is recently in news. Consider the following statements regarding it.
1. Azerbaijan has carried out an air and artillery attack on Nagorno-Karabakh.
2. Nagorno-Karabakh is a breakaway region that is inside Azerbaijan but is run by ethnic Armenians.
Which of the following statement(s) given above is/are correct?
(a) Only 1
(b) Only 2
(c) Both 1 and 2
(c) Neither 1 nor 2

IAS Prelims Mock-Test 2020 – Set 27, 26 September
5. Which of the following are the compulsory provisions of the 73rd Amendment Act on Panchayati Raj?
1. Provisions for reservation of seats for backward classes.
2. Indirect elections of the chairpersons of Panchayats at the intermediate and district levels.
3. Fresh elections within six months in case of dissolution.
4. Giving representation to MPs and MLAs in Panchayats.
Choose the correct option
(a) 1, 3 and 4
(b) 2 and 4
(c) 1 and 2
(d) 2, 3 and 4
6. Which of the following rivers flows/flow through Arunachal Pradesh?
1. Barak
2. Lohit
3. Subansari
Choose the correct option
(a) Only 1
(b) 2 and 3
(c) 1 and 3
(d) 1, 2 and 3

IAS Prelims Mock-Test 2020 – Set 26, 25 September
7. Consider the following statement(s) regarding Domestic Systemically Important Bank (D-SIBs).
1. D-SIB means that the bank is too big to fail.
2. Presently, the State Bank of India (SBI), ICICI Bank, and HDFC Bank have been identified as DSIBs in India.
3. Banks whose assets exceed 2% of GDP are considered part of this group.
Which of the following statement(s) given above is/are correct?
(a) 1, 2 and 3
(b) 1 and 2
(c) Only 2
(d) 2 and 3

UPSC Prelims Syllabus 2021: General Studies and CSAT for CSE
8. Which of the following was not a major Axis Power during World War II?
(a) Italy
(b) France
(c) Germany
(d) Japan
9. Consider the following statements.
1. In 1923, Bhagat Singh joined the National College, Lahore which was founded and managed by Lala Lajpat Rai and Bhai Parmanand.
2. In 1924 in Kanpur, he became a member of the Hindustan Republican Association (HRA).
3. Bhagat Singh and B.K. Dutt threw a bomb on 8 April, 1928 n the Central Legislative Assembly.
Which of the following statement(s) given above is/are correct?
(a) 1 and 2
(b) 2 and 3
(c) 1 and 3
(d) 1, 2 and 3

IAS Prelims Mock-Test 2020 – Set 25, 24 September
10. Consider the following statements regarding Antodaya Diwas.
1. On 26 September, every year Antodaya Diwas is observed.
2. The day marks the birth anniversary of Pandit Deendayal Upadhyaya.
3. The Government of India announced it for the first time in 2014 along with the Deendayal Antyodaya Yojana
4. The day aims to reach the person in the last mile.
Which of the following statement(s) is/are correct?
(a) 1, 2 and 3
(b) 2, 3 and 4
(c) 1, 3 and 4
(d) 1, 2 and 4

Ans: 1(d), 2(d), 3(a), 4(c), 5(c), 6(b), 7(a), 8(b), 9(a), 10(b)

720 X 420 (1).png

Participate in UPSC Prelims free all India mock exam & Check where you stand before the actual exam. Face the fear on Gandhi Jayanti and win the actual battle on 4th Oct: Register Now

Daily Gist of ‘The Hindu’, ‘PIB’, ‘Indian Express’ and Other Newspapers: 29 September, 2020

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *