IAS Prelims Mock-Test 2020 – Set 13, 7 September

To clear the UPSC CSE 2020 exam, aspirants must be very strong in their fundamentals along with the current affairs. Adda247 has taken an important step to help all CSE aspirants by providing them daily quizzes on App. Now aspirants will get free quizzes to practice along with analysis of The Hindu, PIB, etc.

1. Which of the following statement(s) is/are correct about the North Atlantic Treaty Organization (NATO)?
1. It is an intergovernmental military alliance established by the North Atlantic Treaty.
2. It is headquartered in Brussels, Belgium.
3. North Macedonia is the latest to join NATO as its member.
Choose the correct option:
(a) 1 only
(b) 1 and 2 only
(c) 2 only
(d) 1, 2 and 3
2. Which of the following is/are correct about the Jinnah’s Fourteen Points?
1. Federal constitution with residual powers with the provinces.
2. 1/3rd representation of Muslims in the Central Legislature.
3. Separation of Sindh from Bombay Presidency.
Choose the correct Option:
(a) 1 and 2
(b) 2 and 3
(c) 1 and 3
(d) 1, 2 and 3

IAS Prelims Mock-Test 2020 – Set 12, 5 September
3. India has signed which of the following convention/s?
1. Convention on Narcotic Drugs, 1961
2. Convention on Psychotropic Substances, 1971
3. United Nations Convention against Illicit Traffic in Narcotic Drugs and Psychotropic Substances, 1988
Choose the correct option:
(a) 3 only
(b) 1 and 3 only
(c) 1, 2 and 3
(d) None of the above
4. Consider the following statements regarding the Collective Security Treaty Organisation (CSTO):
1. It supports arms sales and manufacturing as well as military training and exercises.
2. Afghanistan, Serbia hold observer status.
3. The CSTO is headquartered in Moscow, Russia.
Choose the correct option:
(a) 1, 2 and 3
(b) 1 and 2 only
(c) 1 and 3 only
(d) 3 only
5. Consider the following statements about ‘the Charter Act of 1813’:
1. It ended the trade monopoly of the East India Company in India except for trade in tea, opium and with China.
2. The company’s dividend was fixed at 10.5%.
3. The act granted permission to the missionaries to come to India and engage in religious proselytization.
Which of the statements given above are correct?
(a) 1 and 2 only
(b) 2 and 3 only
(c) 1 and 3 only
(d) 1, 2 and 3

IAS Prelims Mock-Test 2020 – Set 11, 4 September
6. Consider the following statements about the Swadeshi Movement.
1. It contributed to the revival of the indigenous artisan crafts and industries.
2. As a part of the Swadeshi Movement, the National Council of Education was established.
Which of the statements given above is/are correct?
(a) 1 only
(b) 2 only
(c) Both l and 2
(d) Neither 1 nor 2
7. Which one of the following is not a Harappan site?
(a) Chanhudaro
(b) Kot Diji
(c) Sohgaura
(d) Desalpur
8. Consider the following pairs:
1. All India Anti Untouchability League: Mahatma Gandhi
2. All India Kisan Sabha: Swami Sahajanand Saraswati
3. Self-Respect Movement: E. V. Ramaswami Naicker
Which of the pairs given above is/are correctly matched?
(a) 1 only
(b) 1 and 2 only
(c) 2 and 3 only
(d) 1, 2 and 3

IAS Prelims Mock-Test 2020 – Set 10, 3 September
9. Consider the following statements regarding Global Coalition of the Willing on Pollinators.
1. The assessment highlights that 75 per cent of food crops in the world and nearly 90 per cent of wild flowering plants depend, at least to some extent, on animal pollination.
2. Ethiopia was the first African nation to be part of this global coalition in 2019.
Which of the statements given above is/are incorrect?
(a) 1 only
(b) 2 only
(c) Both l and 2
(d) Neither 1 nor 2
10. Which of the following countries is not bordering the Red Sea?
(a) Yemen
(b) Egypt
(c) Eritrea
(d) Israel
Ans: 1(d), 2 (d), 3 (c), 4 (a), 5 (d), 6 (c), 7 (c), 8 (d), 9 (b), 10 (d).

Daily Gist of ‘The Hindu’, ‘PIB’, ‘Indian Express’ and Other Newspapers: 7 September, 2020

UPSC PRELIMS 2020 Batch | Bilingual | Live Classes

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *