IAS Prelims Mock-Test 2020 – Set 28, 28 September

To clear the UPSC CSE 2020 exam, aspirants must be very strong in their fundamentals along with the current affairs. Adda247 has taken an important step to help all CSE aspirants by providing them daily quizzes on App. Now aspirants will get free quizzes to practice along with analysis of The Hindu, PIB, etc.

1. Recently in news, Leuser Ecosystem. Consider the following statements regarding the Leuser Ecosystem.
1. It is a forest area on the island of Sumatra, Indonesia.
2. It is among the most ancient and life-rich ecosystems ever documented by science and is a world-class hotspot of biodiversity.
3. The ecosystem has been designated a UNESCO World Heritage Site.
4. It spans 2.6 million hectares, almost three times the size of Yellowstone National Park, USA.
Which of the following statements given above are correct?
(a) 1, 2 and 3
(b) 2, 3 and 4
(c) 1, 3 and 4
(d) 1, 2, 3 and 4

720X420 23-9-2020.jpg

UPSC 2021 Online Coaching Classes | Bilingual GS Foundation Batch
2. Which of the following statements is/are correct about Sumatran Orangutan?
1. The scientific name of the species is Pongo abelii.
2. These are almost exclusively arboreal which means they live among the trees of tropical rainforests.
Choose the correct statements
(a) Only 1
(b) Only 2
(c) Both 1 and 2
(d) Neither 1 nor 2

IAS Prelims Mock-Test 2020 – Set 27, 26 September
3. Consider the following statements regarding JIMEX 20.
1. It is a bilateral Maritime Exercise between Japan and India.
2. JIMEX is conducted biennially between the Indian Navy and the Japanese Maritime Self-Defense Force (JMSDF).
3. JIMEX series of exercises commenced in January 2012 with a special focus on maritime security cooperation.
Which of the following statements given above is/are correct?
(a) Only 1
(b) 2 and 3
(c) 1, 2 and 3
(d) 1 and 3

UPSC Prelims Syllabus 2021: General Studies and CSAT for CSE
4. Consider the following statement regarding Chandra X-ray Project.
1. Chandra X-ray Observatory was launched by Space Shuttle Columbia in 1999.
2. The Chandra X-ray Observatory is part of NASA’s fleet of “Great Observatories” along with the Hubble Space Telescope, the Spitzer Space Telescope.
3. The telescope is named after the Nobel Prize-winning Indian astrophysicist Subrahmanyan Chandrasekhar.
Which of the following statements given above is/are correct?
(a) 1 and 2
(b) 1 and 3
(c) Only 3
(d) 1, 2 and 3
5. Consider the following statements regarding Poona Pact.
1. In 1932, B.R. Ambedkar negotiated the Poona Pact with Mahatma Gandhi.
2. It provides a separate electorate for depressed classes.
3. In the civil services, the pact provides an adequate representation of the depressed classes.
4. The common goal was for the upliftment of one of the most vulnerable sections of Indian society.
Which of the following statements given above are incorrect?
(a) 1, 2 and 4
(b) 1, 2 and 3
(c) 2 and 3
(d) 1 and 4

IAS Prelims Mock-Test 2020 – Set 26, 25 September
6. Which of the following statement(s) is/are correct about Black Hole?
1. The term ‘black hole’ was coined in the mid-1960s by American physicist John Archibald Wheeler.
2. Black-holes were theorized by Albert Einstein in 1918.
3. It refers to a point in space where the matter is so compressed as to create a gravity field from which even light cannot escape.
Choose the correct statement
(a) 1 and 2
(b) 2 and 3
(c) 1 and 3
(d) 1, 2 and 3
7. Which of the following are the functions of National Medical Commission (NMC)?
1. It lays down the policies for regulating medical institutions and medical professionals.
2. It will assess the requirements of human resources and infrastructure in healthcare.
3. It will ensure compliance by the State Medical Councils with the regulations made under the Bill.
4. It will frame the guidelines for determination of fee for up to 50% of the seats in the private medical institutions.
Choose the correct statement
(a) 1, 3 and 4
(b) 1, 2 and 3
(c) 2, 3 and 4
(d) 1, 2, 3 and 4

IAS Prelims Mock-Test 2020 – Set 25, 24 September
8. Curzon Wyllie was murdered by Madan Lal Dhingra in London. He was a
(a) Advisor to the Secretary of State for India
(b) Former Governor of Punjab
(c) Secretary of State for India
(d) Law member of Viceroy’s executive council
9. Which of the following are the salient features of the FAME India Scheme Phase-II?
1. Establishment of Charging stations is also proposed on major highways connecting major city clusters.
2. The benefits of incentives will be extended to only those vehicles which are fitted with advanced batteries like a Lithium-Ion battery.
3. In the 2-Wheel (W) segment, the focus will be on the private vehicles.
Which of the following statement(s) given above is/are correct?
(a) 1 and 2
(b) 1 and 3
(c) Only 3
(d) 1, 2 and 3

IAS Prelims Mock-Test 2020 – Set 24, 23 September
10. Which of the following are not the departments of Finance Ministry?
1. Department of Expenditure
2. Department of Economic Affairs
3. Department of Banking
4. Department of Revenue
5. Department of Budget
Choose the correct option
(a) 2 and 3
(b) 3 and 4
(c) 3 and 5
(d) 2 and 5

Ans: 1(d), 2(c), 3(c), 4(d), 5(c), 6(c), 7(d), 8(a), 9(d), 10(c)

720 X 420 (1).png

Participate in UPSC Prelims free all India mock exam & Check where you stand before the actual exam. Face the fear on Gandhi Jayanti and win the actual battle on 4th Oct: Register Now

Daily Gist of ‘The Hindu’, ‘PIB’, ‘Indian Express’ and Other Newspapers: 28 September, 2020

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *