IAS Prelims Mock-Test 2020 – Set 15, 9 September

To clear the UPSC CSE 2020 exam, aspirants must be very strong in their fundamentals along with the current affairs. Adda247 has taken an important step to help all CSE aspirants by providing them daily quizzes on App. Now aspirants will get free quizzes to practice along with analysis of The Hindu, PIB, etc.

1. Consider the following statement(s) that depict “Dharma” and “Rita” a central idea of ancient Vedic civilisation of India.
1. The conception of obligations and of the discharge of one’s duties to oneself and to others was Dharma.
2. The fundamental moral law that governs the functioning of the universe and all it contained was Rita.
Which of the following statement(s) is/are correct?
(a) Only 1
(b) Only 2
(c) Both 1 and 2
(d) Neither 1 nor 2
2. The International Labour Organisation (ILO) convention no. 185 deals with?
(a) Treatment with labour equally
(b) Seafarer Identity Document
(c) Protection of workers against radiations
(d) List of labour works

IAS Prelims Mock-Test 2020 – Set 14, 8 September
3. Which of the following statement(s) is/are incorrect about Start-Up Village Entrepreneurship Programme (SVEP)?
1. It is implemented by Deendayal Antyodaya Yojana –National Rural Livelihoods Mission (DAY-NRLM), Ministry of Rural Development.
2. Since 2018, it is a sub-scheme.
3. It focuses on providing self-employment opportunities with financial assistance and training in business management.
Choose the correct option:
(a) 1 and 2
(b) Only 2
(c) 2 and 3
(d) 1 and 3
4. According to the Jain philosophy, the world is created and maintained by:
(a) Universal Faith
(b) Universal Soul
(c) Universal Law
(d) None of the above
5. Why the Ionosphere layer in the atmosphere of the Earth facilitates radio communication?
1. Due to the presence of Ozone as it causes the reflection of radio waves to Earth.
2. Due to the very long wavelength of Radio waves.
Choose the correct option:
(a) Only 1
(b) Only 2
(c) Both 1 and 2
(d) Neither 1 nor 2

IAS Prelims Mock-Test 2020 – Set 13, 7 September
6. Some places are often seen in the news like Kunduz, Ghormuz and Ghazni. Where they are located?
(a) Saudi Arabia
(b) Afghanistan
(c) Kazakhstan
(d) Turkmenistan
7. Which of the following is the typical characteristic of the seasonal reversal of winds?
(a) Equatorial Climate
(b) Monsoon Climate
(c) Temperate Climate
(d) All the above
8. Consider the following statements regarding the Kisan Credit Card (KCC) scheme.
1, The Kisan Credit Card (KCC) scheme was introduced in 1998.
2. Its objective is to provide adequate and timely credit support from the banking system under a single window with a flexible and simplified procedure for the farmers for their overall credit requirements.
Which of the following statement(s) is/are correct?
(a) Only 1
(b) Only 2
(c) Both 1 and 2
(d) Neither 1 nor 2

IAS Prelims Mock-Test 2020 – Set 12, 5 September
9. Which of the following are Kharif crops?
1. Cotton
2. Rice
3. Groundnut
4. Wheat
Choose the correct option
(a) 1 and 4
(b) 2 and 3 only
(c) 1, 2 and 3
(d) 2, 3 and 4
10. Consider the following statements about SVANidhi Yojana.
1. The scheme is a Central Sector Scheme i.e. fully funded by the Ministry of Housing and Urban Affairs.
2. The scheme facilitate working capital loan up to 10,000.
3. The scheme will help street vendors to incentivise regular repayment and to reward digital transactions.
Which of the following statement(s) is/are correct?
(a) 1 and 2
(b) 1 and 3
(c) 2 and 3
(d) 1, 2 and 3

Ans: 1(c), 2(b), 3(b), 4(c), 5(d), 6(b), 7(b), 8(c), 9(c), 10(d)

IAS Prelims Mock-Test 2020 – Set 11, 4 September

Daily Gist of ‘The Hindu’, ‘PIB’, ‘Indian Express’ and Other Newspapers: 9 September, 2020

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *