IAS Prelims Mock-Test 2020 – Set 17, 11 September

To clear the UPSC CSE 2020 exam, aspirants must be very strong in their fundamentals along with the current affairs. Adda247 has taken an important step to help all CSE aspirants by providing them daily quizzes on App. Now aspirants will get free quizzes to practice along with analysis of The Hindu, PIB, etc.

1. Which of the following statement(s) is/are incorrect about Global Innovation Index 2020.
1. India is at the 49th position in the list of top 50 innovative countries
2. Switzerland, Sweden, the USA, the UK and Netherlands are the top five countries.
3. It provides detailed metrics about the innovation performance of 131 countries and economies around the world.
Choose the correct option:
(a) Only 1
(b) 1 and 2
(c) 1 and 3
(d) Only 3

IAS Prelims Mock-Test 2020 – Set 16, 10 September
2. Which of the following option is/are correct about ‘SAROD-Ports’?
1. SROD is Society for Affordable Redressal of Disputes – Ports.
2. It is established under the Societies Registration Act, 1860.
3. It consists of members from the Indian Ports Association (IPA) and Indian Private Ports and Terminals Association (IPTTA).
Choose the correct option:
(a) 1 and 2
(b) 2 and 3
(c) 1 and 3
(d) 1, 2 and 3
3. ‘Mahattara’ and ‘Pattakila’ designations in medieval India were used for:
(a) Military officers
(b) Village headmen
(c) Specialists in Vedic rituals
(d) Chiefs of craft guilds

UPSC PRELIMS 2020 Batch | Bilingual | Live Classes
4. Why the 1929 session of the Indian National Congress is significant in the history of the Freedom Movement?
(a) In the session, attainment of Self-Government was declared as the objective of the Congress.
(b) Poorna Swaraj was adopted in the session as the goal of Congress.
(c) In the session, the Non-Cooperation Movement was launched.
(d) The decision was taken to participate in the Round Table Conference in London.

IAS Prelims Mock-Test 2020 – Set 15, 9 September
5. Consider the following statements regarding Start-Up Village Entrepreneurship Programme.
1. It is a sub-scheme of the Deendayal Antyodaya Yojana-National Rural Livelihood Mission (DAY-NRLM), Ministry of Rural Development.
2. It has been implemented since 2016.
3. It has extended business support services and capital infusion to 153 blocks of 23 states as of August 2020.
Which of the following options given above is/are correct?
(a) Only 1
(b) 1 and 3
(c) 2and 3
(d) 1, 2 and 3
6. What will happen, if the interest rate is decreased in an economy?
(a) The consumption expenditure in the economy will decrease.
(b) the tax collection of the Government will increase.
(c) Investment expenditure in the economy will increase.
(d) Total savings in the economy will increase.

IAS Prelims Mock-Test 2020 – Set 14, 8 September
7. Consider the following statements:
1. Gram Panchayat Development Plans (GPDP)is conducted from 2 October to 31st December every year across the country, under the People’s Plan Campaign (PPC).
2. The Article 243G of the Constitution intended to empower the Gram Panchayats (GPs) by enabling the State Governments to devolve powers and authority in respect of all 29 Subjects listed in the Eleventh Schedule
Which of the following statements given above is/are correct?
(a) Only 1
(b) Only 2
(c) Both 1 and 2
(d) Neither 1 nor 2
8. Consider the following statements regarding Pradhan Mantri Matsya Sampada Yojana.
1. The scheme focuses on beneficiary-oriented activities in Marine, Inland fisheries and Aquaculture.
2. It seeks to adopt ‘Cluster or Area-based approaches’.
3. 20,050 crores has been sanctioned for its implementation during a period of 5 years from FY 2020-21 to FY 2024-25 in all States/Union Territories, as a part of AatmaNirbhar Bharat Package.
Which of the following statements given above is/are correct?
(a) 1 and 2
(b) 1 and 3
(c) 2 and 3
(d) 1, 2 and 3

IAS Prelims Mock-Test 2020 – Set 13, 7 September
9. The hand gesture image of Lord Buddha that is sometimes shown symbolises:
(a) Buddha is calling Earth to watch over Mara and to prevent Mara from disturbing his meditation.
(b) Buddha is calling Earth to witness his purity and chastity despite the temptations of Mara.
(c) Buddha’s reminder to his followers that they all arise from the Earth and finally dissolve into the Earth, and thus this life is transitory
(d) Both the statements (b) and (c) are correct in this context
10. In context to the cultural history, the term ‘Panchayatan’ is related to:
(a) an assembly of village elders
(b) a religious sect
(c) a style of temple construction
(d) an administrative functionary
Ans: 1(a), 2(d), 3(b), 4(b), 5(d), 6(c), 7(c), 8(d), 9(b), 10(c)

IAS Prelims Mock-Test 2020 – Set 12, 5 September

Daily Gist of ‘The Hindu’, ‘PIB’, ‘Indian Express’ and Other Newspapers: 11 September, 2020

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *