IAS Prelims Mock-Test 2020 – Set 27, 26 September

To clear the UPSC CSE 2020 exam, aspirants must be very strong in their fundamentals along with the current affairs. Adda247 has taken an important step to help all CSE aspirants by providing them daily quizzes on App. Now aspirants will get free quizzes to practice along with analysis of The Hindu, PIB, etc.

1. Consider the following statements regarding the World Risk Index (WRI) 2020.
1. It is part of the World Risk Report 2020 released by the United Nations University Institute for Environment and Human Security (UNU-EHS), Bundnis Entwicklung Hilft and the University of Stuttgart in Germany.
2. Among continents, Oceania is at the highest risk, followed by Africa and the Americas.
3. India has ranked 89th among 181 countries on the WRI 2020 and is fourth-most-at-risk in South Asia, after Bangladesh, Afghanistan and Pakistan.
Which of the following statements given above are correct?
(a) 1 and 2
(b) 2 and 3
(c) 1 and 3
(d) 1, 2 and 3

720X420 23-9-2020.jpg

UPSC 2021 Online Coaching Classes | Bilingual GS Foundation Batch
2. With which among the following treaties the Subsidiary Alliance with the British was accepted by the Peshwa?
(a) Treaty of Purandhar
(b) Treaty of Bassien
(c) Treaty of Surat
(d) Treaty of Salbai
3. Consider the following statements regarding seismic noise.
1. Seismic noise is the relatively persistent vibration of the ground due to a multitude of causes.
2. It is the unwanted component of signals recorded by a seismometer.
3. Seismic noise is also studied in other fields like oil exploration, hydrology, and earthquake engineering.
Which of the following statements given above are correct?
(a) 1, 2 and 3
(b) 1 and 2
(c) 1 and 3
(d) 2 and 3

IAS Prelims Mock-Test 2020 – Set 26, 25 September
4. Which of the following statement(s) is/are correct about Data Sonification?
1. It refers to the use of sound values to represent real data.
2. It is the auditory version of data visualisation.
3. The sonification project was led by the Chandra X-ray Center in collaboration with NASA’s Universe of Learning Program (UoL).
Choose the correct option
(a) 1 and 2
(b) 1 and 3
(c) Only 3
(d) 1, 2 and 3
5. Which of the following statements is/are correct about the Jnanpith Award?
1. It is the highest literary award of the country and is open only for Indian citizens.
2. It is given annually and the prize carries a cash award of Rs. 13 lakhs, a citation, and a bronze replica of Vagdevi (Saraswati), the goddess of learning.
3. In 2019, author Amitav Ghosh was felicitated with 54th Jnanpith Award and became the first English language writer to become a Jnanpith laureate.
4. Renowned Malayalam poet Akkitham Achuthan Namboothiri was conferred the 55th edition of the Jnanpith Award in 2020.
Choose the correct option
(a) 1, 2 and 3
(b) 1, 3 and 4
(c) 2, 3 and 4
(d) 1, 2, 3 and 4

IAS Prelims Mock-Test 2020 – Set 25, 24 September
6. Which of the following statement(s) is/are correct about PASSEX.
1. PASSEX is a Passage Exercise scheduled by Indian Navy with Royal Australian Navy (RAN) in the East Indian Ocean Region.
2. PASSEX is a military exercise conducted between two or more countries.
Choose the correct option
(a) Only 1
(b) Only 2
(c) Both 1 and 2
(d) Neither 1 nor 2
7. Under which article of the Indian Constitution did the President give his assent to the ordinance on electoral reforms when it was sent back to him by the Union Cabinet without making any changes?
(a) Article 121
(b) Article 122
(c) Article 123
(d) Article 124

IAS Prelims Mock-Test 2020 – Set 24, 23 September
8. Which of the following is related to the Constitution (98th Amendment) Bill?
(a) Empowering the Centre to levy and appropriate service tax.
(b) The Constitution of the National Judicial Commission.
(c) Readjustment of the electoral constituencies on the basis of the Population Census 2001.
(d) The demarcation of new boundaries between States.
9. Consider the following statements regarding The 1619 Project.
1. The Project is a special initiative of The New York Times Magazine.
2. It was launched in 2019 to mark the completion of 400 years since the first enslaved Africans arrived in colonial Virginia’s Jamestown in August 1619.
Which of the following statements given above is/are correct?
(a) Only 1
(b) Only 2
(c) Both 1 and 2
(d) Neither 1 nor 2

IAS Prelims Mock-Test 2020 – Set 23, 22 September
10. Which of the following statements implies that the Reserve Bank of India (RBI) acts as a banker’s bank?
1. The RBI lends funds to the commercial banks in times of need.
2. Other banks retain their deposits with the RBI.
3. The RBI advises the commercial banks on monetary matters.
Choose the correct option
(a) 1 and 2
(b) 2 and 3
(c) 1 and 3
(d) 1, 2 and 3

Ans: 1(d), 2(b), 3(a), 4(d), 5(b), 6(a), 7(c), 8(b), 9(c), 10 (d)

720 X 420 (1).png

Participate in UPSC Prelims free all India mock exam & Check where you stand before the actual exam. Face the fear on Gandhi Jayanti and win the actual battle on 4th Oct: Register Now

Daily Gist of ‘The Hindu’, ‘PIB’, ‘Indian Express’ and Other Newspapers: 26 September, 2020

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *