IAS Prelims Mock-Test 2020 – Set 20, 16 September

To clear the UPSC CSE 2020 exam, aspirants must be very strong in their fundamentals along with the current affairs. Adda247 has taken an important step to help all CSE aspirants by providing them daily quizzes on App. Now aspirants will get free quizzes to practice along with analysis of The Hindu, PIB, etc.

1. Which of the following country India co-sponsored a Security Council resolution that seeks women’s participation in peacekeeping missions?
(a) India
(b) Indonesia
(c) Bangladesh
(d) Pakistan
2. Who is the head of the committee set up by the Defence Ministry, to review Armed Forces Headquarters Civil Services (AFHQ CS) cadre?
(a) DB Shekatkar
(b) R Chandrashekhar
(c) Bipin Rawat
(d) Rajnath Singh

IAS Prelims Mock-Test 2020 – Set 19, 15 September
3. Which of the following are released into atmosphere due to the burning of crop/biomass residue?
1. Carbon monoxide
2. Methane
3. Ozone
4. Sulphur dioxide
(a) 1 and 2 only
(b) 1 and 4 only
(c) 2, 3 and 4 only
(d) 1, 2, 3 and 4

UPSC PRELIMS 2020 Batch | Bilingual | Live Classes
4. Which of the given statement/s is/are correct regarding the T-cells?
1. These are a part of the lymphatic system.
2. These originate in the bone marrow and mature in the thymus.
3. They are responsible for removing the pathogens from the body.
Options:
(a) Only1
(b) 1 and 3 only
(c) 2 and 3 only
(d) All the above

IAS Prelims Mock-Test 2020 – Set 18, 14 September
5. Which of the given statement/s is/are incorrect regarding with respect to Enemy Property in India?
1. Among the properties left behind by Pakistani nationals, the highest properties are located in the Union Territory of Jammu and Kashmir.
2. Movable property is not included under enemy properties.
3. The law of succession does not apply to enemy property.
(a) Only 1
(b) 2 and 3 only
(c) 1 and 3 only
(d) Only 3
6. Among the following, which one is the largest exporter of rice in 2017-18 in the world?
(a) India
(b) China
(c) Indonesia
(c) Myanmar

IAS Prelims Mock-Test 2020 – Set 17, 11 September
7. Consider the following statements regarding the Ramsar Convention:
1. Under Ramsar Convention, it is mandatory on the part of the Government of India to protect and conserve all the wetlands in the territory of India.
2. The Wetlands (Conservation and Management) Rules, 2010 were framed by the Government of India based on the recommendations of Ramsar Convention.
3. The Wetlands (Conservation and Management) Rules, 2010 also encompass the drainage area or catchment regions of the wetlands as determined by the authority.
Which of the statements given above is/are correct?
(a) 1 and 2 only
(c) 3 only
(c) 2 and 3 only
(d) 1, 2 and 3
8. Mustapha Adib has been nominated to be Prime Minister of which of the following country?
(a) Singapore
(b) Lebanon
(c) Syria
(d) Palestine

IAS Prelims Mock-Test 2020 – Set 16, 10 September
9. Which among the following institution has estimated that India’s real GDP for FY21 will contract by 10.9%?
(a) State Bank of India
(b) NITI Aayog
(c) NSSO
(d) CRISIL
10. Consider the following statements with respect to Venus and find out which of the following is/are incorrect:
1. It is the only planet that has no natural satellites.
2. Its atmosphere contains the traces of phosphine gas.
3. It rotates from east to west.
Options:
(a) Only 1
(b) 1 and 2 only
(c) 2 and 3 only
(d) All of the above
Ans. 1(b) 2(a) 3(d) 4(d) 5(c) 6(a) 7(c) 8(b) 9(a) 10(d)

IAS Prelims Mock-Test 2020 – Set 15, 9 September

Daily Gist of ‘The Hindu’, ‘PIB’, ‘Indian Express’ and Other Newspapers: 16 September, 2020

 

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *